Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Lokale kwaliteitsondernemers

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13767
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

#201 Bericht door Arie » zo mar 17, 2019 4:54 pm

Bij Beckmann is Twents de voertaal op de werkvloer
Gepubliceerd: Vrijdag 15 maart 2019

Bij Beckmann is Twents de voertaal op de werkvloer
Beckmann bestaat dit jaar een eeuw. Het elektrotechnisch installatiebedrijf aan de Euregioweg nodigt in juni meer dan driehonderd medewerkers, relaties en omwonenden uit om het jubileum samen te vieren.

Een familiebedrijf is Beckmann al ruim dertig jaar niet meer, maar de naam is al een eeuw dezelfde. In de elektrotechnische wereld is Beckmann een begrip en onder de hoofdzakelijk regionale klanten zijn bekende namen als Johma, Grolsch, Vredestein, Akzo, Stork, TKF, Siemens en Boermarke. Ook Twentse ondernemers die zich over de grens hebben gevestigd, behoren tot de klantenkring. Kwekerij Kuipers in Embüren bijvoorbeeld.

Beckmann is specialist in het onderhouden van elektromotoren en aandrijvingen en het in stand houden van elektrotechnische installaties. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met industriële automatisering.

Het bedrijf werd opgericht in 1919 door twee broers Beckmann. Ze begonnen in een pand aan de Oldenzaalsestraat tegenover de Sint Jozefkerk. De oprichters verkochten het bedrijf kort na de Tweede Wereldoorlog aan hun zonen Henny en Jan Beckmann. Die deden de firma in 1985 van de hand aan een handelsonderneming. Sindsdien is er nogal eens van eigenaar gewisseld. Het bedrijf verhuisde vorig jaar van de Hendrik ter Kuilestraat naar een moderner onderkomen aan de Euregioweg.

BAM Techniek
De bekendste eigenaar was BAM Techniek, dat Beckmann in 2002 overnam. Het avontuur was van korte duur. „We waren een vreemde eend in de bijt”, zeggen de huidige directeur-eigenaren, Hans Pleijhuis en Rutger Menting. „BAM is actief in de bouwwereld, wij in de industrie. Onder BAM zouden we geen bestaansrecht meer hebben gehad.”

Beckmann had in 2005 een elektrotechnische tak in Enschede en een wikkelbedrijf (reparatie en onderhoud van elektromotoren) in Oldenzaal, toen Menting en Pleijhuis bij BAM in dienst traden. Twee jaar later namen ze de beide vestigingen van Beckmann over, inclusief het voltallige personeel. „Het bedrijf had potentie, met het oog op de industrie die Twente rijk is. En de banken wilden toen nog wel.”

Inmiddels telt Beckmann één vestiging en 45 medewerkers. Net als in andere technische branches is het personeelsbestand aan het vergrijzen en is er een grote behoefte aan nieuwe mensen. „Je vist met velen in dezelfde vijver, dus moet je als werkgever aantrekkelijk zijn. Wij bieden opleidingen en een vast contract.” Probleem is ook dat het wikkelen van elektromotoren tegenwoordig niet meer wordt gedoceerd. „Daarom leiden we mensen zelf op, je moet kennis zien te hebben en te houden. We hebben een vutter die medewerkers op dat gebied traint.”

Medewerkers uit bijvoorbeeld Oost-Europa werven is geen optie. „Dat werkt alleen al niet in verband met de taal. Als we iemand naar Johma sturen, moet die de strenge Nederlandse hygiëneregels in een voedingsbedrijf precies kennen. Laten we het zo zeggen: bij ons is Twents de voertaal.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/bij-beckmann ... em?1124979
Bijlagen
Bij Beckmann is Twents de voertaal op de werkvloer.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13767
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

#202 Bericht door Arie » zo mar 17, 2019 4:57 pm

Oldenzaalsestraat Personeel Electro Beckman Böhm en Nieuwenhuijs. Foto 1956.
Bijlagen
Oldenzaalsestraat Personeel Electro Beckman Böhm en Nieuwenhuijs 1956..jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13767
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

#203 Bericht door Arie » vr apr 12, 2019 12:50 pm

Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang: ‘Mijn vader had er een hekel aan’
Gepubliceerd: Vrijdag 12 april 2019

Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang: ‘Mijn vader had er een hekel aan’
Laatst was er een vraag om oude bevestigingspunten voor traproedes. Geen probleem Ibo Elzinga rommelt even onder de toonbank en haalt een doosje tevoorschijn uit de tijd dat zijn grootvader de zaak nog dreef. Specifieke onderdelen van gordijnrails, die allang niet meer worden gemaakt? Grote kans dat ze bij Elzinga nog wel ergens in het magazijn liggen. Er is maar een, telkens terugkerende, vraag waarop ze bij Elzinga Wonen steeds nee moeten verkopen. Dat zijn de telefoontjes over steunkousen. In die gevallen wordt de beller vriendelijk verwezen naar Elzinga Kousen, aan de Haverstraatpassage.

Wat ze wel leveren? Alle soorten vloerbedekking, gordijnen, vitrages, zonwering, eethoeken, zithoeken, tafels, stoelen, banken en bedden. Kortom, alles voor de woninginrichting, behalve verf en behang. Dat was er trouwens wel in de tijd van Ypke Elzinga, die de zaak in 1923 begon. Maar zijn opvolger, zoon Gerard gooide dat er als eerste uit. „Mijn vader had een hekel aan behang.”

Nog altijd staan ze bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Gebroeders Elzinga. Dat stamt nog uit de begintijd toen de broers Ypke (meubelmaker) en Hille (stoffeerder) vanuit Friesland naar Enschede kwamen om er werk te zoeken.

Groei
Ze zitten nog steeds op de plek waar grootvader de zaak begon aan de Voortsweg 29, waar zowel Gerard (1927) als Ibo (1961) is geboren. De woonwinkel is in oppervlakte echter wel enorm gegroeid. Ze zaten in een winkelstraat. Met naast ze slagerij Rotting en daar weer naast, Engels groente & fruit en schoenmaker Geerdinck. Maar toen deze middenstanders er successievelijk mee ophielden, werd er telkens een pandje bij Elzinga aangetrokken, zodat de zaak zich nu over vier huisnummers uitstrekt.

Hij laat een oud zegelboekje zien. Er was een hele reeks buurtwinkels bij betrokken. Als je 240 zegels had gespaard, kreeg je een gulden. En omdat het bij woninginrichting toch om grotere bedragen gaat dan bij een schoenmaker, hielp een bezoek aan Elzinga om de kaart snel te vullen.

Liefde voor techniek
Ibo rolde als het ware de zaak in. Want al gauw informeerde vader Gerard hoe laat Ibo’s schooldag erop zat. Om na het antwoord onmiddellijk vast te stellen hoe laat hij dus bij een bepaalde klant kon zijn om te helpen om bijvoorbeeld een woonkamer van nieuw tapijt te voorzien. Hij herinnert zich een moment dat zijn liefde voor techniek een opdracht van zijn vader behoorlijk doorkruiste. Hij was zestien. De politie had vastgesteld dat hij zijn brommer had opgevoerd en nam het voertuig in beslag, zodat hij de klant niet kon bereiken en zijn vader een trap in z’n eentje moest stofferen.

Zijn twee dochters die in de zorg zitten, zullen de zaak niet voortzetten. En zijn zoon die games ontwikkelt, evenmin. Maar Bas, de zoon van zijn zuster heeft hij al een flinke tijd in dienst. „Een vakman en zakelijker dan ik. Hij zal het ooit wel overnemen. Maar dat duurt nog wel even. Ik heb er nog veel te veel schik in.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/elzinga-wone ... em?1128529
Bijlagen
Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang ‘Mijn vader had er een hekel aan’.PNG
Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang ‘Mijn vader had er een hekel aan’.PNG (498.37 KiB) 362 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13767
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

#204 Bericht door Arie » vr apr 12, 2019 12:58 pm

Nog wat foto's van de winkel van Elzinga aan de Voortsweg uit mijn archief.
Bijlagen
Voortsweg t.h.v. Schurinksweg richting Oldenzaalsestraat met St. Jozefkerk en Elzinga 1981.jpg
Voortsweg Winkel Elzinga woninginrichting, op de hoek met de Schurinksweg.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13767
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

#205 Bericht door Arie » vr apr 19, 2019 2:32 pm

100 jaar in Enschede: schildersbedrijf H.Becker & Co
Gepubliceerd: Vrijdag 19 april 2019

100 jaar in Enschede: schildersbedrijf H.Becker & Co
Als 42 jaar geleden in huize Becker een zoon wordt geboren nemen Henk en zijn vrouw Annemiek het zekere voor het onzekere: het kereltje krijgt een naam die met een ‘H’ begint. Want stel dat de telg ooit de zaak overneemt, dan is die ‘H’ handig. Want zolang de schilderszaak bestaat werd die bestierd door een Becker met een voornaam die met een H begint. Oprichter Hein, zijn zoon Hennie en diens zoon Henk. Niet voor niets. De vierde generatie Herald Becker viert volgend jaar dat ze 100 jaar aan de Lipperkerkstraat 135 zitten.

Het begon met de Amsterdammer Hein Becker, die in 1918 aan de Kneedweg in Enschede een schildersbedrijf begon. Het is onbekend waarom Hein ooit in Enschede terechtkwam. Wel is duidelijk dat Heins vrouw uit Borne komt en dat hij in de wintermaanden altijd terugkeerde naar Amsterdam, om daar paardentrams te beschilderen. Hij moet een goede schilder zijn geweest, want men moest zich in zo’n tram kunnen spiegelen.

De zoons Hennie, Ben, Karel en Theo helpen in het bedrijf en nemen de winkel over als ze zich in 1920 in de Lipperkerkstraat 135 vestigen. In de winkel worden schildersartikelen verkocht en de broers doen aan reclameschilderingen. Dit familiebedrijf opent vervolgens nog vier vestigingen: in Hengelo, Den Bosch en in Enschede aan de Deurningerstraat en de Haaksbergerstraat. Alleen die laatste bestaat nog: interieurwinkel JHAB, een naam die verwijst naar Jos, Harry en Addie Becker, achterneven van de Beckers uit de Lipperkerkstraat.

Beweging
Reclameschilderingen zijn nagenoeg verdwenen en zo is de focus van Becker door de jaren heen ook verschoven. Becker is de plek voor adviezen en materialen voor zelf uit te voeren schilderwerk en behangklussen. Voor zowel particulieren als bedrijven. Ze zijn één van de weinigen die de Britse Farrow & Ball-verf mogen verkopen, dat trekt klanten van ver over de grens. En dat een eventuele brexit de verkoop van deze verf niet in de weg zit is al dichtgetimmerd.

De wereld van behang ontwikkelt zich in een noodtempo, maar ook die van de verf is voortdurend in beweging. Na verf die op terpentine is gebaseerd kreeg je verf op waterbasis, terwijl ze nu al biologische verf verkopen. Ook hier is duurzaamheid een begrip.

Glaswereld
Eind jaren 50 begon Becker met glas zetten. Ook de glaswereld staat niet stil. Het aantal verschillende soorten stijgt alleen maar: enkel glas, isolerend, zonwerend, ontransparant, gehard, getint, gewapend desnoods. Daar komt bij dat benodigd glas een steeds groter formaat heeft. Vroeger kon de glaszetter te Enschede het met een bakfiets af. En ook de klantenkring is enorm gegroeid, Becker zet niet alleen glas bij particulieren en winkels, maar ook voor diverse verzekeringen, woningbouwverenigingen, overheidsinstanties en bedrijven.

In 2014 wordt duidelijk dat de ‘H’ niet van de gevel hoeft. Na een avontuur in de ict neemt zoon Herald (42) de zaak over. Hij doet dat samen met zijn drie jaar jongere zus Marcella. Wat dat betreft hadden ze dus ook H & M op de gevel kunnen zetten...

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/100-jaar-in- ... em?1129372
Bijlagen
100 jaar in Enschede schildersbedrijf H.Becker & Co.JPG
100 jaar in Enschede schildersbedrijf H.Becker & Co.JPG (46.25 KiB) 149 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13767
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Lokale kwaliteitsondernemers

#206 Bericht door Arie » vr apr 19, 2019 3:10 pm

Lipperkerkstraat 135 Becker glas verf behang
Bijlagen
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 20-11-1947.jpg
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 20-11-1947.jpg (36.04 KiB) 148 keer bekeken
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 16-11-1948.jpg
Lipperkerkstraat 135 Becker advertentie Tubantia 16-11-1948.jpg (33.53 KiB) 148 keer bekeken
Lipperkerkstraat 135 winkel Becker 1967.jpg
Lipperkerkstraat 135 Schildersbedrijf Becker 13-9-1984.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie