Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Tegelerweg 7 vroeger pand voor diensten Silo Church nu kinderdagverblijf. zie: https://indebuurt.nl/enschede/genieten- ... 4/#slide-4
zie ook: https://www.tubantia.nl/enschede/silo-c ... ~a3e0322a/
en https://www.volle-evangelie.nl/kerken/o ... chede.html
Tegelerweg 7 school met de bijbel.jpg
Tegelerweg 7 school met de bijbel.jpg (147.58 KiB) 1608 keer bekeken
Tegelerweg 7 kinderopvang 't Wooldrik 2015.jpg
Tegelerweg 7 kinderdagverblijf vroeger pand voor diensten Silo Church.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Gerard Terborghstraat 1 RK Basisschool De Triangel wordt op zondagmorgen gebruikt voor samenkomsten Volle Evangelie Gemeente Enschede. zie: https://www.volle-evangelie.nl/kerken/o ... chede.html
Gerard Terborghstraat 1 RK Basisschool De Triangel.jpg
Gerard Terborghstraat 1 RK Basisschool De Triangel.jpg (43.56 KiB) 1602 keer bekeken
Gerard Terborghstraat 1 RK Basisschool De Triangel(3).JPG
Gerard Terborghstraat  school 1 De Triangel 08-02-2013 (2).JPG
Gerard Terborghstraat  school 1 De Triangel 08-02-2013.JPG
Gerard Terborghstraat 1 Katholieke Basisschool De Triangel.JPG
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

De Oude Kerk

Zelfstandige parochie
De grote kerk op de markt in Enschede heeft wellicht een houten voorganger gehad op diezelfde plaats. In de 8ste eeuw werden de Saksische gebieden, waaronder Twente, veroverd door de Frankische koningen. Het verzet van de Saksische stammen werd gebroken in een reeks veldtochten, bekend onder de naam Saksische oorlogen. In 804 werd de Vrede van Selz gesloten. In 785 ging de belangrijkste Saksische leider Widukind (zoon van het woud) al om politieke redenen over tot het christendom, de staatsgodsdienst in het Frankische rijk. De onderworpen Saksische stammen, althans hun voormannen, werden collectief gekerstend door predikers die werden uitgezonden door de bisschoppen van Utrecht. In Twente waren onder meer de missionarissen Plechelmus, Marcellinus en Lebuïnus actief. Zij stichtten hun kerken vaak op plaatsen waar ook al een voorchristelijk heiligdom stond, te weten bij grote bomen, dikke stenen, bij een bron of bij stromend water. In 601 gelaste paus Gregorius de Grote christelijke kerken juist op zulke plaatsen te bouwen of eventueel een bestaand gebouw opnieuw te wijden. Karel de Grote bevestigde in 789 die opdracht.

Volksgeloof
Na de dood van Bonifatius in 754 lijkt het Friese bisdom, dat grofweg het westen en noorden van het huidige Nederland omvat moet hebben, min of meer te zijn opgeheven. Pas in de 10de eeuw lukte het bisschop Balderik (917‒975) vanuit Utrecht het bisdom weer een rol van betekenis te spelen en uiteindelijk komt ook Overijssel definitief "onder de Utrechtse mijter" te brengen.
De volledige overgang naar een nieuwe godsdienst zal ook daarna nog enkele eeuwen hebben geduurd. Heidense symbolen en rituelen kregen overigens vaak een nieuwe ‒ christelijke ‒ betekenis. Het heidense geloof bleef, nog eeuwenlang herkenbaar, onder meer in volksverhalen over witte (=wijze) wieven, heksen en spoken. De betekenis van het gevelteken aan Twentse boerderijen kan dan ook zowel vanuit een heidense, als vanuit een christelijke achtergrond worden verklaard.

Oude kerk
De huidige romaanse kerk met toren op de Oude Markt is gebouwd rond het jaar 1200. Een eerdere stenen kerk, die mogelijk ook verdedigbaar is geweest, zou dateren uit het jaar 1000. Wellicht was de allereerste kerk een houten gebouw. Van die eerste kerk is niets teruggevonden. De stichting van een Enschedese parochie heeft waarschijnlijk tussen 1000 en 1053 plaatsgevonden, maar we weten niet wie de stichter was. In 1053 werden in Enschede een fundatie van St. Jacobus gevestigd en een St. Stephanus-vicarie. De eerste kerk in Enschede zal mogelijk in het begin geen zelfstandige parochie zijn geweest, maar onder Oldenzaal hebben gevallen. De Heren van Enschede kunnen daarbij een rol hebben gespeeld. Rond de kerk lag een begraafplaats voor de inwoners van alle buurschappen van Enschede.

Schutspatroon Gregorius
De kerk in Enschede is weliswaar op het oosten gericht, maar de oost-westas wijkt enkele graden af, zodat de zon op 25 augustus op het altaar valt. Genoemde datum is de patroonsdag van St. Gregorius, aan wie de kerk in eerste aanleg was toegewijd. De naam van St. Jacobus de Meerdere, de huidige schutspatroon van Enschede, wordt pas in de 11de eeuw voor het eerst genoemd.

Vicariën
De christelijke godsdienst kent een morele verplichting tot steun aan zieken, armen, weduwen, wezen en vreemdelingen. De in 1078 gestichte Onze Lieve Vrouwe vicarie (te vergelijken met een fonds) was dan ook bedoeld om armen en noodlijdenden in voorkomend geval te ondersteunen. Uit 1480 dateert de St. Antoniusvicarie voor de verzorging van reizigers en vreemdelingen. In 1485 bouwde men een gasthuis (ziekenhuis) aan de Labbediek. Uit de St. Steffensvicarie werd de (voorbereidende) opleiding van jonge mannen tot geestelijke betaald. Het ging daarbij vooral om het leren van de Latijnse taal. De St. Annavicarie (uit 1325) ondersteunde de opleiding van koorzangers voor de Latijnse kerkzang. Van de parochianen gingen in de middeleeuwen alleen sommige jongens naar de parochieschool: zij kregen de vakken lezen, schrijven en zingen.

Bronnen:
Goinga, K., De huiskamer van Enschede: de Grote (Sint-Jacobus) kerk door de eeuwen heen (Enschede/Hengelo 2007).
Snuif, C.J., Verzamelde bijdragen tot de geschiedenis van Twente (Amsterdam 1930).
Stroink, L.A., Stad en Land van Twente (Enschede 1962/1974).
zie: https://collecties.erfgoedenschede.nl/v ... d=71462546
Oude Markt 32 Grote of Oude Kerk.jpeg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Dominee Pibo Ovitius

De Reformatie
Pas na de veldtocht van prins Maurits, die in 1597 het oosten van Twente onder controle bracht van de Republiek, kreeg het protestantisme hier voet aan de grond. De Grote Kerk ging in 1598 over in protestantse handen. Dat gebeurde waarschijnlijk zonder vernieling van heiligenbeelden en altaren, zoals elders in het land was gebeurd. In het aangrenzende deel van Duitsland (de graafschappen Steinfurt en Bentheim) ging de landsheer al in 1544 over tot het protestantse geloof. Na 1555 gold in Duitsland de regel "van wie het land is, is ook de godsdienst". Het graafschap vormde in die periode staatkundig een enclave in het verder katholieke prinsbisdom Munster. Veel Enschedese protestantse voorgangers kwamen dan ook uit Duitsland, waar zij een theologische opleiding hadden kunnen volgen.

Welgevallige predikatie
De eerste gereformeerde voorganger in Enschede (en Losser) was Pibo Ovitius. Het stadsbestuur schreef over hem dat "sinne persoenn uns wel ansteet" en dat zijn "praedicatione unde leerunge uns wohlgefellig" zijn. Het collatierecht ‒ het recht kerkelijke benoemingen goed te keuren ‒ bleef echter nog jaren in handen van rooms-katholieke familie Van Loen. Ook de katholieke kerkmeesters en de koster bleven in functie. Elke middag om 12 uur bleef het Angelus kleppen! Door de overgang naar het protestantisme moesten alle huwelijken, ook die van andersdenkenden, voortaan in een gereformeerde kerk worden afgekondigd (en aanvankelijk ook gesloten). Alleen gereformeerden konden worden benoemd in overheidsambten. Onderwijzers dienden in het vervolg de protestantse belijdenisgeschriften te onderschrijven en aanvullende examens te doen. De verhoudingen lagen zodanig ingewikkeld dat de gereformeerde gemeente pas in 1633 kon worden geïnstitueerd.

Schuilkerken
Hoewel officieel verboden, werd het katholieke geloof in de praktijk gedoogd, mits men er in het openbaar geen uiting aan gaf. In de Walstraat, aan Achter het Hofje en op Hof Espelo waren in de loop van de eeuw schuilkerken; even over de grens (zoals in de Knalhütte) zogenoemde. "kerkhuizen", waar missen werden gelezen en sacramenten werden bediend.

De doopsgezinden weken in opvattingen en levensstijl nogal af van de lutherse en gereformeerde protestanten. Radicale praktijken als die van de "wederdopers" in Munster (1534-1535) waren de oorzaak van vervolgingen op brede schaal, ook in de Nederlandse gewesten. Vredelievende doopsgezinden (mennonieten) onder leiding van Menno Simons uit Witmarsum kregen echter algauw de overhand. In boerderij De Haimer in Twekkelo kwamen doopsgezinden bijeen, onder wie vluchtelingen uit Duitsland, waar de Dertigjarige oorlog woedde. Vanaf 1631 mochten zij met toestemming van de Staten van Overijssel hun eredienst uitoefenen "in alle stilligheid en moderatie". In de Achterstraat in Enschede (tegenover de huidige Menistenstraat) was een kamer ingericht als "vermaning", voor hun erediensten.

Contrareformatie
In de periode 1605-1626, toen Twente deels weer onder Spaans bestuur stond, trachtte Philippus Rovenius, vicaris-generaal van het bisdom Deventer, vanuit Oldenzaal de katholieke kerk weer te ontdoen van protestantse invloeden. In feite werd de Reformatie pas hervat na de herovering van onder meer Enschede door Ernst Casimir in 1626. Vooral het gebied rond Oldenzaal (ook Lonneker) is echter tot op de dag van vandaag in hoofdzaak rooms-katholiek gebleven.
bron: https://collecties.erfgoedenschede.nl/v ... d=71462678
Oude Markt 32 Oude Kerk ovittius-compositie.jpeg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Waalstraat 281 Stichting Islamitisch Centrum Enschede. zie: https://www.sic-enschede.nl/
Waalstraat 281 Islamitisch centrum Deppenbroek gebedsruimte 2014.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Walhofplein 6 Woongroep Roombeek, waarin ook een gebedshuis. zie https://directmap.nl/enschede/13309
Walhofplein 6 woongroep Roombeek.jpg
Walhofplein 6 zorggroep Manna.jpg
Walhofplein 6 zorggroep Manna.jpg (123.7 KiB) 1497 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Prinsestraat 10 Prinseschool waarin op zondag ook gebedsruimte van International Christian Fellowship.
zie± https://2pos.nl/132172/28754
en https://www.icf-enschede.nl/
en https://www.utoday.nl/news/60385/Sunday ... inseschool
Prinsestraat 10 Prinseschool.jpg
Prinsestraat 10 Prinseschool.jpg (83.72 KiB) 1497 keer bekeken
Prinsestraat 10 Prinseschool gebedsruimte International Christian Fellowship.jpg
Prinsestraat 10 Prinseschool gebedsruimte International Christian Fellowship.jpg (158.4 KiB) 1497 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Horstlindelaan 74.
Op dit adres was vroeger een moskee, gebedshuis van Atalay Ruh Hospitaal. zie± https://2pos.nl/132172/26204 en https://directmap.nl/tr/enschede/moskee
Nu is in dit pand een psychotherapeut gevestigd zie± https://www.quakpsychocare.nl/
Horstlindelaan 72-74.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Het Leunenberg 588 - Verrijzenis des Heren Rooms-Katholieke Kerk / PKN Gereformeerd .
Geschiedenis
Belangrijke "Bossche School" kerk in de zuidelijke uitbreidingswijk Wesselerbrink.
In Rooms Katholiek Centrum De Schalm. Ook Samen Op Weg Centrum De Schalm. De kerk werd in 1967 gebouwd door architect ir. J.H.Sluijmer en ir. A. Middelhoek. De Hervormden gebruikten eerst een tot kerkelijk wijkcentrum verbouwde boerderij de Wesseler en later een tot kerkzaal verbouwd ketelhuis. De Gereformeerden ontdekten dat de bouw van een eigen kerk wel erg duur zou zijn. Besloten werd de R.K. Kerk Verrijzenis des Heren te huren en er voor de Gereformeerden een zalencentrum De Schalm bij te bouwen. Na de vorming van de SoW-gemeente zijn alle hervormde en gereformeerde activiteiten gebundeld in De Schalm en wordt de rooms-katholieke kerk ook gebruikt voor de protestantse erediensten. (51-04)

Laatste Protestantse viering 13 april 2013.

Laatste R.K. viering 17 april 2016.

2016 Staat te koop.
2018 In gebruik door de Syrisch Orthodoxe Kerk, die het gebouw (misschien) inmiddels heeft aangekocht .
Orgel
Men maakt gebruik van een elektronisch Content, type D6900, orgel. De boxen zitten achter een schijnfront van het vorige kerkorgel, dat gebouwd is door Verschueren in 1968.

In de media
Uit Reformatorisch Dagblad, 3 augustus 2011.
De protestantse gemeente Enschede moet vier kerken afstoten. Oorzaak zijn de krimpende financiën vanwege teruglopend kerkbezoek.De scriba van de algemene kerkenraad, E. Neut-Verkaik, bevestigde donderdagmorgen desgevraagd een bericht hierover. De kerken die worden afgestoten, zijn de Opstandingskerk, de Detakerk, de Apostel Thomaskerk en de Verrijzeniskerk. De Verrijzeniskerk wordt gehuurd. Het aantal wijkgemeenten zal worden teruggebracht van zeven naar drie. De Vredeskerk, de kapel Uit Liefde in Lonneker en de oecumenische geloofsgemeenschap aan de Helmerhoek blijven bestaan. Voor alle drie de wijkgemeenten geldt dat in de toekomst de zondagse vieringen gehouden zullen worden in de Vredeskerk. Deze zal worden omgebouwd tot de centrale kerk van de gemeente. De capaciteit van die kerk wordt vergroot van 300 naar mogelijk 500 mensen. Op zondagmorgen zullen er dan twee diensten worden gehouden. Nu is dat er één. De protestantse gemeente wil de Vredeskerk in het centrum van Enschede als stadskerk aanstellen om van daaruit missionaire initiatieven te ontplooien. De gemeente wil daarnaast in elke wijk zichtbaar blijven. De bedoeling is dat er plekken worden gecreëerd van waaruit kerkelijke en maatschappelijke activiteiten worden ontplooid, zoals een inloopmiddag of een gesprekskring. Uit een brief van de algemene kerkenraad blijkt dat alle wijkgemeenten van de protestantse gemeente te maken hebben met een teruggang van het aantal leden en een afnemende betrokkenheid. Hierdoor haalt de gemeente minder geld op met collectes en de actie Kerkbalans, terwijl de kosten voor onderhoud van de kerkgebouwen stijgen. De sluiting is nodig omdat „de kleiner wordende wijkgemeenten er niet meer in slagen om de primaire functies van gemeente-zijn te vervullen. Daarnaast hebben de kerkrentmeesters voortdurend signalen afgegeven dat er bezuinigingen nodig zijn om ook in de toekomst tot sluitende begrotingen te komen”, aldus de algemene kerkenraad. De kerkenraad wil het inkrimpingsproces in 2015 afronden. De Bethelkerk, een wijkgemeente van bijzondere aard, valt buiten het herstructureringsplan.
bron± https://reliwiki.nl/index.php/Enschede, ... _des_Heren
Het Leunenberg 588 Verijzenis des Heren 1969.jpg
Het Leunenberg 588 Verijzenis des Heren 1969.jpg (141.6 KiB) 1478 keer bekeken
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk interieur 13-12-2015.jpg
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk interieur 13-12-2015.jpg (101.86 KiB) 1478 keer bekeken
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk interieur orgel 13-12-2015.jpg
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk interieur orgel 13-12-2015.jpg (49.78 KiB) 1478 keer bekeken
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk interieur-orgel 13-12-2015.jpg
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk interieur-orgel 13-12-2015.jpg (52.6 KiB) 1478 keer bekeken
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk orgel 13-12-2015.jpg
Het Leunenberg 588 Veririjzeniskerk orgel 13-12-2015.jpg (56.52 KiB) 1478 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Het Leunenberg 588 Sint Petrus & Paulus kerk Orthodoxe kerk.
zie± https://morephrem.com/st-petrus-paulus/
Het Leunenberg 588 Sint Petrus & Paulus kerk Orthodoxe kerk.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

De Reulver 126 Comunidade Crista em Twente. zie: https://lemariagedelouise.be/comunidade ... 309148284/
zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=ohgSX3PTT4Y
In het pand Cocon Zuid aan de Reulver zitten diverse instanties, zoals onder meer een kinderdagverblijf, sociale werkplaats, huurdersfederatie, activeringscentrum, hiphop-huis en een
kerkgenootschap.
Het Braziliaanse kerkgenootschap Comunidade Cristã em Twente zit in de Cocon zuid. zie: https://bouwstenen.nl/sites/default/fil ... on_nr1.pdf
De Reulver 126 Cocon Zuid Braziliaanse kerkgenootschap Comunidade Cristã em Twente.jpg
De Reulver 126 Cocon Zuid Braziliaanse kerkgenootschap Comunidade Cristã em Twente.jpg (226.12 KiB) 1350 keer bekeken
De Reulver 126 Comunidade Crista em Twente.jpg
De Reulver 126 Comunidade Crista em Twente.jpg (82.02 KiB) 1350 keer bekeken
De Reulver 126.jpg
De Reulver 126 Cocon Zuid.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Snelliusstraat 8 Goed Nieuws Gemeente. zie: http://www.goednieuwsgemeente.nl/historie/
Snelliusstraat 8 Goed Nieuws Gemeente.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Monumentale kerk in Enschede verkocht aan uitvaartbedrijf: laatste kans om binnen te kijken
Wilhelminastraat 18 De Oosterkerk aan de Wilhelminastraat is verkocht 29-4-2023.jpg
De Oosterkerk aan de Wilhelminastraat is verkocht aan een uitvaartonderneming. Die is van plan in het hoofdgebouw te trekken. Een praktijk voor fysiotherapie vestigt zich in de bijgebouwen.

Anja Kruise 29-04-23, 07:37
Namen kan Enno Sipkes van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Enschede Oost (GKV Oost) op dit moment niet noemen, alleen dat de fysiopraktijk uit Enschede zelf komt. De handtekeningen zijn nog niet gezet. „Maar de verkoop is al wel rond,” zegt hij. Het is de bedoeling dat het uitvaartbedrijf eind dit jaar de deuren opent van de Oosterkerk.

Verdrietig maar onvermijdelijk
In februari werd bekend dat de kerk te koop werd gezet. Verdrietig, maar onvermijdelijk, zei voorzitter Dick Laan van het kerkelijk bestuur. De kerk, met het aangrenzende verenigingsgebouw De Blikopener aan de Oldenzaalsestraat en twee appartementen, is een gemeentelijk monument uit 1894. De buitenkant zal dan ook niet veel veranderen. Volgens Sipkes blijft ook het interieur van het hoofdgebouw, met zijn opvallende plafond, vrijwel intact.

De Oosterkerk heeft een opvallend plafond.
Wilhelminastraat 18 De Oosterkerk heeft een opvallend plafond 29-4-2023.jpg
De Oosterkerk heeft een opvallend plafond. © GKV Enschede Oost
Met de verkoop aan een uitvaartondermening is voldaan aan de voorwaarde dat het gebouw een maatschappelijke functie houdt.

Laatste open dag op 13 mei
De kerk is op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur voor een laatste keer geopend voor publiek. Op 18 juni is de laatste dienst. Teruglopend ledenaantal, vergrijzing en financiële tekorten maakten de sluiting van de kerk onvermijdelijk. De huidige 250 leden van GKV Oost moeten op zoek naar een nieuwe kerkelijke gemeente. Enschede heeft in totaal zeven gereformeerde kerken.

Orgelspel en documenten om in te zien
Henk van der Steeg is archivaris van de Oosterkerk en een van de initiatiefnemers van de open dag. Van der Steeg: „Veel mensen zijn opgegroeid in deze kerk, of wonen al jaren in Enschede zonder het gebouw van binnen te hebben gezien. De open dag is voor iedereen die voor de sluiting nog een keer wil rondkijken.”

Verschillende organisten bespelen die dag het orgel. Verder liggen er documenten om in te zien, onder meer blauwdrukken van de architecten van de kerk uit 1894 en 1923.
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/monume ... ~aacbe329/
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Hendrik »

De uitnodiging voor de open dag in de Oosterkerk aan de Wilhelminastraat geldt voor iedereen. Mijn naam wordt genoemd, in het artikel. Er zijn zeker mensen van het forum die mij kennen. Ik ben er van 10.00 uur tot 16.00 uur. Bedenk wel: als u in de toekomst er "moet" zijn is het voor een uitvaart. Niet echt een gelegenheid om even alles te bekijken en foto's te maken. Dus Kom! Voor koffie en wat lekkers wordt gezorgd. Met vriendelijke groet Hendrik oftewel Henk van der Steeg.
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4796
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Veteraan »

Ik hoop er 13 mei te zijn, voordat ik er "moet" zijn.
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Hendrik »

Veteraan schreef: ma mei 01, 2023 12:33 pm Ik hoop er 13 mei te zijn, voordat ik er "moet" zijn.
Dat lijkt mij een goed voornemen, welkom.
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Binnengluren! Op deze dag kun je binnenkijken bij de St. Jozefkerk
24 mei 2023

Marel Holtermans
st-jozefkerk-enschede-open-kerkendag.jpg
St Jozefkerk in Enschede. Foto: Google Streetview
Wat schuilt er achter de grote kerkdeuren van de St. Jozefkerk? Daar kun je tijdens de Open Kerkendag achter komen. Op deze dag kun je binnengluren en alles ontdekken over (een aantal) kerken in en nabij Enschede.

Misschien ga je regelmatig naar de St. Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat, maar misschien ook niet. Wat je situatie ook is, op tweede pinksterdag kun je naar binnen bij de kerk. Je hoeft niet lid te zijn van de St. Jozefkerk of gelovig te zijn; iedere Enschedeër is welkom! De St. Jozefkerk is een van de drie actieve rooms-katholieke kerken in Enschede. De basiliek heeft een hoge toren en is gebouwd in 1894. Jos. Th. J. Cuypers en J. Stuyt hebben de kerk ontworpen. Tijdens de jaren 2010-2014 is het interieur opgeknapt en is de kerk verder gerestaureerd.

Ook de deuren van de St. Janskerk staan open. Deze kerk aan Haaksbergerstraat 251 is de hele dag toegankelijk voor bezoekers.

Open Kerkendag
De Open Kerkendag wordt georganiseerd door Stichting Open Kerken. De organisatie zegt op de website dat de themadag in het leven is geroepen om het ‘grote culturele, historische en maatschappelijke belang van de kerkgebouwen onder de aandacht te brengen’.

Interieur van de kerk
Tijdens de Open Kerkendag ligt de nadruk op de interieurs van de kerken. De organisatie zegt hierover op de website: “Deze zijn onnoemelijk rijk, inspirerend en spannend. Er is kunst en cultuur. Maak kennis met deze schatten in een omgeving van rust en een gevoel van eeuwen.” zie: https://www.openkerkendag.nl/doel/
bron: https://indebuurt.nl/enschede/doen/cr-o ... g.nl/doel/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Tom verkoopt kaarsen van de Grote Kerk in Enschede: ‘De details zijn supergoed gelukt’
19 jul '23
Charmain Zwijnenberg
Oude Markt 32 Tom-kaarsen-grote-kerk juli 2023.jpg
Tom kaarsen grote kerk enschede (1)
Tom liet kaarsen van de Grote Kerk maken. Foto's: eigen foto's
Als trotse Enschedeër wil jij jouw liefde voor de stad natuurlijk met iedereen delen. Dat kan met een tattoo van het stadslogo op je arm of – iets subtieler – met een kaars van de Grote Kerk in je huis. Tom ten Thije liet kaarsen in de vorm van de iconische toren maken. Nu verkoopt hij ze in acht verschillende kleuren in zijn bloemenzaak in Stokhorst.

Tijdens een bezoek aan een bloemenwinkel in Hilversum stuitte Tom op kaarsen van de Sint-Vituskerk, een bekende kerk in Hilversum. Tom: “Die wil ik ook van de Grote Kerk, zei ik meteen. Voor in m’n eigen winkel.”

Kaarsen van bekende torens
En dus voegde hij de daad bij het woord. Hij maakte foto’s van de Grote Kerk op de Oude Markt en stuurde ze naar een bedrijf dat met kunstenaars samenwerkt. “Die tussenpartij stuurde mijn order door naar Dirk Hogebosch, de kunstenaar die torens namaakt als kaarsen. Hij nam de opdracht aan en zaterdag kreeg ik de kaarsen binnen.”

‘Leuk als cadeau’
En, is hij blij met het resultaat? “Heel blij. De details zijn supergoed gelukt! De kaars staat mooi in elk interieur en is ook leuk om als cadeau te geven. Ook fijn: de kaarsen zijn niet van paraffine gemaakt maar van een duurzamer alternatief.”
Oude Markt 32 Kaarsen-voor-de-Grote-Kerk juli 2023.jpeg
Toms kaarsen voor de Grote Kerk. Foto: eigen foto
Welke toren volgt?
Een kaars van de Grote Kerk is een feit. Welke iconisch bouwwerk uit Enschede volgt? De Alphatoren? De Jacobuskerk? Het liefdesbankje? Tom lacht. “Iemand vroeg of er ook een kaars van De Grolsch Veste komt. Wie weet, misschien kan ik er wat mee.” De Grote Kerk is in elk geval een hit. “De kaarsen liggen net twee dagen in de winkel en ik heb er nu al veel verkocht. Dat wordt dus bijbestellen!”

Acht kleuren
Wie een exemplaar wil, moet naar TOM bloemen & wonen aan de Fresiastraat 49 in Winkelcentrum Stokhorst. Dat is en blijft het enige verkooppunt van deze kaars. Je kan kiezen uit acht verschillende klehttps://indebuurt.nl/enschede/enschedeers/tom-verkoopt-kaarsen-van-de-grote-kerk-in-enschede-de-details-zijn-supergoed-gelukt~230346/uren: lichtroze, paars, blauw, groen, oudroze, geel, oranje en zwart. De torens zijn 26 centimeter hoog en kosten 22,95 euro per stuk. bron: https://indebuurt.nl/enschede/enschedee ... kt~230346/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Kogel door de kerk: luxe appartementen in vroegere katholieke bolwerk in Enschede
Van trefcentrum voor katholieke arbeiders en kerk van het Apostolisch Genootschap tot wooncomplex met elf luxe appartementen. Het statige, negentiende-eeuwse monument aan de Oldenzaalsestraat krijgt een nieuwe bestemming.

Anja Kruise 02-09-23,
Het plan voor appartementen lag er in grote lijnen al in 2021, maar nu is de kogel op een haar na door de kerk. „We gaan begin oktober nog één keer naar de monumentencommissie om de laatste puntjes op de i te zetten”, zegt projectontwikkelaar Hans Blaak namens de eigenaar.

Dat is investeringsmaatschappij Boeskoolstaete uit Neede, onderdeel van de Boddenstaete-groep. Die kocht het gebouw in 2019 van het Apostolisch Genootschap. De vrijzinnige religieus-humanistische organisatie is ingekrompen van drie naar twee gemeenschappen.

Van jonge stellen tot mensen van 80
Blaak verwacht dat er nog dit jaar groen licht wordt gegeven, zodat hij volgend jaar aan de slag kan met de bouwaanvraag voor de appartementen in de vrije huursector. Een specifieke doelgroep bewoners heeft men niet voor ogen. „We hebben meer van dit soort projecten en die trekken diverse huurders, van jonge stellen tot mensen van rond de 80.”

Karakteristieke uitstraling blijft
Omdat het pand een gemeentelijk monument is, worden de appartementen gebouwd met zoveel mogelijk behoud van de historische kenmerken. De entree en sommige ramen en kozijnen zullen iets veranderen, maar de karakteristieke uitstraling blijft. „De monumentale status biedt bovendien de kans om het pand extra mooi vorm te geven, in de oorspronkelijke stijl.”

Parkeerplaatsen
De verhuur start waarschijnlijk pas als de verbouwing klaar is, eind 2024. Dan moet ook de nieuwe parkeerruimte zijn aangelegd. De huurwoning naast het kerkgebouw is eveneens gekocht door investeringsmaatschappij Boeskoolstaete. De tuin hiervan wordt grotendeels opgeofferd voor parkeerplaatsen voor de toekomstige buren in de nieuwe appartementen.

Eerste katholieke volkshuis in Nederland
Het pand aan de Oldenzaalsestraat dateert uit 1891 en heette toen Gebouw Tivoli. Het was een trefcentrum voor katholieke arbeiders. Het gold als eerste katholieke volkshuis in Nederland en werd gesticht op initiatief van de sociaal bewogen priester Alphons Ariëns. Na de Tweede Wereldoorlog werd het verkocht aan het Apostolisch Genootschap. bron: https://www.tubantia.nl/enschede/kogel- ... ~a9333d31/
Oldenzaalsestraat 158 voormalig gebouw Apostolisch genootschap.jpg
Oldenzaalsestraat 158 voormalig gebouw Apostolisch genootschap.jpg (90.29 KiB) 678 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21421
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: kerken, kloosters en synagoge uit de Enschedese geschiedenis

Bericht door Arie »

Het kerkje aan de Wilhelminastraat staat alweer te koop: ‘Je koopt ook een stukje emotie’
Afgelopen juni kreeg de Oosterkerk aan de Wilhelminastraat een nieuwe eigenaar. Na 129 jaar moest de Gereformeerde Vrijgemaakte Gemeente Enschede Oost het kerkje verkopen. Tot groot verdriet. En nu staat het alweer te koop.

Lilian ten Donkelaar 20-12-23
Wilhelminastraat Oosterkerk.jpg
De Oosterkerk aan de Wilhelminastraat staat bijna drie maanden na de verkoop alweer te koop. © GKV Enschede Oost.
zie: https://www.tubantia.nl/enschede/het-ke ... ~a2839f19/
Plaats reactie