Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Stadsveld

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11323
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie » za dec 17, 2016 11:03 am

Renovatie van Stadsveld staat op de agenda

Gepubliceerd op: 16/12/2016
VIDEO Renovatie van Stadsveld staat op de agenda, zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-renova ... tem?940428

DC Vastgoed uit Deventer en gemeente Enschede hebben vrijdagochtend hun handtekening gezet onder de overeenkomsten voor de renovatie in het hart van Stadsveld.

TV Enschede FM sprak met ontwikkelingsmanager Marc Cooper. Bekijk het hierboven.

De belangrijkste ontwikkeling is het winkelcentrum aan de Wethouder Nijhuisstraat en Jan Vermeerstraat. De bedoeling is dat het vervallen gebouw een geheel nieuwe invulling krijgt. Hierbij komen er verschillende winkels en de supermarkt Dirk van den Broek. Ook komt er een appartementencomplex boven de winkels, wat voorheen studentenwoningen waren.

Renovatie
In april gaat de verbouwing van start, de verwachting is dat de hele renovatie tot 2018 gaat duren.
Bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-renova ... tem?940428
Bijlagen
Renovatie van Stadsveld staat op de agenda.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11323
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie » di sep 26, 2017 6:52 pm

Straks ook bussen door Enschedese fietsstraat

Gepubliceerd op: 26/09/2017

Straks ook bussen door Enschedese fietsstraat
In de fietsstraat Zweringweg door Stadsveld en Pathmos komen fietsers en bussen elkaar straks tegen. Dit komt vanwege een wijziging in de dienstregeling van Syntus.

Buslijnen 4 en 5 gaan verdwijnen en maken plaats voor één nieuwe buslijn in Stadsveld en Pathmos. Dat wordt duidelijk uit een aankondiging van de gemeente dat er drie nieuwe bushaltes worden geplaatst.

Een van de bushaltes komt aan de Zweringweg, ter hoogte van de kruising met de B.W. ter Kuilestraat. Opvallend, want de Zweringweg is ook een fietsstraat. Een straat waar fietsers worden 'beschermd' en gemotoriseerd verkeer zich te gast voelt. Gebruikers van fietsstraten hebben voorrang op alle kruispunten, met uitzondering van de hoofdwegen zoals de singels.

Zorgen in de buurt
In de bezwarenprocedure voor de fietsstraat Zweringweg hebben omwonenden hun zorgen geuit over de aanwezigheid van een bus in de smalle straat. Ook bewoners van 't Bruggert hebben vraagtekens gezet bij de busroute die over fietsstraat Cornelis Troostlaan/Bruggertstraat gaat. De gemeente erkent in de beantwoording dat een busroute en fietsstraat geen ideale combinatie is, maar dat wanneer een fietsstraat niet de kortste route door de wijk is, fietsers automatisch toch van de oude route (dus de busroute) gebruik zullen maken.

Syntus kan op dit moment nog niets zeggen over wijzigingen in de buslijnen 4 en 5. Er worden nog gesprekken gevoerd met de gemeente en de provincie. Binnen twee weken verwacht de vervoerder meer duidelijkheid.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/straks-ook-b ... tem?991876
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11323
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie » wo okt 18, 2017 1:37 pm

Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm

Gepubliceerd op: 18/10/2017

Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm
Wateroverlast in Stadsveld en Pathmos moet straks tot het verleden behoren. De Stadsbeek die nu wordt aangelegd voert overtollig regenwater af naar het Twentekanaal.

Op het kruispunt Bruggertstraat-Rembrandtlaan is het nauwelijks voor te stellen dat hier nog eind van dit jaar een beek het straatbeeld opfleurt. Het is er nu een grote zandbak.

Aannemerscombinatie Van Heteren-Reef is in juli begonnen met de aanleg van de Stadsbeek. Die moet een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van wateroverlast in de wijken Stadsveld en Pathmos.

Twekkelerbeek
De beek voert via een drainageleiding overtollig water af naar de Twekkelerbeek, waarna het water in het Twentekanaal belandt. Voordat dit proces in werking treedt, moet er nog een heleboel gebeuren, want de aanleg van de beek is pas gereed in 2019. Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd, te beginnen bij de Rembrandtlaan en de Bruggertstraat. Foeke Hendriks, toezichthouder bij de afdeling stadsingenieurs en ontwerp van de gemeente Enschede, wijst naar de technische tekeningen aan de wand van de bouwkeet.

Alle voorbereidingen zijn al getroffen voor de realisatie van de onderdoorgangen op plekken waar de beek niet boven de grond uitkomt. Een hele klus, weet Hendriks. Want onder de grond is het een doolhof van kabels en leidingen, die soms verlegd moeten worden om de beek aan te kunnen leggen. "En alles moet blijven functioneren. Het riool, de waterleiding, alles." Het kruispunt Bruggertstraat-Rembrandtlaan, tegenover het Bonhoeffer College, is in het hele proces misschien wel een van de meest ingewikkelde plekken voor de aannemer.

"Daar moeten we onderdoor graven. Je kan namelijk de duiker waar het water van de beek straks doorheen stroomt, niet boven de riolering en gasleiding aanleggen. Dat betekent dat we op die plekken wel vijf meter moeten graven om de duiker voor de Stadsbeek aan te kunnen leggen", legt Hendriks uit.

Verkeershinder
In december moet de Stadsbeek in de Bruggertstraat en Rembrandtlaan klaar zijn. Tot zeker volgende maand ondervindt het verkeer hinder van de werkzaamheden. Sinds het begin van de aanleg van de Stadsbeek kan het verkeer geen gebruik maken van het kruispunt Bruggertstraat/Rembrandtlaan.

Als de klus in dit gebied geklaard is, verplaatst het werk zich naar de B.W. ter Kuilestraat, tussen de Rembrandtlaan en de Elferinksweg. In het voorjaar worden de kabels en leidingen verlegd en rond de bouwvakvakantie wordt begonnen met de aanleg van de beek.

"Dat betekent wel dat je dus het jaar ervoor al moet beginnen met de voorbereidingen voor de volgende fase, want de werkzaamheden moeten steeds op elkaar aansluiten", zegt Wim Mulder, directeur bij Van Heteren. "Enschede is namelijk een van de weinige steden in Nederland die een stadsbeek aanlegt. Het is dus redelijk uniek wat hier gebeurt."

Over twee jaar staat de aanleg van de laatste fase van de Stadsbeek in Stadsveld en Pathmos gepland: het deel aan de Elferinksweg en Tweede Emmastraat, tot vlak voor de Pathmossingel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Reinier van Willigen
bron: http://www.tvenschedefm.nl/stadsbeek-t- ... tem?995199
Bijlagen
Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11323
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie » zo okt 29, 2017 7:32 pm

'Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus'

Gepubliceerd op: 29/10/2017

'Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus'
Buurtbewoners in Stadsveld blijven zich verzetten tegen bussen en vrachtauto’s in hun straten.

In maart gaat de nieuwe buslijn 5 van Stadsveld/Pathmos via de fietsstraat Zweringweg en B.W. ter Kuilestraat naar de Elferinksweg. Tijdens de spits gebeurt dat zes keer per uur.

'Gevaarlijk'
Omwonenden houden hun hart vast voor de verkeersveiligheid. Eerder was er al een filmpje van een gevaarlijke situatie met een vrachtwagen. Bovenstaande foto werd dit weekend gemaakt aan de B.W. Ter Kuilestraat.

Om tegenliggers te kunnen passeren moeten vrachtwagens dikwijls over de stoep. En dat terwijl de fietsstraat Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat veel gebruik worden door jonge kinderen op de fiets.

Met voorbeelden als deze hopen buurtbewoners duidelijk te maken dat de straat 'te smal is voor een bus', aldus een omwonende. Onlangs kwam de situatie ter sprake in de stadsdeelcommissie West, maar dat heeft niet geleid tot concrete oplossingen. De buurtbewoners hebben bezwaar aangetekend bij de gemeente tegen de komst van een bushalte aan de Zweringweg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Michelle Baesjou
bron: http://www.tvenschedefm.nl/-deze-straat ... tem?996833
Bijlagen
Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus.jpg
Deze straat in Enschede is te smal voor een stadsbus.jpg (113.96 KiB) 237 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11323
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie » vr jan 26, 2018 11:48 am

Teleurstelling op Stadsveld in Enschede: bus rijdt straks toch op fietsstraat
Gepubliceerd op: 26/01/2018

Teleurstelling op Stadsveld in Enschede: bus rijdt straks toch op fietsstraat
Het is de gemeente Enschede niet gelukt om de zorgen van wijkbewoners over de verkeersveiligheid in Stadsveld weg te nemen. De stadsbus van Syntus rijdt vanaf 4 maart gewoon via fietsstraat Zweringweg en de B.W. ter Kuilestraat terug naar het centraal station.

Bewoners maken zich zorgen om de wijziging van de buslijn, omdat de Zweringweg en Ter Kuilestraat volgens hen te smal zijn en bovendien veelvuldig gebruikt worden door kinderen die naar school fietsen.

Alternatief
Bij een bewonersbijeenkomst donderdagavond bij het Stedelijk Lyceum aan de Jan Vermeerstraat was de wijkbewoners beloofd een alternatieve route te bespreken. Tientallen mensen gaven gehoor aan de uitnodiging.

Maar een gaat er voorlopig niet komen, zeggen de gemeente en Syntus. Het vervoersplan dat 4 maart in werking treedt is niet meer terug te draaien. Aangedragen alternatieven (de oude route via Wicher nijkampstraat of een nieuwe route via S.L. Louwesstraat) worden in overweging genomen.

Bewoners reageerden donderdagavond teleurgesteld en geëmotioneerd. Ze hadden gehoopt dat er een concrete oplossingsmogelijkheid zou worden aangedragen.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/teleurstelli ... em?1063085
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 1856
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Stadsveld

Bericht door hans » vr jan 26, 2018 5:47 pm

de logica is ver te zoeken....

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11323
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadsveld

Bericht door Arie » za feb 03, 2018 2:19 pm

In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op
Gepubliceerd op: 03/02/2018

VIDEO In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op, zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-in-ste ... em?1064374
Hun teleurstelling over de verkeerssituatie in hun woonwijk stoppen Jolanda Meyer (51) en Marjanne de Bie (53) niet onder stoelen of banken. Ze maken zich zorgen. Met name voor kleine kinderen.

Vanaf de werktafel in haar sieradenwinkel De Gekleurde Parel kijkt De Bie uit op het kruispunt Zweringweg-B.W. ter Kuilestraat. Eén van de verkeersknelpunten in de wijk.

Lastig kruispunt
De sieradenmaakster kwam 40 jaar geleden in de wijk Stadsveld wonen. Na een uitstapje naar de wijk Deppenbroek kwam ze weer terug aan de Zweringweg. In Stevenfenne, want zo heet formeel het stuk Stadsveld dat wordt omsloten door de Haaksbergerstraat, de Dennenweg, de Elferinksweg en de S.L. Louwesstraat.

„Dit kruispunt is altijd al een lastig kruispunt geweest”, zeggen De Bie en Meyer. Maar sinds vorig jaar toen de Zweringweg werd omgetoverd tot fietsstraat lijken de gevaarlijke situaties toegenomen. De Zweringweg is in feite veranderd in een geasfalteerde voorrangsweg zonder verkeersdrempels, midden in de woonwijk.

Dat is fijn rijden voor fietsers. "Maar ook automobilisten gaan hier vol gas door de straat. Soms wel met 80 kilometer per uur. En dat gaat vaak maar net goed. Of net niet”, zegt De Bie. Ze toont foto’s van een zwaarbeschadigde scooter van een maaltijdbezorger, die onlangs door een auto werd geschept. De jongen kwam er gelukkig zonder zware verwondingen vanaf.

Niet het enige knelpunt
Buurtbewoners in Stadsveld in Enschede houden hun hart vast. In deze straat (B.W. ter Kuilestraat), die veel wordt gebruikt door fietsende kinderen, komt straks een lijnbus te rijden. Nu zijn er al gevaarlijke situaties (zie foto) met vrachtwagens.

Het kruispunt met de B.W. ter Kuilestraat is niet het enige knelpunt in de Zweringweg. Ook waar de fietsstraat de Wicher Nijkampstraat en de S.L. Louwesstraat bij het winkelcentrum kruist. Volgens de dames een gevaarlijke plek. „Veel fietsers gaan bij de verschillende kruispunten al over de stoep.” Dat heeft te maken met de onoverzichtelijkheid, maar ook met het vrachtverkeer voor de bevoorrading van onder meer de supermarkten in de wijk.

Vanuit het wijkverkeersplan is er met de grootgrutters afgesproken dat er vrachtverkeerroutes zouden komen. Die worden met stickers op lantaarnpalen aangegeven. Maar niet alle vrachtwagens houden zich aan de route. Dus rijden nu al regelmatig tientonners over de fietsstraat Zweringweg en de smalle B.W. ter Kuilestraat. Foto’s tonen aan dat vrachtwagens en auto’s elkaar niet kunnen passeren. Meerdere buurtbewoners klagen over autospiegels die zijn beschadigd.

Buslijn
„Straks gaat er dus zes keer per uur een bus over deze straten”, zegt Jolanda Meyer. Marjanne de Bie tekende samen met enkele buren bezwaar aan tegen de buslijn. Die is door de gemeente in overleg met het openbaarvervoerbedrijf Syntus verlegd.

De bus rijdt vanaf 4 maart niet meer via de Wicher Nijkampstraat en de Haaksbergerstraat de wijk uit, maar via de Zweringweg, B.W. ter Kuilestraat en de Elferinksweg. Meyer begon een handtekeningenactie. Bijna 400 handtekeningen zijn er opgehaald. Buurtbewoners vonden dat zij niet goed waren voorgelicht door de gemeente over de komst van de buslijn.

Weinig vertrouwen in gemeente
Vorige week donderdag was er een bewonersbijeenkomst. Daar bleek dat de keuze voor de buslijn tot stand was gekomen na twee testritten in de daluren. Alternatieven zouden minimaal maanden kunnen duren. Een groot deel van de mensen droop teleurgesteld af. „We voelden ons in de steek gelaten”, zegt Meyer.

Wat ik zorgelijk vind is dat bij veel buurtbewoners al de gedachte leeft: protesteren heeft geen zin

Jolanda Meyer
Zij en Marjanne de Bie geven aan dat ze meer begrip hadden verwacht. Dat bleef voor hun gevoel uit. Meyer: „Wat ik zorgelijk vind is dat bij veel buurtbewoners al de gedachte leeft: protesteren heeft geen zin. En: alles is toch al besloten. Het vertrouwen in de gemeente is heel laag. Maar als we allemaal zo denken, dan gebeurt er dus niets. Wij geven echt niet op, hoor.” De Bie: „We vechten door tot de laatste snik.”

Verloedering
Meyer zet zich graag in voor haar omgeving. „We hadden enorm veel last van hondenpoep bij ons voor de deur. Samen met buren hebben we bordjes gemaakt tegen de poep en die opgehangen.” Of ze het ondanks alles fijn vinden in Stevenfenne in Stadsveld? „Ik vind het fijn om in Enschede te wonen”, zegt De Bie. „En de mensen in Stadsveld zijn heel fijn. Omdat wij in een winkel werken spreken wij veel mensen in de buurt. Er is zo’n grote verscheidenheid. Maar het is zo zonde dat er zo weinig is veranderd.”

De Bie doelt op de verloedering. Ook andere wijkbewoners geven in radio- en tv-reportages van 1Twente Enschede aan dat de uitstraling van de wijk achteruit is gegaan. De flat aan het Oogstplein en het aanzicht in de Wicher Nijkampstraat worden genoemd. „En het afval op straat”, aldus De Bie. „Je kunt er de klok op gelijkzetten dat er afval naast de containers op de milieupleinen ligt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels
bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-in-ste ... em?1064374
Bijlagen
In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op.jpg
In Stevenfenne in Enschede, daar geven ze niet op.jpg (118.29 KiB) 69 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast