Spreek je dialect
Re: Spreek je dialect
Dankjewel voor de interessante aanvullingen Willem.
Isegrim..
Nog zo'n woord..
Isegrim..
Nog zo'n woord..
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4632
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Spreek je dialect
Nooit van gehoord.Rene schreef:Dankjewel voor de interessante aanvullingen Willem.
Isegrim..
Nog zo'n woord..

ISEGRIM
1) Chagrijn 2) Figuur uit dierenverhalen 3) Figuur uit Reinaard de Vos 4) Knorrepot 5) Kniesoor .
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4632
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Spreek je dialect
Met,n wost noa 'n ziede spek gooi'n. 

Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Re: Spreek je dialect
Nee, dat spek hoal ik mooi veur miezelf, mer du kanst d'r wal een stuksken van met kriegen.
Nog'n woord, heel oalerwets: "hébamme"
Nog'n woord, heel oalerwets: "hébamme"
Re: Spreek je dialect
Ik hoorde vroeger wel eens het woord "foezel" voor jenever gebruiken. Waar is dat woord van afgeleid?
- GerritHondelink
- Member
- Berichten: 4621
- Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm
Re: Spreek je dialect
Betr. Foezel
Dit woord werd oorspronkelijk alleen gebruikt voor Pruisische aardappeljenever.
Later werd het volgens mij ook gebruikt voor klandestien gestookte jenever. In ieder geval het was een slechte kwaliteit.
Ook ken ik het woord foezelgelul= dronkemanspraat
As ‘n foezel zeenkt komt de weur boavndrievn
’t Foezelpad is de körtste weg noar ’n groove.
Het jeneverpad is de kortste weg naar de begrafenis. Verslaving leidt nooit tot iets goeds
Dit woord werd oorspronkelijk alleen gebruikt voor Pruisische aardappeljenever.
Later werd het volgens mij ook gebruikt voor klandestien gestookte jenever. In ieder geval het was een slechte kwaliteit.
Ook ken ik het woord foezelgelul= dronkemanspraat
As ‘n foezel zeenkt komt de weur boavndrievn
’t Foezelpad is de körtste weg noar ’n groove.
Het jeneverpad is de kortste weg naar de begrafenis. Verslaving leidt nooit tot iets goeds
- GerritHondelink
- Member
- Berichten: 4621
- Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm
Re: Spreek je dialect
Hebamme is het duitse woord voor vroedvrouw. Ik ken dit woord niet als twents.
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4632
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Spreek je dialect
Foezelen (knoeien, rommelen) dialectwoord in het oosten van Nederland.
FOEZELEN
1) Friemelen 2) Frunniken 3) Rotzooien 4) Rommelen
Reststoffen: De ziel zorgt bij het uitschenken van wijn voor een vermindering van het kolken. Hierdoor blijft bij oudere wijnen het bezinksel of foezel beter op zijn plaats en zal de wijn helder blijven. Bij moderne wijnen is dit door goede filtering minder van belang.
In de Duitse omgangstaal is Fusel gebruikelijk voor Snaps.
FOEZELEN
1) Friemelen 2) Frunniken 3) Rotzooien 4) Rommelen
Reststoffen: De ziel zorgt bij het uitschenken van wijn voor een vermindering van het kolken. Hierdoor blijft bij oudere wijnen het bezinksel of foezel beter op zijn plaats en zal de wijn helder blijven. Bij moderne wijnen is dit door goede filtering minder van belang.
In de Duitse omgangstaal is Fusel gebruikelijk voor Snaps.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4632
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Spreek je dialect
Wordt alleen in het Duits genoemd.GerritHondelink schreef:Hebamme is het duitse woord voor vroedvrouw. Ik ken dit woord niet als twents.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Re: Spreek je dialect
Twentse woord voor vroedvrouw is wiesmoar, zie: http://www.mijnwoordenboek.nl/toevoegen.php?naar=TwentsGerritHondelink schreef:Hebamme is het duitse woord voor vroedvrouw. Ik ken dit woord niet als twents.
Re: Spreek je dialect
Arie schreef:Twentse woord voor vroedvrouw is wiesmoar, zie: http://www.mijnwoordenboek.nl/toevoegen.php?naar=TwentsGerritHondelink schreef:Hebamme is het duitse woord voor vroedvrouw. Ik ken dit woord niet als twents.
En sinds vandaag is hebamme ook Twents

In ieder geval, het was mij ook bekend dat dit woord heel erg Duits is.
Toch heb ik met name oudere mensen dit woord vaak horen gebruiken langs de grens,
met name Losser en Oldenzaal.
In ieder geval, mensen hebben hier over en weer langs de grens verschillende contacten,
kruisbestuiving tussen de talen ligt dan ook voor de hand. Zeker omdat het dialecten zijn,
spellingsregels en grammatica zijn dan niet zo streng.
Re: Spreek je dialect
Ik moest vroeger op de ULO school een Duits gedicht leren, waarvan de beginregels waren:enschedeinansichten schreef:Wordt alleen in het Duits genoemd.GerritHondelink schreef:Hebamme is het duitse woord voor vroedvrouw. Ik ken dit woord niet als twents.
Frau Amme, Frau Amme, das Kind ist erwacht!
Doch die liegt ruhig im Schlafe
Verder kan ik mij van die tekst niets meer herinneren.
- GerritHondelink
- Member
- Berichten: 4621
- Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm
Re: Spreek je dialect
Doe hes good lachen, zea de henne teagen de hane doew hoofs gen eier te leggen.
Jij hebt goed lachen zei de hen tegen de haan jij hoeft geen eieren te leggen.
Jij hebt goed lachen zei de hen tegen de haan jij hoeft geen eieren te leggen.
- GerritHondelink
- Member
- Berichten: 4621
- Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm
Re: Spreek je dialect
BALKENBRIE = Balkenbrij (slachtproduct). Afkooksel van de kopdelen van ’t geslachte varken, met meel aangemengd en gekookt. Wordt aan schijfjes gesneden en dan in de pan gebakken.
Ik leer ‘m d’r wat bloodkookn en balk’nbrie’j too in de kökken. Ik legde voor hem wat bloedworst en balkenbrij in de keuken klaar.
Balkenbrie
1 kg varkens- of rundvlees (kaantjes, lever, worst, kopvlees)
250 g spekblokjes
500 g boekweitmeel
2 1 water
zout en peper
gemalen kruidnagelen en anijszaad
naar keuze: 100 a 150 g krenten
Het vlees in ongeveer 3 uur in het water met de gewenste hoeveelheid zout en peper gaar koken. De spekblokjes apart gaar koken in een beetje water. Het vlees vervolgens fijn malen en weer terug doen in het kooknat. Voeg nu met kleine hoeveelheden en al roerende het meel toe en breng het geheel zo aan de kook. Als het meel gaar is, kunt u de spekblokjes, naar smaak gemalen kruidnagels en anijs-zaad en desgewenst de gewassen krenten er door roeren. Laat a-les zo nog 10 minutes doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat hem ongeveer 20 minuten staan. Giet de brij over in aardewerken kommen die van te voren met koud water zijn a-gespoeld en laat hem hierin afkoelen. Als de brij goed stijf is, kunt u hem aan plakken snijden en aan weerszijden mooi bruin bakken in boter of reuzel.
Vroeger werd de balkenbrij vaak 's ochtends gegeten. Het was — kort na de slacht — een heerlijke afwisseling van het ochtendeten dat gewoonlijk bestond uit pannenkoek en roggebrood.
Ik leer ‘m d’r wat bloodkookn en balk’nbrie’j too in de kökken. Ik legde voor hem wat bloedworst en balkenbrij in de keuken klaar.
Balkenbrie
1 kg varkens- of rundvlees (kaantjes, lever, worst, kopvlees)
250 g spekblokjes
500 g boekweitmeel
2 1 water
zout en peper
gemalen kruidnagelen en anijszaad
naar keuze: 100 a 150 g krenten
Het vlees in ongeveer 3 uur in het water met de gewenste hoeveelheid zout en peper gaar koken. De spekblokjes apart gaar koken in een beetje water. Het vlees vervolgens fijn malen en weer terug doen in het kooknat. Voeg nu met kleine hoeveelheden en al roerende het meel toe en breng het geheel zo aan de kook. Als het meel gaar is, kunt u de spekblokjes, naar smaak gemalen kruidnagels en anijs-zaad en desgewenst de gewassen krenten er door roeren. Laat a-les zo nog 10 minutes doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat hem ongeveer 20 minuten staan. Giet de brij over in aardewerken kommen die van te voren met koud water zijn a-gespoeld en laat hem hierin afkoelen. Als de brij goed stijf is, kunt u hem aan plakken snijden en aan weerszijden mooi bruin bakken in boter of reuzel.
Vroeger werd de balkenbrij vaak 's ochtends gegeten. Het was — kort na de slacht — een heerlijke afwisseling van het ochtendeten dat gewoonlijk bestond uit pannenkoek en roggebrood.
Re: Spreek je dialect
http://ingeb.org/Lieder/frauamme.htmlArie schreef:Ik moest vroeger op de ULO school een Duits gedicht leren, waarvan de beginregels waren:enschedeinansichten schreef:Wordt alleen in het Duits genoemd.GerritHondelink schreef:Hebamme is het duitse woord voor vroedvrouw. Ik ken dit woord niet als twents.
Frau Amme, Frau Amme, das Kind ist erwacht!
Doch die liegt ruhig im Schlafe
Verder kan ik mij van die tekst niets meer herinneren.
Nu kun je alle coupletten weer teruglezen.
Re: Spreek je dialects
Mijn oma had het over n' teelder als ze het over een bord had. Teelder is ook duits of in elk geval daarvan afgeleid. Ze sprak ook van: ik kan nich oawer 'n sul henkom'n als ze het over een drempel had.
Een vrouw die de hele dag over de schutting stond te kletsen met de buurvrouw werd " kiek ower 'n toen" genoemd. (De oeklank lang aanhouden)
Een vrouw die de hele dag over de schutting stond te kletsen met de buurvrouw werd " kiek ower 'n toen" genoemd. (De oeklank lang aanhouden)
Wat sas as dós was kaans.
- enschedeinansichten
- Member
- Berichten: 4632
- Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Re: Spreek je dialects
Volgens mij is dat in het Twents een "Teller" .Hendrik schreef:Mijn oma had het over n' teelder als ze het over een bord had. Teelder is ook duits of in elk geval daarvan afgeleid. Ze sprak ook van: ik kan nich oawer 'n sul henkom'n als ze het over een drempel had.
Een vrouw die de hele dag over de schutting stond te kletsen met de buurvrouw werd " kiek ower 'n toen" genoemd. (De oeklank lang aanhouden)
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.
Re: Spreek je dialect
Is balkenbrie hetzelfde als buulkesbrood?GerritHondelink schreef:BALKENBRIE = Balkenbrij (slachtproduct). Afkooksel van de kopdelen van ’t geslachte varken, met meel aangemengd en gekookt. Wordt aan schijfjes gesneden en dan in de pan gebakken.
Ik leer ‘m d’r wat bloodkookn en balk’nbrie’j too in de kökken. Ik legde voor hem wat bloedworst en balkenbrij in de keuken klaar.
Balkenbrie
1 kg varkens- of rundvlees (kaantjes, lever, worst, kopvlees)
250 g spekblokjes
500 g boekweitmeel
2 1 water
zout en peper
gemalen kruidnagelen en anijszaad
naar keuze: 100 a 150 g krenten
Het vlees in ongeveer 3 uur in het water met de gewenste hoeveelheid zout en peper gaar koken. De spekblokjes apart gaar koken in een beetje water. Het vlees vervolgens fijn malen en weer terug doen in het kooknat. Voeg nu met kleine hoeveelheden en al roerende het meel toe en breng het geheel zo aan de kook. Als het meel gaar is, kunt u de spekblokjes, naar smaak gemalen kruidnagels en anijs-zaad en desgewenst de gewassen krenten er door roeren. Laat a-les zo nog 10 minutes doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat hem ongeveer 20 minuten staan. Giet de brij over in aardewerken kommen die van te voren met koud water zijn a-gespoeld en laat hem hierin afkoelen. Als de brij goed stijf is, kunt u hem aan plakken snijden en aan weerszijden mooi bruin bakken in boter of reuzel.
Vroeger werd de balkenbrij vaak 's ochtends gegeten. Het was — kort na de slacht — een heerlijke afwisseling van het ochtendeten dat gewoonlijk bestond uit pannenkoek en roggebrood.
- GerritHondelink
- Member
- Berichten: 4621
- Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm
Re: Spreek je dialect
Neen bulkesbrood is geen balkenbrie. ik kom hier op terug. O kay?
- GerritHondelink
- Member
- Berichten: 4621
- Lid geworden op: do feb 13, 2014 11:00 pm
Re: Spreek je dialect
Buulkesbrood= Bloedworst gekookt in katoenenbuiltjes.
Bakbloedworst
INGREDIENTEN
5 deciliter bloed
500 gr roggemeel
1.1/2 tl zout
1 tl versgemalen peper
1/2 tl gemalen kruidnagelen
300 g buikspek
1 wijde kunstdarm
bloem
reuzel
Twentse lekkernij Recept
Bereidingswijze
Zeef het bloed boven een kom en roer het een paar minuten goed dooreen.
Doe er dan het gezeefde roggemeel, het zout, de peper en de gemalen kruidnagelen bij en kneed alles tot een stevige brij.
Snijd het spek in dobbelsteentjes en giet er kokend heet water over.
Meng de dobbelsteentjes spek vervolgens door de massa.
Vul de darm niet te stijf met de brij en bind dicht met een touwtje.
Neem een grote pan met water, breng het aan de kook en leg de bloedworst erin.
Laat de worst 2 uren op laag vuur zachtjes doorkoken, haal hem dan uit de pan en laat hem afkoelen.
Snijd de afgekoelde worst in dikke plakken en haal deze door de bloem.
Verhit wat reuzel in een koekenpan en bak de plakken bloedworst aan beide zijden goudbruin.
Bakbloedworst
INGREDIENTEN
5 deciliter bloed
500 gr roggemeel
1.1/2 tl zout
1 tl versgemalen peper
1/2 tl gemalen kruidnagelen
300 g buikspek
1 wijde kunstdarm
bloem
reuzel
Twentse lekkernij Recept
Bereidingswijze
Zeef het bloed boven een kom en roer het een paar minuten goed dooreen.
Doe er dan het gezeefde roggemeel, het zout, de peper en de gemalen kruidnagelen bij en kneed alles tot een stevige brij.
Snijd het spek in dobbelsteentjes en giet er kokend heet water over.
Meng de dobbelsteentjes spek vervolgens door de massa.
Vul de darm niet te stijf met de brij en bind dicht met een touwtje.
Neem een grote pan met water, breng het aan de kook en leg de bloedworst erin.
Laat de worst 2 uren op laag vuur zachtjes doorkoken, haal hem dan uit de pan en laat hem afkoelen.
Snijd de afgekoelde worst in dikke plakken en haal deze door de bloem.
Verhit wat reuzel in een koekenpan en bak de plakken bloedworst aan beide zijden goudbruin.