Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Twentsche Courant Tubantia (centraal topic)

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13065
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Twentsche Courant Tubantia (centraal topic)

Bericht door Arie » za jan 27, 2018 10:09 am

Wegenerpand in Enschede wordt creatieve broedplaats
Gepubliceerd op: 26/01/2018

Wegenerpand in Enschede wordt creatieve broedplaats
Het voormalige Wegenerpand aan de Getfertsingel wordt een creatieve broedplaats voor kunstenaars, muzikanten en creatieven. Nu al verhuist kunstenaarscollectief Studio Complex naar de voormalige opslagloodsen bij het pand. De kunstenaars moeten voor 1 april de hallen aan de Cromhoffbleekweg hebben verlaten.

De opzet is dat ook het hoofdgebouw beschikbaar komt voor creatieve initiatieven. ,,Zij krijgen straks een datum waarop ze er weer uit moeten. Dat is vermoedelijk over een paar jaar.” Cultuurwethouder Jeroen Hatenboer schetst ontwikkelingen zoals in Berlijn of New York, waar wijken zijn ‘vlotgetrokken’ door creatieven. ,,Zij maken het hip, waardoor het er prettig wordt en iedereen er wel wil wonen of werken. Daarna trekken ze weer verder.”

Overigens wordt een klein deel van het Wegenerpand nog verhuurd aan het COA voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is de bedoeling dat deze ruimten later worden benut voor de creatieve broedplaats.

Op dit moment overlegt wethouder Hatenboer over het Zuiderfestival, dat op het terrein aan de Getfertsingel kan worden gehouden. Ook zijn er gesprekken met Arris Roordink over een muziekpodium in het oude Wegenerpand. Roordink is een duizenpoot in de Nederlandse muziekscene, hij is onder meer DJ, popprofessor en voormalig programmeur van poppodium Atak. Zowel de wethouder als Roordink willen nog niet teveel kwijt over de plannen. ,,Het is nu nog vaag”, zegt Roordink, ,,maar als het gaat lukken wordt het heel erg tof.”

Wethouder Hatenboer geeft aan dat er bij hem veel meer vragen liggen van beginnende initiatieven die ruimte nodig hebben. ,,Ook die zouden daar kunnen worden ondergebracht. Dit zijn de plekken waar cross-overs kunnen worden gemaakt.”

De plannen voor een creatieve broedplaats in het oude Wegenerpand komen op het moment dat veel van de undergroundscene in Enschede dreigt om te vallen. Zo moet Mystiek Theater verhuizen, maar heeft een speurtocht naar een nieuw onderkomen tot nu toe nog niets opgeleverd. Ook de Loch, een spontaan ontstaan ‘ondegronds’ poppodium bij Studio Complex, kan niet direct meeverhuizen met de kunstenaars van Studio Complex. Verder zijn de kunstenaars en creatieven van het Robsongebouw nog niet zeker van hun toekomst en werd deze week bekend dat Nix & Meer eind april ophoudt te bestaan. ,,Je ziet vaker in de geschiedenis dat als veel op springen staat, er in een keer van alles gebeurt”, zegt Arris Roordink.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/wegenerpand- ... em?1063251
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast