Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Enschede rijk, Hengelo Arm?

Nieuwsberichten uit de stad.
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 6427
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Enschede rijk, Hengelo Arm?

Bericht door Winus » vr feb 25, 2005 2:35 pm

Drie miljoen te besteden
Gemeente staat er financieel goed voor

ENSCHEDE - De gemeente Enschede staat er financieel goed voor. Extra bezuinigingen zijn niet nodig. Komende vier jaar heeft het gemeentebestuur circa drie miljoen euro per jaar min of meer vrij te besteden. Nieuw op het investeringslijstje: een 400 meter kunstijsbaan.


Een en ander blijkt uit de zogenaamde Contourennota die gisteren werd gepresenteerd. De nota bevat nog geen concrete voorstellen. Het college van B en W laat het aan de gemeenteraad over om keuzes te maken en prioriteiten aan te geven. Definitieve besluiten worden pas in juli genomen.

‘Heel gunstig’, zo omschrijft wethouder J. Goudt de financiële positie van de gemeente anno 2005. ‘En het wordt alleen nog maar gunstiger.’ Nieuwe bezuinigingsmaatregelen van het Rijk worden niet verwacht. Integendeel, met de Tweede-Kamer-verkiezingen van 2007 in het verschiet zal het kabinet eerder méér geld gaan uitgeven. Wat automatisch betekent dat Enschede ook méér geld zal krijgen uit het Gemeentefonds.

Maar het college van B en W wil zich nu nog niet rijk rekenen. Vooralsnog wordt uitgegaan van een beschikbare financiële ruimte van circa drie miljoen per jaar in de periode 2006-2009. Helemaal vrij te besteden is dat geld echter niet. Volgens wethouder Goudt is ongeveer veertig procent daarvan nodig voor uitgaven die hij betitelt als ‘onontkoombaar en onuitstelbaar’.

Het restant is lang niet genoeg om het hele ‘verlanglijstje’ van de gemeente te realiseren. Het totale pakket aan knelpunten en nieuw beleid voor de komende vier jaar vergt een slordige 48 miljoen. Dat betekent dus dat de raad scherpe keuzes zal moeten maken.

De Contourennota geeft daarvoor alvast de richting aan. Als het aan het college van B en W ligt, wordt met name prioriteit gegeven aan economische structuurversterking. ‘Wij pleiten voor extra inzet in het verder ontwikkelen van de binnenstad. De aanloopstraten van het station naar de binnenstad moeten aantrekkelijker, het winkel- en horeca-aanbod moet gevarieerder. Ook moeten we structureel een aansprekend evenementenprogramma aanbieden om de mensen naar Enschede te trekken.’ Daarnaast wil het college meer werk maken van het aantrekken van werkgelegenheid, niet alleen voor hoog- maar ook voor lagergeschoolden.

IJsbaan
Volgens wethouder Goudt ontkomt de gemeente er ook niet aan om nu alvast geld te reserveren voor realisering van de nieuwe kunstijsbaan bij Go Planet. Want als buurgemeenten om een bijdrage wordt gevraagd, kan Enschede zelf natuurlijk niet achterblijven. De totale kosten bedragen 12,5 miljoen euro. Het Enschedese aandeel in de kosten (op basis van het inwonertal) wordt geschat op 3,3 miljoen.
Kritiek op bezuiniging
Reclame op rotonde als alternatief voor tekort

HENGELO - Reclame op rotondes. Metropool samen met Atak in het Enschedese Muziekkwartier. En het in stand houden van de jaarlijkse introductiebijeenkomsten voor nieuwe Hengeloërs. De gemeenteraad komt met kritiek én alternatieven voor het huidige begrotingstekort.


Voor wethouder Gerard ter Ellen (financiën) staat het als een paal boven water; de portemonnee van Hengelo is leeg. Een lijst met maatregelen om het begrotingstekort te dekken, is met ‘kreunen en piepen’ tot stand gekomen, zei hij gisteravond tijdens de raadscommissie Middelen en Economie. ‘Wij denken dat er op dit moment geen andere oplossingen zijn.’ Hengelo werd eind vorig jaar onaangenaam verrast door een extra bezuiniging van het Rijk, waardoor een gat van 2,5 miljoen werd geslagen. Ter Ellen denkt het gat te dichten door een serie van maatregelen, waarbij voor het eerst ook het armoede- en werkgelegenheidsbeleid onder vuur ligt.

Dat er al een uitgewerkt bezuinigingspakket ligt, schoot sommige fracties in het verkeerde keelgat. ‘Ik betreur het dat wij daar als raadsleden niet bij betrokken zijn. Er zijn al politieke keuzes gemaakt’, aldus J. ter Hofte (CDA). Ook de VVD had ‘graag’ mee willen doen aan het doen van bezuinigingssuggesties.

Het CDA uitte niet alleen kritiek, maar kwam ook met alternatieven. Opvallendste voorstel was het plaatsen van reclame op vier grote rotondes. Opbrengst: jaarlijks zo’n twaalfduizend euro. H. Laan (ChristenUnie) deed een duit in het zakje door voor te stellen de twee poppodia, Metropool en Atak, samen te voegen met het nieuw te bouwen Muziekkwartier in Enschede. Ook de VVD voelde daar wel wat voor. Maar voor Ter Ellen blijft vaststaan dat er ‘op dit moment geen alternatieve oplossingen zijn’. ‘Maar als u het wel weet, prima. Dan hoor ik dat graag.’ Dat de raad niet eerder bij de plannen is betrokken, vindt hij logisch. ‘Dat had qua tijd nooit gekund. We moesten in anderhalve week een tekort zien te dekken.’

De fracties waagden zich gisteravond niet aan een definitief oordeel. Vooral over het korten op de sociale zekerheid bestaat nog te veel onduidelijkheid. Wethouder B. Otten deed gisteravond wel een toezegging voor mensen met een in- en doorstroombaan (ID’ers), die niet kunnen doorstromen naar een vaste baan. Ze zouden daarna een dienstverband van drie maanden krijgen bij Swimt, de Stichting Werken in Midden-Twente. Als er na drie maanden geen werk is gevonden, volgt in principe de WW. Otten hoopt die termijn van drie maanden te verlengen. Tot hoe ver, is nog niet bekend.

Bron: TC Tubantia
Laatst gewijzigd door Winus op vr feb 25, 2005 2:38 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » vr feb 25, 2005 2:36 pm

:)
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Martin
Member
Member
Berichten: 6599
Lid geworden op: zo jan 23, 2005 4:31 pm

Bericht door Martin » vr feb 25, 2005 2:40 pm

Ach gossie die arme Hengeloërs..  :lol:
Enschede, het eindpunt van Twente.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » vr feb 25, 2005 2:41 pm

Als ze maar niet denken dat Enschede ze uit de brand gaat helpen! Laat die armoedzaaiers hun eigen rotzooi maar opruimen.  8)
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 1698
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Enschede rijk, Hengelo Arm?

Bericht door imzadi » vr feb 25, 2005 2:54 pm

Ook moeten we structureel een aansprekend evenementenprogramma aanbieden om de mensen naar Enschede te trekken.
Helemaal voor :) :okay: :beer:
H. Laan (ChristenUnie) deed een duit in het zakje door voor te stellen de twee poppodia, Metropool en Atak, samen te voegen met het nieuw te bouwen Muziekkwartier in Enschede. Ook de VVD voelde daar wel wat voor.
Prima idee :lol: ;)
Dat zal de Hengelose bevolking leuk vinden, dat hun gemeenteambtenaren voorstellen voorzieningen naar Enschede te verplaatsen... :D
Blijkbaar hebben sommige personen al door dat de concurrentiestrijd met Enschede verloren is... ;)

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Meerjarenbegroting Hengelo

Bericht door Vincent1971 » vr feb 25, 2005 3:01 pm

College presenteert sluitende meerjarenbegroting
Het College van B&W is er in geslaagd een sluitende meerjarenbegroting te presenteren. In maart en in juni van dit jaar is reeds overleg gevoerd met de gemeenteraad over de hoofdlijnen van het nieuwe beleid en van de ombuigingen. Voor nieuw beleid is ruimte gevonden van € 1½ miljoen in 2005, oplopend tot € 2½ miljoen in 2008. Aan ombuigingen is een bedrag noodzakelijk van € 2½ miljoen in 2005, oplopend tot € 5 miljoen in 2008.
Dit ontwerp van de begroting 2005-2008 wordt op 9 november in de gemeenteraad behandeld. In maart 2004 zijn door de gemeenteraad de financiële kaders voor het opstellen van de gemeentelijke meerjarenbegroting besproken. Daaruit bleek dat er nieuwe bezuinigingen nodig waren. In een informele raadsbijeenkomst hebben de verschillende fracties vervolgens aangegeven waarop naar hun eerste, globale idee bezuinigd zou kunnen worden. Het College van B&W heeft op basis daarvan in juni een notitie opgesteld waarin dit op hoofdlijnen was uitgewerkt, de ‘Tussenbalans’. Deze is op 24 juni jl in een extra commissievergadering Middelen en Economie besproken, waarbij alle raadsleden zijn uitgenodigd. De uitkomsten van dit overleg zijn verwerkt in het voorliggende ontwerp van de begroting.

Doet Enschede volgen ?  :cheer:
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 5815
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Bericht door Errik » vr feb 25, 2005 3:04 pm

Eindelijk eens goed nieuws, of niet Vincent? ;)
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Vincent1971 » vr feb 25, 2005 3:06 pm

We zullen zien hoe sluitend de begroting is...nietwaar
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 2803
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

Bericht door Q. » vr feb 25, 2005 4:44 pm

Zo kennen we Vincent weer, doemdenken tot je er bij neervalt.
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Vincent1971 » vr feb 25, 2005 4:48 pm

Hahaha ach ik denk niet zo vaak doem. Maar soms moet je ;)
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 6427
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Bericht door Winus » vr feb 25, 2005 4:53 pm

Ik hoop niet dat de armoede van Hengelo en de rijkdom van Enschede betekent dat Enschede meer moet bijdragen aan de 400 meter kunstijsbaan.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Vincent1971 » vr feb 25, 2005 4:57 pm

Zou de ijsbaan de zoveelste uitglijder worden ;) ?
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 6427
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Bericht door Winus » vr feb 25, 2005 4:58 pm

Nee, juist een impuls voor het B&S Park (of Go Planet)
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Vincent1971 » vr feb 25, 2005 5:01 pm

Go go go with an ice flow...;) Tja heb nooit gesnapt wat voetballen en ijs met Science te maken hebben. Misschien de wetenschap van het uitglijden ?
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 6427
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Bericht door Winus » vr feb 25, 2005 5:14 pm

IJs en voetbal is big Business ;)
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Vincent1971 » vr feb 25, 2005 5:15 pm

Niet voor de gemeente...die legt er ijskoud veel geld op toe ;)
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Martin
Member
Member
Berichten: 6599
Lid geworden op: zo jan 23, 2005 4:31 pm

Bericht door Martin » vr feb 25, 2005 6:12 pm

Dan is het over en uit voor het Thialf in Heerenveen. :)
Enschede, het eindpunt van Twente.

Gebruikersavatar
Robert
Member
Member
Berichten: 6593
Lid geworden op: wo mar 24, 2004 8:21 pm

Bericht door Robert » vr feb 25, 2005 7:38 pm

Het woord 'beleid' lijkt in Hengelo niet te zijn doorgedrongen...  :shake:
Met 'n oald hoes en 'n joonk wief he'j altied wat te knooi'n

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 4447
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Bericht door Vincent1971 » vr feb 25, 2005 8:45 pm

Tja en in Enschede kunnen ze dat woord niet vinden in het woordenboek ;)
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Niek
Member
Member
Berichten: 220
Lid geworden op: zo aug 08, 2004 11:55 pm
Locatie: Enschede

zucht

Bericht door Niek » vr feb 25, 2005 11:51 pm

Zou ik hier nou vrolijk om moeten worden?

Of komt dat pas als ik weer de nieuwe gemeentelijke belastingen moet betalen a 490 Euro (als het niet meer is geworden)

sorry maar, als het dan zo goed gaat doe dan eens wat financieel terug naar de inwoners van Enschede en verlaag die gvd belastingen en heffingen eens en zorg dat het wonen weer betaalbaar wordt!!!!
En Terecht!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast