Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Gemeentelijke monumentenlijst

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De hallehuisboerderij Erve De Berke met driekapsschuur aan de Harberinksweg 58-60 is een gemeentelijk monument.

De “ERVE DE BERKE” is een fraai ensemble van een de hallehuisboerderij en een driekapsschuur. De hallehuisboerderij werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd.
Omschrijving
De hallehuisboerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen op een natuursteen plint,onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. De deel is breder dan het woongedeelte.
De achtergevel heeft baanderdeuren binnen een omlijsting met onder andere een koeiekop in de sluitsteen van de korfboog. De deuren worden geflankeerd door rondboogvensters met aanzet- en sluitstenen. Aan de linkerzijde van de baanderdeuren bevinden zich twee rechtgesloten staldeuren, aan de rechterzijde bevindt zich een rechtgesloten staldeur.
De geveltop is beschoten.
De rechterzijgevel heeft drie stalvensters met stalen kozijnen, afgewisseld door staldeuren. In het bewoonbare deel zijn twee vensters met roedeverdeling en een later ingebouwd venster geplaatst. Daarnaast bevindt zich in een teruggelegen portiek twee vensters met roedeverdeling. De gevel wordt beëindigd door een groot venster met een bovenlicht.
De voorgevel heeft op de begane grond drie vensters met bovenlichten. Daarnaast bevindt zich een entree met bovenlicht. Geheel rechts in de voorgevel en in de nok bevinden zich twee vensters met bovenlichten. Daarboven is de nok beschoten.
Achter de achtergevel bevindt zich een driekapsschuur. De twee kappen aan de rechterzijde zijn beide volledig in hout opgetrokken. Het linkerbouwdeel is opgetrokken, in baksteen op een natuursteenplint, en heeft een houten beschot. De driekap is gedekt met Hollandse dakpannen. De linkervoorgevel is onregelmatig ingedeeld en heeft een grote en een kleine entree. De grote entree heeft aan de rechterzijde een rondboogvenster met roedeverdeling met natuursteenonderdorpel. Aan de linkerzijde bevindt zich een rechtgesloten venster met roedeverdeling, deze is verbonden met de rechterbovenzijde van de kleinere entree. Boven deze entree bevindt zich een venster met roedeverdeling onder een segmentboogje. Het bouwdeel in het midden heeft een dubbele deur en wordt geflankeerd door vierkante vensters met roedeverdeling. De kap geheel rechts heeft een dubbele deur.
Waardering
Het erf “de Berke”is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden die tot uitdrukking komen in :
- de beeldbepalende ligging in het buitengebied van Enschede
- de gaafheid van de hoofdvorm van boerderij en driekapsschuur
- de fraaie detaillering van de boerderij
bron: https://www.ruimtelijkeplannen.enschede ... 004_16.pdf

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... -de-berke/
Bijlagen
Harberinksweg 58-60 Erve De Berke gemeentelijk monument.jpg
Harberinksweg 58-60 Erve De Berke.jpg
Harberinksweg 58-60 Erve De Berke gevelsteen.jpg
Harberinksweg 58 Erve de Berke, paard en wagen met hooi 1943.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De vakwerkschuur, waarin vroeger een doopsgezinde schuilkerk, aan de Haimersweg 225 te Twekkelo is een rijksmonument. Rijksmonument nr. 15322 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/1532 ... /enschede/

Een van de bijgebouwen op het perceel Haimersweg 225 is een schuur uit de 17e eeuw. De schuur heeft tijdens de 17e eeuw, na de Reformatie, dienst gedaan als schuilkerk voor doopsgezinden. Omdat het gaat om een schuur heet zo'n schuilkerk ook wel 'schuurkerk'.

In deze kerk hielden de doopsgezinden in het geheim hun godsdienstoefeningen. Dat moest omdat de calvinisten in grote delen van Nederland aan de macht waren gekomen en alle kerken hadden geconfisqueerd. In de loop van de 17e eeuw ging de overheid echter een steeds pragmatischer houding innemen. Het gebruik van schuilkerken werd dan ook steeds meer toegestaan. In eerste instantie werden ze oogluikend gedoogd, later kon tegen jaarlijkse betaling van enorme sommen geld een officiële vergunning verkregen worden. Voorwaarden voor de verlening van zo'n vergunning waren dat een schuilkerk van buiten op geen enkele manier als kerk herkenbaar mocht zijn en dat het gebruik ervan niet als storend mocht worden ervaren door de calvinisten. Kerkgangers moesten het gebouw binnengaan via een deur die niet aan de openbare weg mocht liggen, en dan nog slechts met hoogstens twee personen tegelijk. Klokgelui was verboden en gezang mocht buiten niet hoorbaar zijn. Op het platteland werden bovendien vaak als extra voorwaarden gesteld dat de kerk zich buiten het dorp moest bevinden en alleen een rieten dak mocht hebben als teken van ondergeschiktheid aan de Gereformeerde kerk.

De schuur is op 6 april 1971 ingeschreven als Rijksmonument onder monumentnummer 15322 met als redengevende omschrijving: vakwerkschuur, waarin de Doopsgezinde in de 17e eeuw in het geheim godsdienstoefeningen hielden. De wanden geheel met planken gedicht. Staande op erve "De Haimer". bron: https://www.ruimtelijkeplannen.enschede ... Monumenten

zie ook mijn bericht van 29-1-2018 in topic kerken enz. op: viewtopic.php?f=9&t=1622&p=170175&hilit ... eg#p170175
zie voor meer informatie en foto's van het interieur van de vakwerkschuur de site van Stichting Cultureel Erfgoed Enschede op: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... -enschede/
Bijlagen
Haimersweg 225 vakwerkschuur rijksmonument.JPG
Haimersweg 225 vakwerkschuur vroeger schuilkerk rijksmonument.jpg
Haimersweg 225 Vakwerkschuur, waarin de Doopsgezinde in de 17e eeuw in het geheim godsdienstoefeningen hielden..jpg
Haimersweg 225 Vakwerkschuur, waarin de Doopsgezinde in de 17e eeuw in het geheim godsdienstoefeningen hielden..jpg (127.26 KiB) 8219 keer bekeken
Haimersweg 225 is een schuur uit de 17e eeuw. De schuur heeft tijdens de 17e eeuw, na de Reformatie, dienst gedaan als schuilkerk voor doopsgezinden.jpg
Haimersweg 225 gedenksteen voormalige Doopsgezinde Schuilkerk.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het pand aan de Javastraat 38 is een gemeentelijk monument.

Woonhuis, gebouwd omstreeks 1908. Het pand is gelegen in de Javastraat waar meer rijke arbeiderswoningen staan die in eigen beheer zijn gebouwd.
Een voorbeeld van een rijtje fraai gedecoreerde panden zijn de nummers 30 t/m 38, gebouwd in 1908. Nummer 38 heeft een sierspant. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... t00000206/
Bijlagen
Javastraat 38.jpg
Javastraat 38 gemeentelijk monument.jpg
Javastraat 38 gemeentelijk monument.jpg (153.19 KiB) 8202 keer bekeken
Javastraat 38 gemeentelijk monument (2).jpg
Javastraat 38 gemeentelijk monument (2).jpg (149.55 KiB) 8249 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het dubbel woonhuis aan de Javastraat 99-101 is een gemeentelijk monument.

Dubbel woonhuis, gebouwd in 1912 in opdracht van J. Liemburg naar een ontwerp van bouwkundige Th. Hoenders (Enschede). Het pand is gelegen in een arbeiderswijk met een aantal rijk versierde arbeiderswoningen.
De gevel is voorzien van een bekroning in neobarokke stijl. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... t00000206/

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... at-99-101/
Bijlagen
Javastraat 99-101 dubbel woohujis gemeentelijk monument.jpg
Javastraat 99-101 gemeentelijk monument.JPG
Javastraat 99-101 rechts.JPG
Javastraat 99-101 gezien vanaf de Perikweg.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De Rooms Katholieke Kerk "Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans" aan de Kerkstraat 14-16 in Glanerbrug is een gemeentelijk monument.

De Rooms Katholieke Kerk "Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans" en de pastorie is gelegen aan de Kerkstraat 14-16 in Glanerbrug. De kerk is gebouwd in de periode 1902 - 1903 naar een ontwerp van de architect A. Tepe. De pastorie werd door de bouwkundige A.L. Clemens ontworpen en gebouwd in 1907.

Kapelaan A.F. Meijer richt rond 1900 in Glanerbrug een nieuwe parochie op. Hij woont zolang bij kruidenier/bakker Antonie Visschedijk aan de toenmalige Rijksweg. Hij zamelt geld in en krijgt een stuk grond van de familie Krasschenberg om een kerk op te bouwen.
Op 30 mei 1899 komt de toestemming van de aarts-bisschop (Van de Wetering) voor het aanvaarden van de grond. In 1902 is er genoeg geld ingezameld om met de bouw te beginnen. Op 19 april 1902 geeft het Bisdom toestemming.
Architect van de kerk, Alfred Tepe ontwerpt een gebouw in neogotische stijl. Aannemers Ticheler en Lemmink te Enschede hebben de bouw aangenomen voor fl. 21.000 ( € 9.375 ).
Op 4 augustus 1902 wordt de eerste steen door kapelaan Meijer geplaatst, en ruim een jaar na de start van de bouw is het kerkgebouw klaar, nog zonder priesterkoor, sacristie en pastorie. Op zondag 12 mei 1903 wordt de kerk ingezegend door deken Thijert.
Vanaf 12 juli 1903 vormt Glanerbrug haar eigen parochie, genaamd: H. Maria Koningin van den Allerheiligsten Rozenkrans. Kapelaan Meijer wordt tot pastoor benoemd. Behalve door Meijer wordt de parochie bestuurd door de kerkmeesters Herman Heurman, Gerard Terhaar sive Droste en Antonie Visschedijk. Deze heren vormden ook de 'Commissie van den bouw der kerk”. Bij de start van de parochie staan er 610 parochianen ingeschreven.
De parochie wordt begrensd door de Duitse grens aan de oostkant, het Aamsveen aan de zuidkant (Knalhutte-Allemansveldweg-Derkingsmaten) tot aan de toenmalige Rijksweg en dan verder in noordelijke richting via het Hoge Boekel, richting Kremersveen tot aan de Duitse grens.
In augustus 1903 schenkt de familie Krasschenberg een stuk grond aan de Kerkstraat voor de aanleg van een kerkhof. De toegangspoort en het doodgravershuisje worden in 1932 gebouwd. In 1907 wordt de pastorie gebouwd. Het ontwerp is van architect Clemens. In 1912 krijgen kerk en pastorie electriciteit.
In 1925 wordt het priesterkoor gebouwd, naar een ontwerp van de Enschedese architect J. Sluijmer en uitgevoerd door aannemer Joh. Derksen te Enschede voor een bedrag van fl 31.300 ( € 13.975 ). bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... lanerbrug/

zie ook: https://www.mariavlucht.nl/glanerbrughistorie
zie ook mijn bericht van 24-1-2018 in topic kerken enz. op: viewtopic.php?f=9&t=1622&p=170102&hilit ... at#p170102
zie ook foto's op:
http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... from=&pto=
Bijlagen
Kerkstraat 14 Glanerbrug Geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw van de H. Rozenkrans.jpg
Kerkstraat 14-16 Glanerbrug Onze Lieve Vrouw kerk van de Heilige Rozenkrans interieur.jpg
Kerkstraat 14-16 Rooms Katholieke kerk O.L.V. van de Heilige Rozenkrans.jpg
Kerkstraat Glanerbrug R,K, Kerk met Vereenigingsgebouw.jpg
Kerkstraat R.K. Kerk 1922.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Op 8 en 9 is er weer de landelijke Open Monumentendag. In Enschede zijn er dan 7 monumenten te bezoeken. Zie daarvoor op: https://www.openmonumentendag.nl/zoek/? ... n=Enschede
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De boerderij Het Verwoold aan de Verwooldsweg 26 is een gemeentelijk monument.

Aan de Verwooldsweg 26 bevindt zich het omstreeks 1870 gebouwde boerderij "'t Verwold". Het erf wordt al in
1389 genoemd. aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich een bovenkamer. Het is het enige gemeentelijk
monument in het plangebied van het bestemmingsplan "Stroinkslanden 2016".
De hallehuisboerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekig plattegrond en uitgevoerd in een één bouwlaag
(bakstenen) onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met 'knik' en windveren. aan de voorgevel van de
boerderij is een bovenkamer gebouwd. De voorgevel bevat twee kruisvensters met houten kozijnen,
roedeverdeling en luiken. In de geveltop bevinden zich twee rechthoekige vensters met houten kozijnen en
roedeverdeling. In de zijgevels zijn in totaal 3 rechthoekige vensters met bovenlicht en aan één zijde een
ingangspartij, bestaande uit een houten deur met bovenlicht en roedeverdeling. De geveltop aan de voorzijde is
beschoten.
De achtergevel heeft een beschoten geveltop en in de middenas de baanderdeuren, onder strek met sluitstenen.
Deze wordt geflankeerd door halfronde stalramen. Tevens bevinden zich in de hoeken van de achtergevel
houten staldeuren.
Waardering:
De boerderij "'t Verwold" is van een algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden
die tot uitdrukking komen:
 het type: een eind 19e eeuws hallehuisboerderij;
 de gaafheid van de hoofdvorm;
 de markante ligging binnen de woonwijk Stroinkslanden. bron: http://enschede.ris.muze.nl/stukken/7224/1/pdf.pdf
Bijlagen
Verwooldsweg 26 boerderij Verwoold gemeentelijk monument.JPG
Verwooldslanden boerderij Verwoold gemeentelijk monument.JPG
Verwooldsweg 26 boerderij Verwoold.jpg
Verwooldsweg 26 boerderij Verwoold infobord.JPG
Verwooldsweg 26 boerderij Verwoold infobord.JPG (129.71 KiB) 8114 keer bekeken
Verwooldsweg 26 Boerderij Het Verwoold, bewoond door de fam. Rutbeek - Nijhuis 1955.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De voormalige textielfabriek TETEM (Twentse Textiel Maatschappij) op de hoek met de Stroinksbleekweg en Hulsmaatstraat is een gemeentelijk monument.

High Garden is een appartementencomplex in de wijk Roombeek, dat is gevestigd in een vroeg 20e-eeuws gebouw van de voormalige dekenfabriek Tetem. Het ontwerp voor de transformatie van het industriële pand naar een modern appartementcomplex is afkomstig van het Enschedese bureau IAA Architecten. Op de begane grond van het pand opende in 2011 TETEM Kunstruimte de deuren.

In 1915 werd de N.V. Twentsche Textiel Maatschappij “Tetem” opgericht door Julius H. Rozendaal, als een dochteronderneming van het succesvolle textielconcern van de familie Rozendaal. De fabriek werd gerealiseerd op het noordelijke deel van het fabrieksterrein van Het Rozendaal en werd ontworpen door de bekende Enschedese fabrieksarchitect Gerrit Beltman. Beltman koos voor de voor die tijd uiterst moderne bouwmethode van een vakwerkconstructie van beton, ingevuld met glas en metselwerk. Hierdoor hebben de panden een moderne, functionalistische uitstraling.

In de eerste jaren produceerde Tetem voornamelijk moltondekens, maar vanaf de jaren ’30 ging het over op de productie van jacquarddekens, kameelhaar en imitatie handgeweven gordijn- en meubelstoffen. Door de crisis in de textielindustrie moest het bedrijf in de jaren ’70 haar deuren sluiten, waarna het leeg kwam te staan en in verval raakte. Na jaren van leegstand kwam het complex door de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in een nieuw daglicht te staan. Door de desastreuze gevolgen van deze ramp voor het karakter van de wijk Roombeek, werd besloten om de panden van Tetem te integreren in de wederopbouwplannen en ze een nieuwe bestemming te geven.

Één van de panden, nu “Tetem I” genaamd, is aangekocht door een projectontwikkelaar en in 2011 getransformeerd tot een luxueus appartementcomplex met grote lofts. In het gebouw zijn in totaal 21 appartementen en drie penthouses ondergebracht. Bij het herontwerp is het industriële karakter van zowel exterieur als interieur zoveel mogelijk gehandhaafd. Zo is het betonplafond met de robuuste kolomkoppen in het zicht gehouden. Door de benodigde aansluitingen onder verhoogde vloeren te plaatsen, is open plattegrond ontstaan die de bewoners veel indelingsvrijheid biedt. Op het dak zijn dakterrassen gerealiseerd.

“Tetem II” is overgenomen door de kunstacademie ArtEZ (voorheen AKI), die inmiddels naar dit nieuwe onderkomen is verhuisd. Het gebouw is hiermee een broedplaats geworden voor kunst, design en media. Hiermee sluit de gebruiksfunctie van de beide Tetem gebouwen naadloos aan op het naastgelegen cultuurcluster Het Rozendaal, waarin een museum en diverse atelierruimtes zijn gevestigd. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... 25/?char=T

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... x-tetem-1/
en http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... m-2-artez/
zie ook foto op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... ts_id=2987
Bijlagen
Stroinksbleekweg TETEM gebouw.JPG
Stroinksbleekweg Hulsmaatstraat Tetem dekenfabriek.JPG
Stroinksbleekweg april 1983 Voormalige textielfabriek TETEM, later Nederlandse Bontweverij.jpg
Hulsmaatweg Tetem april 1949.jpg
Hulsmaatstraat Wederopbouw in Roombeek. Renovatie TETEM-gebouw (Twentse Textiel Maatschappij) Stroinksbleekweg..jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het landhuis De Hölterhof aan de voormalig Holterhofweg 325 nu Holterhoflaan 8 is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 510609 zie uitgebreide beschrijving op: http://rijksmonumenten.nl/monument/5106 ... /enschede/

Het landhuis Hölterhof is in 1913 gebouwd in opdracht van N.G. Jannink, als zomerverblijf voor de textielfabrikantenfamilie Jannink. Het huis is in twee fases gebouwd en ontworpen door architect Samuel de Clercq.

De Clercq (1876-1962) was afkomstig uit een voorname Friese familie, studeerde bouwkunde aan de Polytechnische School in Delft en had een architectenbureau in Den Haag. Tot 1917 heeft hij voornamelijk villa’s ontworpen, waarvan het landhuis ‘Holterhöf’ er één is. Zijn ontwerpen vertonen invloeden van de expressieve bouwstijl van Hendrik Petrus Berlage en worden gekenmerkt door speelse elementen uit de Tudor-landhuisstijl. De Tudorstijl was de gangbare stijl in de Engelse architectuur in de 15e en 16e eeuw en is vernoemd naar het vorstenhuis Tudor, dat regeerde van 1485 tot 1603. In de 19e eeuw werden elementen uit deze architectuur toegepast in de Engelse landhuisarchitectuur. De stijl kenmerkt zich door in metselwerk uitgevoerde versieringen als bogen, trapgevels en pinakels en rijkelijk gedecoreerde interieurs.

Aanvankelijk was het landhuis sober van vorm, met gestuukte gevels, met houten latten bedekte topgevels, vensters met roedenverdeling, een rieten kap, kleine dakkapellen en twee schoorstenen. Het huis had een vlinderplattegrond en was symmetrisch van opzet, met aan de linkervleugel een eenvoudige uitbouw waarin zich de bijkeuken bevond. Centraal gelegen bevond zich de entree en een royale open hal, met toegang tot het terras. In de linkervleugel bevonden zich een royale kinderkamer, het dienskamertje en de keuken met bijkeuken. In de rechtervleugel de woonkamer, het toilet en de traphal. Op de eerste verdieping werden drie slaapkamers, een studeerkamer en een badkamer gerealiseerd. De zolderverdieping bood plaats aan de dienstbodekamers. In 1914 werd rond het huis een park aangelegd, naar ontwerp van P.H. Wattez.

In 1925 werd het huis fors uitgebreid en geromantiseerd. Er werden twee vleugels en een traptoren bijgebouwd, waardoor de vlindervormige plattegrond veranderde in een X-vormige plattegrond. Het huis werd voorzien van witte gevels en decoratieve elementen als een wapenschild, bel en bloembakken. De vleugels werden voorzien van wolfsdaken. Opvallend element is het torentje, voorzien van een trapgevel met daarboven een achtkantige rietgedekte spits met windhaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis door de Duitsers bezet. De geallieerden hebben geprobeerd het huis te bombarderen, maar misten hun doel waardoor het huis gespaard bleef. In 1960 kreeg het huis een bestemming als vakantie- en conferentieoord, met later ook een hotel. Na sluiting raakte het huis in verval. De huidige eigenaar heeft het verbouwd tot het luxe hotel en welnessoord ‘Huize Hölterhof’, waarbij het interieur drastisch is gewijzigd. Authentieke details, zoals oude tegels, een bar, de lambrisering en de open haarden, zijn bewaard gebleven. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... 02/?char=H

zie ook foto's en informatie op: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... holterhof/
zie ook foto's op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... from=&pto=
Bijlagen
Holterhoflaan 8 voorheen Holterhofweg 325 landhuis De Hölterhof.jpg
Holterhofweg 325 landhuis de Hölterhof rijksmonument.jpg
Holterhofweg Huize Holterhof.(3).jpg
Holterhofweg Huize Hölterhof.jpeg
Hölterhofweg 325 gevelsteen Huyize Holterhof.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Erfgoedorganisaties bang voor sloop moskee Enschede: monumentenstatus aangevraagd
vrijdag 17 augustus 2018

Moet de moskee aan de Atjehstraat in Enschede de monumentale status hebben? Als het aan meerdere erfgoedorganisaties ligt wel. Ze hebben daarom de monumentenstatus aangevraagd voor het pand.

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, de Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting het Cuypersgenootschap hebben de aanvraag ingediend. De islamistische gemeenschap die nu in het pand zit, gaat er op den duur uit. Het pand komt dan te koop te staan. De organisaties willen voorkomen dat het gebouw daarna 'zomaar' gesloopt kan worden door de nieuwe eigenaar.

Bijzonder gebouw
De moskee is in 1924 gebouwd en is hiermee de eerste in Nederland die in deze bouwconstructie gebouwd werd. "Daarom mag dit pand niet gesloopt worden in de toekomst", zegt vertegenwoordiger van Heemschut Jaap Krommendijk. "We willen het daarvoor behoeden."

Krommendijk is in het dagelijks leven bouwkundig opzichter, dus hij is helemaal thuis in deze wereld. "De moskee aan de Atjehstraat is niet het enige gebouw in Enschede met deze constructie, maar wel het eerste. Heel af en toe kom ik er en het is gewoon iets heel bijzonders. Ik kan het niet beschrijven, maar ook zonder voorkennis zie je meteen dat het een speciaal gebouw is."

Veranderingen
Als het pand de gemeentelijke monumentale status krijgt, verandert er niet veel voor de gebruikers. Alleen aanpassingen kunnen minder snel worden doorgevoerd. Die moeten eerst worden goedgekeurd door de gemeente.

Aanvraag
De aanvraag voor de monumentenstatus is vroeg, want het pand is nog in het bezit van de islamitische gemeenschap en het duurt nog wel even voordat die eruit gaat. "Dit soort aanvragen bij de gemeente duren minstens een half jaar en kunnen wel enkele jaren duren. De gemeente stond er in elk geval wel positief tegenover, dus nu is het afwachten."
bron: https://www.rtvoost.nl/nieuws/297209/er ... rettyPhoto
Bijlagen
De beginselen van de bouw in 1924 - RTV Oost.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Atjehstraat 27 Selimiye Turkse moskee. Eerder zat hier de Nieuw Apostolische Kerk. zie foto's in topic kerken enz. bij mijn bericht van 28-10-2017 op: viewtopic.php?f=9&t=1622&p=168578&hilit ... at#p168578
Bijlagen
Atjehstraat 27 Voorheen Apostolisch Genootschap nu Moskee.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het ijzeren toegangshek bij de begraafplaats in Usselo aan de Kerkenbruggertpad is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 15323 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/1532 ... /enschede/

het gaat om een negentiende eeuws ijzeren toegangshek van de Hervormde Begraafplaats, dat oorspronkelijk afkomstig is van landgoed Den Duno bij Arnhem. bron: http://enschede.ris.muze.nl/stukken/1862/1/pdf.pdf
Bijlagen
Kerkenbruggertpad 55 Usselo poort begraafplaats. IJzeren hek, afkomstig van den duno bij arnhem. Rijskmonument nr. 15323.jpg
Kerkenbruggertpad 55 Usselo poort begraafplaats. IJzeren hek, afkomstig van den duno bij arnhem. Rijskmonument.jpg
Kerkenbruggertpad detail poort hoofdingang  begraafplaats Usselo.JPG
Kerkenbruggertpad detail poort hoofdingang  begraafplaats Usselo (2).JPG
Kerkenbruggertpad poort hoofdingang begraafplaats Usselo.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De voormalige frabrieksschool aan de Noorderhagen 13 hoek Kloosterstraat is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 510600 zie uitgebreide beschrijving op: http://rijksmonumenten.nl/monument/5106 ... /enschede/

In 1866 werd op initiatief van Ds. Evers en vijftien fabrikanten de Fabrieksschool Enschede opgericht, met als doel het geven van lager onderwijs aan de kinderen die in de textielindustrie werkzaam waren. Zes jaar later werd aan het Noorderhagen in de binnenstad een school geopend, waar kinderen tussen de tien en veertien jaar verplicht waren onderwijs te volgen.

Het oorspronkelijke schoolgebouw telde één bouwlaag onder zadeldak en stond op een rechthoekige plattegrond. De school telde slechts twee lokalen en werd in 1881 en 1887 uitgebreid met een dwars geplaatste vleugel onder dubbel zadeldak aan de achterzijde, naar ontwerp van architect A.G. Beltman. Hierdoor ontstond een T-vormige plattegrond. In 1906 werd de school verhoogd met een verdieping aan de voorzijde, waarbij ook de entreepartij werd gewijzigd. Tijdens deze verbouwing voorzag Beltman de school van het huidige zwaar neoclassicistische uiterlijk.

De begane grond is opgetrokken in een bruine baksteen boven een gepleisterde plint. De verdieping en de vleugel hebben gevels in roodbruine baksteen. Centraal in de symmetrische voorgevel bevindt zich de entree, geplaatst in een gepleisterde lijst voorzien van pilasters en een frontonbekroning. Aan weerszijden bevinden zich twee vensters met bovenlichten in gepleisterde lijsten. Op de verdieping zijn zes zestienruits vensters geplaatst met een wisseldorpel. Twee horizontale cordonlijsten met daartussen wit geschilderde rozetankers markeren de verdiepingsvloer. De hoeken zijn voorzien van gepleisterde lisenen en onder de dakrand is een geprofileerde gootlijst geplaatst. De geveltoppen van de zijgevels zijn voorzien van een keperboogfries en gietijzeren roosvensters. In de oostgevel bevindt zich een tweede entree, met een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters. Na de Tweede Wereldoorlog werd tegen de noordgevel een gymnastieklokaal aangebouwd.

In 2009 is de fabrieksschool grondig gerenoveerd onder leiding van De Witte-Van der Heijden architecten, waarbij het interieur werd gewijzigd. In de toekomst zal het pand worden gebruikt door een dansschool, theateropleiding en buitenschoolse opvang. Voor deze nieuwe functie wordt ook een houten theaterzaal met foyer bijgebouwd. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... 74/?char=F

zie ook foto's en informatie op: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... rderhagen/
zie ook: https://indebuurt.nl/enschede/mysteries ... ool~11602/
Bijlagen
Noorderhagen fabrieksschool (3).JPG
Noorderhagen fabrieksschool infobord.JPG
Noorderhagen fabrieksschool (4).JPG
Noorderhagen fabrieksschool.JPG
Kloosterstraat hoek Noorderhagen voormalige fabrieksschool in gebruik als appartementencomplex.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De boerderij aan de Keuperweg 53 is een gemeentelijk monument.

Inleiding
HALLEBOERDERIJ, gebouwd rond 1890 en gelegen aan de Keuperweg. Van de boerderij is vooral de voorgevel in oorspronkelijke staat. Het bedrijfsgedeelte is voor de bescherming van ondergeschikt belang.
Omschrijving
De boerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen, onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. De voorgevel heeft geheel links een venster met roedeverdeling en bovenlicht. Daarnaast bevindt zich de entree met bovenlicht.Rechts van de entree bevinden zich drie vensters met roedeverdeling met een bovenlicht. Alle gevelopeningen bevinden zich onder een strek met ronde hoeken en aanzet-en sluitstenen. Onder de vensters bevindt zich een doorlopende onderdorpel. In het dakvlak bevindt zich een band van gele en zwarte baksteen met een zaagtand. De geveltop heeft twee gietijzeren roosvensters met daarboven in de nok een beschot.
Waardering
De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, die tot uitdrukking komen in :
- de gaafheid van het hoofdvolume en de detaillering; met name van de voorgevel
- de beeldbepalende situering van de boerderij
- de typologie; hallehuisboerderij uit eind negentiende eeuw. bron: https://www.ruimtelijkeplannen.enschede ... 004_16.pdf
Bijlagen
Keuperweg 53 hoek Geerdinkweg boerderij gemeentelijk monument.JPG
Keuperweg 53 hoek Geerdinkweg boerderij gevel.JPG
Keuperweg 53 hoek Geerdinkweg boerderij gevel (2).JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De villa Baurichter aan de Korte Haaksbergerstraat 2 is een gemeentelijk monument.

Na de stadsbrand van 1862 is het pand is het pand in 1869 door Andries Hoevink herbouwd. In 1888 is het pand op een publieke veiling voor 15.000 gulden verkocht aan een aantal Enschedese middenstanders, te weten Nathan Menko, [textiel fabrikant]Jan Beukers, [blauwverver] Engelbert Dalenoord, [Bakker] Hendrik Johan Baarslag, [winkelier] Hendrik ter weele Hzn, [confiseur] Gerrit Beltman AG zn, [aannemer] Willem Brink, Gerrit Johan Engelbert Poerink en Herman Berflo alle drie boekhouder.

In 1889 koopt Hendrik van Heek het pand dat echter in 1900 afbrandt en in 1901 wederom wordt herbouwd. In 1934 wordt Willem Jozef Marie Baurichter [apotheker] de nieuwe eigenaar. Zijn erfopvolgers verkopen het aan de beleggingsmaatschappij “’t behouden huis” te Amsterdam. Tot op heden heeft het pand een horeca bestemming. Op dit moment is er het Mexicaans restaurant Los Porchos gevestigd.
Het pand is als hoekhuis gepositioneerd en beschikt over een portiek en fraai balkon met sier ijzeren hekwerk dat rust op twee bewerkte consoles. In de top van de gevel bevindt zich een “Oeil de Boeuf” ofwel een rond venster met het jaartal 1901. bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... rstraat-2/
Bijlagen
Haaksbergerstraat kruispunt de Graaff. Apotheek Baurichter 1915 geen apotheek, 1939 wel. Het is dus eerst een woonhuis geweest.jpg
Haaksbergerstraat Hotel De Graaff rechts hoek Brammelerstraat pand Baurichter politie.jpg
Haaksbergerstraat 2 nu Korte Haaksbergerstraat hoek Brammelerstraat juli 1943 Apotheek Baurichter.jpg
Korte Haaksbergerstraat 2 gevel Apotheek Baurichter.jpg
Korte Haaksbergerstraat 2 gevel Apotheek Baurichter.jpg (97.76 KiB) 7963 keer bekeken
Korte Haaksbergerstraat 2 Los Ponchos vroeger Apotheek Baurichter.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De Berktepaal aan de Moorveenweg in Usselo is een rijksmonument. Scheiding tussen Usseler- en Buursermarke in Enschede Rijksmonument nummer: 46592 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4659 ... /enschede/

De Berktepaal (34.47-03) ligt op de grens van de marken Buurse en Usselo. zie: http://www.markegrenzen.nl/markestenen/ ... index.html
Bijlagen
Moorveenweg Berktepaal  scheiding Usserler en Buursermarke. rijksmonument.jpg
Moorveenweg Berktepaal rijksmonument nr. 46592.jpg
Moorveenweg Usselo Berktepaal infobord.jpg
Moorveenweg Usselo Berktepaal rijksmonument.jpg
Moorveenweg Usselo. Berktepaal aan de Moorveenweg; scheiding tussen Usseler- en Buursermarke. Rijksmonument.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het dubbel woonhuis aan de Lipperkerkstraat 101-103 is een gemeentelijk monument.

DUBBEL WOONHUIS, gebouwd in 1909, in opdracht van de heren D. Houwen en R. van Dalen en naar een ontwerp van architect H. Reijgers (Enschede). Het pand ligt schuin op de rooilijn en het erf wordt afgescheiden van de openbare weg door een gietijzeren hek. De rolluiken voor de vensters zijn latere toevoegingen en vallen buiten de bescherming.
Het dubbele woonhuis bestaat uit twee volumes en is opgetrokken vanuit een veelhoekige plattegrond in baksteen, onder een met Tuile du Nord gedekt afgeknot schilddak.
Het pand aan de rechterzijde (nr 103) is iets meer teruggelegen van de straat. Aan de linkerzijde van de gevel heeft dit pand een erker met drie vensters met glas- in lood in de bovenlichten, daarboven een balkon met smeedijzeren hek met bakstenen balusters. Rechts bevindt zich de entree met glasin-lood boven-en zijlichten.
Op de verdieping een entree naar balkon en een T-venster met bovenlicht met glas-in-lood. De rechterzijgevel is blind met uitzondering van een hoger opgaand travee met een venster in de top.
Het pand aan de linkerzijde (nr 101) heeft aan de linkerzijde een risaliet die beëindigd wordt door een topgevel met een gepleisterd, klimmend keperfries en kraagstukken.
Op de begane grond een erker met daarboven een balkon met Art Nouveau hekwerk tussen gepleisterde balusters. Aan de rechterzijde de entree met bovenlicht met roedeverdeling. De vensters hebben bovenlichten waarin roedeverdeling en glas-in-lood onder lateien. In de nok bevindt zich een venster met roedeverdeling onder een latei. De linkerzijgevel is gesloten en gepleisterd.
Waardering Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, die tot uitdrukking komen in :
- de bijzondere ligging, schuin op de rooilijn van de Lipperkerkstraat
- de gaafheid van het hoofdvolume en de detaillering
- als onderdeel van het oeuvre van de Enschedese architect H. Reijgers.
bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... t-101-103/
Bijlagen
Lipperkerkstraat 101-103 dubbel woonhuis gemeentelijk monument.jpg
Lipperkerkstraat 101-103 dubbel woonhuis.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De zwerfsteen op het landgoed Zuidbroek; scheiding tussen Lonneker- en Berghuizermarke. in Enschede is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 46598 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4659 ... /enschede/

De Steen bij Sleebos (22.32-01) ligt op de grens van de marken Berghuizen en Lonneker. Steen nr. 2 in de grensbepaling van de buitengrens van Lonneker. Deze grensbepaling schrijft "tot bij of ten noorden het huis en bouwland van de wed(uwe) Sleebos". De steen zelf wordt wel in de grensbepaling van Losser genoemd: "de steen aan de noordkant van het huis en bouwland van de wed(uwe) Sleebos". De steen is het noordelijkse punt van een reeks van zeven markeringen dwars door het Haagse bos tot aan de steen bij Hendrik Beumer. In het deel ten noord-oosten van deze grens hadden de burgers van Oldenzaal recht om turf te steken in de marke Lonneker1. bron: http://www.markegrenzen.nl/markestenen/sleebossteen/
Bijlagen
Zuidbroek landgoed zwerfsteen bij wed. Sleebos.jpg
Zuidbroek landgoed steen bij weduwe Sleebos.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De zwerfkei als scheiding tussen de marken Berghuizen, De Lutte en Lonneker in Enschede aan de Wiggersbosweg is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 46599 zie:
http://rijksmonumenten.nl/monument/4659 ... /enschede/

De Wiggersbossteen is een Driemarkesteen tussen De Lutte, Berghuizen en Lonneker (20.22.32). (N.B. niet toegankelijk.)
De Wiggersbosweg is genoemd naar het Wiggersbos, gelegen aan het begin van deze weg en eigendom van de bewoners van het zeer oude erve De Wiggers, gelegen aan de Lossersestraat op de hoek met de Lonneker Molenweg. bron: http://www.shsel.nl/wp-content/uploads/ ... 170628.pdf
Bijlagen
Wiggersbosweg Wiggersbossteen Driemarkensteen De Lutte-Berghuizen-Lonneker rijksmonument nr. 46599..jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De zwerfsteen in weide tegen wal aan de Aarninksbraak; scheiding tussen Lutter- en Lonnekermarke in Enschede is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 46600 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4660 ... /enschede/

De steen aan de Aarninksbraak (20.32-03) ligt op de grens van de marken De Lutte en Lonneker. Steen nr. 4 in de grensbepaling van de buitengrens van Lonneker. Deze grensbepaling schrijft "steen ten zuiden het bouwland van Lammert Jan Hoge Venterink, genaamd de Aarninksbraak, zoo dat deze steen door ons genoemd is de steen aan Aarninks Braak".
De steen werd in de jaren 1980 gespleten aangetroffen door de Loakstenencommissie, zie derde foto. De steen zit nu (2014) weer in de wal. bron: http://www.markegrenzen.nl/markestenen/ ... index.html
Bijlagen
Haagsebosweg  steen aan de Aarninksbraak rijksmonument 46600..jpg
Haagsebosweg  steen aan de Aarninksbraak rijksmonument 46600.jpg
Haagsebosweg  steen aan de Aarninksbraak rijksmonument 46600.gespleten aangetroffen door de Loakstenencommissie.jpg
Haagsebosweg steen aan de Aarninksbraak rijksmonument 46600.gespleten aangetroffen door de Loakstenencommissie.jpg (159.92 KiB) 7870 keer bekeken
Aarninksbraak zwerfsteen rijksmonument 46600.jpg
Plaats reactie