Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Lonneker

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11985
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lonneker

Bericht door Arie » zo apr 10, 2016 10:57 am

Lonneker Molen overgedragen aan stichting Lonneker Erfgoed

Gepubliceerd op: 09/04/2016
Lonneker Molen overgedragen aan stichting Lonneker Erfgoed

De nieuwe Stichting Lonneker Erfgoed heeft sinds zaterdag officieel de Lonneker Molen in bezit. Zaterdag is de molen overgedragen van de gemeente Enschede aan de nieuwe stichting. Het passeren van de erfpachtakte bij de notaris werd gevierd met een feest bij de molen, die al een eeuw een blikvanger is bij het dorp.

De overdracht zou twee maanden geleden al zijn, maar werd uitgesteld na een grote brand. In de nacht voor de overdracht brandde een deel van de molen af. Het herstel van de molen verloopt voorspoedig, alleen het riet moet nog aangebracht worden. De afgelopen jaren ruzieden twee stichtingen om het bezit van de Lonneker Molen, uiteindelijk werd besloten om een nieuwe stichting het beheer over de molen te laten uitvoeren.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/lonneker-mol ... tem?809556
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11985
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lonneker

Bericht door Arie » za nov 19, 2016 7:00 pm

Kunstwerk ‘Droadnaegel’ krijgt nieuwe plek op Dorpsplein Lonneker

Gepubliceerd op: 19/11/2016
Kunstwerk ‘Droadnaegel’ krijgt nieuwe plek op Dorpsplein Lonneker

Het kunstwerk Droadnaegel verhuist woensdag naar een nieuwe locatie op het Dorpsplein. Het object komt te staan op de plek waar eerst de Oranjeboom stond.

De boom, die in 1923 werd geplant, was stervende en is daarom onlangs verwijderd. Woensdag wordt het kunstwerk op die plek gezet.

Verlichtingsplan
De Dorpsraad Lonneker heeft met de gemeente om tafel gezeten om een verlichtingsplan te maken. De oude verlichting werkte al een tijd niet meer en is verwijderd. Donderdag wordt de nieuwe verlichting aangesloten.

De plek wordt vervolgens aangekleed met zwerfkeien, die door de carnavalsprinsen van Lonneker rond de Droadnaegel worden geplaatst.

Klus
De Lonneker Dorpsraad verwacht dat het kunstwerk woensdag rond 10.30 uur met een hijskraan vanaf de huidige locatie op het plein naar de nieuwe plek, een paar meter verderop, wordt verplaatst. De klus op het plein begint om 09.30 uur.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/kunstwerk-%e ... tem?837622
Bijlagen
Kunstwerk ‘Droadnaegel’ krijgt nieuwe plek op Dorpsplein Lonneker.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11985
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lonneker

Bericht door Arie » do okt 12, 2017 11:50 am

Dorpsraad Lonneker worstelt met toekomst dorpshuis

Gepubliceerd op: 12/10/2017

Dorpsraad Lonneker worstelt met toekomst dorpshuis
De gemeente Enschede wil ook het dorpshuis in Lonneker van de hand doen. De gemeente moet jaarlijks tussen de 40.000 en 50.000 euro bijleggen om het pand open te houden.

Als de dorpsraad niet zelf met een oplossing komt, om het gebouw te kunnen behouden zal het de deur moeten sluiten. Wethouder Jeroen Hatenboer is daarin heel stellig. "Jaarlijks vullen we het exploitatietekort aan met gemeenschapsgeld en dat is geen klein bedrag. Zo kan het niet langer en dat weet de dorpsraad ook. Wij willen van het dorpshuis af. Het liefst zo snel mogelijk."

Voor Matthie Kroezen, voorzitter van de dorpsraad en Hennie van der Meer, voorzitter van de beheercommissie van het dorpshuis, komt de boodschap van de gemeente inderdaad niet als een verrassing. Al in 2013 bood de gemeente aan het dorpshuis, de brandweergarage en Lonneker Molen over te dragen. "Dat was toen niet haalbaar", zegt Kroezen. "Dat de gemeente nu weer komt met de mededeling dat zij van het dorpshuis af wil was dan ook te verwachten. Dicht doen is volgens haar goedkoper dan open blijven."

Maar aan dat scenario wil het tweetal nog helemaal niet denken. Sluiting van het dorpshuis zou betekenen dat de 23 vaste gebruikers op straat staan. De dorpsraad heeft hen en de inwoners van het dorp afgelopen donderdag tijdens een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld van de situatie en uitgelegd hoe zij te hulp kunnen schieten. "Een mogelijke oplossing is dat de verenigingen het dorpshuis samen gaan exploiteren", legt Kroezen uit.

"Ons uitgangspunt is een stichtingsbestuur te formeren, dat daar verantwoordelijk voor is. Dan moeten de jaarlijkse kosten wel lager zijn dan nu het geval is. Dat kunnen we bereiken door bijvoorbeeld zelf en met de hulp van vrijwilligers het onderhoud en de schoonmaak van het gebouw voor onze rekening te nemen."

Sociale hypotheek
Een andere mogelijkheid om het dorpshuis overeind te houden is volgens het tweetal middels een sociale hypotheek. In Dolphia wordt de bouw van een nieuw buurthuis bekostigd met een sociale hypotheek van 2 ton, die de gemeente Enschede heeft verstrekt. Minimaal 10 procent van de hypotheeksom wordt in geld terugbetaald. Het resterende bedrag wordt terugbetaald met maatschappelijke diensten. Kroezen en Van der Meer hebben die optie al aangekaart bij de gemeente.

Kroezen: "Stadsdeelwethouder Van Agteren zei dat hij bereid is om te onderzoeken of ook wij er gebruik van kunnen maken." Maar verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer ziet dat niet snel gebeuren. "Het is niet zo dat we nu ineens voor iedereen een sociale hypotheek op de plank hebben liggen. Eerst willen we ervaringen opdoen met Dolphia, daarna kijken we of het in de toekomst vaker gaan gebruiken."

Hij wil met de dorpsraad in gesprek om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om het dorpshuis over te dragen. "Daar zijn allerlei modellen voor, maar het moet wel haalbaar zijn. Als dat niet het geval is zijn er nog genoeg andere locaties in Lonneker waar verenigingen ruimtes met elkaar kunnen delen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Annina Romita
bron: http://www.tvenschedefm.nl/dorpsraad-lo ... tem?994305
Bijlagen
Dorpsraad Lonneker worstelt met toekomst dorpshuis.jpg
Dorpsraad Lonneker worstelt met toekomst dorpshuis.jpg (124.24 KiB) 438 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11985
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lonneker

Bericht door Arie » do okt 19, 2017 7:51 pm

'Dit jaar nog duidelijkheid over kruispunten Oldenzaalsestraat in Enschede'

Gepubliceerd op: 19/10/2017

'Dit jaar nog duidelijkheid over kruispunten Oldenzaalsestraat in Enschede'
Over de aanpak van twee verkeersknelpunten aan de Oldenzaalsestraat wordt mogelijk dit jaar nog meer bekend. Het gaat om de herinrichting van de kruispunten met de Lossersestraat en de Oude Deventerweg/Landweerweg.

De kruispunten zijn weggebruikers en omwonenden een doorn in het oog. In Lonneker, bijvoorbeeld, wordt het kruispunt van de Oldenzaalsestraat (N733), Oude Deventerweg en Landweerweg als gevaarlijk ervaren. De zijwegen worden veel gebruikt door vrachtverkeer. Bovendien wordt de Oude Deventerweg door de ontwikkelingen op de luchthaven steeds drukker en dat kan door het ontbreken van een goede afslagstrook op de Oldenzaalsestraat tot verkeersonveilige situaties leiden.

Aan de rand van Enschede is het kruispunt van de N733 met de N732 (Lossersestraat) een probleemgeval. Hier is het vooral de onvoorzichtelijke en beperkte aansluiting op de Noord Esmarkerrondweg die problemen oplevert.

Informatiebijeenkomsten
Over beide kruispunten zijn er meerdere informatiebijeenkomsten met belanghebbenden en omwonenden geweest. Hieruit zijn voorkeursscenario's naar voren gekomen. Voor de kruising bij de Oude Deventerweg/Landweerweg is dat een rotonde. Daarvoor moet het kruispunt wel worden verlegd naar de andere zijde van café Halfweg.

Bij het andere kruispunt is het voorkeursscenario om de Noord Esmarkerrondweg niet langer op de Lossersestraat te ontsluiten, maar op de Oldenzaalsestraat. Dit betekent dat er extra verkeerslichten moeten worden geplaatst. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de oplossingen. De provincie verwacht dat de uitkomsten nog dit jaar bekend zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Robin Hilberink
bron: http://www.tvenschedefm.nl/-dit-jaar-no ... tem?995420
Bijlagen
Dit jaar nog duidelijkheid over kruispunten Oldenzaalsestraat in Enschede.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1034
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Lonneker

Bericht door Twekkelerveld » do okt 19, 2017 8:40 pm

Ik ben misschien een beetje kortzichtig, maar als mensen gewoon goed uitkijken en niet met andere dingen bezig zijn in de auto dan zijn die kruispunten niet zo gevaarlijk.

hans
Member
Member
Berichten: 1933
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Lonneker

Bericht door hans » do okt 19, 2017 9:52 pm

en wat als ze de paaltjes nu eens weer verwijderen van de afslagstrook ? , het is maar een idee...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 11985
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lonneker

Bericht door Arie » do okt 26, 2017 7:56 pm

Belangstelling voor minihuisjes in Lonneker

Gepubliceerd op: 26/10/2017

De locatie heeft Jan Willem Aardema, directeur van opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente, al een tijd op het oog: de Kleigaten van Smulders aan de voet van de Lonnekerberg. Als hij het voor het kiezen heeft, verrijst daar in de toekomst een wijkje met 15 tot 25 kleine, zelfvoorzienende huisjes. Zo'n 100 mensen hebben op twee informatiebijeenkomsten interesse getoond voor het project. Vervolgstap is het formeren van een groep mensen, die ergens in de stad daadwerkelijk een wijk met Tiny Houses wil samenstellen.

Zelfvoorzienend wonen
Aardema is ook lid van de Stuurgroep Tiny Housing Twente. Toekomstige bewoners moeten een gemeenschap vormen waarin zelfvoorzienend wonen vooropstaat en 'samen delen' heel normaal is. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van een gemeenschappelijke grasmaaier en wasmachine. En bewoners wekken gezamenlijk hun eigen energie op. Studenten van het opleidingsbedrijf van Aardema presenteerden begin dit jaar een eerste versie van een Tiny House: de Tiny Tukker. Een mobiel huisje van 18 vierkante meter, uitgerust met alle nodige voorzieningen. Aardema: "Zo'n 250 mensen hebben aangegeven interesse te hebben in het project. Daarvan kwamen ongeveer 100 mensen naar een van de twee informatiebijeenkomsten. De bedoeling is dat straks een groepje mensen overblijft, dat gezamenlijk een wijk met Tiny Houses wil realiseren."

Vragenlijst
Om te bepalen in hoeverre mensen hiertoe daadwerkelijk bereid zijn, krijgen zij binnenkort een vragenlijst voorgelegd. Aardema: "We willen onder meer weten op welke manier ze willen bijdragen aan een deeleconomie, over welke expertise ze beschikken, en of ze willen investeren in gezamenlijk opwekken van energie. Kijk, als je gemeenschappelijke dingen wil realiseren, moet je ook willen investeren. Mensen moeten niet alleen goedkoop willen wonen."

De stuurgroep is met meerdere Twentse gemeenten in gesprek om wijken met Tiny Houses op te zetten. Dat is niet eenvoudig, omdat landelijke wetgeving permanente bewoning van Tiny Houses belemmert. TV Enschede FM sprak met de directeur Jan Willem Aardema, van het opleidingsbedrijf 'Bouwmensen Twente', over het plan. Beluister dat item hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Emiel Muijderman
bron: http://www.tvenschedefm.nl/audio-belang ... tem?996477
Bijlagen
Belangstelling voor minihuisjes in Lonneker.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten