Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Archeologische vondsten

Over de rijke historie van de stad.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Archeologische vondsten

#1 Bericht door Errik » ma sep 13, 2004 7:11 pm

In dit topic kunnen we de oude en nieuwe opgravingen bespreken. Ik hoop op een aantal leuke en leerzame discussies zoals eerder al in het topic "boeken over Enschede". De opgravingen spreken niet bepaald voor zichzelf en de interpretatie laat sterk te wensen over. Misschien kan Winus de posts over dat artikel van Roelofzen in Typisch Twente naar dit topic verplaatsen? :)
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Robert

#2 Bericht door Robert » ma sep 13, 2004 7:29 pm

Ok, een toekomstige opgraving dan maar om mee te beginnen:
Archeologen zetten Usseleres half jaar lang op de kop
USSELO - Van september tot februari 2005 gaat de Usseleres op de kop voor archeologisch onderzoek. In een gebied van 150 hectare komen honderden proefsleuven (tweeënhalf bij tien meter). Op plekken waar de verwachtingen hoog zijn, zijn circa twaalf proefputten per hectare nodig.

De geschiedkundige veldoperatie loopt vooruit op de omvorming van het agrarische gebied tot bedrijventerrein. Het gemeentebestuur van Enschede verwacht in 2007 de eerste kavels uit te geven.

In het begin van dit jaar waren er al veldboringen naar mogelijke archeologische waarden. Die hebben sporen aangetoond uit de Oude Steentijd, Romeinse en IJzertijd en de Middeleeuwen.
De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek en provinciaal archeologe Suzanne Wentink werken mee aan een uitgebreider onderzoek van de Usseleres. Zodra de oogst van het land is, begint men er mee.
Het gaat om het gebied in de driehoek Westerval, Usselerrondweg en Rijksweg 35. Omwonenden en grondeigenaren zijn vorige week van de op handen zijnde operatie op de hoogte gebracht.
Usselo heeft internationaal bij archeologen reeds een bekende naam. In de jaren veertig van de vorige eeuw zijn bij opgravingen in het Usselerveen talrijke werktuigen van vuursteen aangetroffen uit circa 8000 jaar voor Christus.
De vroegere directeur van het Rijksmuseum Twente, dr. C. Hijszeler ontdekte bij Usselo een typische witte met brokjes houtskool doorspikkelde grondlaag die later in heel West-Europa tot in Polen toe werd teruggevonden. De 10-15 centimeter dikke laag staat sindsdien wetenschappelijk te boek als ‘De laag van Usselo’.

Flora en fauna
Het gemeentebestuur streeft naar een zorgvuldige landschappelijke inpassing van het nieuwe bedrijventerrein op de Usseleres. Eind 2003/begin 2004 is ook een veldonderzoek geweest naar de flora- en faunawaarden in het gebied.
Naar verwachting volgende maand is de eindrapportage klaar.
Het bedrijventerrein zal totaal negentig hectare omvatten, waarvan zestig hectare aan uit te geven kavels.
Zowel de flora- en faunastudie als het archeologisch onderzoek zijn mede bepalend waar precies op de 155 hectare grote Usseleres (Noord) het bedrijventerrein moet komen.

=== Alsof er nog niet genoeg gegraven is in Usselo, maar het kan natuurlijk nooit kwaad. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd wat er allemaal nu weer naar boven komt (en hoe 't uitgelegd wordt). Hijszeler heeft erg veel archeologisch onderzoek gedaan, onder andere bij de Hunenborg (waar ook voor die tijd al onderzoek was gedaan, jammergenoeg ook gedeeltelijk door wat plaatselijke boertjes :down: {schijnt 't}) en bij het voormalig klooster in Sibculo.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#3 Bericht door Errik » ma sep 13, 2004 8:25 pm

Toch jammer dat de grootste es van West-Europa ten prooi valt aan de stad. Weer een stukkie uitloopgebied weg...
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Archeologische vondsten

#4 Bericht door Winus » di sep 14, 2004 8:51 pm

Errik schreef:Misschien kan Winus de posts over dat artikel van Roelofzen in Typisch Twente naar dit topic verplaatsen? :)
Welke posts bedoel je, ik kanze zo snel niet vinden. Overigens heb jij dezelfde rechten als ik hier Errik. Hoewel ik niet zeker weet of het wel zo verstandig is als jij de posts gaat verschuiven. Het splitsen en samenvoegen is een nogal ingewikkelde procedure. ;)
de kloomp'maj anhoalen

Robert

#5 Bericht door Robert » di sep 14, 2004 8:55 pm

Dat ging voornamelijk volgens mij over de artikelen van Roeloffzen en de discussie die daarover gevoerd is tussen voornamelijk Errik en mij, die je al hebt gesliptst in 'Ontstaansgeschiedenis van Enschede'. Wat mij betreft is de indelling nu in ieder geval wel goed; dit topic kan dan gebruikt worden voor andere onderzoeken, de borg blijft toch 'n verhaal apart.
Dat bleek vanmiddag wel bij Roeloffzen ;) over 'n uurtje hoop ik alles uitgewerkt en wel te kunnen posten.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#6 Bericht door Q. » di sep 14, 2004 9:37 pm

Errik schreef:Toch jammer dat de grootste es van West-Europa ten prooi valt aan de stad. Weer een stukkie uitloopgebied weg...
Niet eens aan fatsoenlijke bebouwing, maar aan een ranzig bedrijventerrein. Bah.
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#7 Bericht door Errik » wo sep 15, 2004 7:21 pm

Als net als vroeger die bedrijven een paar verdiepingen tellen, is er aanmerkelijk minder ruimte nodig voor al die onzin. Maar dat kost natuurlijk weer te veel centjes! :x
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 473
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#8 Bericht door imzadi » wo sep 15, 2004 7:41 pm

Het bouwen van bedrijven in meerdere lagen hoeft helemaal niet duurder te zijn. Dit is in verschillende onderzoeken (o.a. van de provincie Gelderland) aangetoond!
Het is echter veelal een starre houding van ontwikkelaars die 'modernere' bouwvormen tegenhoudt. "Waarom een ander concept bedenken als het huidige voldoet?"
Tja, als mensen bang zijn eens wat anders te proberen, dan kom je niet vooruit... :?

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#9 Bericht door Errik » do sep 16, 2004 11:51 am

Doet me denken aan het verhaal dat Winus me vertelde over veel efficientere betonvloeren die maar niet toegepast worden.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Robert

#10 Bericht door Robert » zo jan 09, 2005 9:43 pm

Vondsten uit Enschede in het Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden

hielbijl
De vondst van een bronzen voorwerp is zeldzaam in Nederland. Dat komt omdat brons kostbaar was en voorwerpen vaak werden omgesmolten of als offer werden gebruikt. Offers bracht men vaak op natte plaatsen, zoals venen, plassen en rivieren. Dit is een zogenaamde hielbijl. De bijl werd op een gehoekte en gespleten houten steel gezet.

Gemaakt in: -1300
Afbeelding

afgietsel van een klokbeker
In de prehistorie maakte men aardewerk met de hand. Behalve voor huishoudelijke doeleinden werden de zogenaamde klokbekers ook gebruikt als grafgiften voor de dode, waarschijnlijk gevuld met voedsel of drank. Deze afgietsel is versierd in drie zones van schuimstaande indruksels.

Gemaakt in: van -2500 tot -2300
Afbeelding

afgietsel van een voorraadvat
Al het aardewerk uit de prehistorie werd met de hand gemaakt. De draaischijf werd nog niet gebruikt. Dit exemplaar is een afgietsel van gips. Het origineel staat in het Twents museum. De grootte van de pot wijst op een functie als voorraadvat voor het opslaan van graan, peulvruchten en gedroogde vruchten. Potten werden behalve voor normale huishoudelijke doeleinden ook gebruikt als urn. Het as van de brandstapel en de resten van een gecremeerde dode werden in de urn gestopt en bijgezet in een urnenveld.

Gemaakt in: van 1928 tot 1929
Afbeelding

Gebruikersavatar
Rikarchitecten
Member
Member
Berichten: 279
Lid geworden op: vr mar 19, 2004 8:17 pm
Locatie: Enschede

#11 Bericht door Rikarchitecten » zo jan 09, 2005 11:50 pm

Ik woon vlakbij de usseler-es, laatst nog wel de hond uitgelaten daaro.
allemaal gaten in de grond, geen vikingmannen gevonden, jammer.
ENSCHEDE

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#12 Bericht door Winus » zo jan 09, 2005 11:57 pm

IS dat gevonden op de es? 2500BC is toch best oud.
de kloomp'maj anhoalen

Robert

#13 Bericht door Robert » ma feb 07, 2005 5:36 pm

Usseleres weer dicht, rapportage volgt

Zonder veel ruchtbaarheid hebben de afgelopen maanden twee archeologische bureau’s (ADC uit Amersfoort en Archeologic uit Woerden) op de Usseleres bergen werk verzet.

In een gebied van 150 hectare groeven ze honderden gleuven, op zoek naar prehistorische restanten. Over de resultaten van het werk zeggen woordvoerders van beide bureau’s niets te mogen vertellen. Ze verwijzen door naar hun opdrachtgever, de gemeente. Die verwacht in de loop van dit jaar met een volledige rapportage te komen. Daar wordt door veel in de regionale historie geïnteresseerde mensen met grote belangstelling naar uitgekeken. Usselo heeft reeds internationaal bij archeologen een bekende naam.

In de jaren veertig van de vorige eeuw zijn bij opgravingen in het Usselerveen talrijke werktuigen van vuursteen aangetroffen uit circa 8000 jaar voor Christus.

De vroegere directeur van het Rijksmuseum Twente, dr. C. Hijszeler ontdekte bij Usselo een typische witte met brokjes houtskool doorspikkelde grondlaag die later in heel West-Europa tot in Polen toe werd teruggevonden. De 10-15 centimeter dikke laag staat sindsdien wetenschappelijk te boek als ‘De laag van Usselo’
============
Wij wachtenin spanning af.  :D

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#14 Bericht door Errik » di feb 08, 2005 9:54 am

Ben erg benieuwd!
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Robert

#15 Bericht door Robert » do mar 17, 2005 4:00 pm

Wat heeft Enschede met archeologie ?

Wat zijn de archeologische verwachtingen in Enschede en welke positie neemt de Usseleres met haar vermeende bodemschatten in? Wat willen wij in Enschede behouden? Over die vragen is vanavond (donderdag vanaf 19 uur) in het Dishotel aan de Boulevard een openbare informatiebijeenkomst waarvoor de gemeente haar inwoners uitnodigt.


Vanmiddag tussen 15 en 17 uur is er een aparte sessie voor de politiek. Aanleiding vormt het uitgebreide bodemonderzoek de afgelopen maanden op de Usseleres.

Wethouder André Le Loux die beide bijeenkomsten opent, moet bij voorbaat nieuwsgierigen teleurstellen over mogelijk belangrijke vondsten deze winter op de Usseleres.

Er zijn wel ontdekkingen gedaan maar volgens hem niet van schokkende aard. Zo blijkt in de loop van de tijd een oorspronkelijke woonplek op de es te zijn verlaten en ingeruild voor een locatie zuidelijker op de es.

Van unieke archeologische vondsten is geen sprake. Belangrijker voor de informatiebijeenkomst is het Verdrag van Malta dat overheden verplicht cultuurhistorische vondsten in kaart te brengen.

Het stadsbestuur presenteert een archeologische verwachtingskaart en een nieuw selectiebeleid van wat in Enschede de moeite waard is te behouden en op welke wijze. Dit beleid is volgens de gemeente de meetlat waarmee het belang van vindplaatsen wordt gemeten.

Het nieuwe archeologiebeleid is in samenspraak met de provincie. Doel is in bestemmingsplannen voortaan een aparte paragraaf te wijden aan archeologie in het betrokken gebied.

Toeval is dat vanavond (20 uur) eveneens in het Dishhotel de conservator/archeoloog van het Leids Museum voor Oudheden een lezing houdt over kinderleven in de Romeinse tijd.

Oet nen Baans.

Helaas kan ik niet... Gaat d'r nog iemand heen?

Robert

#16 Bericht door Robert » za apr 30, 2005 6:29 pm

Gemeente verwacht eerste kavels bedrijventerrein volgens schema in 2007 uit te geven
Bodemschatten op Usseleres vallen tegen

ENSCHEDE - De archeologische verwachtingen van de 150 hectare grote Usseleres waren na proefboringen hoog gespannen. Maar het graven van honderd proefsleuven leverde afgelopen winter geen grote vondsten op. De aanleg van een bedrijventerrein vanaf 2007 kan normaal doorgaan.

Dat verwacht de gemeente aan de hand van een eindrapport van het coördinerende adviesbureau Past2Present-Archeologic in Woerden. Dat bureau heeft het gebied, voor eventueel nader onderzoek met gerichte opgraving, verkleind tot hooguit tien tot vijftien hectare. Het ligt op het hoogste deel van de es, ten zuiden van de Hilgenhuesweg, tussen de Usselerweg en de Ruilverkavelingsweg.

Het is een gebied dat, voordat boeren het ophoogden met schapenmest, geologisch reeds een bolling kende en bij uitstek geschikt was voor bewoning.

Er zijn in dit gebied duizend aardewerkscherven gevonden, dertig bewerkte vuurstenen, alsmede diverse maal-, klop- en slijpstenen uit de periode 6000-2000 jaar voor Christus (Jonge Steentijd). De meeste scherven aardewerk dateren uit de IJzertijd (800-12 jaar voor Christus).

Uit de Late Romeinsetijd dateren silhouetten van hutkommen, kleine gebouwtjes voor diverse ambachten. Daar zijn ook enkele klosjes voor het spinnen van wol aangetroffen. Uit de vroege en late Middeleeuwen troffen de archeologen slakken aan uit ijzerovens.

Op een plaats zijn twee kuiltjes met verbrande botten gevonden. Een koolstofanalyse heeft uitgewezen dat het om resten uit een paar honderd jaar voor Christus gaat. Ze zijn bewaard gebleven. Wellicht geschikt voor tentoonstelling in het Crematorium Usselo.

Archeoloog René Isarin kan als adviseur voor de gemeente geen aantallen van aangetroffen opstallen onder de Usseleres noemen. Hooguit dat er wanden van opstallen als woningen, vee- en voorraadschuren zijn aangetroffen. Hij vermoedt dat de es onregelmatig op diverse plekken bewoond is geweest en er sprake was van ‘zwervende erven’.

Uit een eindrapportage van eerder onderzoek op de nabij gelegen Josinkes zijn concreet drie woningen en twee schuren gevonden. René Isarin: ‘Dat betrof een echte opgraving in een vervolgonderzoek op proefsleuven zoals we die nu op de Usseleres hebben gegraven.’

De voorlopige resultaten zijn gisteren aan wethouder A. Le Loux gepresenteerd en aan deze krant verstrekt.

De provincie Overijssel en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek moeten nog met de bevindingen akkoord gaan.

Beide hebben inmiddels om aanvullende informatie gevraagd.

In augustus/september verwacht de gemeente op een informatieavond voor de bevolking de vondsten op Usseler- en Josinkes breeduit te presenteren.
Bron: TCTubantia

Dat is dus het einde van de Usseleres...  :(

Martin

#17 Bericht door Martin » za apr 30, 2005 6:33 pm

Gaan ze dat hele stuk vol bouwen?  :x

Robert

#18 Bericht door Robert » za apr 30, 2005 6:34 pm

Nou, dat lijkt me wel heel sterk. Honderdvijftig hectare staat niet in één dag vol, maar dit is mijns inziens het begin van het einde..

Martin

#19 Bericht door Martin » za apr 30, 2005 6:40 pm

Zonde, zonde en nogmaals zonde! :shake:
Ik had nog zo gehoopt dat het stuk bespaard zal blijven.

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 473
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#20 Bericht door imzadi » za apr 30, 2005 8:05 pm

:x :x :x
Deze fout zal nooit meer te herstellen zijn.

:cry:

Plaats reactie