Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Historie verenigingen/clubs in Enschede

Over de rijke historie van de stad.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » do nov 23, 2017 5:20 pm

In deze topic kunnen gegevens worden geplaatst over de historie van vereningen, clubs enz. in Enschede en omgeving.
Voor de eerste keer ditmaal de historie van de opgeheven voetbalclub Enschedese Boys, die 111 jaar heeft bestaan.

111 jaar historie Enschedese Boys verhuist naar stadsarchief

Gepubliceerd op: 23/11/2017

111 jaar historie Enschedese Boys verhuist naar stadsarchief
Nu liggen de oude foto's, verslagen en posters nog in het clubgebouw van de opgeheven club Enschedese Boys. Maar daar moeten ze straks uit. Met hen het hele archief van 'de Boys'. Alle historie wordt verplaatst naar het stadsarchief.

Zaken als vaandels en bekertjes staan al op het terrein van FC Twente. "Met elkaar ontwikkelen we op dit moment een systeem om het hele archief te inventariseren en in categorieën in te delen. Soms gaat het om dingen als: rollen wij posters op of leggen wij ze plat neer?", legt erfgoedmanager Frank Wesemann uit. Het archief van Enschedese Boys heeft met alle kasten en mappen inmiddels een lengte van twintig meter. Dat moet over twee weken allemaal in het archief liggen.

Kees Stout, Bram Nijenhuis en Daan van Golberdinge zijn blij dat er nu hulp is om de restanten uit 111 jaar verenigingsleven te archiveren. "Het stadsarchief heeft ons benaderd om het archief over te dragen", vertelt oud-lid Stout. "Helemaal prima. Wij leveren de verhalen achter de foto's en posters en het stadsarchief beheert, bewerkt en stelt de plek beschikbaar." Weseman knikt. "Het gaat inderdaad om een stukje geschiedenis van Enschede", zegt hij. "Het archief voelt daarom ook een verantwoordelijkheid hiervoor. Met het opslaan voorkomen we dat een deel van de Enschedese historie verloren gaat."

Groot verleden
Het drietal benadrukt dat een club als de Enschedese Boys niet vergeten mag worden. "Immers is na de fusie met Sportclub Enschede, FC Twente ontstaan. Uit ons clubje!", vertelt Van Golberdinge trots. Clubje is in dit geval een understatement. "We waren één van de grootste verenigingen in Nederland. Met zo'n 12.300 leden."

Hulp
Niet alle documenten zijn compleet. "Er zijn ontelbare foto's gemaakt de laatste jaren. Natuurlijk zitten er portretten en foto's van wedstrijden tussen waar personen opstaan, waarvan niemand meer de naam weet", legt Van Golberdinge uit. Wesemann: "We hebben hulp van andere oud-leden nodig die misschien nog iemand kennen of weten waar en wanneer de foto's zijn gemaakt."

Stout voegt toe dat hij zeker weet dat er nog zoveel mensen in Enschede moeten zijn die nog iets aan het archief kunnen toevoegen. "Oude arbiters, trainers of leden hebben zeker nog de één of andere schat op de zolder liggen", zegt hij. "En het leuke hierbij is, dat het archief inmiddels ook digitaal bestaat. Leden die nog iets aan het archief willen toevoegen, maar de documenten graag willen behouden, kunnen langskomen en wij digitaliseren de documenten en voegen ze toe aan ons systeem. Na twee weken krijgen ze hun stukken gewoon terug. In bruikleen geven mag natuurlijk ook altijd", voegt Wesemann toe.

Wie een bijdrage aan het archief wil leveren, kan contact opnemen met Frank Weseman. Mailen kan via stadsarchief@enschede.nl.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/111-jaar-his ... em?1051072
Bijlagen
111 jaar historie Enschedese Boys verhuist naar stadsarchief.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » do nov 23, 2017 6:44 pm

Enschedese Boys nog in de goede jaren, kampioen district oost 1949 1950.
Bijlagen
Enschedese Boys, kampioen district oost 1949 1950.jpg
Enschedese Boys, kampioen district oost 1949 1950.jpg (148.49 KiB) 1053 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3721
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door enschedeinansichten » ma nov 27, 2017 11:38 am

In 1885 wordt de ijsclub Vooruit opgericht ‘met een hygiënisch doel’. Geschaatst wordt op de gracht van huize Schuttersveld of op de vijver in het Volkspark. Van de Staatsspoorwegen wordt grond gehuurd voor een ijsbaan op de spoorsloot achter de huidige IJsbaanweg. De ijsbaan wordt in 1903 gesloten omdat het afvalwater van de fabrieken, dat door de spoorsloot loopt, te slecht ijs oplevert. Het zelfde geldt voor een ijsbaan op de Stadsweide, die wordt bevloeid met rioolwater. De ijsvereniging wordt in 1907 opgeheven. Van af 1920 werden er nieuwe ijsclubs in Enschede opgericht, zoals 'De Volharding ' en 'Fier fen Hüs'.

Let op het Bouwhuis tunneltje links op de foto's. :)
ijsbaan enschede 1907 1.JPG
ijsbaan enschede 1907 1.JPG (37.41 KiB) 1032 keer bekeken
ijsbaan enschede 1907 2.JPG
ijsbaan enschede 1907 2.JPG (37.76 KiB) 1032 keer bekeken
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » ma nov 27, 2017 2:16 pm

'Oudste voetbalclub van Nederland' ontvangt historische shirts

Gepubliceerd op: 27/11/2017

AUDIO 'Oudste voetbalclub van Nederland' ontvangt historische shirts, zie: http://www.tvenschedefm.nl/audio-oudste ... em?1051621
Wie bij PW in Enschede speelt, hoort bij de grondleggers van het voetbal in Nederland. Zo staat het op de nieuwe shirts die alle spelers krijgen dankzij een schenking van het Van Heek’s Fonds.

Het spandoek op straat aan de Kuipersdijk zegt alles: ‘Welkom bij de oudste voetbalclub van Nederland!’ Binnen in de kantine zijn vijf leden van de stichting Van Heek’s Fonds te gast. De schenking van de stichting aan EFC PW 1885 krijgt deze zaterdag een officieel tintje. Daardoor kunnen alle teams in een nieuw shirt worden gestoken. TV Enschede FM sprak over de shirts met ex-voorzitter Harrie Balke. Beluister dat item hierboven terug.

Het zijn nostalgische shirts met een PW-badge op de borst en de tekst ‘Founders of Dutch Football’ in de kraag. De shirts moeten bijdragen aan de continuïteit van PW. „De stichting beheert de nalatenschap van de Van Heeks. En deze club is eigenlijk een stuk nalatenschap van Jan Bernard van Heek”, zgt PW-secretaris Alfred Stobbelaar. „Het is volstrekt duidelijk dat Jan Bernard van Heek het voetbal naar Nederland heeft gebracht."

'Oudste club van Nederland'
Het voetbalblad Voetbal International heeft het uitgezocht. Jan Bernard van Heek nam in 1885 na een bezoek aan het Engelse Burnley ‘een leederen bal’ mee en ging met zijn vrienden voetballen op een veld bij hotel ’t Amelink. Dat was in het voorjaar van 1885. Op 30 juni 1885 richtte hij de Enschedesche Football Club op. Op 10 oktober 1888 fuseerde EFC met het intussen ook opgerichte Prinses Wilhelmina.

Stobbelaar voetbalt sinds 1998 bij PW. „Iedereen is trots op nieuwe shirt. Dat hoor je echt. Veel clubs hebben het moeilijk. Dan is het belangrijk dat je een voetbalclub bent én cultureel erfgoed." Jelle Bakker, ook bestuurslid, brengt een nuance aan: „Eigenlijk zijn we meer cultureel erfgoed dan voetbalclub.’’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Reinier van Willigen
bron: http://www.tvenschedefm.nl/audio-oudste ... em?1051621
Bijlagen
Oudste voetbalclub van Nederland ontvangt historische shirts.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » ma nov 27, 2017 2:22 pm

Volkspark clubhuis PW.
Bijlagen
Volkspark clubhuis PW.jpg
Volkspark 1957 brand paviljoen PW, 3 jaar later heeft PW een nieuw onderkomen.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » ma mar 19, 2018 11:04 am

Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker
Gepubliceerd op: 18/03/2018

Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker
Muziekvereniging Excelsior Lonneker is zondag in Savenije onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Locoburgemeester Hans van Agteren reikte de erepenning uit aan voorzitter Rutger Hubers van de 100-jarige club.

Excelsior bestaat deze 18de maart precies een eeuw en dat wordt gevierd in Savenije met zo’n 300 gasten, schat Roy Hendriks in. Hij is lid van de jubileumcommissie.

De receptie is ’s middags en staat in het teken van de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding, al is dat geheim gehouden. Hendriks vertelt dat penningmeester Carol van Ojik er veel voor gedaan heeft om de erepenning toegewezen te krijgen.

Toespraak
Voorzitter Hubers verhaalt in zijn toespraak over het ontstaan en de vorige jubilea. Bijvoorbeeld dat Excelsior bij het 30-jarig jubileum ‘de wereldpers haalde’ toen er door een lichtkogel een varkensschuur afbrandde. ,,Dit jaar pakken we het wat rustiger aan’’, zegt Hubers. Locoburgemeester Van Agteren reikt vervolgens de Koninklijke Erepenning uit. Behalve de zilveren penning krijgt Hubers ook bloemen en een oorkonde.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat door Zijne Majesteit de Koning kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Robin Hilberink
bron: http://www.tvenschedefm.nl/koninklijke- ... em?1072413
Bijlagen
Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker.jpg
Koninklijke erepenning voor 100-jarig Excelsior Lonneker.jpg (91.65 KiB) 867 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » wo mei 30, 2018 1:35 pm

Markt Mannenkoor Excelsior 40 jaar jubileum krantenfoto Tubantia 21-7-1931.
Bijlagen
Markt Mannenkoor Excelsior 40 jaar jubileum krantenfoto Tubantia 21-7-1931.jpg
Mannenkoor Excelsior 40 jaar bestaan krantenfoto 21-7-1931.jpg
Het Leunenberg 23-11-1985 E.M.K. Excelsior Presenteert. Internationale Koorconcert. In de verrijzeniskerk.jpg
Mannenkoor Excelsior briefkaart.jpg
Mannenkoor Excelsior briefkaart.jpg (28.04 KiB) 739 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » vr jun 01, 2018 3:02 pm

Boekweitstraat 39a Festiviteiten met drumband t.t.v. jubileum speeltuinvereniging Speeltuin Stevenfenne. 1983.
Bijlagen
Boekweitstraat 39a Festiviteiten met drumband t.t.v. jubileum speeltuinvereniging  Speeltuin Stevenfenne. 1983.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » zo jul 15, 2018 1:32 pm

Historische dag Zuid Eschmarke: verhuizing naar SC Enschede
Timo Oving 14-07-18

ENSCHEDE - Dat het moment zou komen, was alom bekend. Toch was het zaterdag voor de leden van Zuid Eschmarke even slikken toen de club daadwerkelijk de overstap maakte van de J.J. van Deinselaan naar het complex van Sportclub Enschede, aan de Weggelhorstweg.

Op Facebook en Twitter stroomden zaterdag de foto's van de verhuizing binnen. Het voelt nu echt als definitief. Komend seizoen spelen de teams van Zuid Eschmarke niet meer aan de J.J. van Deinselaan, maar ruim een halve kilometer verderop, aan de Weggelhorstweg. Toch blijft de club voorlopig nog bestaan als zelfstandige vereniging.

Drie elftallen
Zuid Eschmarke werd opgericht in 1940 en groeide uit tot een bekende naam in het amateurvoetbal. De laatste jaren daalde het ledenaantal echter fors, waardoor de club genoodzaakt was stappen te ondernemen. Zelfs het vlaggenschip moest worden teruggetrokken en keert niet meer terug. Voor komend seizoen beschikt de club nog uit drie teams: een reserve zaterdag- en zondagteam en een elftal B-junioren. Deze elftallen blijven voorlopig spelen onder de vlag van Zuid Eschmarke, maar de thuishaven is voortaan bij de buurman.

Voorzitter Bas Veenendaal bevestigde zaterdag symbolisch het spandoek van Zuid Eschmarke aan het hek van Sportclub Enschede. Ook het RESPECT-spandoek van de club kreeg een plekje aan de muur, tussen de kleedkamers. ''Ballen, hesjes en pionnen, maar ook dossierkasten, bekers en foto’s hebben hun plekje gevonden'', zegt Veenendaal na een dag hard werken.

''Enkele fraaie bekers, schalen, de voetbalschoen met stalen neus en de bal met veter zijn te bewonderen in de vitrine in de kantine. Ook in de bestuurskamer staan onze bekers en hangen onze foto’s'', aldus Veenendaal.
bron: https://www.tubantia.nl/amateurvoetbal/ ... ~a40a4208/
Bijlagen
Zuid Eschmarke is verhuisd nog geen kilometer verderop, naar buurman SC Enschede.jpg
Zuid Eschmarke is verhuisd nog geen kilometer verderop, naar buurman SC Enschede.jpg (146.37 KiB) 586 keer bekeken
Ook in de bestuurskamer van SC Enschede is Zuid Eschmarke nu duidelijk zichtbaar..jpg
Ook in de bestuurskamer van SC Enschede is Zuid Eschmarke nu duidelijk zichtbaar..jpg (75.15 KiB) 586 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » zo okt 07, 2018 12:39 pm

In beeld: voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek
Gepubliceerd: Zondag 07 oktober 2018 11:44

In beeld: voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek
De Enschedese Football Club en Prinses Wilhelmina vierden zaterdag de 130-jarige fusie met een wedstrijd op de grond van haar schepper: Jan Bernard van Heek. Met bonenstaken als doelpalen, een lederen bal, op een veld zonder lijnen. Zoals het ooit in 1885 begon.

Onder het toeziend oog van zo’n 250 genodigden, waaronder FC Twente-coryfeen Kick van der Vall en Eddy Achterberg, burgemeester Onno van Veldhuizen en de familie Van Heek, speelden PW en EFC de wedstrijd van 6 september 1885 na. In de ogen van de clubs zelf de allereerste wedstrijd tussen twee clubs in Nederland, historici betwisten dat; 17 van de 22 spelers op het veld destijds waren lid van EFC, zodoende noemen zij het geen ‘match’ maar een demonstratiewedstrijd. Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd, zegt Harrie Balke, ex-voorzitter van PW. De club duikt opnieuw de geschiedenis in, op zoek naar nieuw bewijs dat zij wel degelijk de eerste wedstrijd in Nederland hadden. En dat dit niet HFC Haarlem tegen ‘Sport’ uit Amsterdam was.

Fusie
In de voortuin van villa Zonnebeek, eigendom van de textielfamilie Van Heek, namen leden van het huidige EFC PW het tegen elkaar op, in de traditionele shirts. Na afloop werd geproost op de 130-jarige samenwerking tussen PW en EFC, de clubs fuseerden in 1888, drie jaar na de oprichting. Over een ding is geen twijfel: EFC is de oudste, puur en alleen voor voetbal opgerichte club van Nederland. Andere, in die tijd ontstane voetbalclubs, kwamen voort uit de cricketsport.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto's: Reinier van Willigen
bron http://enschede.1twente.nl/in-beeld-voe ... em?1102864
Bijlagen
Zonnebeekweg villa Zonnebeek In beeld voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeekweg villa Zonnebeek In beeld voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (69.43 KiB) 373 keer bekeken
Zonnebeekweg villa Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeekweg villa Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (61.55 KiB) 373 keer bekeken
Zonnebeekweg voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeekweg voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (79.22 KiB) 373 keer bekeken
Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeek voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (101.67 KiB) 373 keer bekeken
Zonnebeek villa voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg
Zonnebeek villa voetballen zoals in 1885, in de tuin van de familie Van Heek.jpg (56.59 KiB) 373 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » di okt 09, 2018 1:11 pm

Koninklijke Leo, opgericht in strijd tegen 'vroegtijdig verkering en drank'
wo 3 okt 2018

Enschede - De Koninklijke Enschedese Leo Harmonie bestaat 125 jaar en dat wordt op 10 november gevierd met een smakelijk jubileumconcert in het Stedelijk Lyceum Kottenpark aan de Lyceumlaan 30.

De Leo, zoals het orkest in de volksmond heet, kent een lange historie. De vereniging is opgericht op 15 september 1893 door Alphons Ariëns, kapelaan van de Sint Jacobuskerk, met het idee de toenmalige textielarbeiders van vroegtijdige verkering en drank af te houden.

De harmonie ging in 1893 van start met twintig blazers. Een jaar later werden al concerten gegeven. Landelijke bekendheid kreeg de Leo door deelname aan een groot concours in Amsterdam.

Tijdens de mobilisatie in 1914 werden ook diverse leden van de Leo onder de wapenen geroepen en na de Eerste Wereldoorlog moest men geregeld optreden bij doortrekkende Engelse, Franse en Russische soldaten. De Leo ontwikkelde zich met steun van Katholiek Enschede ook na de Tweede Wereldoorlog door en kreeg op 10 juli 1949 het predicaat 'Koninklijk'.

De vereniging kende door de jaren heen vele hoogtepunten: buitenlandse optredens (ooit werd een concert verzorgd voor vijfduizend mensen in de Grugahallen in Essen) en succesvolle plaatselijke activiteiten zoals deelname aan optochten op nationale feestdagen, serenades bij jubilea en koninklijke onderscheidingen, Tiroleravonden, carnavalsoptochten, kampioensfeesten van de katholieke voetbalverenigingen Vosta, Vogido, Victoria '28 en Emos en Schuttersfeesten in Meppen.

Hoewel het niet altijd van een leien dakje ging, is de vereniging er in geslaagd een rol te spelen in de Enschedese samenleving. De belangrijkste doelstelling van de vereniging is nog steeds om op een verantwoorde wijze populaire harmoniemuziek te maken in een ongedwongen sfeer. Nog steeds probeert de Leo zich te kwijten van haar maatschappelijke verantwoordelijkheden, met een duidelijke knipoog naar Alphons Ariëns. De Leo bezoekt bejaardencentra en scholen en verzorgt muzikale begeleiding bij katholieke activiteiten. Sinds september is de Leo gevestigd in het clubgebouw van de Voormalige Schutterij aan de Blekerstraat.

Aan het concert op 10 november verlenen de Theaterobers hun medewerking. Kaarten zijn verkrijgbaar door overmaken van 5 euro op NL25 INGB 0001 0208 83 ten name van Koninklijke Enschedese Leoharmonie o.v.v. jubileumtheaterconcert Leo. Dit bedrag is inclusief gratis koffie en vier amuses. Zie ook:
www.leoharmonie.nl
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... -en-drank-
Bijlagen
Koninklijke Enschedese Leo Harmonie.jpg
Koninklijke Enschedese Leo Harmonie (2).jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » ma okt 15, 2018 5:05 pm

Studenten halen ambassadeur van de paus naar Enschede
Gepubliceerd: Maandag 15 oktober 2018

Studenten halen ambassadeur van de paus naar Enschede
Aartsbisschop Aldo Cavalli, de pauselijk nuntius in Nederland, komt op dinsdag 23 oktober naar Enschede voor de mis waarin het 70-jarig jubileum van Ariëns Katholieke Studenten Enschede wordt gevierd.

De ambassadeur van de paus leidt de mis samen met de Enschedese pastoor Paul Daggenvoorde en de Hengelose pastoor Marc Oortman. De Ariëns Music Ministry begeleidt de samenzang en voor en na de dienst krijgen de studenten de gelegenheid de pauselijk nuntius te leren kennen.

Geen reactie verwacht
Bestuurslid van de studentenvereniging Jennifer Cutinha uit India vindt het heel speciaal dat de aartsbisschop voor de jubileumviering naar Enschede komt. „We wilden iets bijzonders doen voor ons 70-jarig bestaan. We hebben hem daarom een brief gestuurd met een uitnodiging”, vertelt de studente Business & IT. „We hadden nooit gedacht dat hij zou reageren, dus het is heel speciaal dat hij al snel liet weten dat hij bij onze mis wil zijn.”

De mis is op dinsdag 23 oktober om 18.30 uur in de Jacosbuskerk in Enschede en is voor iedereen toegankelijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
bron: http://enschede.1twente.nl/studenten-ha ... em?1104070
Bijlagen
Studenten halen ambassadeur van de paus naar Enschede.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13251
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Historie verenigingen/clubs in Enschede

Bericht door Arie » vr nov 09, 2018 12:11 pm

De Leo wordt 125, maar of-ie ook de 130 haalt?
Gepubliceerd: Vrijdag 09 november 2018

De Leo wordt 125, maar of-ie ook de 130 haalt?
Met een concert in de aula van Het Stedelijk Lyceum Kottenpark viert de Koninklijke Leo Harmonie morgen het 125-jarig bestaan. Het kon weleens het laatste jubileum zijn dat gevierd wordt, want er zijn plannen voor een fusie met het nog oudere Muziekcorps der voormalige Schutterij.

De Leo Harmonie repeteert elke donderdag in het clubgebouw van de Schutterij, aan de Blekerstraat. Het fusieproces begint in januari, vertelt bestuurslid Marcel Rikhof. „We beginnen een pilot om ons samen voor te bereiden op een voorjaarsconcert. Een fusie is de achterliggende gedachte. Je kunt het zien als een soort van snuffelen aan elkaar. We wachten het voorjaar af en dan worden de leden geraadpleegd.’’

Jongeren
De Leo Harmonie, in de volksmond ‘de Leo’, telt nu zo’n 50 leden, waarvan er 35 actief zijn. „Dat geeft meteen de problematiek aan”, zegt Rikhof. „We willen groter worden, maar dat valt niet mee. De jeugd heeft andere interesses. Er komen wel jongeren, maar ze gaan ook snel weer weg. Het is een beetje de tijdgeest. De aanwas is een bron van zorg. Maar ze kunnen wel een prima opleiding krijgen.”

Rikhof (58) speelt zelf al 48 jaar bij de Leo. „Bij ons in de straat was het óf voetbal óf muziek. Ik heb voor de muziek gekozen, net als mijn broer en mijn vriendjes.” Klarinet was zijn eerste instrument, later werden het de altsaxofoon en tenorsaxofoon. Op dit moment zijn alle instrumenten bezet bij de Leo. „Maar het zwaardere koper als trombone en bas én trompetten kunnen we altijd gebruiken. We zijn laagdrempelig. We selecteren niet aan de poort. Iedereen is welkom en dan maken we een passend traject.”

Rikhof constateert dat jeugdleden van vroeger terugkomen bij de harmonie, en noemt het een goede ontwikkeling. „Het heeft zich een aantal keren voorgedaan. Een neiging tot een trend? Ja, zo kun je het zeggen”, aldus Rikhof.

Alphons AriënsHet begon allemaal in september 1893, toen Alphons Ariëns, de kapelaan van de Jacobuskerk in Enschede, de Leo Harmonie oprichtte, genoemd naar paus Leo XIII. „Het was om de textielarbeiders afleiding te bezorgen en om de verleidingen van de drank te beteugelen”, zegt Rikhof. „Muzikanten lusten over het algemeen wel een biertje.”

Nog katholiek
Ariëns schreef destijds zelf: ‘Het houdt ze van een vroegtijdige verkering af en animeert het volksleven’, blijkt uit de annalen. „De katholieke signatuur hebben we nog wel, maar het aantal leden dat katholiek is, is niet bijster groot. Ik schat het in op 20 tot 25 procent.”

Voordelen hebben de katholieke roots zeker. „In september zijn we nog in Utrecht geweest om de mis voor de sterfdag van Alphons Ariëns op te luisteren”, zegt Rikhof. Ook voor het carnaval en bij kampioenschappen van katholieke voetbalclubs wordt de Leo vaak gevraagd.

WK voetbal
In 1949 werd de Leo koninklijk, vanwege ‘de bijzondere plaats in de samenleving’. Een ander hoogtepunt is het optreden in 1974 tijdens het WK voetbal, bij de wedstrijd Nederland - Oost-Duitsland.

Leuke ontwikkeling
Rikhof noemt dirigent Carel Jacobs, die de vereniging naar het hoogste niveau bij de amateurs bracht. „Veel muzikanten die bij ons zijn begonnen, hebben een leuke ontwikkeling doorgemaakt”, zegt Rikhof, en noemt namen als André Kerver, Herman Waanders, Edwin Steggink en Hans Rikhof. Een sociale en culturele rol spelen in de samenleving is nog steeds het doel van de club.

Het concert van zaterdag is ‘nagenoeg uitverkocht’. De Leo Harmonie treedt op in samenwerking met de Theaterobers. Het programma begint om 20.00 uur. Na afloop is er een afterparty in de hal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/de-leo-wordt ... em?1107978
Bijlagen
De Leo wordt 125.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 5 gasten