Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Natuur & Recreatie in Enschede

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14219
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#161 Bericht door Arie » di jun 19, 2018 1:29 pm

Lonnekermeer vanaf juli ingrijpend op de schop
do 14 jun 2018

Enschede/Dinkelland - Na ruim vier jaar voorbereiden gaat deze zomer de schop in de grond in het Lonnekermeer. Half juli begint Landschap Overijssel met de uitvoering van de eerste natuurherstelmaatregelen in het kader van de Europese Natura 2000-opgave en het nationale Programma Aanpak Stikstof. Het Lonnekermeer ligt op de grens van Enschede, Dinkelland en Hengelo.

Het inrichtingsplan voor het Lonnekermeer – waarin alle natuurherstelmaatregelen zijn beschreven – is op 4 april 2017 door de Gedeputeerde Staten van Overijssel goedgekeurd. De maatregelen richten zich op de verbetering van de waterhuishouding in het gebied, het herstel van het Groot en Klein Lonnekermeer, de vennen en het heidelandschap en de aanleg van een nieuw tracé van de Blankenbellingsbeek en een ruiterpad.

De vergunningen om dit plan te kunnen uitvoeren, zijn begin 2018 verleend. Tegen de vergunningen lopen enkele beroepen bij de Raad van State. Landschap Overijssel begint na het broedseizoen (half juli) daarom met de uitvoering van maatregelen waarop de beroepsgronden niet zijn gericht en die geen effect of invloed hebben op het eigendom van de indieners. Het gaat onder andere om kap-, plag- en baggerwerkzaamheden ten westen van de N737, op gronden van Landschap Overijssel.

Gedeputeerde Hester Maij: "Het mogelijk maken van economische groei gaat niet zonder zorg te dragen voor onze leefomgeving. Ik ben dan ook verheugd dat Landschap Overijssel in de startblokken staat om maatregelen uit te voeren."

Bezoekers en omwonenden van het Lonnekermeer worden vanaf half juli met informatieborden in het gebied op de hoogte gehouden van afgesloten paden en andere tijdelijke veranderingen. Ook in bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo en online (zie onder) is tijdens de werkzaamheden actuele informatie te vinden.

landschapoverijssel.nl/gebieden/lonnekermeer
bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... -de-schop-
Bijlagen
Lonnekermeer.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14219
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#162 Bericht door Arie » vr okt 19, 2018 12:01 pm

Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden
Gepubliceerd: Vrijdag 19 oktober 2018

Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden
Het Lonnekermeer vertroebelt. Vandaar dat het nu wordt uitgebaggerd. Maar eerst moeten de vissen eruit. En dat is spannend, want wat komt er allemaal boven water? Grote vraag is of die kanjer van een snoek er werkelijk zit.

Etters zijn het, die vissen. En die van het roofzuchtige soort helemaal. Terwijl de vrijwilligers van de Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland hun netten vanuit de boot door het water laten gaan, springt er een net voor de boeg uit het water. Dikke plons. “Ja, die ontsnapte ons net”, vertelt visser René Alfering even later. “Volgens de verhalen zit er nog een snoek van zo’n 1,30 meter. Ik weet niet of die het was. Het was wel een heel dikke. Maar die krijgen we nog wel.”

Maar niet alle vissen ontspringen de dans. Eerder deze donderdagochtend werd al een kleiner broertje (of zusje) van die snoek gevangenen. Nou ja, klein. Toch zeker 85 centimeter, schat Alfering. Maar verder vooral zeelt, waaronder ‘een 50-plus’. Wat langer geleden waren er ook al karpers en blankvoornen uitgehaald. Die zijn overgezet naar het naastgelegen Gibraltarven.

Geheimen
Wat er precies in het water zit, zal de komende drie dagen blijken. Want zo lang zal het wel duren voordat het meer op het gelijknamige landgoed tussen Hengelo en Enschede al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Als dat al gebeurt. “Je weet nooit wat je precies aantreft. Het is elke keer spannend”, zegt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost Nederland, die het vissen op verzoek van Landschap Overijssel coördineert.

Deze keer helemaal. Want het kleinste van de twee meren op landgoed Lonnekermeer is nog nooit uitgebaggerd. Dat wordt nu de hoogste tijd. Door de jaren heen heeft zich een flinke laag nitraat- en fosfaatrijk slib gevormd op de bodem. “Het was vroeger prachtig helder water”, weet projectleider Ronald Krabbenbos van Landschap Overijssel. “Maar op den duur is het een en al alg geworden.”

