Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Groene stroom niet via Enschedese gymzalen

Gepubliceerd op: 17/11/2017

Groene stroom niet via Enschedese gymzalen
Het is niet rendabel om zonnepanelen op gemeentelijke daken te plaatsen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het college op verzoek van de gemeenteraad heeft laten uitvoeren. De investering wordt in diverse scenario's niet terugverdiend.

Wethouder Jeroen Hatenboer was er niet happig op om het onderzoek uit te voeren toen het CDA er in het voorjaar om vroeg. De gemeente heeft 109 panden in bezit waarvan er slechts vijf zijn bedekt met zonnepanelen. Meer is niet mogelijk, had het vastgoedbedrijf berekend. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven en droeg het college op om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

Dat onderzoek heeft het bedrijf Strukton gedaan. Concreet zijn er maar 30 gemeentelijke panden met samen 10.000 vierkante meter dakoppervlakte die in potentie geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit zijn vooral gymzalen en sporthallen. Het plaatsen van traditionele pv-panelen op deze daken kost de gemeente in het meest gunstige geval 433.000 euro. Dit heeft te maken met zeer lage energietarieven, lichte dakconstructies en schaduwwerking.

De gemeente is bang dat panelen op gymzaaldaken, die gemakkelijk te betreden zijn, vernield worden. Maar het plaatsen van dunne flexibele panelen die 'vandalismeproof' zijn, vergt een onrendabele investering van maar liefst 2,2 miljoen euro in het meest gunstige geval.

Strukton adviseert de gemeente om te investeren in energiebesparende maatregelen bij de gemeentelijke panden. Het college komt in het begin van 2018 met een lijst met verduurzamingsmaatregelen. In de begroting staat dat sporthal De Brug wel voorzien wordt van zonnepanelen en dat het muziekcentrum en de Pathmoshal in overweging worden genomen.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/groene-stroo ... em?1050134
Bijlagen
Groene stroom niet via Enschedese gymzalen.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu
Gepubliceerd op: 12/01/2018

Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu
Nog twee weken en dan levert Enschede Energie de eerste groene stroom vanaf het dak van Twente Milieu. Het is het eerste grote project van de club.

Op 26 januari worden de 840 zonnepanelen op de daken van de (drie) Twente Milieu-gebouwen aan de Marssteden ingeschakeld. Het project van Enschede Energie en Twente Milieu is de aftrap van de projecten die de energiecooperatie in Enschede wil uitvoeren.

De club van voorzitter Jeroen Jansen heeft een flinke ambitie. De gemeente Enschede wil in 2030 12 procent van de stroom duurzaam opwekken, maar Enschede Energie gaat verder en stelt zich tot doel al over tien jaar 20 procent van de Enschedese huishoudens van groene stroom te voorzien.

Groot project
Dat ze over twee weken van start gaan, is voor Jansen een grote stap. Enschede Energie was eigenlijk van plan Twente Milieu al rond de jaarwisseling van duurzame energie te voorzien. "Dat was niet haalbaar", zegt Jansen. "Een heel praktisch probleem. Telkens als we nieuwe panelen installeren, moeten we de stroom uitschakelen. Twente Milieu moet dan op aggregaatstroom draaien en zo'n groot bedrijf kun je niet zomaar van het net afhalen." Vanaf eind januari betrekt Twente Milieu dan 40 procent van de benodigde elektriciteit vanaf het eigen dak. De panelen hebben een gemiddelde jaaropbrengst van 200.000 kWh. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo'n 65 huishoudens.

Omhelsd
Dat Twente Milieu als startpunt is uitgekozen, is volgens Jansen logisch. "Samen met de gemeente hebben we gekeken waar we met ons eerst project zouden kunnen beginnen. Twente Milieu zorgt al jaren voor het verduurzamen van de Twentse leefomgeving. Een fris en schoon milieu staat ook voor Twente Milieu voorop. Het project werd van alle kanten omhelsd."

Particulier
Het nieuwe coöperatieproject bij Twente Milieu biedt leden de mogelijkheid mee te doen. Wie deelneemt werkt mee aan een duurzamere samenleving, vindt Jansen. Twente Milieu verwacht namelijk een besparing van 119.000 kilogram CO2 over het eerste jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: © Wopereis/Sven Zovko
bron: http://www.tvenschedefm.nl/groene-stroo ... em?1060825
Bijlagen
Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu.jpeg
Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu.jpeg (90.62 KiB) 11557 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

'Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet'
Gepubliceerd: Donderdag 31 mei 2018 13:18

'Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet'
Een zonnepark van 15,6 hectare tussen de N35 en de Schukkinkweg past absoluut niet in het landschap. Dat betoogde Marcel van Dijk namens de omwonenden afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie Oost, waar de komst van het park besproken werd.

Het zonnepark met 50.000 zonnepanelen is een plan van het Duitse energiebedrijf Kronos Solar. Bij de gemeenteraad ligt op dit moment een voorstel om groen licht te geven voor de aanleg, maar omwonenden zijn allerminst enthousiast.

Blokkade natuur
Het park komt mogelijk midden in een natuurgebied te liggen. Onacceptabel, vinden de omwonenden. Het terrein wordt onder andere omsloten door een 2 meter hoog hek, waardoor bijvoorbeeld reeën, vossen en dassen geen vrije doorgang meer hebben. Met name voor de uitloop van en naar het bos de Haverkamp langs de N35 vormt het zonnepark een blokkade, aldus de bewoners.

Voor de verschillende partijen in de Enschedese gemeenteraad is de komst van het park nog geen uitgemaakte zaak. De omvang is enorm en de stad heeft formeel nog geen beleid op het gebied van grote zonneparken.

Pilot
Dat het een pilot zou kunnen zijn, zoals wethouder Hans van Agteren stelt, stuit ook op wat verbazing. Normaal gesproken duurt een pilot toch geen 20 tot 25 jaar, meent Margriet Visser van EnschedeAnders.

De bestemming van het gebied is op dit moment 'agrarisch'. Het voorstel om daarop een uitzondering mogelijk te maken, wordt op maandag 11 juni verder besproken in de gemeenteraad.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/-een-zonnepa ... em?1084751
Bijlagen
Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede
Gepubliceerd: Vrijdag 27 juli 2018

Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede
Bierbrouwerij Grolsch en bandenproducent Vredestein zijn met afvalverwerker Twence in gesprek over de aanleg van een regionaal warmtenetwerk, waarbij Twence deze bedrijven van energie gaat voorzien.

Het is de bedoeling een stoompijpleiding te leggen vanaf Twence (bedrijventerrein Twentekanaal in Hengelo) naar Grolsch en Vredestein in Enschede. De afvalverwerker levert al enkele jaren via een soortelijke pijpleiding stoom aan Akzo-Nobel in Hengelo. Volgens woordvoerster Evelien Morrien van Twence is er al een tracéstudie verricht. Naast Grolsch en Vredestein kunnen ook andere bedrijven 'aanhaken' op de leiding.

De gesprekken zijn in een stroomversnelling gekomen nadat minister Wiebes in januari 200 grote bedrijven in Nederland in een brief meedeelde, dat ze op korte termijn zullen moeten stoppen met het gebruik van gas uit Groningen. In de brief wordt het jaartal 2022 genoemd, als jaar waarin de grote ondernemingen uiterlijk van het Groningse gas af moeten zijn.

Er rest deze bedrijven twee mogelijkheden: verduurzaming van de energievoorziening of het overstappen op een ander soort gas dan het Groningen-gas. Dit alternatief is zogeheten hoog calorisch gas, dat eerst met stikstof moet worden gemengd. Daarvoor moeten installaties worden aangepast.

Haast
Als het kabinet voet bij stuk houdt, moet er haast worden gemaakt. "2022 is wel heel snel, maar het was wel een signaal om de snelheid van onze verduurzamingsplannen op te voeren", zegt woordvoerder Koert van 't Hof van Grolsch. Afvalverwerker Twence levert al via een pijpleiding stoom aan AkzoNobel in Hengelo. Bij de zoutproducent komt inmiddels de helft van het energieverbruik vanuit duurzame bronnen. Het overgrote deel komt van Twence, de rest van buurman Empyro, die uit houtresten olie produceert.

Besparing
De besparing die AkzoNobel in Hengelo heeft gerealiseerd, staat volgens het bedrijf gelijk aan het aardgasverbruik van enkele tienduizenden huishoudens.

Grolsch werkt aan een agenda waarbij het in 2025 CO2-neutraal is. Er is onder meer een plan voor de bouw van een windmolen op eigen bedrijfsterrein, waarmee de brouwerij volgens woordvoerder Van 't Hof voor circa een kwart in de eigen energiebehoefte zou kunnen voorzien. In het college-akkoord melden B en W van Enschede te willen meewerken aan een windmolen bij de brouwerij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron: http://enschede.1twente.nl/stoompijp-tw ... em?1092994
Bijlagen
Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede.jpeg
Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede.jpeg (230.27 KiB) 11243 keer bekeken
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door hans »

nog genoeg gas in siberie...
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Geothermie in Twente: hoe reëel zijn de risico’s?
Gepubliceerd: Woensdag 19 september 2018

Geothermie in Twente: hoe reëel zijn de risico’s?
De aankondiging begin juni was veelbelovend: Twente is kansrijk voor het winnen van aardwarmte. Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s? Vandaag, op een symposium over geothermie, zijn daarover geen sprekers.

De groenten van Wijnen Square Crops in Grubbenvorst zijn van topkwaliteit. Geproduceerd op duurzame wijze, met de meest moderne technieken. Althans, tot 25 augustus. Toen was er een zeer kleine aardbeving, gevolgd door een aardbeving van 2 op de schaal van Richter op 3 september. De verwarming van de kassen door middel van aardwarmte werd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stilgelegd. Sindsdien worden de paprika’s en komkommers weer op aardgas geteeld. De groenten uit Grubbenvorst zijn voor even iets minder duurzaam.

Aardbevingen, plotselinge bodemverzakkingen en trillingen in Twente, ze doen zich niet voor. Terwijl er volop activiteit is in de bodem. Maar nog geen winning van aardwarmte, zoals geothermie in goed Nederlands heet. Maar dat kan heel goed veranderen. Twente is namelijk zeer kansrijk voor het winnen van aardwarmte, vanwege de aanwezigheid van geschikte grondlagen op grote diepte. Dat was althans de boodschap van het Enschedese bedrijf dGb Earth Sciences in juni.

Symposium
Directeur Paul de Groot van dGB ging daarna voortvarend te werk. Morgen is er ook al een symposium over geothermie op de UT, waar diverse professoren, ingenieurs, geologen, Energie Beheer Nederland en Twence aanwezigen deelgenoot maken van hun visie op de winning van aardwarmte in Twente.

Voorzitter Freddy Mensink van de stichting Stop Afvalwater Twente is er niet bij, hoewel hij de berichtgeving over geothermie de laatste jaren geïnteresseerd volgt. Die belangstelling is niet zo vreemd: ook bij geothermie is er sprake van het injecteren van water in de bodem, net als bij de waterinjectie door de Nederlandse Aardolie Maatschappij in een oud Twents gasveld. Alleen is de druk bij geothermie veel hoger dan bij de injectie van afvalwater.

Risico's

Toch is Mensink niet op voorhand tegen geothermie. „Iedereen weet dat we de mogelijkheden moeten bekijken om van fossiel naar duurzaam te gaan. En als het zonder risico’s zou kunnen, dan zijn wij daar wel voorstander van. Het is toch een van de mogelijkheden om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.”

Desondanks is er ook scepsis. „Zijn de risico’s wel voldoende in kaart gebracht? Is er voldoende bekend?”, zegt Mensink. „Het is goed dat ook het Staatstoezicht op de Mijnen het met de nodige voorzichtigheid bekijkt. Het is tenslotte allemaal nieuw.”

Zoals Mensink sceptisch is over de risico’s, is De Groot sceptisch over de aandacht die risico’s soms krijgen. „Natuurlijk moet alles veilig kunnen draaien. En je moet risico’s wel benoemen. Maar het moet niet alleen daarover gaan”, aldus De Groot. „Het project in Limburg, dat uitstekend draaide, is stilgelegd vanwege een microtrilling. Die kun je niet eens voelen. En 2 op de schaal van Richter is een vrachtwagen die voorbijrijdt. Bovendien, het verband met de aardwarmtewinning is nog niet eens aangetoond.”

Toch wil hij SodM niets verwijten. „Het is hun taak. Maar een SodM-rapport als ‘Staat van de sector Geothermie’, waarin staat dat de risico’s onderbelicht blijven, gaat wel een eigen leven leiden. Dat trekt een bezorgde bewoner over 10 jaar weer uit de la. Terwijl aan alles natuurlijk risico’s zijn verbonden. Ook als je van hier met de auto naar Amsterdam rijdt. Als je geen risico’s durft te nemen, kom je ook niet verder.”

Onderzoeken
Mensink juicht nieuw onderzoek naar geothermie van harte toe. „Maar vaak schuilt achter de rapporten een belang”, waarschuwt hij. „Onderzoeken worden betaald door de initiatiefnemers, waarbij de risico’s ondergeschikt gemaakt worden aan het economische belang. En bij de gemeenten en provincie ontbreekt vaak de kennis om er een goed oordeel over te kunnen vellen. Onderzoek moet daarom in hoofdzaak gedragen worden door de overheid.”

Statenlid Bouwien Rutten (CDA), die zelf in het gebied woont dat door de provincie als kansrijk is aangemerkt voor geothermie, is het ermee eens dat belangenverstrengeling te allen tijde voorkomen moet worden. „Volgens mij haalt de provincie technische informatie zeker niet alleen van de opdrachtgever. Er worden juist ook wetenschappelijke en deskundige partijen bij betrokken.”

Haar collega-Statenlid Robert Jansen (GroenLinks) zegt onomwonden dat onderzoek door de overheid gefinancierd moeten worden. „Kost dat veel geld? De energietransitie kost gewoon geld”, zegt hij. Jansen en Rutten zijn niet op voorhand tegen geothermie in Twente. „Het onderwerp leeft hier nog niet zo”, zegt Rutten. „Maar er zitten wel haken en ogen aan. Gebieden met breuklijnen zijn niet het meest ideaal voor geothermie. En ik weet vanuit mijn dossier afvalwater, waar ik heel diep in zat, dat er in Noordoost Twente breuklijnen zitten op bepaalde plekken. Vanuit het CDA gaan we het dus heel nauw volgen.”

Jansen, die ook de breuklijnen noemt, wijst tevens op de drinkwaterwinning. „We moeten ons zeer goed bewust zijn van de risico’s. En als je die weet, moet je daarop maatregelen nemen. Maar ik sta open voor geothermie, ook al omdat het niet gaat om een afvalproduct van de fossiele energie.”

Rutten vindt het wel noodzakelijk dat, voorafgaand aan het opstarten van geothermie, eerst de huidige situatie wordt opgenomen. „Ook voor de bevolking, zodat zij er ook een gevoel bij hebben. Alles heeft te maken met vertrouwen dat de eigen woonomgeving veilig is. Mensen zijn niet per definitie tegen activiteiten in de diepe ondergrond. Als je maar weet wat er gebeurt, wat het brengt en wat het kost. Dat het transparant is.”

Revolutionaire pompen van Encontech kunnen geothermie vooruit helpen
De ontwikkeling van geothermie biedt kansen voor de revolutionaire pompen van het bedrijf Encontech, een spin-off van de Universiteit Twente. Ook Encontech is morgen op het symposium aanwezig. Het bijzondere van de pompen is, volgens de bedenkers Alexander Kronberg en Maxim Glushenkov, dat ze warmteverschil rechtstreeks kunnen omzetten in mechanische energie. En daarmee in elektriciteit. „Eigenlijk zijn het motoren”, zegt Patrick Bliek, die de Encontech begeleidt in de pogingen de vinding op de markt te brengen. „Een alternatief voor benzine- en dieselmotoren.”

Warmteverschil is er in voldoende mate, bij aardwarmte. Diep in de bodem kunnen de temperaturen oplopen tot 200 graden. „De techniek is zó nieuw, dat het moeite kost om zelfs techneuten van de werking te overtuigen”, zegt Bliek. Het probleem is volgens hem dat er overweldigend veel toepassingen mogelijk zijn. „Het apparaat is schaalbaar van een kilowatt tot enkele megawatts. Daarom is het ook geschikt voor geothermie. Maar het kan dus ook heel klein. De warmte van je hand kan al voldoende zijn.”

Encontech is niet van plan de pompen zelf te bouwen. Bliek: „We zoeken partners waarmee de stap naar een industriële omgeving gezet kan worden. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van toepassingen. Een bedrijf als VDL, dat Siemens overgenomen heeft, zou met deze pompen zomaar het nieuwe Stork kunnen worden.”

Bij machinefabriek Ten Heggeler in Hengelo wordt momenteel gewerkt aan een prototype. Het wachten is op investeerders en bedrijven die de pomp verder willen ontwikkelen. „Bij voorkeur Nederlandse bedrijven en ook nog eens uit Twente”, zegt Bliek.

3 argumenten voor geothermie in Twente

1. Het is een alternatief voor fossiele energie

2. De warmte is gewoon in de grond aanwezig

3. Aardwarmte wordt elders al op een veilige manier gewonnen

3 argumenten tegen geothermie in Twente

1. Een installatie voor het winnen van aardwarmte kost veel geld

2. In Twente zijn breuklijnen waar geothermie meer risico’s oplevert

3. De risico’s van geothermie zijn sowieso onvoldoende bekend

Het symposium over geothermie is in de Waaier 2 (Breedveldzaal) op de Universiteit Twente. Aanvang 13.00 uur.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Energie Beheer Nederland (EBN)
bron: http://enschede.1twente.nl/geothermie-i ... em?1100142
Bijlagen
Geothermie in Twente.jpg
Geothermie in Twente.jpg (23.74 KiB) 11026 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Enschedeërs komen in actie: ‘Geen zonneparken in de achtertuin!’
Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019

Enschedeërs komen in actie: ‘Geen zonneparken in de achtertuin!’
Omwonenden van drie beoogde zonneparken in het buitengebied proberen in een ultieme poging de politiek te overtuigen een andere koers te varen. "In het buitengebied van Enschede ben je je woongenot niet meer zeker."

Vanaf zijn erf aan de Zuid Esmarkerrondweg heeft Henk Wessels een prachtig uitzicht over het buitengebied. Hij vertelt over de sporen van reeën die hij vond in zijn achtertuin en over de boomkikker die vorig jaar op zijn erf is aangetroffen. Maar Wessels vreest dat zijn woongenot straks een knauw krijgt als hij uitkijkt op de achterkant van een 5,5 hectare groot zonnepark dat onder supervisie van Enschede Energie en Energiecoöperatie Buitengebied Enschede gerealiseerd moet worden.

Dick Hammink kijkt uit op de 'spiegels', zoals hij de voorzijde van de zonnepanelen omschrijft. Samen met andere buurtbewoners wordt er een zienswijze ingediend als de gemeenteraad maandag toestemming geeft aan de coöperaties om verder te gaan met de plannen voor drie zonneparken. Het indienen van die zienswijze betekent dat de gemeenteraad op 1 april opnieuw over de zaak moet buigen en dat de kans op het binnenhalen van een noodzakelijke SDE+-subsidie een stuk kleiner wordt, omdat de inschrijffase op 4 april sluit.

Meerdere bezwaren
Omwonenden hebben meerdere bezwaren tegen de komst van het zonnepark op de hoek Verwooldsweg/ Horstkamplaan. Een belangrijk argument is dat het gebied in trek is bij wandelaars en fietsers. De gebruikers van het landschap zijn niet in de plannen gehoord, zegt Dick Hammink. Hij hing een kaartje van het beoogde zonnepark op bij zijn erf om voorbijgangers erop te attenderen en kreeg veel reacties. Ondertussen zijn er online en offline ongeveer 200 handtekeningen ingezameld tegen de komst van het zonnepark.

Wessels wijst op de hoge natuurwaarde van de omgeving. "Dit gebied sluit aan op het Natuur Netwerk Nederland. Er komt een twee meter hoge afrastering om het zonneveld. Daar kan geen ree overheen." Buurtbewoner Marieke Mulder vult aan: "De plannen voor landschappelijke inpassing van het zonneveld worden gepresenteerd alsof het in positieve zin bijdraagt aan de natuur of het coulisselandschap." Maar Mulder noemt het 'schaamgroen'. "Dat wil zeggen: iets dat lelijk is wordt aan het zicht onttrokken."

Mulder, zelf parttime agrariër, maakt zich zorgen over de duurzame ambities van de stad. In het coalitieakkoord staat dat jaarlijks 40 hectare zonnepark wordt aangelegd. "Het ligt voor de hand dat dit voor een groot deel zal gaan bestaan uit agrarische grond. Maar dat is nu en in de toekomst keihard nodig voor verdere verduurzaming van onze voedselproductie."

Kunstmest
Mulder doelt daarmee onder meer op het terugdringen van het gebruik van kunstmest en het minder afhankelijk worden van veevoer uit andere landen. Ze wijst op een uitspraak van landbouwminister Carola Schouten, die vindt dat gemeenten zorgvuldig moeten omgaan met het gebruik van goede landbouwgrond voor zonne-energie omdat deze 'run' op agrarische grond lokaal voor hogere grondprijzen kan zorgen.

Behalve tegen het zonneveld aan de Verwooldsweg, richten de zienswijzen zich ook op velden aan de Hölterhofweg (4,5 hectare) en de Kromhofsweg (2 hectare). "Het toestaan van het ene veld, schept precedenten voor de andere velden bij het ontbreken van een energievisie", zegt Mulder. Die visie is pas rond de zomer klaar. "Je bent je woongenot op dit moment niet zeker in het buitengebied van Enschede." De buurtbewoners pleiten voor alternatieven. "Begin eerst met het bedekken van alle geschikte daken met zonnepanelen", zegt Dick Hammink. "Gebruik daar de subsidie voor. Of voor het vervangen van asbestdaken op boerderijen door een dak met zonnepanelen." En als het dan toch moet, kiezen deze omwonenden liever voor een windmolen in hun 'achtertuin'. "Beter dan 8 hectare zonnepanelen, die ongeveer dezelfde hoeveelheid energie opwekken."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede%C3% ... em?1119994
Bijlagen
Enschedeërs komen in actie ‘Geen zonneparken in de achtertuin!’.jpg
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door hans »

azijnpissers.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Zonnevelden bij Enschede komen er voorlopig nog niet
Gepubliceerd: Maandag 01 april 2019

Zonnevelden bij Enschede komen er voorlopig nog niet
Het gaat nog zeker een jaar duren voordat er begonnen kan worden met de aanleg van drie zonnevelden in het buitengebied ten zuiden van Enschede. Het lukt Enschede Energie en Energie Coöperatie Buitengebied Enschede (ECBE) niet om op tijd een subsidie aan te vragen.

De samenwerkende lokale energiecoöperaties hebben plannen voor zonnevelden aan de Verwooldsweg (5,5 hectare), de Hölterhofweg (4,5 hectare) en de Kromhofsweg (2 hectare). Om deze te kunnen realiseren is een bijdrage uit de landelijke subsidiepot SDE+ noodzakelijk. De inschrijvingstermijn voor die subsidie eindigt komende woensdag, 4 april.

"Maar er komen zo veel subsidieaanvragen binnen dat je alleen in aanmerking komt voor een bijdrage voor een duurzaam energieproject als je in bezit bent van een vergunning", aldus een woordvoerder. Het is Enschede Energie en ECBE mede door een procedure bij de gemeente Enschede niet gelukt om de vergunning op tijd in bezit te hebben.

Bezwaren
In het najaar kan er opnieuw een subsidieaanvraag voor SDE+ worden ingediend. Een toekenning volgt dan in het voorjaar van 2020. Voordat een vergunning kan worden verleend moet overigens ook de gemeenteraad toestemming geven. Omwonenden hebben namelijk bezwaren ingediend tegen de komst van de zonnevelden. Deze bezwaren worden door het college getoetst.

Als uiteindelijk een vergunning wordt verleend, moet Enschede Energie een lening afsluiten bij de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten om de leges, zo'n 187.000 euro, te kunnen bekostigen.

Maar er is ook goed nieuws voor Enschede Energie en ECBE. Een subsidieaanvraag voor het bedekken van 23 bedrijfsdaken met zonnepanelen is wel goedgekeurd. De meeste van deze toekomstige zonnedaken liggen in het buitengebied. Belangenorganisatie Stawel heeft het voorbereidende werk verricht, door met pandeigenaren in gesprek te gaan. Bij tien van de toegekende projecten wordt gelijktijdig asbestsanering van het dak uitgevoerd. Samen zijn de daken goed voor zo'n 10.000 zonnepanelen, waarmee volgens de corporaties zevenhonderd huishoudens in elektriciteit kunnen worden voorzien.

Met de bijdrage vanuit een eerdere subsidieronde zijn al zeven zonnedaken mogelijk maakt. Twee van die daken zijn inmiddels gerealiseerd. Rond aankomende zomer volgt waarschijnlijk de oplevering van de andere vijf zonnedaken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
bron: http://enschede.1twente.nl/zonnevelden- ... em?1127174
Bijlagen
zonnevelden bij Enschede komen er voorlopig nog niet.jpg
zonnevelden bij Enschede komen er voorlopig nog niet.jpg (62.43 KiB) 10459 keer bekeken
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door hans »

ik lees alleen maar subsidie...
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Proef met groene zonne-carport in Enschede
Gepubliceerd: Maandag 20 mei 2019

Proef met groene zonne-carport in Enschede
Amper een jaar na de oprichting heeft het Enschedese bedrijf Amperapark de eerste 'grijze' parkeerplaatsen 'vergroend' met een zonne-carport. Zes directieparkeerplaatsen bij Apollo Vredestein zijn voorzien van een zogeheten Amperaport met zestig zonnepanelen, die twee oplaadpunten voor elektrische auto's van groene stroom voorzien.

Deze eerste pilot met een slimme zonne-carport moet de opmars vormen van een nieuwe trend in het zakelijk parkeren. Bestaande of nieuwe parkeerterreinen worden omgetoverd tot een bron van opslag en levering van groene energie, in combinatie met elektrisch rijden. De ambities liggen in ieder geval op Europees, maar wellicht zelfs op mondiaal niveau, aldus managing director Richard Kokhuis van Amperapark.

Bodemonderzoek
Elders in Nederland heeft Kokhuis - voormalig ambtenaar bij de gemeente Enschede - al diverse vervolgprojecten in portefeuille. Een groot internationaal bedrijf in Rotterdam bijvoorbeeld. Daar is vorige week een bodemonderzoek verricht. Daarnaast zijn er onder meer contacten over een groot nieuw bedrijfsgebouw in Apeldoorn.

„Alleen al in Overijssel kunnen op eenvoudige wijze ruim 26.000 parkeerplekken overkapt worden met energieleverende zonne-carports”, legt Kokhuis uit. „Met deze groene stroom kunnen 27.000 elektrische auto's ongeveer 350 miljoen elektrische kilometers per jaar rijden.”

Recyclebaar
De Amperaport bestaat uit duurzame materialen en kan in principe op elke parkeerplaats binnen een week gemonteerd worden. Na 25 jaar is het bouwsel volledig recyclebaar. Een parkeerplek levert genoeg stroom voor een gezin of 15.000 elektrische kilometers op jaarbasis.

Bij Apollo Vredestein gaat het vooralsnog om zes bestaande directieparkeerplaatsen die nu zijn overdekt met een zonne-carport. Met de projecten in andere delen van het land zijn al honderden bedrijfsparkeerplaatsen gemoeid.

Amperaport
De Amperaport is een puur Twents innovatief concept, waarbij naast de Universiteit Twente in totaal negen gespecialiseerde bedrijven in de regio zijn betrokken. Amperapark trekt de kar. De andere Enschedese partners zijn industrieel ontwerpbureau ID-Partners (architect) en ingenieursbureau Olde Hanter (constructie).

De Groot Vroomshoop levert de houten staanders, Voortman Steelgroep uit Rijssen het staal, WSF uit Nijverdal de schroef die voor de pilot bij Apollo Vredestein 2 meter de grond in ging, Agro NRG uit Ootmarsum de zonnepanelen, Super-B uit Hengelo de accu's/batterijen, Mennekes uit Almelo het laadsysteem en EcoLogiq uit Losser de installatie.

Voorspellingen
De bandenproducent denkt volgens Kokhuis al na over een volgende stap: het concept ook toepassen op (een deel van) het grote terrein met vierhonderd parkeerplaatsen voor de medewerkers. Lang niet alle zestienhonderd medewerkers rijden elektrisch of zullen daar in de toekomst voor te porren zijn.

„Maar wij geloven in de voorspellingen die uitgaan van een groei van het elektrische wagenpark van 5 tot 15 procent per jaar. Een zonne-carport voor één elektrische auto loont zich niet, maar kan bij zes al uit.”
bron: http://enschede.1twente.nl/proef-met-gr ... em?1132484
Bijlagen
Proef met groene zonne-carport in Enschede.jpg
Proef met groene zonne-carport in Enschede.jpg (46.81 KiB) 10349 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

In Enschede liggen plannen voor 7 windmolens en bijna 30 zonnevelden ‘op de plank’
Gepubliceerd: Vrijdag 05 juli 2019

In Enschede liggen plannen voor 7 windmolens en bijna 30 zonnevelden ‘op de plank’
Er zijn al meer dan honderd duurzame plannen bij de gemeente Enschede ingediend. Een groot deel van de initiatieven, waaronder zeven windmolens en bijna dertig zonneparken, is geparkeerd in afwachting van de nog op te stellen Energievisie.

„Er liggen veel initiatieven op de plank, die we er zo af kunnen halen als we een visie over energie hebben”, zei duurzaamheidswethouder Niels van den Berg onlangs in een commissievergadering. De Twentsche Courant Tubantia heeft de gemeente om informatie over de door Van den Berg genoemde initiatieven gevraagd.

80 zonneprojecten, 7 windmolens
Uit het antwoord blijkt dat er 102 duurzame energieplannen zijn binnengekomen en beoordeeld. Bijna de helft hiervan zijn zonnedaken op initiatief van Enschede Energie en Energie Coöperatie Buitengebied Enschede. Die realiseren bij 49 particulieren en bedrijven in het buitengebied in totaal 5 hectare aan zonnepanelen.

Verder zijn er tien locaties aangedragen voor aansluiting op het warmtenet van Ennatuurlijk. Er is een pilot aangemeld voor ‘waterstof als duurzame energiebron’ en vier plannen voor een biomassacentrale als toepassing bij individuele bedrijven. De overige initiatieven zijn 31 zonneparken 7 windmolens.

Helft is kansrijk
Van de zonneparken, variërend van 0,2 tot 15 hectare, zijn er vier in ontwikkeling: een park van 15 hectare van Kronos aan de Schukkinkweg (subsidie verleend, wachten op netwerkaansluiting) en drie zonneparken van samen 12 hectare waarvan de bezwarenprocedure in volle gang is.

De zeven windmolens die zijn geopperd, beperken zich tot het westelijke buitengebied. Hoewel geen locaties zijn genoemd, valt te denken aan de Binnenhaven, de Marssteden, Grolsch en wellicht langs de N18.

Van zonneparken en windmolens die nog ‘op de plank’ liggen, is volgens de gemeente de helft kansrijk. Groen licht komt eventueel pas na vaststelling van de Energievisie, begin 2020.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gemeente Enschede
bron: http://enschede.1twente.nl/in-enschede- ... em?1137368
Bijlagen
In Enschede liggen plannen voor 7 windmolens en bijna 30 zonnevelden ‘op de plank’.jpg
Gebruikersavatar
MarcBrugge
Member
Member
Berichten: 54
Lid geworden op: do feb 11, 2016 9:36 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door MarcBrugge »

Ik denk dat ik maar is bij de gemeente langs ga om alle planken weg te halen, kunnen ze er dit soort plannen ook niet meer op zetten.... Gewoon is doorzetten die hap, hup! Gas op de lollie.
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1710
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Twekkelerveld »

Ik heb het niet meer zo met windmolens. Gaan veel te vogels en insecten door dood. Leg eerst alle daken maar eens vol met zonnepanelen.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Rem op zonneparken in Twente
Gepubliceerd: Dinsdag 16 juli 2019

Rem op zonneparken in Twente
In Twente kunnen de komende jaren minder gemakkelijk zonneparken in gebruik worden genomen. Netbeheerder Enexis meldt capaciteitsproblemen bij meerdere Twentse hoogspanningsstations. Transport van de elektriciteit is hierdoor nauwelijks of niet mogelijk.

Bouwers van zonneparken en - mocht het ooit zover komen - windmolens in Twente, moeten er steeds vaker rekening mee houden dat ze de opgewekte stroom niet kwijt kunnen. Hoogspanningsstations in Almelo, Tubbergen, Hengelo, Goor, Enschede en Losser hebben nog maar beperkte transportcapaciteit. Vroomshoop zelfs niets meer.

Aanpassingen
Het middenspanningsnet van de regionale netbeheerder Enexis, maar deels ook het hoogspanningsnet van landelijk beheerder Tennet, moet aangepast worden om alle toekomstige aanvragen voor teruglevering van stroom te kunnen honoreren. Daarvoor zijn omvangrijke investeringen nodig, die in de miljoenen lopen.

De capaciteitsuitbreiding van de midden- en hoogspanningsstations kost bovendien tijd. Een woordvoerder van Enexis spreekt van een termijn van 3 tot 5 jaar voor uitbreiding van de capaciteit van een middenspanningsstation. Wanneer Tennet een nieuwe hoogspanningsstation wil aanleggen, kan dat wel 8 tot 10 jaar duren.

‘Geen investering'
De problemen zitten in deze regio zowel bij Tennet als Enexis. Bouwers van zonneparken kunnen overigens nog wel een aansluiting krijgen, omdat netbeheerders wettelijk verplicht zijn die te realiseren. Maar volgens de woordvoerder Enexis is dat slechts een theoretische situatie. „Wanneer er geen stroom teruggeleverd kan worden, krijgt de ontwikkelaar geen SDE+-subsidie en verdient hij niets op zijn investering. In de praktijk zie je dat die investering dan ook niet gedaan wordt.”

Offertes die al zijn goedgekeurd, worden volgens Enexis nog gehonoreerd. „Nieuwe aanvragen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt”, aldus de woordvoerder. Zijn advies aan initiatiefnemers voor een zonnepark: „Bouw het park daar waar nog wel capaciteit is.”

Voor huishoudens die zonnepanelen op het dak willen plaatsen, hebben de capaciteitsproblemen geen gevolg. Een woordvoerder van bijvoorbeeld Coteq (voorheen Cogas), zegt dat op lokaal niveau nog voldoende ruimte bestaat om stroom terug te leveren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
bron: http://enschede.1twente.nl/rem-op-zonne ... em?1138159
Bijlagen
Rem op zonneparken in Twente.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Opnieuw uitstel: Enschede schuift energievisie weer voor zich uit
Gepubliceerd: Dinsdag 21 januari 2020 16:22

Opnieuw uitstel: Enschede schuift energievisie weer voor zich uit
Uitstel op uitstel op uitstel. Moedeloos wordt GroenLinks ervan. Komt die beloofde energievisie er nou nog, of hoe zit dat?

Redactie | Tubantia

In het voorjaar van 2017 beloofde het Enschedese college om binnen een jaar een visie op te stellen over de vraag: hoe gaat Enschede duurzame energie opwekken. Die visie was essentieel voor het aanleggen van windmolens en zonneparken. Maar een jaar bleek te kort, dus werd het begin 2019. Ook dat werd niet gehaald en de nieuwe deadline was begin 2020. Binnenkort dus? Nee, er komt weer uitstel. Het wordt nu eind dit jaar, kreeg de gemeenteraad vorige week te horen.

Dringende vragen
De fractie van GroenLinks is het wachten meer dan beu en heeft een lijst met dringende vragen opgesteld voor het college. „GroenLinks begint er moedeloos van te worden”, stelt de fractie. „Is het college, en in het bijzonder de wethouder duurzaamheid, zich bewust van de urgente noodzaak om ook in Enschede een stevige bijdrage te leveren aan de transitie van fossiele naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen?”

Waarom wordt het nu weer later, vraagt GL zich af. „Vindt het college het redelijk en uitlegbaar dat het opstellen van de energievisie nu al 3,5 jaar in beslag lijkt te gaan nemen?” De fractie van GL wil nu precies weten wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is en vooral ook: waar de vertraging door veroorzaakt werd.

Stok achter de deur
In het coalitieakkoord is bovendien een stok achter de deur afgesproken: mocht binnen twee jaar blijken dat het allemaal niet opschiet, dan wordt er ook in delen van de gemeente gekeken die tot nu toe gevrijwaard bleven van windmolens en dergelijke. Dat punt is zo’n beetje bereikt, meent GroenLinks. „Is het college van mening dat er voldoende voortgang wordt geboekt?” En zo niet: „Is al bekend om welke gebieden het gaat? En zo ja, welke zijn dat dan?”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede,
bron: http://enschede.1twente.nl/opnieuw-uits ... em?1151682
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Enschede wil zes windmolens, tientallen hectares zonne-energie en gaat 170.000 bomen planten
Gepubliceerd: Woensdag 29 januari 2020 10:31
Teun Staal | Tubantia

Enschede wil zes windmolens, tientallen hectares zonne-energie en gaat 170.000 bomen planten
Zes windturbines met een hoogte tot 230 meter die zijn voorzien op drie locaties in Enschede. Daarnaast moet er in de grootste stad van Twente in de periode tot 2030 circa 65 hectare worden gereserveerd voor de opwekking van zonne-energie. Ook de energieproductie uit biomassa van Twence moet omhoog.

Die ambitie spreekt het college van burgemeester en wethouders van Enschede uit in de beoogde Uitgangspunten Energievisie. Naar het beleidsstuk, dat woensdag naar de gemeenteraad is gestuurd, werd al geruime tijd uitgekeken. Enschede streeft er naar om het aandeel hernieuwbare energie de komende tien jaar met minimaal 8 procent te laten toenemen. Het percentage duurzaam opgewekte energie moet in 2030 tenminste 16,6 procent bedragen.

Bijdrage Klimaatakkoord
De Energievisie van de grootste stad van Twente moet bijdragen aan het nationale Klimaatakkoord en vormt de basis voor de Enschedese inbreng voor de Twentse Regionale Energiestrategie (RES). De RES is een door regio’s op te stellen document waarin de doelstelling en ruimtelijke ontwikkelingen van en rond het energiebeleid zijn vastgelegd. Met de energiestrategieën wordt invulling gegeven aan het klimaatakkoord, dat een forse CO2-emissiereductie beoogt. Enschede wil in 2050 klimaatneutraal zijn, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.

Tot 3 á 4 megawatt
Enschede wil de zes windturbines op drie plekken in de stad faciliteren. Drie windmolens, met een hoogte van 190 tot 230 meter en een vermogen van 3 á 4 megawatt, zijn voorzien langs de Windmolenweg (1) en langs de N18 (2). De andere drie turbines, met een hoogte van circa 150 meter en 2,5 megawatt aan vermogen, heeft de gemeente in gedachten in het Havengebied. Bij de opwekking uit zonne-energie wordt 27 hectare aan daken met zonnepanelen belegd, binnen de bebouwde kom wordt 8 procent voor deze energiebron ingericht bij onder meer parkeerterreinen. Langs wegen en op het bedrijventerrein Technology Base is 10 hectare voor zonne-energie uitgetrokken, 20 hectare wordt benut voor zon op water. Om de energiedoelen te kunnen halen is het nodig landbouwgronden in te zetten.

170.000 bomen
Het college van Enschede heeft naast de uitgangspunten rond het energiebeleid een Visie landelijk gebied in gang gezet. Daarbij streeft de stad naar wat het college een ‘kwaliteitsimpuls’ noemt. Die moet onder meer via drie speerpunten gestalte krijgen: een 170.000 bomenplan (het planten van een boom voor iedere inwoner; Enschede wil op termijn groeien naar 170.000 inwoners), verduurzaming van de landbouw in samenwerking met de UT en Saxion en het versterken van de landgoederen die Enschede rijk is. De kwaliteit van de Enschede als ‘landgoedstad’ moet ook vanuit toeristisch-recreatief oogpunt meer worden uitgedragen, vind de gemeente.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-wil ... em?1152190
Bijlagen
Enschede wil zes windmolens, tientallen hectares zonne-energie en gaat 170.000 bomen planten.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

Arie schreef: wo jan 29, 2020 1:07 pm Enschede wil op termijn groeien naar 170.000 inwoners), verduurzaming van de landbouw in samenwerking met de UT en Saxion en het versterken van de landgoederen die Enschede rijk is. De kwaliteit van de Enschede als ‘landgoedstad’ moet ook vanuit toeristisch-recreatief oogpunt meer worden uitgedragen, vind de gemeente.

We moeten nog eerst 160.000 inwoners zien te krijgen. Dit aantal is volgens mij nog niet bereikt.
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door hans »

doe er wat aan !
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie »

hans schreef: wo jan 29, 2020 1:18 pmdoe er wat aan !
;)
Bijlagen
Ik heb er geen kracht meer voor.jpg
Plaats reactie