Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Natuur & Recreatie in Enschede

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#161 Bericht door Arie » di jun 19, 2018 1:29 pm

Lonnekermeer vanaf juli ingrijpend op de schop
do 14 jun 2018

Enschede/Dinkelland - Na ruim vier jaar voorbereiden gaat deze zomer de schop in de grond in het Lonnekermeer. Half juli begint Landschap Overijssel met de uitvoering van de eerste natuurherstelmaatregelen in het kader van de Europese Natura 2000-opgave en het nationale Programma Aanpak Stikstof. Het Lonnekermeer ligt op de grens van Enschede, Dinkelland en Hengelo.

Het inrichtingsplan voor het Lonnekermeer – waarin alle natuurherstelmaatregelen zijn beschreven – is op 4 april 2017 door de Gedeputeerde Staten van Overijssel goedgekeurd. De maatregelen richten zich op de verbetering van de waterhuishouding in het gebied, het herstel van het Groot en Klein Lonnekermeer, de vennen en het heidelandschap en de aanleg van een nieuw tracé van de Blankenbellingsbeek en een ruiterpad.

De vergunningen om dit plan te kunnen uitvoeren, zijn begin 2018 verleend. Tegen de vergunningen lopen enkele beroepen bij de Raad van State. Landschap Overijssel begint na het broedseizoen (half juli) daarom met de uitvoering van maatregelen waarop de beroepsgronden niet zijn gericht en die geen effect of invloed hebben op het eigendom van de indieners. Het gaat onder andere om kap-, plag- en baggerwerkzaamheden ten westen van de N737, op gronden van Landschap Overijssel.

Gedeputeerde Hester Maij: "Het mogelijk maken van economische groei gaat niet zonder zorg te dragen voor onze leefomgeving. Ik ben dan ook verheugd dat Landschap Overijssel in de startblokken staat om maatregelen uit te voeren."

Bezoekers en omwonenden van het Lonnekermeer worden vanaf half juli met informatieborden in het gebied op de hoogte gehouden van afgesloten paden en andere tijdelijke veranderingen. Ook in bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo en online (zie onder) is tijdens de werkzaamheden actuele informatie te vinden.

landschapoverijssel.nl/gebieden/lonnekermeer
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... -de-schop-
Bijlagen
Lonnekermeer.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#162 Bericht door Arie » vr okt 19, 2018 12:01 pm

Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden
Gepubliceerd: Vrijdag 19 oktober 2018

Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden
Het Lonnekermeer vertroebelt. Vandaar dat het nu wordt uitgebaggerd. Maar eerst moeten de vissen eruit. En dat is spannend, want wat komt er allemaal boven water? Grote vraag is of die kanjer van een snoek er werkelijk zit.

Etters zijn het, die vissen. En die van het roofzuchtige soort helemaal. Terwijl de vrijwilligers van de Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland hun netten vanuit de boot door het water laten gaan, springt er een net voor de boeg uit het water. Dikke plons. “Ja, die ontsnapte ons net”, vertelt visser René Alfering even later. “Volgens de verhalen zit er nog een snoek van zo’n 1,30 meter. Ik weet niet of die het was. Het was wel een heel dikke. Maar die krijgen we nog wel.”

Maar niet alle vissen ontspringen de dans. Eerder deze donderdagochtend werd al een kleiner broertje (of zusje) van die snoek gevangenen. Nou ja, klein. Toch zeker 85 centimeter, schat Alfering. Maar verder vooral zeelt, waaronder ‘een 50-plus’. Wat langer geleden waren er ook al karpers en blankvoornen uitgehaald. Die zijn overgezet naar het naastgelegen Gibraltarven.

Geheimen
Wat er precies in het water zit, zal de komende drie dagen blijken. Want zo lang zal het wel duren voordat het meer op het gelijknamige landgoed tussen Hengelo en Enschede al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Als dat al gebeurt. “Je weet nooit wat je precies aantreft. Het is elke keer spannend”, zegt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost Nederland, die het vissen op verzoek van Landschap Overijssel coördineert.

Deze keer helemaal. Want het kleinste van de twee meren op landgoed Lonnekermeer is nog nooit uitgebaggerd. Dat wordt nu de hoogste tijd. Door de jaren heen heeft zich een flinke laag nitraat- en fosfaatrijk slib gevormd op de bodem. “Het was vroeger prachtig helder water”, weet projectleider Ronald Krabbenbos van Landschap Overijssel. “Maar op den duur is het een en al alg geworden.”

Het slib wordt nu verwijderd. Ook worden de oevers vrij van bos gemaakt, zodat er minder blad in het water valt. Daarnaast kan straks, via een stuw, het waterpeil meer fluctueren dan nu. Waardoor een nog gevarieerder dieren- en plantenrijk wordt gecreëerd. Uit het Grote Lonnekermeer is al veel slib gehaald en zijn de oevers al aangepakt.

Droogte
Het vissen lijkt een makkie. Want door de extreme droogte van de laatste tijd is het meer al deels droog gevallen. “Ja, mensen denken vaker dat het vissen bij zo’n lage waterstand makkelijk is. Maar het valt toch best tegen”, vertelt Kouwenhoven, kort voordat hij samen met twee collega’s het water instapt. “Zeker als je je door een flinke laag slib heen moet werken.” Of hij nooit bang is voor wat hij tegenkomt? “De enige angst die ik heb, is dat ik vast kom te zitten.”

Aan het einde van de dag is de vangst, met onder meer een karper van zo’n 15 kilo zwaar, ‘aardig’ te noemen, vindt Kouwenhoven. Ook werd nog een snoek van 90 centimeter gevangen. Maar of dat ‘de kanjer’ is, zal de komende dagen blijken.

Uitzetting
De gevangen vis wordt uitgezet in een vijver van het Waterschap Vechtstromen in Ootmarsum. Deze bevat, na vorig jaar uitgebaggerd te zijn, nu nauwelijks nog vis. In het Lonnekermeer wordt na het baggeren geen vis teruggezet. “Het is geen visvijver”, legt Krabbenbos uit. “Er geldt zelfs een visverbod.”

Het baggeren maakt deel uit van het zogenoemde Natura 2000-herstelprogramma. Rode draad daarin is het verbeteren van de waterhuishouding in het gebied. Met de uitvoering daarvan is in juli begonnen. Eind november zou de klus geklaard moeten zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/lonnekermeer ... em?1104719

zie ook video op: https://www.tubantia.nl/enschede/lonnek ... ~a6428eff/
Bijlagen
Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden.jpg
Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden.jpg (79.87 KiB) 5462 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#163 Bericht door Arie » do nov 15, 2018 11:31 am

Vissende aalscholvers duiken overal in Oost-Nederland op
Gepubliceerd: Donderdag 15 november 2018

Vissende aalscholvers duiken overal in Oost-Nederland op
Aalscholvers zijn overal in Twente en de Achterhoek te zien, ook boven de stad. De grote, zwarte vogels met lange snavel duiken overal op waar ze een visje kunnen verschalken.

Sluipenderwijs zijn aalscholvers vaste bewoners van Oost-Nederland geworden. Vroeger hadden deze visvangers in de regio niks te zoeken. Maar door het ontstaan van zandwinningsplassen, de verbreding van beken en rivieren en de aanleg van retentievijvers is het aanbod aan geschikte visgebieden toegenomen. Hier verschalken aalscholvers menig visje, die ze vangen door vanaf grote hoogte met een plons in het water te duiken. Maar ook in slootjes wordt gejaagd als er maar veel vis zit.

Uitbuiken op een lantaarnpaal
Om visrijke plekken te bereiken worden vaak grote afstanden aangelegd vanaf gezamenlijke slaapplaatsen, want aalscholvers zijn kolonievogels. Ze zoeken elkaar op, maar zwermen overdag uit als ze van en naar de visstekjes vliegen. Ze vallen direct op, want ze zijn groot, zwart en door de lange hals en snavel.

Uit het overzicht van waarnemingen in de afgelopen jaren blijkt dat ze echt overal kunnen worden gezien. Soms alleen, maar vaak in groepjes vliegen ze over stad en land heen en weer. Om na gedane arbeid uit te buiken in een boom, hoogspanningsmast of lantaarnpaal. Om ‘s avonds terug te keren naar een stekje op de slaapplaats, meestal in bomen en struiken in een waterrijk gebied.

Vissers niet blij
Hoeveel aalscholvers in Oost-Nederland rondzwerven is niet precies te zeggen. Wel zijn er verschillende slaapplaatsen waar ze gezamenlijk de nacht doorbrengen. Grote broedkolonies zijn er niet, maar op enkele plekken in de regio hebben ze in kleine aantallen al succesvol gebroed. Grote kolonies zijn in Nederland vooral te vinden rondom het IJsselmeer en langs de kust. Het broedseizoen van de aalscholver begint al vroeg, vaak al in december en januari.

Eind vorige eeuw nam het aantal aalscholvers sterk toe, maar volgens gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland de laatste tien jaar gestabiliseerd op zo’n 20.000 broedparen. Niet iedereen is blij met aalscholvers, vooral vissers zien aalscholvers als concurrenten langs de waterkant. Ondanks regelmatig terugkerende discussies over afschot is de aalscholver in Nederland en andere landen van de Europese Unie een beschermde vogelsoort.
bron: http://enschede.1twente.nl/vissende-aal ... em?1108912
Bijlagen
Vissende aalscholvers duiken overal in Oost-Nederland op.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#164 Bericht door Arie » do jun 27, 2019 3:03 pm

Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook?
Gepubliceerd: Donderdag 27 juni 2019

Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook?
Revolutionair en een Europees voorbeeldproject, dat is het Kristalbad tussen Enschede en Hengelo. Waterschap Vechtstromen stak 6 miljoen euro in deze 'watermachine', die de waterkwaliteit moest verbeteren. Maar niemand weet of die machine ook echt werkt...

De 'watermachine' in het Kristalbad is geen echte machine. Het is een systeem waarbij water uit de rioolwaterzuivering in een bassin stroomt, daar een aantal uren in verblijft, verder stroomt naar een volgend bassin, om na een net zo lang verblijf in een derde bassin uit te stromen in de Elsbeek.

Het bijzondere is dat waterplanten als riet extra afvalstoffen en zelfs zware metalen uit de waterstroom halen. Zonder pompinstallaties en chemicaliën verricht de natuur zo zelf de nazuivering. Dat is althans de bedoeling. Maar of het werkt, kan niemand met zekerheid zeggen. Voor en na de behandeling van het water wordt niets gemeten.

'Wat weten we?'
Hendrikjan Teekens van de gemeente Enschede verbaast zich daarover. Hij was destijds als werknemer van het waterschap zelf betrokken bij de realisatie van het Kristalbad. „Je maakt een project van miljoenen, iets nieuws. Je roert de trom en zegt 'kijk eens wat een mooi ding'. En dat is het ook. Ik vind het fantastisch. Maar dan is het natuurlijk zaak dat je een aantal jaren kijkt of het systeem ook écht werkt”, zegt Teekens.

„Wat weten we, wat niet? Kunnen we het verbeteren? En als het echt het gouden ei is, kunnen we het dan op meer plekken in Nederland toepassen?”

Metingen
Vechtstromen geeft toe dat er sinds 2015 niets gemeten wordt bij de instroom- en uitstroompunten van het Kristalbad. Volgens een woordvoerder van het Waterschap Vechtstromen werkt de watermotor gewoon.

„In een eerder stadium zijn er wel metingen geweest, tussen 2012 en 2014. Toen was het Kristalbad nog maar deels aangelegd. Er waren twee meetpunten, bij de instroom en de uitstroom. Toen zagen we al dat er een behoorlijke afname was van stikstof en fosfaten en dat het zuurstofgehalte omhoog ging en er minder E. colibacteriën in het water zaten. Daarnaast waren er ervaringen met een vergelijkbaar project in Zweden, dus dat is een indicatie dat het Kristalbad werkt.”

Evaluatie
Toch liet een in 2015 verschenen evaluatie zien dat het systeem nog niet goed werkte. Nadien werd extra riet aangeplant. Ook is de periode van 4 uur verlengd, dat het water in een bassin verbleef. Teekens: „Wat betekenen die veranderingen. Wordt het beter? Slechter? Kun je nog wat aan die knoppen draaien?”

Kosten
Vechtstromen: „Wij zien dat het Kristalbad werkt, dus wat brengt extra monitoring je dan nog? Daarvan is de afweging gemaakt dat het te weinig oplevert ten opzichte van de kosten die je ervoor maakt. Het gaat al snel om duizenden euro's. En over een langere periode tikt dat aardig aan. De primaire functie van het Kristalbad is waterberging en dat werkt goed. Biodiversiteit, zuivering en recreatie waren aanvullende doelen.”

Zuur
Teekens snapt die uitleg niet. „Het was een Europees voorbeeldproject. Daar hebben wij als Enschede voor gezorgd. Ik krijg soms vragen uit Europa hoe het nu is. Ja, dat weet ik dus niet. Dat is zuur. Wij hebben er als Enschede ook 6 miljoen in gestopt door gronden af te boeken, waar anders huizen waren gebouwd. Er is nogal wat geïnvesteerd. Dat moet je kunnen verantwoorden? Natuurlijk, de natuur doet het hartstikke goed, maar je doet het niet alleen voor de vogels.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Christian van der Meij
bron: http://enschede.1twente.nl/miljoenen-ge ... em?1136528
Bijlagen
Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook.jpg
Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook.jpg (41.58 KiB) 5065 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#165 Bericht door Arie » vr aug 09, 2019 2:13 pm

Monstervis gevangen in Enschede: Nederlands record verbroken
Gepubliceerd: Vrijdag 09 augustus 2019 14:02

Monstervis gevangen in Enschede: Nederlands record verbroken
De grootste meerval ooit gevangen in Nederlandse wateren: dat bijzondere record werd afgelopen weekend in Enschede verbroken. Op het Rutbekerveld viste Dirk Ditters de monstervis van 2,27 meter uit het water. “Het was een gevecht van twintig minuten.”

