Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

Over de rijke historie van de stad.
Bericht
Auteur
Himmel

Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#1 Bericht door Himmel » do feb 23, 2006 8:20 pm

Kwam deze tegen en vond het wel grappig. Je kan op deze manier terugkijken waar bepaalde personen in 1915 woonden of waarvoor een pand (met telefoon) werd gebruikt...

Telefoonboek 1915 (klikklik)

Hieronder een stukje uit het telefoonboek van Enschede:
371    Blijdenstein, L., Buiten "De Velve", Lonneker
260    Blijdenstein, W.J., Buiten "de Heegeboer", Lonneker
557    Blijdenstein, W.J., Fabrikant, woonh. Oldenzaalschestr. 4
265    Blijdenstein, Jr., W.J., Fabrikant., Rembrandtlaan
 79    Blijdenstein & Co., Kant., Oldenzaalschestr. 43
 69    Idem, Fabr., Losserscheweg 2
 87    Idem, Fabr. te Lonneker
291    Bloemendaal, K., Handelsagent, Veenstr. 22
538    Blom, Fa. P.J., Boordenfabr., Bleekerstr. 96
168    Boekelosche Stoombleekerij, Lonneker
175    Boelen, J., Dir. der Gem. Electr. Bedrijven, woonhuis, Waldeckstr. 4
131    Boo, H.L. ter, Vrachtrijder, Veenstr. 180
535    Boots, P.A., Secr. der Comm. v. Toez. op het M.O., Haaksbergerstr. 136
408    Bootsma Jr., A., Kaashandel, Zuiderhagen 49a
286    Bootsma, Gebrs., Kaashandel, Mag. Zuiderhagen
534    Bos, G. Jzn., G.J., Houtzagerij en houthandel, Haaksbergerstr. 148
207    Bos, H., Handelsagent, 1e Gronauschedwarsstr. 29
251    Bovenhorst, W., Stalhouderij, 2e Veldkampstr. 23/25
597    Brand, J.H. v.d., (vert. R.S. Stokvis & Zonen, Rotterdam), Veenstr. 152
465    Brands & Zn., A., Winkel, Burgemeesterstr. 1
464    Brands & Zonen, A., Riet-, bamboemeubel- en mandenfabr., Nieuwstr. 12
454    Brasz, Gebr., Confectiefabr., Zwedeweg 8
118    Breekland, Fa. D., Katoenagenten, Emmastr. 163
561    Breunis, H., voorh. v.d. Heuvel Reinders, Natuurlijke Bronwateren, Bier, enz., Walstraat 29
226    Brink, Gebrs. ten, Heerenkleedingmag., Haverstr. 13
284    Brinkers, H.W., Banketbakker en kok, Haaksbergerstr. 13
p.s. als dit oud (lees bekend :)) nieuws is delete dan deze topic maar weer..

ESG

#2 Bericht door ESG » ma feb 27, 2006 11:28 am

Ik kende de site nog niet. Ik weet ook niet of er eerder over gepost is maar mijn pa (amateurgenealoog) was er erg blij mee  8)

Robert

#3 Bericht door Robert » ma feb 27, 2006 11:54 am

Ohw, ik persoonlijk kende de site al wel langer. De hele site is overigens zeer interessant. Herman de Wit heeft met z'n digitale bronbewerkingen of eigenlijk het verzamelen hiervan fantastisch werk geleverd.

Robert

#4 Bericht door Robert » wo aug 02, 2006 8:22 am

Zenuwcentrum aan Zuiderhagen KPN koppelt ouderwets 45.000 huisdraadjes
Afbeelding
Afbeelding
De betonnen zendmast legt contact tussen Enschede en de rest van de wereld. Foto: Riet Vos
12
Hartje Enschede oogt perceel Zuiderhagen 14 als een onneembare vesting. Op het binnenplein torent een zendmast van beton boven de stad. Bij het eiland van stenen en staal stopt soms een groene auto en glipt een monteur naar binnen. Tralies voor de ramen, een hydraulisch hek en puntige pennen tegen indringers.

ENSCHEDE Vroeger zat het hoofdpostkantoor aan de Korte Haaksbergerstraat. Dat verhuisde in de jaren vijftig naar de Boulevard. Achter aan de Zuiderhagen verrees de telefooncentrale. Die strekt zich uit tot boven de zaken aan de voorzijde van de winkelstraat. Het bolwerk is van KPN maar monteurs van Versatel, Telfort en British Telecom hebben evengoed toegang, blijkt. 'Ruimte derden' staat er op de buitendeur die leidt naar hun kabel- en schakelkasten. Op het pleintje achter het hek domineert de betonmast. Aan de voet zowaar een verkeersbord. 'Laden en lossen maximaal half uur'. De hele ochtend trotseert een hoogwerker van een schildersbedrijf het verbod. Binnen ontvangt KPN-directeur Noord Oost Nederland Hein L. Visser de krant in een anti-statische stofjas ('Naar mate de electronica verfijnder raakt, is ze ook storingsgevoeliger').
50 jaar

De journalist overhandigt de gastheer een bericht uit Tubantia van 12 juli 1956: 'Nieuwe telefooncentrale Zuiderhagen.' Dat het gebouw al zo oud was, wist hij niet. PTT, staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie, zwaaide aanvankelijk de scepter. De telefonie is 'pas' 125 jaar oud, de post eeuwen ouder. Telegrafie nam in haar beginjaren niet meer in dan een hoekje achterin het bureau van postdirecteur. Nu zitten in diverse binnensteden telefooncentrales op de plek van vroegere hoofdpostkantoren. In Utrecht, Amsterdam en Zwolle zijn de monumentale panden overeind gebleven. Dat van Enschede sneuvelde, vrijwel tegelijk met het naastgelegen hotel Kruispunt de Graaff. Niets herinnert meer aan wat er stond. Het huidige pand uit 1956 dateert uit de periode van de koude oorlog. Met z'n getraliede vensters lijkt het een gevangenis. Wie achter de ruitjes kijkt, ziet lange bundels spaghetti-snoeren uitgestald. Geen wonder dat de gemeente momenteel met KPN overlegt om het sombere gebouw een wat levendiger uitstraling te geven, temidden van horeca en middenstand die het Stadserf kleur geven. Het pand oogt niet alleen grimmig: van binnen is het ook op het ergste voorbereid.

De gastheer toont onderin het bolwerk de atoombom-vrije ruimtes waar twee moderne Mercedes-dieselmotoren in tijden van nood stroom moeten opwekken. De telefooncentrales waren ook vroeger al voorbereid op wapengekletter: ooit kenden ze speciale wapenkasten waaruit personeel kon putten om indringers te lijf te gaan. Inmiddels maakt verscherpte electronische beveiliging de schietoefeningen voor de bedrijfshulpverleners overbodig. Van buiten de catacomben aan de Zuiderhagen dringen kolossale kabels het gebouw binnen, na eerst een veilige waterkering tegen een overstroming van buitenaf te hebben genomen. Een verdieping hoger raken de boomdikke bundels ontleed in dunnere kabels en kabeltjes, rood gedraaid over wit naar blauw, in die nationale volgorde. En uiteindelijk zichtbaar 45.000 koperdraadjes. Per straat en huisnummer ouderwets en keurig gekoppeld. Met de schoonheid van een aangesloten fietslampje.

De tijd dat per verhuizing een monteur een draadje moest los maken en elders weer vast is voorbij. Dat werk is gecomputeriseerd. Zuiderhagen 14 kende lang een vaste dagbezetting, nu zijn het veelal door het hele district zwervende KPN-technici. Temidden van de techniek kost het moeite in de communicatiebunker menselijke sporen te vinden, of het moeten hier en daar op de grond stukken en stukjes afgeknipt koperdraad zijn. Hier heerst in een oorverdovende stilte het telefoonsysteem, praat Enschede met de wereld en omgekeerd. Een vloer hoger tussen schakelkasten en panelen is zowaar een kantoortje waar af en toe wordt geleefd. Op het bureaublad een twaalf uurtje in aluminiumfolie. Oranje slingers aan het plafond en op een publicatiebord foto's van oude KPN-teams en hun sportprestaties. Er hangt ook een waarschuwing aan de monteurs, voorzichtig te zijn met d.o.g. draadopzetgereedschap waarvan de aanschaftarieven (zie bijbehorende lijst) tot 850 gulden oplopen. Het is een dienstmededeling die de deugdelijkheid ademt van oude PTT. Die waarschuwde in 1970 nog dat Nederlanders niet te veel moesten bellen, telefonie was in de eerste plaats voor gevallen van nood en verder louter luxe, verhaalt glimlachend onze gastheer.

De rondgang vordert. Directeur Visser toont de afdeling bedrijfsaansluitingen met louter glasvezelkabels, haalt een wand open waarin boven elkaar twee kastjes. Hij maakt er een open, het lijken binnen wel hamschijven, bij elkaar gehouden door een glitterbandje. Voorzichtig haalt hij de bundel open, daarin minieme spoeltjes glasvezeladers. Ze kunnen 40.000 gesprekken tegelijk verstouwen. Het is alsof je in een hersenpan kijkt. Zorgzaam vouwt hij de schedelwand weer dicht. Het kastje beneden springt in als de bovenste hapert. Tuurlijk is er kabelloze telefonie maar over niet meer dan een paar kilometer van mobieltje naar zendmast (vice versa) en vandaar door koperdraad en steeds meer glasvezelkabel. De zendmast Zuiderhagen vertoont een tiental GMS en UMTS-installaties. Dat het om een van de sterkste zenders van de oostelijke regio zou gaan, is niet waar. De stad biedt een keur aan steunpunten die zo'n krachtige zender onnodig maken. Het aantal ingehangen installaties valt trouwens in het niet bij wat op de Deltaflat aan de oostelijke hemellijn te zien is. In alle windrichtingen ligt de stad aan onze voeten, met zenuwcentrum Zuiderhagen 14 letterlijk en figuurlijk als middelpunt.
TCT

En nou verplaatsen die handel.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#5 Bericht door Errik » wo aug 02, 2006 9:35 am

Dat gaat echt niet verplaatst worden. Misschien een nieuwe gevel, meer niet. Heel erg leuk verhaal trouwens. :okay:
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Brenda

#6 Bericht door Brenda » wo aug 02, 2006 8:44 pm

Grappig, mijn dorp staat er ook bij. (Op die site) :)

Gebruikersavatar
rr1991
Member
Member
Berichten: 952
Lid geworden op: do dec 01, 2005 2:56 pm
Locatie: Auckland, New Zealand

#7 Bericht door rr1991 » wo aug 02, 2006 11:14 pm

Leuk artikel :)

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#8 Bericht door Arie » ma jun 25, 2012 11:59 pm

Telefoonboek 1915:
Hotel Graaff de, Haaksbergerstraat 1

Gemeentearchief:
Fotonummer 004117
Titel Hengelosestraat
Beschrijving Kruispunt de Graaff
Collecties fotoarchief
Datering 1915
Bijlagen
Kruispunt de Graaff 1915.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#9 Bericht door Arie » wo jun 27, 2012 6:50 pm

Telefoonboek 1915:
Sanders & Zonen, A., Machinefabriek, Molenstraat 77-81

Gemeentearchief:
Fotonummer 001984
Titel Molenstraat
Beschrijving In midden Israëlische begraafplaats, rechts ijzergieterij Sanders
Collecties fotoarchief
Datering 1910
Trefwoorden Israëlische begr.pl, Sanders
Bijlagen
Molenstraat ijzergieterij Sanders 1910.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3675
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#10 Bericht door enschedeinansichten » wo jun 27, 2012 7:17 pm

Arie schreef:Telefoonboek 1915:
Hotel Graaff de, Haaksbergerstraat 1

Gemeentearchief:
Fotonummer 004117
Titel Hengelosestraat
Beschrijving Kruispunt de Graaff
Collecties fotoarchief
Datering 1915
Volgens mij kruispunt "de Graaf" met 1 F, rechts de Marktstraat en links de
Brammelerstraat in het midden de Hengelosestraat richting station. Let op de rails van de tram.
Hotel de Graaff (2x F) is hier niet te zien.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#11 Bericht door Arie » wo jun 27, 2012 9:36 pm

Je hebt gelijk. Op deze foto van het gemeentearchief is het beter te zien, dat het pand aan de Brammelerstraat staat, later de plek van het vroegere V en D gebouw.

Fotonummer 001937
Titel Haaksbergerstraat
Beschrijving Links hotel "De Graaff"
Collecties fotoarchief
Datering 1910
Trefwoorden Graaff, de
Bijlagen
Kruispunt de Graaff 1910.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#12 Bericht door Arie » do jun 28, 2012 12:09 am

Even voor de duidelijkheid hierbij het pand van Hotel de Graaff hier links op de foto van het gemeentearchief.

Fotonummer 009441
Titel Haaksbergerstraat
Beschrijving Hotel de Graaff en zicht in noordelijk deel van de straat vanuit de Hengelosestraat
Collecties fotoarchief
Datering ca.1906
Trefwoorden Graaff, de, Postkantoor
Bijlagen
Hotel de Graaff 1906.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#13 Bericht door Arie » do jan 11, 2018 12:42 pm

Papieren telefoongids houdt er na 140 jaar mee op: slechts kleine groep ouderen leunt er nog op

De Telefoongids verschijnt dit jaar voor het laatst in boekvorm, na bijna 140 jaar trouwe dienst. De uitgever van de bekende gidsen trekt de stekker uit de papieren editie omdat bijna iedereen tegenwoordig online zoekt naar telefoonnummers. De website detelefoongids.nl wordt maandelijks zo'n 3 miljoen keer bezocht en blijft dan ook in de lucht.
zie verder: https://www.volkskrant.nl/economie/papi ... ~a4556288/
waardevol

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3675
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#14 Bericht door enschedeinansichten » do jan 11, 2018 1:38 pm

Telefoonboeken van voor 1960 kunnen gratis bij mij ingeleverd worden. :D
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4517
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#15 Bericht door Veteraan » do jan 11, 2018 1:57 pm

Ik zal mijn ogen open houden voor jouw telefoonboeken. :)

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#16 Bericht door Arie » vr dec 14, 2018 1:52 pm

Allerlaatste telefoonboek van Nederland uitgedeeld in Enschede
Gepubliceerd: Donderdag 13 december 2018

Allerlaatste telefoonboek van Nederland uitgedeeld in Enschede
Na bijna 140 jaar komt er een einde aan de productie en verspreiding van het telefoonboek. De allerlaatste editie van het iconische boek vol telefoonnummers en adresgegevens, wordt vanaf volgende week donderdag uitgedeeld in Enschede.

De uitgever van het telefoonboek - officieel De Telefoongids & Gouden Gids - sprak in 2017 met het toenmalige ministerie van Economische Zaken af dat de gids in ieder geval zou blijven bestaan tot eind 2017. Nu uit onderzoek blijkt dat ook ouderen steeds meer online zijn én dat nog slechts 2 procent van de gebruikers het boek onmisbaar vindt, heeft de uitgever besloten om eind 2018 definitief te stoppen.

Populair
De gedrukte versie is met name nog populair onder ouderen. Uitgever DTG biedt daarom een speciale cursus aan om ‘de overstap naar online te maken’. Voor mensen die hun weg echt niet kunnen (of willen) vinden op het wereldwijde web, de telefonische nummerinformatielijn 1819 blijft beschikbaar als alternatief voor online zoeken.
bron: http://enschede.1twente.nl/allerlaatste ... em?1113064
Bijlagen
Allerlaatste telefoonboek van Nederland uitgedeeld in Enschede.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#17 Bericht door Arie » za dec 15, 2018 3:42 pm

Het telefoonboek 1915 is dus ook te vinden (zonder telefoonnummers) op de site van Willem op: http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... 2265393155
Ik vind het een nieuwe uitdaging om op deze topic op alfabetische volgorde hiervan foto's, advertenties, krantenberichten of andere gegevens te plaatsen.
Te beginnen met:
Abeln, Gebroerders, Manufacturenmagazijn. Haverstraat 25.
Bijlagen
Haverstraat De Kroon gebr. Abeln.jpg
Haverstraat Links Hotel Mendelaaren Kofa Gebr Abeln Manufacturen- en Tapijthandel De Kroon.jpg
Haverstraat Kofa-Magazijnen Gebrs. Abeln advertentie Tubantia 16-6-1934.jpg
Haverstraat Kofa-Magazijnen Gebrs. Abeln advertentie Tubantia 16-6-1934.jpg (54.07 KiB) 7694 keer bekeken
Haverstraat Gebr. Abeln De Kroon Kofa.jpg
Haverstraat 25-27 Kofa Gebr Abeln Manufacturen- en Tapijthandel De Kroon advertentie 1931.jpeg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#18 Bericht door Arie » za dec 15, 2018 6:16 pm

Abeln, Gebroeders. filiaal, Hengeloschestraat 10.
Bijlagen
Hengelosestraat 10 Gebr. Abeln advertentie Tubantia 19-10-1927 .jpg
Hengelosestraat 10 Gebr. Abeln advertentie Tubantia 19-10-1927 .jpg (152.52 KiB) 7686 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#19 Bericht door Arie » za dec 15, 2018 6:29 pm

Adolfs & Pennink, Uitgevers Gratis Advertentieblad, Zuiderhagen 8
Bijlagen
Zuiderhagen 8 Adolfs en Pennink drukkerij gratis advertentieblad, later Huis aan Huis.jpg
Zuiderhagen 8 Adolfs & Pennink Uitgever Gratis-Advertentieblad advertentie Tubantia 18-2-1905.jpg
Zuiderhagen 8 Adolfs & Pennink Uitgever Gratis-Advertentieblad advertentie Tubantia 18-2-1905.jpg (53.28 KiB) 7684 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17062
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Naamlijst voor den Telefoondienst (1915)

#20 Bericht door Arie » zo dec 16, 2018 10:28 am

Afink, J.H., Smederij, 2e Emmastraat 39.
Bijlagen
Tweede Emmastraat 39 smederij J.H. Afink hinderwetvergunning krantenbericht Tubantia 26-10-1912.jpg
Tweede Emmastraat 39 smederij J.H. Afink hinderwetvergunning krantenbericht Tubantia 26-10-1912.jpg (129.8 KiB) 7664 keer bekeken
Tweede Emmastraat 39-41 machinefabriek Afink krantenbericht Tubantia 24-4-1934.jpg
Tweede Emmastraat 39-41 machinefabriek Afink krantenbericht Tubantia 24-4-1934.jpg (58.79 KiB) 7664 keer bekeken
Tweede Emmastraat 39-41  1967.jpg
waardevol

Plaats reactie