Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Alphons Ariëns

Over de rijke historie van de stad.
Plaats reactie
Robert

Alphons Ariëns

Bericht door Robert »

Aartsbisdom Utrecht werkt aan zaligverklaringsproces Alphons Ariëns
Wachten op een wonder

Door Theo Krabbe

Het aartsbisdom Utrecht bereidt het zaligverklaringsproces voor van dr. Alphons Ariëns, de sociaal bewogen priester en grondlegger van de rooms-katholieke arbeidersbeweging. Maar het wachten is op een wonder dat op de voorspraak van deze voormalige Enschedese kapelaan is geschied.


Afbeelding

(foto Boek Han Lohman)

De tijd is volgens het aartsbisdom Utrecht rijp om de sociaal bewogen priester dr. Alphons Ariëns (1860-1928) in Rome voor te dragen voor een zaligverklaring. Het bisdom treft op dit moment tal van voorbereidingen voor het proces, dat tot die zaligverklaring moet leiden en waarover het Vaticaan uiteindelijk beslist. Al kan de zaligverklaring nog jaren duren.

Socialisten en progressieve katholieken als de wever Jan Brinkhuis uit Lonneker scholden Alphons Ariëns uit als ‘verrader van de arbeidersstrijd’. Bij de rooms-katholieke textielwerkgevers in Twente maakte de sociaal bewogen Enschedese kapelaan zich ook niet bepaald geliefd. Herhaaldelijk kwam de bevlogen priester van het aartsbisdom Utrecht in conflict met de priester-staatsman dr. Herman Schaepman, stichter van de Rooms-Katholieke Staatspartij en met zijn bisschop mgr. Henricus van de Wetering, aartsbisschop van Utrecht. Uiteindelijk werd Ariëns door mgr. Van de Wetering ‘weggepromoveerd’ naar Steenderen. Hem werd verboden zich nog langer met de ‘sociale kwestie’ bezig te houden.

Alphons Ariëns werd in 1886 benoemd tot kapelaan in de Sint Jacobusparochie in Enschede.

De jonge priester werd diep getroffen door de sociale ellende, waarin de textielarbeiders destijds in Twente verkeerden. Ariëns kwam op voor de arbeiders, streed voor de verbetering van hun lot en was tegelijk met grote huiver bevangen voor het materialisme en voor de ‘begeerte’ van het socialisme naar revolutie, macht en bezit. In zijn ogen was het socialisme ook de doodsvijand van geloof en zeden. Ariëns spoorde in 1891 enkele arbeiders aan tot de oprichting van de Enschedese R.K Arbeidersvereeniging, die twee jaar later opging in de R.K. Twentsche Fabrieksarbeidersbond.

Toen in 1895 veertig textielarbeiders onrechtmatig ontslagen werden, richtte Alphons Ariëns de coöperatieve textielfabriek De Eendracht in Haaksbergen op. Dat werd echter een fiasco. Naast de verbetering van de werkomstandigheden van de rooms-katholieke textielarbeiders zette Ariëns zich ook in voor de drankbestrijding. Na Enschede werd Ariëns pastoor te Steenderen en Maarssen. Hij stierf in 1928.

Om in aanmerking te komen voor een zaligverklaring zijn drie criteria van belang. Allereerst een voorbeeldige levenswijze van de betreffende persoon, vervolgens dient er een devotie rond de kandidaat-zalige gegroeid te zijn, en tenslotte moet er een wonder (een medisch onverklaarbare lichamelijke genezing) hebben plaatsgevonden, waarbij de hulp (voorspraak) van de zalig te verklaren persoon is ingeroepen. Op dit moment zoekt het aartsbisdom Utrecht mensen die kunnen getuigen van hun devotie voor Alphons Ariëns. Die devotie kan zich uiten door het bezoek aan zijn graf of een kapel, in gebed, waarin de voorspraak van Alphons Ariëns wordt ingeroepen, of in interesse voor zijn leven, werk en spiritualiteit. Deze getuigen (er zijn er minimaal acht nodig) zullen dit voorjaar gehoord worden door een speciale kerkelijke rechtbank, die wordt ingesteld door kardinaal Simonis, aartsbisschop van Utrecht. Het officiële verslag daarvan wordt gestuurd naar de Congregatie voor de Heiligverklaringen in het Vaticaan.

Bovendien moet het aartsbisdom Utrecht ook twee gefundeerde omvangrijke biografiën van Alphons Ariëns inleveren: een biografie gebaseerd op openbare, schriftelijke bronnen van Ariëns (vita documentata) en een ‘spirituele’, geestelijke biografie (vita spiritualis), waaruit de vroomheid en deugdzaamheid van Ariëns blijkt.

De biografie, gebaseerd op de schriftelijke bronnen, is reeds gereed. Die is geschreven door wijlen prof.dr. Jan Roes, kenner van het leven en werk van Ariëns en voormalig hoogleraar in de geschiedenis van het Nederlandse katholicisme aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Henri ten Have, priester in Arnhem, werkt thans nog aan de spirituele biografie.

Maar beslissend voor de zaligverklaring is het wonder dat op voorspraak van Alphons Ariëns moet geschieden. Daar is het wachten op, bevestigt vicaris-generaal mgr. dr. P. Rentinck van het aartsbisdom Utrecht en postulator (aanbrenger) van het zaligverklaringsproces van Ariëns. ‘Maar ik heb goede hoop. Er wordt door veel mensen voor een wonder gebeden.’

Overigens gaat de Rooms-Katholieke Kerk bij het erkennen van een wonder niet over één nacht ijs. Overkomt iemand een wonder, waarbij de hulp van een persoon is ingeroepen, dan dient hij daarvan te getuigen voor de speciaal ingestelde kerkelijke rechtbank.

Dat getuigenis moet gepaard gaan met een officiële verklaring van de behandelend geneesheer, dat het gaat om een medisch onverklaarbare lichamelijke genezing.

Ook wordt daarbij een second opinion gevraagd van een andere arts. Bovendien moeten voor die kerkelijke rechtbank maar liefst vijftien mensen getuigen dat dit medische wonder is geschied.
Tenslotte zal het aartsbisdom ook geld op tafel moeten leggen in het Vaticaan. Niet om de zaligverklaring te ‘kopen’, maar als vergoeding voor de proceskosten aldaar.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2355
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik »

Vuile stakingsbreker!

;)
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Alphons Ariëns

Bericht door Arie »

Ariensplein 3 voor hogere textielschool standbeeld onthuld van mgr. Dr. Alphons Ariëns 1934
Ariensplein 3 voor hogere textielschool  standbeeld onthuld van mgr. Dr. Alphons Ariëns 1934.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Alphons Ariëns

Bericht door Arie »

Ariensplein 3 standbeeld Alphons Ariens Hogere textielschool.
Ariensplein 3 standbeeld Alphons Ariens Hogere textielschool.jpg
De Ruyterplein 1 later Ariensplein 1 standbeeld Alphons Ariens.JPG
zie ook foto's Alphons Ariens op: https://www.enschedeinansichten.nl/zoek ... s%20ariens
Ariensplein 1 ziekenhuis MST en standbeeld Alphons Ariens.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Alphons Ariëns

Bericht door Arie »

A.M.A.J. Ariëns (1860-1928)
Alphons Ariëns werd in 1882 priester gewijd en studeerde vervolgens aan de Minerva te Rome, waar hij in 1885 promoveerde. Hij was kapelaan te Enschede (1886-1901) en pastoor te Steenderen (1901-1908) en Maarssen (1908-1926). Hij overleed als rector te Amersfoort. Ariëns was op velerlei terreinen actief. Hij was de pionier van de katholieke arbeidersorganisatie en onder meer oprichter van de RK Twentse Fabriek Arbeiders Bond. Voorts richtte hij zich op de drankbestrijding in plaatselijke Kruisverbonden en Mariaverenigingen en de RK Matigheidsbeweging Sobriëtas. Daarnaast publiceerde Ariëns veelvuldig in dag- en weekbladen. bron: https://www.ru.nl/kdc/bladeren/archieve ... s_a_m_a_j/
zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfons_Ari%C3%ABns
Alphonse Marie Auguste Joseph Ariëns, schilderij.jpg
Alphonse Marie Auguste Joseph Ariëns, schilderij.jpg (71.54 KiB) 1043 keer bekeken
Alphonse Ariens.jpg
A.M.A.J. Ariëns (1860-1928).jpg
A.M.A.J. Ariëns (1860-1928).jpg (46.28 KiB) 1043 keer bekeken
Alphons Ariëns.jpg
Alphons Ariëns.jpg (80.67 KiB) 1043 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Alphons Ariëns

Bericht door Arie »

Langestraat 51 Citypastoraat Alphons Ariëns .
Langestraat 51 Citypastoraat Alphons Ariëns monumentenbord nr. 2.JPG
Langestraat 51 Groepsfoto t.h.a. installatie v.d. Ariënsgroep 13-6-1958.jpg
Langestraat 51 Citypastoraat Herbestrating t.h.v. R.K. Jacobuskerk 1981.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Alphons Ariëns

Bericht door Arie »

De Ariëns Gedachtenis kerk is gelegen aan de Hogelandsingel 39 in Enschede en is gebouwd in 1954 naar een ontwerp van Joh. Sluymer [Deventer]. In verband met concentratie van Rooms katholieke kerkgebouwen in Enschede is deze kerk in de loop van 2016 gesloten. De nieuwe eigenaar is meubelzaak Mokkana die aan deze kerk een commerciële invulling wil geven.
Johannes Hermanus Sluijmer (Enschede, 11 september 1894 - aldaar, 6 april 1979) is de architect van de voormalige Ariëns Gedachtenis Kerk. Hij ontwierp voornamelijk kerkgebouwen in de provincies Gelderland en Overijssel. Hij is bij diverse andere architecten in de leer geweest, waaronder Wolter te Riele. In 1919 startte Sluijmer zijn eigen bureau en zijn ontwerpen waren voornamelijk traditioneel, met soms expressionistische elementen. Zijn zoon, Hans Sluijmer, nam later het werk van Johannes over.
Het Bisdom Utrecht heeft in 2016 besloten om de kerk af te stoten. De kerk is sinds 2017 eigendom van Mokana meubelbedrijf in Enschede. De kerk is nu tijdelijk is gebruik als opslagruimte voor meubels. De definitieve plannen voor de kerk zijn nog niet bekend.
Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument. bron: https://cultureelerfgoedenschede.nl/wor ... enis-kerk/
Hogelandsingel 39 beeld Alphons Ariëns in gevel Kerk H.Hart van Jezes.jpg
Hogelandsingel 39 Ariensgedachteniskerk Ariensbeeld.jpg
Hogelandsingel 39 Ariensgedachteniskerk Ariensbeeld.jpg (142.32 KiB) 1010 keer bekeken
Hogelandsingel 39 Ariens Gedachteniskerk nu gemeentelijk monument (2).jpg
Hogelandsingel 39 voormalige Ariënsgedachteniskerk.jpg
Hogelandsingel 39 Ariensgedachteniskerk met Ariensbeeld.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Alphons Ariëns

Bericht door Arie »

Er was ook nog een Dr. Ariënsstraat. Deze is inmiddels vervallen. zie ook bericht van 14-8-2016 in topic verdwenen straatnamen op: viewtopic.php?f=9&t=27282&p=163064&hili ... at#p163064

DR. ARIËNSSTRAAT
EnschedeGemeenteStraatnamenboekjeArchief verwijderde straatnamenDr. Ariënsstraat
Toelichting
Vervallen
Beschrijving
Van de Ribbeltsweg ongeveer n.-waarts tot de Faberstraat.
Geschiedenis
Naar Dr. Alphonse Marie August Joseph Ariëns, Ned. r.k. geestelijke en sociaal voorman, geb. 26 april 1860 te Utrecht, overl. 7 augustus 1928 te Amersfoort. Heeft van 1886 tot 1901 als kapelaan te Enschede pionierswerk verricht op het gebied van b.v. volkshuisvesting en vakorganisatie, zoals initiatief bouw woningen van de ver. "Help Mekaar" aan de Lipperkerkstraat, oprichting R.K. Twentse Fabrieksarbeidersbond, alcoholbestrijding (1 april 1914 voormalig Enschede). Vervallen bij besluit van 6 november 1973. Door uitvoering van het bestemmingsplan Dr. Ariënsstraat en omgeving is deze straat vervangen door het Ericapad.
bron: https://straatnamen.enschede.nl/archief/00111/?char=D
Dr. Ariensstraat een vervallen straatnaam.jpg
Dr. Ariensstraat Steenweg plattegrond.jpg
Dr. Ariensstraat Steenweg plattegrond.jpg (191.05 KiB) 991 keer bekeken
Dr. Ariensstraat,hier ligt nu het Ericapad.jpg
Dr. Ariensstraat,hier ligt nu het Ericapad.jpg (59.53 KiB) 991 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Alphons Ariëns

Bericht door Arie »

Langestraat 51 Markt 1 oude Jacobuskerk en pastorie Groots défilé bij het vertrek van Ariëns uit Enschede 1901.
Langestraat 51 Markt 1 oude Jacobuskerk en pastorie Groots défilé bij het vertrek van Ariëns uit Enschede 1901.jpg
Langestraat 51 Markt 1 oude Jacobuskerk en pastorie Groots défilé bij het vertrek van Ariëns uit Enschede 1901.jpg (136.89 KiB) 877 keer bekeken
Plaats reactie