Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Oorlogs Monumenten in Enschede

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 10634
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Oorlogs Monumenten in Enschede

Bericht door Arie » di aug 15, 2017 8:07 pm

Indië-herdenking in Enschede: 'Ik kreeg stokslagen van jappen'

Gepubliceerd op: 15/08/2017

VIDEO Indië-herdenking in Enschede: 'Ik kreeg stokslagen van jappen', zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-indi%C ... tem?986466
Ben Pelupessy (79) was dinsdagochtend al om 08:00 uur aanwezig in het Blijdesteinpark om zich voor te bereiden op de Indië-herdenking. Er wordt stilgestaan bij de slachtoffers die vielen in Zuidoost-Azië in de periode 1941-1949. Pelupessy legt een krans bij het monument namens Stichting Insulinde Contact uit Hengelo.

Hij werd geboren in Bandung op West-Java. Toen hij vier was, zat hij in een zogenaamd ‘buitenkamp’ van de Japanners. "Daar leerden de Jappen me buigen”, vertelt hij. "Als je namelijk vergat om stil te staan en te buigen als je een Jap tegenkwam, dan kreeg je tien stokslagen”, vertelt hij. "Het is goed dat er op een dag als vandaag aandacht wordt geschonken aan wat er gebeurde in Nederlands-Indië", vindt Pelupessy.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-indi%C ... tem?986466
Bijlagen
Indië-herdenking in Enschede 'Ik kreeg stokslagen van jappen'.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 10634
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Oorlogs Monumenten in Enschede

Bericht door Arie » ma okt 16, 2017 12:50 pm

Door Duitsers gefusilleerde Enschedese gijzelaars in Austerlitz herdacht

Gepubliceerd op: 16/10/2017

Door Duitsers gefusilleerde Enschedese gijzelaars in Austerlitz herdacht
'De Gijzelaar' in de beeldengroep in Het Volkspark verdient vandaag een bloemetje. Het is 75 jaar geleden dat twee Enschedese gijzelaars, tevens verzetsstrijders, door de Duitse bezetter werden gefusilleerd.

Jan Haantjes en Jacobus van Veen stierven in de ochtend van 16 oktober voor het vuurpeloton in de bossen van Austerlitz. De moord op de socialistische wethouder en het communistische raadslid gold als vergelding voor sabotage van het verzet. Haantjes en Van Veen stierven in het gezelschap van nog dertien gijzelaars.

Herdenking
Haantjes was 56, hij woonde in Enschede aan de Minkmaatstraat, Van Veen was net 42 geworden, hij woonde aan de Helenastraat. Vandaag wordt de dood van de gijzelaars herdacht bij het monument op de plaats van executie nabij Kamp Amersfoort.

In de zomer van 1942 kregen de bezetters steeds meer last van sabotagedaden van het verzet. Al spraken de Duitsers niet van verzet, maar van 'onbezonnen elementen'. Als represaille arresteerden ze burgers om die op te sluiten. Zo ook in Enschede. 'Deze gijzelaars zullen bij daden van sabotage der bevolking aangepakt worden. Zij staan borg met hun leven.' Op 16 oktober voegden de Duitsers de daad bij het woord. De vijftien lichamen verdwenen in een anoniem massagraf.

Oosterbegraafplaats
Pas in augustus 1947 vonden rechercheurs het graf in het bos van de gemeente Woudenberg na aanwijzingen van kampcommandant Karl Peter Berg. De lichamen van Haantjes en Van Veen werden overgebracht naar Enschede, waar ze op de Oosterbegraafplaats hun laatste rustplaats kregen. De gemeente vernoemde straten naar hen.

In 1992 werd er een monument op de plaats van executie opgericht. Enschede herdacht de gijzelaars in de beeldengroep van Mari Andriessen in het Volkspark. Die groep staat er sinds 4 mei 1953.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/door-duitser ... tem?994792
Bijlagen
Door Duitsers gefusilleerde Enschedese gijzelaars in Austerlitz herdacht.jpg
Door Duitsers gefusilleerde Enschedese gijzelaars in Austerlitz herdacht.jpg (69.56 KiB) 21 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten