Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Groen Enschede!

Nieuwsberichten uit de stad.

Word Enschede Europa's groenste stad?

Peiling eindigde op di sep 07, 2004 9:59 pm

Ja!
6
100%
Nee!
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 6

Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#81 Bericht door Arie » do okt 26, 2017 9:12 pm

Enschede koopt 10.000 'groene' stoeptegels

Gepubliceerd op: 26/10/2017

Enschede koopt 10.000 'groene' stoeptegels
Volgend voorjaar komen er tegels met gaten in de straten te liggen. Opdat plantjes en ander groen ruimte krijgen in de stenen woestenij in de stad.

Enschede heeft er 10.000 gekocht van het bedrijf Gewildgroei, dat zichzelf een beweging noemt. Gewildgroei heeft de tegels de naam living pavement gegeven met de volgende uitleg: "De tegels bieden ruimte aan (on)kruid. Door een stoeptegel te vervangen door zo'n tegel, hebben planten de ruimte om te groeien. Met als resultaat betere regenwaterinfiltratie en meer biodiversiteit."

Bijkomend effect van een groene(re) stad is minder hitte in de zomer. Wethouder Jeroen Hatenboer zag ze vorig jaar op een innovatiebeurs, was enthousiast en stak daarmee zijn collega Hans van Agteren aan. Hij gaat over groen.

Plan van aanpak
Enschede bleek de eerste grote klant van Gewildgroei en een 'eerste test met de toepassing van de tegels op grote schaal'. Waar en hoe de tegels worden gelegd, is onderwerp van studie. "We zijn bezig met een plan van aanpak", zegt een woordvoerder.

Ook hij wijst op nut en noodzaak van de tegels met oog op "actuele thema's zoals regenwateroverlast, hittestress, biodiversiteit en de groeiende behoefte van bewoners van meer groen in de directe omgeving."
bron: http://www.tvenschedefm.nl/enschede-koo ... tem?996473
Bijlagen
Enschede koopt 10.000 'groene' stoeptegels.jpg
Enschede koopt 10.000 'groene' stoeptegels.jpg (101.55 KiB) 2198 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 2383
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#82 Bericht door Vincent1971 » vr okt 27, 2017 9:30 am

En dan round up gebruiken voor het onkruid dat uit die groene tegels komt ;-)
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1293
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#83 Bericht door Twekkelerveld » vr okt 27, 2017 6:52 pm

Ik heb echt hard gelachen over die tegels. De gemeente heeft het hele jaar het onkruid meters hoog staan door de hele stad, omdat er geen geld is om het groen te onderhouden. Nu kan het onkruid nog makkelijker groeien.

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 2383
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#84 Bericht door Vincent1971 » vr okt 27, 2017 8:11 pm

Dat noemen ze vergroening..en voordeel van hoog gras, het afval blijft erin zitten dus geen zwerfafval.
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#85 Bericht door Arie » wo nov 01, 2017 6:41 pm

Aanpak opruimen herfstbladeren in Enschede

31 oktober 2017
Gemeente haalt in twee rondes blad op, informatie volgt via borden in de wijk.

Gevallen herfstbladeren kunnen voor overlast en onveilige situaties zorgen. De gemeente probeert deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom haalt de gemeente het blad, net zoals vorig jaar, weer in twee ronden op. De eerste ronde in november/december en de tweede ronde begin 2018.

Werkwijze gemeente
De gemeente Enschede probeert de overlast en onveiligheid door vallende bladeren zoveel mogelijk te beperken. Bij onveilige situaties neemt de gemeente maatregelen. De verkeersveiligheid heeft daarbij de hoogste prioriteit. Daarom worden hoofdwegen en hoofdfietspaden als eerste blad vrij gemaakt. De gemeente neemt ook alleen meldingen over het opruimen van herfstbladeren in behandeling als het gaat om onveilige verkeerssituaties

Net zoals vorig jaar werkt de gemeente niet meer met bladkorven. In plaats daarvan kan het gevallen blad op daarvoor geschikte verzamelplaatsen in de wijk worden aangeboden. De gemeente haalt dit blad vervolgens in twee rondes op. Bewoners kunnen op informatieborden zien wanneer het blad in de wijk wordt opgehaald. Deze borden staan aan het begin van de wijk en op hoofdwegen. Blad dat buiten de ophaalweek op de verzamelplaats wordt neergelegd haalt de gemeente niet meer op.

Wat kunnen bewoners zelf doen
Bewoners kunnen het blad in de ophaalweek op de daarvoor aangewezenplaatsen aanbieden. Dit kan blad uit eigen tuin zijn (als de groene container vol zit of er geen mogelijkheid is voor een composthoop) of blad dat verkregen is door het blad vrij maken van de straat. Bij het neerleggen van het blad is het belangrijk:

niet al te hoge bladhopen te maken;
afstand tot de bomen te bewaren (anders kan de machine er niet goed bij en blijft het blad alsnog liggen)
te zorgen dat er geen takken bij het blad zitten (deze kunnen beschadigingen aan de machines veroorzaken)

Waarom deze aanpak
Deze aanpak is een onderdeel van het traject “veranderen en bezuinigen in de openbare ruimte”. Alle informatie hierover is te vinden op: www.enschede.nl/veranderingenopenbareruimte.
bron: https://www.enschede.nl/nieuws/aanpak-o ... enschede-0
Bijlagen
Aanpak opruimen herfstbladeren in Enschede.jpeg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

bomen Stokhorst

#86 Bericht door Arie » vr mei 31, 2019 12:14 pm

Bewoners Stokhorst in Enschede willen bomenkap voorkomen: 'Desnoods keten ik me vast'
Gepubliceerd: Vrijdag 31 mei 2019

VIDEO | Bewoners Stokhorst in Enschede willen bomenkap voorkomen: 'Desnoods keten ik me vast'
Al ruim honderd jaar bepalen de 52 paardenkastanjes van het bekende laantje aan de Hoge Boekelerweg het beeld van de wijk Stokhorst. Buurtbewoners zijn overdonderd door het bericht van de gemeente dat die vanwege ziekte worden gekapt. "Hier leggen we ons niet zo maar bij neer.”

Een groep buurtbewoners verzamelt zich bij het markante toegangshek van de kastanjelaan aan de Hoge Boekelerweg. Woedend zijn ze over de aankondiging dat op korte termijn wordt begonnen met het kappen van de 52 paardenkastanjes.

Ze lijden aan de kastanjebloedingsziekte en zijn niet meer te redden, meldt de gemeente. "Het vellen van deze bomen is noodzakelijk, omdat er groot gevaar dreigt van spontaan vallende takken of omvallen bij wind en storm", aldus de brief die de bewoners vlak voor Hemelvaartsdag op hun deurmat vonden.

Het bericht kwam voor de buurt als 'een donderslag bij heldere hemel'. "Ik kon wel huilen", zegt Mieke Gollenbeek-Hulst (80), die praktisch al haar hele leven uitkijkt op de kastanjebomen. "Ik ben ermee opgegroeid. Net als veel mensen hier. Zo'n beetje iedereen heeft in dit laantje leren fietsen."

Erve Spiele
De kastanjes werden begin vorige eeuw geplant om de weg naar het vroegere Erve Spiele te markeren. "Dit is de mooiste laan van Enschede. Dat vinden, denk ik, niet alleen de mensen in Stokhorst. Dit is zo gezichtsbepalend voor de wijk. Ze hebben voor ons een gigantisch emotionele waarde", reageert Jan Kattenpoel Oude Heerink.

Hij is zich, net als zijn buren, 'rot geschrokken' van het bericht dat de bomen ten dode zijn opgeschreven. De wijze waarop de bewoners zijn geïnformeerd, heeft veel kwaad bloed gezet. Han Huigen: "Ineens krijg je een brief in een blanco enveloppe waarin staat dat al snel wordt begonnen met de kap. Dat wordt gemeld op een moment dat veel mensen op het punt staan met Hemelvaart een paar dagen weg te gaan. Als je niet oppast, zijn ze al aan het zagen als we terugkomen."

De buurtbewoners kondigen aan zich niet zonder slag of stoot bij de kap van 'hun' kastanjes neer te leggen. Huigen, strijdvaardig: "Desnoods keten ik me vast aan een boom.”

Boze mailtjes
De eerste boze mailtjes zijn al richting stadhuis verstuurd. Onder leiding van Coen Gollenbeek komt er een meer gecoördineerd verzet. "De gemeente zegt dat de bomen ziek zijn, maar ze zien er toch nog goed uit? Kijk naar de bladeren. En elk jaar komen hier heel veel mensen kastanjes rapen. Emmers vol komen er vanaf."

De buurt wil inzage in de inspectierapporten waarop de gemeente de conclusie baseert dat de bomen door de combinatie van de kastanjebloedingsziekte en de droge zomer van vorig jaar 'zeer kwetsbaar' zijn. "Over de noodkap van vijftien kastanjes en een beuk is inmiddels overleg geweest met de natuur en milieuraad en er is een toetsing geweest in het kader van de flora- en faunawet", aldus de gemeente.

Kattenpoel Oude Heerink: "Als de veiligheid écht in het geding is, dan moet je misschien uiteindelijk wel besluiten dat kap het beste is. Heel veel mensen lopen en fietsen door het laantje, de kinderen spelen er. Ook wij willen niet dat ze gevaar lopen. Maar je mag op zijn minst verwachten dat de gemeente je goed informeert.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
bron en video zie:
http://enschede.1twente.nl/video-%7c-be ... em?1133784
Bijlagen
Hoge Boekelerweg Bewoners Stokhorst willen bomenkap voorkomen 30-5-2019.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#87 Bericht door Arie » di jun 04, 2019 10:10 am

Er gloort hoop voor bekende kastanjelaan in Enschede
Gepubliceerd: Maandag 03 juni 2019

Er gloort hoop voor bekende kastanjelaan in Enschede
De gemeente Enschede schakelt een externe boomdeskundige in om te beoordelen of de aangekondigde noodkap van 14 monumentale kastanjes van het bekende laantje aan Hoge Boekelerweg inderdaad onvermijdelijk is. Uitgebreid onderzoek moet verder uitwijzen of de overige 38 bomen op termijn te redden zijn.

Dat is de uitkomst van een inderhaast door de gemeente belegde informatiebijeenkomst met de bewoners van de Hoge Boekelerweg. De direct aanwonenden van de kastanjelaan werden vorige week overvallen door een briefje over het naderende einde van de bomen.

Ziek
De gemeente deelde daarin mee dat ze lijden aan de kastanjebloedingsziekte en niet meer te redden zijn. Veertien kastanjes zouden al deze week worden geveld omdat ze een direct gevaar opleveren door de kans op spontaan vallende takken of omvallen bij wind en storm. Het kappen van de resterende 38 bomen werd voor het najaar aangekondigd.

De bewoners kwamen in het geweer en kregen steun van onder andere de raadsfracties van CDA en PvdA, die na berichtgeving in deze krant schriftelijke vragen stelden aan het college.

Stadsdeelwethouder Niels van den Berg (Burgerbelangen) en enkele ambtenaren informeerden maandagavond in servicecentrum Oost de buurtbewoners uit Stokhorst over de toestand van de kastanjes, die begin vorige eeuw zijn geplant om de weg naar het vroegere Erve Spiele te markeren. Het was een bijeenkomst waarin de emoties soms hoog opliepen, vooral omdat de bewoners vinden dat ze laat en heel summier op de hoogte zijn gesteld.

Noodzaak
Verder zetten ze vraagtekens bij de noodzaak van de kap, omdat de bomen er in hun ogen nog gezond uitzien. Barry Langkamp en Bas van Os gaven namens de gemeente aan dat uit diverse inspecties een andere diagnose komt. Veertien bomen zijn volgens deskundigen van de gemeente zelfs zo ziek dat ze uit oogpunt van veiligheid direct gekapt moeten worden. Op aandringen van de buurtbewoners gaat een externe boomchirurg daar de komende dagen toch naar kijken.

Voor de overige 38 kastanjes wordt meer tijd uitgetrokken om te bepalen of ze toch gered kunnen worden. De voor het najaar aangekondigde kap is daarmee van de baan. De situatie van elke boom wordt de komende maanden uitgebreid onderzocht. Ook wordt bekeken of deze bomen eventueel door nieuwe behandelmethode van kastanjebloedingsziekte kunnen worden genezen en wat de kosten daarvan zijn. De buurt wordt vanaf het begin bij deze onderzoeken betrokken.

Serieus
De bewoners toonden zich na afloop ‘redelijk tevreden‘ met de uitkomst. „Er gloort weer een beetje hoop voor onze kastanjes. En we worden nu in ieder geval serieus genomen.“

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
bron: http://enschede.1twente.nl/er-gloort-ho ... em?1134081
Bijlagen
Hoge Boekelerweg bomenlaantje.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#88 Bericht door Arie » do jun 13, 2019 2:48 pm

Bekendste kastanjelaan van Enschede gehalveerd: ‘Dit doet pijn’
Gepubliceerd: Donderdag 13 juni 2019 13:19

Bekendste kastanjelaan van Enschede gehalveerd: ‘Dit doet pijn’
De bekendste kastanjelaan van Enschede is gehalveerd. Dinsdag en woensdag zijn 24 van de 52 monumentale bomen aan de Hoge Boekelerweg geveld.

De aankondiging van de kap zorgde de afgelopen weken voor veel beroering in de wijk Stokhorst. Voor de gemeente aanleiding een externe boomdeskundige in te schakelen om te beoordelen of veel bomen inderdaad zodanig door de bloedingsziekte zijn aangetast, dat ze niet te redden zijn.

Uiteindelijk hebben veel omwonenden zich bij de conclusie neergelegd dat de kastanjes, die begin vorige eeuw zijn geplant, een gevaar opleveren. De kans dat ze spontaan omvallen of grote takken uitbreken, werd groot geacht. Dat risico is bevestigd bij het kappen van de bomen. „Sommige waren al volledig hol van binnen”, constateerde Bas van Os van de gemeente.

Pijn
Uit reacties richting de groenmedewerkers bleek de afgelopen dagen dat veel wijkbewoners nog steeds moeite hebben met het verdwijnen van een deel van 'hun' kastanjelaan. Van Os: „Het doet óók ons pijn, maar er is gelukkig begrip in de buurt dat het uit oogpunt van veiligheid niet anders kon.”

Van de resterende 28 kastanjes, die staan in het eerste deel van de laan, wordt onderzocht of ze door een speciale behandeling kunnen overleven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron en video zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-be ... em?1135032
Bijlagen
Hoge Boekelerweg kastanjelaan gehalveerd. 24 van de 52 monumentale bomen zijn geveld. 12-6-2019.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Groen Enschede!

#89 Bericht door Arie » do sep 19, 2019 2:14 pm

Zieke bomen Kastanjelaan in Enschede maken plaats voor lindes
Gepubliceerd: Donderdag 19 september 2019 12:13

Zieke bomen Kastanjelaan in Enschede maken plaats voor lindes
Gevelde kastanjes in Stokhorst worden vervangen door lindes. Onderzoek moet eind dit jaar uitwijzen of het resterende deel van monumentale kastanjelaan kan blijven staan.

Het blijft wennen voor omwonenden van de monumentale kastanjelaan aan de Hoge Boekelerweg. Van de helft van de 52 eeuwenoude kastanjes resteren alleen nog boomstronken. Ze dreigden te bezwijken door de zogeheten bloedingsziekte. Er komen lindes voor in de plaats.

Dat is de uitkomst van een overleg van de gemeente met bewoners van de wijk Stokhorst. Op een informatiebijeenkomst kregen vijftig belangstellenden de mogelijkheid te bepalen hoe de oostkant van de voormalige kastanjelaan ingevuld moet worden. Herplant van kastanjes is geen optie omdat de bodem besmet is met bacteriën en er daardoor grote kans is dat ze ook slachtoffer worden van de bloedingsziekte, aldus deskundigen van de gemeente.

Statige laan
De bewoners kregen de vraag voorgelegd welke andere boomsoort er terug moet komen en of er al dan niet grondbeplanting met bijvoorbeeld heesters gewenst is. De keuze viel op lindes, waardoor er weer een statige laan moet ontstaan. Zoals het er nu naar uitziet worden er 22 nieuwe bomen geplant. Dat gebeurt nog voor het einde van het jaar.

In december moet meer bekend zijn over de toekomst van de 25 kastanjes in de westkant van de laan. „Dan volgt een uitgebreid onderzoek naar de toestand van deze bomen”, aldus wijkregisseur Jeffrey Brinkman van de gemeente. „We hopen dat het meevalt, want óók wij laten natuurlijk deze kastanjes het liefste staan.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Hellegers
bron: http://enschede.1twente.nl/zieke-bomen- ... em?1143129
Bijlagen
Zieke bomen Kastanjelaan in Enschede maken plaats voor lindes.jpg
Zieke bomen Kastanjelaan in Enschede maken plaats voor lindes.jpg (62.57 KiB) 144 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie