Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Wateroverlast in Enschede

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Ondanks droogte is er nattigheid in Enschedese kelders
Gepubliceerd: Woensdag 08 augustus 2018

Ondanks droogte is er nattigheid in Enschedese kelders
Voor deze droge zomer leek het goed te gaan: geen water in de kelder. Tot Ivette van Gemert-Madlener terugkwam van vakantie.

„Met deze droogte alsnog een natte kelder hebben...”, zegt Van Gemert-Madlener, woonachtig aan de Meester P.J . Troelstrastraat. Het grondwater mag door de hitte momenteel behoorlijk laag staan, anderhalve meter volgens de gemeente, desalniettemin teistert het nog steeds de Enschedese huishoudens.

Ongenoegen
Dat blijkt op Facebookpagina ‘Wateroverlast Enschede’. Daar vragen meerdere inwoners van Enschede zich af hoe het komt dat er in deze tijden van droogte wateroverlast optreedt. Onder meer bewoners aan de Minister dr. de Visserstraat, Scheperstraat en Varviksweg uiten hun ongenoegen.

„Heel de straat heeft water in de kelders”, zegt Van Gemert-Madlener. Ze staat met haar laarzen in de onbruikbare bergplaats. Ooit, voor 2010, stond er de huisvoorraad. „Het loopt hier vals plat richting het Minister Kuyperplein. Heel de straat heeft water in de kelder. We zijn bezig met een actiecommissie. Ik moet daarbij zeggen dat we ons te lang stil hebben gehouden.”

In de steek gelaten
Een woordvoerder van gemeente zegt in een reactie dat ‘de gemeente geen maatregelen treft om de kelders droog te houden - het waterdicht zijn is de verantwoordelijkheid van de eigenaar’. Daar is Van Gemert het niet mee eens. „Ik voel me in de steek gelaten door de gemeente. We kochten het huis in 1995 en hadden tot 2010 geen last van grondwater. Maar toen vertrok Grolsch en stopte Vitens water te gebruiken. Toen kwam het water. Dit is dus overmacht. Daar kan je als bewoner niks aan doen.”

Drainage
Bij de gemeente hebben ze geen dovemansoren. Voor 2019 staan diverse werkzaamheden gepland om zowel grondwater, als het afvoeren van hemelwater aan te pakken. „De drainage komt op 2 meter diep”, zegt de woordvoerder. „Dat is voor een drainage al behoorlijk diep. Dit betekent niet dat de grondwaterstand tot 2 meter verlaagd wordt. Dat is afhankelijk van waarop de afvoerhoogte ingesteld wordt. Die komt op 1 meter diepte. Voor een droge woning is dat voldoende, voor vochtoverlast in de kelders niet. Zeker niet bij diepe kelders van 2 meter.”

Pompen uit
Ook een kersverse bewoner aan de Schaperstraat heeft last van een poel grondwater in de kelder. Hij heeft de hele vloer eruit gehaald om een betonnen vloer met vloerverwarming aan te leggen en ziet gelijk zijn kans schoon om de muren te impregneren met aquastopper. „Dit huis was van mijn oma, dus ik ken het. Toen de pompen van de gemeente in april uitgingen, keerde het grondwater terug - dat is althans de verklaring van de buurman. Feit blijft hoe dan ook dat er nu 20 centimeter grondwater staat.”

Maatregelen
Martin Homrighausen, ook één van de leden van Wateroverlast Enschede, heeft inmiddels geen last van grondwater. Hij nam in juni grondige maatregelen om het grondwater voorgoed uit de woonkamer te houden. „Ik heb de muren en tegels in de kelder ingesmeerd met aquablokker, tot 30 centimeter diep. Daarna heb ik die volgegoten met snelbeton en daarover een tegelvloer gelegd. Die tegels liggen 30 centimeter hoger dan de oorspronkelijke vloer.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
bron: http://enschede.1twente.nl/ondanks-droo ... em?1094379
Bijlagen
Ondanks droogte is er nattigheid in Enschedese kelders.jpeg
Ondanks droogte is er nattigheid in Enschedese kelders.jpeg (259.45 KiB) 12947 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

'Bijna helft van huizen in Enschede dreigt onder te lopen met regenwater’
Gepubliceerd: Vrijdag 10 augustus 2018

'Bijna helft van huizen in Enschede dreigt onder te lopen met regenwater’
Enschede is enorm vatbaar voor zware regenbuien. Bijna de helft van de woningen in de stad loopt volgens adviesbureau’s de kans onder te lopen als er in korte tijd extreem veel neerslag valt.

De herkenbare beelden van regenwateroverlast in korte tijd zijn er ook in Enschede. Vastgelopen auto’s in de Prinsessetunnel of Tubantiatunnel of studenten die op luchtbedjes door de overstroomde winkelstraat De Heurne dobberen. Twee adviesbureaus hebben in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van extreme regenbuien.

Stresstest
Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om uiterlijk in 2019 een zogeheten klimaatstresstest uit te voeren. Uit de stresstest moet blijken wat de gevolgen van extreme droogte en extreme neerslag zijn voor een bepaald gebied. Die gevolgen kunnen tot op straat- of zelfs woningniveau worden ingezoomd. Ook Enschede moet er aan geloven.

Het bureau HKV In Lijn met Water heeft al uitgezocht wat er gebeurt als het hard regent. Er is gekeken naar verschillende scenario’s: buien met een kans van 1 op 10, 1 op 100 en 1 op 1000 per jaar en de gevolgen van een ‘Münster-bui’ in Enschede.

Münster-bui: ‘de regenbui van de eeuw’
Münster, 28 juli 2014. Straten veranderen in rivieren, kelders staan onder water en bomen knakken als luciferhoutjes om. In twee uur tijd valt er in de partnerstad van Enschede 220 liter neerslag per vierkante meter. Net zo veel als normaal in een kleine twee maanden. Een man verdrinkt in zijn ondergelopen kelder. En er ontstaat een grote stroomstoring, omdat een trafohuisje overstroomt.

De hoosbui wordt door Duitse media ‘de regenbui van de eeuw’ genoemd. Hier noemen onderzoekers het de Münster-bui. De regenbui overtreft alle neerslagrecords in deze contreien. Hoewel de kans op een hoosbui met zo’n grote impact zeer klein is, is de Münster-bui exemplarisch voor nieuw landelijk beleid..

Kans is klein
„De kans dat zo’n bui voorkomt ligt tussen één op duizend en tienduizend”, aldus Teun Terpstra. Toch is het volgens hem belangrijk dat deze testen worden uitgevoerd. „Als gevolg van klimaatverandering komen steeds vaker extreme buien voor. Gemeenten worden aangespoord om te kijken waar de zwakke punten liggen. Waar loopt het onder als er heel veel regen valt?”

Nu de stresstest een verplichting is voor gemeenten, houden meerdere adviesbureaus zich er mee bezig. Terpstra: „HKV heeft een ‘water-op-straat-app’. Die is gratis. Daarop kunnen mensen zien wat er in hun buurt gebeurt bij extreme regenbuien.”

Enschede loopt onder
Maar hoe zit dat nou als de Münster-bui volgende keer Enschede aandoet? Op de kaart met dit scenario kleurt de stad ten westen van de binnenstad donkerblauw. Dat betekent dat in deze straten minimaal 30 centimeter water kan komen te staan. Hetzelfde geldt voor Helmerhoek, Wesselerbrink en een deel van Stroinkslanden. Dat is te verklaren omdat dit de lager gelegen delen van de stad zijn, ten westen van de stuwwal Enschede-Oldenzaal.

De kaart met het scenario van een minder extreme bui (kans 1 op 100) leert dat onder meer delen van Walhof-Roessingh, Tubantia-Toekomst en Stroinkslanden-Noord het in dat geval al zwaar te verduren krijgen.

46% onder water
De resultaten van HKV lijken komen overeen de opvatting van een ander adviesbureau: Bluelabel. Die berekende voor elke gemeente in Nederland het percentage woningen waar bij extreme buien water kan binnenstromen.

Enschede staat, na Maastricht (53 procent), op plek 2. Volgens Bluelabel is 46 procent van de woningen in Enschede vatbaar voor regenwateroverlast. Deze berekening is uitgevoerd op basis van een bui met 93 liter neerslag per vierkante meter in 70 minuten tijd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron: http://enschede.1twente.nl/-bijna-helft ... em?1094688
Bijlagen
Bijna helft van huizen in Enschede dreigt onder te lopen met regenwater.jpeg
Bijna helft van huizen in Enschede dreigt onder te lopen met regenwater.jpeg (254.18 KiB) 13009 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Prinsessetunnel in Enschede als waterbuffer
Gepubliceerd: Dinsdag 28 augustus 2018

Prinsessetunnel in Enschede als waterbuffer
Stresstesten van adviesbureau’s waarschuwen dat 40 procent van de huizen in Enschede dreigen onder te lopen bij hevige regenval. Zo’n stresstest is straks in elke gemeente verplicht. Enschede heeft al in 2013 de zwakke plekken bij extreme regenbuien in kaart gebracht onderneemt maatregelen.

‘Extreem’ begint in dit geval al bij een hoosbui waarbij er per uur 30 millimeter (ofwel 30 liter) regen per vierkante meter valt. Rioolstelsels kunnen zo’n grote hoeveelheid neerslag niet aan. Dat levert in Enschede bekende plaatjes op van ondergelopen tunnels en winkelstraten. Het klimaat verandert en dat betekent dat buien in deze categorie (en zwaarder) steeds vaker voorkomen.

Als de dag van gisteren
De regenbui die Enschede op 26 augustus 2010 trof staat op de ambtelijke burelen symbool voor de gevolgen van extreme hoosbuien. Beleidsadviseurs Rik Meijer en Koen Wagelaar van de gemeente weten het nog als de dag van gisteren. Aan de Mozartlaan op het Bolhaar ging het helemaal mis. De Prinsessetunnel, Tubantiatunnel en de tunnel aan de Auke Vleerstraat stonden binnen de kortste keren vol water. Op eigen initiatief voerde de gemeente een waterstresstest uit, om de zwakke plekken in kaart te brengen.

De stresstest is een uitvoerige en gaat verder dan alleen de capaciteit van het rioolstelsel. Enschede ligt op een stuwwal. Het water stroomt dus naar de lage punten en die liggen ten westen en ten noorden van het centrum. Daar ontstaan dus ook de problemen. Koen Wagelaar: „We hebben de hoogteverschillen in de berekeningen meegenomen. We zien de straten dus als een extra rioolbuis.” Daarbij maakt het ook nog uit of de bui uit het oosten of uit het westen komt. „Bij een bui uit het oosten stroomt het regenwater naar de lager gelegen gebieden”, zegt Rik Meijer. „Daar zijn de riolen en waterbuffers dus al ‘vol’ voordat de bui zelf arriveert.”

Waterafvoer
Door de jaren heen zijn er maatregelen genomen die overstromingen moeten beperken. Bij de spoortunnel aan de Auke Vleerstraat zijn extra rioolsluizen geplaatst. Bij hevige regenval gaan de sluizen open en stroomt het water massaal voorbij de rioolwaterzuivering rechtstreeks het Kristalbad in. Ook bij toekomstige bouwplannen wordt rekening gehouden met waterafvoer. Aan de Oldenzaalsestraat komt een megadrainage, die wateroverlast in de binnenstad moet voorkomen. Als de Haaksbergerstraat op de schop gaat voor bouwplan Kop Boulevard vormt de waterhuishouding een belangrijk aspect.

Soms wordt de waterstroom een handje geholpen. Aan de Mozartlaan, waar het regenwater min of meer bleef ‘hangen’, zijn vertragende hobbels weggehaald zodat het water doorstroomt naar lager gelegen buitengebieden. De parkeerplaats van Roessingh is een ‘waterplein’ geworden. Dat houdt in dat het terrein bij hevige buien fungeert als snelle afvoer van regenwater.

Kwetsbaar
Niet overal zijn er fysieke maatregelen te nemen. „De Prinsessetunnel zal altijd een kwetsbaar punt blijven”, zegt Rik Meijer. Zelfs met maatregelen die miljoenen euro’s kosten. De gemeente heeft geaccepteerd dat de tunnel onder water komt te staan, maar wil voorkomen dat auto’s zich in het water vastrijden, met alle gevolgen van dien. „Als de Prinsessetunnel nu dreigt onder te lopen, gaan alle verkeerslichten richting de tunnel op rood”, zegt Koen Wagelaar. „De bordjes met de maximale doorrijhoogte boven de tunnel draaien dan automatisch om en veranderen in een rijverbod.”

Het verkeer kan via de Tubantiatunnel toch aan de andere kant van het spoor komen. In die tunnel zijn wel extra maatregelen genomen om overstroming te voorkomen. Hoewel het systeem al enige tijd is geïnstalleerd, is het in de praktijk nog niet toegepast.
bron: http://enschede.1twente.nl/prinsessetun ... em?1096799
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Haverstraat 1928 wateroverlast,
Bijlagen
Haverstraat 1928 wateroverlast.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

‘Enschede is dé regenwaterstad van Nederland’
Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018

VIDEO ‘Enschede is dé regenwaterstad van Nederland’
De ligging op een stuwwal dwingt Enschede tot maatregelen om de waterhuishouding onder controle te krijgen. Daarmee loopt de stad landelijk voorop, aldus watergraaf Stefan Kuks. „Maar dat beseffen we te weinig.”

Watergraaf Stefan Kuks stelt het ergens in het gesprek met overtuiging vast: „Enschede is dé waterstad van Nederland.” Waarna de voorman van waterschap Vechtstromen toevoegt: „Dat klinkt misschien gek. Eigenlijk moet ik zeggen: de regenwaterstad. De stad heeft niet de grachten van Amsterdam, niet de zeehavens van Rotterdam en er stroomt niet zoals in Nijmegen een grote rivier langs, maar Enschede loopt voorop als het gaat om het beheersen van de waterhuishouding. Alleen beseft bijna niemand dat. Enschede zou dat veel meer moeten uitdragen, zowel binnen als buiten de stad.”

Extremen
Dat is nodig om bij de verdeling van subsidiepotten in Den Haag vooraan in de rij te kunnen staan en de eigen bewoners mee te krijgen bij het nemen van maatregelen om waterproblemen te voorkomen. Want die gaan weer komen, betoogt Kuks (57). Ook al verwacht je dat na de langdurige droogte van de afgelopen zomer niet zo snel. De klimaatverandering zorgt voor extremen.

„We moeten ons verder wapenen tegen de gevolgen van hevige regenval. Dat geldt zeker voor Enschede. De stad ligt op een stuwwal, op de scheiding van het Dinkel- en Reggegebied. Je hebt hier hoogteverschillen van 40 meter. Vroeger had je in de stad veel stadsbeken die het overtollige water opvingen en afvoerden. Later pompten de textielfabrieken veel water op, maar die zijn verdwenen, waardoor het grondwaterpeil is gestegen. In Enschede merken we daar nog steeds de gevolgen van. Je kunt je dus voorstellen wat er in Enschede gebeurt bij hoosbuien.”

Dweilen
Hij heeft dat zelf als bewoner van Roombeek ondervonden op 26 augustus 2010. De enorme regenval op die dag maakte binnen en buiten de gemeentegrenzen de kwetsbare plekken zichtbaar. Kuks voerde in het gevecht tegen het stijgende water overdag het regionale crisisteam aan en was in de nachtelijke uren druk om de ondergelopen kelder van zijn woning te dweilen.

Meerjarenplan
De wateroverlast in 2010 vormde in Enschede de aanzet voor de herziening van de Watervisie uit 2002, een meerjarenplan om in samenwerking met onder andere waterschap Vechtstromen de waterhuishouding in de stad te verbeteren. Daarvoor moet nog veel gebeuren, maar op verschillende plekken zijn inmiddels vroegere beken weer ‘boven water’ gebracht en zijn extra opvangbekkens gebouwd, al dan niet ondergronds. Op dat gebied had Enschede al een reputatie. „Denk aan de wadi’s in de wijken. Dat is een Enschedese uitvinding. De stad is echt trendsetter.”

Waterplein
Stefan Kuks gebruikt in dat verband zelfs de term ‘iconische projecten’. „In Roombeek ligt tussen het museum en de AKI een plein dat bij droogte kan worden gebruikt om er te spelen en bij veel water als opvang dient. Rotterdam heeft ook zo’n plek en is met de naam waterplein aan de haal gehaald, maar Enschede had het al. En wat denk je van het waterbergingsdak van winkelcentrum Miro? Een dergelijk dak met deze omvang vind je haast nergens.”

Een groep enthousiaste Enschedeërs wil de grachten terugbrengen in de binnenstad. Kuks zegt de discussie met aandacht te volgen. „Het terughalen van de grachten rond het centrum vind ik niet reëel, maar ik zie het meer als een metafoor voor het belang van blauw en groen in je stad. Enschede was toch ooit de stad van de beken. Dat zou je terug kunnen brengen. Niet alleen omdat het je stad mooier kan maken, ook omdat het noodzaak is. Om water op te vangen en af te voeren, en voor de klimaatbeheersing. Op dagen van hitte is het in de versteende stad acht graden warmer. Ik vind het mooi dat zo’n initiatief voor de grachten van de burgers zelf komt, want we zullen deze problemen samen moeten oppakken. De gemeente kan het niet alleen.”

Meedoen
Slechts 30 procent van Enschede is openbare ruimte, de rest is in handen van bedrijven, beleggers, corporaties en particulieren. „Als je dus wat wilt, moeten die partijen mee doen. Je kunt het afdwingen via bestemmingsplannen maar het is beter als bijvoorbeeld de bewoners zelf in actie komen.”

Dat moet wel massaler gebeuren dan tot dusver. „Ja, je kunt zelf denken: ‘Tegel uit de tuin, plantje erin’. Maar als jij dat doet en de buren niet, dan stroomt van daar het water naar jou toe. Er is een grootschaliger aanpak nodig. Het zou echt mooi zijn als mensen op buurtniveau aan de slag gaan om meer groen en blauw in de woonomgeving te krijgen.”

Bollenactie
Enschede probeert dat te initiëren met een bollenactie. In totaal dertigduizend bloembollen komen op plekken waar nu nog stenen liggen. „Prachtig initiatief. Net als het planten van achthonderd bomen bij de Laan van Innovatie. Dat is écht ongekend in Nederland. Ook elders in Twente, zoals in Almelo en Hengelo, worden veel van dergelijke klimaatmaatregelen genomen. Dat verhaal moeten we vanuit Twente veel meer vertellen. Hiermee kunnen we Twente als voorbeeldregio op de kaart zetten.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
bron:
http://enschede.1twente.nl/video-%E2%80 ... em?1106935
Bijlagen
Enschede is dé regenwaterstad van Nederland’.jpg
Enschede is dé regenwaterstad van Nederland’.jpg (44.53 KiB) 12677 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Tolstraat in Glanerbrug is wateroverlast nu echt beu: ‘Ons huis zakt weg
Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019

VIDEO | Tolstraat in Glanerbrug is wateroverlast nu echt beu: ‘Ons huis zakt weg’, zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-to ... em?1116489

Hij had de moed eigenlijk al opgegeven, maar gaat dinsdag toch nog een keer proberen om aandacht te krijgen bij de lokale politiek. Namens bewoners aan de Tolstraat in Glanerbrug vertelt Gerrit Muller bij stadsdeel Oost over de gevolgen van jarenlange wateroverlast.

Aan de Tolstraat in Glanerbrug staan bewoners met wateroverlast op en ze gaan er mee naar bed. Letterlijk en figuurlijk: als Andra Muller ’s ochtends wakker wordt, wil ze direct de weersverwachting voor die dag weten. En dat is niet om te bepalen of ze beter de fiets of de auto kan pakken voor de boodschappen. „Als het droog blijft, dan weet ik dat we die dag tenminste kunnen douchen en normaal naar het toilet kunnen”, legt ze uit. Het hoeft maar even te regenen en er zijn problemen. „Dan hoor je het riool al borrelen, zoals ook deze week. Regent het langer of harder, dan komt het water via doucheputjes en het toilet omhoog. Er zijn bewoners die een natte doek op het toilet leggen, tegen de stank.”

Kurkdroog
De kelders en kruipruimten aan de Tolstraat waren altijd kurkdroog, tot er 23 jaar geleden een nieuw riool werd aangelegd. Toen begonnen de problemen met de hoge grondwaterstand. Bij de familie Muller staat structureel 40 centimeter water in de kruipruimte. De waterpomp behoort in de Tolstraat tot het meubilair. In de loop van de tijd volgden de rioolproblemen. „Het water kan hier niet weg”, zegt Gerrit Muller. „Het stroomt vanaf de straat richting de huizen. Of het blijft op straat liggen. Bij het kruispunt met de Schipholtstraat duwt het water het putdeksel omhoog. Dat kan gevaarlijk zijn voor automobilisten of fietsers of spelende kinderen.”

Muller denkt dat er met de aanleg van het riool een leemlaag is doorboord, waardoor de afwatering in de straat niet meer goed is. Nieuwe rioolbuizen zijn bovendien niet poreus en laten dus ook geen water door. Met andere woorden: het water hoopt zich op in de straat. De bodemstructuur in de gemeente en de ligging van Glanerbrug aan de oostkant van de Oost-Twentse stuwwal (die dwars door stad Enschede loopt) maken het er niet beter op.

Drie jaar geleden zamelde de Tolstraat handtekeningen in om bij de gemeente aandacht te vragen voor de problemen. Er werden 24 krabbels gezet: ongeveer de hele straat. Het was in die tijd dat via meldpunt grondwateroverlast van de Twentsche Courant Tubantia en 1Twente meer dan 900 meldingen van natte kelders in de stad werden gedaan, waaronder ook de Tolstraat. De focus van de gemeente kwam echter te liggen bij Walhof-Roessingh in Enschede-Noord, waar voor veertien straten de aanleg van drainage is aangekondigd. Er zijn vanuit de Tolstraat wel contacten geweest met de gemeente, maar dat heeft niet geleid tot maatregelen.

Dieptepunt
Misschien nog wel het ergste van de wateroverlast is dat het het leven van de bewoners is gaan beheersen. „Het woongenot is tot het dieptepunt gedaald. Psychologisch werkt dat ook door”, zegt Gerrit Muller. Een korte rondleiding door het huis maakt duidelijk dat er iets grondig mis is. „Zeker drie keer per jaar moeten we de rioolreinigingsdienst laten komen. Dat kost dan weer 100 euro. De tegels in het toilet vallen er elk jaar af en moeten opnieuw geplakt worden, omdat er vocht en schimmel achter is gaan zitten.” Echtgenote Andra demonstreert het door een wit schoonmaakdoekje over de tegels van de badkamer te halen. Het doekje kleurt groen en zwart van de schimmels. „Vorige week heb ik de douche nog schoongemaakt.”

Vochtplekken
Op muren in de woonkamer zijn vochtplekken te zien. In de hal van de woning laat het pleisterwerk los en bij de voordeur zijn inmiddels diepe scheuren zichtbaar in de muren. „Ons huis zakt weg in het water. We zijn bang dat het een keer instort”, zegt Andra Muller. Ook zijn er zorgen over hun gezondheid. „We dachten zelfs aan verhuizen, maar zo kan je een huis toch niet verkopen?” Het echtpaar had de hoop al opgegeven, toen de lokale SP-fractie aan de deur kwam om te horen wat er in de buurt leeft. Raadslid José Wichgers-Apeldoorn werd gegrepen door de verhalen. „De mensen hier zijn moegestreden”, zegt ze. „Een rondgang door de straat wijst uit dat de problemen de afgelopen jaren niet zijn aangepakt.”

De SP stelt dinsdag in de stadsdeelcommissie Oost (19.30 uur bij Liberein Ariënshuis, Pater ten Winkelstraat) vragen over de situatie aan de Tolstraat. Gerrit Muller hoopt dat de problemen nu serieus worden genomen. „Dit mag geen vijf of tien jaar meer duren. Gooi die straat een keer open en kijk wat er aan de hand is. Ik probeer het dinsdag nog één keer.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-to ... em?1116489
Bijlagen
Tolstraat in Glanerbrug is wateroverlast nu echt beu ‘Ons huis zakt weg’.jpg
Tolstraat in Glanerbrug is wateroverlast nu echt beu ‘Ons huis zakt weg’.jpg (77.25 KiB) 12592 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Ondanks drijfnatte weken in december en januari is de grond nog steeds droog
Gepubliceerd: Maandag 28 januari 2019

Ondanks drijfnatte weken in december en januari is de grond nog steeds droog
Minstens tweehonderd dagen regen waren er nodig om de droogte van 2018 goed te maken, zo zei het Waterschap Vechtstromen vorig najaar. Na een aantal drijfnatte weken in december en januari vraagt menigeen zich af: hoeveel van die tweehonderd zijn er eigenlijk al voorbij?

“Nog niet genoeg”, stelt Robert de Lenne, specialist watersysteem van Vechtstromen. “Maar december heeft wel geholpen. Er viel 96 mm regen, dat is ruim 22 meer dan normaal. En het waterschap heeft extra maatregelen genomen om water in het gebied vast te houden. Zo hebben we de stuwpeilen nog steeds op het hoge zomerniveau staan. Daardoor lopen alle watergangen weer vol en dat water krijgt de kans om de bodem in te trekken en zo het grondwaterpeil aan te vullen.”

Vechtstromen heeft ook extra water uit de IJssel en het IJsselmeer het gebied in gestuurd, maar daar profiteert Twente niet van. Met name op de hoge zandgronden, zoals de stuwwallen rond Oldenzaal en Losser, is de situatie nog steeds zorgelijk. Daar is de grondwaterstand tot een halve meter lager dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar. En dat kan in het komende groeiseizoen gevolgen hebben. De Lenne: “De natuur heeft er het meeste last van, daar zijn planten en bomen echt afhankelijk van natuurlijk water. Je zult zien dat er bepaalde planten de komende zomer niet of minder voorkomen. En ook bepaalde vissoorten kunnen slecht tegen lage waterstanden.”

Neerslagtekort
Twente heeft elke zomer een neerslagtekort van gemiddeld 100 mm, maar dat slaat halverwege november meestal weer om in een neerslagoverschot. Dat overschot is eind januari gemiddeld 150 mm. Maar nu is er nog steeds een tekort, van maar liefst 150 mm. En als het weer tot 1 april gemiddeld blijft zal er aan het begin van het nieuwe groeiseizoen een tekort zijn van zo’n 100 mm, in plaats van het normale overschot van ruim 200 mm.

Volgens De Lenne lijkt het leed op sommige plaatsen al wel grotendeels geleden: in de beekdalen is de grondwaterstand bijna op het normale niveau, al zijn er ook daar nog steeds heel wat regendagen nodig om goed aan het nieuwe groeiseizoen te kunnen beginnen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/ondanks-drij ... em?1118580
Bijlagen
Ondanks drijfnatte weken in december en januari is de grond nog steeds droog.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Riooljoekels voor waterberging Oldenzaalsestraat in Enschede

Het wordt steeds beter zichtbaar hoe grootschalig de reconstructie van de Oldenzaalsestraat eigenlijk is. Langs de straat, ter hoogte van het voormalige hoofdkantoor van ABN Amro, ligt een rij enorme rioolbuizen.

De grote rioolbuizen zijn bedoeld voor een nieuwe ondergrondse waterberging in dit stuk binnenstad. 700 meter aan riooljoekels wordt gelegd, met een opvangcapaciteit voor 3,5 miljoen liter regenwater. Als reserveopvang bij extreme regenval worden daarnaast bovengronds wadi's aangelegd.

Verkeer
De werkzaamheden nemen alles bij elkaar een jaar in beslag en worden fasegewijs uitgevoerd. Doordat delen van de straat worden afgesloten zal er sprake zijn van verkeersoverlast.
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/rioolj ... ~acc6532b/
Bijlagen
Oldenzaalsestraat rioolbuizen voor waterberging 31-1-2019.jpg
Oldenzaalsestraat rioolbuizen voor waterberging 31-1-2019.jpg (93.22 KiB) 12384 keer bekeken
Oldenzaalsestraat rioolbuizen voor waterberging 31-1-2019...jpg
Oldenzaalsestraat rioolbuizen voor waterberging 31-1-2019...jpg (54.4 KiB) 12384 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Megabuizen de grond in voor waterberging Enschede
Gepubliceerd: Donderdag 14 februari 2019

VIDEO | Megabuizen de grond in voor waterberging Enschede, zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-me ... em?1121105
De eerste megadelen rioolbuis van de nieuwe regenwaterberging in de Oldenzaalsestraat in Enschede liggen sinds donderdag in de grond. De buizen zijn elk maar liefst 6 meter lang en hebben een diameter van 2,4 meter. Samen vormen ze een waterberging van 700 meter lang.

Voor het plaatsen van de eerste 120 meter buis deze week zijn eerst alle kabels, leidingen en het reguliere gemengd riool van de eerste fase verplaatst. Ook moeten er voordat de buizen geplaatst kunnen worden ongeveer honderd vrachtautoladingen met grond afgevoerd worden.

Met de aanleg van de enorme waterberging onder een belangrijke aanrijroute loopt Enschede volgens de gemeente landelijk voorop. „Het op deze schaal inzetten en combineren van groen en regenwaterberging is nog niet eerder ingezet”, zegt wethouder Jurgen van Houdt. „Behalve de wateroverlast pakken we ook hittestress aan en verbeteren we de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarmee is Enschede uniek en daar zijn we trots op!”

De werkzaamheden gebeuren stapsgewijs, om de overlast voor met name aanwonenden en ondernemers zoveel mogelijk te beperken. In het plan wordt ook het warmtenet aangelegd om gebouwen te verwarmen met warmte die vrijkomt bij de verbranding van afval bij Twence Hengelo. Hierna begint het bovengrondse werk: de aanleg van de groenstrook met wadi’s en rijstroken voor gemotoriseerd verkeer, fiets- en voetpaden. De vernieuwde Oldenzaalsestraat is naar verwachting eind dit jaar klaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-me ... em?1121105
Bijlagen
Oldenzaalsestraat Megabuizen de grond in voor waterberging 14-2-2019.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Watervraag? Enschede aan Zee geeft antwoorden
Gepubliceerd: Dinsdag 12 maart 2019

Watervraag? Enschede aan Zee geeft antwoorden
Waarom heeft Enschede de grachten ooit gedempt en waarmee eigenlijk? Heeft de stad natuurlijke waterbronnen en is dat water net zo gezond als water uit Spa? Ik woon in een appartement en heb geen tuin, kan ik toch helpen in de strijd tegen wateroverlast?

1Twente en Tubantia onderzoeken momenteel ‘de stand van het water' in Enschede. Aan de hand van interviews, achtergronden en reportages wordt de huidige situatie in kaart gebracht en worden toekomstscenario's geschetst. Hoe voorkomen we natte voeten en uitgedroogde velden, welke gevolgen heeft de klimaatverandering voor de stad en wat zijn de dilemma's waarmee beleidsmakers worstelen. Maar daarmee zijn ongetwijfeld nog lang niet alle vragen beantwoord.

Watervragen
Wat wilt u weten, wat zit u dwars, waar zou u graag meer uitleg over willen? Graag horen wij uw 'watervraag'. Met hulp van deskundigen gaan wij op zoek naar een antwoord, met pen en papier of met een camera, onder- of bovengronds. Geen vraag is te gek of te moeilijk. Stuur uw watervragen naar nieuws@1twente.nl.

Dossier
Bekijk in het dossier Enschede aan Zee alle achtergronden bij de strijd tegen te veel en te weinig water. zie: https://water.1twente.nl/

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/watervraag-e ... em?1124457
Bijlagen
wateroverlast in Enschede.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Pathmossingel hoek Tweede Emmastraat. Door wolkbreuk veroorzaakte overstroming van het wegdek op 17-8-1969
Bijlagen
Pathmossingel-Tweede Emmastraat. Door wolkbreuk veroorzaakte overstroming van het wegdek 17-8-1969.jpg
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Veteraan »

Mooie auto's !
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Veteraan schreef: zo mar 17, 2019 6:07 pm Mooie auto's !
Was er in 1969 ook al een klimaatprobleem?
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Veteraan »

Nee, toen had je alleen zure regen. :)
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2292
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Hendrik »

Veteraan schreef: zo mar 17, 2019 7:02 pm Nee, toen had je alleen zure regen. :)
Die hype is al lang weer over :lol:
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4797
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Veteraan »

Hendrik schreef: zo mar 17, 2019 8:30 pm
Veteraan schreef: zo mar 17, 2019 7:02 pm Nee, toen had je alleen zure regen. :)
Die hype is al lang weer over :lol:
Volgens mij is dat supersnel vergeten.
hans
Member
Member
Berichten: 2733
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door hans »

in de duits tsjechisch poolse grensregio heb ik de gevolgen daarvan wel gezien , daar was het het direkte gevolg van de industrie die allerhand rotzooi daar in ruwe massas de lucht in blies.
(met zegen van de respektievelijke regeringen)
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Wateroverlast Pastoriestraat Lonneker: ‘Het water jojoot onder onze woningen’
Gepubliceerd: Donderdag 18 april 2019

VIDEO | Wateroverlast Pastoriestraat Lonneker: ‘Het water jojoot onder onze woningen’ zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-wa ... em?1129244
Je ziet wat er gebeurt als je woningen op een watergat bouwt. Vroeg of laat krijgen de bewoners daarvan de rekening gepresenteerd. Zo ook in de Pastoriestraat in Lonneker bij de familie Blokhuis waar zo’n zestien jaar geleden het water de kelder binnendrong en nooit meer wegging.


Tot dit jaar, want de gemeente gaat draineren. De straat wordt opengebroken om grotere riool- en drainagebuizen te leggen, de plantsoentjes worden verruimd om overvloedige regenval te bergen. Die maatregelen zorgen ervoor, hoopt Leo Blokhuis, dat zijn huis weer droog komt te liggen. Dat is nodig ook, omdat tijdens hevige regenbuien het water tot aan zijn garagedeuren oprukt.

De bewoner van de Pastoriestraat is een geboren en getogen Lonnekernaar. Hij weet nog goed dat zijn huidige woonstraat voor 1956 een watergat was. “Zompig, een nat gebeuren. Woeste grond”, omschrijft hij de staat van het terrein. “Hier waren vijvers, de bleek waar werd gewassen. Het water bleef er constant staan.”

En toch werden rond 1956 woningen in de nieuwe Pastoriestraat geplaatst. Eigenlijk op de nattigheid. “Ik weet niet hoeveel ladingen geel zand zijn gestort. Net voor de bouw is heel veel grond opgebracht”, vertelt Blokhuis. De bouwers wisten waar ze mee bezig waren, want het is niet voor niets dat trekstangen in de huizen werden bevestigd ‘uit voorzorg om de boel bij elkaar te houden’, schildert hij.

Lang bleef het water weg. Tot zestien jaar geleden de straat open werd gegooid en de riolering werd vervangen. Die grote gresbuizen eruit en de keurig grijze kunststoffen afvoerpijpen erin. Toen de straat was gedicht, begon de ellende voor een aantal bewoners. “Plotseling liep water de kelder in. Die gresbuizen waren poreus waardoor het hoge grondwater wegliep. De nieuwe rioolbuizen waren waterdicht zodat het water bleef staan en onze woningen binnendrong.”

De gevolgen waren niet mis. Vanaf die tijd stonk het in huis, kon in de kelder niets op de grond worden gezet en bestond het vermoeden dat de houten vloerbalken werden aangetast door het vocht.
Blokhuis greep in: hij verving de houten vloer door een betonnen. “Vooral vanwege de stank en sindsdien is de muffigheid weg.” Maar het water bleef. Behalve tijdens extreme droogte. Sinds een paar weken is het weer mis. “Het water jojoot gewoon”.

De Lonnekernaar wijst op een natuurlijke waterplas achter zijn huis. “Die was er altijd al en valt nooit droog. Kan een wel zijn. En in ons plantsoen hebben we een buis ingegraven om onze gezamenlijke kerstboom te verankeren. Die buis staat altijd vol water”, vertelt Blokhuis om maar aan te geven dat het water in deze buurt nooit ver weg is.

De gemeente probeert de grondwateroverlast in veertien straten in Enschede tegen te gaan door forse drainagebuizen in te graven. De kosten bedragen een miljoen euro. Uit onderzoek bleek dat het risico op grondwateroverlast juist in deze straten te hoog is. De bewoners van de Pastoriestraat in Lonneker zijn de eerste bewoners die van de maatregelen profiteren. Daarna zijn de Minister de Visserstraat, Drienerweg, Van der Capellenstraat, Schaperstraat, Reggestraat, Dinkelstraat, Schurinksweg, Jacob van Lennepstraat, Dahliastraat, Minkmaatstraat, Pinksterbloemstraat, Elsmaathorst en Bizetlaan aan de beurt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-wa ... em?1129244
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Project Oldenzaalsestraat in Enschede: werken aan droge binnenstad
Gepubliceerd: Donderdag 23 mei 2019

Project Oldenzaalsestraat in Enschede: werken aan droge binnenstad
De combinatie van ondergrondse bergingen en bovengrondse wadi's aan de Oldenzaalsestraat maakt deze aanpak van wateroverlast bijzonder. De minister komt maandag een kijkje nemen.

Voorzichtig wordt de immense put op de kruising van de Oldenzaalsestraat met De Klomp op de plek getakeld. Het is een spectaculair onderdeel van het omvangrijke bouwproject. In volgende fases worden tussen de spoorwegovergang en de Boulevard 1945 nog twee van dergelijke overstortputten van 40 ton geplaatst.

Strijd
Langzamerhand wordt aan de Oldenzaalsestraat zichtbaar dat in de strijd tegen wateroverlast in de binnenstad weinig aan het toeval wordt over gelaten. Zowel ondergronds als bovengronds wordt de opvangcapaciteit op verschillende manieren vergroot.

Het moet ervoor zorgen dat plaatjes als in 2014, waarop studenten met rubberbootjes op een ondergelopen De Heurne ronddobberen, tot het verleden behoren.

Evenwicht
Hans Koetsier, adviseur riolering en water van de gemeente, stelt desondanks dat wateroverlast nooit helemaal kan worden voorkomen. „Het is altijd zoeken naar een evenwicht tussen welke maatregelen ter plekke haalbaar zijn en de financiële mogelijkheden”, aldus Koetsier, woensdagmorgen aandachtig toeschouwer van de plaatsing van de overstortput.

Rioolbus
Naast het grote bassin onder het parkeerterrein aan de Wilhelminastraat komt nu onder de Oldenzaalsestraat een 700 meter lange rioolbuis met een opvangcapaciteit voor 3,5 miljoen liter regenwater.

Als het zo hard regent dat behalve het reguliere rioolstelsel ook de extra waterbergingen vol zijn, dan kunnen de wadi's langs de Oldenzaalsestraat ook nog eens 3,5 miljoen liter water opvangen. Het eerste deel van deze bovengrondse wateropvang is gelegd tussen Boulevard 1945 en Kortelandstraat.

Bijzonder project
De combinatie van ondergrondse berging met wadi's, die samen een capaciteit hebben van drie olympische zwembaden, maakt de aanpak van de Oldenzaalsestraat tot een bijzonder project. Reden voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zich maandag ter plekke op de hoogte te laten stellen van de Enschedese maatregelen tegen wateroverlast.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/project-olde ... em?1132882
Bijlagen
Oldenzaalsestraat project aanpak wateroverlast.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Wateroverlast in Enschede

Bericht door Arie »

Ondanks regenval van laatste weken nog steeds neerslagtekort in Enschede
Gepubliceerd: Maandag 21 oktober 2019 08:33

Ondanks regenval van laatste weken nog steeds neerslagtekort in Enschede
Na de regenval van de laatste weken onderzoekt Waterschap Vechtstromen of de onttrekkingsverboden, die in de zomer ingesteld zijn, aangepast kunnen worden. Die gelden namelijk nog steeds.

Er mag nog steeds geen water uit vijvers in bebouwde kom gehaald worden, uit beken en sloten in vooral Noord-Oost Twente en ten zuiden van het Twentekanaal. Ook geldt er nog een grondwateronttrekkingsverbod binnen 200 meter van kwetsbare natuur.

Nauwkeuriger kijken
Hoewel Vechtstromen de grondwaterstanden voortdurend in de gaten houdt, is de regenval van de laatste weken wel aanleiding nog nauwkeuriger te kijken of de onttrekkingsverboden aangepast kunnen worden. Overigens zijn de gevolgen van die verboden nu minder belastend, omdat het groeiseizoen geëindigd is.

Maar, zo legt een woordvoerder van Vechtstromen uit, dat betekent niet dat de grondwaterstand weer op peil is. Ondanks de vele regen die de laatste tijd is gevallen, is er namelijk nog steeds sprake van een neerslagtekort in Twente. Dat is met 200 millimeter weliswaar minder dan in oktober 2018, toen het nog meer dan 300 millimeter was, maar nog steeds ruim meer dan het gemiddelde van de 5% droogste jaren tussen 1987 en 2018.

Droog
Dat betekent dat vooral de hoge zandgronden in Noord-Oost Twente nog steeds erg droog zijn. Ook daar valt weliswaar veel regen, en lijkt alles weer groen door een natte bovenlaag, maar wanneer het water doordringt in de bodem stroomt het in de eerste plaats naar de lagere delen van Twente. Pas als daar de grondwaterstand weer op peil is, vult ook het grondwater in Noord-Oost Twente zich weer aan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Eric Brinkhorst
bron: http://enschede.1twente.nl/ondanks-rege ... em?1145495
Bijlagen
Ondanks regenval van laatste weken nog steeds neerslagtekort in Enschede.jpg
Plaats reactie