Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Roombeek: honderd jaar aan contrasten

Over de rijke historie van de stad.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
AnneBerentsen

Roombeek: honderd jaar aan contrasten

#1 Bericht door AnneBerentsen » wo mei 27, 2015 3:22 pm

Om op de Twente Biënnale naast kunst ook geschiedenis en architectuur aan te bieden, ontwikkelde ik de afgelopen maand RoombeekEVOLUTIE. Dit is een historische wandeling door wijk aan de hand van een mobiele website die gevuld is met foto's van het Stadsarchief. Nou, gevuld... Het zijn tien foto's, maar dat kunnen er met jullie hulp meer worden!

Afbeelding

De projectomschrijving:
Sinds het ontstaan van de wijk heeft Roombeek veel meegemaakt: de intensieve textielindustrie, twee oorlogen en de verwoestende vuurwerkramp. Met de titel 'wederopbouwwijk' is het duidelijk dat Roombeek na elke tegenslag weer sterk terug komt, met grote contrasten tot gevolg. Ontdek al wandelend wat er veranderd is aan de hand van historische foto's.
Dit zijn slechts tien foto's uit de geschiedenis van Roombeek, maar samen kunnen we er een grotere collectie van maken. Heeft u mooie foto's van uw oude straat, de buurtkat die op de stoep ligt te slapen of een parkeerplaats vol antieke auto's? Voeg ze toe aan RoombeekEVOLUTIE!

Hoe kunt u bijdragen?
1. Maak met uw telefoon een foto van uw oude foto op de plek waar hij origineel is genomen. Is dat niet mogelijk, maak dan een foto van het oude plaatje en een foto van de huidige situatie.
2. Upload de foto op Instagram en tag daarin het account van RoombeekEVOLUTIE: http://instagram.com/roombeekevolutie. Heeft u geen Instagram-account, mail de foto's dan naar anne@planetart.nl.
3. Op 7 juni, de laatste dag van de Twente Biënnale, komt de verzameling foto's op deze pagina te staan. Houd uw ogen open en laat u verrassen!

Wat denken jullie?

De wandeling met de foto's is hier te vinden: http://roombeekevolutie.twentebiennale.nl

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14164
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek: honderd jaar aan contrasten

#2 Bericht door Arie » di jul 16, 2019 6:55 pm

Roombeek ontstond eind 19e eeuw als stadsdeel vol met textielindustrie na de opening van de spoorlijn Enschede – Oldenzaal in 1890. In de buurt van de fabrieken werden arbeiderswoningen gebouwd. Later vestigden zich er ook andere bedrijven zoals Grolsch. Op zijn hoogtepunt was Enschede na Manchester de tweede textielstad van de wereld. Eind jaren 1960 verdween de textielindustrie uit Enschede, vooral naar lageloonlanden. Veel fabrieken kwamen leeg te staan of kregen een andere functie (bijvoorbeeld voor kunstenaars), terwijl nieuwe bedrijven zich in de wijk vestigden en de arbeiderswoningen bewoond bleven
zie verder over de wijk Roombeek op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roombeek
Bijlagen
Lonnekerspoorlaan Roomweg Roombeek Prismare luchtfoto.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie