Bouw 400 miljoen kostend ziekenhuis begint
Uploaded with
ImageShack.us
foto Lenneke Lingmont
ENSCHEDE - Het nieuwe ziekenhuis is het laatste grote bouwproject in Enschede dat mede met (geldelijke) steun van de gemeente tot stand komt.
Voorlopig zit iets dergelijks er niet meer in. Enschede is er door financiële krapte niet toe in staat. Dat zei burgemeester Peter den Oudsten gistermiddag bij de eerste steenlegging van het 400 miljoen euro kostende nieuwe Medisch Spectrum Twente.
Het bouwproject sluit de rij in een langere reeks grote ontwikkelingen die de stad maakten tot wat ze is. Den Oudsten noemde het Muziekkwartier, de invalsweg Zuiderval, Roombeek en het Van Heekplein. Allemaal in de afgelopen vijftien jaar gerealiseerd. Daar komt als laatste het ziekenhuis nog bij.
Zevenhonderd bouwdagen liggen er in het verschiet voor de bouwcombinatie Dura/Vermeer/
Trebbe/Goosen te Pas. Over een jaar is zeventig procent van de ruwbouw gerealiseerd, schat Henk Pluimers van Dura Vermeer. Eind volgend jaar is een deel van de bouw op hoogte. Twentenaren zullen zich gaandeweg realiseren hoe zeer het ziekenhuis deel uitmaakt van de binnenstad.
Den Oudsten is daar blij mee en vanuit zijn standpunt is dat begrijpelijk. Een ziekenhuis zorgt voor levendigheid in het centrum. Bovendien stappen bezoekers en patiënten straks zo vanuit het medisch centrum het Van Heekplein op. Wat de kans vergroot dat ze ook wat gaan winkelen of consumeren. Kortom, het brengt geld in het laatje.
Als in Twente wordt gesproken over het nieuwe ziekenhuis ontstaat bijna onvermijdelijk discussie over de locatie. Zelfs als de knoop is doorgehakt, blijft de plek omstreden. Dat was in 2006 al zo, toen bestuurder Herre Kingma net aantrad. "Voor de vierde keer werden plannen gesmeed. Iedereen riep in koor; De nieuwbouw moet bij de Universiteit Twente komen. Dat was al eerder geroepen, maar daarna is zoveel bijgebouwd en geïnvesteerd in de huidige locatie dat er geen weg terug was", aldus Kingma.
Ook in ideologische zin, pleit volgens hem veel voor de huidige locatie. "Een binnenstad moet een functie hebben. Levendig blijven. Bovendien, als je als westerling naar de afstanden kijkt, ligt deze plek heel dichtbij de snelweg'', poogde hij het beeld te nuanceren. Begin 2016 is het karwei geklaard.
Kingma maakt het in zijn huidige functie niet meer mee. Hij benadrukt de noodzaak van nieuwbouw. De oudbouw is volgens hem een doolhof. "Het is een bord spaghetti. Best lekker, maar enige ordening is moeilijk te vinden.''
In de nieuwbouw is wel sprake van ordening. Naar voorbeeld van het Thoraxcentrum en het Vrouw Kind Centrum komen er vijf of zes klinische centra. Eén daarvan is het Traumacentrum.
Zeven 'gewone' Enschedeërs kregen gistermiddag een prominente rol bij het officiële startsein van de bouw. De burgers hadden een prijsvraag gewonnen waarbij via aanwijzingen op twitter en facebook zeven stenen moesten worden gevonden in de stad. Deze messing stenen lagen bij openbare gebouwen als gezondheidscentra en apotheken.
Lisette Borkens vond de eerste steen in de bosjes bij de Centrumapotheek. "Het leek me logisch dat de eerste steen in de nabije buurt van de nieuwbouwplek zou liggen. Nu woon ik bijna naast het ziekenhuis. Ik ben in de buurt gaan zoeken en zag een blauwe strik uit de bosjes komen.'' De zeven messing stenen met daarop de namen van de vinders worden ingemetseld in de nieuwbouw.
Bron tctubantia