Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Lokale kwaliteitsondernemers

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Bij Beckmann is Twents de voertaal op de werkvloer
Gepubliceerd: Vrijdag 15 maart 2019

Bij Beckmann is Twents de voertaal op de werkvloer
Beckmann bestaat dit jaar een eeuw. Het elektrotechnisch installatiebedrijf aan de Euregioweg nodigt in juni meer dan driehonderd medewerkers, relaties en omwonenden uit om het jubileum samen te vieren.

Een familiebedrijf is Beckmann al ruim dertig jaar niet meer, maar de naam is al een eeuw dezelfde. In de elektrotechnische wereld is Beckmann een begrip en onder de hoofdzakelijk regionale klanten zijn bekende namen als Johma, Grolsch, Vredestein, Akzo, Stork, TKF, Siemens en Boermarke. Ook Twentse ondernemers die zich over de grens hebben gevestigd, behoren tot de klantenkring. Kwekerij Kuipers in Embüren bijvoorbeeld.

Beckmann is specialist in het onderhouden van elektromotoren en aandrijvingen en het in stand houden van elektrotechnische installaties. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met industriële automatisering.

Het bedrijf werd opgericht in 1919 door twee broers Beckmann. Ze begonnen in een pand aan de Oldenzaalsestraat tegenover de Sint Jozefkerk. De oprichters verkochten het bedrijf kort na de Tweede Wereldoorlog aan hun zonen Henny en Jan Beckmann. Die deden de firma in 1985 van de hand aan een handelsonderneming. Sindsdien is er nogal eens van eigenaar gewisseld. Het bedrijf verhuisde vorig jaar van de Hendrik ter Kuilestraat naar een moderner onderkomen aan de Euregioweg.

BAM Techniek
De bekendste eigenaar was BAM Techniek, dat Beckmann in 2002 overnam. Het avontuur was van korte duur. „We waren een vreemde eend in de bijt”, zeggen de huidige directeur-eigenaren, Hans Pleijhuis en Rutger Menting. „BAM is actief in de bouwwereld, wij in de industrie. Onder BAM zouden we geen bestaansrecht meer hebben gehad.”

Beckmann had in 2005 een elektrotechnische tak in Enschede en een wikkelbedrijf (reparatie en onderhoud van elektromotoren) in Oldenzaal, toen Menting en Pleijhuis bij BAM in dienst traden. Twee jaar later namen ze de beide vestigingen van Beckmann over, inclusief het voltallige personeel. „Het bedrijf had potentie, met het oog op de industrie die Twente rijk is. En de banken wilden toen nog wel.”

Inmiddels telt Beckmann één vestiging en 45 medewerkers. Net als in andere technische branches is het personeelsbestand aan het vergrijzen en is er een grote behoefte aan nieuwe mensen. „Je vist met velen in dezelfde vijver, dus moet je als werkgever aantrekkelijk zijn. Wij bieden opleidingen en een vast contract.” Probleem is ook dat het wikkelen van elektromotoren tegenwoordig niet meer wordt gedoceerd. „Daarom leiden we mensen zelf op, je moet kennis zien te hebben en te houden. We hebben een vutter die medewerkers op dat gebied traint.”

Medewerkers uit bijvoorbeeld Oost-Europa werven is geen optie. „Dat werkt alleen al niet in verband met de taal. Als we iemand naar Johma sturen, moet die de strenge Nederlandse hygiëneregels in een voedingsbedrijf precies kennen. Laten we het zo zeggen: bij ons is Twents de voertaal.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/bij-beckmann ... em?1124979
Bijlagen
Bij Beckmann is Twents de voertaal op de werkvloer.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Oldenzaalsestraat Personeel Electro Beckman Böhm en Nieuwenhuijs. Foto 1956.
Bijlagen
Oldenzaalsestraat Personeel Electro Beckman Böhm en Nieuwenhuijs 1956..jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang: ‘Mijn vader had er een hekel aan’
Gepubliceerd: Vrijdag 12 april 2019

Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang: ‘Mijn vader had er een hekel aan’
Laatst was er een vraag om oude bevestigingspunten voor traproedes. Geen probleem Ibo Elzinga rommelt even onder de toonbank en haalt een doosje tevoorschijn uit de tijd dat zijn grootvader de zaak nog dreef. Specifieke onderdelen van gordijnrails, die allang niet meer worden gemaakt? Grote kans dat ze bij Elzinga nog wel ergens in het magazijn liggen. Er is maar een, telkens terugkerende, vraag waarop ze bij Elzinga Wonen steeds nee moeten verkopen. Dat zijn de telefoontjes over steunkousen. In die gevallen wordt de beller vriendelijk verwezen naar Elzinga Kousen, aan de Haverstraatpassage.

Wat ze wel leveren? Alle soorten vloerbedekking, gordijnen, vitrages, zonwering, eethoeken, zithoeken, tafels, stoelen, banken en bedden. Kortom, alles voor de woninginrichting, behalve verf en behang. Dat was er trouwens wel in de tijd van Ypke Elzinga, die de zaak in 1923 begon. Maar zijn opvolger, zoon Gerard gooide dat er als eerste uit. „Mijn vader had een hekel aan behang.”

Nog altijd staan ze bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Gebroeders Elzinga. Dat stamt nog uit de begintijd toen de broers Ypke (meubelmaker) en Hille (stoffeerder) vanuit Friesland naar Enschede kwamen om er werk te zoeken.

Groei
Ze zitten nog steeds op de plek waar grootvader de zaak begon aan de Voortsweg 29, waar zowel Gerard (1927) als Ibo (1961) is geboren. De woonwinkel is in oppervlakte echter wel enorm gegroeid. Ze zaten in een winkelstraat. Met naast ze slagerij Rotting en daar weer naast, Engels groente & fruit en schoenmaker Geerdinck. Maar toen deze middenstanders er successievelijk mee ophielden, werd er telkens een pandje bij Elzinga aangetrokken, zodat de zaak zich nu over vier huisnummers uitstrekt.

Hij laat een oud zegelboekje zien. Er was een hele reeks buurtwinkels bij betrokken. Als je 240 zegels had gespaard, kreeg je een gulden. En omdat het bij woninginrichting toch om grotere bedragen gaat dan bij een schoenmaker, hielp een bezoek aan Elzinga om de kaart snel te vullen.

Liefde voor techniek
Ibo rolde als het ware de zaak in. Want al gauw informeerde vader Gerard hoe laat Ibo’s schooldag erop zat. Om na het antwoord onmiddellijk vast te stellen hoe laat hij dus bij een bepaalde klant kon zijn om te helpen om bijvoorbeeld een woonkamer van nieuw tapijt te voorzien. Hij herinnert zich een moment dat zijn liefde voor techniek een opdracht van zijn vader behoorlijk doorkruiste. Hij was zestien. De politie had vastgesteld dat hij zijn brommer had opgevoerd en nam het voertuig in beslag, zodat hij de klant niet kon bereiken en zijn vader een trap in z’n eentje moest stofferen.

Zijn twee dochters die in de zorg zitten, zullen de zaak niet voortzetten. En zijn zoon die games ontwikkelt, evenmin. Maar Bas, de zoon van zijn zuster heeft hij al een flinke tijd in dienst. „Een vakman en zakelijker dan ik. Hij zal het ooit wel overnemen. Maar dat duurt nog wel even. Ik heb er nog veel te veel schik in.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/elzinga-wone ... em?1128529
Bijlagen
Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang ‘Mijn vader had er een hekel aan’.PNG
Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang ‘Mijn vader had er een hekel aan’.PNG (498.37 KiB) 15531 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Nog wat foto's van de winkel van Elzinga aan de Voortsweg uit mijn archief.
Bijlagen
Voortsweg t.h.v. Schurinksweg richting Oldenzaalsestraat met St. Jozefkerk en Elzinga 1981.jpg
Voortsweg Winkel Elzinga woninginrichting, op de hoek met de Schurinksweg.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

100 jaar in Enschede: schildersbedrijf H.Becker & Co
Gepubliceerd: Vrijdag 19 april 2019

100 jaar in Enschede: schildersbedrijf H.Becker & Co
Als 42 jaar geleden in huize Becker een zoon wordt geboren nemen Henk en zijn vrouw Annemiek het zekere voor het onzekere: het kereltje krijgt een naam die met een ‘H’ begint. Want stel dat de telg ooit de zaak overneemt, dan is die ‘H’ handig. Want zolang de schilderszaak bestaat werd die bestierd door een Becker met een voornaam die met een H begint. Oprichter Hein, zijn zoon Hennie en diens zoon Henk. Niet voor niets. De vierde generatie Herald Becker viert volgend jaar dat ze 100 jaar aan de Lipperkerkstraat 135 zitten.

Het begon met de Amsterdammer Hein Becker, die in 1918 aan de Kneedweg in Enschede een schildersbedrijf begon. Het is onbekend waarom Hein ooit in Enschede terechtkwam. Wel is duidelijk dat Heins vrouw uit Borne komt en dat hij in de wintermaanden altijd terugkeerde naar Amsterdam, om daar paardentrams te beschilderen. Hij moet een goede schilder zijn geweest, want men moest zich in zo’n tram kunnen spiegelen.

De zoons Hennie, Ben, Karel en Theo helpen in het bedrijf en nemen de winkel over als ze zich in 1920 in de Lipperkerkstraat 135 vestigen. In de winkel worden schildersartikelen verkocht en de broers doen aan reclameschilderingen. Dit familiebedrijf opent vervolgens nog vier vestigingen: in Hengelo, Den Bosch en in Enschede aan de Deurningerstraat en de Haaksbergerstraat. Alleen die laatste bestaat nog: interieurwinkel JHAB, een naam die verwijst naar Jos, Harry en Addie Becker, achterneven van de Beckers uit de Lipperkerkstraat.

Beweging
Reclameschilderingen zijn nagenoeg verdwenen en zo is de focus van Becker door de jaren heen ook verschoven. Becker is de plek voor adviezen en materialen voor zelf uit te voeren schilderwerk en behangklussen. Voor zowel particulieren als bedrijven. Ze zijn één van de weinigen die de Britse Farrow & Ball-verf mogen verkopen, dat trekt klanten van ver over de grens. En dat een eventuele brexit de verkoop van deze verf niet in de weg zit is al dichtgetimmerd.

De wereld van behang ontwikkelt zich in een noodtempo, maar ook die van de verf is voortdurend in beweging. Na verf die op terpentine is gebaseerd kreeg je verf op waterbasis, terwijl ze nu al biologische verf verkopen. Ook hier is duurzaamheid een begrip.

Glaswereld
Eind jaren 50 begon Becker met glas zetten. Ook de glaswereld staat niet stil. Het aantal verschillende soorten stijgt alleen maar: enkel glas, isolerend, zonwerend, ontransparant, gehard, getint, gewapend desnoods. Daar komt bij dat benodigd glas een steeds groter formaat heeft. Vroeger kon de glaszetter te Enschede het met een bakfiets af. En ook de klantenkring is enorm gegroeid, Becker zet niet alleen glas bij particulieren en winkels, maar ook voor diverse verzekeringen, woningbouwverenigingen, overheidsinstanties en bedrijven.

In 2014 wordt duidelijk dat de ‘H’ niet van de gevel hoeft. Na een avontuur in de ict neemt zoon Herald (42) de zaak over. Hij doet dat samen met zijn drie jaar jongere zus Marcella. Wat dat betreft hadden ze dus ook H & M op de gevel kunnen zetten...

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/100-jaar-in- ... em?1129372
Bijlagen
100 jaar in Enschede schildersbedrijf H.Becker & Co.JPG
100 jaar in Enschede schildersbedrijf H.Becker & Co.JPG (46.25 KiB) 15318 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Lipperkerkstraat 135 Becker glas verf behang
Bijlagen
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 20-11-1947.jpg
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 20-11-1947.jpg (36.04 KiB) 15318 keer bekeken
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 16-11-1948.jpg
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 16-11-1948.jpg (33.53 KiB) 15318 keer bekeken
Lipperkerkstraat 135 winkel Becker 1967.jpg
Lipperkerkstraat 135 Schildersbedrijf Becker 13-9-1984.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Enschedees echtpaar verkoopt restaurant wegens nasleep ziekte: ‘Ontzettend moeilijk’
Gepubliceerd: Vrijdag 03 mei 2019

Enschedees echtpaar verkoopt restaurant wegens nasleep ziekte: ‘Ontzettend moeilijk’
Na twintig jaar stopt echtpaar Kleinsman met het gelijknamige café-restaurant aan de rand van het vliegveld. Ingegeven door de nasleep van de ziekte van Ria. „Je komt op een punt dat je het los moet laten.”

„Dit is een typische man-vrouwzaak”, zeggen Frank en Ria Kleinsman over hun café-restaurant. Ondertussen wijzen ze richting de bedrijfswoning aan de Weerseloseweg tussen Enschede en Deurningen. „Ook omdat je ernaast woont, ben je continu met de zaak bezig. Je legt je ziel en zaligheid erin en krijgt er ook veel voor terug. Maar als je dat niet meer samen kunt doen, ga je, je afvragen of het goed is door te gaan.”

Dat moment kwam voor hen toen Ria (55) ziek werd. Ze is inmiddels hersteld van borstkanker, maar de vermoeidheid is gebleven. Ria: „Je denkt steeds dat je er wel doorheen komt, maar om eerlijk te zijn: ik kan de drukte niet meer aan. Dat is moeilijk te accepteren. Nog moeilijker is het om de beslissing te nemen afscheid van onze zaak te nemen. Ik beschouw het als ons kindje. Maar als zo’n ziekte op je pad komt, ga je ook nadenken hoe je verder wilt met je leven en verlang je naar meer rust en tijd om samen andere dingen te doen. Dat heeft voor ons uiteindelijk de doorslag gegeven.”

Beter dan ooit tevoren
Ze hebben hun horecagelegenheid met bijbehorende bedrijfswoning in de etalage gezet terwijl de zaak volgens Frank beter loopt dan ooit tevoren. Hij stamt uit een echte horecafamilie, groeide zo’n beetje op tussen het biljart en de bar van café Mekkelholt, dat 38 jaar werd gerund door zijn vader Marinus. Met hem maakte hij twintig jaar geleden de overstap naar Paviljoen Twente, dat door hen werd omgedoopt in café-restaurant Kleinsman.

Frank: „Vanaf het begin hebben we ons gericht op een breed publiek en op allerlei festiviteiten. Van trouw tot rouw, zeg ik altijd. Behalve gasten voor een hapje en drankje, hebben we veel feesten. PussyCat, Corry Konings, Jannes; ze hebben hier allemaal al eens opgetreden. Ach joh, we hebben hier zoveel mooie dingen meegemaakt.”

De horecazaak lag aanvankelijk aan een doodlopende weg, maar werd een knooppunt op fiets- en wandelroutes. „Als pleisterplaats profiteren we van de ontwikkelingen op het vliegveld”, zeggen Frank en Ria. „Het zorgt de hele dag door voor extra reuring. Daar hebben we ook steeds naar gestreefd.”

Initiatief
Vandaar dat ze het initiatief omhelzen van de familie Gierveld uit Oldenzaal voor een luxe Bed & Breakfast op een deel van het speeltuinterrein. Daarvoor worden twee grote gipsywagens ingericht, compleet met whirlpool en sauna. „Daar gaat ook deze zaak profijt van hebben. Het is een mooie aanvulling. Nu we de knoop hebben doorgehakt, kijken we met tevredenheid terug. En we geven met een goed gevoel deze zaak door aan opvolgers, omdat we het idee hebben dat er nog meer uit te halen valt.”

Voor overname van de horecagelegenheid hebben zich al kandidaten gemeld. „Er is belangstelling, maar nog niets concreet”, zegt Frank Kleinsman. Hij oriënteert zich op een andere baan. „Buiten de horeca. Ja, dat zal na zoveel jaren wel even wennen zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
bron: http://enschede.1twente.nl/enschedees-e ... em?1130845
Bijlagen
Enschedees echtpaar verkoopt restaurant wegens nasleep ziekte. Ontzettend moeilijk.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Bakkerij Savonije zorgt al meer dan 100 jaar voor brood op de plank
Gepubliceerd: Vrijdag 24 mei 2019

Bakkerij Savonije zorgt al meer dan 100 jaar voor brood op de plank
In de erfenis van zijn ouders heeft bakker Joost Savonije (52) een poster gevonden uit 1985. Onder de naam ‘Feest op den Bölt’ ging het eeuwfeest destijds groots gevierd worden. Lonneker op z’n kop. Want twee belangrijke naast elkaar gelegen ondernemingen bestonden 100 jaar: de bakker en het restaurant.

Ze trokken samen op in de feestelijkheden, ze hadden tenslotte dezelfde oprichter. Maar het verschil in de spelling van hun naam gingen ze bij die gelegenheid niet opheffen. Het restaurant heet Savenije, de bakkerij Savonije. Dus stond de naam ook in twee spelvarianten op die poster. En de linnen tasjes die Joosts vader Jan samen met het restaurant uitgaf had ook twee verschillende spellingen. Er is een schrijffout gemaakt door een ambtenaar, zegt Joost. Dat gebeurde in 1934 toen bakker en restaurant in verschillende handen kwamen. Hij gaat ervan uit dat de naam van de bakkerij juist is gespeld. „Als je het uitspreekt verander je eerder een ‘o’ in een ‘e’ dan andersom.”

Bakkersknecht
Zijn overgrootvader Petrus Johannes kwam in 1883 als bakkersknecht van Tubbergen in Lonneker terecht. Twee jaar later begon hij een eigen bakkerij en een hotel-restaurant aan de Dorpsstraat, recht tegenover de kerk. Tussen hotel en bakker zat nog een hoedenwinkel, ook van zijn overgrootvader.

Het eerste wat Joost en zijn vrouw deden toen ze de bakkerij in 1989 van zijn ouders overnamen, was de zaak terugbrengen tot de kern: het bakken en verkopen van brood en banket. Alle andere levensmiddelen gingen eruit. Savonije was altijd ook kruidenier geweest, maar dat aspect liet hij los. Het geld werd verdiend met brood, daar ging het om. In die tijd waren er in Enschede meer dan veertig bakkerijen. De bakkerswereld is veranderd. Er zijn er nog drie over en daar is hij een van. En Savonije zit niet meer alleen in Lonneker. In 1990 namen ze een bakkerij over op Stadsveld en zeven jaar later namen ze bakker de Korenschoof op Deppenbroek over, inclusief hun filiaal aan de Van Heekstraat.

Vloerkleed
De Vlaamse komiek Urbanus schetste ooit het verschil tussen een bakker en een vloerkleed: de bakker moet liederlijk vroeg op, terwijl het tapijt kan blijven liggen. Joost Savonije geeft toe dat er voor hem weinig vrije uren in dag zitten. Om 3 uur ’s nachts begint hij. Hij werkt door tot 12.30 uur. Dan een paar uurtjes slaap en vervolgens tot in de avond werken aan de baklijsten voor de volgende dag. Zondag in de vroege ochtend, om een uur of vijf, zes als er niet wordt gebakken doet hij de administratie aan de tafel in de woonkamer. Dan ziet hij de kippen ontwaken, iets waar hij door de week te vroeg voor weg is.

Zelf twijfelde hij geen moment om de zaak van zijn ouders over te nemen. En hij ziet iets vergelijkbaars bij zijn eigen zoon Jesse (21) en dochter Kris (16). Die waren ook al op heel jonge leeftijd in de bakkerij en/of de winkels te vinden. Maar voorlopig kan hij zelf het werk niet missen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/bakkerij-sav ... em?1133100
Bijlagen
Bakkerij Savonije zorgt al meer dan 100 jaar voor brood op de plank.jpg
Bakkerij Savonije zorgt al meer dan 100 jaar voor brood op de plank.jpg (53.81 KiB) 15112 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Dorpsstraat 153 Lonneker bakkerij Savonije.
Dorpsstraat 149 Lonneker Hotel Restaurant Savenije.
Bijlagen
Dorpsstraat 153 Lonneker bakkerij Savonije.jpg
Dorpsstraat 149 Lonneker Hotel Savenije..jpg
Dorpsstraat 149 Lonneker Savenije 1950.jpg
Dorpsstraat 149 Lonneker Savenije 1950.jpg (141.2 KiB) 15112 keer bekeken
Dorpsstraat 149 Lonneker hotel Savenije.jpg
Dorpsstraat 149 Lonneker Hotel restaurant Savenije.jpg
Dorpsstraat 149 Lonneker Hotel restaurant Savenije.jpg (36.73 KiB) 15112 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Het lampenpaleis in Enschede: ‘De wereld van de verlichting blijft klein’
Gepubliceerd: Vrijdag 31 mei 2019

Het lampenpaleis in Enschede: ‘De wereld van de verlichting blijft klein’
Dat Friedie en Frida van Beek zich in 1969 vanuit Amsterdam in het oosten van het land vestigen heeft alles te maken met het werk van Friedie. Als vertegenwoordiger van de Belgische lampenfabriek Massive bedient hij de regio Oost Nederland. Dan kun je er maar beter in de buurt wonen.

Winkels die uitsluitend in verlichting doen, zijn er dan niet of nauwelijks. Friedie rijdt door de regio om fietsenwinkels en radio- en tv-zaken te motiveren om aan verlichting te gaan doen. Dat gaat lang goed, tot hij in 1976 besluit zelf een winkel in uitsluitend verlichting te beginnen: Lampenpaleis, in het pand aan de Stadsgravenstraat in Enschede waar meubelhandel Langkamp er zojuist mee op is gehouden.

Ontwerpen
De voornaamste leverancier is zijn voormalige werkgever, al gaat hij steeds meer zelf lampen ontwerpen die hij vervolgens in Spanje laat maken. Vanaf dag één gaat dat goed. De zaak groeit en groeit. Na vijf jaar opent hij in Zuid Limburg in een plaatsje met de toepasselijke naam Beek een tweede Lampenpaleis.

Lampenpaleis blijft groeien. Dochter Mery komt in de zaak, maar stapt er in 1993 weer uit om de winkel Big Beautiful Underwear te beginnen. In 1991 stapt de zoon, de dan 20-jarige Friedie junior het bedrijf binnen. In 2010 neemt hij het officieel over.

Hij heeft goede tijden en slechte tijden meegemaakt. De gemeente breekt in 2003 de Van Lochemstraat open om er iets te doen (wat hij allang is vergeten, misschien wel de riolering), maar wat hij wel weet is dat de actie extreem lang duurt met dramatische gevolgen voor de omzet. Als de straat weer dicht zit, dient zich een eigenaardigheid aan. Om de hoek zitten ineens nog twee verlichtingszaken: De Lampenier en Scharstuhl. Maar dat blijkt alleen maar gunstig. Drie vergelijkbare winkels vlak bij elkaar trekt klanten. En omdat Lampenpaleis op voorraad heeft wat de collega’s moeten bestellen, varen ze daar wel bij.

Verandering
Maar inmiddels is de wereld van de verlichting volkomen veranderd. Bij alle bouwmarkten, woninginrichters, meubelwinkels kun je tegenwoordig verlichting aanschaffen. En internet is een geduchte concurrent als het om de duurdere merken gaat.

Door bij de mensen thuis te komen, te bezorgen, te adviseren, te installeren en te repareren houdt Lampenpaleis zijn klanten. En verder is het zaak ook zichtbaar te blijven. Ze zetten daartoe in op de kleinschaligheid. De zaak in Beek is begin vorig jaar gesloten. En voor dit jaar is de planning om het huidige winkelpand van 1000 vierkante meter terug te brengen tot de helft. „Van een heel grote keuze, raakt de klant alleen maar in verwarring, Vroeger hadden we wel veertig soorten bureaulampen, nu nog tien. Dat maakt het voor de klant gemakkelijker. De wereld van de verlichting blijft klein. Mijn zuster Claudia heeft een vakantiepark. We hebben het er wel eens over. Een mens besteedt aan één vakantie net zoveel geld als dat-ie zijn hele leven aan verlichting uitgeeft. Wat dat betreft blijft de verlichting een kleine wereld.”
bron: http://enschede.1twente.nl/het-lampenpa ... em?1133783
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Stasgravenstraat 67 Lampenpaleis
Bijlagen
Stadsgravenstraat 67 Lampenpaleis.jpg
Stadsgravenstraat 67 Lampenpaleis. (2).jpg
Stadsgravenstraat 67 Lampenpaleis. (2).jpg (70.68 KiB) 15149 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Enschedeër Herman Joostens hoopt dat ambacht meubelstoffeerder blijft bestaan
Gepubliceerd: Donderdag 03 oktober 2019 11:40

Enschedeër Herman Joostens hoopt dat ambacht meubelstoffeerder blijft bestaan
Het ambacht dat Herman Joostens uitoefent dreigt te verdwijnen. Maar de meubelstoffeerder vecht daartegen door het geven van stoffeercursussen. En door het leveren van vakwerk natuurlijk, dat doet hij al 55 jaar.

Op de keukentafel ligt een trompet. Herman Joostens pakt het instrument en laat Summertime horen dat gaandeweg overgaat in de ballad Autumn in New York. Menig trompettist heeft z’n instrument wegens onwillig wordend embouchure op z’n 83ste allang ergens aan de wilgen gehangen. Herman Joostens niet. Hij speelt in een amusementsorkest. Zat ooit in de legendarische Glanerbrugger Muzikanten. En in 1958 was hij één van de oprichters van de Cotton Town Jazz Band. Het woord ‘cotton’ kwam van hem. Hij had een liefde voor het instrument die zijn oorsprong vond bij het korps van het Leger des Heils, dat hij als kind vaak hoorde spelen omdat zijn vriendje er tegenover woonde.

Maar beroepstrompettist worden? Hij heeft het niet eens overwogen. Hij achtte z’n talent niet toereikend. Bovendien lag zijn passie op een ander vlak: stofferen van meubelen.

Zijn vader had de Beddencentrale aan de Emmastraat. Maar die naam dekte de lading niet, zegt Joostens, want ze maakten daar alleen matrassen. Hij hielp mee in het bedrijf dat zich in een schuur achter de woning bevond. Als kind en later als middelbarescholier was het matrassen naaien geblazen voor en na schooltijd. Wat hij er vooral leerde was dat hij moest zien te voorkomen dat hij ooit bij zijn vader in dienst zou treden, want hij kon maar matig met de man opschieten. Wat hij er ook leerde was bedrevenheid met de zogenaamde kromme naald. Dat kwam hem heel goed van pas toen hij als leerling-stoffeerder kon beginnen bij de firma Heydeman.

De wijde wereld
Hij stopte zijn werkzaamheden bij Heydeman, omdat hij de wereld wilde zien. Althans, hij wilde zijn broer bezoeken die zich rechtstreeks vanuit het voormalige Nederlands-Indië in Nieuw-Zeeland had gevestigd. Een maandenlange bootreis zou hem erheen brengen. Zijn activiteiten bij de Cotton Town werden gestopt, maar hij zou zijn trompet meenemen. Complicerende factor was dat hij twee weken voor zijn afreis hopeloos verliefd raakte op Gerda die hij achter op zijn Vespa mee had genomen naar De Waarbeek om te dansen op de muziek van het combo van Harry Bannink. Het stond zijn vertrek echter niet in de weg. Ze schreven elkaar. En na enige tijd waren ze overeengekomen dat zij ook naar Nieuw-Zeeland kwam. Maar na twee jaar schreef hij dat het niet hoefde: hij kwam terug.

In 1964 trouwden ze en vestigde hij zich als stoffeerder aan de Deurningerstraat in Enschede, terwijl zijn vrouw de aan de werkplaats verbonden stoffenwinkel runde.

Cursussen
Daar is 55 jaar later niets in veranderd, zij het dat ze op een nummer dichter bij het centrum zitten en dat ze tot hun grote spijt moeten constateren dat het vak van stoffeerder langzaam verdwijnt. „Steeds minder mensen hebben het geld ervoor over, liever kopen ze nieuwe meubels. Vandaar dat ik cursussen geef. Zo blijft het vak toch enigszins voortbestaan.”

IEMAND MOET HET DOEN
Herman Joostens, meubelstoffeerder
Deurningerstraat 117
7514 BG Enschede
053 – 435 4683

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/enschede%c3% ... em?1144189
Bijlagen
Enschedeër Herman Joostens hoopt dat ambacht meubelstoffeerder blijft bestaan.jpg
Enschedeër Herman Joostens hoopt dat ambacht meubelstoffeerder blijft bestaan.jpg (41.37 KiB) 14662 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Van gaskachel tot led-tv: Enschedees familiebedrijf bestaat 90 jaar
Gepubliceerd: Dinsdag 05 november 2019 09:31

Van gaskachel tot led-tv: Enschedees familiebedrijf bestaat 90 jaar
Noem de naam Piest, en mensen tot ver buiten Enschede denken meteen aan elektronica en fietsen. Geen logische combinatie, maar historisch zo gegroeid. Het familiebedrijf bestaat negentig jaar en is nog steeds gevestigd aan de Olieslagweg.

Anja Kruise | Tubantia

De geschiedenis van de zaak begint in 1929 met het taxibedrijf van opa Lute Piest, wat in die auto-schaarse jaren een bijzondere nering was. Rond de Tweede Wereldoorlog gaat Piest massieve fietsbanden vullen. Daarmee wordt de basis gelegd van de fietsenwinkel die nog altijd bestaat.

Oma Dien Piest-Kwekkeboom verkoopt ondertussen vanaf de vensterbank potten en pannen. „Het was net de winkel van Sinkel”, schreef een oude buurtbewoonster ooit in een brief aan de familie. De brief is uitvergroot op een herinneringsbord en heeft een prominente plek in de winkel gekregen.

Roer omgegooid
In de loop der jaren is het roer geregeld omgegooid om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Het taxibedrijf bestaat al lang niet meer, de potten en pannen zijn de deur uit. De kolenkachels raakten uit de gratie toen de gaskachel populair werd. Dat was overigens het moment dat de zoon van de grondlegger in de zaak kwam. Hij beschikte destijds als enige over een gasfittersdiploma.

Tegenwoordig zijn het de klimaatsveranderingen die een belangrijke rol spelen in het assortiment van Piest. We moeten van het gas af, en dus zal de verkoop van alternatieven als inductiekookplaten een boost krijgen. En dankzij de hete zomers van de laatste twee jaar is er een groeiende belangstelling voor aircosystemen, die vakkundig gemonteerd moeten worden. Daarnaast zijn er de steeds luxer wordende e-bikes, als milieuvriendelijk alternatief voor de auto. De nieuwste modellen voor 2020 staan al in de showroom aan de Olieslagweg.

Enorme sprongen
„De technologie maakt enorme sprongen. Je moet overal van op de hoogte blijven”, stelt Marion Schutten-Piest, die tot de derde generatie van het familiebedrijf behoort en al ruim 20 jaar samen met haar man het bedrijf en zijn twaalf medewerkers aanstuurt. Zo heeft de zaak sinds 2015 een webshop, omdat de moderne consument zich online wil oriënteren en 24/7 wil kunnen bestellen.

Inderdaad - het is in die negentig jaar hard gegaan. Opa Piest zou nooit geloofd hebben dat het mogelijk is dat je eten in de oven klaar staat als je thuis komt van je werk. Tegenwoordig is het geen hocus pocus meer, dankzij een speciale app. De ICT-medewerker van de zaak kan de klant daar alles over vertellen.

De eerste centrifuges, stofzuigers en radiotoestellen - allemaal nostalgie die de zaak van dichtbij heeft meegemaakt. Marion Schutten: „Ik herinner me de verhalen van mijn vader en opa over de eerste televisie die hier in de etalage stond. Bleven mensen buiten naar kijken, dat hadden ze nog nooit gezien. Hetzelfde met de kleurentelevisie.”

Moordend
Witgoed, bruingoed en fietsen, het is sinds mensenheugenis de core business van Piest. Hoe kan je als zelfstandig familiebedrijf overleven in een branche waarin dat heel bijzonder en de concurrentie moordend is? Het lijkt vooral een kwestie van een goede ondernemersneus: aanvoelen wat de consument wil en daar tijdig op anticiperen.

„Je moet vragen van de consument serieus nemen en je permanent laten informeren. En je moet zorgen dat je blijft investeren in opleiding voor je medewerkers, zodat je gekwalificeerd blijft om bepaalde werkzaamheden uit te kunnen voeren.”

Zelfstandige speler
Daarnaast heeft Piest als zelfstandige speler in de markt het voordeel dat die uit voorraad kan leveren, zegt ze. „Als bij een klant op zaterdag de koelkast stuk gaat, zetten wij alles op alles om nog diezelfde dag een andere te leveren en weer aan te sluiten.” Dat kan ook een ‘leen-apparaat’ zijn uit het magazijn waar altijd een voorraadje staat.

Overigens betekent de naamsbekendheid van de zaak niet dat de klanten vanzelf wel komen. „Acht keer per jaar verspreiden we 100.000 folders in Twente, we adverteren actief en organiseren regelmatig inspiratiedagen in de winkel, bijvoorbeeld om de nieuwste OLED-tv’s te showen. Het werpt vruchten af. „Mensen zijn bereid voor ons een stukje om te rijden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl
bron: http://enschede.1twente.nl/van-gaskache ... em?1146562
Bijlagen
Olieslagweg 43 Piesr B.V. Van gaskachel tot led-tv Enschedees familiebedrijf bestaat 90 jaar 5-11-2019.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

De winkel van Piest aan de Olieslagweg 47 in vroegere jaren
Bijlagen
Olieslagweg 47 winkel Piest.jpg
Olieslagweg 47 winkel L. Piest.jpg
Olieslagweg 47 winkel Piest. 1976.jpg
Olieslagweg 47 winkel Piest. 1976.jpg (137.97 KiB) 14434 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Eind goed al goed voor vishandel Keizer uit Enschede: 'Ik kan weer slapen’
Gepubliceerd: Donderdag 05 maart 2020 13:39

Eind goed al goed voor vishandel Keizer uit Enschede: 'Ik kan weer slapen’
Noodgedwongen slaat vishandel Keizer een andere weg in. Na 40 jaar vertrekt de viskraam bij het winkelcentrum Het Stroink en begint een nieuw avontuur aan de Brinkstraat, in de voormalige vishandel Lammers. „Ik kan weer slapen”, zegt Roy Keizer.

Anja Kruise| Tubantia

Het liefst waren ze op hun vertrouwde plek gebleven bij het winkelcentrum Het Stroink, waar vishandel Keizer al meer dan 40 jaar een standplaats exploiteert. Deze week staat Roy Keizer er voor het laatst. De standplaats moet wijken voor nieuwe parkeerruimte bij het winkelcentrum dat grondig wordt gerenoveerd.

Risico’s te groot
Daar hadden Roy en Susan Keizer op zich best begrip voor. Ze hebben nog overwogen om het aanbod aan te nemen van eigenaar WP Retail en een mooie, nieuwe winkelruimte in het centrum te huren. Maar na slapeloze nachten hebben ze daar uiteindelijk toch van afgezien. De risico’s waren te groot.

2000 euro huur per maand
„Als we het hadden gedaan, dan was het binnen een jaar afgelopen met wat we in twintig jaar opbouwden”, zegt Roy Keizer, de vierde generatie van vishandel Keizer (sinds 1928). „Het is nogal een verschil om 2000 euro per jaar aan precariobelasting te betalen voor een standplaats of 2000 euro per maand aan huur voor een winkel. En vergeet niet de concurrentie als er straks ook een cafetaria in het winkelcentrum komt.”

Groot risico
De winkel had volledig gefinancierd moeten worden, maar de bank stond volgens Keizer niet te trappelen. „Die gaf aan het een groot risico te vinden, net als mijn vader. Die zei ook al: ‘Dat kan nooit uit’.”

Bovendien is de nieuwe winkelruimte nog lang niet beschikbaar. „Die zou afgelopen zomer klaar zijn. Toen werd het januari of februari en pas kwam het bericht dat het wel eind mei kan worden”, aldus Keizer. „Je kunt natuurlijk niet verder als je niet weet waaraan je toe bent.”

Geen huurcontract
Een huurcontract tekende Roy Keizer niet. „Dat weigerde ik, zolang er geen duidelijkheid was over de winkel.” Ondertussen was hij al wel bezig de inventaris voor de toekomstige zaak bij elkaar te scharrelen. „We hadden al een tweedehandsbakoven en een vitrine op de kop getikt en een installateur geregeld die alles voor elkaar zou maken. Nou, de oven en de vitrine staan er na anderhalf jaar nog steeds. Die verkopen we weer.”

Zijn moderne verkoopwagen is nog maar zes jaar oud. „Die hadden we in december kunnen verkopen, maar dat zegden we af omdat de winkel nog niet klaar was.”

Met de handen in het haar
Toen de plannen voor de winkel niet doorgingen zaten ze met de handen in het haar. Geen standplaats meer, een dure wagen en een winkelcentrum dat nog niet klaar is.

De viskraam wordt verplaatst naar het parkeerterrein bij de Nettorama aan het Spaansland. Op deze standplaats verkoopt Susan Keizer sinds vorig jaar drie dagen per week vis. De huurwagen waarin ze haar handel drijft gaat weg. Er is gezocht naar een andere standplaats bij het winkelcentrum Het Stroink, maar die werd niet gevonden. Vorige maand hakte het stel de knoop door: ze gaan hier weg.

Einde aan traditie
Weg van de plek waar Roys onlangs overleden ouders bekende gezichten waren bij de bezoekers van het winkelcentrum, maar ook bij de mensen die van elders in de stad naar Het Stroink kwamen om er een harinkje te happen en een praatje te maken. Na ruim 40 jaar komt er deze week een einde aan die traditie.

Op goed geluk
Ondertussen broedde Roy op de toekomst van zijn bedrijf. Op goed geluk informeerde hij bij de eigenaar van de bekende vishandel Lammers of diens zaak aan de Brinkstraat te koop was. Tot zijn verrassing stond die daarvoor open. „Hij nam de vishandel drie jaar geleden over van Lammers, maar dat bleek toch niet zo zijn ding. Hij voelt zich meer een horecamens”, aldus Keizers.

Naam vishandel Lammers verdwijnt
De bank had wél vertrouwen in deze stap. Sinds 1 maart zijn Roy en Susan Keizer dan ook de nieuwe eigenaren van vishandel Lammers en is die naam na bijna een halve eeuw vervangen voor die van vishandel Keizer.

Opgelucht
Roy Keizer is opgelucht. „Ik kan weer slapen”, zegt hij. Het verkooppunt aan de Brinkstraat is weliswaar een gebouwtje en geen wagen. „Maar het voelt wel een beetje aan als een grote viskraam. En dan de combinatie met de wagen bij de Nettorama: het echte ambulante is wat ik fijn vind.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
bron: http://enschede.1twente.nl/eind-goed-al ... em?1154556
Bijlagen
Eind goed al goed voor vishandel Keizer uit Enschede Ik kan weer slapen.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Corona doet Enschedese topzaak Ad Heijne na 52 jaar de das om: ‘Doormodderen was geen optie

ENSCHEDE - Corona gaf de genadeklap. Na 52 jaar verdwijnt de naam Ad Heijne uit het straatbeeld. De landelijk bekende speciaalzaak voor heren met exclusieve schoenen en mode stopt ermee.

Anja Kruise 08-09-20

Ad Heijne (75) gaat met pensioen en zijn compagnon Joost Hemelt gaat in afgeslankte vorm elders verder. Hoe en waar, is nog niet duidelijk.

Leegverkoop start donderdag
Donderdag begint de totale leegverkoop in de winkel aan het Van Loenshof.

Het laatste jaar was een drama voor Ad Heijne. Door een geknapte waterleiding stroomde de zaak eind februari onder, met een enorme waterschade als gevolg. Amper nadat die was afgehandeld, brak de coronacrisis uit.

Het is onmogelijk om de omzet die we toen zijn misgelopen, nog in te halen

Ad Heijne
Met name tijdens de lockdownperiode had dat grote gevolgen voor de omzet. „De winkel en de collectie zagen er tiptop uit, daar ligt het niet aan. Maar het is onmogelijk om de omzet die we toen zijn misgelopen nog in te halen”, aldus Ad Heijne.

Met opgeheven hoofd stoppen
Met pijn in het hart is besloten te stoppen, maar met opgeheven hoofd. „We kunnen gelukkig nog steeds aan onze verplichtingen voldoen. Doormodderen in een tijd waarin alles onzeker is en de retail flinke klappen te wachten staat, was geen optie.”

Ad Heijne is sinds 1968 als ondernemer actief onder zijn eigen naam. Zijn eerste zaak was aan de Zonstraat, waar zowel heren-, dames- als kinderschoenen werden verkocht. Binnen tien jaar groeide de winkel uit zijn jasje en verhuisde die in 1978 naar de Kalanderstraat en later naar de Klanderij in het centrum.

In 1988 specialiseerde hij zich als herenschoenen speciaalzaak met internationale topmerken. Na een periode in Hengelo, keerde Ad Heijne terug naar Enschede.
bron: https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/co ... ~a4b67eaf/
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

De schoenenzaak van Heijne destijds aan de Kalanderstraat
Bijlagen
Kalanderstraat 15 Lunchroom - Snelbuffet 't Proathoes. Heijne.jpg
Kalanderstraat 17 Freddy's snackbar Heijne Schoenen, Naaimachinewinkel Pfaff, 't Proathoes. . 1975.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Nog een paar weken opheffingsuitverkoop: Boensma IJzerwaren stopt na 97 jaar
25 mei 2021
Charmain Zwijnenberg

Afscheid nemen van een winkel in Enschede is altijd jammer. Helemaal als die bijna een eeuw in onze stad heeft gezeten. Na 97 jaar stopt Boensma IJzerwaren met de verkoop van gereedschap, kachelbenodigdheden en ander ijzerwerk.

De sluiting van de winkel aan de G.J. van Heekstraat stond begin dit jaar al op de planning. Vanwege de lockdown verschoof die einddatum. “Het plan is nu om eind juni te stoppen”, aldus eigenaar Roel Boensma.

Pensioen
De reden van het vertrek? “Ik ga met pensioen!” Daarnaast is de inloop van het aantal klanten in al die jaren teruggelopen.

Geen ijzerwerk, wel vuurwerk
De honderd jaar tikt Boensma helaas niet aan. Althans, niet met de verkoop van ijzerwaren. “Met de vuurwerkverkoop ga ik wel door tot 2024. Dat is maar een paar dagen in het jaar.”

Opheffingsuitverkoop
Tot eind juni is er opheffingsuitverkoop bij Boensma IJzerwaren. Alle producten – behalve de installatiematerialen – mogen voor de helft van de prijs weg.
bron: https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/no ... uitgelicht
Bijlagen
G.J. van Heekstraat 101 Boensma IJzerwaren.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Tiecke & Mulder al 75 jaar een begrip
za 23 okt 2021, 8:41

Groot feest bij Tiecke & Mulder. De bekende herenmodezaak bestaat maar liefst 75 jaar. Dat laten ze natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Zo krijgen klanten een leuke attentie bij hun aankoop.

ENSCHEDE - Als we het over een begrip in Enschede hebben, dan hebben we het over Tiecke & Mulder. Vrijwel iedereen kent het markante pand. Het is een van de oudste herenmodezaken van Enschede.

Hele generaties kopen hun kleding aan de Deurningerstraat. Eigenaar Marc Roetgering is ontzettend trots op het jubileum. ‘’Er zijn niet veel herenmodezaken in Enschede die al zo lang bestaan’’, vertelt Marc.

Driekwart eeuw succesvol ondernemen gaat niet vanzelf. Daar moet hard voor worden gewerkt. Of zoals Marc het verwoordt: ‘’Gewoon goed je best doen.’’ Het is volgens Marc dan ook belangrijk om continu de laatste modetrends in de gaten te houden. Versloffen is geen optie. Marc: ‘’Zo gaan we veel naar beurzen. Ik wil alles met eigen ogen zien voordat het wordt verkocht.’’

Aan klandizie geen gebrek. Veel klanten brengen doelbewust een bezoek aan Tiecke & Mulder. ‘’We hebben veel vaste klanten die vaak al generaties bij ons komen. Ze weten zeker dat ze een eerlijk en persoonlijk advies krijgen van onze verkopers. Dat wordt gewaardeerd, net als de juiste prijs-kwaliteitverhouding.’’

In de rekken bij Tiecke & Mulder hangt kwalitatief hoogwaardige kleding (’voor de goed geklede man’) van casuel en dress tot zakelijke mannenmode. En dan dus natuurlijk altijd in de laatste stijlvolle trends. Volgens Marc slaagt iedereen, het aanbod is namelijk groot.

Marc heeft de zaak overgenomen van zijn ouders Johan en Cecile nadat zijn vader in 1999 overleed. Marc was al werkzaam in de zaak en nam toen de dagelijkse leiding over.
Johan en Cecile hadden op hun beurt de zaak in de jaren zeventig overgenomen van Hendrik Tiecke en Cor Mulder. Hendrik was verkoper en Cor kleermaker. Samen hebben ze in het najaar van 1946 Tiecke & Mulder opgericht. Begonnen aan de Dr. de Visserstraat zijn ze later naar verhuisd naar het huidige pand aan de Deurningerstraat 39 - net buiten het centrum van Enschede.

Opmerkelijk bij Tiecke & Mulder zijn de paskamers. Kleding passen gaat in een van de drie heel bijzondere paskamers. Elke ruimte heeft een eigen beleving. Zo is er een FC Twente-paskamer met heuse stadionstoelen en -poster. Een andere paskamer heeft de uitstraling van een stationruimte, met originele treinstoelen, afvalbakje en een heuse treintafel. Nummer drie is een autosportpaskamer met echte Porsche-stoelen en kledinghaken van originele versnellingspoken.
zie verder:
https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... een-begrip
Bijlagen
Verkopers Mauro en Desiree en eigenaar Marc Roetgering zijn ontzettend trots dat Tiecke & Mulder al 75 jaar bestaat.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21423
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

Bericht door Arie »

Het pand van herenmodezaak Tiecke en Mulder in de jaren 1948, 1970 en 2014
Bijlagen
Deurningerstraat 39 Herenmodezaak Tiecke en Mulder 1948.jpg
Deurningerstraat 39 Tiecke en Mulder eind jaren 70.jpg
Deurningerstraat 39 Tiecke en Mulder eind jaren 70.jpg (112.35 KiB) 9273 keer bekeken
Deurningerstraat 39 hoek Raiffeisenstraat pand Tiecke & Mulder 2014.jpg
Plaats reactie