Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Hoge Bothofstraat 158 pension Leuverink krantenbericht Tubantia 29-2-1972
Hoge Bothofstraat 158 pension Leuverink krantenbericht Tubantia 29-2-1972.jpg
Hoge Bothofstraat 154-156-158 Café en woonhuizen. 18-3-1980.jpeg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Fellini in Enschede na 13 jaar failliet en dicht, heropening onder nieuwe naam
De in april failliet verklaarde danceclub annex restaurant Fellini in Enschede gaat over enige tijd weer open. Het horecabedrijf wordt na een verbouwing voortgezet door René Fordman uit Enschede, die sinds vorig najaar als manager bij het bekende horecabedrijf werkte.

Gerben Kuitert 17-05-24, 18:47 Laatste update: 17-05-24, 20:38
Fordman wordt nu zelf de exploitant, bevestigt hij. „We gaan weer openen onder een andere naam, die we te zijner tijd bekend zullen maken.” Fellini bestond sinds 2011 en werd destijds aan de Bolwerkstraat geopend door horecaman Peter Ruseler en compagnon Robert Adams.

Twee jaar eerder had de horecazaak onder de naam Fred & Douwe (Freddy Heineken en Douwe Egberts) de deuren voor het eerst geopend, maar in december 2010 volgde al het bankroet van deze formule. De ‘overnemers’ Ruseler en zijn zoon Michiel stopten vijf jaar geleden met de exploitatie van Fellini om het grand-café Bardot te openen aan de Langestraat.

Ierse pub
Fellini zat onder hetzelfde dak als bioscoop Cineast. De bios sloot eind vorig jaar en wordt momenteel verbouwd tot bar en nachtclub The Old Irish Pub. Deze Scandinavische horecaketen heeft inmiddels meer dan 35 pubs in Denemarken, Noorwegen, Finland, Spanje en Nederland.

Verliezen in coronatijd
Exploitant van Fellini was de laatste jaren de DVK Groep in het Groningse Haren en Voskamp Vastgoed in Almelo is eigenaar van het pand. Uit het faillissementsverslag van curator Hendrie Aarnink blijkt dat Fellini in de coronajaren 2020 en 2021 een verlies leed van in totaal bijna 180.000 euro. Over 2022 bedroeg de winst 87.000 euro. Het laatste jaar ging het weer minder. Het bezoek nam af, de tijd dat bezoekers achter de dranghekken in de rij stonden voordat ze naar binnen konden was voorbij.

De DVK Groep vroeg zelf het faillissement aan, waardoor 23 personeelsleden, onder wie vier medewerkers in vaste dienst, op straat kwamen te staan. Er was een belastingschuld van 96.000, terwijl drie andere schuldeisers samen nog 12.000 euro tegoed hebben, zo staat in het faillissementsverslag. Wanneer de heropening is, kan nieuwe exploitant René Fordman nog niet zeggen.

https://www.tubantia.nl/enschede/fellin ... ~ab375c62/
Restaurant Fellini.
Restaurant Fellini. © Google Maps
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/fellin ... ~ab375c62/
Bijlagen
Bolwerkstraat 2 hoek Stadsgravenstraat 31-37 restaurant Fellini.jpg
Bolwerkstraat 2 hoek Stadsgravenstraat 31-37 restaurant Fellini.jpg (171.02 KiB) 6061 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re:Horeca

Bericht door Arie »

Laadperron in oude drukpershal gaat open
do 30 mei, 10:19
Enschede - Het Laadperron in het Oude Wegener-gebouw aan de Getfertsingel gaat open per 1 juni. “Natuurlijk vieren we dat’’, zegt Tim Lammers. “We starten een tijdelijke horecalocatie die we omzetten tot een stoere en ruige plek met een authentiek karakter. Met aanbod passend in de huidige tijdsbeeld geven we met het Laadperron extra kleur aan Enschede. Bij Het Laadperron kun je een speciaalbiertje drinken, genieten op een groot zonnig zonnig terras en binnen en buiten een potje jeu de boules spelen.’’ Van 13.00 tot 17.00 uur zijn er knutselactiviteiten. Flavourite Wine en Rigters Bier geven een wijn- en bierproeverij. bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... -gaat-open
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Populair Thais restaurant Aroy-D stopt er tijdelijk mee in Enschede
De deur aan de Noorderhagen is dicht, de website uit de lucht en het telefoonnummer even niet bereikbaar. Thais restaurant Aroy-D in Enschede is tijdelijk gesloten.

Mandy de Jong 02-07-24,
Tijdelijk, benadrukt eigenaresse Jessy Keirouz-Nijman. Vanwege privéomstandigheden lukt het haar niet om het restaurant te runnen zoals ze dat de afgelopen negen jaar met succes heeft gedaan. En dan moet je een keuze maken. Aroy-D is tijdelijk gesloten, maar komt op termijn zeker weer terug, belooft ze. Wanneer precies kan ze nu nog niet zeggen. „Mijn voorkeur gaat dan wel uit naar dezelfde locatie aan de Noorderhagen.”

Dat pand wordt nu gehuurd door Serbres Mooij van Café Sante en Grand Café Farfalle. Hij gebruikt het tijdelijk als opslag. Welke invulling er daarna aan gegeven gaat worden is nog de vraag.

Mooij: „Er zijn verschillende ideeën voor dit pand. Misschien een eigen horeca-concept of toch de terugkeer van Aroy-D… Jessy heeft daar een goede naam opgebouwd en een mooi restaurant neergezet dat prima liep.” Hij is er nog niet helemaal over uit en wil tegen die tijd ook zeker nog in gesprek met de eigenaresse van Aroy-D. Serbres Mooij verwacht in september meer duidelijkheid te kunnen geven. „Maar dit pand gaat zeker weer open voor publiek.” bron:
https://www.tubantia.nl/enschede/popula ... ~ae10255f/
Bijlagen
Noorderhagen 20 Thais Restaurant Aroy-D.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Rob (80) probeert zijn bruine stamkroeg overeind te houden: ‘Niks erger dan hippe tenten’
Stadsgravenstraat 21 cafe Bolwerk interieur..jpg
Alles van de muur halen, lekker wit schilderen en glutenvrije kombucha gaan schenken? © Emiel Muijderman

De bruine kroeg hoort bij het decor van Nederland. Oubollige kleedjes op tafel, de doorleefde toog, scheefhangende schilderijtjes. Ouderwetse charme, met uitsterven bedreigd.

Lilian ten Donkelaar 06-08-24,
Amsterdam trok al aan de bel: de bruine kroegen liggen aan het infuus. Ze worden verkocht aan het grote geld en vermaakt tot hippe tent, dat levert meer op. Zo verdwijnt het typisch Nederlandse café uit het straatbeeld. De bruine kroeg moet op de lijst van immaterieel erfgoed, opperde Amsterdam. Als daar molenaars op staan, en papierknippen en gabbers, dan hoort de kroeg erbij, toch?

De brouwerij betalen
Ook hier sluiten deze eilandjes van gezapigheid de deuren en ze komen niet terug. Een paar in het glaasje starende mannetjes aan de bar, daar kun je de brouwerij niet van betalen. Rob Nolmans weet er alles van. De 80-jarige Enschedeër is sinds maandag officieel eigenaar van café Het Bolwerk, de markantste bruine kroeg van Enschede. Omdat hij hem wil behouden.

Rob komt al vijftig jaar in het Bolwerk, zag eigenaars komen en gaan. Sinds zijn vrouw acht jaar geleden overleed, werd het zijn tweede huis. Drie, vier avonden in de week zat hij er. „Ik houd van het publiek. Aparte vogels.” Dus toen er een overname nodig was, wierp hij zich op. Nu instrueert hij het personeel over sleutels in de deur, en maant ze om hun eigen drankjes op te schrijven.

‘Wat doe ik mezelf aan’
Amper was de deal rond of er waren al dagen dat hij de handdoek in de ring wilde gooien. De bureaucratie deed de nieuwbakken kroegbaas bijna de das om. „Wat ik allemaal heb moeten doen sinds februari, echt schandalig”, vertelt hij. „In het begin dacht ik: geweldig dat ik dit op mijn oude dag mag doen. Maar een maand of twee geleden stond ik op het punt de stekker eruit te trekken. Wat heb ik mezelf aangedaan.”

Snijden in de kosten
Nu volgt de echte uitdaging: de omzet. De kassa rinkelt te weinig. Aparte vogels drinken niet genoeg. „Hier komen geen jongeren die tien glazen bier drinken. Hier komen mensen om te praten.” Een bruine kroeg overnemen doe je uit liefde. „Ik laat liever wat van de omzet vallen dan er van die hippigheid in te halen. Niks erger dan hippe tenten. Ik denk dat ik dit jaar ga snijden in de kosten. Dan zie ik het twee of drie jaar aan.”

Red de bruine kroeg, want het is ons cultureel erfgoed. Ga er eens naartoe voor een drankje. Ook goed voor je relatie, weet Rob. „Dat las ik laatst ergens. Bruin geeft rust, wit geeft echtscheidingen.” bron:
https://www.ad.nl/enschede/rob-80-probe ... ~ac0449a5/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Anne en Dirk-Jan namen cafetaria over van haar broer: heropening mét waanzinnige korting
23 aug '24

Bultsweg 192 Glanerbrug Cafetaria-t-Hoekje.jpg
Aan de Bultsweg in Glanerbrug ligt Cafetaria ’t Hoekje. De cafetaria bestaat al zo’n vijftien jaar, maar sinds februari dit jaar namen Anne en Dirk-Jan het stokje over van Anne’s broer Janwillem. Na zes maanden van verbouwen, verbeteren en veranderen is het nu tijd om de cafetaria officieel te heropenen op 1 september 2024. Met wel een érg mooie actie!

Sinds de overname in februari was de cafetaria gewoon open en kwamen vaste klanten hun patat en snacks halen bij Dirk-Jan en zijn vrouw Anne. Ondertussen werd er hard gewerkt om de cafetaria zelf én de menukaart te verbeteren. Dirk-Jan: “Alles kreeg een update: de ingrediënten en producten, de menukaart, de cafetaria zelf. En je ziet nieuwe gezichten achter de toonbank natuurlijk.”

Maar dingen die al goed waren, blijven als vanouds. Zo vind je populaire snacks als het Broodje Marianne, de Kipburger Deluxe, de Hamburger ’t Hoekje, de Lonnekerhap en een lekker dikke familiezak patat gewoon weer terug op de nieuwe menukaart.

Na een half jaar een halve prijs
Op zondag 1 september willen Dirk-Jan en Anne alsnog de overname vieren. “Een half jaar later, dus met een halve prijs”, zegt Anne. Jij kunt die dag dus komen genieten van de lekkerste patat en snacks met 50 procent korting! Zo’n goede actie kun je natuurlijk niet overslaan.
bron: https://indebuurt.nl/enschede/bedrijvig ... ium=teaser
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Gespot: nieuwe pizzeria in winkelcentrum ’t Stroink
3 okt '24
Charmain Zwijnenberg
Veldhoflanden 14 winkelcentrum ´t Stroink pizzeria-stroinkslanden.jpeg
pizzeria stroinkslanden (1)
Pizzeria Stroinkslanden. Foto: Georges Goriya
Misschien heb je het al gezien tijdens je bezoek aan winkelcentrum ’t Stroink. Aan de Veldhoflanden 14 zit sinds eind september een gloednieuwe pizzeria.

Van een ‘simpele’ margherita tot een exemplaar met pulled pork, en van een vierkazenpizza tot een calzone met kip. Op het menu van Pizzeria Stroinkslanden staan 45 pizza’s. Allemaal gemaakt volgens het geheime recept van eigenaar Georges Goriya (53). “Ik heb in verschillende restaurants gewerkt en heb ook eigen zaken gehad in Haaksbergen en Duitsland. Toen ik zag dat er nog geen pizzeria in Stroinkslanden was, dacht ik: waarom begin ik er zelf niet een?”

Ook andere Italiaanse gerechten
Wie niet van pizza houdt, maar wel van andere Italiaanse gerechten, kan ook bij de nieuwe pizzeria terecht. “We hebben verschillende soorten pasta’s, lasagnes en risotto’s.” Stokbroodje kruidenboter vooraf of een salade ernaast? Kan ook.

Alleen afhalen en bezorgen
Je maaltijd ter plaats opeten kan niet. “We doen alleen aan afhalen en bezorgen.” Plaats je bestelling via de website van de pizzeria of geef ‘m telefonisch door via 053-7854924. bron https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/ni ... nk~295452/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Hout uit deze bekende kroeg in Enschede wordt verwerkt in kerstpakketten
Stadsgravenstraat 26 cafe Old Dutch. Herrie Timmer voor het pand waar vroeger café Old Dutch was gevestigd 2024.jpg
Herrie Timmer voor het pand waar vroeger café Old Dutch was gevestigd. „Zie het als een eerbetoon aan uitbaatster Betsy Teutelink.” © Emiel Muijderman

Nachtcafé Old Dutch is een bekend bij veel Twentenaren, omdat stapavondjes vaak eindigden in deze kroeg in de Stadsgravenstraat. Ondernemer Herrie Timmer laat de herinneringen nu herleven. Hij recyclet de houten wandbekleding uit Betsy’s café tot fraaie tapasplankjes.

Josien Kodde 20-12-24, 14:55 Laatste update: 20-12-24, 15:26
„Zie het als een eerbetoon aan de uitbaatster”, zegt Timmer. Hij kende Betsy Teutelink goed en zat vaak aan de toog aan de Stadsgravenstraat. „Als andere cafés dicht gingen, kon je voor een laatste drankje altijd nog terecht bij Betsy.”

Sluiting café deed verdriet
Hij kwam er met zijn eerste vriendinnetje. Zestien jaar was hij en behalve het café zelf, lonkte ook de eerste verdieping van Old Dutch. Daar mocht meer dan waar ook elders in de Enschedese horeca. Er ging soms een joint rond, er waren donkere hoekjes om te vrijen. Old Dutch was in bepaalde opzichten een vrijstaat, zegt Timmer.

Tot november 2014. De koningin van het Enschedese nachtleven overleed, het café ging dicht. Tot verdriet van velen die er tot in de kleine uurtjes hebben gezeten. Nog vaak gaan verhalen rond over Betsy met haar zwart omrande ogen en de dwingende blik waarmee ze lastposten naar buiten wist te dirigeren. Niet lang na sluiting van Old Dutch sprak Timmer met Gerrit Altink, de zwager van Betsy.

„Hij vertelde dat de zaak leeg moest. Ik kon een deel van de inventaris kopen. Een uitgelezen kans, want ik had mijn houtbewerkingsbedrijf en daarnaast een winkel in tweedehands artikelen in Haaksbergen. Ik heb er van alles weggesleept. Barkrukken, maar ook wijnvaten, posters, en veel, heel veel attributen uit de paardensport. Zadels, hoofdstellen en een juk bijvoorbeeld.”

Met de geur van rook
Timmers oog viel op de wandbekleding van de voormalige kroeg. Alle muren in Old Dutch waren horizontaal gepotdekseld met ruwe planken. De geur van rook bleef er nog lang in zitten. Voorzichtig wrikte hij ze los, om beschadiging te voorkomen. „Ik had zo’n tweehonderd meter aan planken. Eiken en beuken. Vooral beuk is heel geschikt voor snijplanken.

Beuk versplintert niet. Het bevat een goede afweer tegen schimmels en bacteriën. Wel zo handig in de keuken.” Toch duurde het jaren voor Timmer een nieuwe bestemming vond. Onder de bedrijfsnaam El Sorrol maakt de Enschedeër in Spinnerij Oosterveld houten tafels, tuinmeubels, banken en buitenkeukens. De tapasplanken maakt Timmer in opdracht van een Twents bedrijf dat ze samen met andere streekproducten uitdeelt in kerstpakketten aan het personeel.

Het pand van Old Dutch is later gekocht door horecaman Fons Moeskops. Hij gebruikte het voor uitbreiding van zijn café Paddy’s. Zie het als een eerbetoon aan Betsy Teutelink, zegt Timmer en hij is niet de enige die mooie herinneringen koestert. Ook Sonna Krom doet dat; ze maakte in de Stadsgravenstraat een muurschildering van kroegbazin Betsy. „Ze verdiende het”, zegt Krom.
Stadsgravenstraat 26 cafe Old Dutch Sonna Krom maakte een muurschildering van Betsy Teutelink van Old Dutch 2024.jpg
Sonna Krom maakte een muurschildering van Betsy Teutelink van Old Dutch in de Stadsgravenstraat, waar het café was gevestigd.
Sonna Krom maakte een muurschildering van Betsy Teutelink van Old Dutch in de Stadsgravenstraat, waar het café was gevestigd. © Emiel Muijderman
bron: https://www.gelderlander.nl/enschede/ho ... ~a3c2e0b7/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Habibi-ondernemer Raffi over extreem klusjaar: nieuw restaurant wordt luxe hotspot in Enschede
Parkweg 37-39 Hotel Rodenbach Sofien Oueslati (l) wordt de bedrijfsleider van Amelie. Naast hem Raffi Mousa 2025.jpg
Sofien Oueslati (l) wordt de bedrijfsleider van Amelie. Naast hem Raffi Mousa. © Annina Romita

Marmer zover het oog reikt, spiegelplafonds en een pantertrap. Langzaam verandert het voormalige Enschedese hotel Rodenbach in een nieuwe luxe hotspot: Amelie. We zijn inmiddels een jaar verder, hoe staat het ervoor? Exploitant Raffi Mousa: „Het is een chaos.”

Mandy de Jong 04-01-25, 08:00 Laatste update: 04-01-25, 08:46
Je hoeft geen bouwdeskundige te zijn om te concluderen dat het nieuwe hotel-restaurant aan de Parkweg nog lang niet klaar is. Het pand, bekend geworden als de hotels Modern en Rodenbach, is een gemeentelijk monument uit 1884. En dat is ook direct het grootste heikel punt. „We hebben echt heel veel uitdagingen gehad”, vertelt ondernemer Raffi Mousa (38).

Budget drie keer overschreden
Hij is geen onbekende in de horecawereld. In 2018 opende Raffi Mousa het inmiddels bekende Libanees restaurant Habibi. Daarna volgden The FoodClub aan de Gronausestraat en The Sushi Foodclub in Haaksbergen. Hij verkocht die laatste twee zaken. Om maar even aan te geven dat de Enschedeër als ondernemer echt wel wat gewend is.

Dit miljoenenproject is een ander verhaal. Mousa: „Hoe meer we eruit trokken, hoe slechter alles eruitzag. Dit pand was helemaal op, er was geen enkele basis.” De openingsdatum van Amelie moest daarom meerdere keren worden uitgesteld, het budget is drie keer overschreden. En dan zijn we er nog niet. „Natuurlijk zou je het achteraf anders doen, dat is altijd zo.”

Unieke kans
Toch zit de horecaondernemer er verrassend relaxt bij in zijn kantoor op het bouwterrein aan de Parkweg. Ondanks alle tegenslagen heeft hij geen spijt. „Nee joh, zo’n bijzonder project komt maar één keer in je leven voorbij. Het kost veel tijd en geld. Als je dat er niet voor over hebt, moet je niet iets in het luxe segment beginnen. Zeker niet in zo’n oud pand.”

Een jaar na ons laatste bezoek is er gelukkig ook goed nieuws te melden. Het concept staat. Amelie wordt een luxe restaurant (240 zitplaatsen) met boetiekhotel (16 kamers). Op de menukaart gerechten als crêpe suzette, T-bonesteak, sushi en wagyuvlees. „Allemaal in een Amelie-jasje.”

Je kunt wijnflessen krijgen van 30 euro, maar ook van 300. „Je gaat niet naar Amelie omdat je ‘honger’ hebt. Nee, je komt hier echt voor een avond uit.”

Nieuwe bedrijfsleider gevonden
Ook de keukenbrigade is zo goed als compleet. Een behoorlijke klus, want er zijn zo’n 45 medewerkers nodig. Chef-koks van over de hele wereld werden ingevlogen om te kunnen solliciteren bij Amelie in Enschede, van Spanje en Oostenrijk tot de Filipijnen. Dichter bij huis vond de horecaondernemer een nieuwe bedrijfsleider: Sofien Oueslati. Hij was jarenlang leidinggevende bij Parkhotel de Wiemsel en Landhuishotel De Bloemenbeek.

Zijn eerste reactie toen Oueslati hier binnenkwam en de interieurimpressies zag? „Waar ben ik in godsnaam beland?” Als je hier rondloopt, dan denk je inderdaad: bij Amelie hebben ze kosten nog moeite gespaard.

Behangetje van een paar duizend euro
Straks volgt de rondleiding door het pand. „Het is nu echt nog een chaos.” Eerst laat Raffi Mousa die indrukwekkende interieurimpressies zien. Net als de vorige keer ‘stuitert’ de dertiger van enthousiasme en strooit hij met termen. „Moulin Rouge. Art Deco. Instagrammable. Culinair entertainment.”

Voor de interieurkenners: het velours behang is van Arte, de tafellampen van Marie Martin en de interieurstoffen van Reynaldo. Voor de niet-kenners: de mooiste én duurste merken. Zo’n behangetje kost al gauw een paar duizend euro per rol. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al het marmer, de spiegelplafonds en vloeren. Is dat een panterprint op de trap?

Een echt kunstwerk
Raffi Mousa lacht. „Jazeker!” De eikenhouten vloer is nog in de maak. „Moet je kijken”, zegt bedrijfsleider Sofien Oueslati. Op zijn telefoon verschijnt een filmpje van het productieproces. „Bizar hè, het wordt een heel ingewikkeld bloemenpatroon, dat doet denken aan Frankrijk. Een echt kunstwerk.”

Centraal in de ruimte komt een bar van 7 bij 5 meter, erboven een podium voor dansers en andere artiesten. Ze geven hier straks ook dinershows. Wat opvalt zijn niet alleen de luxe materialen en warme kleuren, maar ook de indeling. „Dat is altijd een puzzel”, weet Oueslati. „Ga je voor meer zitplaatsen of voor meer zitgemak? Een moeilijke keuze, maar Raffi durft voor het laatste te kiezen. Ook als dat veel geld kost.”

Niet te vergelijken met Habibi
Wat ook opvalt is dat dit concept niet te vergelijken is met zijn andere restaurant, Habibi. Mousa: „Dat was mijn eerste restaurantproject en dat hebben we gedaan met de middelen die toen beschikbaar waren. Zonder Habibi was dit allemaal niet mogelijk geweest, dat vergeet ik nooit.”

Op de vraag wat dit allemaal kost en wie dat betaalt antwoordde Mousa begin dit jaar: „Dit moeten we met z’n allen doen.” Met ‘we’ doelde de horecaman op het kerkbestuur met wie hij een huurovereenkomst heeft. Het complex is sinds 2019 namelijk in handen van de naastgelegen Syrisch-orthodoxe kerk aan de Tromplaan. Ook het bestuur is verantwoordelijk voor de renovatie.

Binnen valt inderdaad nog niet veel meer te zien dan een grove indeling en heel veel spiegels en marmer op de toiletruimten. Onyx, rosso levanto… Raffi Mousa schudt de juiste namen zo uit z’n mouw.

Hij lacht nog steeds, maar ziet ook hoeveel werk er ligt. Een diepe zucht. „Ik kan je garanderen dat menig mens hier hard was weggerend.” Amelie gaat naar verwachting medio april open. De renovatie van het boetiekhotel volgt daarna.
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/habibi ... ~a9b2b0c6/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Zonstraat 2-4 opening cafe restaurant Twekkelerveld expl. B. Buursink advertentie Tubantia 5-3-1957
Zonstraat 2-4 opening cafe restaurant Twekkelerveld expl. B. Buursink advertentie Tubantia 5-3-1957.jpg
Zonstraat 2-4 opening cafe restaurant Twekkelerveld expl. B. Buursink advertentie Tubantia 5-3-1957.jpg (70.56 KiB) 2043 keer bekeken
Zonstraat 2-4 cafe restaurant Twekkelerveld expl. B. Buursink krantenbericht Tubantia 6-3-1957.jpg
Zonstraat 2-4 cafe restaurant Twekkelerveld expl. B. Buursink krantenbericht Tubantia 6-3-1957.jpg (73.55 KiB) 2043 keer bekeken
Zonstraat 2-4 hoek Algolstraat café Twekkelerveld van Barend Buursink 1963.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Deze krasse Enschedese (82) runt al 35 jaar haar eigen café: 'Vroeger vlogen de asbakken me om de oren'
Cafe De Minkmaat. Voor Thea Koel voelt haar eigen café De Minkmaat als haar thuis.jpg
Cafe De Minkmaat. Voor Thea Koel voelt haar eigen café De Minkmaat als haar thuis.jpg (162.16 KiB) 1588 keer bekeken
Voor Thea Koel voelt haar eigen café De Minkmaat als haar thuis. Zaterdagmiddag werd ze in de bloemen gezet door haar trouwe stamgasten na 35 jaar achter de toog. © Reinier van Willigen

Ze is met haar 82 jaar misschien wel de oudste kastelein van Enschede, maar Thea Koel is nog niet van plan om ermee te stoppen. Café De Minkmaat is al 35 jaar haar tweede thuis, dat ze beschermt als haar eigen kind. ‘Slecht volk’ komt er bij haar niet in: „Als ze niet willen luisteren, dan help ik ze een handje.” Want vooral die eerste jaren maakte alle trammelant het leven van kroegbaas niet leuk.

Anne Loohuis 01-03-25, 20:00 Laatste update: 01-03-25, 20:36
Het is een typisch bruin café waar er ook in deze regio niet zo veel meer van zijn. Donkerbruine eikenhouten tafels, met dikke rode tafelkleden, twee biljarttafels en een gokautomaat sieren de kroeg aan de Minkmaatstraat in Enschede. De hardnekkige geur van sigarettenrook maakt die nostalgische sfeer compleet.

Dansen op tafel in haar tweede huiskamer
Dit is de plek waar Thea Koel al 35 jaar bijna dagelijks achter de bar staat. Haar ‘tweede huiskamer’ noemt ze het gekscherend. En dat is misschien wel meteen het antwoord op de vraag hoe een 82-jarige kastelein dat op haar leeftijd volhoudt: „Als ik de hele dag thuiszit, ga ik dood.”

Het is Thea ten voeten uit: krachtig en met een flinke dosis humor. Dansen op tafel, zingen voor een volle kroeg; voor de krasse Enschedese kan het niet gek genoeg. Maar dat ze ooit haar eigen kroeg zou runnen, had Thea als jong meisje niet verwacht. Ze hielp wel eens achter de bar in een café in haar geboorteplaats Coevorden, maar dat was het dan ook.

‘Ik moest een papiertje halen’
Haar inmiddels overleden ex-man Gerrit had meer ervaring in de horeca. Hij was degene die interesse toonde in de overname van De Minkmaat toen de gelijknamige vereniging, destijds de eigenaar, ermee wilde stoppen.

Thea stond daar in eerste instantie niet achter, maar volgde uiteindelijk zijn beslissing. Met grote moeite haalde ze haar diploma sociale hygiëne, zodat ook zij de glazen mocht vullen. „Weet je dat ik dat eerst nog zonder papieren deed?”, grinnikt ze. „Het werd destijds door de vingers gezien, maar na anderhalf jaar zonder diploma moest ik toch echt dat papiertje halen.”

Veel trammelant die eerste jaren
Hoe ze de eerste jaren als kastelein heeft ervaren? „Niet zo leuk”, antwoordt Thea goudeerlijk. „Er was veel trammelant. Er kwamen hier veel mensen die in andere kroegen niet meer welkom waren. Ze keken of ze hier de boel konden overnemen. Dat zie je wel vaker als een kroeg van eigenaar wisselt. Ja, er was vaak ruzie. Soms vloog een ruit aan diggelen. De asbakken vlogen me om de oren.”

Bij Thea drong het besef door dat het zo niet langer kon. Ze begint te lachen en zegt: ‘Ik ben een eigenwijze Drent en laat me niet op de kop zitten. Ik ben hier toch zeker de baas! Ik zei tegen die gasten: ‘Eruit jullie! Jullie komen er niet meer in. En als je niet luisteren wil dan help ik je een handje’.”

Hoewel ze inmiddels een paar jaar ouder is, is haar ‘vechtlust’ nog altijd onverminderd groot. Haar stamgasten willen die taak tegenwoordig best van haar overnemen, maar Thea schudt haar hoofd: „Ik weet dat ze mij willen beschermen, maar ik wil het zelf oplossen. Als ze een grote mond hebben dan geef ik gewoon een nog grotere mond terug.”

Tien kilo afgevallen
Inmiddels komen er vooral veel vaste gasten in de kroeg aan de Minkmaatstraat. Het zijn er een stuk of vijftig. Vijf dagen in de week zijn ze welkom, vanaf een uur of drie tot middernacht. Op woensdag en zondag is het café gesloten. Thea runt de boel voornamelijk alleen, als het druk is helpen haar gasten een handje.

Schoondochter Katja doet de boekhouding. „Daar heb ik geen verstand van”, zegt Thea, die geen enkel probleem heeft met de lange werkdagen. „Ik ben alleen hè en hier is het altijd gezellig. Ik moet er niet aan denken om alleen maar thuis te zitten. Kijk maar naar de coronatijd; dat was verschrikkelijk. Geen mensen om me heen en geen inkomen. Ik ben toen 10 kilo afgevallen.”

Minder vaak lopen dankzij flesjes
Het illustreert haar grote liefde voor het café, waar de krasse Enschedese voorlopig nog niet mee wil stoppen. Hoewel ze het tegenwoordig wel iets rustiger aan doet dan vroeger. Zo stroomt er bijvoorbeeld geen bier meer uit de tap. In plaats daarvan geeft Thea haar klanten flesjes bier. „Waarom? Omdat ze daar langer mee doen dan met een glas bier uit de tap”, zegt ze met een serieuze blik. „Die is snel leeg dus zo hoef ik minder vaak te lopen.” bron: https://www.tubantia.nl/enschede/deze-k ... ~ad8c7909/

zie ook mijn bericht van 5-9-2023 op: viewtopic.php?p=196964&hilit=cafe+minkmaat#p196964
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 23877
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Hotel cafe restaurant Enschede en omgeving

Bericht door Arie »

Adiós: La Cubanita sluit de deuren van karakteristieke villa in Enschede
3 apr '25
Charmain Zwijnenberg
Oude Markt 26 tapasrestaurant-la-cubanita-vroeger villa Van Heek.jpg
tapasrestaurant la cubanita enschede - villa van heek (1)
La Cubanita gaat dit mooie pand verlaten. Foto: indebuurt Enschede
Liters sangria, knoflooklucht in je haar en te veel tapas om op te noemen. Bij La Cubanita in Enschede eet je al tien jaar onbeperkt tapas in een parel van een pand. Maar helaas, binnenkort sluit het tapasrestaurant de deuren.

Het restaurant laat via Facebook weten dat ze het statige pand gaan verlaten. De reden: “De beëindiging van ons huurcontract.”

Geen adiós voor altijd
Maar het is geen adiós voor altijd, belooft de keten. “La Cubanita is vastberaden om terug te keren naar Enschede met dezelfde lekkere tapas, cocktails, vrolijke sfeer en gastvrijheid die jullie van ons gewend zijn.” In de toekomst kun je dus gewoon weer patatas bravas eten en sangria slurpen, maar dan op een nieuwe locatie.

Nog één (of twee, drie) keer onbeperkt eten
Je kunt nog tot 1 mei van dit jaar een tafeltje reserveren aan de Oude Markt. Daarna is de Spaanse fiesta voorbij.

Wat komt er in het pand?
Met het vertrek van La Cubanita staat dit prachtige pand – dat vroeger ook wel Villa de Hoge Stoep werd genoemd – weer te huur. zie: https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/ad ... de~310456/
Plaats reactie