Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Afval

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#281 Bericht door Arie » do sep 19, 2019 5:00 pm

Enschede wil af van gratis plastic zakken voor verpakkingenafval
Gepubliceerd: Donderdag 19 september 2019 15:09

Enschede wil af van gratis plastic zakken voor verpakkingenafval
Het inzamelen van plastic-, metaal- en drankverpakkingen is relatief duur. Het college wil de plastic zakken voor verpakkingenafval daarom niet langer (gratis) verspreiden.

Alleen al de aankoop en verspreiding van de zakken voor verpakkingenafval, die onder meer bij supermarkten af te halen zijn, kost de gemeente zo'n 400.000 euro per jaar. Bovendien duurt het inzamelen van deze losse zakken langer en is het proces daarmee ook veel duurder dan het simpelweg ledigen van containers. Voor bewoners van laagbouw wil het college vanaf 2021 daarom een extra container voor plastic introduceren.

Zo'n container aan huis maakt de gratis plastic zakken bij de supermarkten overbodig. Niet iedereen zit op een vierde container in de tuin te wachten. Ruim 60 procent van de respondenten in de enquête van deze krant vindt dat zelfs te veel.

Selectie
Alle huishoudens krijgen straks de mogelijkheid zelf een selectie te maken uit de vier containers. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen plastic of restafval zelf naar een ondergrondse container in de buurt te brengen. Mede uit kostenoogpunt wordt de inzameling van restafvalcontainers teruggebracht naar een keer per vier weken. De verpakkingencontainers worden tweewekelijks geleegd, als het aan het college ligt. De gemeenteraad wordt nog in de gelegenheid gesteld de inzamelfrequentie aan te passen.

Het verdwijnen van de plastic zakken is wel nadelig voor hoogbouwbewoners. De gemeente en Twente Milieu willen namelijk wel dat verpakkingenafval in doorzichtige zakken wordt aangeboden, al is het in de praktijk lastig hier op toe te zien. De raad kan besluiten de gratis plastic zakken alleen in de hoogbouw te verspreiden. Die maatregel kost 100.000 euro per jaar extra.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-wil ... em?1143143
Bijlagen
Enschede wil af van gratis plastic zakken voor verpakkingenafval.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Veteraan
Member
Member
Berichten: 5108
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

#282 Bericht door Veteraan » do sep 19, 2019 5:23 pm

Och, och, och....

hans
Member
Member
Berichten: 2465
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Afval

#283 Bericht door hans » do sep 19, 2019 5:37 pm

had jij ook niet verwacht he ?, of wel...

Veteraan
Member
Member
Berichten: 5108
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

#284 Bericht door Veteraan » do sep 19, 2019 6:58 pm

Och wat zal ik zeggen.
Als je al een tuin hebt, dan staat die nu vol met 3 containers, straks dus met 4.
Of als je je afval zoveel mogelijk zelf wegbrengt moet je zakken kopen. :no:
Zou het dan toch uitdraaien op GEEN reinigingsrechten meer betalen? Dus de gemeentebelasting gaat dan enorm omlaag???? :( :( :( :( :( :(
Ik word zo verdrietig van goed gedrag straffen en het geld niet goed beheren. :cry: :cry:

Veteraan
Member
Member
Berichten: 5108
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

#285 Bericht door Veteraan » do sep 19, 2019 7:02 pm

Herinner je je nog de ton? Die was genoeg voor een heel gezin!
Bijlagen
Ton.JPG
Ton.JPG (34.9 KiB) 113 keer bekeken

hans
Member
Member
Berichten: 2465
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Afval

#286 Bericht door hans » do sep 19, 2019 9:16 pm

die staat nog bij ons achter het huis , anders wordt die gejat....

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14615
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#287 Bericht door Arie » di okt 01, 2019 9:38 pm

Enschede krijgt ja-ja-sticker
Gepubliceerd: Dinsdag 01 oktober 2019 21:16

Enschede krijgt ja-ja-sticker
De lokale politiek van Enschede wil de omvang van de papierberg en het afval terugdringen door het bezorgen van ongeadresseerd drukwerk aan banden te leggen.

De gemeenteraad heeft maandagavond in meerderheid gekozen voor de invoering van een ja-ja-sticker die tot een forse vermindering van de verspreiding van papier moet leiden. Inwoners krijgen in dat geval standaard geen ongeadresseerd drukwerk zoals reclamefolders bezorgd. Willen mensen wel folders en/of huis-aan-huisbladen ontvangen, dan kunnen ze dat met een ja-ja-sticker aangeven.

De raad schaarde zich maandag achter een motie van ChristenUnie en GroenLinks waarin de komst van de ja-ja-sticker mogelijk wordt gemaakt. Alleen de fracties van VVD, PVV, Enschede Anders, DPE en Groep Versteeg, gezamenlijk goed voor 9 van de 39 zetels, stemden om uiteenlopen redenen tegen. Wethouder Jurgen van Houdt gaat nu alle noodzakelijke stappen zetten die de invoering van de sticker mogelijk moet maken.

Sticker
Het was maandagavond niet de eerste keer dat de Enschedese gemeenteraad discussieerde over de wenselijkheid van een ja-ja-sticker. Precies een jaar geleden schoof de lokale politiek de introductie van de sticker nog even voor zich uit omdat Enschede eerst de ervaringen van andere gemeenten met de sticker wilde afwachten. Amsterdam was landelijk een van de eerste steden die al op 1 januari 2018 de ja-ja-sticker invoerde als wapen tegen de afvalreductie. Dat stuitte toen op juridische stappen van branche-organisaties die zich bezighouden met folderverspreiding die de ja-ja-sticker wilden tegenhouden. Vorige week oordeelde het gerechtshof in de hoofdstad echter dat Amsterdam met de invoering niet onrechtmatig heeft gehandeld.

Inzameling oud papier
De motie van de ChristenUnie en GroenLinks in Enschede volgt nu op de uitspraak van de rechter. Van Houdt zegde toe alle aspecten rond de ja-ja-sticker in kaart te brengen. Dat betekent dat ook de consequenties voor de verenigingen in de stad die via de inzameling van oud papier iets meer financiële armslag proberen te verwerven, zullen worden geïnventariseerd.

In Enschede doen 49 clubs in samenwerking met Twente Milieu aan papierinzameling. De deelnemende verenigingen krijgen daar, los van de eventuele prijsschommelingen op de papiermarkt, een standaardvergoeding van 3 euro per kilo voor.

Besparing
In Amsterdam heeft de invoering van de ja-ja-sticker tot een besparing van 33 kilogram papier per huishouden per jaar geleid, stellen de indieners van de motie in Enschede. VVD’er René Kreeft, die zich met zijn fractie dus tegen de sticker keerde, pareerde die opmerking dat bij de folderverspreiding vooral gebruik wordt gemaakt van gerecycled papier. „We hebben hier ook rekening te houden met de ondernemers”, meende Kreeft.

4,1 miljard folders
Bij een van die betrokken ondernemers, folderverspreider Axender, was de naderende invoering van de ja-ja-sticker in Enschede gisteren nog niet bekend en wilde niemand nog reageren op de maatregel. Axender is volgens eigen zeggen een landelijke verspreider van folders met het grootste bereik en heeft aan de Josink Esweg een vestiging in Enschede. Het bedrijf verspreidt jaarlijks 4 miljard folders via 6,1 miljoen brievenbussen. Hoeveel daarvan in Enschede worden verspreid, is niet bekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-kri ... em?1144068
Bijlagen
Enschede krijgt ja-ja-sticker.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie