Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Van Heekpark

Over de rijke historie van de stad.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Van Heekpark

#1 Bericht door Arie » vr okt 20, 2017 1:54 pm

Graven in rijke historie van jubilerende G.J. van Heekpark in Enschede
ENSCHEDE - Hardloper Emil Zátopek, voetballer Abe Lenstra en koningin Wilhelmina horen bij de geschiedenis van het G.J. van Heekpark. Het park bestaat komend jaar 100 jaar. Bij het komende eeuwfeest kunt u historie schrijven.

Dolf Ruesink 11-10-17, 11:13
Meer dan welke andere buitenplaats in Enschede zou je het G.J. van Heekpark een typische 'plek van het volk' kunnen noemen. Zeker in de periode voor de Tweede Wereldoorlog. Het door textielfabrikant Gerrit Jan van Heek (1837-1915) aan de inwoners geschonken park was in de gloriejaren een populair trefpunt voor sport en ontspanning.

Sport
Was het naastgelegen Van Lochemspark vooral bedoeld om te wandelen en dieren te weiden, in het grotere Van Heekpark nam de sport een voorname plek in. Voetbal, atletiek, cricket, tennis, korfbal, schaatsen en boksen, je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurde op deze plek. Werd er vroeger veel gedanst, vandaag de dag zijn er nieuwe bewegingsvormen. Joggers rennen, rekken en strekken op de paden en gazons. Het park als moderne bootcamp.

Het honderdjarig bestaan wordt volgend jaar met talrijke activiteiten gevierd. Zo werkt auteur Doreen Flierman hard aan een lijvig boek over de geschiedenis, ontwikkeling en betekenis van het park, dat sinds 1995 het predicaat rijksmonument draagt. De presentatie is bij de officiële viering, eind september 2018, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van gemeente, rijk, provincie en de familie Van Heek.

Koningsspelen
Het programma wordt volgend jaar ingeluid met de Koningsspelen (19 en 20 april). Verder de afronding van de parkrenovatie (20 april), een kidsrun als onderdeel van de Enschede Marathon (22 april), een sportdag met tennis, cricket, jeu de boules, boksen, golf en American Football (26 mei), Culturele Zondag Enschede (8 juli) en de eeuwviering (september).

Tubantia doet een beroep op haar lezers in Twente en de Achterhoek om herinneringen op te halen. Graven in de rijke historie van het park. We zijn vooral op zoek naar bijzondere verhalen en opmerkelijke gebeurtenissen, al dan niet met foto's, tekeningen, knipsels of andere documenten.
zie verder: https://www.tubantia.nl/doe-mee/graven- ... ~a78b4f4f/
Bijlagen
Van Heekpark Spelers van Sportclub Enschede maken een ereronde door het park.jpg
Van Heekpark Spelers van Sportclub Enschede maken een ereronde door het park.jpg (105.83 KiB) 3110 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#2 Bericht door Arie » za dec 30, 2017 6:37 pm

Schenkerij Wattez in Enschede breidt verder uit
Gepubliceerd op: 30/12/2017

Schenkerij Wattez in Enschede breidt verder uit
"Het zijn fijne werkplekken, we worden gewaardeerd door het publiek en het groeit", zegt Gerard Oude Vrielink. Hij heeft het over theeschenkerij Wattez in het G.J. van Heekpark.

De formule waarbij verstandelijk gehandicapten van zorgorganisatie Aveleijn een werkplek kunnen vinden, slaat zo aan dat uitbreiding gewenst is. Het is vooral de zelfgebakken appeltaart die het 'm doet.

Meer ruimte
Op zaterdagochtend zijn de cliënten van Aveleijn in de serre druk bezig met het schillen van appels. Het geeft gelijk aan dat het te krap is geworden, want de serre is eigenlijk bedoeld om gasten in te ontvangen. "De serre is een werkplek geworden, maar hoort beschikbaar te zijn als serre of als vergaderruimte", zegt Oude Vrielink.

Het succes van Wattez vraagt om meer ruimte. Ze begonnen met acht werkplekken, nu zijn het er twintig. De 'werknemers' doen niet alleen de bediening - de klant streept de bestelling op een papiertje aan - maar bakken ook zelf de taarten. Bij de uitbreiding gaat het om twee stukken die erbij komen aan de voor- en de achterkant van de serre en om een werkruimte naast de bakkerij. In totaal gaat het om zo'n 75 vierkante meter. De kosten bedragen circa twee ton. Voor het ontwerp van IAA architecten hoeft Wattez niks te betalen, want IAA draagt het project een warm hart toe, zo meldt Oude Vrielink. Hij is penningmeester van de Stichting Van Heekpark Monument in de 21e Eeuw.

Renoveren
De stichting is in 2001 opgericht om het park te kunnen renoveren. "Het is een immens plan", zegt Oude Vrielink. "Het gaat niet alleen om lanen en bomenrijen, maar ook om drainages en grondverbeteringen. Het wordt in stukjes gedaan."

Het G.J. van Heekpark was in 1995, samen met het Sonsbeekpark in Arnhem en het Vondelpark in Amsterdam, het eerste 'groene monument' in Nederland. "Dat was ontzettend bijzonder", zegt Oude Vrielink. "Maar het betekent ook extra eisen als je iets wilt veranderen." Oude Vrielink is ook adviseur van de Commissie van Beheer van het G.J. Van Heekpark, de paraplu waar de stichting en Wattez onder vallen. "Al sinds 1984. Ik behoor tot het meubilair", zegt Oude Vrielink.

Activiteiten
Het 10-jarig bestaan van Wattez valt komend voorjaar samen met het 100-jarig jubileum van het G. J. van Heekpark. Vanaf 20 april worden er verschillende activiteiten in het park georganiseerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gerard Oude Vrielink
bron: http://www.tvenschedefm.nl/schenkerij-w ... em?1058036
Bijlagen
Schenkerij Wattez in Enschede breidt verder uit.jpg
Schenkerij Wattez in Enschede breidt verder uit.jpg (189.92 KiB) 3051 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2333
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Van Heekpark

#3 Bericht door hans » za dec 30, 2017 7:37 pm

de nieuwe fundamenten zijn al gestort...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#4 Bericht door Arie » do mar 08, 2018 8:19 am

Uitbreiding Schenkerij Wattez

07 maart 2018
Sinds december wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van Wattez

De Schenkerij is een bekende voorziening in het G.J. van Heekpark, die 10 jaar geleden in gebruik is genomen. Daarvoor was de meer dan 100 jaar oude tuinmanswoning aan de Roessinghsbleekweg er slecht aan toe; geld voor onderhoud ontbrak. De “Stichting Van Heekpark monument in de 21e Eeuw” heeft het pand destijds ‘geadopteerd’ en samen met Aveleijn is een renovatieplan, met een uitbreiding in de vorm van een paviljoen, tot stand gebracht. Aveleijn is met 8 plekken voor dagopvang begonnen en inmiddels hebben 20 mensen een werkplek bij Wattez!

Er is een prachtige natuurlijke speelplek voor kinderen en je kunt er terecht voor lunchafspraken. Bovenal is Wattez zeer bekend van de zelfgebakken appeltaart!

Door de toename van gasten en werkplekken is door architectenbureau IAA een uitbreidingsplan ontworpen. Op de foto is goed zichtbaar dat de uitbreiding flink vordert.

Eind maart zal de uitbreiding in gebruik kunnen worden genomen.
bron: https://www.enschede.nl/noord/nieuws/ui ... rij-wattez
Bijlagen
Noord Wattez verbouwing mrt 18.jpg
Noord Wattez verbouwing mrt 18.jpg (78.78 KiB) 2934 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#5 Bericht door Arie » do mei 24, 2018 8:49 am

Yum! Dit weekend is Stoer Voer weer in Enschede
Door Jannike Huisman 23 mei 2018

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei kun je in het Van Heekpark weer smullen van het lekkere eten op het Stoer Voer festival. Dit in een relaxte sfeer met vinyl dj’s. Dit kun je verwachten:

Stoer Voer
Inmiddels het festival in de afgelopen drie jaar flink uitgebreid. Er zijn niet alleen maar foodtrucks met lekkernijen, maar ook kun je er speciaalbieren en heerlijke wijn proeven. “We focussen op eerlijk, duurzaam, innovatief en lokaal Twents eten én drinken. Dat onderscheidt Stoer Voer,” vertelt Bas Breukers, één van de organisatoren van het festival. Daarnaast zijn er ook speciale activiteiten voor kinderen.

Van Heekpark
Omdat dit jaar het G.J. van Heekpark honderd jaar bestaat, worden er zaterdag 26 mei allerlei activiteiten georganiseerd in het park. Zo zijn er sportclinics, een roofvogelshow, Science On Tour en is er een filmvoorstelling in de buitenbioscoop. “Het park is ooit aan de inwoners van de stad geschonken door fabrikant Van Heek voor sport en recreatie. Ik denk dat hij met veel plezier een biertje zou hebben gedronken op Stoer Voer, in zijn eigen park” zegt Bas lachend.
bron: https://indebuurt.nl/enschede/doen/uitj ... ede~47630/
Bijlagen
food-festival-stoer-voe.jpg
food-festival-stoer-voe.jpg (112.92 KiB) 2790 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#6 Bericht door Arie » wo jul 04, 2018 12:32 pm

Komen G.J. van Heeks stoutste dromen zondag tot leven?

Enschede - Het honderdjarige G.J. van Heekpark wordt zondag 8 juli omgetoverd in één groot festivalterrein met maar liefst 600 deelnemers, vier podia met daarop vele optredens, diverse creatieve workshops, exposities én de kleinste bioscoop van Nederland. Shantykoor Wrakhout houdt gelijktijdig een Shanty Festival in het park. Allemaal tussen 12 en 18 uur.

Een greep uit het mooie aanbod van deze dag. Neem de leerlingen van de Kunstklas van het Stedelijk Lyceum Kottenpark. Zij togen onlangs naar het park en plaatsten kleine modelspoorbouwpoppetjes op diverse plekken en maakten daar foto's van. Bij Tetem kregen ze Photoshop-les en het verrassende resultaat is te zien in het park. Rondom het hondenrenveld staat de expositie 'Viervoeters in het Park' met foto's en verhalen van baasjes en hun honden die regelmatig in het park lopen.

Het publiek kan ook zelf de handen uit de mouwen steken. Doe bijvoorbeeld mee aan de workshop handlettering, dotpainting, Japanse origami, sieraden maken en snoepdieren knutselen. Bij diverse stands wordt geschilderd en getekend.

Door het hele park klinkt muziek. Van pop tot klassiek en van funk tot jazz. Met maar liefst elf groepen zijn de koren goed vertegenwoordigd op deze Culturele Zondag. Koor053 viert dit jaar haar vijfjarige bestaan dus voor hen is het dubbel feest. Dansgroep Chassé, met vooral UT-studenten als lid, en buikdansgroep Al Hayat treden op en singer-songwriters van het Twents Songschrijversgilde en leerlingen van de Theatermakerij verrassen het publiek met optredens overal in het park. De band Miller & The Tone Machine sluit de middag af.

In het park is ook de kleinste bioscoop van Nederland te vinden. Concordia toont in deze 'Bios voor Twee' een toepasselijke film over een feestje met dieren in de hoofdrol. In de bosjes wordt een intieme plek gecreëerd voor mediatie en muziek door Sarah Grosman en Mari Nusa.

Jong en oud kan meelopen met de Speurzuilenroute onder leiding van de enige echte meneer G.J. Van Heek. Door met een mobiele telefoon de zuilen te scannen komt het verhaal van het park tot leven. De route start op de speelplaats bij Schenkerij Wattez en duurt ongeveer een half uur en start op het hele uur. De eerste is om 12.00 uur. De route is ook ná zondag te lopen. Het bijbehorende boekje is verkrijgbaar bij Wattez. Meer info:
culturelezondagenschede.nl/locaties
bron:
https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... tot-leven-
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#7 Bericht door Arie » wo mei 15, 2019 11:07 am

Festival Stoer Voer in Enschede: happen én films in open lucht
Gepubliceerd: Woensdag 15 mei 2019

Festival Stoer Voer in Enschede: happen én films in open lucht
Het driedaagse festival Stoer Voer wordt uitgebreid met films in de open lucht. In het Van Heekpark draait onder de sterrenhemel Bohemian Rhapsody en een dag later Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

Het foodfestival Stoer Voer strijkt in het weekend van 24, 25 en 26 mei weer neer in het Van Heekpark. Drie dagen lang is het park het domein van foodtrucks, regionale biertjes en lokale (pop-up) restaurants, omlijst met vinyl klanken. Wie wil kan z'n eigen stoel of kleedje meenemen en met het bij de foodtrucks verzamelde eten en drinken in het gras neerstrijken. Ook zijn er activiteiten voor de kleintjes.

Dit jaar is 'Food & Film' toegevoegd randprogramma van Stoer Voer. Op 24 en 25 mei kunnen de bezoekers van Stoer Voer twee avonden gratis genieten van de openluchtfilms in het Van Heekpark Enschede.

Programma
Op 24 mei wordt afgetrapt met de film Bohemian Rhapsody. De film vertelt het ontroerende verhaal van de legendarische rockband Queen. Bohemian Rhapsody is 24 mei om 22 uur te zien, een dag later draait de zwarte komedie Three Billboards outside Ebbing, Missouri in het park.

Tijden
Stoer Voer: vrijdag 24 mei, 16 - 00 uur, zaterdag 25 mei: 14.00 - 00.00 uur, zondag 26 mei: 14.00 - 21.00 uur. De films beginnen om 22.00 uur.
bron: http://enschede.1twente.nl/festival-sto ... em?1131975
Bijlagen
Festival Stoer Voer in Enschede.jpg
Festival Stoer Voer in Enschede.jpg (25.65 KiB) 1972 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#8 Bericht door Arie » zo nov 03, 2019 10:09 am

Oude, zieke joekels leggen het loodje in Van Heekpark
Gepubliceerd: Zaterdag 02 november 2019 15:23

Oude, zieke joekels leggen het loodje in Van Heekpark
In het G.J. van Heekpark is begonnen met grootschalig bomenonderhoud. Het eerste resultaat ligt opgestapeld voor de ingang aan de Boddenkampsingel: boomstammen met een doorsnee van dik een meter.

Redactie | Tubantia

Voordat met het kappen van een aantal bomen van respectabele leeftijd werd begonnen, heeft de gemeente eerst een grondige vitaliteitscontrole en keuring gehouden. De kap van deze oude 'joekels’ is preventief en noodzakelijk omdat ze een gevaar vormen, aldus een woordvoerder van de beheerscommissie. Het park vierde vorig jaar zijn honderdjarig bestaan.

Zwam
De gekapte bomen zijn onder meer exemplaren met een sterk achteruitgaande conditie of bomen die ernstig zijn aangetast door zwam. Behalve met ingrijpende kapwerkzaamheden, is ook een begin gemaakt met het fors snoeien van een aantal bomen. In de toekomst worden er weer nieuwe bomen in het park aangeplant.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Anja Kruise
bron: http://enschede.1twente.nl/oude-zieke-j ... em?1146398
Bijlagen
Oude, zieke joekels leggen het loodje in Van Heekpark.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2333
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Van Heekpark

#9 Bericht door hans » zo nov 03, 2019 12:19 pm

het stookseizoen is weer begonnen...
aan de mozartlaan bij het lyceum is ook al een hele rij van die giganten gesneuveld.

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3405
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Van Heekpark

#10 Bericht door enschedeinansichten » zo nov 03, 2019 12:32 pm

ook op Park de Kotten kappen ze maar raak. De bomen hebben gewoon nog een massieve stam als ze gekapt worden. Snap er niks van. :o
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3405
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Van Heekpark

#11 Bericht door enschedeinansichten » zo nov 03, 2019 12:36 pm

Hier een goed voorbeeld van een boom die al meer dan 500 jaar oud is. Gevaar, kom nou.
kroezeboom.JPG
kroezeboom.JPG (38.75 KiB) 1477 keer bekeken
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#12 Bericht door Arie » zo nov 03, 2019 12:38 pm

Ook die mooie kastanjelaan op het Stokhorst is gekapt. Zo jammer. zie: viewtopic.php?f=6&t=169&p=178686&hilit= ... de#p178686
De stadsfotograaf zonder grenzen

Veteraan
Member
Member
Berichten: 4159
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Van Heekpark

#13 Bericht door Veteraan » zo nov 03, 2019 12:57 pm

hans schreef:
zo nov 03, 2019 12:19 pm
het stookseizoen is weer begonnen...
aan de mozartlaan bij het lyceum is ook al een hele rij van die giganten gesneuveld.
en dan te bedenken dat het knap ongezond is, al die vuiligheid uit de schoorstenen. Maar ja, als je met 'kruiwagens' aan goedkoop hout kunt komen, dan heb je daar natuurlijk lak aan.

Plaats reactie