Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Gemeentelijke monumentenlijst

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

bartg schreef: do jun 21, 2018 3:38 pm
Hendrik schreef: do jun 21, 2018 10:47 am Ondergetekende is inderdaad de auteur van het artikel in n Sliepsteen 39. Toen ik het na las kortgeleden ontdekte ik een storende fout in de tekst. Raad maar welke.
Oosterkerk is aan de Oostburgweg .
Oei, dat is zo. Die fout heb ik dan ook gemaakt.
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Hendrik »

Ja, aan de Oostburgweg staat/stond ook een Oosterkerk. Maar die is 30 jaar na de Oosterkerk aan de Wilhelminastraat gebouwd. Hoe de Hervormden er toe kwamen om precies dezelfde naam te gebruiken weet ik niet. Heeft nooit problemen opgeleverd. Maar dat bedoelde ik niet met een storende fout. Het gaat om een fout in de sliepsteen 39 van 25 jaar geleden. Door mij geschreven, en ik weet tot op de dag van vandaag niet hoe de tekst zo'n uitglijder maakte.
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De Sint Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat is hiervoor al genoemd en is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 510630. Zie voor een uitvoerige beschrijving hierover op: http://rijksmonumenten.nl/monument/5106 ... /enschede/

De Sint-Jozefkerk is een rooms-katholieke kerk aan de Oldenzaalsestraat 115 in Nederlandse stad Enschede.
De kerk is in de jaren 1893 en 1894 gebouwd om kerkruimte te bieden aan de textielarbeiders die eind 19e eeuw in Enschede kwamen werken[1]. Op 25 september 1894 is de kerk ingewijd door Petrus Matthias Snickers, de toenmalige aartsbisschop van Utrecht[2].

In verband met de toename van het aantal parochianen in de St jacobusparochie kwam het kerkbestuur in maart 1890 met plannen voor een tweede R.K.-kerk in Enschede op een deel van de tuin van de mevr Amelink. Het ontwerp van de nieuwe kerk werd opgedragen aan de bekende architect Joseph Cuypers (1861 – 1949)

Bijzonder is dat in het bestek een aantal voorstellen van de R.K. Timmerliedenvereeniging St. Joseph werden overgenomen. Er wordt aangenomen dat Alphons Ariëns hiervan de grote inspirator is geweest. Aantal zaken die zijn overgenomen zijn o.a.:

Verbod op vloeken
Dat er extra schriksteigers aangebracht zouden worden tijdens de bouw.
De werklieden verzekerd werden tegen ongelukken (Tijdens de bouw is een arbeider van de steiger gevallen waarbij hij zich verwonde)
Dat minimale lonen werden betaald (Voor metselaars 17 cent per uur, voor timmerman, loodgieter of stukadoor 16 cent per uur, verver en smid 14,5 cent per uur en voor sjouwer en opperman 13 cent per uur)
Dat op bouwterrein normaal niet langer dan 11 uur per dag werd gewerkt.
Dat op de bouwplaats goed drinkwater en behoorlijke privaten aanwezig zouden zijn.
Betalingen op maandag zouden plaatsvinden.
De laagste inschrijver voor de bouw van de kerk zonder toren was aannemer J. Rodenrijs uit ’s Gravenhage voor ƒ 80.500,–. De optie met kerktoren boden ze aan voor ƒ 122.000,–. Rekening houdend met de inflatie zou dat vandaag de dag neerkomen op ca. €950.000,– voor de eerste optie en ca. 1,5 miljoen euro voor de optie met toren.

De kerk is gebouwd in de neogotische stijl en heeft drie beuken en zeven traveeën.[1] De kerktoren staat tegen de voorgevel en is met 77 meter[3] de hoogste kerktoren van Enschede. Het is ook het op één na hoogste gebouw van Enschede. Met een hoogte van 101 meter is alleen de in 2008 opgeleverde Alphatoren hoger.
Met ingang van september 2014 is de kerk het Eucharistisch Centrum van de Enschedese stadsparochie Sint-Jacobus de Meerdere.
bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jozefkerk_(Enschede). zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... -st-josef/

zie ook topic: viewtopic.php?f=3&t=1497&hilit=jozefkerk&start=20
zie voor meer foto's van de Sint Jozefkerk de site van enschedeinansichten.nl op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... from=&pto=
Bijlagen
Oldenzaalsestraat Jozefkerk luchtfoto.jpg
Oldenzaalsestraat Jozefkerk luchtfoto.jpg (178.48 KiB) 8938 keer bekeken
Oldenzaalsestraat 115 Sint Jozefkerk interieur.jpg
Oldenzaalsche straat RK Jozef Kerk.JPG
Oldenzaalsestraat Jozefkerk ca 1910.jpg
Oldenzaalsestraat Jozefkerk ca 1900.jpg
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Hendrik »

11 uur per dag werken. Toen ik in de geschiedenis van de Oosterkerk dook kon ik mijn ogen niet geloven. Aanbesteding op 17 februari 1894 in Hotel De Klomp. ingebruikname op 28 oktober van hetzelfde jaar. In ruim een half jaar gebouwd. Respect!.
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Hendrik schreef: do jun 21, 2018 9:02 pm Ja, aan de Oostburgweg staat/stond ook een Oosterkerk. Maar die is 30 jaar na de Oosterkerk aan de Wilhelminastraat gebouwd. Hoe de Hervormden er toe kwamen om precies dezelfde naam te gebruiken weet ik niet. Heeft nooit problemen opgeleverd. Maar dat bedoelde ik niet met een storende fout. Het gaat om een fout in de sliepsteen 39 van 25 jaar geleden. Door mij geschreven, en ik weet tot op de dag van vandaag niet hoe de tekst zo'n uitglijder maakte.
Hendrik, wat was dan nu de storende fout in de Sliepsteen nr. 39?
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het pand aan de Oldenzaalsestraat 110-112 is een gemeentelijk monument.

Het belang van dit Woonhuis is gelegen in zijn ligging, zijn gaafheid, goede gedetailleerdheid en de sober uitgevoerde evenwichtige architectuur. Het is een niet op de rooilijn liggend hoekhuis met afgeplat zadeldak. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van ... n_Enschede
Bijlagen
Oldenzaalsestraat 110-112 gemeentelijk monument.jpg
Oldenzaalsestraat 110 hoek Oosterstraat.jpg
Oldenzaalsestraat 110-112.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het appartementencomplex aan de Oldenzaalsestraat 202-258 is een na-oorlogs gemeentelijk monument.

In 1958 werd vergunning verleend voor de bouw van een complex van drie flatgebouwen aan de Bentrotstraat, Oldenzaalsestraat en de Laaressingel. Het complex bestaat uit 46 woningen, 24 garages en 24 bergingen. Het ontwerp is van de Almelose architect Jan Jans. Ook de groeninrichting van het perceel waarop de drie gebouwen staan, was in het ontwerp opgenomen. Het hoekperceel is ingericht met een omhaagd gazon voorzien van een aantal perken. Ook de bergingen op het omsloten achterterrein horen bij het architectonische ontwerp. De entreepartijen van het blok aan de Oldenzaalsestraat zijn vernieuwd en voorzien van een pui met aluminium kozijnen. De overige kozijnen zijn voor een groot deel vernieuwd in hout. Dat geldt ook voor het blok aan de Bentrotstraat, al zijn daar de meeste kozijnen vervangen door aluminium.

Het appartementencomplex aan de Oldenzaalsestraat is gebouwd op een rechthoekige plattegrond, met vier bouwlagen op een plint en onder een licht hellend zadeldak. De in de voor- en achtergevelgevel zichtbare betonnen constructie is afwisselend opgevuld met gele bakstenen velden, vensterpuien en balkondeuren. De zijgevels zijn gemetseld in rode bakstenen. Het langgerekte flatgebouw wordt geflankeerd door smalle, drie bouwlagen hoge bouwdelen waarin de entree, het trappenhuis en de ontsluiting van de galerijen aan de achterzijde zijn ondergebracht. Het pand is te betreden via een hoge trap, die leidt naar de entree onder een korte luifel.
In de plint van het appartementencomplex zijn aan de voorzijde bergingen ondergebracht, die voorzien zijn van een tweeledige venster. De maisonette-woningen hebben op de eerste en de derde bouwlaag uitpandige balkons met ijzeren balustrade en deels een geperforeerde betonnen afscheiding. De balkons zijn toegankelijk via een verdiept opgenomen deur.
Daarnaast een groot venster. Op de tweede en vierde bouwlaag zijn de woningen voorzien van inpandige balkons met een betonnen balustrade, naast een gevelveld met gele bakstenen en een staand venster. Het dak heeft een opstaande dakrand met een kleine overstek.
De achtergevel is in de plint voorzien van een rij garages. Twee galerijen ontsluiten de woningen op de eerste en derde bouwlaag. De galerijen zijn voorzien van een betonnen baluster met het terugkerende cirkelvormig motief.
De entrees tot de woningen bevinden zich in een terug liggende portiek. De gevelvelden van de woningen zijn uitgevoerd in gele baksteen. De woningen worden gescheiden door rode baksten pilasters of muurdammen. Op de verdieping boven de entree heeft elke woning twee tweeledige vensters. De achterzijde van de bouwdelen met het trappenhuis is voorzien van doorlopende vensterpuien boven de garagedeur. bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... lsestraat/

zie voor het appartementencomplex aan de Bentrotstraat 2-26 mijn bericht van 20-2-2018 op: viewtopic.php?f=9&t=223&p=170564&hilit= ... at#p170564
Bijlagen
Oldenzaalsestraat 202-258 appartementencomplex na-oorlogs gemeentelijk monument.jpg
Oldenzaalsestraat 202-258 hoek Laaressingel - detail achtergevel met trappenhuis.jpg
Oldenzaalsestraat 202-258 hoek Laaressingel - toegangstrap.jpg
Oldenzaalsestraat 202-258 hoek Laaressingel - toegangstrap.jpg (94.32 KiB) 8881 keer bekeken
Oldenzaalsestraat 202-258 hoek Laaressingel appartemenetncomplex - gevelritmiek.jpg
Oldenzaalsestraat 202-258 hoek Laaressingel appartemenetncomplex - gevelritmiek.jpg (99.03 KiB) 8838 keer bekeken
Oldenzaalsestraat 202-258 hoek Laaressingel appartementencomplex.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het appartementencomplex aan de Laaressingel 1-23 is een na-oorlogs gemeentelijk monument. Evenals het appartementencomplex aan de Bentrotstraat 2-26 en Oldenzaalsestraat 200-246 (zie hiervoor).

De flat aan de Laaressingel telt drie bouwlagen met bakstenen gevels onder een flauw hellend zadeldak, gedekt met bitumen.
De ritmiek van de voorgevel wordt bepaald door verticale stroken met een wisselende gevelindeling. Links en rechts is een stook vensters opgenomen met een verticale roede en een borstwering van donker plaatmateriaal, gelijkend op horizontaal beschot en muurdammen aan weerszijden van rode baksteen. In het midden van de gevel zijn twee van deze stroken naast elkaar en gespiegeld bedacht. Er tussen zijn bredere geveldelen opgenomen van gele baksteen met op de begane grond een entree in een betonnen, vooruitspringende portiek.
Aan weerszijden is een vrijwel vierkant vensters opgenomen. De eerste verdieping is voorzien van drie vierkante vensters, waarvan de middelste een stuk kleiner is. Erboven zijn twee inpandige balkons aangebracht met ronde uitsparingen in het metselwerk en een terug liggende pui. Tussen beide balkons, net onder de doorlopende betonnen dakrand, is een vierkant venster aangebracht. Beide zijgevels zijn opgetrokken in rode baksteen.
De indeling van de zijgevels bestaat op elke bouwlaag uit een staand venster aan de voorgevelzijde, een smal staand venster vrijwel op de middenas en een venster met een borstwering van licht plaatmateriaal dat is opgenomen in een over de verdiepingen doorlopende omlijsting van gele baksteen, die anderhalve steen uitspringt.
De flauwe topgevel wordt beëindigd met een gemetselde schoorsteen.
De achtergevel is geheel opgetrokken in rode baksteen in halfsteensverband. De gevelindeling wordt bepaald door de woningeenheden. Elke woning is voorzien van een liggend vensters en er naast een keukendeur met aangrenzend een groot liggend vensters. De woningen worden links en rechts vertikaal gescheiden door twee uitbouwen met op elke verdieping een houten deur naar een berging. De keukendeur geeft toegang tot een betonnen balkon met ijzeren spijlenhek en de berging. bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... lsestraat/
Bijlagen
Laaressingel 1-23 na-oorlogs gemeentelijk monument.jpg
Laaressingel 1-23 na-oorlogs gemeentelijk monument...jpg
Laaressingel hoek Oldenzaalsestraat links stond vroeger het Suikerpaleis van van Heek..jpg
Laaressingel flats en aan de Oldenzaalsestraat maisonnettes 1986. Vroeger stond hier het suikerpaleis van Arnold van Heek.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De Apenhof in het Florapark aan de Laaressingel 159 is een gemeentelijk monument.

Deze voormalige sociëteit “De Apenhof” is van belang vanwege de eraan verbonden geschiedkundige herinneringen.
Het gebouwtje dateert van circa 1880 en was een ontmoetingsplaats van zonen van textielfabrikanten, Het theehuis is op een natuurlijke verhoging gebouw in het Florapark. De bewoning van de Apenhof heeft de laatste dertig jaar zo zijn problemen opgeleverd. In 1966 kwam de bond van speeltuinen in dit gebouw en in krantenberichten uit die tijd wordt gesproken over het behoud van de Apenhof. Kennelijk heeft men toen overwogen het gebouwtje af te breken. In 1979 is het bijna een ruïne geworden. De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker pleitte bij B&W voor behoud en gelukkig is daar gevolg aangegeven. Althans, het staat er nog. In 1980 kraakten 2 studenten van de AKI het pand en gingen er wonen. Ruiten werden door deze 2 studenten hersteld en ze probeerden ook de schouw, het pronkstuk van de Apenhof te herstellen. De gemeente heeft de Apenhof als "Atelierruimte" aangemerkt en momenteel is er dan ook een kunstenaar gehuisvest. In de jaren 60 en 70 heeft de Apenhof en het onderhoud ervan voor problemen gezorgd. Er is zelfs overwogen het karakteristieke gebouw te slopen. In 1979 is het bijna een ruïne geworden. De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker heeft zich hard gemaakt voor het behoud van het gebouw en vandaag de dag staat het er nog steeds.
In 1980 werd het gebouw gekraakt door een tweetal studenten van de AKI. Zij knapten het gebouwtje op. Inmiddels heeft de Gemeente Enschede de Apenhof aangemerkt als atelierruimte en ook op dit moment is er een kunstenaar gevestigd. Op dit moment [we schrijven 2017] is de gemeente Enschede nog steeds eigenaar van het Rijksmonument de Apenhof. Het voormalige theehuis is sinds 1981 door de gemeente Enschede voor een symbolisch bedrag verhuurd aan de kunstenaar F. Haan. In ruil voor de lage huurprijs heeft de huurder echter de plicht om het monument te onderhouden maar volgens de gemeente Enschede is er sprak van groot achterstallig onderhoud.
Tot op dit moment lijkt het zo dat het voormalig theehuis verder in verval raakt en zullen de herstelkosten voor dit kleine monument alleen nog maar verder oplopen. bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... e-apenhof/
Bijlagen
Laaressingel Florapark Apenhof urinoir.jpg
Florapark Het Apenhof.jpg
Florapark Apenhof.JPG
Florapark Apenhof(2).jpg
Florapark Apenhof(2).jpg (139.53 KiB) 8813 keer bekeken
Florapark Apenhof(3).jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De zwerfsteen op landgoed Christinalust; scheiding tussen Usseler- en Twekkelermarke is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 46607 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4660 ... /enschede/

Steen op Christinalust#
In het natuurgebied aan de Zwartevennenweg ligt op
particulier terrein een markesteen tussen Usselo en Twekkelo
(34.35-06), bijgenaamd steen op Christinalust. Dit is een
rijksmonument, maar is niet toegankelijk. Het landgoed
Christinalust is genoemd naar een dochter van Van Heek.
bron: http://www.shsel.nl/wp-content/uploads/ ... merged.pdf
Bijlagen
Zwartevennenweg Christinalust markesteen rijksmonument.jpg
Zwartevennenweg Christinalust markesteen rijksmonument.jpg (201.84 KiB) 8797 keer bekeken
Zwartevennenweg Christinalust grenssteen Usselo en Twekkelo..JPG
Zwartevennenweg Christinalust landgoed zwerfsteen rijksmonument.jpg
Zwartevennenweg Christinalust landgoed zwerfsteen rijksmonument.jpg (153.37 KiB) 8797 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De markepaal in het Ledeboerpark; scheiding tussen Twekkeler- en Esmarke aan de Van Heeksbleeklaan 55-57 is een rijksmonument.
Rijksmonument nummer: 46605 zie:
http://rijksmonumenten.nl/monument/4660 ... /enschede/

De Historische Sociëteit Enschede-Lonneker heeft onlangs samen met de Stichting Natuur- en Milieuraad, bezwaar aangetekend tegen de plannen van het college van burgemeester en wethouders om de bouw van een woning toe te staan op het perceel van Heeksbleeklaan 55-57. Het gaat hier om een woning die veel groter is dan in het bestemmingsplan toegestaan is.

Markesteen Twekkelo-Esmarke
Voor het betreffende gebied geldt de bestemming “agrarische doeleinden met landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden” met als medebestemming ‘wonen’.

Wonen is dus in dit gebied nadrukkelijk ondergeschikt.
Vlak bij de woning bevindt zich bovendien een rijksmonument. Deze is ten onrechte niet opgenomen in de lijst van rijksmonumenten in de toelichting op het bestemmingsplan.
Het betreft de enige overgebleven markepaal tussen de vroegere marken Twekkelo en Esmarke.

De omschrijving luidt: markepaal met inscriptie ‘Tweklo’ en ‘Esmarke’. Het nummer in het rijksmonumentenregister is 46605.
De ligging van de paal is op 52° 13’ 26’’ N en 6° 52’ 7 ‘’ O.
Bron : ’rijksmonumenten dataset, tabel 2 (2009)”
zie:
http://www.shsel.nl/tag/heeksbleeklaan/
Bijlagen
Van Heeksbleeklaan 55-57  Markesteen nr. 34.35-01 op prive terrein stadsbeeldhouwer Gooitzen de Jong.JPG
Van Heeksbleeklaan 55-57  Markesteen nr. 34.35-01 op prive terrein stadsbeeldhouwer Gooitzen de Jong - kopie.JPG
Van Heeksbleeklaan 55-57 Ledeboerpark Markepaal  scheiding tussen Twekkeler- en Esmarke. inscriptie Tweklo en Esmarke.JPG
Van Heeksbleeklaan 55-57 Ledeboerpark Markepaal(Esmark).jpg
Van Heeksbleeklaan 55-57 Ledeboerpark Markepaa (Tweklo).jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het voormalig station Boekelo aan de Windmolenweg 24-26 is een gemeentelijk monument.

In 1884 werd op initiatief van de textielfabrikanten in Twente een nieuwe spoorlijn aangelegd tussen Hengelo en Winterswijk. Een jaar later kwam ook een zijtak tussen Boekelo en Enschede-Noord gereed. Over het tracé reden voornamelijk goederentreinen die kolen aanvoerden voor de vele textielfabrieken. In het begin reden er ook reizigerstreinen, maar door de toenemende concurrentie van de bus werd dit vervoer in 1937 gestaakt. De lijn werd nog voor goederenvervoer gebruikt tot 1973, waarna deze in handen kwam van de stichting Museum Buurtspoorweg (MBS). De MBS werd in 1967 opgericht en richt zich op de instandhouding van het historische treinvervoer.

Het station in Boekelo werd in 1883 gebouwd tegenover de Boekelosche Stoombleekerij van de familie Van Heek. Het oorspronkelijke gebouw van één bouwlaag werd in 1916 met een verdieping verhoogd. Het gebouw is opgetrokken in baksteen onder een zadeldak met daarop drie schoorstenen. De voor- en achtergevel zijn verdeeld in vijf traveeën gescheiden door bakstenen lisenen. De getoogde ruitvensters zijn voorzien van luiken en in de gesloten zijgevels zijn kleine roosvenster geplaatst. Het gebouw werd aan zowel aan beide zijkanten als aan de achterzijde vergroot met een eenlaags uitbouw onder plat dak. Later zijn de gevels gewit waarmee het gebouw zijn huidige sobere uitstraling heeft gekregen.

Het voormalige station is nu in gebruik als woonhuis. Ten noordoosten van het station ligt een grote loods die door de MBS als werkplaats in gebruik is. In deze loods van honderd meter lengte liggen vier sporen, met daarop authentiek treinmaterieel. Hier kunnen de museumgasten bekijken hoe de restauratiewerkzaamheden aan de originele wagons en locomotieven worden uitgevoerd. Tussen het depot en het stationsgebouw ligt een oude wagendraaischijf, waarop vroeger de goederenwagons werden gedraaid. Een paar keer per jaar worden hier nog historische stoomlocomotieven gedraaid. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... t00000155/

zie ook informatie op: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... n-boekelo/
en https://docplayer.nl/22381734-Te-koop-w ... ekelo.html
en https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Boekelo
Bijlagen
Windmolenweg 24-26 Boekelo v.m. Station (thans woonhuis) perronzijde. gemeentelijk monument.jpg
Windmolenweg 24-26 Boekelo v.m. Station (thans woonhuis) voorzijde. gemeentelijk monument.jpg
Windmolenweg 24-26 voormalig Stationsgebouw Boekelo (2).jpg
Windmolenweg 24-26 voormalig Stationsgebouw Boekelo (3).jpg
Windmolenweg 24-26 voormalig Stationsgebouw Boekelo.(10).jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het NS Station aan het Stationsplein is een gemeentelijk monument.

Op 1 juli 1866 werd in Enschede een treinstation geopend, langs de zogenaamde ‘staatsspoorlijn D’ van Zutphen naar Gronau. Dit station ten westen van het stadscentrum, langs de Hengelosestraat. Na de oorlog werd dit station vanwege de ligging buiten het centrum afgebroken en vervangen door een nieuw station, zo’n 600 meter dichter bij het centrum. Het nieuwe station werd gebouwd naar een ontwerp van architect H.G.J. Schelling en is in 1950 geopend.

Het lage en langgerekte stationsgebouw is een samenspel tussen de sobere rechtlijnigheid van het Nieuwe Bouwen en de rijke ornamentatie van het Neoclassicisme. Het is een functionalistisch gebouw, samengesteld uit geprefabriceerde betonelementen en met grote glaspuien en opengewerkte wanden en plafonds. Opmerkelijk is de samenstelling van de prefab betonelementen. Hiervoor is het vermalen puin van door oorlogsgeweld verwoeste gebouwen gebruikt. Brede bordestrappen, luifels op klassieke zuilenrijen en vele sierbetonelementen geven het gebouw allure. Een opvallend element is de slanke opengewerkte toren met stationsklok, waarin de schoorsteen van de centrale verwarming is geplaatst. Het hele complex is opgebouwd uit modules van 5,25 bij 5,25 meter. De ontvangsthal werd door Schelling gezien als de belangrijkste ruimte en kenmerkt zich door openheid.

Het busstation was aanvankelijk gesitueerd aan de voorzijde van het station, maar werd in de jaren ’70 verplaatst naar de zijkant. Dit leidde ertoe dat de zijingang aan de zuidzijde meer werd gebruikt dan de officiële hoofdingang aan de westzijde. In 2000 is het station verbouwd naar een ontwerp van IAA Architecten. Hierbij is de zijingang vervangen door een nieuwe ingang. Via een ruime trap, met daarboven een schijnbaar zwevende luifel, komt de reiziger direct binnen in de ontvangsthal. De verbouwing is gedaan met groot respect voor het ontwerp van Schelling en de bijzondere ruimteopbouw van het station is zoveel mogelijk gehandhaafd.

Het station werd door Schelling ontworpen als een mix tussen een kopstation en een parallelstation. Dit omdat de Nederlandse treindiensten in Enschede eindigden, maar er ook een internationale trein vanuit Zutphen via Enschede naar Gronau reed. Deze dienst werd echter in 1980 opgeheven, waardoor het station enkel nog de functie van kopstation had. Sinds 2001 is de treindienst naar Gronau weer actief, maar enkel vanaf Enschede omdat de spoorbeveiligingssystemen van Nederland en Duitsland niet op elkaar aansluiten. Hierdoor is het station een dubbel kopstation geworden.

Het station van Enschede was het eerste in een reeks door Schelling ontworpen stations. In navolging ontwierp hij onder meer de stations van Hengelo (1951), Zutphen (1952) en Arnhem (1954). Evenals het station in Enschede worden deze stations gekenmerkt door het gebruik van beton en zuilen. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... 16/?char=S

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... nschede-2/
en https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Enschede
zie ook foto's op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... from=&pto=
Bijlagen
Stationsplein Plafond van de stationshal.jpg
Stationsplein Plafond van de stationshal.jpg (109.3 KiB) 8750 keer bekeken
Stationsplein 1952 Zicht op regionaal busstation en treinstation Enschede. GTW bus.jpg
Stationsplein  NS-station terras en ingang fietsenstalling.jpg
Stationsplein Station van architest Schelling in de jaren 60.jpg
Stationsplein bouw station 1950. (2).jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het Gerechtsgebouw aan de Molenstraat 23, waarin het Kantongerecht, is een gemeentelijk monument.

Net buiten het historisch centrum van Enschede, langs het spoor, staat het gerechtsgebouw van Enschede. Dit pand is in 1903 gebouwd in opdracht van de gemeente en werd ontworpen door het bureau van de hoofdingenieur van gerechtsgebouwen, Willem Cornelis Metzelaar (1849-1918).

Het ontwerpen van gerechtsgebouwen zat de familie Metzelaar in het bloed. De vader van Willem Cornelis, Johan Frederik Metzelaar (1818-1897), was als hoofdingenieur in dienst bij het ministerie van Justitie en tekende onder meer het gerechtsgebouw in Tiel. Willem Cornelis studeerde aan de Polytechnische School in Delft en werd in 1883 assistent van zijn vader. Drie jaar later volgde hij zijn vader op als hoofdingenieur, een functie die hij tot 1913 heeft vervuld. Omdat in 1881 een nieuw Wetboek van Strafrecht was ingevoerd, werden in deze periode tal van nieuwe justitionele gebouwen gerealiseerd. Voorbeelden zijn de gevangenis in Breda (1886), het gerechtsgebouw in Zutphen (1889), het gerechtsgebouw in Rotterdam (1895) en de koepelgevangenis in Haarlem (1901). Verder werden door het bureau van W.C. Metzelaar zeker 28 kantongerechten ontworpen, in onder meer Tilburg (1897), Nijmegen (1906), Delft (1907), Den Haag (1909), Utrecht (1912) en Hilversum (1912). Het gerechtsgebouw in Enschede werd in 1903 ontworpen, naar verluid door de zoon van Willem Cornelis.

Het gerechtsgebouw is opgetrokken in een sobere neoclassicistische stijl. Het pand staat op een natuurstenen plint en heeft bakstenen gevels. Natuurstenen speklagen en lichte bakstenen banden sieren de gevels. Boven de vensters zijn ontlastingsbogen met sluitstenen. Opvallend element is de uitstekende trappentoren met tentdak, die in een binnenhoek van de zuidgevel is geplaatst. Op het schilddak bevinden zich dakkapellen met timpanen.

Al in de jaren ’70 werd door de gemeente Enschede een stuk grond gekocht achter het historische pand, voor de bouw van een nieuw kantongerecht. Pas in 2003 is dit plan tot uitvoering gebracht, met de realisatie van een uitbreiding van het bestaande gebouw. Deze uitbreiding is ontworpen door architect Jo Jansen en bestaat uit twee sobere, rechthoekige volumes. De gevels zijn opgetrokken in een donkere baksteen en worden doorbroken door brede stroken van glas en aluminium panelen. De gebouwen zijn dusdanig gepositioneerd, dat ze samen met het historisch gerechtsgebouw en het naastgelegen pand een patio omsluiten. De entree bevindt zich aan de Molenstraat, tussen het historisch kantongerecht en het aangrenzende pand. Doordat de dakrand van de uitbreiding onder de gootlijn van het bestaande gerechtsgebouw is gebleven, is de nieuwbouw ondergeschikt gemaakt aan het historische pand. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... 83/?char=G

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... lenstraat/
en https://nl.wikipedia.org/wiki/Kantongerecht_Enschede
zie ook foto's op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... from=&pto=
Bijlagen
Molenstraat 23 Kantongerecht. gemeentelijk monument.jpg
Molenstraat Gerechtsgebouw (3).JPG
Molenstraat kantongerecht (3).JPG
Molenstraat kantongerecht (3).JPG (91.2 KiB) 8769 keer bekeken
Molenstraat Kantongerecht gevelsteen.JPG
Molenstraat links gebouw Kantongerecht.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het schoolgebouw met de voormalige onderwijzerswoning aan de Olieslagweg 123 is een gemeentelijk monument.

De openbare Lagere School "De Kosmos" met de voormalige onderwijzerswoning is gelegen aan de Olieslagweg 123. De school is gebouwd omstreeks 1930 en werd op 17 mei in dat jaar officieel geopend. De school staat op een prominente plek op de hoek van de Olieslagweg en de Jupiterstraat.
In 1940 werd de naam van de school gewijzigd van school EII in Twekkelerschool echter op 20 januari 1947 werd de naam opnieuw gewijzigd nu in Westerschool. Toen bleek echter dat er vaak sprake was van verwarring met de West Indieschool en besloot de gemeentraad op 22 mei 1953 opnieuw een naamsverandering door te voeren in T. van den Blink school. [destijds van 1919 tot 1930 gemeentelijk inspecteur onderwijs van Lonneker]. bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... de-kosmos/

zie ook foto's op: viewtopic.php?f=9&t=2791&p=120009&hilit ... ol#p120009
en
http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... cts_id=530
Bijlagen
Olieslagweg 123 openbare Lagere School “De Kosmos” gemeentelijk monument.jpg
Olieslagweg Nr. 92. O.L. school E II 1930.jpg
Olieslagweg Nr. 92. School EII 1940.jpg
Olieslagweg Nr. 138 Westerkleuterschool 1948.jpg
Olieslagweg Twekkelerschool, sinds 22 mei 1953 T. van den Blinkschool, openbare lagere school. juli 1943.jpg
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4796
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Veteraan »

Stel je voor, je kijkt op school dromend uit het raam en ziet ....korenvelden!
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

de Fabelhuttesteen. Rijksmonument 46595 wordt ten onrechte Belderspaal genoemd. zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4659 ... /enschede/

Deze grenspaal staat op privé terrein. Het gemakkelijkst is hij te benaderen door vanaf de Haaksbergerstraat de Oelerbeek aan de Hengelose kant 300 meter te volgen. Dan is hij links in het weiland goed te zien.
De Fabelhuttesteen (35.44-01) op de grens van de marken Twekkelo en Oele. Het is rijksmonument 46595 (daar ten onrechte Belderspaal genoemd). De paal ontbreekt in eerste instantie in het proces-verbaal der grensbepaling van het grondgebied der gemeente van Hengelo (en dus ook Lonneker) en is daar later aan toegevoegd met de melding "De nader aangewezene tusschenkomende paal no. 13a bij decisie van Zijn Excellentie den heere Gouverneur dezer provincie de dato 29 augustus 1821 2e divisie no. 682 geapprobeerd zijnde is hier agter bij een nader proces verbaal beschreven en te vinden." De naam Fabelhutte steen is niet in het proces-verbaal te vinden; hij wordt omschreven met Benthemer steenen paal.
Het kaartje (met noorden rechts), een uitsnede van de minuutplan uit 1832, toont dat de paal in een bocht van de Oelerbeek stond; de paal is niet verplaatst, de beek wel. De Fabulhutte stond net iets ten noorden tegen de grens aan, net in Oele. De scheiding tussen Oeler Deldenerzijde en Oele Woolderzijde, die van het noord-westen naar het zuid-oosten door Oele liep, eindigde hier. bron: http://www.markegrenzen.nl/markestenen/ ... index.html

De Belderspaal (34.35.44) ligt op de grens van de marken Usselo, Twekkelo en Oele. Een replica is geplaatst op 8 november 2014, en de paal is officieel onthuld op 21 maart 2015, zie de filmpjes onder "Verwijzingen".
De onderstaande foto uit Jaarboek Twente 19701 is de Fabelhuttesteen. Rijksmonument 46595 wordt ten onrechte Belderspaal genoemd; net als de foto hieronder is de Fabelhuttesteen bedoeld. De in het monumentenregister vermelde lokatie is voor geen van beide stenen correct; de Fabelhuttesteen staat 200 meter verderop. bron: http://www.markegrenzen.nl/markestenen/belderspaal/

Fabelhuttesteen
Markesteen Twekkelo-Oele. Niet toegankelijk, alleen zichtbaar vanaf het schouwpad. De steen is genoemd naar boerderij de Fabelhutte die hier gestaan heeft en waarnaar ook de Fabelenweg genoemd is. Het is rijksmonument 46595 (daar ten onrechte Belderspaal genoemd).
De paal ontbrak in eerste instantie in het proces-verbaal der grensbepaling van het grondgebied der gemeente van Hengelo (en Lonneker) en is daar later aan toegevoegd. De naam Fabelhutte is daarbij niet genoemd, hij wordt omschreven als een 'Benthemer steenen paal'.
Hij is behoorlijk afgesleten, waarschijnlijk door de koeien met wie hij al lange tijd de wei deelt. De paal stond oorspronkelijk in een bocht van de Oelerbeek; de paal is niet verplaatst, de beek wel. De boerderij Fabelhutte stond iets ten noorden tegen de grens aan, net in Oele. bron: https://www.landschapoverijssel.nl/rout ... e-enschede
Bijlagen
Beldershoekweg Belderspaal replica.jpg
Beldershoekweg Belderspaal replica.jpg (79.89 KiB) 8677 keer bekeken
Beldershoekweg Belderspaal infobord.jpg
Beldershoekweg Belderspaal infobord.jpg (84.74 KiB) 8677 keer bekeken
Beldershoek Fabelhuttesteen.jpg
Fabelhuttesteen, de grenssteen van de marken Twekkelo en Oele..JPG
Fabelhutte uitsnede van de minuutplan uit 1832.jpg
Fabelhutte uitsnede van de minuutplan uit 1832.jpg (49.61 KiB) 8677 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De zwerfsteen bij het Oldenzaalseveen is de scheiding tussen Lutter- en Lonnekermarke en is een rijksmonument. De steen tegen het ossenschot (20.32-01) ligt op de grens van de marken De Lutte en Lonneker. Steen nr. 6 in de grensbepaling van de buitengrens van Lonneker. bron: http://www.markegrenzen.nl/markestenen/ ... index.html
De steen is rijksmonument 46602. zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/4660 ... /enschede/

Steen tegen het ossenschot
Markesteen De Lutte-Lonneker. Genoemd
naar het ‘ossenschot’, waar vee van een
andere marke dat overgelopen was, geschut
of bewaard werd. De marke kon de dieren
tegen betaling terugkrijgen.
Veen en vee
In de 17e eeuw betwistten de boeren van de Lonnekermarke en de burgers van
Oldenzaal elkaar het recht om in het Oldenzaalse veen turf te steken en hun vee te laten
grazen. Het gebied werd aan Oldenzaal toegewezen, maar de schermutselingen namen
niet af en de partijen bleven vee van elkaar stelen.
Bij de verdeling van de marken, halverwege de 19e eeuw, bepaalde het gerechtshof te
Zwolle dat het grootste deel van het gebied aan Oldenzaal toe zou komen. In 1892
verkocht Oldenzaal het veengebied aan Abraham Ledeboer uit Enschede, die er bos liet
aanplanten voor houtproductie. bron: https://landschapoverijssel.routemaker. ... schede.pdf
Bijlagen
Oldenzaalseveen. Scheiding Lutter- en Lonnekermarke. zwerfsteen rijksmonument nr. 46602.jpg
Oldenzaalseveen. Scheiding Lutter- en Lonnekermarke. zwerfsteen rijksmonument nr. 46602.jpg (226.48 KiB) 8666 keer bekeken
Oldenzaalseveen Steen tegen het Ossenschot Rijksmonument nr. 46602.jpg
Oldenzaalseveen Steen tegen het Ossenschot infobord.jpg
Oldenzaalseveen Markesteen De Lutte-Lonneker. Steen tegen het Ossenschot..jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

De gedenknaald in het Van Heekpark is een rijksmonument. Rijksmonument nummer: 510592 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/5105 ... /enschede/

Gedenknaald G.J. van Heek
Kunstenaar Leen van Tetterode
Jaar 1922
Materiaal Graniet
Locatie Minister de Savornin Lohmanlaan, G.J. van Heekpark, Enschede
Monumentnummer 510592
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur
De gedenknaald G.J. van Heek is een 20e-eeuws monument in het G.J. van Heekpark in Enschede.

Achtergrond
Textielfabrikant Gerrit Jan van Heek (1837-1915) schonk aan de gemeente Enschede een park, dat in 1918 werd geopend en zijn naam kreeg. Op 1 mei 1922 werd Van Heek, in aanwezigheid van onder anderen de burgemeesters van Enschede en Lonneker, herdacht. Lizzy Ansingh maakte een portret van Van Heek, dat een plaats kreeg in het theehuis, en er werd een gedenknaald onthuld, gemaakt door beeldhouwer Leen van Tetterode.
Van Heeks broer Hendrik Jan (1814-1872) was de stichter van het Volkspark, waar in 1874 een gedenkzuil werd opgericht.

Beschrijving
Het granieten monument is een 6,50 meter hoge obelisk die bestaat uit acht taps toelopende blokken. Op de sokkel zijn aan drie zijden voorstellingen in reliëf aangebracht en op de vierde zijde het wapen van Enschede, het geboorte- en overlijdensjaar van Van Heek en de tekst:
aan Gerrit Jan van Heek den schenker van dit park uit dankbaarheid gewijd
door de ingezetenen van Enschede april 1922

Waardering
Het gedenkteken werd in 1999 als rijksmonument opgenomen in het Monumentenregister, het is van "van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundige belang vanwege:
- de herinnering aan de stichter van het G.J. van Heekpark
- de vormgeving in Nieuwe Kunst stijl
- de ruimtelijke relatie van de naald met de andere elementen in en de aanleg van het park. bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gedenknaald_G.J._van_Heek

zie ook mijn bericht van 29-10-2017 in topic kunstobjecten Enschede op: viewtopic.php?f=5&t=481&p=168585&hilit= ... ld#p168585
zie ook foto's op de site van enschedeinansichten.nl op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... from=&pto=
Bijlagen
van heekpark Gedenknaald uit 1922 ter ere van G.J. van Heek namens een dankbare bevolking...jpg
van heekpark Gedenknaald uit 1922 ter ere van G.J. van Heek namens een dankbare bevolking...jpg (145.25 KiB) 8690 keer bekeken
van Heekpark gedenknaald (2).jpg
van Heekpark gedenknaald (3).jpg
van  Heekpark gedenknaald.JPG
van heekpark gedenknaald 1925.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie »

Het Van Lochemsbleekpark aan de Hengelosestraat 549 en Roessinghsbleekweg is een rijksmonument, onderdeel van het G.J. Van Heekpark. Rijksmonument nummer: 510593 zie:
http://rijksmonumenten.nl/monument/5105 ... /enschede/

Het Van Lochemsbleekpark werd in 1929 aan de stad Enschede geschonken door de kinderen van textielfabrikant Gerrit Jan van Heek. Hiermee volgden zij het voorbeeld van hun vader, die in 1918 het Van Heekpark voor de bewoners van Enschede openstelde. Het Van Lochemsbleekpark is 3 ha groot en vormt een uitbreiding op het grotere Van Heekpark.

Het van Lochemsbleekpark werd evenals het Van Heekpark ontworpen door tuinarchitect Petrus Hermannus Wattez uit Delden. Hij transformeerde de voormalige buitenplaats van de familie Roessingh uit 1902 tot een klein park met een intiem karakter. Het park is gedeeltelijk symmetrisch aangelegd en wordt doorkruist door de Van Lochemslaan, een eerbetoon aan de fabrikant Herman van Lochem, één van de pioniers van de Twentse textielindustrie. Aan weerszijden van de laan liggen dierenweiden die zijn omplant met eiken en rododendrons. Verderop krijgt het park een meer vrij karakter, met wandelpaden, een vijver en hagen. Aan de westzijde van het park bevindt zich een voormalig buitenhuis met tuinmanswoning, een ontwerp van architect H.E. Zeggelink.

Bij de entree van het park aan de Hengelosestraat en aan de achterzijde van de dierenweide staan de kunstwerken ‘Hartstocht’ en ‘Voetganger’ van kunstenares Saskia van den Eerde uit Enschede. Naast de vijver bevindt zich een monument van de kunstenaar Albert Termote. Dit beeld is geschonken door de stad Antwerpen en is geplaatst ter nagedachtenis aan de Vlamingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gevlucht.

Het Van Lochemsbleekpark loopt over in het Van Heekpark via de zogeheten ‘Berceau’, een lange poort, gevormd door hoog opschietende en bovenaan naar elkaar reikende beuken. Voorheen waren beide parken van elkaar gescheiden, maar in de jaren tachtig werd de afscheiding opgeheven waardoor één park is ontstaan. De parken zijn nog altijd een aangename plek voor sport en ontspanning. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... 34/?char=V
Bijlagen
Hengelosestraat 17-7-1929  schenking van de Van Lochemsbleek door fam van Heek .  later het Van Lochemsbleekpark..jpg
Hengelosestraat 549 Van Lochemsbleekpark  fontein bruggetje.jpg
Boddenkampsingel Van Heekpark-Van Lochemsbleekpark (9).jpg
Roessinghsbleekweg Van Lochemsbleek poort.JPG
Van Lochemlaan vanaf de Hengelosestraat op Van Lochemsbleekpark .jpg
Plaats reactie