Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Gemeentelijke monumentenlijst

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De kerk Apostolisch Genootschap aan de Van der Waalslaan 25 is een gemeentelijk monument.

In 1958 werden plannen gemaakt voor de bouw van een gehoorzaal met vergaderzaal voor de Stichting Apostolisch Genootschap. De ontwerptekeningen waren afkomstig van bureau Mastenbroek en de Herder uit Zwolle. Bij het ontwerp hoorde ook een rijwielbergplaats.
Het Apostolisch Genootschap is een kleine religieuze beweging gericht op humaniteit. In 2010 telde het genootschap in Nederland 85 gemeenschappen met samen circa 16.000 leden. Het genootschap in Enschede is in 1895 ontstaan uit een klein groepje dat vergaderde in een huiskamer. In 1897 werd vergaderd in een huurlokaal en vanaf 1904 in een eigen gebouw. In 1959 werd het nieuwe gebouw
aan de Van de Waalslaan in de wijk Wooldrik in gebruik genomen. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van de architecten H. Mastenbroek en J.H. de Herder in de destijds populaire brutalistische bouwstijl met massieve vormen. Mastenbroek begon als architect te werken volgens de opvattingen van het Nieuwe Bouwen. In zijn beginjaren ontwierp hij wit gestuukte gebouwen met lintvensters en platte daken. Omdat grote opdrachtgevers het Nieuwe Bouwen niet erg welgezind waren, kreeg hij weinig opdrachten. Mastenboek nam op den duur afstand van het radicale Nieuwe Bouwen en voegde hij zich bij Groep '32, een groep modernisten die naast functionele ook esthetische normen hanteerde. In de jaren dertig ging hij een samenwerkingsverband aan met Auke Komter, die vergelijkbare opvattingen koesterde. Hun credo was 'logisch, harmonisch en eerlijk' bouwen, maar hun ideeën waren voor veel opdrachtgevers nog te vooruitstrevend. Na de oorlog kwam een belangrijk deel van de naoorlogse bouwproductie tot stand in de stijl van de zogenaamde 'shake hands' architectuur, een compromis tussen de Delftse School en het Nieuwe Bouwen. Mastenbroek realiseerde in deze stijl een aantal projecten in het noordoosten van het land, waar hij zich vestigde in een poging meer opdrachten binnen te halen. De bungalow die hij in Wezep in 1955 realiseerde is uitgevoerd in baksteen en heeft boven het dak uitstekende zijgevels. Het flatgebouw Hanekamp in Zwolle heeft zelfs een zadeldak. Opvallend is dat hij bij deze opdrachten de vormgeving en een functionalistische opvatting goed wist te combineren. Na de oorlog werkte hij samen met de Zwolse architect J.H. de Herder.
Het kerkgebouw is in 1983 uitgebreid en 2001 gerenoveerd. De trap naar de toegang is vervangen en de entree is gewijzigd.

Beschrijving
De kerk is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak. De voorgevel ligt iets terug ten opzichte van de zijgevels en de dakrand, en is bekleed met lichte tufsteen boven een plint van groenige natuursteen. De entree van de kerk bevindt zich rechts in de gevel en is toegankelijk via vijf hardstenen traptreden. Links naast de entree is een rij met om en om geplaatste trapeziumvormige vensters, voorzien van glas-in-loodramen en metalen ornamenten. Onder deze vensters is in metalen letters de naam van de kerk ‘het apostolisch genootschap’ aangebracht. Het bovenste deel van de gevel bestaat grotendeels uit een glas pui, die in verticale ijzeren kozijnen is gevat. Links uit het midden is hierin een vierkant venster met een omlijsting van grintbeton gevat met een glas-in-loodraam met een voorstelling van een wereldbol en handen die een fakkel overgeven. De geveltop heeft een liggende ruitvorm betimmert met verticaal houten beschot en is in het midden voorzien van een aantal kleine openingen die een staande ruit vormen. De zijgevels en achtergevel van de kerk zijn gemetseld in lichte baksteen in Noors verband. De rechter zij gevel is op de begane grond voorzien van twee smalle staande vensters, en een nieuwe deuropening. Beide zijgevels zijn boven de begane grond voorzien van drie rijen smalle verticale vensters boven elkaar, met respectievelijk 6,5 en 6 openingen met gekleurde glas-in-loodramen. Alle vensters zijn voorzien van voorzetbeglazing. De schoorsteen is tegen de linker gevel gemetseld. De achtergevel is geheel gesloten. Aan de achtergevel is over bijna de hele hoogte een smal deel aangebouwd ten behoeve van het orgel, dit deel valt niet onder bescherming, de gehele nieuwe aanbouw aan de linkerzijde van de kerk evenmin.

Interieur
De kerkoverspanning bestaat uit een staalconstructie van zeven spanten met een windverband in het dakvlak. Het dak van de zaalkerk is voorzien van houten beschot. Het grootse deel van de interieurinrichting, zoals de banken, de vloerenafwerking en het altaar, is niet oorspronkelijk is en valt buiten de bescherming

Waardering
De kerk van het apostolisch genootschap aan de Van der Waalslaan is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden:
 is van architectuurhistorisch belang vanwege de functionele vormgeving met traditionele elementen die passen binnen het oeuvre van Mastenbroek en De Herder;
 is van waarde vanwege de gaafheid van de hoofdvorm van de kerk;
 de kerk is cultuurhistorisch van belang als voorbeeld van de naoorlogse wijkgedachte waarin kerken van verschillende gezindten een centrale rol werd toegedacht en heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een apostolische kerk in Enschede.
bron: http://assets.heemschut.nl/docs/3c61490 ... 2d6596.pdf
Bijlagen
van der Waalslaan 25 kerk Apostolisch Genootschap gemeentelijk monument.JPG
Van der Waalslaan 25 Apostolische kerkgenootschap.JPG
Van der Waalslaan 25 kerk Apostolisch Genootschap interieur.jpg
van der Waalslaan 1970 Zicht op kerk van het Apostolisch Genootschap.jpg
van der Waalslaan 1960 Zicht op kerk van het Apostolisch Genootschap.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

‘Het Koetshuis failliet door achterstallig onderhoud: huurachterstand 35.000 euro’
Gepubliceerd: Zaterdag 06 oktober 2018

‘Het Koetshuis failliet door achterstallig onderhoud: huurachterstand 35.000 euro’
Het pand en de apparatuur vertoonden zoveel gebreken, dat een normale bedrijfsvoering in Het Koetshuis onmogelijk was. Dat zegt de laatste exploitant van de horecazaak, John Spruit. Mede daardoor zou het restaurant op 30 augustus failliet zijn gegaan.

In het net verschenen eerste faillissementsverslag wijst de voormalige exploitant met een beschuldigende vinger naar de eigenaar/verhuurder van het pand, de familie Van Heek/Ten Cate. Die zou niets hebben gedaan aan achterstallig onderhoud van het gebouw. Klanten klaagden volgens Spruit over tocht en kou en over een niet functionerende riolering. Daardoor zou het aantal gasten sinds januari zijn teruggelopen.

Nooit winst gemaakt
Winst heeft Spruit met Het Koetshuis nooit gemaakt. De start zou al niet goed zijn geweest, volgens Spruit omdat diverse apparatuur wekelijks kapot ging. Daardoor moest hij veel geld uitgeven aan reparaties en vernieuwingen, die volgens hem vanuit de lopende inkomsten zijn gefinancierd.

Ook heeft hij veel geïnvesteerd in nieuw personeel, wat gepaard ging met hoge kosten. Het aantal personeelsleden bedroeg in 2017 gemiddeld dertien, aldus het faillissementsverslag van curator Severiens.

Gebreken van een oud pand
Verhuurder Egbert ten Cate bevestigt dat er bepaalde gebreken waren en dat hij daarover een brief had gekregen van Spruit. „Gebreken heb je nu eenmaal altijd met een oud pand.” De vetput van de riolering was aan vervanging toe, evenals de centrale verwarming, bevestigt hij. „Maar er zijn nooit klachten van bezoekers over geweest. Het stonk er ook niet naar riolering.”

Dit soort zaken heeft echter niets te maken met de exploitatie, merkt hij op. „Technische of bouwkundige defecten waren geen redenen voor de miserabele gang van zaken in de bistro, die zó verliesgevend was dat het negatief vermogen uiteindelijk 150.000 euro was.”

Huurachterstand van 35.000 euro
Ten Cate stelt dat hij de vetput en de cv op zich best wilde laten vernieuwen, maar pas als de huur was betaald. „Er was op dat moment een huurachterstand van 35.000 euro.” Ten Cate nam hierover contact op met Jan Zantinge, de zakenman die de bistro van hem huurde. „Dat was mijn gesprekspartner, ik had met de heer Spruit in feite niets te maken. Hij exploiteerde de zaak voor Zantinge.”

Volgens Ten Cate vertelde Zantinge hem dat Spruit in feite niet meer in staat was de huur te betalen. Spruit beweert tegenover curator Severiens dat hij geen huur meer betaalde omdat de eigenaar verzuimd zou hebben achterstallig onderhoud uit te voeren.

Niet veel later werd het restaurant failliet verklaard. Eerder dit jaar, in maart, had de belastingdienst al beslag gelegd op de inventaris en bodemzaken. De fiscus was aanvankelijk van plan om de bodemzaken eind mei in het openbaar te veilen. Uiteindelijk is daarvan afgezien en heeft Ten Cate de zaken eind juli onderhands gekocht, blijkt uit het faillissementsverslag van Severiens.

Een ton aan onbetaalde rekeningen
De zaak ging op 1 juli op slot, nadat de eigenaar vanwege de achterstallige huur met een ontruiming had gedreigd. Er is voor bijna een ton aan niet betaalde rekeningen.

De verliezen in de twee jaar dat chef-kok John Spruit Het Koetshuis exploiteerde waren fors. 2016 werd afgesloten met een verlies van ruim 85.000 euro, bij een omzet van 722.000 euro. Eind 2017 was het verlies opgelopen tot bijna 180.000 euro, bij een omzet van 672.000 euro.

Volgens de eerste cijfers was de omzet over het afgelopen half jaar 239.000 euro, het negatief resultaat ruim 42.000 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/%E2%80%98het ... em?1102777
Bijlagen
Het Koetshuis failliet door achterstallig onderhoud.jpg
Het Koetshuis failliet door achterstallig onderhoud.jpg (75.12 KiB) 6100 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het drinkwaterpompstation aan de Weerseloseweg 183 is een gemeentelijk monument.

Ten noorden van de stad Enschede, aan de westzijde van de Weerseloseweg, ligt het uitgestrekte terrein van het voormalige Drinkwaterpompstation. Het oudste gebouw op het terrein, werd omstreeks het begin van de twintigste eeuw gebouwd als Ontijzeringsinrichting (nu in gebruik als beluchtingsruimte), en staat op een heuvel midden op het terrein. Langs de Weerseloseweg staat het machinegebouw met erachter achtereenvolgens zes en twee bezinkbakken met fuseedaken (een lichte, betonnen gewelfconstructie van in elkaar geschoven cilinders) en ten westen de spaarbekkens. Het machinegebouw werd in 1956 op de plaats van een voorloper gebouwd. Het ontwerp dateert uit 1952 en werd getekend door het Rijksinstituut voor Drinkwatervoorziening in Den Haag. Het gebouw heeft de plattegrond van een onregelmatige H waarvan de voorgevel is georiënteerd op het zuiden. Het bestaat uit een klein volume (o) langs de straat, waarin de machinekamer was ondergebracht, en een groter rechthoekige volume (w) met achtereenvolgens machinekamers, een schakelruimte en een filterruimte. Beide volumes zijn met elkaar verbonden door een tussenlid met de hoofdentree en kantoorruimte (z) dat voorzien is van decoratief tegelwerk en .
Het pompstation is in de loop der tijd uitgebreid met verschillende gebouwen, waaronder een filtergebouw uit 1968 van architect Joh. Sluijmer. Oorspronkelijk maakte ook een conciërge- of machinistenwoning deel uit van het ensemble.

Beschrijving
De voormalige Ontijzeringsinrichting is opgetrokken op een min of meer vierkante plattegrond met een smallere uitbouw aan de zuidzijde waarin het trappenhuis is ondergebracht. Het pand telt twee bouwlagen boven een kelder en een plint, en onder een zadeldak met een brede overstek en de nok evenwijdig aan de straat, dat is gedekt met rode pannen. Alle gevels worden omlijst door hoeklisenen
en een getrapte fries onder de dakrand op de kopse gevels, en een rondboogfries op de langsgevels. De plint is donker geschilderd, de gevels erboven zijn blauwgrijs gepleisterd met een lichtere kleur als omlijsting van de vensters en vensterassen, en op de lisenen.
De zuidelijke gevel is op de begane grond voorzien van twee onregelmatig geplaatste, smalle staande vensters en erboven op de verdieping twee gelijkvormige vensters. In de verdiept liggende gevelvlakken zijn twee bredere staande vensters met 3x4 roedeverdeling opgenomen. De oostelijke gevel heeft een middenliseen en is verdeeld in zes vensterassen met op de begane grond in de derde vensteras een deur en op de verdieping erboven in de eerste, derde, vierde en zesde vensteras een staand venster met 3x4 roedeverdeling. De smallere uitbouw is op de begane grond voorzien van een deur en op de verdieping van twee smalle staande vensters. De westelijke gevel is min of meer gelijk aan de oostelijke gevel, met in de smalle uitbouw alleen een staand vensters op de begane grond.
De noordelijke gevel is op de begane grond voorzien van drie geschilderde nissen en op de verdieping van drie vensters die de schuine daklijn volgen.
Het machinegebouw is opgetrokken op een H-vormige plattegrond met gevels van gemêleerde gele bakstenen, boven een gemetselde plint van roodpaarse klinkers. De vensters zijn voorzien van ijzeren sponningen en roeden. De rij volumes aan de zuidzijde zijn voorzien van gekoppelde zadeldaken, die zijn gedekt met gemêleerde roodbruine dakpannen. Het machinegebouw aan de straat heeft de nok parallel aan de weg, het tussenlid en hogere volume erachter hebben een noklijn haaks op de weg. De filterruimte heeft een platdak.
De voorgevel van het brede westelijke volume is voorzien van vijf hoge staande vensters met een 3x5-ruits verdeling. De vensteromlijstingen zijn uitgevoerd in lichtgroen granito en aan de onderzijde gekoppeld door een doorlopende onderdorpel. Het tussenlid is symmetrisch ingedeeld met twee vierkante vensters aan weerszijden van de hoofdentree. Rechts ervan de vooruitstekende topgevel van het oostelijke volume aan de straat met een groot staand venster met roedeverdeling.
De zijgevel langs de straat is voorzien van drie staande vensters met granito omlijsting en doorlopende onderdorpel, en een deur. De oostelijke zijgevel van het machinegebouw bestaat uit de kopse gevel van de voorbouw met een rij houtendeuren en laadluiken boven elkaar. In de platgedekte bouwlaag erachter zijn twee vierkante vensters opgenomen en vier rondboogvormige vensters met een kruisvormige roedeverdeling waarvan de zuidelijke later is gewijzigd in een entreepartij.
Aan de achterzijde is de topgevel van het oostelijke volume zichtbaar; een vrijwel gesloten gevel met een rond venster in de top. De filterruimte is voorzien van vier staande vensters op rij.
De bezinkbakken zijn voorzien van gekoppelde fuseedaken met een overspanning van 12 en 14 meter. De bijbehorende schachtput links voor de bezinkbakken is uitgevoerd in gewapend beton.
De beschrijving en waardering zijn gebaseerd op waarneming vanaf de openbare weg. Het interieur is niet bezocht en niet bij de beoordeling betrokken.

Waardering
Het Drinkwaterpompstation aan de Weerseloseweg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige, cultuurhistorische, bouwhistorische en ensemblewaarden:
 is architectuurhistorisch van belang vanwege de esthetische waarde van het ontwerp voor een functioneel gebouw, met name de zorgvuldige detaillering en het rijke materiaalgebruik;
 is stedenbouwkundig waardevol vanwege de beeldbepalende ligging van het machinegebouw aan de Weerseloseweg en de onderlinge samenhang van de verschillende onderdelen op het terrein;
 vertegenwoordigt bouwhistorische waarde door de constructie in de vorm van fuseedaken van de bezinkbakken;
 heeft cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan de ontwikkeling van drinkwatervoorzieningen vanaf het eind van de negentiende eeuw;
 vertegenwoordigt ensemblewaarde door de functionele samenhang met de andere gebouwen op het terrein, met name de bezinkbakken en de voormalige Ontijzeringsinrichting. bron: http://assets.heemschut.nl/docs/3c61490 ... 2d6596.pdf

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... seloseweg/
Bijlagen
Weerseloseweg 183 drinkwaterpompstation na-oorlogs gemeentelijk monument.jpg
Weerseloseweg 183 drinkwaterpompstation na-oorlogs gemeentelijk monument(2).jpg
Weerseloseweg 183 drinkwaterpompstation gemeentelijk monument.jpg
Weerseloseweg 183 Pompstation gemeentelijk waterleidingbedrijf. Hoofdgebouw..jpg
Weerseloseweg 183 Pompstation gemeentelijk waterleidingbedrijf. Ontijzeringsgebouw.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De Werthepaal is een viermarkensteen staande op de grens van de Esmarke, Buursermarke, Usselermarke en Alstätter en is gelegen aan de Twistveenweg hoek Weustinkhoekweg. De Werthepaal is van Bentheimerzandsteen en is een Rijksgrenssteen nr. 840D en een Rijksmonument nummer: 46590 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4659 ... /enschede/

De Twistveenweg ligt evenals de Weustinkhoekweg in de gemeente Enschede. Waar ze samenkomen staat "onze" Paal. Dat is het meest oostelijke punt van de zuidgrens van Enschede. Op zich een interessante grenslijn met veel vermeldenswaardige grenspalen, die dateren van voor het kadaster. Het Twistveen ligt nu in de gemeente Haaksbergen, daarover is tegenwoordig geen meningsverschil meer. Het Twistveen is een mooi natuurgebied. De Werthepoal staat hier niet voor niets.

Hij moest een einde maken aan voortdurende twisten over het veengebied. In Duitsland is het maaiveld veel lager. Al heet het daar Bennekampshaar. (Een Haar is een hoger gelegen strook grond.) Daar sta ik dus. Het was toen behoorlijk koud. Vandaar die grote pet. Haar Hendrik woont daar dichtbij aan de grens. De naam van zijn boerderij staat op oude topografische kaarten. Hij vertelde, dat in de oorlog landwachters de steen als schietschijf gebruikt hadden, met gevolg heel wat kogelgaten. Jammer, want al wordt de steen nu als Rijksgrenssteen gebruikt, oorspronkelijk is het een echte Markesteen.

De letters zijn mooi "gegraveerd". Aan de "voorkant" staat VM, dat betekent Usseler-Marke. Op de linker zijkant staat EM, dat is Es-Marke. Op de rechter zijkant staat BM, dat is Buurser-Marke. Onder VM staat een x en het jaartal 1774. Op oude stafkaarten staat hij aangegeven als "Paal". Tussen Gs 31 en Gs 32. Tegenwoordig is het daar allemaal 840!
Toen ik deze steen aantrof stond hij helemaal scheef, achterover geheld door het hoogteverschil van de Nederlandse en de Duitse grond. Duidelijk te zien op de foto.
Door de provincie zijn er processen vastgelegd in de Resoluties van Ridderschap en Steden. Gelijktijdige kopieën zijn daarvan gemaakt, die nu in het bezit van de Vereniging Oudheidkamer Twente zijn en zich bevinden in museum Twentse Welle.

Hij is nu (m.i. wederrechtelijk) voorzien van een metalen nummerplaatje en stevig in de grond op een fundament geplaatst. De paal is verankerd op een fundament, genummerd als rijksgrenssteen, op het fundament.

Iets te veel van het goede, volgens mij, maar zelfs voor de (geïnteresseerde) leek overduidelijk. Er staat een heel verhaal op het blauwe bord. Met kaartfragmenten van 1690 van de "gesworen" landmeter Heinrich Berteling in naam voor de Bisschop van Munster. Bij de Werthepoal is punt 45 van enkele fietsroutes. Vergeleken met 1968 is hier wel sprake van iets te veel "straatmeubilair". Gelukkig is er een stevig houten hekwerk als bescherming. En om bezoekers attent te maken op het bijzondere karakter van deze "Paal". Dat hek staat er ook niet voor niets, want in de tachtiger jaren was de steen zoekgeraakt bij het effenen van de wegen. Het is te danken aan Henny Wennink van de Historische Sociëteit, dat hij is opgespoord. De paal is teruggevonden naast een berg stenen, achteloos ergens op het erf van een "verzamelaar". De politie moest er aan te pas komen, want de (tijdelijke) bezitter had zich er over "ontfermd, omdat hij zo maar aan de kant lag". Een ambtenaar uit Zwolle heeft protocollair bevestigd dat het ging om een waardevol historisch erfgoed. De Duitse grenscontroleurs hebben de kop toen wit geschilderd, maar dat is gelukkig teruggedraaid. Inmiddels hebben Enschede en Haaksbergen veel stenen op de monumentenlijsten geplaatst.
Dick Taat, Lonneker
[23 mei 2009]
bron en foto's van Dick Taat op: http://www.opdegrens.eu/dtaat/werthe.html
Bijlagen
Twistveenweg straatnaambord met grenssteen Werthepaal.JPG
Twistveenweg infobord Werthepaal.JPG
Twistveenweg Werthepaal Rijksgrenssteen 840D.JPG
Twistveenweg Werthepaal Rijksgrenssteen 840D.JPG (142.4 KiB) 6092 keer bekeken
Twistveenweg Werthepaal rijksmonument nr. 46590.jpg
Twistveenweg Werthepaal rijksmonument nr. 46590.jpg (189.29 KiB) 6059 keer bekeken
Twistveenweg Werthepaal.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het pand aan de Van Lochemlaan 15 en Roessinghsbleekweg 22 is een gemeentelijk monument.

ZOMERHUIS is gebouwd in aan het eind van de 19e eeuw. De entree van de woning is gelegen aan de
Roessinghsbleekweg en grenst aan de achterzijde aan het Lochemsbleekpark/ G.J. van Heekpark.
Hoogstwaarschijnlijk is het zomerhuis in opdracht van de familie Van Heek gebouwd. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van ... n_Enschede
Bijlagen
Roessinghsbleekweg 22 (2).JPG
Roessinghsbleekweg Van Lochemsbleekpark villa.jpg
Van Lochemlaan van Lochemsbleekpark achterkant van het huis aan de Roessinghsbleekweg.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De dubbele woonhuizen gebouwd in 1902 aan de Waldeckstraat 13-23 (oneven) zijn een gemeentelijk monument.

Dubbele woonhuizen. Het complex is markant gelegen aan de Waldeckstraat. Het betreft een ensemble van drie identieke dubbele woonhuizen. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van ... n_Enschede
Bijlagen
Waldeckstraat 13-23 gemeentelijk monument (2).JPG
Waldeckstraat 13-23 gemeentelijk monument.JPG
Waldeckstraat 13-15 gemeentelijk monument.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De boerderij aan de Witbreuksweg 204 is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 510605 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/5106 ... /enschede/

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met herenkamer die in 1927 in verzorgde baksteenarchitectuur als proefboerderij is gebouwd op het landgoed Drienerbroek van D. Blom naar een ontwerp van de architecten J. Jans en Henneke. Het woonhuisgedeelte van de eigentijds vormgegeven boerderij heeft de uiterlijke kenmerken van een villa. De houten kozijnen met dubbel glas die in verband met de geluidsoverlast van de nabijgelegen vliegbasis Twente zijn aangebracht, hebben de oorspronkelijke roedenverdeling. De bijzondere inrichting van het bedrijfsgedeelte is goed af te lezen aan de indeling van de gevels. In tegenstelling tot de traditionele indeling met een deel tussen stallen heeft deze boerderij een centraal stalgedeelte voor jongvee en daaromheen een gang in een U-vorm met aan de buitenkant de stallen voor het overige vee. Het woonhuisgedeelte met de herenkamer is inwendig gemoderniseerd, de oorspronkelijke indeling van het bedrijfsgedeelte is bewaard gebleven. De boerderij staat teruggerooid van de Witbreuksweg met het woonhuisgedeelte naar het zuiden georiënteerd.

Omschrijving
Boerderij van het hallehuistype in bruine baksteen opgetrokken onder een hoog met rode muldenpannen gedekt wolfdak. Boven de uileborden op de uiteinden van de nok bijzonder vormgegeven vorstpannen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van het woonhuisgedeelte heeft op de begane grond een halfronde erker met vijf zesruits vensters en luiken tussen twee dubbele zesruits vensters.

De band van vier zesruits vensters op de zolderverdieping wordt geflankeerd door kleine vensters met vierruits roedenverdeling. Een opgeklampte deur in de westgevel vormt de entree tot het woonhuisgedeelte, de dubbele glasdeur met roedenverdeling in de oostgevel geeft toegang tot de herenkamer. In de westgevel van het bedrijfsgedeelte een lage dubbele inrijdeur en zes rechtgesloten stalvensters met (vernieuwde) betonnen kozijnen. Recht boven de deur in het dakschild een dakkapel onder zadeldak. Op de grens tussen het woonhuis- en bedrijfsgedeelte in de oostgevel een zijbaander onder zadeldakje met wolfeind en uilebord. Rechts van de baander een risaliet met beschoten geveltop onder een overstekend zadeldakje en getoogde opgeklampte staldeuren tussen ronde stalvensters met diagonale roedenverdeling. Onder het verlengde wolfeind van de achtergevel vijf getoogde opgeklampte staldeuren tussen kleine rechtgesloten stalvensters.

Waardering
Voormalige proefboerderij van cultuur- en architectuurhistorisch belang
- als voorbeeld van de proefboerderijen die de Twentse landeigenaren bouwden om te experimenteren met de bedrijfsvoering in de landbouw
- de karakteristieke interbellumarchitectuur van het woonhuisgedeelte
- de bijzondere typologie die samenhangt met de functie van proefboerderij
- de hoge mate van uitwendige gaafheid
bron: https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/510605
Bijlagen
Witbreuksweg 204 rijksmonument.jpg
Witbreuksweg 204 rijksmonument.jpg (36.24 KiB) 6043 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

In de omgeving van de Usselerveenweg en Ontginningsweg is een terrein waarin overblijfselen van bewoning. Datering: laat Palaeolithicum. Dit gebied is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 45367 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4536 ... /lonneker/ en Rijksmonument nummer: 45368 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4536 ... ng/usselo/

De laag van Usselo
Beleef Enschede 13.000 jaar geleden

Op het terrein van Het Rutbeek ligt een aardkundig en archeologisch rijksmonument. In de grond bevindt zich de Laag van Usselo en resten van jagers en verzamelaars uit de oude steentijd (Paleolithicum en Mesolithicum).
Deze laag is ruim 13.000 jaar geleden gevormd en werd in 1946 bij toeval ontdekt bij een zandafgraving in het Usselerveen, het huidige Rutbeek. De aanwezigheid van houtskool in de laag maakte de Laag van Usselo zeer bekend. Pas later is in Europa dezelfde laag teruggevonden. De vondst van bewerkt vuursteen uit de Federmesser-cultuur in de Laag van Usselo was voor Twente heel bijzonder. Voor de eerste keer kon een verband gelegd worden tussen de aanwezigheid van de jagersgroep en de tijd waarin zich dat heeft afgespeeld.
Het monument is beleefbaar gemaakt met het object op het monument de Laag van Usselo en lesmateriaal 'Beleef de Steentijd'.
bron: https://www.enschede.nl/vrije-tijd/hist ... van-usselo

DE LAAG VAN USSELO
Een archaeologisch-palynologisch onderzoek van een vindplaats van vuurstenen voorwer-pen in het Usselerveen, Gem. Enschede.
door
DR C. C. W. J. HIJSZELER zie verder: http://natuurtijdschriften.nl/download? ... cid=404410

In de omgeving van de Rutbeek bij de Hegebeekweg is dus een monument geplaatst. Bij de presentatie hiervan op 13-5-2013 heb ik o.m. onderstaande foto's gemaakt.
Bijlagen
Hegebeekweg monument Laag van Usselo 13-5-2013 .JPG
Hegebeekweg monument Laag van Usselo 13-5-2013.JPG
Hegebeekweg monument Laag van Usselo 13-5-2013  (2).JPG
Hegebeekweg monument Laag van Usselo 13-5-2013 (3).JPG
Hegebeekweg Laag van Usselo 13-5-2013 (4).JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Met het plaatsen van mijn laatste bericht van gisteren over de Laag van Usselo heb ik hiermee mijn berichten over alle Rijks- en gemeentelijke monumenten in de gemeente Enschede afgerond. zie deze monumentenlijst op: https://dloket.enschede.nl/loket/sites/ ... 018%20.pdf
Als ik nog aanvullingen of nieuws over deze monumenten tegenkom zal ik dan die hier ook plaatsen.

Ik wil deze topic verder gebruiken over het plaatsen van afbeeldingen van monumentenbordjes met de gebouwen waarvan de nummering is te vinden op de site van de Stichting Historische Societeit Enschede Lonneker (SHSEL) op: http://www.shsel.nl/wp-content/uploads/ ... djes-1.pdf
Een aantal hiervan had ik al geplaatst bij mijn berichten over de rijks- en gemeentelijke monumenten in Enschede en omgeving.
Als iemand al afbeeldingen van deze bordjes heeft graag hier plaatsen.

Ik begin vandaag met nr. 1 van de lijst monumentenbordjes± De Grote Kerk aan de Oude Markt 31
Bijlagen
Oude Markt Grote Kerk monumentenbord nr. 1.jpg
Oude Markt Grote Kerk vanaf de Marktstraat.jpg
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4796
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Veteraan »

In ieder geval bedankt, Arie, voor al jouw berichten over alle Rijks- en gemeentelijke monumenten in de Enschede!
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Veteraan schreef: ma okt 15, 2018 5:19 pm In ieder geval bedankt, Arie, voor al jouw berichten over alle Rijks- en gemeentelijke monumenten in de Enschede!
Graag gedaan. Misschien kunnen we deze topic ook nog gebruiken voor opmerkelijke en bezienswaardige gebouwen in Enschede en omgeving die de monumentenstatus niet hebben gehaald.
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Hendrik »

Ik stel voor dat we Arie de monumentale status verlenen :-)
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Hendrik schreef: ma okt 15, 2018 7:19 pm Ik stel voor dat we Arie de monumentale status verlenen :-)
Ik hoef geen standbeeld, maar een straatnaambord zou wel leuk zijn :D :D :D
Ik zal binnenkort weer op pad gaan voor de bordjes.
Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Vincent1971 »

Hendrik schreef: ma okt 15, 2018 7:19 pm Ik stel voor dat we Arie de monumentale status verlenen :-)
Denk eerder een krat monumentale Grolsch er liever in gaat...;-)

Maar Arie erg leuk dat je het gedaan hebt, sluit me er absoluut bij aan. Van een aantal panden wist ik het echt niet. Niet alleen de oudheid bepaalt die monumentale waarde blijkbaar. Leuk.
Een goed begin heeft geen einde
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door hans »

Arie schreef: di okt 16, 2018 10:32 am
Hendrik schreef: ma okt 15, 2018 7:19 pm Ik stel voor dat we Arie de monumentale status verlenen :-)
Ik hoef geen standbeeld, maar een straatnaambord zou wel leuk zijn :D :D :D

de ariestraat , of arielaan ?
ik ben voor !
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Monumentenbord nr. 61 van de lijst: Markesteen tussen het Hasseler- en Drienerveld bij het Lonnekermeer.

Steen aan het Lonnekermeer
De volledige naam luidt: stenen paal tussen het Hasseler- en Drienerveld. Markesteen Groot Driene-Hasselo. Hasselo is een van de marken van de oude gemeente Weerselo, nu gemeente Dinkelland. Aan het eind van dit pad staat een vogelkijkhut die uitzicht geeft over het Lonnekermeer.

Het Lonnekermeer is begin twintigste eeuw gegraven ten behoeve van de spoorlijn tussen Hengelo en Duitsland, die op een talud moest komen. De zandwinning leverde twee meren op van respectievelijk tien en zes hectare. De familie Stork liet hier een villa, boerderij en boswachterswoning bouwen.

In de Tweede Wereldoorlog nam de commandant van het nabijgelegen vliegveld er zijn intrek en regisseerde van hieruit de uitbreiding van de militaire luchthaven tot ruim drie keer de huidige omvang. Sinds 2001 wordt het landgoed beheerd door Landschap Overijssel. bron: https://www.landschapoverijssel.nl/rout ... e-enschede

De SHSEL heeft in samenwerking met de Heemkunde vereniging Gemeente Oalde Weersel en het Landschap Overijssel een replica geplaatst van de verdwenen markesteen bij het Lonnekermeer. zie video op: http://www.shsel.nl/markesteen-bij-lonn ... erplaatst/
Bijlagen
Lonnekermeer  Markesteen tussen het Hasseler- en Drienerveld monumentenbord nr. 61.JPG
Lonnekermeer  Markesteen tussen het Hasseler- en Drienerveld. Deze steen is een replica. (2).JPG
Lonnekermeer  Markesteen tussen het Hasseler- en Drienerveld. Deze steen is een replica. (3).JPG
Lonnekermeer  Markesteen tussen het Hasseler- en Drienerveld. Deze steen is een replica..JPG
Lonnekermeer Markesteen tussen het Hasseler- en Drienermarke.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Monumentenbord nr. 51 van de lijst. Twee GRENSPALEN NR. "848" aan weerszijden van een eenvoudig spijlenhek over het riviertje de Glane op de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland in het dorp Glanerbrug. Het hek is voor de bescherming van ondergeschikt belang maar vormt wel de verbinding tussen de beide grenspalen. zie verder: https://cultureelerfgoed.nl/monumenten/510608
Bijlagen
Gronausestraat grenspalen Glanerbrug monumentenbord nr. 51.jpg
Gronausestraat grenspalen Glanerbrug monumentenbord nr. 51.jpg (55.92 KiB) 5869 keer bekeken
Glanerbrug grenspaal.jpg
Glanerbrug grenspaal. 848.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Monumentenbord nr. 11 van de lijst. Gebouw De Mare vroeger Hogere Textielschool.
zie voor een beschrijving hiervan mijn bericht van 1-12-2017 in deze topic op: viewtopic.php?f=9&t=223&p=169231&hilit= ... ol#p169231
Bijlagen
Ariensplein 3 De Maere vroeger Hogere Textielschool monumentenbord nr. 11.JPG
Ariensplein 3 Hogere Textielschool De Maere.JPG
Ariensplein Hogere Textielschool (3).JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Hogere Textielschool opening door minister Aalberse krantenbericht De Tijd 13-9-1922
Bijlagen
Hogere Textielschool opening door minister Aalberse krantenbericht De Tijd 13-9-1922.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Monumentenbord nr. 10 van de lijst Villa De Groote Schuur aan de M.H. Tromplaan 23.
Zie voor een beschrijving van deze villa mijn bericht van 24-1-2018 in deze topic op: viewtopic.php?f=9&t=223&p=170098&hilit= ... ur#p170098
Bijlagen
M.H. Tromplaan 23 Groote Schuur monumentenbord nr 10.JPG
M.H. Tromplaan 23 Huize de Groote Schuur bouwjaar 1912 rijksmonument.jpg
Rembrandtlaan later M.H. Tromplaan 1911 Vanaf De Ruyterlaan richting Volkspark met villa de Groote Schuur.jpg
Rembrandtlaan De Groote Schuur.jpg
Plaats reactie