Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

werkgelegenheid in Enschede

Nieuwsberichten uit de stad.
Bericht
Auteur
Hans van Dijk

werkgelegenheid in Enschede

#1 Bericht door Hans van Dijk » zo mei 25, 2008 10:59 am

Het is droevig gesteld met de werkgelegenheid in Enschede en omstreken,
en opnieuw lijkt het er sterk op dat we een redelijk grote werkgever gaan verliezen.
Na recentelijk Polaroid, nu wederom een Amerikaans bedrijf wat het moeilijk heeft.

AGI van de Steeg ontslaat 34 van de 200 werknemers
zaterdag 24 mei 2008

ENSCHEDE - Het Enschedese verpakkingsbedrijf AGI van de Steeg heeft vandaag 34 van de 200 werknemers ontslag aangezegd. AGI, gespecialiseerd in luxe verpakkingen zoals bedrukte (kartonnen) cd- en dvd-hoesjes, zegt hard getroffen te zijn door de malaise in de muziekindustrie.
De enkele jaren geleden voorspelde groei in de markt voor dvd-hoesjes is volgens de directie niet groot genoeg gebleken om de terugval in productie van cd-hoesjes op te vangen. Voor de getroffen werknemers is een sociaal plan opgesteld.
------------------------------------------------------------------------------------------
Kleine voorspelling: dit is slechts de eerste ontslag ronde bij dit bedrijf.
Ook ik heb hier 20 jaar gewerkt en spreek uit ervaring, er word wanbeleid gevoerd,
en dit zal uiteindelijk tot het faillissement van deze firma gaan lijden.
Natuurlijk staat deze industrie onder druk, dat weten we allemaal,
maar dat is zeker niet de hoofdoorzaak.
Iedereen die de kans kreeg is er inmiddels al uit vrije wil vertrokken,
en het overige personeel werkt er al jarenlang met de nodige bedenkingen.
(en dan druk ik het heel zacht uit)

Zelf ben ik er in 2005 vertrokken, na de nodige aanvaringen met de directie over dit wanbeleid.
Ik voorspel sinds die tijd dat het gevoerde beleid zal gaan resulteren in ellende, en blijkbaar is die tijd nu dan aangebroken.:no:
Erg jammer voor mijn oud collega's welke nu met de consequenties worden geconfronteerd.
Ik wens ze allemaal succes bij het vinden van een nieuwe baan, want dat zal in deze regio niet eenvoudig worden.:aai:

INVISIBLE

Re: werkgelegenheid in Enschede

#2 Bericht door INVISIBLE » zo mei 25, 2008 8:22 pm

Ja Enschede moet zich nog veel harder opstellen (lees : beter), om bedrijven naar haar stad toe te trekken.
De opmerking, niet gunstig gelegen, wil ik daarbij niet eens horen in het communicatietijdperk.
Enschede is een uiterst gunstig gelegen stad (net zoals heel Twente dat is) tussen twee belangrijke gebieden in .............de Randsstad en Duitsland.
Daar moet nog veel meer uit te halen zijn, waarbij gezegd moet worden dat ze er al wel stappen voor aan het ondernemen zijn (zie Kennispark), maar ook grote arbeidsintentieve bedrijven zouden niet verkeerd zijn.

Vandaar dat ik ook niet één keer, niet twee keer ........maar wel tig keer wil aangeven hoe belangrijk een regionale Luchthaven wel niet is.
En dat voor allerlei soorten rangen en standen uit de maatschappij, zo zou alleen al het bagage afhandelen voor de nodige banen zorgen.
Je houdt er simpelweg zo'n kleine 500-1000 mensen mee van straat, als we praten over een kleine regionale luchthaven (<1.000.000 passagiers).

Hans van Dijk

Re: werkgelegenheid in Enschede

#3 Bericht door Hans van Dijk » zo mei 25, 2008 8:39 pm

- vervolg van pagina 17 De PvdA-raadsleden L. van Lier en D. Bouwman zijn helder in hun conclusie.
zaterdag 24 mei 2008


Ondanks alle 'propaganda' vanuit het college dat Enschede zo succesvol is met haar sociaaleconomisch beleid geven de cijfers weinig reden tot juichen.

In vergelijking met andere grote steden blijven de resultaten in Enschede op veel terreinen achter. Of het nu gaat om de daling van de armoede, de jeugdwerkloosheid of het aantal laagopgeleiden. Van Lier constateert eveneens dat de algehele economische groei in Enschede niet heeft geleid tot meer werkgelegenheid.

Zijn collega Bouwman is geschrokken van de bevindingen van de gemeentelijke Rekenkamer. Die nam het beleid om mensen uit de bijstand te halen onder de loep en stelde vast, dat Enschede er voor gekozen heeft 'al het geld en aandacht' te richten om mensen aan het werk te krijgen. "Terwijl vakscholing juist het grote probleem is", stelt Bouwman. "Het is niet effectief wat we doen. Andere gemeenten zijn veel actiever waar het gaat om vakscholing. " Hij vindt de Enschedese aanpak helemaal niet zo succesvol. "Op zich loopt het aantal bijstandsgerechtigden in Enschede terug. Maar in andere steden loopt het veel verder terug. We hebben de economie nu mee gehad. Maar als het slechter gaat, kan het alsnog mislukken." 'Schokkend' noemt Bouwman de (procentuele) toename van het aantal vrouwen in de bijstand. "Vaak gaat het om vrouwen die na de huishoudschool voor de kinderen zijn gaan zorgen, op latere leeftijd zijn gescheiden en nu geen inkomen meer hebben. Een stille groep die je bijna niet hoort. Het actieplan dat voor deze categorie is toegezegd, is er nog steeds niet." Wethouder M. Koomen ziet het Rekenkamerrapport als een ondersteuning van haar beleid: "Ik ben ervan overtuigd dat we de goede weg zijn ingeslagen." Zij onderstreept de noodzaak van meer aandacht voor vakscholing. "Op dat punt zie je wel dat het tij verandert. We willen toe naar duurzame arbeid. In veel steden waar een hogere uitstroom is gerealiseerd, is geen sprake van reguliere baan en hebben de mensen geen perspectief op een betaalde baan. Daar kiezen wij niet voor. Ik wil ook meer, maar dan wel op een eerlijke manier! Dus met vakscholing en een goede begeleiding."

Perceptor

Re: werkgelegenheid in Enschede

#4 Bericht door Perceptor » ma mei 26, 2008 11:21 am

In de Vrijheidswijk-West in Leeuwarden moet ruim een kwart van de huishoudens al vier jaar lang rondkomen van een laag inkomen. Daarmee voert de buurt de lijst aan van buurten met het hoogste percentage langdurig lage inkomens.

Dit blijkt uit cijfers over 2005 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in 2004 was deze wijk al de minst welvarende van Nederland.

De Waldeck Pyrmontweg e.o in Dordrecht staat op de tweede plaats en Dolphia in Enschede op de derde plaats. Daar heeft ongeveer een vijfde van de huishoudens een langdurig laag inkomen.
fok.nl
Het ontbreekt Enschede gewoon aan een grote multinational die veel werkgelegenheid oplevert. Bijvoorbeeld een bedrijf als Grolsch is wel groot maar neemt weinig af bij lokale bedrijven.
Wat doe je er aan? luchthaven? ondernemerschap promoten? infrastructuur upgraden? cultureel de boel pimpen?

Ik denk toch dat de luchthaven een belangrijke rol kan spelen als er daar bijv. vliegtuigonderhoud op grote schaal gaat gebeuren: dat levert indirect ook veel werk op.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: werkgelegenheid in Enschede

#5 Bericht door Errik » ma mei 26, 2008 11:46 am

Het zal in Enschede toch van het midden- en kleinbedrijf moeten komen. Niet zitten wachten op een baan dus, maar zelf iets opzetten. Daar is men in Enschede toch niet zo van. Niet gek ook gezien het gemiddelde opleidingsniveau. Hopelijk doet de jonge generatie het beter.
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Hans van Dijk

Re: werkgelegenheid in Enschede

#6 Bericht door Hans van Dijk » ma mei 26, 2008 7:46 pm

Met betrekking tot het AGI artikel is me opgevallen dat TCT nu al twee maal alle lezers reacties op dit artikel heeft verwijderd, en nu zelfs de mogelijkheid om überhaupt te reageren op dit artikel heeft weggehaald
Wat is er gebeurt met de vrijheid van meningsuiting binnen TCT, toch schandalig dat een krant zich meent te moeten permitteren het recht te hebben om zomaar zaken te verwijderen.
:x

INVISIBLE

Re: werkgelegenheid in Enschede

#7 Bericht door INVISIBLE » ma mei 26, 2008 8:03 pm

Errik schreef:Het zal in Enschede toch van het midden- en kleinbedrijf moeten komen. Niet zitten wachten op een baan dus, maar zelf iets opzetten. Daar is men in Enschede toch niet zo van. Niet gek ook gezien het gemiddelde opleidingsniveau. Hopelijk doet de jonge generatie het beter.
Dit is wel een mooie opmerking die je hier maakt, en dat gemiddelde opleidingsniveau doet er eigenlijk niet eens zo toe.
Juist deze erfenis heeft de stad zo opgebouwd dat er een erg creatieve "nieuwe generatie" aan het onstaan is.
Je ziet wereldwijd dat Grote Industriesteden dan ook vaak de belangrijkste mode ontwerpers, kunstenaars, artiesten enz enz ter wereld helpen.Dat is een psychologisch feit, en ook in deze stad zie je dat de laatste jaren veel interessant nieuws vandaan komt.
Aangezien de meeste "niet opgeleide mensen" ter wereld, ofwel de bekendste mensen op deze aard, allemaal uit dit soort grondstoffen zijn onstaan.
Dat is met zangers zo, voetballers en zelfs met de beste ondernemers, een baan leer je niet (in de schoolbanken) in die zin, dat zit in je en moet zich ontwikkelen door het leven en de daarbij behorende factoren.

Ben er stellig van overtuigd dat het een kwestie van tijd is, maar daarna is de stad weer terug, alsof het nooit is weggeweest !!

TA
Member
Member
Berichten: 748
Lid geworden op: vr aug 25, 2006 4:05 pm
Locatie: Enschede

Re: werkgelegenheid in Enschede

#8 Bericht door TA » ma mei 26, 2008 9:26 pm

Ik denk dat jullie niet met een juist oog op de zaak kijken. Het niet al te hoge opleidingsniveau in Enschede is vooral onder de oudere bevolking. Welke stad van 155.000 mensen kan zeggen dat zij 2 kennisinstellingen binnen de stadgrenzen kent, met elk meer dan 12.000 mensen op sowieso HBO niveau?
Wellicht dat niet iedereen in Enschede woont, maar dan zeker in de omgeving.

Daarnaast is er een grote instroom vanuit Duitsland. Ik heb daar vanmiddag met een lector op school over gepraat. Het vreemde is dat alle Duitsers na hun studie weer terug naar Duitsland willen. Vrijwel geen enkele van hun, blijven hier in Nederland!

Ik mag voor mijn bedrijf een kennisvoucher via het Saxion inzetten en ga dan ook laten onderzoeken hoe het kan dat zoveel Duitse studenten weer terug naar Duitsland gaan, maar andersom ook Nederlandse studenten die altijd maar naar de Randstad willen en niet naar het Ruhrgebied.(en ja, kom nu niet met uitzonderingen aanzetten dat je iemand kent)

Enschede mist overigens geen grote multinationals. Enschede mist gewoon "sexyheid". De randstad is voor de jeugd sexy, hip en modern. Dat is echter alleen een bekrompen realiteitsweergave. Het is er echter wel. Twente moet gewoon eens heel goed gaan bedenken hoe zij zich anders kunnen gaan profileren!

INVISIBLE

Re: werkgelegenheid in Enschede

#9 Bericht door INVISIBLE » di mei 27, 2008 4:28 pm

TA schreef:(en ja, kom nu niet met uitzonderingen aanzetten dat je iemand kent)
Moet ik deze zin ook overal bij vermelden, dat ik niet wil dat iemand het NIET met me eens is ;). :lol:

Niek

Re: werkgelegenheid in Enschede

#10 Bericht door Niek » vr mei 30, 2008 9:14 pm

En weer een bijzonder positief bericht waar Enschede in voorkomt..


Meeste kansarmen buiten de Randstad
Economisch - door Michel (OA) op 30-05-2008 @ 20:08

Uit een onderzoek van de stichting Atlas voor gemeenten, blijkt dat de meeste kansarme mensen niet in de Randstad wonen, maar in Limburg en het noordoosten van het land. De stichting heeft de onderkant van de arbeidsmarkt in kaart gebracht; dit was nog niet eerder gebeurd.

Voor het onderzoek heeft men diversen doelgroepen laten meetellen. Naast de mensen met een bijstandsuitkering, is ook gekeken naar mensen met bijvoorbeeld een WAO-uitkering of die met een gesubsidieerde baan. Wanneer er alleen zou worden gekeken naar de bijstandsuitkeringen, dan staan steden als Rotterdam en Amsterdam wel bovenaan de lijst.

In het onderzoek van de stichting Atlas staat Heerlen bovenaan. In deze Limburgse gemeente wordt bijna één op de vier mensen die tot de beroepsbevolking behoort tot de onderkant van de arbeidsmarkt gerekend. Ook in Enschede en Sittard-Geleen wonen veel mensen die als kansarm kunnen worden bestempeld. Het gaat hier vaak om mensen die een uitkering, anders dan de bijstand, of subsidie ontvangen.

Drie jaar geleden behoorde 16,7 procent van de Nederlandse beroepsbevolking tot de onderkant van de arbeidsmarkt. Hun aantal is afgenomen tot ruim 13 procent dit jaar, wat neerkomt op bijna anderhalf miljoen mensen. Gemeenten hebben ook ontdekt dat verschillende uitkeringen 'inwisselbaar' zijn. Als voorbeeld wordt Zoetermeer genoemd, waar het aantal bijstanduitkeringen met hetzelfde aantal afnam, als waarmee het aantal voor de Wajong-uitkering toenam.


Dit moet toch eens doordringen bij de lokale politiek?? Doe er eens wat aan !!
Creeer banen, verlaag belastingen.

Helmerhoeker

Re: werkgelegenheid in Enschede

#11 Bericht door Helmerhoeker » vr mei 30, 2008 10:20 pm

Een min of meer zelfde bericht is ook al hier neergezet ;)

Hans van Dijk

Re: werkgelegenheid in Enschede

#12 Bericht door Hans van Dijk » wo jun 11, 2008 11:07 am

ENSCHEDE - Tien jaar geleden was Polaroid met 1100 mensen misschien wel de grootste werkgever van Enschede.

Deze maand stopt de productie definitief. Voor de laatste 150 medewerkers is geen werk meer. De laatste direct-klaar foto's rollen uit de machines.
De vraag is ingeklapt door de opmars van de digitale camera's. In Enschede is decennialang voor de hele wereld geproduceerd. Maar Polaroid verkoopt geen instant camera's meer. Zaterdag 14 juni is er nog een reünie.

Perceptor

Re: werkgelegenheid in Enschede

#13 Bericht door Perceptor » di aug 05, 2008 10:15 am

Ik kom net wat statistieken op de site van de gemeente tegen: http://cms3.enschede.nl/gemeente/cijfers/Enschverg/
Eén van de dingen die mij dan opvalt is het aantal hoogopgeleiden: http://vergeleken.enschede.nl/enschedev ... ?nummer=48: ondanks de hoge school en UT.
En nog iets: het aantal bioscoopbezoeken per inwoner, doet mij vermoeden dat ze het aantal bezoekers bij bioscopen hebben gedeeld door het aantal inwoners van de stad.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

Re: werkgelegenheid in Enschede

#14 Bericht door Q. » di aug 05, 2008 10:36 am

Tja, de meeste hoger opgeleiden verlaten de stad zodra ze klaar zijn omdat er gewoon geen werk is. Ik had graag willen blijven maar ja, het werk zit alleen in de Randstad.
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: werkgelegenheid in Enschede

#15 Bericht door Winus » di aug 05, 2008 12:49 pm

Perceptor schreef: En nog iets: het aantal bioscoopbezoeken per inwoner, doet mij vermoeden dat ze het aantal bezoekers bij bioscopen hebben gedeeld door het aantal inwoners van de stad.
Of er is gewoon niks beters te doen. :D
de kloomp'maj anhoalen

Hans van Dijk

Re: werkgelegenheid in Enschede

#16 Bericht door Hans van Dijk » zo apr 19, 2009 5:26 pm

Bedrijven willen van kavels af
zondag 19 april 2009 | 16:01 | Laatst bijgewerkt op: zondag 19 april 2009 | 16:05

ENSCHEDE - Er liggen momenteel vier concrete verzoeken van ondernemers bij de gemeente om bedrijfskavels terug te leveren.

De ondernemers hebben een kavel op een van de bedrijfsterreinen van Enschede gekocht, maar zien er nu vanaf om deze te bebouwen. De economische teruggang speelt bij alle vier een rol. De een krijgt de financiering van de nieuwbouw niet rond met de bank. Anderen kunnen de investeringen niet meer doen vanwege de onzekere situatie in verschillende branches. Dat laatste geldt bijvoorbeeld in de autobranche.

De gemeente gaat binnenkort na wat de mogelijkheden zijn om de kavels terug te kopen van de bedrijven in moeilijkheden en hoe dat gefinancierd kan worden.
-----------------------------------------------------------------------------------------
zucht.....we zijn nog lang niet door de crises heen vrees ik :(
Enschede en haar bevolking krijgen het zwaar te verduren.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

Re: werkgelegenheid in Enschede

#17 Bericht door Q. » ma apr 20, 2009 7:30 pm

You ain't seen nothing yet...
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: werkgelegenheid in Enschede

#18 Bericht door Winus » di apr 21, 2009 9:56 pm

Pessimist
de kloomp'maj anhoalen

Hans van Dijk

Re: werkgelegenheid in Enschede

#19 Bericht door Hans van Dijk » di apr 21, 2009 11:38 pm

Winus schreef:Pessimist
Of misschien juist een realist ;)

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: werkgelegenheid in Enschede

#20 Bericht door Winus » wo apr 22, 2009 5:37 pm

Nee man, Q is een raspessimist die ook nog eens bij Fortis werkt. Slechter kan je het niet treffen. ;)
de kloomp'maj anhoalen

Plaats reactie