Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Historie verenigingen/clubs in Enschede

Over de rijke historie van de stad.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Historie verenigingen/clubs in Enschede

#1 Bericht door Arie » do nov 23, 2017 5:20 pm

In deze topic kunnen gegevens worden geplaatst over de historie van vereningen, clubs enz. in Enschede en omgeving.
Voor de eerste keer ditmaal de historie van de opgeheven voetbalclub Enschedese Boys, die 111 jaar heeft bestaan.

111 jaar historie Enschedese Boys verhuist naar stadsarchief

Gepubliceerd op: 23/11/2017

111 jaar historie Enschedese Boys verhuist naar stadsarchief
Nu liggen de oude foto's, verslagen en posters nog in het clubgebouw van de opgeheven club Enschedese Boys. Maar daar moeten ze straks uit. Met hen het hele archief van 'de Boys'. Alle historie wordt verplaatst naar het stadsarchief.

Zaken als vaandels en bekertjes staan al op het terrein van FC Twente. "Met elkaar ontwikkelen we op dit moment een systeem om het hele archief te inventariseren en in categorieën in te delen. Soms gaat het om dingen als: rollen wij posters op of leggen wij ze plat neer?", legt erfgoedmanager Frank Wesemann uit. Het archief van Enschedese Boys heeft met alle kasten en mappen inmiddels een lengte van twintig meter. Dat moet over twee weken allemaal in het archief liggen.

Kees Stout, Bram Nijenhuis en Daan van Golberdinge zijn blij dat er nu hulp is om de restanten uit 111 jaar verenigingsleven te archiveren. "Het stadsarchief heeft ons benaderd om het archief over te dragen", vertelt oud-lid Stout. "Helemaal prima. Wij leveren de verhalen achter de foto's en posters en het stadsarchief beheert, bewerkt en stelt de plek beschikbaar." Weseman knikt. "Het gaat inderdaad om een stukje geschiedenis van Enschede", zegt hij. "Het archief voelt daarom ook een verantwoordelijkheid hiervoor. Met het opslaan voorkomen we dat een deel van de Enschedese historie verloren gaat."

Groot verleden
Het drietal benadrukt dat een club als de Enschedese Boys niet vergeten mag worden. "Immers is na de fusie met Sportclub Enschede, FC Twente ontstaan. Uit ons clubje!", vertelt Van Golberdinge trots. Clubje is in dit geval een understatement. "We waren één van de grootste verenigingen in Nederland. Met zo'n 12.300 leden."

Hulp
Niet alle documenten zijn compleet. "Er zijn ontelbare foto's gemaakt de laatste jaren. Natuurlijk zitten er portretten en foto's van wedstrijden tussen waar personen opstaan, waarvan niemand meer de naam weet", legt Van Golberdinge uit. Wesemann: "We hebben hulp van andere oud-leden nodig die misschien nog iemand kennen of weten waar en wanneer de foto's zijn gemaakt."

Stout voegt toe dat hij zeker weet dat er nog zoveel mensen in Enschede moeten zijn die nog iets aan het archief kunnen toevoegen. "Oude arbiters, trainers of leden hebben zeker nog de één of andere schat op de zolder liggen", zegt hij. "En het leuke hierbij is, dat het archief inmiddels ook digitaal bestaat. Leden die nog iets aan het archief willen toevoegen, maar de documenten graag willen behouden, kunnen langskomen en wij digitaliseren de documenten en voegen ze toe aan ons systeem. Na twee weken krijgen ze hun stukken gewoon terug. In bruikleen geven mag natuurlijk ook altijd", voegt Wesemann toe.

Wie een bijdrage aan het archief wil leveren, kan contact opnemen met Frank Weseman. Mailen kan via stadsarchief@enschede.nl.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/111-jaar-his ... em?1051072
Bijlagen
111 jaar historie Enschedese Boys verhuist naar stadsarchief.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#2 Bericht door Arie » do nov 23, 2017 6:44 pm

Enschedese Boys nog in de goede jaren, kampioen district oost 1949 1950.
Bijlagen
Enschedese Boys, kampioen district oost 1949 1950.jpg
Enschedese Boys, kampioen district oost 1949 1950.jpg (148.49 KiB) 7209 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3675
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#3 Bericht door enschedeinansichten » ma nov 27, 2017 11:38 am

In 1885 wordt de ijsclub Vooruit opgericht ‘met een hygiënisch doel’. Geschaatst wordt op de gracht van huize Schuttersveld of op de vijver in het Volkspark. Van de Staatsspoorwegen wordt grond gehuurd voor een ijsbaan op de spoorsloot achter de huidige IJsbaanweg. De ijsbaan wordt in 1903 gesloten omdat het afvalwater van de fabrieken, dat door de spoorsloot loopt, te slecht ijs oplevert. Het zelfde geldt voor een ijsbaan op de Stadsweide, die wordt bevloeid met rioolwater. De ijsvereniging wordt in 1907 opgeheven. Van af 1920 werden er nieuwe ijsclubs in Enschede opgericht, zoals 'De Volharding ' en 'Fier fen Hüs'.

Let op het Bouwhuis tunneltje links op de foto's. :)
ijsbaan enschede 1907 1.JPG
ijsbaan enschede 1907 1.JPG (37.41 KiB) 7189 keer bekeken
ijsbaan enschede 1907 2.JPG
ijsbaan enschede 1907 2.JPG (37.76 KiB) 7189 keer bekeken
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#4 Bericht door Arie » ma nov 27, 2017 2:16 pm

'Oudste voetbalclub van Nederland' ontvangt historische shirts

Gepubliceerd op: 27/11/2017

AUDIO 'Oudste voetbalclub van Nederland' ontvangt historische shirts, zie: http://www.tvenschedefm.nl/audio-oudste ... em?1051621
Wie bij PW in Enschede speelt, hoort bij de grondleggers van het voetbal in Nederland. Zo staat het op de nieuwe shirts die alle spelers krijgen dankzij een schenking van het Van Heek’s Fonds.

Het spandoek op straat aan de Kuipersdijk zegt alles: ‘Welkom bij de oudste voetbalclub van Nederland!’ Binnen in de kantine zijn vijf leden van de stichting Van Heek’s Fonds te gast. De schenking van de stichting aan EFC PW 1885 krijgt deze zaterdag een officieel tintje. Daardoor kunnen alle teams in een nieuw shirt worden gestoken. TV Enschede FM sprak over de shirts met ex-voorzitter Harrie Balke. Beluister dat item hierboven terug.

Het zijn nostalgische shirts met een PW-badge op de borst en de tekst ‘Founders of Dutch Football’ in de kraag. De shirts moeten bijdragen aan de continuïteit van PW. „De stichting beheert de nalatenschap van de Van Heeks. En deze club is eigenlijk een stuk nalatenschap van Jan Bernard van Heek”, zgt PW-secretaris Alfred Stobbelaar. „Het is volstrekt duidelijk dat Jan Bernard van Heek het voetbal naar Nederland heeft gebracht."

'Oudste club van Nederland'
Het voetbalblad Voetbal International heeft het uitgezocht. Jan Bernard van Heek nam in 1885 na een bezoek aan het Engelse Burnley ‘een leederen bal’ mee en ging met zijn vrienden voetballen op een veld bij hotel ’t Amelink. Dat was in het voorjaar van 1885. Op 30 juni 1885 richtte hij de Enschedesche Football Club op. Op 10 oktober 1888 fuseerde EFC met het intussen ook opgerichte Prinses Wilhelmina.

Stobbelaar voetbalt sinds 1998 bij PW. „Iedereen is trots op nieuwe shirt. Dat hoor je echt. Veel clubs hebben het moeilijk. Dan is het belangrijk dat je een voetbalclub bent én cultureel erfgoed." Jelle Bakker, ook bestuurslid, brengt een nuance aan: „Eigenlijk zijn we meer cultureel erfgoed dan voetbalclub.’’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Reinier van Willigen
bron: http://www.tvenschedefm.nl/audio-oudste ... em?1051621
Bijlagen
Oudste voetbalclub van Nederland ontvangt historische shirts.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#5 Bericht door Arie » ma nov 27, 2017 2:22 pm

Volkspark clubhuis PW.
Bijlagen
Volkspark clubhuis PW.jpg
Volkspark 1957 brand paviljoen PW, 3 jaar later heeft PW een nieuw onderkomen.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#6 Bericht door Arie » ma mar 19, 2018 11:04 am

Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker
Gepubliceerd op: 18/03/2018

Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker
Muziekvereniging Excelsior Lonneker is zondag in Savenije onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Locoburgemeester Hans van Agteren reikte de erepenning uit aan voorzitter Rutger Hubers van de 100-jarige club.

Excelsior bestaat deze 18de maart precies een eeuw en dat wordt gevierd in Savenije met zo’n 300 gasten, schat Roy Hendriks in. Hij is lid van de jubileumcommissie.

De receptie is ’s middags en staat in het teken van de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding, al is dat geheim gehouden. Hendriks vertelt dat penningmeester Carol van Ojik er veel voor gedaan heeft om de erepenning toegewezen te krijgen.

Toespraak
Voorzitter Hubers verhaalt in zijn toespraak over het ontstaan en de vorige jubilea. Bijvoorbeeld dat Excelsior bij het 30-jarig jubileum ‘de wereldpers haalde’ toen er door een lichtkogel een varkensschuur afbrandde. ,,Dit jaar pakken we het wat rustiger aan’’, zegt Hubers. Locoburgemeester Van Agteren reikt vervolgens de Koninklijke Erepenning uit. Behalve de zilveren penning krijgt Hubers ook bloemen en een oorkonde.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat door Zijne Majesteit de Koning kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Robin Hilberink
bron: http://www.tvenschedefm.nl/koninklijke- ... em?1072413
Bijlagen
Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker.jpg
Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker.jpg (91.65 KiB) 7029 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#7 Bericht door Arie » wo mei 30, 2018 1:35 pm

Markt Mannenkoor Excelsior 40 jaar jubileum krantenfoto Tubantia 21-7-1931.
Bijlagen
Markt Mannenkoor Excelsior 40 jaar jubileum krantenfoto Tubantia 21-7-1931.jpg
Mannenkoor Excelsior 40 jaar bestaan krantenfoto 21-7-1931.jpg
Het Leunenberg 23-11-1985 E.M.K. Excelsior Presenteert. Internationale Koorconcert. In de verrijzeniskerk.jpg
Mannenkoor Excelsior briefkaart.jpg
Mannenkoor Excelsior briefkaart.jpg (28.04 KiB) 6901 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#8 Bericht door Arie » vr jun 01, 2018 3:02 pm

Boekweitstraat 39a Festiviteiten met drumband t.t.v. jubileum speeltuinvereniging Speeltuin Stevenfenne. 1983.
Bijlagen
Boekweitstraat 39a Festiviteiten met drumband t.t.v. jubileum speeltuinvereniging  Speeltuin Stevenfenne. 1983.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#9 Bericht door Arie » zo jul 15, 2018 1:32 pm

Historische dag Zuid Eschmarke: verhuizing naar SC Enschede
Timo Oving 14-07-18

ENSCHEDE - Dat het moment zou komen, was alom bekend. Toch was het zaterdag voor de leden van Zuid Eschmarke even slikken toen de club daadwerkelijk de overstap maakte van de J.J. van Deinselaan naar het complex van Sportclub Enschede, aan de Weggelhorstweg.

Op Facebook en Twitter stroomden zaterdag de foto's van de verhuizing binnen. Het voelt nu echt als definitief. Komend seizoen spelen de teams van Zuid Eschmarke niet meer aan de J.J. van Deinselaan, maar ruim een halve kilometer verderop, aan de Weggelhorstweg. Toch blijft de club voorlopig nog bestaan als zelfstandige vereniging.

Drie elftallen
Zuid Eschmarke werd opgericht in 1940 en groeide uit tot een bekende naam in het amateurvoetbal. De laatste jaren daalde het ledenaantal echter fors, waardoor de club genoodzaakt was stappen te ondernemen. Zelfs het vlaggenschip moest worden teruggetrokken en keert niet meer terug. Voor komend seizoen beschikt de club nog uit drie teams: een reserve zaterdag- en zondagteam en een elftal B-junioren. Deze elftallen blijven voorlopig spelen onder de vlag van Zuid Eschmarke, maar de thuishaven is voortaan bij de buurman.

Voorzitter Bas Veenendaal bevestigde zaterdag symbolisch het spandoek van Zuid Eschmarke aan het hek van Sportclub Enschede. Ook het RESPECT-spandoek van de club kreeg een plekje aan de muur, tussen de kleedkamers. ''Ballen, hesjes en pionnen, maar ook dossierkasten, bekers en foto’s hebben hun plekje gevonden'', zegt Veenendaal na een dag hard werken.

''Enkele fraaie bekers, schalen, de voetbalschoen met stalen neus en de bal met veter zijn te bewonderen in de vitrine in de kantine. Ook in de bestuurskamer staan onze bekers en hangen onze foto’s'', aldus Veenendaal.
bron: https://www.tubantia.nl/amateurvoetbal/ ... ~a40a4208/
Bijlagen
Zuid Eschmarke is verhuisd nog geen kilometer verderop, naar buurman SC Enschede.jpg
Zuid Eschmarke is verhuisd nog geen kilometer verderop, naar buurman SC Enschede.jpg (146.37 KiB) 6750 keer bekeken
Ook in de bestuurskamer van SC Enschede is Zuid Eschmarke nu duidelijk zichtbaar..jpg
Ook in de bestuurskamer van SC Enschede is Zuid Eschmarke nu duidelijk zichtbaar..jpg (75.15 KiB) 6750 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#10 Bericht door Arie » zo okt 07, 2018 12:39 pm

In beeld: voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek
Gepubliceerd: Zondag 07 oktober 2018 11:44

In beeld: voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek
De Enschedese Football Club en Prinses Wilhelmina vierden zaterdag de 130-jarige fusie met een wedstrijd op de grond van haar schepper: Jan Bernard van Heek. Met bonenstaken als doelpalen, een lederen bal, op een veld zonder lijnen. Zoals het ooit in 1885 begon.

Onder het toeziend oog van zo’n 250 genodigden, waaronder FC Twente-coryfeen Kick van der Vall en Eddy Achterberg, burgemeester Onno van Veldhuizen en de familie Van Heek, speelden PW en EFC de wedstrijd van 6 september 1885 na. In de ogen van de clubs zelf de allereerste wedstrijd tussen twee clubs in Nederland, historici betwisten dat; 17 van de 22 spelers op het veld destijds waren lid van EFC, zodoende noemen zij het geen ‘match’ maar een demonstratiewedstrijd. Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd, zegt Harrie Balke, ex-voorzitter van PW. De club duikt opnieuw de geschiedenis in, op zoek naar nieuw bewijs dat zij wel degelijk de eerste wedstrijd in Nederland hadden. En dat dit niet HFC Haarlem tegen ‘Sport’ uit Amsterdam was.

Fusie
In de voortuin van villa Zonnebeek, eigendom van de textielfamilie Van Heek, namen leden van het huidige EFC PW het tegen elkaar op, in de traditionele shirts. Na afloop werd geproost op de 130-jarige samenwerking tussen PW en EFC, de clubs fuseerden in 1888, drie jaar na de oprichting. Over een ding is geen twijfel: EFC is de oudste, puur en alleen voor voetbal opgerichte club van Nederland. Andere, in die tijd ontstane voetbalclubs, kwamen voort uit de cricketsport.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto's: Reinier van Willigen
bron http://enschede.1twente.nl/in-beeld-voe ... em?1102864
Bijlagen
Zonnebeekweg villa Zonnebeek In beeld voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeekweg villa Zonnebeek In beeld voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (69.43 KiB) 6537 keer bekeken
Zonnebeekweg villa Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeekweg villa Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (61.55 KiB) 6537 keer bekeken
Zonnebeekweg voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeekweg voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (79.22 KiB) 6537 keer bekeken
Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (101.67 KiB) 6537 keer bekeken
Zonnebeek villa voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeek villa voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (56.59 KiB) 6537 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#11 Bericht door Arie » di okt 09, 2018 1:11 pm

Koninklijke Leo, opgericht in strijd tegen 'vroegtijdig verkering en drank'
wo 3 okt 2018

Enschede - De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie bestaat 125 jaar en dat wordt op 10 november gevierd met een smakelijk jubileumconcert in het Stedelijk Lyceum Kottenpark aan de Lyceumlaan 30.

De Leo, zoals het orkest in de volksmond heet, kent een lange historie. De vereniging is opgericht op 15 september 1893 door Alphons Ariëns, kapelaan van de Sint Jacobuskerk, met het idee de toenmalige textielarbeiders van vroegtijdige verkering en drank af te houden.

De harmonie ging in 1893 van start met twintig blazers. Een jaar later werden al concerten gegeven. Landelijke bekendheid kreeg de Leo door deelname aan een groot concours in Amsterdam.

Tijdens de mobilisatie in 1914 werden ook diverse leden van de Leo onder de wapenen geroepen en na de Eerste Wereldoorlog moest men geregeld optreden bij doortrekkende Engelse, Franse en Russische soldaten. De Leo ontwikkelde zich met steun van Katholiek Enschede ook na de Tweede Wereldoorlog door en kreeg op 10 juli 1949 het predicaat 'Koninklijk'.

De vereniging kende door de jaren heen vele hoogtepunten: buitenlandse optredens (ooit werd een concert verzorgd voor vijfduizend mensen in de Grugahallen in Essen) en succesvolle plaatselijke activiteiten zoals deelname aan optochten op nationale feestdagen, serenades bij jubilea en koninklijke onderscheidingen, Tiroleravonden, carnavalsoptochten, kampioensfeesten van de katholieke voetbalverenigingen Vosta, Vogido, Victoria '28 en Emos en Schuttersfeesten in Meppen.

Hoewel het niet altijd van een leien dakje ging, is de vereniging er in geslaagd een rol te spelen in de Enschedese samenleving. De belangrijkste doelstelling van de vereniging is nog steeds om op een verantwoorde wijze populaire harmoniemuziek te maken in een ongedwongen sfeer. Nog steeds probeert de Leo zich te kwijten van haar maatschappelijke verantwoordelijkheden, met een duidelijke knipoog naar Alphons Ariëns. De Leo bezoekt bejaardencentra en scholen en verzorgt muzikale begeleiding bij katholieke activiteiten. Sinds september is de Leo gevestigd in het clubgebouw van de Voormalige Schutterij aan de Blekerstraat.

Aan het concert op 10 november verlenen de Theaterobers hun medewerking. Kaarten zijn verkrijgbaar door overmaken van 5 euro op NL25 INGB 0001 0208 83 ten name van Koninklijke Enschedese Leoharmonie o.v.v. jubileumtheaterconcert Leo. Dit bedrag is inclusief gratis koffie en vier amuses. Zie ook:
www.leoharmonie.nl
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... -en-drank-
Bijlagen
Koninklijke Enschedese Leo Harmonie.jpg
Koninklijke Enschedese Leo Harmonie (2).jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#12 Bericht door Arie » ma okt 15, 2018 5:05 pm

Studenten halen ambassadeur van de paus naar Enschede
Gepubliceerd: Maandag 15 oktober 2018

Studenten halen ambassadeur van de paus naar Enschede
Aartsbisschop Aldo Cavalli, de pauselijk nuntius in Nederland, komt op dinsdag 23 oktober naar Enschede voor de mis waarin het 70-jarig jubileum van Ariëns Katholieke Studenten Enschede wordt gevierd.

De ambassadeur van de paus leidt de mis samen met de Enschedese pastoor Paul Daggenvoorde en de Hengelose pastoor Marc Oortman. De Ariëns Music Ministry begeleidt de samenzang en voor en na de dienst krijgen de studenten de gelegenheid de pauselijk nuntius te leren kennen.

Geen reactie verwacht
Bestuurslid van de studentenvereniging Jennifer Cutinha uit India vindt het heel speciaal dat de aartsbisschop voor de jubileumviering naar Enschede komt. „We wilden iets bijzonders doen voor ons 70-jarig bestaan. We hebben hem daarom een brief gestuurd met een uitnodiging”, vertelt de studente Business & IT. „We hadden nooit gedacht dat hij zou reageren, dus het is heel speciaal dat hij al snel liet weten dat hij bij onze mis wil zijn.”

De mis is op dinsdag 23 oktober om 18.30 uur in de Jacosbuskerk in Enschede en is voor iedereen toegankelijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
bron: http://enschede.1twente.nl/studenten-ha ... em?1104070
Bijlagen
Studenten halen ambassadeur van de paus naar Enschede.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#13 Bericht door Arie » vr nov 09, 2018 12:11 pm

De Leo wordt 125, maar of-ie ook de 130 haalt?
Gepubliceerd: Vrijdag 09 november 2018

De Leo wordt 125, maar of-ie ook de 130 haalt?
Met een concert in de aula van Het Stedelijk Lyceum Kottenpark viert de Koninklijke Leo Harmonie morgen het 125-jarig bestaan. Het kon weleens het laatste jubileum zijn dat gevierd wordt, want er zijn plannen voor een fusie met het nog oudere Muziekcorps der voormalige Schutterij.

De Leo Harmonie repeteert elke donderdag in het clubgebouw van de Schutterij, aan de Blekerstraat. Het fusieproces begint in januari, vertelt bestuurslid Marcel Rikhof. „We beginnen een pilot om ons samen voor te bereiden op een voorjaarsconcert. Een fusie is de achterliggende gedachte. Je kunt het zien als een soort van snuffelen aan elkaar. We wachten het voorjaar af en dan worden de leden geraadpleegd.’’

Jongeren
De Leo Harmonie, in de volksmond ‘de Leo’, telt nu zo’n 50 leden, waarvan er 35 actief zijn. „Dat geeft meteen de problematiek aan”, zegt Rikhof. „We willen groter worden, maar dat valt niet mee. De jeugd heeft andere interesses. Er komen wel jongeren, maar ze gaan ook snel weer weg. Het is een beetje de tijdgeest. De aanwas is een bron van zorg. Maar ze kunnen wel een prima opleiding krijgen.”

Rikhof (58) speelt zelf al 48 jaar bij de Leo. „Bij ons in de straat was het óf voetbal óf muziek. Ik heb voor de muziek gekozen, net als mijn broer en mijn vriendjes.” Klarinet was zijn eerste instrument, later werden het de altsaxofoon en tenorsaxofoon. Op dit moment zijn alle instrumenten bezet bij de Leo. „Maar het zwaardere koper als trombone en bas én trompetten kunnen we altijd gebruiken. We zijn laagdrempelig. We selecteren niet aan de poort. Iedereen is welkom en dan maken we een passend traject.”

Rikhof constateert dat jeugdleden van vroeger terugkomen bij de harmonie, en noemt het een goede ontwikkeling. „Het heeft zich een aantal keren voorgedaan. Een neiging tot een trend? Ja, zo kun je het zeggen”, aldus Rikhof.

Alphons AriënsHet begon allemaal in september 1893, toen Alphons Ariëns, de kapelaan van de Jacobuskerk in Enschede, de Leo Harmonie oprichtte, genoemd naar paus Leo XIII. „Het was om de textielarbeiders afleiding te bezorgen en om de verleidingen van de drank te beteugelen”, zegt Rikhof. „Muzikanten lusten over het algemeen wel een biertje.”

Nog katholiek
Ariëns schreef destijds zelf: ‘Het houdt ze van een vroegtijdige verkering af en animeert het volksleven’, blijkt uit de annalen. „De katholieke signatuur hebben we nog wel, maar het aantal leden dat katholiek is, is niet bijster groot. Ik schat het in op 20 tot 25 procent.”

Voordelen hebben de katholieke roots zeker. „In september zijn we nog in Utrecht geweest om de mis voor de sterfdag van Alphons Ariëns op te luisteren”, zegt Rikhof. Ook voor het carnaval en bij kampioenschappen van katholieke voetbalclubs wordt de Leo vaak gevraagd.

WK voetbal
In 1949 werd de Leo koninklijk, vanwege ‘de bijzondere plaats in de samenleving’. Een ander hoogtepunt is het optreden in 1974 tijdens het WK voetbal, bij de wedstrijd Nederland - Oost-Duitsland.

Leuke ontwikkeling
Rikhof noemt dirigent Carel Jacobs, die de vereniging naar het hoogste niveau bij de amateurs bracht. „Veel muzikanten die bij ons zijn begonnen, hebben een leuke ontwikkeling doorgemaakt”, zegt Rikhof, en noemt namen als André Kerver, Herman Waanders, Edwin Steggink en Hans Rikhof. Een sociale en culturele rol spelen in de samenleving is nog steeds het doel van de club.

Het concert van zaterdag is ‘nagenoeg uitverkocht’. De Leo Harmonie treedt op in samenwerking met de Theaterobers. Het programma begint om 20.00 uur. Na afloop is er een afterparty in de hal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/de-leo-wordt ... em?1107978
Bijlagen
De Leo wordt 125.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#14 Bericht door Arie » do jan 03, 2019 12:09 pm

Cotton Town Jazzband swingt al 60 jaar : ‘Dat zijn keurige jongens hoor’
Gepubliceerd: Donderdag 03 januari 2019

Cotton Town Jazzband swingt al 60 jaar : ‘Dat zijn keurige jongens hoor’
Op zaterdag 12 januari viert de Cotton Town Jazzband het 60-jarige bestaan met een galaparty in de Grolsch Veste. Gerard Koopman al 58 jaar klarinettist van het orkest vertelt over dit bijzondere deel van zijn leven.

Gerard Koopman (80) zat laatst in de trein met zijn 18-jarige kleindochter. Ze keken elkaar verbaasd aan toen ze achter zich een moeder hoorde klagen dat haar zoon zo laat was thuis gekomen. Half twaalf pas. Dat is het tijdstip waarop het uitgaansleven van Gerards kleindochter nog moet beginnen. Die vrouw ging verder dat haar zoon naar een optreden van de Cotton Town Jazzband was geweest. Ze konden hun lachen nauwelijks bedwingen toen de gesprekspartner van die vrouw opmerkte: ‘maar dat zijn keurige jongens hoor.’

Maffia muziek
In het publiek van het 60-jarige jazzorkest treffen ze wel vaker jongeren. Pas geleden kwam een meisje naar het podium om ze te vertellen dat ze ‘die maffia muziek’ heel leuk vond. Gerard Koopman vertelt het lachend. Hij vindt het allang best dat ze de term dixieland niet liet vallen. Heeft hij altijd een hekel aan gehad. Dat roept bij hem direct de associatie op met strooien hoedjes en gestreepte vestjes, matige spelers en foute akkoorden. Nee, Cotton Town is een oude stijl jazzorkest. Ze hebben veel muziek van Duke Ellington op het repertoire en Four Brothers van Woody Herman. Dat zal je een dixielandbandje niet snel horen spelen. Zij swingen en dat moet ook. Anders heeft het geen zin.

Kunst
Hij kan er niet omheen, The Cotton Town Jazzband is een deel van zijn leven. Net als dat andere deel van zijn leven Het Glazen Bos bij Haaksbergen is. Door het hele land staan monumentale kunstwerken die hij samen met Frank Bolink maakte. Maar daar hoor je nooit iemand over. Het gaat altijd over het Glazen Bos. Of de Cotton Town dus. Typerend voorbeeldje. Hij was ooit bij opticien Beune om zijn ogen te laten meten. Inderdaad, hij had een bril nodig. Veertien dagen later kon hij ‘m ophalen. De dame achter de toonbank spitte twee laden door, maar nergens trof ze een envelop met de naam Koopman. In een derde la lag een bril in een envelop met ‘Cotton Town’ erop. ‘Doe die maar’, zei Gerard Koopman.

Klarinet
De klarinetlessen van zijn docent Johan Lasche waren geen doorslaggevend succes. Hij leerde wel spelen, maar keek nooit naar de noten. Hij speelde Mozart zoals hij dacht dat het moest. Hij sloeg zich door klassieke muziek zoals hem dat goed dunkte. Regelmatig moest zijn docent hem er op wijzen dat er geen ‘moer van klopte’ wat hij uit zijn klarinet haalde. Later speelde hij veel geïmproviseerde duetten met zijn overbuurman Jochem Falk, trombonist bij de Cotton Town. Op een dag in 1960 zegt Jochem dat Jan de Boer weggaat bij de Cotton Town. Of dat iets voor hem is?

Huisorkost
Tot aan de afbraak in 1969 was de Cotton Town Jazzband zo’n beetje het huisorkest van schouwburg Irene, dat zich op de plek bevond waar nu de gelijknamige parkeergarage staat. De Cotton Town Jazzband speelt er elke zaterdag voor een stampvolle zaal vol uitzinnig dansende mensen. Heel wat huwelijken hebben hun oorsprong daar liggen. Hoewel de groep anno 2019 nog steeds elke week repeteert, spelen ze niet vaker dan gemiddeld één maal per maand. De belangstelling voor oude stijl neemt bepaald niet toe, maar Gerard Koopman speelt het nog met zeer veel plezier. En nog altijd trekt hij zich niets aan van de noten. „De andere muzikanten hebben altijd een stapel bladmuziek bij zich. Ik niet. Als ik naar een optreden ga, heb ik alleen een klarinet en een altsax bij me.”

60 jaar Cotton Town Jazzband met medewerking van partyband Maxim en The Dutch Swing College Band, zaterdag 12 januari, Grolsch Veste Enschede om 19.30 uur. Zaal open om 18.30 uur. Kaarten: jubileumctjb@gmail.com

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/cotton-town- ... wV8J60im-I
Bijlagen
Cotton Town Jazzband swingt al 60 jaar ‘Dat zijn keurige jongens hoor’.jpeg
Cotton Town Jazzband swingt al 60 jaar ‘Dat zijn keurige jongens hoor’.jpeg (44.31 KiB) 6098 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#15 Bericht door Arie » do jan 03, 2019 12:13 pm

Daalweg cafe Daalzicht Cotton Club eind jaren 70.
Bijlagen
Daalweg cafe Daalzicht Cotton Club eind jaren 70.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#16 Bericht door Arie » vr jan 18, 2019 10:19 am

Zuiderspeeltuin in Enschede na 90 jaar nog steeds een uitje
Gepubliceerd: Vrijdag 18 januari 2019

Zuiderspeeltuin in Enschede na 90 jaar nog steeds een uitje
Wie de Zuiderspeeltuin niet kent rijdt eraan voorbij. Verstopt achter huizen aan de Kuipersdijk en de markante, torenhoge glijbaan is ook allang weg. Maar voor de duizenden kinderen en volwassenen die er komen is de speeltuin een ankerpunt. Al 90 jaar.

Voorzitter Willem Rosier diept de ontstaansgeschiedenis van de Zuiderspeeltuin moeiteloos op uit de eigen archieven. De jaren 20 van de vorige eeuw waren een turbulente tijd voor arbeiders in Twente. Er werd gestaakt voor een eerlijk loon en een achturige werkdag en arbeiders wilden ook betere levensomstandigheden voor hun kinderen. Daarbij paste de wens voor een veilige speelplek. Zo werd in 1928 de Zuiderspeeltuin opgericht. In 1929 werd een stenen gebouwtje neergezet op de huidige plek. Van steen, want het moest lang meegaan. Dat lukte, want een deel ervan wordt nog altijd gebruikt. In augustus van dat jaar werd de opening verricht door burgemeester Edo Bergsma. „Hij zag toen ook al het nut in van een speeltuin, vanwege het vele verkeer en gevaar voor de kinderen”, aldus Rosier.

Na de oorlog werd besloten de speeltuin nieuw leven in te blazen. Een onderdeel daarvan waren nieuwe activiteiten, zoals een voetbalclub. Het vinden van een voetbal had nog wel wat voeten in de aarde in die tijd, zo valt op maken uit de oude verslagen. Ook werd in juni 1945 een optocht door de wijk gehouden samen met muziekkorpsen. Bij de melkfabriek vroeg het speeltuinbestuur om gratis ijsjes. Die kregen ze niet, maar ze kregen wel melk. De voedselcommissie ging op jacht naar suiker en cacao, zodat de kinderen chocolademelk konden krijgen. Aan het einde van 1945 had de speeltuinvereniging 360 leden en er ontstonden allerlei clubjes. Wandelen, sjoelen en dammen stonden op de agenda en er werd competitie gespeeld tegen andere speeltuinen. Geld werd binnengebracht door collectes. Dat leverde in 1948 bijvoorbeeld 16 gulden op.

De Zuiderspeeltuin werd steeds actiever. Uitstapjes werden georganiseerd en vanaf 1955 konden kinderen voor een dubbeltje naar de film op woensdagmiddag. Agnes Kuulkers, nu 76, herinnert zich nog goed dat ze als kind naar de Zuiderspeeltuin ging. „Wij woonden aan de Batjanstraat en ik ging naar de Javaschool. Het was deze speeltuin of die op het Hogeland, iets anders was er niet te doen.” Tegenwoordig speelt ze wekelijks bingo in het speeltuingebouw, samen met een groep andere dames. Daaronder ook Wil Rudolphe, die ondanks haar 81 jaar nog drie keer per week vrijwilligerswerk doet. „Toen de wijk hier omheen werd gebouwd werd er wel wat geklaagd door de nieuwe bewoners”, herinnert ze zich. „Ze zeiden: ‘Dat geeft overlast, zo’n speeltuin met kinderen’.” Belachelijk, vinden de dames. „Dan ga je er toch niet wonen? En de speeltuin was er eerst.” Bij de bouw van die wijk eind jaren 90 nam de gemeente zo’n beetje de helft van de grond over. De hoge betonnen glijbaan die jarenlang de speeltuin domineerde werd ook in die jaren afgebroken. „Zo hoog, dat mag nu niet meer”, zegt Rosier. Maar goed ook. „Ik weet nog wel dat ze er met de fiets tegenop klommen en naar beneden fietsten. Dan dacht ik: oei oei, als dat maar goed gaat...”

Feitelijk is het zo, dat de activiteiten voor ouderen, zoals de soos en de bingo, ervoor zorgen dat de speeltuin voor de kinderen kan blijven bestaan, zegt Rosier. Ook biedt de Zuiderspeeltuin samen met de zorginstelling Liberein dagopvang voor licht dementerende mensen. De sociale functie is enorm belangrijk. Dat beaamt Cor Bosman. De Enschedeër (54) was lang ziek en zocht een manier om zich weer nuttig te maken. „Ik was hier al een paar keer langsgereden, maar ik durfde eigenlijk niet.” Totdat iemand hem opmerkte. „Ik werd gewoon naar binnen getrokken en met open armen ontvangen. En sindsdien ben ik hier vrijwilliger. De speeltuin is echt veel meer dan alleen een speeltuin. Het is de huiskamer van de buurt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
bron: http://enschede.1twente.nl/zuiderspeelt ... em?1117303
Bijlagen
Zuiderspeeltuin in Enschede na 90 jaar nog steeds een uitje.jpg
Zuiderspeeltuin in Enschede na 90 jaar nog steeds een uitje.jpg (77.15 KiB) 5986 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#17 Bericht door Arie » zo mar 03, 2019 12:49 pm

Leden Sportclub Enschede over fusie met Zuid Eschmarke: te veel onzekerheid over Sportcampus Diekman
Gepubliceerd: Zaterdag 02 maart 2019

Leden Sportclub Enschede over fusie met Zuid Eschmarke: te veel onzekerheid over Sportcampus Diekman
Er is nog te veel onzekerheid over de invulling van Sportcampus Diekman, om nu in te zetten op een fusie met voetbalvereniging Zuid Eschmarke. Dat is de conclusie van de informatiebijeenkomst die vrijdagavond bij Sportclub Enschede werd gehouden.

Voorzitter Jan-Bert Kolkman: „Eigenlijk willen we wachten op het beeld dat de gemeente moet schetsen van de sportcampus. Dat zou in mei/juni gebeuren.” Voorzitter Bas Veenendaal van VV Zuid Eschmarke: „Voor mij persoonlijk zou dat geen reden zijn om de fusie uit te stellen. Maar ik kan me ook voorstellen dat dat voor leden van sportclub anders ligt. Wij gebruiken nu samen hun kantine. Die van ons is al verkocht.” Toch is Veenendaal optimistisch gestemd. Zijn achterban heeft zich woensdagavond al positief uitgesproken over de plannen van de fusiecommissie. „En ook bij sportclub is het plan goed ontvangen. Dat biedt hoop.”

Als de clubs in het seizoen 2020/2021 onder een vlag willen spelen, dan moet de fusie eind april rond zijn. Dinsdag zitten Kolkman en Veenendaal met hun besturen en de fusiecommissie weer rond de tafel, want: hoe nu verder? Beide voorzitters zijn het erover eens dat de bal nu bij de gemeente en Sportaal ligt. Veenendaal: „Als die partijen meer vaart zouden maken, dan is het voor ons haalbaar deze fusie voor elkaar te krijgen.”
bron: http://enschede.1twente.nl/leden-sportc ... em?1123214
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#18 Bericht door Arie » zo mar 03, 2019 12:55 pm

Het elftal van Sportclub Enschede nog in zijn goede jaren in het G.J. van Heekpark met o.m. Abe Lenstra.
Bijlagen
G.J. van Heekpark  het elftal van Sportclub Enschede.jpg
waardevol

hans
Member
Member
Berichten: 2610
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#19 Bericht door hans » zo mar 03, 2019 1:09 pm

echte kerels , niet van die verwende miljonairs met een attitude...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

#20 Bericht door Arie » do mar 07, 2019 11:44 am

Scheidsrechtersvereniging Enschede bestaat 100 jaar
Gepubliceerd: Donderdag 07 maart 2019

Scheidsrechtersvereniging Enschede bestaat 100 jaar
De oudste scheidsrechtersvereniging van Nederland bestaat vandaag op de kop af 100 jaar. Jan Brinkhuis (87) en Roderick Klaver (16) herbergen het verleden en waarborgen de toekomst van de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken. Het oudste en jongste lid verhalen over de andere kant van het spelletje.

De tachtiger Jan Brinkhuis kijkt vol bewondering naar de tiener Roderick Klaver. „In mijn tijd mocht je pas op je 18e fluiten van de bond, omdat er in de reglementen stond dat je als scheidsrechter enige levenservaring moest hebben. Die regel is later geschrapt, gelukkig maar”, zegt Brinkhuis. „Ik denk ook dat je het juist andersom moet zien”, vult Roderick aan. „Op het veld leer je dingen, die in de normale maatschappij weer van pas komen.” Door de aanpassing in het wetboek van de arbiters, is Roderick al twee jaar leidsman. Bij de onder 19 in de eerste klasse, en de onder 17 en 15 in de derde divisie.

Gestopt
Jan Brinkhuis fluit al een tijdje niet meer. „Ik moest van de bond op mijn 70ste stoppen, maar heb het nog een aantal jaren als clubscheidsrechter volgehouden. Uiteindelijk heb ik op mijn 83ste m’n laatste wedstrijd gefloten. Ik voetbalde bij Rigtersbleek, maar was niet zo heel erg goed. Dus ben ik maar gaan fluiten. ”

Brinkhuis was in zijn jonge jaren een prima scheidsrechter. Zo haalde hij de top van het amateurvoetbal (‘dat was toen nog de eerste klasse’) en in de jaren ‘60 was de Enschedeër grensrechter in het betaalde voetbal. Een van zijn meest legendarische belevenissen had hij als arbiter bij een wedstrijd in de betaalde jeugdcompetitie tussen Vitesse en Ajax. „Bij Ajax speelde een geweldige voetballer.” Ze noemden hem Jopie. „Johan Cruijff was toen als jonge vent al zo verschrikkelijk goed.”

Genetisch
Dat Roderick Klaver zou gaan fluiten moet haast wel genetisch zijn bepaald. Natuurlijk krijgt hij overal en altijd de vraag wat hem toch bezielt scheidsrechter te worden. „Mijn overgrootvader, mijn opa (het SEO-erelid Hennie Bosch, red.) , mijn neef…ze waren allemaal scheidsrechter”, vertelt hij. „Mijn neef nam me een keer mee naar een cursus bij NEO en van het een kwam het ander. Ik voetbalde toen nog bij Sportclub Enschede, maar als ik ‘s morgens een wedstrijd had gefloten, was ik ‘s middags in de rust van mijn eigen wedstrijd kapot. Daarom moest ik kiezen.”

De wereld waarin Roderick Klaver opgroeit is niet te vergelijken met die van Jan Brinkhuis. Die verschillen zie je ook op het voetbalveld. „Vroeger gebeurden er ook wel dingen die niet door de beugel konden”, vertelt Brinkhuis. „Bij Go Ahead heb ik als grensrechter een bierdouche gehad. Dat soort dingen waren er toen ook. Eigenlijk heb ik maar één echt incident meegemaakt en dat was lang geleden bij MvR in ‘s-Heerenbergh. Dat veld lag in een kuil en daardoor konden ze van alles op je gooien. Maar over het algemeen was de onderlinge acceptatie veel groter. Je floot ergens voor en dan was het ook klaar.”

Focus
Hoewel vooral het Enschedese amateurvoetbal de laatste tijd onder een vergrootglas ligt, zegt Roderick nog niest vervelends te hebben meegemaakt. „Ik fluit natuurlijk ook jonge jongens en die willen alleen maar lekker voetballen. En verder krijg ik niets mee. Ouders, trainers, leiders: wat ze ook roepen, ik hoor het nauwelijks of wordt er ook niet anders van. Ik focus me op de wedstrijd. Wat voor type scheidsrechter ik ben? Ik ben nogal van het door laten spelen, maar eerlijk gezegd moet ik daar nog wel een balans in vinden. Je moet als scheidsrechter van te voren de situatie in kunnen schatten dat het ook echt voordeel oplevert.. Maar ja, ik ben nog maar 16 jaar en je kunt niet verwachten dat ik die ervaring nu al heb.”

Roderick Klaver zegt geen idee te hebben waar zijn plafond ligt. „Je hoopt op het betaalde voetbal, maar dat is maar voor scheidsrechters weggelegd. Misschien is mijn max wel de eerste klasse bij de amateurs. Het is nog moeilijk genoeg om dat te halen. Eerst maar eens in de betaalde jeugdcompetities terechtkomen. Dat lijkt me geweldig.”

Jan Brinkhuis heeft ook nog wel een wens. „Wij hebben hier in de regio enkele topscheidsrechters en ik zou graag willen dat die zich wat meer zouden bekommeren om jonge jongens als Roderick. Een man als Andries van Leeuwen was naast een topscheidsrechter in Nederland bijvoorbeeld ook jarenlang voorzitter van onze club. Die zette zich in voor alles en iedereen.”

Brommer
Roderick Klaver kijkt vooralsnog niet verder dan het komend weekend. Zijn eerstvolgende klus? Zaterdagmorgen HSC’21 onder 15 tegen Oranje Nassau onder 15, in de derde divisie. Lachend: „Op de brommer naar Haaksbergen.”

Enschede is de bakermat van het voetbal. Volgens de overlevering werd er in de Twentse stad in 1885 de eerste voetbalwedstrijd gespeeld. En exact 100 jaar geleden werd er ook de eerste scheidsrechtersvereniging van het land opgericht: Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken. De SEO is zelfs de op een na oudste scheidsrechtersvereniging in de wereld. Het toeval wil dat de SEO tegenwoordig zetelt op hetzelfde complex als PW, de oudste club van Enschede. De SEO viert vandaag haar 100ste verjaardag.

De club heeft meerdere arbiters afgeleverd die landelijke furore maakten: Andries van Leeuwen, Siem Wellinga, Jaap Uilenberg, Bas Nijhuis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
bron: http://enschede.1twente.nl/scheidsrecht ... em?1123747
Bijlagen
Scheidsrechtersvereniging Enschede bestaat 100 jaar.jpg
waardevol

Plaats reactie