Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Gemeentelijke monumentenlijst

Over de rijke historie van de stad.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12501
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie » di aug 07, 2018 3:23 pm

De hallehuisboerderij Erve De Berke met driekapsschuur aan de Harberinksweg 58-60 is een gemeentelijk monument.

De “ERVE DE BERKE” is een fraai ensemble van een de hallehuisboerderij en een driekapsschuur. De hallehuisboerderij werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd.
Omschrijving
De hallehuisboerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen op een natuursteen plint,onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. De deel is breder dan het woongedeelte.
De achtergevel heeft baanderdeuren binnen een omlijsting met onder andere een koeiekop in de sluitsteen van de korfboog. De deuren worden geflankeerd door rondboogvensters met aanzet- en sluitstenen. Aan de linkerzijde van de baanderdeuren bevinden zich twee rechtgesloten staldeuren, aan de rechterzijde bevindt zich een rechtgesloten staldeur.
De geveltop is beschoten.
De rechterzijgevel heeft drie stalvensters met stalen kozijnen, afgewisseld door staldeuren. In het bewoonbare deel zijn twee vensters met roedeverdeling en een later ingebouwd venster geplaatst. Daarnaast bevindt zich in een teruggelegen portiek twee vensters met roedeverdeling. De gevel wordt beëindigd door een groot venster met een bovenlicht.
De voorgevel heeft op de begane grond drie vensters met bovenlichten. Daarnaast bevindt zich een entree met bovenlicht. Geheel rechts in de voorgevel en in de nok bevinden zich twee vensters met bovenlichten. Daarboven is de nok beschoten.
Achter de achtergevel bevindt zich een driekapsschuur. De twee kappen aan de rechterzijde zijn beide volledig in hout opgetrokken. Het linkerbouwdeel is opgetrokken, in baksteen op een natuursteenplint, en heeft een houten beschot. De driekap is gedekt met Hollandse dakpannen. De linkervoorgevel is onregelmatig ingedeeld en heeft een grote en een kleine entree. De grote entree heeft aan de rechterzijde een rondboogvenster met roedeverdeling met natuursteenonderdorpel. Aan de linkerzijde bevindt zich een rechtgesloten venster met roedeverdeling, deze is verbonden met de rechterbovenzijde van de kleinere entree. Boven deze entree bevindt zich een venster met roedeverdeling onder een segmentboogje. Het bouwdeel in het midden heeft een dubbele deur en wordt geflankeerd door vierkante vensters met roedeverdeling. De kap geheel rechts heeft een dubbele deur.
Waardering
Het erf “de Berke”is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarden die tot uitdrukking komen in :
- de beeldbepalende ligging in het buitengebied van Enschede
- de gaafheid van de hoofdvorm van boerderij en driekapsschuur
- de fraaie detaillering van de boerderij
bron: https://www.ruimtelijkeplannen.enschede ... 004_16.pdf

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... -de-berke/
Bijlagen
Harberinksweg 58-60 Erve De Berke gemeentelijk monument.jpg
Harberinksweg 58-60 Erve De Berke.jpg
Harberinksweg 58-60 Erve De Berke gevelsteen.jpg
Harberinksweg 58 Erve de Berke, paard en wagen met hooi 1943.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12501
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie » wo aug 08, 2018 10:12 am

De vakwerkschuur, waarin vroeger een doopsgezinde schuilkerk, aan de Haimersweg 225 te Twekkelo is een rijksmonument. Rijksmonument nr. 15322 zie: http://rijksmonumenten.nl/monument/1532 ... /enschede/

Een van de bijgebouwen op het perceel Haimersweg 225 is een schuur uit de 17e eeuw. De schuur heeft tijdens de 17e eeuw, na de Reformatie, dienst gedaan als schuilkerk voor doopsgezinden. Omdat het gaat om een schuur heet zo'n schuilkerk ook wel 'schuurkerk'.

In deze kerk hielden de doopsgezinden in het geheim hun godsdienstoefeningen. Dat moest omdat de calvinisten in grote delen van Nederland aan de macht waren gekomen en alle kerken hadden geconfisqueerd. In de loop van de 17e eeuw ging de overheid echter een steeds pragmatischer houding innemen. Het gebruik van schuilkerken werd dan ook steeds meer toegestaan. In eerste instantie werden ze oogluikend gedoogd, later kon tegen jaarlijkse betaling van enorme sommen geld een officiële vergunning verkregen worden. Voorwaarden voor de verlening van zo'n vergunning waren dat een schuilkerk van buiten op geen enkele manier als kerk herkenbaar mocht zijn en dat het gebruik ervan niet als storend mocht worden ervaren door de calvinisten. Kerkgangers moesten het gebouw binnengaan via een deur die niet aan de openbare weg mocht liggen, en dan nog slechts met hoogstens twee personen tegelijk. Klokgelui was verboden en gezang mocht buiten niet hoorbaar zijn. Op het platteland werden bovendien vaak als extra voorwaarden gesteld dat de kerk zich buiten het dorp moest bevinden en alleen een rieten dak mocht hebben als teken van ondergeschiktheid aan de Gereformeerde kerk.

De schuur is op 6 april 1971 ingeschreven als Rijksmonument onder monumentnummer 15322 met als redengevende omschrijving: vakwerkschuur, waarin de Doopsgezinde in de 17e eeuw in het geheim godsdienstoefeningen hielden. De wanden geheel met planken gedicht. Staande op erve "De Haimer". bron: https://www.ruimtelijkeplannen.enschede ... Monumenten

zie ook mijn bericht van 29-1-2018 in topic kerken enz. op: viewtopic.php?f=9&t=1622&p=170175&hilit ... eg#p170175
zie voor meer informatie en foto's van het interieur van de vakwerkschuur de site van Stichting Cultureel Erfgoed Enschede op: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... -enschede/
Bijlagen
Haimersweg 225 vakwerkschuur rijksmonument.JPG
Haimersweg 225 vakwerkschuur vroeger schuilkerk rijksmonument.jpg
Haimersweg 225 Vakwerkschuur, waarin de Doopsgezinde in de 17e eeuw in het geheim godsdienstoefeningen hielden..jpg
Haimersweg 225 Vakwerkschuur, waarin de Doopsgezinde in de 17e eeuw in het geheim godsdienstoefeningen hielden..jpg (127.26 KiB) 99 keer bekeken
Haimersweg 225 is een schuur uit de 17e eeuw. De schuur heeft tijdens de 17e eeuw, na de Reformatie, dienst gedaan als schuilkerk voor doopsgezinden.jpg
Haimersweg 225 gedenksteen voormalige Doopsgezinde Schuilkerk.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12501
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie » do aug 09, 2018 10:52 am

Het pand aan de Javastraat 38 is een gemeentelijk monument.

Woonhuis, gebouwd omstreeks 1908. Het pand is gelegen in de Javastraat waar meer rijke arbeiderswoningen staan die in eigen beheer zijn gebouwd.
Een voorbeeld van een rijtje fraai gedecoreerde panden zijn de nummers 30 t/m 38, gebouwd in 1908. Nummer 38 heeft een sierspant. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... t00000206/
Bijlagen
Javastraat 38.jpg
Javastraat 38 gemeentelijk monument.jpg
Javastraat 38 gemeentelijk monument.jpg (153.19 KiB) 82 keer bekeken
Javastraat 38 gemeentelijk monument (2).jpg
Javastraat 38 gemeentelijk monument (2).jpg (149.55 KiB) 82 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12501
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie » vr aug 10, 2018 12:11 pm

Het dubbel woonhuis aan de Javastraat 99-101 is een gemeentelijk monument.

Dubbel woonhuis, gebouwd in 1912 in opdracht van J. Liemburg naar een ontwerp van bouwkundige Th. Hoenders (Enschede). Het pand is gelegen in een arbeiderswijk met een aantal rijk versierde arbeiderswoningen.
De gevel is voorzien van een bekroning in neobarokke stijl. bron: http://www.architectuurgidsenschede.nl/ ... t00000206/

zie ook: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... at-99-101/
Bijlagen
Javastraat 99-101 dubbel woohujis gemeentelijk monument.jpg
Javastraat 99-101 gemeentelijk monument.JPG
Javastraat 99-101 rechts.JPG
Javastraat 99-101 gezien vanaf de Perikweg.JPG
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12501
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie » za aug 11, 2018 2:14 pm

De Rooms Katholieke Kerk "Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans" aan de Kerkstraat 14-16 in Glanerbrug is een gemeentelijk monument.

De Rooms Katholieke Kerk "Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans" en de pastorie is gelegen aan de Kerkstraat 14-16 in Glanerbrug. De kerk is gebouwd in de periode 1902 - 1903 naar een ontwerp van de architect A. Tepe. De pastorie werd door de bouwkundige A.L. Clemens ontworpen en gebouwd in 1907.

Kapelaan A.F. Meijer richt rond 1900 in Glanerbrug een nieuwe parochie op. Hij woont zolang bij kruidenier/bakker Antonie Visschedijk aan de toenmalige Rijksweg. Hij zamelt geld in en krijgt een stuk grond van de familie Krasschenberg om een kerk op te bouwen.
Op 30 mei 1899 komt de toestemming van de aarts-bisschop (Van de Wetering) voor het aanvaarden van de grond. In 1902 is er genoeg geld ingezameld om met de bouw te beginnen. Op 19 april 1902 geeft het Bisdom toestemming.
Architect van de kerk, Alfred Tepe ontwerpt een gebouw in neogotische stijl. Aannemers Ticheler en Lemmink te Enschede hebben de bouw aangenomen voor fl. 21.000 ( € 9.375 ).
Op 4 augustus 1902 wordt de eerste steen door kapelaan Meijer geplaatst, en ruim een jaar na de start van de bouw is het kerkgebouw klaar, nog zonder priesterkoor, sacristie en pastorie. Op zondag 12 mei 1903 wordt de kerk ingezegend door deken Thijert.
Vanaf 12 juli 1903 vormt Glanerbrug haar eigen parochie, genaamd: H. Maria Koningin van den Allerheiligsten Rozenkrans. Kapelaan Meijer wordt tot pastoor benoemd. Behalve door Meijer wordt de parochie bestuurd door de kerkmeesters Herman Heurman, Gerard Terhaar sive Droste en Antonie Visschedijk. Deze heren vormden ook de 'Commissie van den bouw der kerk”. Bij de start van de parochie staan er 610 parochianen ingeschreven.
De parochie wordt begrensd door de Duitse grens aan de oostkant, het Aamsveen aan de zuidkant (Knalhutte-Allemansveldweg-Derkingsmaten) tot aan de toenmalige Rijksweg en dan verder in noordelijke richting via het Hoge Boekel, richting Kremersveen tot aan de Duitse grens.
In augustus 1903 schenkt de familie Krasschenberg een stuk grond aan de Kerkstraat voor de aanleg van een kerkhof. De toegangspoort en het doodgravershuisje worden in 1932 gebouwd. In 1907 wordt de pastorie gebouwd. Het ontwerp is van architect Clemens. In 1912 krijgen kerk en pastorie electriciteit.
In 1925 wordt het priesterkoor gebouwd, naar een ontwerp van de Enschedese architect J. Sluijmer en uitgevoerd door aannemer Joh. Derksen te Enschede voor een bedrag van fl 31.300 ( € 13.975 ). bron: http://cultureelerfgoedenschede.nl/word ... lanerbrug/

zie ook: https://www.mariavlucht.nl/glanerbrughistorie
zie ook mijn bericht van 24-1-2018 in topic kerken enz. op: viewtopic.php?f=9&t=1622&p=170102&hilit ... at#p170102
zie ook foto's op:
http://www.enschedeinansichten.nl/colle ... from=&pto=
Bijlagen
Kerkstraat 14 Glanerbrug Geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw van de H. Rozenkrans.jpg
Kerkstraat 14-16 Glanerbrug Onze Lieve Vrouw kerk van de Heilige Rozenkrans interieur.jpg
Kerkstraat 14-16 Rooms Katholieke kerk O.L.V. van de Heilige Rozenkrans.jpg
Kerkstraat Glanerbrug R,K, Kerk met Vereenigingsgebouw.jpg
Kerkstraat R.K. Kerk 1922.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12501
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Gemeentelijke monumentenlijst

Bericht door Arie » di aug 14, 2018 3:14 pm

Op 8 en 9 is er weer de landelijke Open Monumentendag. In Enschede zijn er dan 7 monumenten te bezoeken. Zie daarvoor op: https://www.openmonumentendag.nl/zoek/? ... n=Enschede
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast