Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Afval

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12823
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#281 Bericht door Arie » do sep 19, 2019 5:00 pm

Enschede wil af van gratis plastic zakken voor verpakkingenafval
Gepubliceerd: Donderdag 19 september 2019 15:09

Enschede wil af van gratis plastic zakken voor verpakkingenafval
Het inzamelen van plastic-, metaal- en drankverpakkingen is relatief duur. Het college wil de plastic zakken voor verpakkingenafval daarom niet langer (gratis) verspreiden.

Alleen al de aankoop en verspreiding van de zakken voor verpakkingenafval, die onder meer bij supermarkten af te halen zijn, kost de gemeente zo'n 400.000 euro per jaar. Bovendien duurt het inzamelen van deze losse zakken langer en is het proces daarmee ook veel duurder dan het simpelweg ledigen van containers. Voor bewoners van laagbouw wil het college vanaf 2021 daarom een extra container voor plastic introduceren.

Zo'n container aan huis maakt de gratis plastic zakken bij de supermarkten overbodig. Niet iedereen zit op een vierde container in de tuin te wachten. Ruim 60 procent van de respondenten in de enquête van deze krant vindt dat zelfs te veel.

Selectie
Alle huishoudens krijgen straks de mogelijkheid zelf een selectie te maken uit de vier containers. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen plastic of restafval zelf naar een ondergrondse container in de buurt te brengen. Mede uit kostenoogpunt wordt de inzameling van restafvalcontainers teruggebracht naar een keer per vier weken. De verpakkingencontainers worden tweewekelijks geleegd, als het aan het college ligt. De gemeenteraad wordt nog in de gelegenheid gesteld de inzamelfrequentie aan te passen.

Het verdwijnen van de plastic zakken is wel nadelig voor hoogbouwbewoners. De gemeente en Twente Milieu willen namelijk wel dat verpakkingenafval in doorzichtige zakken wordt aangeboden, al is het in de praktijk lastig hier op toe te zien. De raad kan besluiten de gratis plastic zakken alleen in de hoogbouw te verspreiden. Die maatregel kost 100.000 euro per jaar extra.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-wil ... em?1143143
Bijlagen
Enschede wil af van gratis plastic zakken voor verpakkingenafval.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Veteraan
Member
Member
Berichten: 3827
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

#282 Bericht door Veteraan » do sep 19, 2019 5:23 pm

Och, och, och....

hans
Member
Member
Berichten: 2137
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Afval

#283 Bericht door hans » do sep 19, 2019 5:37 pm

had jij ook niet verwacht he ?, of wel...

Veteraan
Member
Member
Berichten: 3827
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

#284 Bericht door Veteraan » do sep 19, 2019 6:58 pm

Och wat zal ik zeggen.
Als je al een tuin hebt, dan staat die nu vol met 3 containers, straks dus met 4.
Of als je je afval zoveel mogelijk zelf wegbrengt moet je zakken kopen. :no:
Zou het dan toch uitdraaien op GEEN reinigingsrechten meer betalen? Dus de gemeentebelasting gaat dan enorm omlaag???? :( :( :( :( :( :(
Ik word zo verdrietig van goed gedrag straffen en het geld niet goed beheren. :cry: :cry:

Veteraan
Member
Member
Berichten: 3827
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Afval

#285 Bericht door Veteraan » do sep 19, 2019 7:02 pm

Herinner je je nog de ton? Die was genoeg voor een heel gezin!
Bijlagen
Ton.JPG
Ton.JPG (34.9 KiB) 1174 keer bekeken

hans
Member
Member
Berichten: 2137
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Afval

#286 Bericht door hans » do sep 19, 2019 9:16 pm

die staat nog bij ons achter het huis , anders wordt die gejat....

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12823
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#287 Bericht door Arie » di okt 01, 2019 9:38 pm

Enschede krijgt ja-ja-sticker
Gepubliceerd: Dinsdag 01 oktober 2019 21:16

Enschede krijgt ja-ja-sticker
De lokale politiek van Enschede wil de omvang van de papierberg en het afval terugdringen door het bezorgen van ongeadresseerd drukwerk aan banden te leggen.

De gemeenteraad heeft maandagavond in meerderheid gekozen voor de invoering van een ja-ja-sticker die tot een forse vermindering van de verspreiding van papier moet leiden. Inwoners krijgen in dat geval standaard geen ongeadresseerd drukwerk zoals reclamefolders bezorgd. Willen mensen wel folders en/of huis-aan-huisbladen ontvangen, dan kunnen ze dat met een ja-ja-sticker aangeven.

De raad schaarde zich maandag achter een motie van ChristenUnie en GroenLinks waarin de komst van de ja-ja-sticker mogelijk wordt gemaakt. Alleen de fracties van VVD, PVV, Enschede Anders, DPE en Groep Versteeg, gezamenlijk goed voor 9 van de 39 zetels, stemden om uiteenlopen redenen tegen. Wethouder Jurgen van Houdt gaat nu alle noodzakelijke stappen zetten die de invoering van de sticker mogelijk moet maken.

Sticker
Het was maandagavond niet de eerste keer dat de Enschedese gemeenteraad discussieerde over de wenselijkheid van een ja-ja-sticker. Precies een jaar geleden schoof de lokale politiek de introductie van de sticker nog even voor zich uit omdat Enschede eerst de ervaringen van andere gemeenten met de sticker wilde afwachten. Amsterdam was landelijk een van de eerste steden die al op 1 januari 2018 de ja-ja-sticker invoerde als wapen tegen de afvalreductie. Dat stuitte toen op juridische stappen van branche-organisaties die zich bezighouden met folderverspreiding die de ja-ja-sticker wilden tegenhouden. Vorige week oordeelde het gerechtshof in de hoofdstad echter dat Amsterdam met de invoering niet onrechtmatig heeft gehandeld.

Inzameling oud papier
De motie van de ChristenUnie en GroenLinks in Enschede volgt nu op de uitspraak van de rechter. Van Houdt zegde toe alle aspecten rond de ja-ja-sticker in kaart te brengen. Dat betekent dat ook de consequenties voor de verenigingen in de stad die via de inzameling van oud papier iets meer financiële armslag proberen te verwerven, zullen worden geïnventariseerd.

In Enschede doen 49 clubs in samenwerking met Twente Milieu aan papierinzameling. De deelnemende verenigingen krijgen daar, los van de eventuele prijsschommelingen op de papiermarkt, een standaardvergoeding van 3 euro per kilo voor.

Besparing
In Amsterdam heeft de invoering van de ja-ja-sticker tot een besparing van 33 kilogram papier per huishouden per jaar geleid, stellen de indieners van de motie in Enschede. VVD’er René Kreeft, die zich met zijn fractie dus tegen de sticker keerde, pareerde die opmerking dat bij de folderverspreiding vooral gebruik wordt gemaakt van gerecycled papier. „We hebben hier ook rekening te houden met de ondernemers”, meende Kreeft.

4,1 miljard folders
Bij een van die betrokken ondernemers, folderverspreider Axender, was de naderende invoering van de ja-ja-sticker in Enschede gisteren nog niet bekend en wilde niemand nog reageren op de maatregel. Axender is volgens eigen zeggen een landelijke verspreider van folders met het grootste bereik en heeft aan de Josink Esweg een vestiging in Enschede. Het bedrijf verspreidt jaarlijks 4 miljard folders via 6,1 miljoen brievenbussen. Hoeveel daarvan in Enschede worden verspreid, is niet bekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede-kri ... em?1144068
Bijlagen
Enschede krijgt ja-ja-sticker.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12823
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#288 Bericht door Arie » wo okt 23, 2019 11:59 am

Ondanks maatregelen nog 660.000 kilo afval gedumpt in Enschede
Gepubliceerd: Dinsdag 22 oktober 2019 08:22

Ondanks maatregelen nog 660.000 kilo afval gedumpt in Enschede
Er lijken geen extra maatregelen tegen afvaloverlast te komen. Wel wil de gemeente op drie locaties in de stad een proef beginnen met camerahandhaving. De bestaande maatregelen tegen afvaldump worden voortgezet.

Extra handhavers, herinvoering van het ‘gratis’ stortquotum en lagere voorrijtarieven van de ophaaldienst voor grof afval: hebben de maatregelen tegen afvaldump die vorig jaar zijn genomen eigenlijk wel zin? Uit een ambtelijke analyse blijkt dat van een effect niet aantoonbaar sprake is. Het aantal meldingen van afvaloverlast is in 2018 iets afgenomen ten opzichte van een jaar eerder (van 6668 naar 6411), maar nog altijd bijna dubbel zo veel als de 3350 meldingen in 2016, voor invoering van diftar.

Een jaar lang, tot afgelopen jaarwisseling, heeft de gemeente steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar afval dat naast containers is geplaatst. Het gaat om gemiddeld 1800 kilo per dag, ofwel 660.000 kilo in het hele jaar. Niet voor niets komt afval(overlast) in diverse enquêtes naar boven als het belangrijkste aandachtspunt volgens Enschedeërs. Met ingang van vorig jaar is daarom het stortquotum (dat met invoering van diftar was afgeschaft) weer ingevoerd. Alle huishoudens mogen 75 kilo per jaar bij een afvalbrengpunt storten, zonder daar extra voor te hoeven betalen.

Voorrijtarief
Het voorrijtarief voor het ophalen van grofvuil aan huis is teruggebracht van 45 naar 20 euro. Bovendien zijn er twee extra handhavers in dienst genomen, afvalcoaches ingeschakeld voor adviezen aan inwoners en moeten tuintjes van kunstgras rond containers potentiële afvaldumpers van gedrag doen veranderen.

Hoewel het aantal bezoekers bij afvalbrengpunten met 14 procent is gestegen en het aantal ritten van de grofvuildienst bijna is verdrievoudigd, heeft dit volgens de gemeente niet zozeer geleid tot minder afvaldump. De containertuintjes hebben niet overal geleid tot het gewenste effect op het bijplaatsen van afval.

Ten slotte blijkt het steeds lastiger om een dader te vinden bij afvaldump. ‘Een bepaalde groep inwoners is inventiever geworden’, staat in een evaluatie van de gemeente. In de praktijk moet een dumper op heterdaad worden betrapt of een bekentenis afleggen om succesvol een boete uit te schrijven. Het aantal processen-verbaal is gedaald van 240 in 2017 naar 147 vorig jaar. Tot 1 augustus dit jaar zijn er slechts 36 boetes uitgedeeld.

Camerahandhaving
Het college stelt voor om de reeds genomen maatregelen in stand te houden, deels uit oogpunt van service. Ook wil zij op drie locaties in de stad een pilot uitvoeren met camerahandhaving. Dat is alleen al vanuit privacy gezien een zware maatregel. Er wordt nog een plan van aanpak opgesteld.

De politieke verhoudingen lijken op voorhand geen aanleiding te geven voor het invoeren van extra maatregelen. Grofweg zijn er twee kampen: PVV, EnschedeAnders, Democratisch Platform en Groep Versteeg wijten de afvaloverlast met name aan diftar. Zij willen liever naar de oude situatie en sturen aan op nascheiding van bruikbare verpakkingen uit het restafval. De overige partijen vinden de huidige maatregelen tegen afvaloverlast voldoende.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/audio-%7c-on ... em?1145575
Bijlagen
Ondanks maatregelen nog 660.000 kilo afval gedumpt in Enschede.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12823
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#289 Bericht door Arie » ma nov 11, 2019 11:57 am

Container weggehaald: puinhoop bij milieuplein op Roombeek
Gepubliceerd: Maandag 11 november 2019 08:39

Container weggehaald: puinhoop bij milieuplein op Roombeek
Het weghalen van de grote papiercontainer moest de rotzooi doen verminderen. Het tegenovergestelde is het geval: al dagenlang is het een rotzooi rondom het milieuplein bij het winkelcentrum op Roombeek in Enschede.

De gemeente heeft begin deze maand de grote papiercontainer weg laten halen bij het milieuplein aan de Brouwerijstraat. Volgens een woordvoerder van Twente Milieu werd er veel afval naast de containers gezet, en dat is niet de bedoeling. In overleg met de gemeente is daarom de grote, bovengrondse papiercontainer weggehaald.

Het (voorlopige) gevolg: al dagenlang wordt er vuilnis, veelal karton, naast de ondergrondse afvalcontainers gedumpt, tot ergernis van omwonenden. De gemeente belooft meer handhaving in te zetten op deze locatie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tubantia
bron: http://enschede.1twente.nl/container-we ... em?1146944
Bijlagen
Container weggehaald puinhoop bij milieuplein op Roombeek.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2137
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Afval

#290 Bericht door hans » ma nov 11, 2019 6:07 pm

wat een giller...

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3098
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Afval

#291 Bericht door enschedeinansichten » ma nov 11, 2019 7:03 pm

Ik heb het gezien.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1395
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Afval

#292 Bericht door Vincent1971 » ma nov 11, 2019 8:17 pm

En ook geroken?
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3098
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Afval

#293 Bericht door enschedeinansichten » ma nov 11, 2019 10:23 pm

Nee.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 343
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

Re: Afval

#294 Bericht door Acidor » wo nov 13, 2019 4:32 pm

Wat een zooi
Ooh noh

Plaats reactie