De visfanaat zette die bijzondere prestatie neer samen met zijn zoon. Toen ze beet hadden, bleek het een hels karwei om de meerval aan de kant te krijgen. “Poeh”, vertelt Ditters. “We visten met speciale lijnen en hengels voor meervallen. Anders lukt je dit sowieso niet. Dat beest is zo sterk, grote kans dat je lijnen alsnog knappen. Het werd een spannend gevecht van twintig minuten. Ik heb uiteindelijk gewonnen ja, maar we hebben de vis netjes terug gezet. De foto's hebben we bewust in het water gemaakt, zodat de vis geen schade op zou lopen.”

Giga-beesten
De meerval is de grootste inheemse roofvis van Nederland. De beesten staan erom bekend dat ze heel lang en oud kunnen worden. De hoogste aangetoonde leeftijd bij een meerval was 80 jaar, de grootste ooit ter wereld gevangen 2.78 meter.

Het Nederlandse meervalrecord stond op 2.22 meter. De gevangen vis op het Rutbekerveld bleek vijf centimeter groter: 2.27 meter. Ditters is trots op zijn vangst. Dat er bij Zandwinning Rutbekerveld zulke enorme ‘bakbeesten’ rondzwommen, wist hij wel. “Laatst had ik een nóg grotere aan de haak. Toen knapte de lijnen wel”, vertelt de sportvisser uit Isselburg, net over de grens bij Dinxperlo.

Visvijver nog niet open
De recordvis werd binnen gehengeld tijdens een besloten sessie van Fishing Adventure. Dat bedrijf wil op het Rutbekerveld in Enschede graag een commerciële visvijver beginnen, met grote meervallen, steuren en karpers.

Het bedrijf strijdt al jaren om de juiste vergunningen. Zo moet onder meer het bestemmingsplan gewijzigd worden. Volgens directeur Bart de Vries kan de visvijver naar verwachting april volgend jaar open. En kunnen andere liefhebbers ook een poging doen Nederlands recordhouder te worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Fishing Adventure
bron: http://enschede.1twente.nl/monstervis-g ... em?1140204
Bijlagen
Monstervis gevangen in Enschede Nederlands record verbroken.jpg
Monstervis gevangen in Enschede Nederlands record verbroken.jpg (58.26 KiB) 4960 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4517
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#166 Bericht door Veteraan » vr aug 09, 2019 8:26 pm

“Laatst had ik een nóg grotere aan de haak. Toen knapte de lijnen wel”, vertelt de sportvisser uit Isselburg...

Dus die vis heeft een stevige haak in zijn bek en een sliert lijn eraan. Ook leuk.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#167 Bericht door Arie » za aug 17, 2019 10:21 am

Meer dan honderd ooievaars bijeen boven Enschede
Gepubliceerd: Vrijdag 16 augustus 2019 18:58

Meer dan honderd ooievaars bijeen boven Enschede
Tientallen en zelfs soms honderden ooievaars cirkelen dezer dagen op verschillende plekken in de regio. Het gaat om jongen die zijn uitgevlogen en elkaar opzoeken, vervolgens komen ze met honderden samen in weilanden. ,,Prachtig om te zien’’, zeggen ooggetuigen.

Een bijzonder beeld leverde het weiland aan de Slaghekkeweg in Enschede op. Daar waren bijna honderd vogels verzameld, om even later massaal weer het luchtruim te kiezen. De ooievaars maken zich momenteel op voor de tocht naar Spanje en daarna wellicht Afrika, vertelt bioloog Gerrit Jansen. ,,De jonge ooievaars die net uitgevlogen zijn, slapen eerst nog een tijd op het nest. Dan verzamelen ze. Pas later, ik denk als het goed weer is en de wind uit het noorden komt, vertrekken ze naar het zuiden.’’

Waarschijnlijk blijven de ooie­vaars nog tot en met september in de Achterhoek en Twente.

Sprinkhanen en muizen
De streek is aantrekkelijk voor ze omdat hier veel voedsel zit. Ze jagen op sprinkhanen en muizen. Zodra het eten hier schaars wordt, vertrekken de jonkies naar warmere oorden, waar ze wel twee jaar kunnen vertoeven voordat ze terugkeren naar Nederland.

Hun ouders komen ook samen voor ze wegtrekken, maar later. Jansen: ,,Die zitten nu nog in de buurt van hun nest. Die genieten ervan dat die blagen weg zijn. Dat ze wat rust krijgen. Want ze moeten wat opvetten om die reis te kunnen maken.’’

Zo goed als uitgestorven
Eind jaren 60 was de ooievaar zo goed als uitgestorven en begon de Vogelbescherming Nederland met de herintroductie van deze vogels in Nederland. Er werd een speciaal programma opgezet waarbij nestplekken werden gemaakt en de dieren werden bijgevoerd. Dat in combinatie met de beschermde status van de ooievaar, zorgde voor een opmerkelijke groei van de populatie.

In Nederland zijn nu ongeveer duizend broedparen. Dat rechtvaardigt de verwachting dat bijeenkomsten in de lucht met honderden ooievaars tegelijk een normaler beeld in Nederland worden.
bron: http://enschede.1twente.nl/meer-dan-hon ... em?1140729
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#168 Bericht door Arie » di jan 07, 2020 1:41 pm

Grote veranderingen in 2020 voor speeltuinvereniging SES in Enschede: kleding is pas het begin
Gepubliceerd: Dinsdag 07 januari 2020 09:30
Erwin Waanders | Tubantia

Grote veranderingen in 2020 voor speeltuinvereniging SES in Enschede: kleding is pas het begin
Met de uitreiking van de nieuwe bedrijfskleding werd gistermiddag een eerste aanzet gegeven tot een betere herkenbaarheid voor beheerders van de Enschedese speeltuinen.

Henja Bartelink is blij en opgelucht. De directeur van de Stichting Enschedese Speeltuinen (SES) heeft een loodzwaar jaar achter de rug. Lange tijd leek haar stichting op een faillissement af te stevenen, maar nu nu durft ze weer met ambities en vertrouwen naar de toekomst te kijken. 2020 moet het jaar van de grote verandering worden voor de achttien speeltuinen die onder de vlag van SES ressorteren in de stad. Gisteren werd de nieuwe bedrijfskleding uitgereikt. In de kleur rood, voor de herkenbaarheid en passend bij de stad Enschede.

Om dat pad naar een gezonde toekomst te effenen voerde Bartelink eind 2019 gesprekken met wethouder Niels van den Berg en met stadsdeelmanagers en wijkcoaches. „Ik wilde weten waar we met elkaar naartoe willen en hoe we dat gaan klaarspelen”, zegt Bartelink. Een van de conclusies uit de gesprekken was dat de SES en de speeltuinen professioneler moeten worden. „We moeten ons veel beter profileren in de wijken en dat begint dus bij de herkenbaarheid van onze beheerders.”

Langer open
Alle achttien speeltuinen in de stad gaan dezelfde huisstijl hanteren. En er gaan zeker zaken veranderen, belooft Bartelink. „We zijn een organisatie en moeten veel meer de verbinding zoeken met elkaar en met de wijken waarin we zitten. We denken bijvoorbeeld aan een verruiming van de openingstijden. Dat is noodzakelijk. Neem bijvoorbeeld de vrijdagmiddag. Als je wilt aansluiten op de behoefte van kinderen in de wijk, dan moet je ook open zijn als kinderen er willen spelen.”

De speeltuinen moeten toegankelijker worden voor alle groepen in de maatschappij. Daarom denkt het bestuur na, samen met wijkcoaches en wijkregisseurs, over toestellen voor mindervaliden. „Die groep komt nu amper aan bod, maar als we op meerdere plekken toestellen plaatsen die voor die groep ook geschikt zijn, dan voorzien we alweer in een groeiende behoefte”, zegt Bartelink.

Ze geeft aan dat speeltuinen ook op thema kunnen werken. SES wil zich met bepaalde tuinen meer onderscheiden. „Misschien lenen één of meerdere speeltuinen zich wel voor een focus op sport en een andere tuin weer meer voor natuurlijk spelen. We gaan een inventarisatie maken en kijken hoe we onze plannen ook budgettair gaan invullen. Er zijn tal van subsidiepotjes, maar die moeten we wel weten te bereiken.”

Weekend
Volgens Bartelink wil de SES ook toe naar openstelling van de speeltuinen in het weekeinde. Om dat mogelijk te maken is ze op zoek naar gastheren en gastvrouwen die mee willen draaien om het gebouw te beheren en gasten te ontvangen. „Dat kunnen we niet bemannen met de huidige vrijwilligersploeg, zoveel is zeker. We willen aansluiten op behoeftes uit de buurt. Samen met Alifa kijken we we naar een soort Viva (zomerevenement voor kinderen die niet op vakantie gaan, red.) voor eenzame en/of oudere mensen. De speeltuingebouwen moeten dan meer een ontmoetingsplek worden voor de buurten.”

Voor SES zijn de zorgen uit het verleden nog niet helemaal voorbij. Alle mooie plannen vallen of staan uiteraard met budget en dat houdt nog altijd niet over. „Maar door strategische keuzes te maken en de verbinding te zoeken met partijen, komen we in elk geval met een goed plan, waarmee de toekomst van de Enschedese speeltuinen de komende jaren verzekerd lijkt.”

Herkenbaarheid
Herkenbaarheid is daarbij het sleutelwoord voor de SES. Want door alle verhalen over de financiële problemen en de angst voor een definitief einde van de SES, is de stichting een beetje in de anonimiteit geraakt. „Het zijn onzekere tijden geweest, zo eerlijk moeten we zijn. We hebben ook best met de handen in het haar gezeten, maar vanaf nu gaan we er met al onze vrijwilligers weer keihard aan werken om de Enschedese speeltuinen op de kaart te zetten en te houden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/grote-verand ... em?1150724
Bijlagen
Grote veranderingen in 2020 voor speeltuinvereniging SES in Enschede kleding is pas het begin.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#169 Bericht door Arie » ma aug 24, 2020 11:53 am

Hoesten en proesten door Ambrosia
Gepubliceerd: Zondag 23 augustus 2020 20:58

Hoesten en proesten door Ambrosia
We zijn voorlopig niet af van de invasieve exoten. Is het niet de eikenprocessierups of Japanse duizendknoop dan is het wel de reuzenbalsemien, reuzenberenklauw of de ambrosia. Die laatste plant bloeit in deze tijd en is buitengewoon vervelend voor hooikoortspatiënten.

Redactie | 1Twente

Jacques van den Hoff van de gemeente gaat onder andere over de bestrijding van de invasieve exoten. Het is voor hem een wat ingewikkeld verhaal. Jaarlijks waarschuwt hij de Enschedeërs voor de Ambrosia. Niet dat ie zo vreselijk veel voorkomt, maar heb je ‘m toevalligerwijs in de tuin of een plantsoentje staan dan zorgt ie voor hooikoorts. Het plantje bloeit van augustus tot oktober en is verantwoordelijk voor de verlenging van het hooikoortsseizoen.

De aanwezigheid van het schadelijke plantje is voornamelijk te danken aan vogelliefhebbers. In de zaadmengsels die aan vogels werden gevoerd zat ook ambrosiazaad. Soppende vogels zorgden zo voor verspreiding van de invasieve exoot.

Berenklauw

De reuzenbalsemien woekert en verdringt de oorspronkelijke plantengroei en dan heb je nog de reuzenberenklauw. Een prachtige plant, maar o zo gevaarlijk. Het plantenvocht zorgt kan gevaarlijke brandwonden veroorzaken. Uitroeien dus, is het dwingende advies van Van den Hoff.

In de live-uitzending 1Twente Vandaag besprak hij de planten die hij maar al te graag met wortel en al uit wil roeien.

Foto: Henk ten Harkel
Foto-onderschrift: De prachtige maar o zo gevaarlijke reuzenberenklauw.
bron: http://enschede.1twente.nl/audio-%7c-ho ... em?1164285
Bijlagen
Hoesten en proesten door Ambrosia.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 576
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#170 Bericht door Acidor » vr aug 28, 2020 1:23 am

Denk dat de komende tijd de eik en buxus gaat verdwijnen. Hier al 5 nesten in één kleine eik. Alle buxus kapot van de mot. Overal in de wijk hier is de buxus niets van over.
Ooh noh

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#171 Bericht door Arie » vr aug 28, 2020 10:31 am

Acidor schreef:
vr aug 28, 2020 1:23 am
Denk dat de komende tijd de eik en buxus gaat verdwijnen. Hier al 5 nesten in één kleine eik. Alle buxus kapot van de mot. Overal in de wijk hier is de buxus niets van over.
Ik heb inmiddels mijn buxushaag ook verwijderd, Ik dacht even dat deze weer ging groeien, maar de rupsen hebben weer opnieuw toegeslagen en gingen ook over mijn voordeur kruipen. Dus weg er mee. Overigens de buxus is ook een exoot. zie: https://www.vogelbescherming.nl/actueel ... gLX_PD_BwE
waardevol

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 576
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#172 Bericht door Acidor » do sep 03, 2020 12:31 pm

Hier ook de buxus verwijderd. Weg ermee.
Ooh noh

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2135
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#173 Bericht door Hendrik » do sep 03, 2020 10:35 pm

Acidor schreef:
do sep 03, 2020 12:31 pm
Hier ook de buxus verwijderd. Weg ermee.
Er is een goed alternatief: de Japanse hulst.
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 576
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#174 Bericht door Acidor » ma sep 07, 2020 11:11 am

Dank voor de tip Hendrik. Ik vroeg me al af waarmee we de buxus kunnen vervangen.
Ooh noh

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#175 Bericht door Arie » ma sep 07, 2020 2:32 pm

De R is weer in de maand en de herfst zal dus weer komen. Vele eikels vallen van de bomen en de paddestoelen komen uit de grond. Vanmiddag bij mijn wandeling met hondje Simba zag ik ook deze mooie zwam aan het boomstammenbankje in het parkje van Bomenmuseum West aan de Ferdinand Bolstraat hoek Haaksbergerstraat.
Bijlagen
Ferdinand Bolstraat hoek Haaksbergerstraat boomstammenbankje met zwam in parkje Bomenmuseum West 7-9-2020.jpg
Ferdinand Bolstraat hoek Haaksbergerstraat boomstammenbankje met zwam in parkje Bomenmuseum West 7-9-2020.(2).jpg
Ferdinand Bolstraat hoek Haaksbergerstraat boomstammenbankje met zwam in parkje Bomenmuseum West 7-9-2020.(3).jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#176 Bericht door Arie » di okt 27, 2020 9:34 am

Landschap Overijssel pakt uitdrogen Aamsveen aan ‘Bloemrijke hooilanden veranderen in eentonige graslanden en berkenbossen’

Jenne Smit 21-10-20
GLANERBRUG - Oplettende wandelaars hebben gezien dat Landschap Overijssel in het Aamsveen met een grote klus bezig is. Omdat het gebied dreigt uit te drogen zijn onlangs jonge (berken)boompjes verwijderd. Daarmee zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden afgerond. Jacob van der Weele, senior specialist ecologie van Landschap Overijssel, legt uit.

Welke gevolgen heeft een te droge bodem voor de zeldzame planten en dieren in het Aamsveen?
„Het hoogveen verdroogt doordat er te weinig regenwater wordt vastgehouden. Uiteindelijk composteert het, waarbij er CO2 vrijkomt. Op het uitgedroogde veen zullen voornamelijk gras (pijpenstro) en berken groeien. In de randzone - de zogeheten lagg - speelt iets anders, namelijk een tekort aan grondwater. Daardoor gaan op termijn ook hier grassen en bomen overheersen. De bodem zal steeds zuurder worden waardoor het probleem verergert. De bloemrijke hooilanden veranderen in eentonige graslanden en berkenbossen.”

Om welke zeldzame planten en dieren gaat het eigenlijk?
„Typische soorten die in hoogveengebieden leven zijn de adder, het bont dikkopje (vlinder) en de hoogveenglanslibel. In de laggzone gaat het bijvoorbeeld om orchideeën, de levendbarende hagedis en het geelsprietdikkopje.”

Wat kun je doen om die planten en dieren beter te beschermen?
„Meer water in het gebied vasthouden. In het veen gaat het om regenwater. Aan de rand van het veen gaat het om grondwater. Hiervoor moeten greppels en sloten worden gedicht en de Glanerbeek minder diep worden gemaakt. Verder is het goed om bos te verwijderen. De bomen verdampen veel kostbaar water en beschadigen de aanwezige veenlaag.”

Wat gaat er in het vervolg nog gebeuren?
„Er ligt mogelijk nog munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Aamsveen. Om deze ‘verdachte’ plekken te kunnen onderzoeken, moest er bos worden weggehaald. Als alles veilig is, kunnen we in 2021 echt aan het werk.

Wie zijn er behalve het Landschap Overijssel nog meer bij het project betrokken?
„” Onze projectpartners zijn de provincie Overijssel en Waterschap Vechtstromen. Daarnaast zijn de gemeente Enschede, Stawel en voor het hoogveen ook Duitse organisaties als Zwillbrock betrokken.”
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/landsc ... ~a8741a3e/
Bijlagen
Het Aamsveen dreigt uit te drogen.jpg
Het Aamsveen dreigt uit te drogen.jpg (186.86 KiB) 2733 keer bekeken
Het Aamsveen dreigt uit te drogen (2).jpg
Het Aamsveen dreigt uit te drogen (2).jpg (126.13 KiB) 2733 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#177 Bericht door Arie » wo nov 18, 2020 5:21 pm

Beheerders Aamsveen lopen Europese miljoenen mis
GISTER, 22:04
DOOR FRANKLIN VELDHUIS
Verbazing en teleurstelling streden om voorrang op het gezicht van Jacob van der Weele na het horen dat de LIFE-subsidieaanvraag voor het Aamsveen was afgewezen. Niet zo gek als je beseft dat het om ettelijke miljoenen gaat. Het geld is nodig om het veen, dat zich uitstrekt over Nederland en Duitsland, weerbaar te maken tegen verdroging en de schadelijke effecten van industrie, verkeer en landbouw.

Het Aamsveen is een bijzonder stuk natuur op de grens van Nederland en Duitsland
Geld is hoognodig
De ecoloog van Landschap Overijssel is erg benieuwd naar het waarom achter het niet toekennen van de subsidie. Hij en de andere betrokkenen hopen die binnenkort te horen: "Dan weten we waar een nieuwe aanvraag precies aan moet voldoen, zodat we hem volgend jaar alsnog met succes kunnen indienen."

Het geld is hoognodig om het hoogveen in met name het 900 hectare grote Amtsvenn-Hündfelder Moor nieuw leven in te blazen. En dat is ook van belang voor het Aamsveen (145 ha), dat weliswaar aan de Nederlandse kant van de grens ligt, maar naadloos verbonden is met het Duitse veengebied. Van der Weele: "Daarom gingen we ook voor een aanvraag bij LIFE, een subsidieprogramma van de Europese Unie. Deze aanvraag past uitstekend bij het grensoverschrijdende karakter van het natuurherstel in het hoogveengedeelte van het Aamsveen en het Amtsvenn-Hündfelder Moor, allebei Natura2000-gebieden."

Optelsom van factoren
Maar waarom dan toch die afwijzing? Van der Weele: "De hele beoordeling is een optelsom van factoren en het uiteindelijk puntenaantal is kennelijk te laag geweest. Het kan zijn dat het niveau van de overige aanvragen heel hoog was en je weet ook niet of de geldverstrekkers zijn gegaan voor veel kleine projecten die om relatief weinig geld vroegen of juist voor een klein aantal duurdere projecten. Feit blijft dat wij nu niks krijgen en dat is natuurlijk erg zuur."

"We waren al jaren 'on speaking terms' met de Duitsers, maar sinds een jaar of vijf is de samenwerking voortreffelijk."
Jacob van der Weele
'Als je hoogveen wilt herstellen, moet je in Duitsland beginnen'
Precieze bedragen wil de ecoloog niet noemen, maar het gaat volgens hem om 'miljoenen'. Een derde daarvan was bestemd voor het Nederlandse deel van het veen, twee derde voor het Duitse deel. Ondanks de afwijzing is Van der Weele allesbehalve somber gestemd: "We waren al jaren 'on speaking terms' met de Duitsers, maar sinds een jaar of vijf is de samenwerking voortreffelijk. Destijds is het hele gebied onderzocht en toen bleek de kern van het voormalige hoogveengebied in Duitsland te liggen. Het Aamsveen was een randzone. Als je het hoogveen wilt herstellen, moet je dus in Duitsland beginnen. Destijds waren de Duitsers vooral bezig met de vogelstand en niet met het veen. Door de samenwerking kijken zij nu ook naar het veen an sich."

De komende 1,5 tot 2 jaar wordt er sowieso gewerkt aan de overgangszone naar het veen toe. © Emiel Muijderman / TC Tubantia
Dammen en dijken
Door de droogte van de afgelopen drie jaar ligt de focus nu op het beter vasthouden van water, zodat het levende hoogveen niet verder achteruit gaat. Verder worden kleine dammen en dijken aangelegd, die worden aangesloten op het Duitse deel van het hoogveen en wordt het teveel aan water gecontroleerd afgevoerd door afvoerstuwen. Tenslotte wordt bos verwijderd om zo de verdamping van water te verminderen.

Behalve dat de natuur er door hersteld wordt, is veen ook van belang voor de opslag van CO2. Een natte veenbodem houdt veel meer CO2 vast dan een bos van dezelfde grootte. Door verdroging van het veen komt er echter CO2 vrij. In Nederland is het zelfs zo dat veenbodems méér CO2 uitstoten dan bossen kunnen vastleggen.

'Ik maak me geen zorgen'
Bij Van der Weele heerst er dus geen paniek nu er miljoenen euro's aan zijn neus voorbijgaan? "Nee, ik maak me geen zorgen. We blijven de conditie van het veen monitoren en als het echt noodzakelijk is, kunnen we altijd ingrijpen. Ondertussen gaan we op zoek naar andere geldstromen en passen we onze aanvraag voor LIFE aan, zodat het volgend jaar wel raak is."

Daarnaast wordt er de komende 1,5 tot 2 jaar sowieso gewerkt aan de overgangszone naar het veen toe, de zogeheten 'laggzone'. Om de verdroging hier tegen te gaan worden er hele stukken bos gekapt en sloten worden verontdiept of gedempt. Dit gebeurt met geld waarop het Aamsveen recht heeft als Natura2000-gebied. Een deel - in het verlengde van de Holterhofweg - is onlangs gekapt, maar de kaalslag wordt nog veel groter. Dit werk wordt uitgevoerd in samenspraak met Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, gemeente Enschede en de Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling (STAWEL).
bron: https://www.1twente.nl/artikel/439180/b ... joenen-mis
Bijlagen
De komende 1,5 tot 2 jaar wordt er sowieso gewerkt aan de overgangszone naar het veen toe.jpg
waardevol

Plaats reactie