Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Wateroverlast in Enschede

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

#41 Bericht door Arie » di okt 22, 2019 4:28 pm

Prinsessetunnel in Enschede nu 'veilig' bij regenval
Gepubliceerd: Dinsdag 22 oktober 2019 13:51

VIDEO | Prinsessetunnel in Enschede nu 'veilig' bij regenval, zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-pr ... em?1145598
Stoplichten springen op rood en een bord verschijnt boven de Prinsessetunnel in Enschede: niet inrijden wegens wateroverlast. De systemen werken. Wie er dan bij zware regenval nog inrijdt, heeft niet goed opgelet en staat straks tot zijn portier in het water.

Twee van de drie belangrijkste tunnels in Enschede zijn van forse investeringen wateroverlast-proof: de Tubantiatunnel en de tunnel in de Auke Vleerstraat. Deze blijven begaanbaar, ook bij forse regenval. De derde, de Prinsessetunnel, dus niet. Die staat bij stevige regenbuien af en toe blank en dat zal in de toekomst zo blijven.

Een bewuste keuze, zegt ambtenaar Koen Wagelaar, waterexpert bij de gemeente. "Als we deze brug ook moeten aanpassen, kost dat 10 tot 20 miljoen euro."

Simpel
In plaats daarvan heeft de gemeente ervoor gekozen deze tunnel af te sluiten bij hevige regenval. Dat gebeurt op de meeste simpele manier: bij 10 centimeter water in de tunnel springen de stoplichten automatisch op rood en verschijnt er een bord met een inrijverbod en een waarschuwing voor wateroverlast. Verkeer moet dan afslaan en een andere route kiezen. "Omdat de beide andere tunnels goed begaanbaar blijven, kunnen we deze afsluiten", aldus Wagelaar.

Dat systeem werd gisteren getest. "We kijken niet alleen of het werkt, maar ook hoe het verkeer reageert." Het licht springt inderdaad op rood en het bord verschijnt, maar het verkeer heeft het niet zo in de gaten. De lettertjes zijn nogal klein en de bussen van Syntus slaan vanaf het busplein gewoon rechtsaf de tunnel in. "Het moet nog wel geëvalueerd worden", stelt een ambtenaar na afloop van de test voorzichtig vast.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron en video zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-pr ... em?1145598
Bijlagen
Prinsessetunnel in Enschede nu 'veilig' bij regenval.jpg
Prinsessetunnel in Enschede nu 'veilig' bij regenval.jpg (73.79 KiB) 1280 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2333
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Wateroverlast in Enschede

#42 Bericht door hans » di okt 22, 2019 6:22 pm

wat een oplossing , tunnel volstortten is ook een oplossing...

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1416
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

#43 Bericht door Vincent1971 » wo okt 23, 2019 12:13 pm

Laat er een bootje varen bij regenval.
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3405
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Wateroverlast in Enschede

#44 Bericht door enschedeinansichten » wo okt 23, 2019 12:41 pm

Hier gaat het gemeentegeld aan verloren. :?
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

#45 Bericht door Arie » vr jan 24, 2020 11:43 am

1,4 miljoen voor aanpak wateroverlast: Enschede voorbeeld voor rest van het land
Gepubliceerd: Donderdag 23 januari 2020 19:00

1,4 miljoen voor aanpak wateroverlast: Enschede voorbeeld voor rest van het land
Het werkbezoek van minister Cora van Nieuwenhuizen aan Enschede in mei vorig jaar betaalt zich uit. De gemeente krijgt van het rijk een subsidie van 1,36 miljoen euro voor aanpak van de wateroverlast in de stad. Daarmee doet Enschede een forse greep uit de rijksbijdrage van in totaal 4,8 miljoen euro die voor dit doel landelijk beschikbaar is gesteld voor pilotprojecten.

Bert Hellegers | Tubantia

Wethouder Jurgen van Houdt reageert verheugd op de toekenning van de minister. „Het betekent opnieuw een erkenning van de minister dat we als Enschede koploper zijn als het gaat om het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering.”

Stadsbeek
De rijksbijdrage is bedoeld voor doortrekking van de stadsbeek. Daarvoor stelde waterschap Vechtstromen vorige week al een miljoen euro beschikbaar. „Naast de aanleg van de stadsbeek hebben we meerdere maatregelen genomen om wateroverlast door hevige regenval te voorkomen”, aldus Van Houdt. „Zo is ook de Roombeek opnieuw aangelegd en krijgt de Oldenzaalsestraat een enorme ondergrondse waterberging en een groenstrook met wadi’s aangelegd.”

Van Nieuwenhuizen toonde zich vorig jaar onder de indruk van de omvang van de werkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat. „Enschede is een inspirerend voorbeeld voor de rest van het land”, verklaarde de minister.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/1-4-miljoen- ... em?1151850
Bijlagen
1,4 miljoen voor aanpak wateroverlast Enschede voorbeeld voor rest van het land.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14127
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

#46 Bericht door Arie » di jun 09, 2020 2:21 pm

Tegels uit de tuinen: pure noodzaak
Gepubliceerd: Dinsdag 09 juni 2020 12:38
Henk ten Harkel | 1Twente

Tegels uit de tuinen: pure noodzaak
Dan is het te droog, dan weer te nat. Enschede heeft zo’n beetje de moeilijkste huishouding van Nederland. Om erger te voorkomen, moeten de tegels uit de tuinen, moet veel groen worden aangeplant en moet tegelijkertijd water worden vastgehouden. Anders wordt de stad op lange termijn onleefbaar.

Dat is de boodschap van Rik Meijer, waterdeskundige van de gemeente Enschede, die zich dagelijks bezighoudt met hittestress, wateroverlast en de oplossingsrichtingen.

Vernuftig
Enschede is al een mooi eind op weg om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Overal liggen waterkelders om overvloedig regenwater even vast te houden, er zijn wadi’s aangelegd zodat het vocht in de grond kan infiltreren, de Stadsbeek zorgt voor vermindering van de overlast in de wijken waar de beek doorheen loopt en in de Oldenzaalsestraat is een uitermate vernuftig waterbergingssysteem gelegd.

Tegels weg
Het is daarbij hard nodig dat de Enschedeërs zelf aan het werk gaan. Alles wat je kunt doen om water op eigen grond op te vangen helpt.

Meijer somt de maatregelen op: regentonnen, afkoppeling van het regenwater van het riool, het planten bomen, zoveel mogelijk verharding uit de tuinen. “Die bewustwording moet op gang komen”, aldus Meijer.

Pure noodzaak
Zulke maatregelen zijn pure noodzaak, ook om het grondwater op peil te houden “Als we dit niet oppakken, wordt de stad deels onleefbaar, lijdt de natuur enorme schade en is uiteindelijk de drinkwatervoorziening in gevaar.”

Tegeltax
Hij is niet zo’n voorstander van het opleggen van een tegeltax waardoor mensen die het water niet zelf opvangen extra belasting gaan betalen. Meijer hoopt dat Enschedeërs de uitdaging zelf oppakken. Met de bewoners in de wijken langs de Stadsbeek wordt gesproken over de afkoppeling, in nieuwe wijken wordt die maatregel in de praktijk gebracht. Er is geen ontkomen aan. “Daarbij: Enschede wordt er ook gewoon beter en mooier van”, vindt Meijer.
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-te ... em?1160817
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie