Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Gemeentelijke monumentenlijst

Over de rijke historie van de stad.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12722
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#701 Bericht door Arie » vr mei 24, 2019 2:34 pm

Open dagen begraafplaatsen in Enschede: ‘Talrijke mooie verhalen’
Gepubliceerd: Vrijdag 24 mei 2019 5

Open dagen begraafplaatsen in Enschede: ‘Talrijke mooie verhalen’
De Enschedese dodenakkers doen vanaf vrijdag (24 mei) tot en met zondag (26 mei) mee aan het Weekend van de Begraafplaats. Vrijdag wordt ook de bijenstal met vier bijenkasten op de Westerbegraafplaats geopend.

Eens per jaar houden begraafplaatsen open dagen. Medewerkers, verhalenvertellers en kenners van de plaatselijke geschiedenis vertellen dan bijzondere en intrigerende verhalen over de begraafplaats en over de doden. „Er zijn talrijke mooie verhalen te vertellen”, aldus Monique Kiekebosch, het hoofd gemeentelijke begraafplaatsen.

Vrijdag opent wethouder Jurgen van Houdt het Enschedese dodenakkersweekend. Ook opent hij de bijenkast op de Westerbegraafplaats. Vrijwilligers bouwden die stal en werden daarbij geholpen door een imker. „We hebben hier veel groen. Dit is een mooie manier om bijensoorten in stand te houden”, zegt Kiekebosch. „We zaaiden hiervoor ook extra bloemenmengsels.”

Concert
Op de Westerbegraafplaats aan de Hengelosestraat is zondag van 10.30 uur tot 12.20 uur bovendien een concert van het duo Saxyon. Ook is er van 13.00 tot 14.00 uur een rondleiding met een verhalenverteller. Op de Oosterbegraafplaats aan de Noord Esmarkerrondweg is zaterdag van 11.00 uur tot 12.30 uur eveneens een rondleiding met een verhalenverteller.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/open-dagen-b ... em?1133127
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12722
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#702 Bericht door Arie » vr jun 28, 2019 3:41 pm

Behoud cultuurhistorie in Enschede krijgt geen prioriteit
Gepubliceerd: Vrijdag 28 juni 2019

Behoud cultuurhistorie in Enschede krijgt geen prioriteit
Een noodkreet van gemeenteraad en belangenorganisaties ten spijt, blijft de inzet van de gemeente voor cultuurhistorie de komende jaren waarschijnlijk minimaal. Het is het college niet gelukt 100.000 euro vrij te spelen om de gewenste taken uit te voeren.

Bij de behandeling van de begroting in november 2018 is het college met een breed gesteunde motie door de gemeenteraad opgeroepen om meer aandacht te hebben voor cultureel erfgoed in Enschede. Aanleiding vormde onder meer een noodkreet van belangenorganisaties, zoals de Stichting Historie Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL).

Rood
In 2017 ontstond commotie toen een Jugendstilpand aan de Marktstraat rood was geverfd. Vorig jaar liepen de gemoederen op toen de sloop van het voormalige BATO-fabriekspand aan de Perikweg werd ingezet.

Beter toezicht
Het verbeteren van de cultuurhistorische waardenkaart, met daarop niet alleen monumenten maar ook andere panden die volgens de gemeente en erfgoedorganisaties bescherming behoeven, is aangevoerd als een van de maatregelen. Ook een beter toezicht valt daaronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl
bron:
http://enschede.1twente.nl/behoud-cultu ... em?1136631
Bijlagen
Behoud cultuurhistorie in Enschede krijgt geen prioriteit.jpg
Behoud cultuurhistorie in Enschede krijgt geen prioriteit.jpg (72.32 KiB) 783 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1815
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#703 Bericht door Hendrik » vr jun 28, 2019 11:05 pm

Iedereen in de wijde omtrek is blij dat die Klaagmuur in de perikweg Javasstraat verdwenen is. Oh nee, net niet iedereen,maar die krijgen een podium in de Tubantia om nog lang te klagen. Wat is cultuurhistorie? dat is een vraag die eerst beantwoord moet worden.
Wat sas as dós was kaans.

hans
Member
Member
Berichten: 2115
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#704 Bericht door hans » vr jun 28, 2019 11:20 pm

lang niet iedereen...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12722
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#705 Bericht door Arie » zo jul 28, 2019 10:56 am

Dit zijn de genomineerden voor de Monumentenprijs Enschede
Lilian ten Donkelaar 27-07-19, 07:10

De zes genomineerden voor de Monumentenprijs zijn bekend. Het was dit jaar voor de jury niet makkelijk om uit de inzendingen te kiezen. Niet omdat ze allemaal even goed waren, maar omdat het thema voor verwarring en discussie zorgt.

Het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag, en dus ook van de Enschedese monumentenprijs, is ‘Plekken van plezier’. „Dan denken de meeste mensen meteen aan de wallen, en daarna wordt het lastig”, aldus woordvoerder Matthijs Schaap. Je kunt ook denken aan parken, zwembaden en speeltuinen, maar dat leverde in Enschede niet al te veel op. „Nee, dat zat er in Enschede weinig bij. Blijkbaar vroegen veel mensen zich af hoe ze dat thema nou moesten duiden. Wij hebben het overgenomen van de landelijke Monumentendag, maar dit hadden we toch niet verwacht.” Bij de vorige verkiezing kwamen er zeventig reacties, dit keer slechts de helft.

Discussie
Onder de suggesties die binnenkwamen, waren er meerdere die op zijn minst voor discussie zorgden. Is een gebedshuis een plek van plezier? De meeste kerken in Enschede vonden van niet en nomineerden dus ook hun gebouwen niet. „Daar werd gezegd: wij doen niet mee, want onze kerk is een plek van contemplatie”, zegt Schaap. Behalve bij de synagoge. „Die zeiden: wij zijn juist wel een plek van plezier, moet je kijken welke leuke dingen wij allemaal doen voor mensen.”

Synagoge
De synagoge werd uiteindelijk onder deze wat vreemde vlag zelfs een van de drie genomineerden. De nominatie krijgt een extra lading, omdat het gebouw aan de Prinsestraat bij een eerdere verkiezing tot verbijstering van velen werd gepasseerd voor de prijs. „Mensen waren verbolgen dat de synagoge niet werd gekozen.” Terwijl het toch een van de meest bijzondere monumenten van de stad is. Is het voor de jury dit keer überhaupt mogelijk de synagoge nog eens met lege handen te laten staan?

De concurrentie in de categorie ‘gebouwen’ komt van twee totaal verschillende kandidaten: de Lonnekermolen en de Hölterhof. De Hölterhof is een landhuis uit 1913, gebouwd door textielfamilie Jannink. Tegenwoordig zit er een sauna in. Dat is een plek van plezier, maar op geen enkele manier monumentaal. De familie Jannink zat niet in de sauna. Dat maakt niet uit, zegt Schaap. „Dat soort vragen ga je straks bij de uitreiking in september natuurlijk ook krijgen. Daarom is het aan de jury om in het juryrapport duidelijk te maken waar de keus op gebaseerd is.”

Politieke lading
Ook de derde kandidaat is niet smetvrij. De nominatie heeft zelfs een politieke lading. De Lonnekermolen is een monument, maar de nominatie is niet gebaseerd op het gebouw maar op de activiteiten rondom. De molen zelf is van oorsprong een plek van hard werken, niet van plezier. De bouw van een wagenloods, plannen om toeristen meer van dienst te zijn met horeca, dat lijkt meer op entertainment. Het terrein rondom de Lonnekermolen wordt daardoor weliswaar steeds meer een plek van plezier, maar niet voor de omwonenden. Een deel ervan verzet zich met hand en tand tegen de ontwikkelingen. De plannen belonen met een prijs is meer dan een blijk van waardering; het is een statement. Schaap: „Zeker, en dat wordt door de jury ook meegewogen. Die dingen zullen zeker aan de orde komen.”

Een honderd jaar oud geschenk
In de categorie ‘gebieden’ zijn ook drie nominaties: het Van Heekpark, het Teesinkbos en het voormalige vliegveld. Het Van Heekpark voldoet met vlag en wimpel aan het thema. Het is honderd jaar geleden geschonken aan de Enschedeërs door de familie Van Heek met als doel: ontspanning, spel en sport. Voor het vliegveld geldt dat alleen het deel met nieuwe natuur genomineerd is. „Daar is een soort park van gemaakt, met kunstwerken.” Een park voldoet aan het thema, maar hier rijst de vraag: wat is er monumentaal aan?

De Hölterhof.
Het Teesinkbos ten slotte, de Boekelose wijk ontworpen door architect Nico Zantinga, staat op de nominatie om een monumentenstatus te krijgen. Daar zijn niet alle bewoners blij mee. „Daar is een discussie over, maar de jury is het erover eens dat wat er destijds is neergezet, de status van monument verdient”, zegt Schaap. Winst zou ook hier dus een statement zijn, maar de jury krijgt er in dat geval nog een kluif aan om een rustige woonwijk te laten winnen binnen het thema ‘plekken van plezier’.

In september brengt de jury een bezoek aan alle genomineerden. Op 14 september is de prijsuitreiking. Beide categorieën krijgen een winnaar, zij ontvangen ieder 1250 euro en een schildje.
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/dit-zi ... ~a06aea7e/
Bijlagen
Lonnekermolen.jpg
Lonnekermolen.jpg (200.88 KiB) 665 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12722
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#706 Bericht door Arie » do aug 01, 2019 7:47 pm

Oude dienstwoning in Enschede wellicht niet gesloopt
Gepubliceerd: Donderdag 01 augustus 2019 17:56

Oude dienstwoning in Enschede wellicht niet gesloopt
De kans bestaat dat de oude conciërgewoning bij de Ambachtsschool niet wordt gesloopt.

Van sloop is al lange tijd sprake, omdat de eigenaar moet voldoen aan de eis van de gemeente dat elk appartement de beschikking heeft over een parkeerplaats.

De dienstwoning zou wijken voor parkeergelegenheid. De sloopvergunning is al verleend, tot verdriet van de Stichting Cultureel Erfgoed Enschede. Volgens de stichting is de conciërgewoning namelijk bijzonder vanwege het dak. Dat is nog de originele constructie, een mansardekap uit 1922.

De eigenaar is nu in overleg met de gemeente om het aantal parkeerplaatsen te verlagen, van 89 naar ongeveer 85. „Als dat mag blijft de dienstwoning staan. Daar komen dan twee appartementen in.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Myrthe Nijman
bron: http://enschede.1twente.nl/oude-dienstw ... em?1139619
Bijlagen
De kans bestaat dat de oude conciërgewoning bij de Ambachtsschool niet wordt gesloopt..jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2115
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#707 Bericht door hans » do aug 01, 2019 8:55 pm

beter.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12722
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#708 Bericht door Arie » do sep 12, 2019 2:57 pm

Dit weekend is het weer Open Monumentendag. In Enschede zijn er dan 23 activiteiten te bezoeken. Zie meer hierover op: https://www.openmonumentendag.nl/waar-w ... reloaded=1
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12722
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

#709 Bericht door Arie » ma sep 16, 2019 10:38 am

Lonnekermolen en Synagoge winnen Enschedese Monumentenprijs
Gepubliceerd: Zondag 15 september 2019 19:20

Lonnekermolen en Synagoge winnen Enschedese Monumentenprijs
De Enschedese Monumentenprijs ging zaterdagochtend naar de Lonnekermolen en de synagoge. De winnaars ontvingen elk een cheque van 1.250 euro en een schildje.

De jury moest niet alleen appels met pere vergelijken, maar ook appels, peren, kiwi’s en kersen. Allemaal even lekker, maar wie geef je dan de prijs?, zo werd zaterdagochtend gezegd. Matthijs Schaap van de organisatie zag dat de jury het er dit jaar moeilijk mee had. Het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag en dus ook van de Enschedese monumentenprijs was dit jaar Plekken van plezier. Naast de Lonnekermolen en de synagoge waren ook Huize Hölterhof, het Van Heekpark, het landgoed Teesinkbos en het voormalige vliegveld genomineerd.

Geen harde wetenschap
„Zie het niet als een wedstrijd, maar als een blijk van waardering voor de mensen die panden en landschappen met liefde onderhouden”, zei jurylid Hein Jan Geerdink van het Architectuurcentrum Twente eerder tijdens de jurering. „Dit is geen harde wetenschap.”

Eén beeldje
Twee winnaars, maar één beeldje. Schaap: „De jury stelde dat de synagoge een gebouw is dat bolstaat van de symboliek. De Lonnekermolen is een werkomgeving en daar zou het symbolische beeld nog beter staan.”Het beeldje ging dus naar de Lonnekermolen. De prijs werd uitgereikt door wethouder Jeroen Diepemaat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/lonnekermole ... em?1142829
Bijlagen
Lonnekermolen en Synagoge winnen Enschedese Monumentenprijs.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie