Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Tentoonstelling Stork in Historisch Centrum Overijssel

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Tentoonstelling Stork in Historisch Centrum Overijssel

Bericht door Robert » vr sep 08, 2006 3:45 pm

Fotocollectie Stork 1868 – 1983: van staalkaart tot familiealbum

Op 15 september 2006 opent Nazmiye Oral in de Geschiedenishal van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle de nieuwe tentoonstelling ‘Fotocollectie Stork 1868-1983: van staalkaart tot familiealbum’.


Ideologisch en pragmatisch gebruik van fotografie
De Machinefabriek Gebr. Stork & Co wordt in 1868 in Hengelo opgericht. Aanvankelijk bouwt het bedrijf industriële installaties in Nederland, maar breidt later haar activiteiten uit tot vrijwel alle werelddelen. De oprichters en eerste directeuren Stork behoren tot de zogenoemde ‘verlichte ondernemers’. Als patriarchen proberen ze hun arbeiders door goede sociale voorzieningen tot betrokken medewerkers te ontwikkelen. Ze creëren al vroeg – en voordat de overheid dat in het kader van de verzorgingstaat gaat doen- een uitgebreid stelsel van voorzieningen voor hun arbeiders, zoals een eigen medezeggenschapsraad en een pensieonfonds.

De tentoonstelling belicht het leven in en om Stork vanuit 4 thema’s: de gebouwen, bijzondere gebeurtenissen, de producten en het sociale leven. Het ideologisch en pragmatisch gebruik van fotografie door een middelgroot bedrijf in de machine-industrie wordt breed uitgemeten. Er is werk te zien van anonieme bedrijfsfotografen, externe persfotografen, maar ook van amateur-fotografen, bijvoorbeeld de kleurenfoto’s van de Stork medewerker H. van de Vlugt, die in 1961 de opening van de suikerfabriek Haft Tapeh in Iran door Sjah Mohammed Reza Pahlavi vastlegt.

In-en-om-de-fabriek
Twee facetten van het bedrijf bepalen het karakter van de tentoonstelling: de productie en het sociale leven. Ze komen tezamen in de serie bedrijfsfotoalbums ‘In-en-om-de-fabriek’, die foto’s bevatten vanaf het allereerste begin van Stork in Hengelo in 1868. Vitrines met bedrijfsfotoalbums, het losbladig fotosysteem, reclamedrukwerk, jaarverslagen, huisorganen en kalenders vormen de kern van de tentoonstelling.

Machines, motoren, pompen, ventilatoren, ketels, turbines, suiker- en slachthuisinstallaties zijn gemaakt voor utilitair gebruik. Ze worden dan ook niet primair als mooie dingen afgebeeld, veeleer als nuttig materieel, maar dan wel vaak op monumentale wijze.
In digitale schermpresentaties gaat de aandacht uit naar de productpresentatie, bedrijfsgebouwen en bijzondere gebeurtenissen. In de laatste categorie vallen bijvoorbeeld groepsportretten. Deze zijn niet alleen gemaakt in de familiekring van directeuren en bazen, bij de opening van een nieuwe stelplaats of gereedschapsafdeling, maar ook in de sociale sfeer zoals de opvoering van de gymnastiekvereniging of om een indruk te geven van het dagelijkse leven in een naoorlogs jongenskamp in Laren.

Recente beelden
Een aantal politiek links georiënteerde fotografen, Bert Nienhuis, Dolf Toussaint, Hans Singels en Bert Verhoeff, heeft in de jaren zeventig de gevolgen voor het bedrijf van de economisch slechtere tijden en de toenemende werkeloosheid gedocumenteerd, soms in het kader van foto-opdrachten. In deze journalistieke foto’s van bedrijfsbezettingen, langzaam-aan-acties en protestdemonstraties duiken voor het eerst buitenlandse werknemers in de machine-industrie op: Turken, Koerden en Marokkanen van middelbare leeftijd. Stork neemt als een van de eerste bedrijven in Nederland buitenlandse werknemers in dienst.

Zo geven de foto’s u een prachtig beeld van de geschiedenis van de Koninklijke Machinefabriek Gebr. Stork & Co van het allereerste begin in 1868 tot en met de economisch slechte tijden van Stork in de jaren 80 van de vorige eeuw..

Omvang collectie
De fotocollectie Stork omvat circa 25.000 (glas)negatieven, 15.000 foto’s en zo’n 400 albums, waaronder een losbladig fotosysteem: de ‘staalkaart’ van Stork producten. De collectie is ondergebracht in het HCO. Zo’n 10.000 Stork foto’s zijn opgenomen in het Geheugen van Nederland, een webpresentatie van topstukken uit het Nederlandse erfgoed, samengesteld op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (http://www.geheugenvannederland.nl) .

Films
Documentaire en promotionele films van en over Stork maken eveneens deel uit van de tentoonstellingspresentatie. Zo is de film ‘Leerling bij Stork’ van Jan Oonk te zien. Jan Oonk produceerde deze artistieke film in 1963 over het leerlingenstelsel bij Stork. Jazzmuziek en een voice over die bekend is van het Polygoonjournaal begeleiden de filmbeelden.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Mirelle Thijsen, universitair docent Master Photographic Studies in Leiden en oprichter van International Photography Research (IPHoR, 1988) in Amsterdam.

Beeldend kunstenaar Gijs Dragt verzorgt de vormgeving van de tentoonstelling.

Nazmiye Oral is geboren in Hengelo. Zij is de dochter van een Turkse werknemer bij Stork. Oral is bekend als schrijfster, actrice (De gesluierde monologen) en columniste bij de Volkskrant.

U kunt de tentoonstelling gedurende de openingstijden van het Historisch Centrum Overijssel bezoeken van 16 september 2006 – 7 januari 2007.
http://www.historischcentrumoverijssel.nl

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Majestic-12 [Bot] en 7 gasten