Het slib wordt nu verwijderd. Ook worden de oevers vrij van bos gemaakt, zodat er minder blad in het water valt. Daarnaast kan straks, via een stuw, het waterpeil meer fluctueren dan nu. Waardoor een nog gevarieerder dieren- en plantenrijk wordt gecreëerd. Uit het Grote Lonnekermeer is al veel slib gehaald en zijn de oevers al aangepakt.

Droogte
Het vissen lijkt een makkie. Want door de extreme droogte van de laatste tijd is het meer al deels droog gevallen. “Ja, mensen denken vaker dat het vissen bij zo’n lage waterstand makkelijk is. Maar het valt toch best tegen”, vertelt Kouwenhoven, kort voordat hij samen met twee collega’s het water instapt. “Zeker als je je door een flinke laag slib heen moet werken.” Of hij nooit bang is voor wat hij tegenkomt? “De enige angst die ik heb, is dat ik vast kom te zitten.”

Aan het einde van de dag is de vangst, met onder meer een karper van zo’n 15 kilo zwaar, ‘aardig’ te noemen, vindt Kouwenhoven. Ook werd nog een snoek van 90 centimeter gevangen. Maar of dat ‘de kanjer’ is, zal de komende dagen blijken.

Uitzetting
De gevangen vis wordt uitgezet in een vijver van het Waterschap Vechtstromen in Ootmarsum. Deze bevat, na vorig jaar uitgebaggerd te zijn, nu nauwelijks nog vis. In het Lonnekermeer wordt na het baggeren geen vis teruggezet. “Het is geen visvijver”, legt Krabbenbos uit. “Er geldt zelfs een visverbod.”

Het baggeren maakt deel uit van het zogenoemde Natura 2000-herstelprogramma. Rode draad daarin is het verbeteren van de waterhuishouding in het gebied. Met de uitvoering daarvan is in juli begonnen. Eind november zou de klus geklaard moeten zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/lonnekermeer ... em?1104719

zie ook video op: https://www.tubantia.nl/enschede/lonnek ... ~a6428eff/
Bijlagen
Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden.jpg
Lonnekermeer geeft geheimen prijs bij baggerwerkzaamheden.jpg (79.87 KiB) 475 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14219
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#163 Bericht door Arie » do nov 15, 2018 11:31 am

Vissende aalscholvers duiken overal in Oost-Nederland op
Gepubliceerd: Donderdag 15 november 2018

Vissende aalscholvers duiken overal in Oost-Nederland op
Aalscholvers zijn overal in Twente en de Achterhoek te zien, ook boven de stad. De grote, zwarte vogels met lange snavel duiken overal op waar ze een visje kunnen verschalken.

Sluipenderwijs zijn aalscholvers vaste bewoners van Oost-Nederland geworden. Vroeger hadden deze visvangers in de regio niks te zoeken. Maar door het ontstaan van zandwinningsplassen, de verbreding van beken en rivieren en de aanleg van retentievijvers is het aanbod aan geschikte visgebieden toegenomen. Hier verschalken aalscholvers menig visje, die ze vangen door vanaf grote hoogte met een plons in het water te duiken. Maar ook in slootjes wordt gejaagd als er maar veel vis zit.

Uitbuiken op een lantaarnpaal
Om visrijke plekken te bereiken worden vaak grote afstanden aangelegd vanaf gezamenlijke slaapplaatsen, want aalscholvers zijn kolonievogels. Ze zoeken elkaar op, maar zwermen overdag uit als ze van en naar de visstekjes vliegen. Ze vallen direct op, want ze zijn groot, zwart en door de lange hals en snavel.

Uit het overzicht van waarnemingen in de afgelopen jaren blijkt dat ze echt overal kunnen worden gezien. Soms alleen, maar vaak in groepjes vliegen ze over stad en land heen en weer. Om na gedane arbeid uit te buiken in een boom, hoogspanningsmast of lantaarnpaal. Om ‘s avonds terug te keren naar een stekje op de slaapplaats, meestal in bomen en struiken in een waterrijk gebied.

Vissers niet blij
Hoeveel aalscholvers in Oost-Nederland rondzwerven is niet precies te zeggen. Wel zijn er verschillende slaapplaatsen waar ze gezamenlijk de nacht doorbrengen. Grote broedkolonies zijn er niet, maar op enkele plekken in de regio hebben ze in kleine aantallen al succesvol gebroed. Grote kolonies zijn in Nederland vooral te vinden rondom het IJsselmeer en langs de kust. Het broedseizoen van de aalscholver begint al vroeg, vaak al in december en januari.

Eind vorige eeuw nam het aantal aalscholvers sterk toe, maar volgens gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland de laatste tien jaar gestabiliseerd op zo’n 20.000 broedparen. Niet iedereen is blij met aalscholvers, vooral vissers zien aalscholvers als concurrenten langs de waterkant. Ondanks regelmatig terugkerende discussies over afschot is de aalscholver in Nederland en andere landen van de Europese Unie een beschermde vogelsoort.
bron: http://enschede.1twente.nl/vissende-aal ... em?1108912
Bijlagen
Vissende aalscholvers duiken overal in Oost-Nederland op.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14219
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Natuur & Recreatie in Enschede

#164 Bericht door Arie » do jun 27, 2019 3:03 pm

Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook?
Gepubliceerd: Donderdag 27 juni 2019

Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook?
Revolutionair en een Europees voorbeeldproject, dat is het Kristalbad tussen Enschede en Hengelo. Waterschap Vechtstromen stak 6 miljoen euro in deze 'watermachine', die de waterkwaliteit moest verbeteren. Maar niemand weet of die machine ook echt werkt...

De 'watermachine' in het Kristalbad is geen echte machine. Het is een systeem waarbij water uit de rioolwaterzuivering in een bassin stroomt, daar een aantal uren in verblijft, verder stroomt naar een volgend bassin, om na een net zo lang verblijf in een derde bassin uit te stromen in de Elsbeek.

Het bijzondere is dat waterplanten als riet extra afvalstoffen en zelfs zware metalen uit de waterstroom halen. Zonder pompinstallaties en chemicaliën verricht de natuur zo zelf de nazuivering. Dat is althans de bedoeling. Maar of het werkt, kan niemand met zekerheid zeggen. Voor en na de behandeling van het water wordt niets gemeten.

'Wat weten we?'
Hendrikjan Teekens van de gemeente Enschede verbaast zich daarover. Hij was destijds als werknemer van het waterschap zelf betrokken bij de realisatie van het Kristalbad. „Je maakt een project van miljoenen, iets nieuws. Je roert de trom en zegt 'kijk eens wat een mooi ding'. En dat is het ook. Ik vind het fantastisch. Maar dan is het natuurlijk zaak dat je een aantal jaren kijkt of het systeem ook écht werkt”, zegt Teekens.

„Wat weten we, wat niet? Kunnen we het verbeteren? En als het echt het gouden ei is, kunnen we het dan op meer plekken in Nederland toepassen?”

Metingen
Vechtstromen geeft toe dat er sinds 2015 niets gemeten wordt bij de instroom- en uitstroompunten van het Kristalbad. Volgens een woordvoerder van het Waterschap Vechtstromen werkt de watermotor gewoon.

„In een eerder stadium zijn er wel metingen geweest, tussen 2012 en 2014. Toen was het Kristalbad nog maar deels aangelegd. Er waren twee meetpunten, bij de instroom en de uitstroom. Toen zagen we al dat er een behoorlijke afname was van stikstof en fosfaten en dat het zuurstofgehalte omhoog ging en er minder E. colibacteriën in het water zaten. Daarnaast waren er ervaringen met een vergelijkbaar project in Zweden, dus dat is een indicatie dat het Kristalbad werkt.”

Evaluatie
Toch liet een in 2015 verschenen evaluatie zien dat het systeem nog niet goed werkte. Nadien werd extra riet aangeplant. Ook is de periode van 4 uur verlengd, dat het water in een bassin verbleef. Teekens: „Wat betekenen die veranderingen. Wordt het beter? Slechter? Kun je nog wat aan die knoppen draaien?”

Kosten
Vechtstromen: „Wij zien dat het Kristalbad werkt, dus wat brengt extra monitoring je dan nog? Daarvan is de afweging gemaakt dat het te weinig oplevert ten opzichte van de kosten die je ervoor maakt. Het gaat al snel om duizenden euro's. En over een langere periode tikt dat aardig aan. De primaire functie van het Kristalbad is waterberging en dat werkt goed. Biodiversiteit, zuivering en recreatie waren aanvullende doelen.”

Zuur
Teekens snapt die uitleg niet. „Het was een Europees voorbeeldproject. Daar hebben wij als Enschede voor gezorgd. Ik krijg soms vragen uit Europa hoe het nu is. Ja, dat weet ik dus niet. Dat is zuur. Wij hebben er als Enschede ook 6 miljoen in gestopt door gronden af te boeken, waar anders huizen waren gebouwd. Er is nogal wat geïnvesteerd. Dat moet je kunnen verantwoorden? Natuurlijk, de natuur doet het hartstikke goed, maar je doet het niet alleen voor de vogels.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Christian van der Meij
bron: http://enschede.1twente.nl/miljoenen-ge ... em?1136528
Bijlagen
Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook.jpg
Miljoenen gepompt in Kristalbad tussen Enschede en Hengelo, maar werkt het ook.jpg (41.58 KiB) 78 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie