Pagina 1 van 41

Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: do feb 23, 2006 8:20 pm
door Himmel
Kwam deze tegen en vond het wel grappig. Je kan op deze manier terugkijken waar bepaalde personen in 1915 woonden of waarvoor een pand (met telefoon) werd gebruikt...

Telefoonboek 1915 (klikklik)

Hieronder een stukje uit het telefoonboek van Enschede:
371    Blijdenstein, L., Buiten "De Velve", Lonneker
260    Blijdenstein, W.J., Buiten "de Heegeboer", Lonneker
557    Blijdenstein, W.J., Fabrikant, woonh. Oldenzaalschestr. 4
265    Blijdenstein, Jr., W.J., Fabrikant., Rembrandtlaan
 79    Blijdenstein & Co., Kant., Oldenzaalschestr. 43
 69    Idem, Fabr., Losserscheweg 2
 87    Idem, Fabr. te Lonneker
291    Bloemendaal, K., Handelsagent, Veenstr. 22
538    Blom, Fa. P.J., Boordenfabr., Bleekerstr. 96
168    Boekelosche Stoombleekerij, Lonneker
175    Boelen, J., Dir. der Gem. Electr. Bedrijven, woonhuis, Waldeckstr. 4
131    Boo, H.L. ter, Vrachtrijder, Veenstr. 180
535    Boots, P.A., Secr. der Comm. v. Toez. op het M.O., Haaksbergerstr. 136
408    Bootsma Jr., A., Kaashandel, Zuiderhagen 49a
286    Bootsma, Gebrs., Kaashandel, Mag. Zuiderhagen
534    Bos, G. Jzn., G.J., Houtzagerij en houthandel, Haaksbergerstr. 148
207    Bos, H., Handelsagent, 1e Gronauschedwarsstr. 29
251    Bovenhorst, W., Stalhouderij, 2e Veldkampstr. 23/25
597    Brand, J.H. v.d., (vert. R.S. Stokvis & Zonen, Rotterdam), Veenstr. 152
465    Brands & Zn., A., Winkel, Burgemeesterstr. 1
464    Brands & Zonen, A., Riet-, bamboemeubel- en mandenfabr., Nieuwstr. 12
454    Brasz, Gebr., Confectiefabr., Zwedeweg 8
118    Breekland, Fa. D., Katoenagenten, Emmastr. 163
561    Breunis, H., voorh. v.d. Heuvel Reinders, Natuurlijke Bronwateren, Bier, enz., Walstraat 29
226    Brink, Gebrs. ten, Heerenkleedingmag., Haverstr. 13
284    Brinkers, H.W., Banketbakker en kok, Haaksbergerstr. 13
p.s. als dit oud (lees bekend :)) nieuws is delete dan deze topic maar weer..

Geplaatst: ma feb 27, 2006 11:28 am
door ESG
Ik kende de site nog niet. Ik weet ook niet of er eerder over gepost is maar mijn pa (amateurgenealoog) was er erg blij mee  8)

Geplaatst: ma feb 27, 2006 11:54 am
door Robert
Ohw, ik persoonlijk kende de site al wel langer. De hele site is overigens zeer interessant. Herman de Wit heeft met z'n digitale bronbewerkingen of eigenlijk het verzamelen hiervan fantastisch werk geleverd.

Geplaatst: wo aug 02, 2006 8:22 am
door Robert
Zenuwcentrum aan Zuiderhagen KPN koppelt ouderwets 45.000 huisdraadjes
Afbeelding
Afbeelding
De betonnen zendmast legt contact tussen Enschede en de rest van de wereld. Foto: Riet Vos
12
Hartje Enschede oogt perceel Zuiderhagen 14 als een onneembare vesting. Op het binnenplein torent een zendmast van beton boven de stad. Bij het eiland van stenen en staal stopt soms een groene auto en glipt een monteur naar binnen. Tralies voor de ramen, een hydraulisch hek en puntige pennen tegen indringers.

ENSCHEDE Vroeger zat het hoofdpostkantoor aan de Korte Haaksbergerstraat. Dat verhuisde in de jaren vijftig naar de Boulevard. Achter aan de Zuiderhagen verrees de telefooncentrale. Die strekt zich uit tot boven de zaken aan de voorzijde van de winkelstraat. Het bolwerk is van KPN maar monteurs van Versatel, Telfort en British Telecom hebben evengoed toegang, blijkt. 'Ruimte derden' staat er op de buitendeur die leidt naar hun kabel- en schakelkasten. Op het pleintje achter het hek domineert de betonmast. Aan de voet zowaar een verkeersbord. 'Laden en lossen maximaal half uur'. De hele ochtend trotseert een hoogwerker van een schildersbedrijf het verbod. Binnen ontvangt KPN-directeur Noord Oost Nederland Hein L. Visser de krant in een anti-statische stofjas ('Naar mate de electronica verfijnder raakt, is ze ook storingsgevoeliger').
50 jaar

De journalist overhandigt de gastheer een bericht uit Tubantia van 12 juli 1956: 'Nieuwe telefooncentrale Zuiderhagen.' Dat het gebouw al zo oud was, wist hij niet. PTT, staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie, zwaaide aanvankelijk de scepter. De telefonie is 'pas' 125 jaar oud, de post eeuwen ouder. Telegrafie nam in haar beginjaren niet meer in dan een hoekje achterin het bureau van postdirecteur. Nu zitten in diverse binnensteden telefooncentrales op de plek van vroegere hoofdpostkantoren. In Utrecht, Amsterdam en Zwolle zijn de monumentale panden overeind gebleven. Dat van Enschede sneuvelde, vrijwel tegelijk met het naastgelegen hotel Kruispunt de Graaff. Niets herinnert meer aan wat er stond. Het huidige pand uit 1956 dateert uit de periode van de koude oorlog. Met z'n getraliede vensters lijkt het een gevangenis. Wie achter de ruitjes kijkt, ziet lange bundels spaghetti-snoeren uitgestald. Geen wonder dat de gemeente momenteel met KPN overlegt om het sombere gebouw een wat levendiger uitstraling te geven, temidden van horeca en middenstand die het Stadserf kleur geven. Het pand oogt niet alleen grimmig: van binnen is het ook op het ergste voorbereid.

De gastheer toont onderin het bolwerk de atoombom-vrije ruimtes waar twee moderne Mercedes-dieselmotoren in tijden van nood stroom moeten opwekken. De telefooncentrales waren ook vroeger al voorbereid op wapengekletter: ooit kenden ze speciale wapenkasten waaruit personeel kon putten om indringers te lijf te gaan. Inmiddels maakt verscherpte electronische beveiliging de schietoefeningen voor de bedrijfshulpverleners overbodig. Van buiten de catacomben aan de Zuiderhagen dringen kolossale kabels het gebouw binnen, na eerst een veilige waterkering tegen een overstroming van buitenaf te hebben genomen. Een verdieping hoger raken de boomdikke bundels ontleed in dunnere kabels en kabeltjes, rood gedraaid over wit naar blauw, in die nationale volgorde. En uiteindelijk zichtbaar 45.000 koperdraadjes. Per straat en huisnummer ouderwets en keurig gekoppeld. Met de schoonheid van een aangesloten fietslampje.

De tijd dat per verhuizing een monteur een draadje moest los maken en elders weer vast is voorbij. Dat werk is gecomputeriseerd. Zuiderhagen 14 kende lang een vaste dagbezetting, nu zijn het veelal door het hele district zwervende KPN-technici. Temidden van de techniek kost het moeite in de communicatiebunker menselijke sporen te vinden, of het moeten hier en daar op de grond stukken en stukjes afgeknipt koperdraad zijn. Hier heerst in een oorverdovende stilte het telefoonsysteem, praat Enschede met de wereld en omgekeerd. Een vloer hoger tussen schakelkasten en panelen is zowaar een kantoortje waar af en toe wordt geleefd. Op het bureaublad een twaalf uurtje in aluminiumfolie. Oranje slingers aan het plafond en op een publicatiebord foto's van oude KPN-teams en hun sportprestaties. Er hangt ook een waarschuwing aan de monteurs, voorzichtig te zijn met d.o.g. draadopzetgereedschap waarvan de aanschaftarieven (zie bijbehorende lijst) tot 850 gulden oplopen. Het is een dienstmededeling die de deugdelijkheid ademt van oude PTT. Die waarschuwde in 1970 nog dat Nederlanders niet te veel moesten bellen, telefonie was in de eerste plaats voor gevallen van nood en verder louter luxe, verhaalt glimlachend onze gastheer.

De rondgang vordert. Directeur Visser toont de afdeling bedrijfsaansluitingen met louter glasvezelkabels, haalt een wand open waarin boven elkaar twee kastjes. Hij maakt er een open, het lijken binnen wel hamschijven, bij elkaar gehouden door een glitterbandje. Voorzichtig haalt hij de bundel open, daarin minieme spoeltjes glasvezeladers. Ze kunnen 40.000 gesprekken tegelijk verstouwen. Het is alsof je in een hersenpan kijkt. Zorgzaam vouwt hij de schedelwand weer dicht. Het kastje beneden springt in als de bovenste hapert. Tuurlijk is er kabelloze telefonie maar over niet meer dan een paar kilometer van mobieltje naar zendmast (vice versa) en vandaar door koperdraad en steeds meer glasvezelkabel. De zendmast Zuiderhagen vertoont een tiental GMS en UMTS-installaties. Dat het om een van de sterkste zenders van de oostelijke regio zou gaan, is niet waar. De stad biedt een keur aan steunpunten die zo'n krachtige zender onnodig maken. Het aantal ingehangen installaties valt trouwens in het niet bij wat op de Deltaflat aan de oostelijke hemellijn te zien is. In alle windrichtingen ligt de stad aan onze voeten, met zenuwcentrum Zuiderhagen 14 letterlijk en figuurlijk als middelpunt.
TCT

En nou verplaatsen die handel.

Geplaatst: wo aug 02, 2006 9:35 am
door Errik
Dat gaat echt niet verplaatst worden. Misschien een nieuwe gevel, meer niet. Heel erg leuk verhaal trouwens. :okay:

Geplaatst: wo aug 02, 2006 8:44 pm
door Brenda
Grappig, mijn dorp staat er ook bij. (Op die site) :)

Geplaatst: wo aug 02, 2006 11:14 pm
door rr1991
Leuk artikel :)

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: ma jun 25, 2012 11:59 pm
door Arie
Telefoonboek 1915:
Hotel Graaff de, Haaksbergerstraat 1

Gemeentearchief:
Fotonummer 004117
Titel Hengelosestraat
Beschrijving Kruispunt de Graaff
Collecties fotoarchief
Datering 1915

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: wo jun 27, 2012 6:50 pm
door Arie
Telefoonboek 1915:
Sanders & Zonen, A., Machinefabriek, Molenstraat 77-81

Gemeentearchief:
Fotonummer 001984
Titel Molenstraat
Beschrijving In midden Israëlische begraafplaats, rechts ijzergieterij Sanders
Collecties fotoarchief
Datering 1910
Trefwoorden Israëlische begr.pl, Sanders

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: wo jun 27, 2012 7:17 pm
door enschedeinansichten
Arie schreef:Telefoonboek 1915:
Hotel Graaff de, Haaksbergerstraat 1

Gemeentearchief:
Fotonummer 004117
Titel Hengelosestraat
Beschrijving Kruispunt de Graaff
Collecties fotoarchief
Datering 1915
Volgens mij kruispunt "de Graaf" met 1 F, rechts de Marktstraat en links de
Brammelerstraat in het midden de Hengelosestraat richting station. Let op de rails van de tram.
Hotel de Graaff (2x F) is hier niet te zien.

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: wo jun 27, 2012 9:36 pm
door Arie
Je hebt gelijk. Op deze foto van het gemeentearchief is het beter te zien, dat het pand aan de Brammelerstraat staat, later de plek van het vroegere V en D gebouw.

Fotonummer 001937
Titel Haaksbergerstraat
Beschrijving Links hotel "De Graaff"
Collecties fotoarchief
Datering 1910
Trefwoorden Graaff, de

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: do jun 28, 2012 12:09 am
door Arie
Even voor de duidelijkheid hierbij het pand van Hotel de Graaff hier links op de foto van het gemeentearchief.

Fotonummer 009441
Titel Haaksbergerstraat
Beschrijving Hotel de Graaff en zicht in noordelijk deel van de straat vanuit de Hengelosestraat
Collecties fotoarchief
Datering ca.1906
Trefwoorden Graaff, de, Postkantoor

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: do jan 11, 2018 12:42 pm
door Arie
Papieren telefoongids houdt er na 140 jaar mee op: slechts kleine groep ouderen leunt er nog op

De Telefoongids verschijnt dit jaar voor het laatst in boekvorm, na bijna 140 jaar trouwe dienst. De uitgever van de bekende gidsen trekt de stekker uit de papieren editie omdat bijna iedereen tegenwoordig online zoekt naar telefoonnummers. De website detelefoongids.nl wordt maandelijks zo'n 3 miljoen keer bezocht en blijft dan ook in de lucht.
zie verder: https://www.volkskrant.nl/economie/papi ... ~a4556288/

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: do jan 11, 2018 1:38 pm
door enschedeinansichten
Telefoonboeken van voor 1960 kunnen gratis bij mij ingeleverd worden. :D

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: do jan 11, 2018 1:57 pm
door Veteraan
Ik zal mijn ogen open houden voor jouw telefoonboeken. :)

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: vr dec 14, 2018 1:52 pm
door Arie
Allerlaatste telefoonboek van Nederland uitgedeeld in Enschede
Gepubliceerd: Donderdag 13 december 2018

Allerlaatste telefoonboek van Nederland uitgedeeld in Enschede
Na bijna 140 jaar komt er een einde aan de productie en verspreiding van het telefoonboek. De allerlaatste editie van het iconische boek vol telefoonnummers en adresgegevens, wordt vanaf volgende week donderdag uitgedeeld in Enschede.

De uitgever van het telefoonboek - officieel De Telefoongids & Gouden Gids - sprak in 2017 met het toenmalige ministerie van Economische Zaken af dat de gids in ieder geval zou blijven bestaan tot eind 2017. Nu uit onderzoek blijkt dat ook ouderen steeds meer online zijn én dat nog slechts 2 procent van de gebruikers het boek onmisbaar vindt, heeft de uitgever besloten om eind 2018 definitief te stoppen.

Populair
De gedrukte versie is met name nog populair onder ouderen. Uitgever DTG biedt daarom een speciale cursus aan om ‘de overstap naar online te maken’. Voor mensen die hun weg echt niet kunnen (of willen) vinden op het wereldwijde web, de telefonische nummerinformatielijn 1819 blijft beschikbaar als alternatief voor online zoeken.
bron: http://enschede.1twente.nl/allerlaatste ... em?1113064

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: za dec 15, 2018 3:42 pm
door Arie
Het telefoonboek 1915 is dus ook te vinden (zonder telefoonnummers) op de site van Willem op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... 2265393155
Ik vind het een nieuwe uitdaging om op deze topic op alfabetische volgorde hiervan foto's, advertenties, krantenberichten of andere gegevens te plaatsen.
Te beginnen met:
Abeln, Gebroerders, Manufacturenmagazijn. Haverstraat 25.

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: za dec 15, 2018 6:16 pm
door Arie
Abeln, Gebroeders. filiaal, Hengeloschestraat 10.

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: za dec 15, 2018 6:29 pm
door Arie
Adolfs & Pennink, Uitgevers Gratis Advertentieblad, Zuiderhagen 8

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Geplaatst: zo dec 16, 2018 10:28 am
door Arie
Afink, J.H., Smederij, 2e Emmastraat 39.