Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13238
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie » vr nov 17, 2017 11:51 am

Groene stroom niet via Enschedese gymzalen

Gepubliceerd op: 17/11/2017

Groene stroom niet via Enschedese gymzalen
Het is niet rendabel om zonnepanelen op gemeentelijke daken te plaatsen. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat het college op verzoek van de gemeenteraad heeft laten uitvoeren. De investering wordt in diverse scenario's niet terugverdiend.

Wethouder Jeroen Hatenboer was er niet happig op om het onderzoek uit te voeren toen het CDA er in het voorjaar om vroeg. De gemeente heeft 109 panden in bezit waarvan er slechts vijf zijn bedekt met zonnepanelen. Meer is niet mogelijk, had het vastgoedbedrijf berekend. Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven en droeg het college op om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

Dat onderzoek heeft het bedrijf Strukton gedaan. Concreet zijn er maar 30 gemeentelijke panden met samen 10.000 vierkante meter dakoppervlakte die in potentie geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit zijn vooral gymzalen en sporthallen. Het plaatsen van traditionele pv-panelen op deze daken kost de gemeente in het meest gunstige geval 433.000 euro. Dit heeft te maken met zeer lage energietarieven, lichte dakconstructies en schaduwwerking.

De gemeente is bang dat panelen op gymzaaldaken, die gemakkelijk te betreden zijn, vernield worden. Maar het plaatsen van dunne flexibele panelen die 'vandalismeproof' zijn, vergt een onrendabele investering van maar liefst 2,2 miljoen euro in het meest gunstige geval.

Strukton adviseert de gemeente om te investeren in energiebesparende maatregelen bij de gemeentelijke panden. Het college komt in het begin van 2018 met een lijst met verduurzamingsmaatregelen. In de begroting staat dat sporthal De Brug wel voorzien wordt van zonnepanelen en dat het muziekcentrum en de Pathmoshal in overweging worden genomen.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/groene-stroo ... em?1050134
Bijlagen
Groene stroom niet via Enschedese gymzalen.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13238
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie » vr jan 12, 2018 1:25 pm

Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu
Gepubliceerd op: 12/01/2018

Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu
Nog twee weken en dan levert Enschede Energie de eerste groene stroom vanaf het dak van Twente Milieu. Het is het eerste grote project van de club.

Op 26 januari worden de 840 zonnepanelen op de daken van de (drie) Twente Milieu-gebouwen aan de Marssteden ingeschakeld. Het project van Enschede Energie en Twente Milieu is de aftrap van de projecten die de energiecooperatie in Enschede wil uitvoeren.

De club van voorzitter Jeroen Jansen heeft een flinke ambitie. De gemeente Enschede wil in 2030 12 procent van de stroom duurzaam opwekken, maar Enschede Energie gaat verder en stelt zich tot doel al over tien jaar 20 procent van de Enschedese huishoudens van groene stroom te voorzien.

Groot project
Dat ze over twee weken van start gaan, is voor Jansen een grote stap. Enschede Energie was eigenlijk van plan Twente Milieu al rond de jaarwisseling van duurzame energie te voorzien. "Dat was niet haalbaar", zegt Jansen. "Een heel praktisch probleem. Telkens als we nieuwe panelen installeren, moeten we de stroom uitschakelen. Twente Milieu moet dan op aggregaatstroom draaien en zo'n groot bedrijf kun je niet zomaar van het net afhalen." Vanaf eind januari betrekt Twente Milieu dan 40 procent van de benodigde elektriciteit vanaf het eigen dak. De panelen hebben een gemiddelde jaaropbrengst van 200.000 kWh. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo'n 65 huishoudens.

Omhelsd
Dat Twente Milieu als startpunt is uitgekozen, is volgens Jansen logisch. "Samen met de gemeente hebben we gekeken waar we met ons eerst project zouden kunnen beginnen. Twente Milieu zorgt al jaren voor het verduurzamen van de Twentse leefomgeving. Een fris en schoon milieu staat ook voor Twente Milieu voorop. Het project werd van alle kanten omhelsd."

Particulier
Het nieuwe coöperatieproject bij Twente Milieu biedt leden de mogelijkheid mee te doen. Wie deelneemt werkt mee aan een duurzamere samenleving, vindt Jansen. Twente Milieu verwacht namelijk een besparing van 119.000 kilogram CO2 over het eerste jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: © Wopereis/Sven Zovko
bron: http://www.tvenschedefm.nl/groene-stroo ... em?1060825
Bijlagen
Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu.jpeg
Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu.jpeg (90.62 KiB) 770 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13238
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie » do mei 31, 2018 3:38 pm

'Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet'
Gepubliceerd: Donderdag 31 mei 2018 13:18

'Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet'
Een zonnepark van 15,6 hectare tussen de N35 en de Schukkinkweg past absoluut niet in het landschap. Dat betoogde Marcel van Dijk namens de omwonenden afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie Oost, waar de komst van het park besproken werd.

Het zonnepark met 50.000 zonnepanelen is een plan van het Duitse energiebedrijf Kronos Solar. Bij de gemeenteraad ligt op dit moment een voorstel om groen licht te geven voor de aanleg, maar omwonenden zijn allerminst enthousiast.

Blokkade natuur
Het park komt mogelijk midden in een natuurgebied te liggen. Onacceptabel, vinden de omwonenden. Het terrein wordt onder andere omsloten door een 2 meter hoog hek, waardoor bijvoorbeeld reeën, vossen en dassen geen vrije doorgang meer hebben. Met name voor de uitloop van en naar het bos de Haverkamp langs de N35 vormt het zonnepark een blokkade, aldus de bewoners.

Voor de verschillende partijen in de Enschedese gemeenteraad is de komst van het park nog geen uitgemaakte zaak. De omvang is enorm en de stad heeft formeel nog geen beleid op het gebied van grote zonneparken.

Pilot
Dat het een pilot zou kunnen zijn, zoals wethouder Hans van Agteren stelt, stuit ook op wat verbazing. Normaal gesproken duurt een pilot toch geen 20 tot 25 jaar, meent Margriet Visser van EnschedeAnders.

De bestemming van het gebied is op dit moment 'agrarisch'. Het voorstel om daarop een uitzondering mogelijk te maken, wordt op maandag 11 juni verder besproken in de gemeenteraad.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/-een-zonnepa ... em?1084751
Bijlagen
Een zonnepark langs de N35 bij Enschede kan echt niet.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13238
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie » vr jul 27, 2018 10:44 am

Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede
Gepubliceerd: Vrijdag 27 juli 2018

Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede
Bierbrouwerij Grolsch en bandenproducent Vredestein zijn met afvalverwerker Twence in gesprek over de aanleg van een regionaal warmtenetwerk, waarbij Twence deze bedrijven van energie gaat voorzien.

Het is de bedoeling een stoompijpleiding te leggen vanaf Twence (bedrijventerrein Twentekanaal in Hengelo) naar Grolsch en Vredestein in Enschede. De afvalverwerker levert al enkele jaren via een soortelijke pijpleiding stoom aan Akzo-Nobel in Hengelo. Volgens woordvoerster Evelien Morrien van Twence is er al een tracéstudie verricht. Naast Grolsch en Vredestein kunnen ook andere bedrijven 'aanhaken' op de leiding.

De gesprekken zijn in een stroomversnelling gekomen nadat minister Wiebes in januari 200 grote bedrijven in Nederland in een brief meedeelde, dat ze op korte termijn zullen moeten stoppen met het gebruik van gas uit Groningen. In de brief wordt het jaartal 2022 genoemd, als jaar waarin de grote ondernemingen uiterlijk van het Groningse gas af moeten zijn.

Er rest deze bedrijven twee mogelijkheden: verduurzaming van de energievoorziening of het overstappen op een ander soort gas dan het Groningen-gas. Dit alternatief is zogeheten hoog calorisch gas, dat eerst met stikstof moet worden gemengd. Daarvoor moeten installaties worden aangepast.

Haast
Als het kabinet voet bij stuk houdt, moet er haast worden gemaakt. "2022 is wel heel snel, maar het was wel een signaal om de snelheid van onze verduurzamingsplannen op te voeren", zegt woordvoerder Koert van 't Hof van Grolsch. Afvalverwerker Twence levert al via een pijpleiding stoom aan AkzoNobel in Hengelo. Bij de zoutproducent komt inmiddels de helft van het energieverbruik vanuit duurzame bronnen. Het overgrote deel komt van Twence, de rest van buurman Empyro, die uit houtresten olie produceert.

Besparing
De besparing die AkzoNobel in Hengelo heeft gerealiseerd, staat volgens het bedrijf gelijk aan het aardgasverbruik van enkele tienduizenden huishoudens.

Grolsch werkt aan een agenda waarbij het in 2025 CO2-neutraal is. Er is onder meer een plan voor de bouw van een windmolen op eigen bedrijfsterrein, waarmee de brouwerij volgens woordvoerder Van 't Hof voor circa een kwart in de eigen energiebehoefte zou kunnen voorzien. In het college-akkoord melden B en W van Enschede te willen meewerken aan een windmolen bij de brouwerij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
bron: http://enschede.1twente.nl/stoompijp-tw ... em?1092994
Bijlagen
Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede.jpeg
Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede.jpeg (230.27 KiB) 391 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2176
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door hans » vr jul 27, 2018 2:20 pm

nog genoeg gas in siberie...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13238
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Opwekken alternatieve energie in Enschede en omstreken

Bericht door Arie » wo sep 19, 2018 10:23 am

Geothermie in Twente: hoe reëel zijn de risico’s?
Gepubliceerd: Woensdag 19 september 2018

Geothermie in Twente: hoe reëel zijn de risico’s?
De aankondiging begin juni was veelbelovend: Twente is kansrijk voor het winnen van aardwarmte. Maar hoe zit het eigenlijk met de risico’s? Vandaag, op een symposium over geothermie, zijn daarover geen sprekers.

De groenten van Wijnen Square Crops in Grubbenvorst zijn van topkwaliteit. Geproduceerd op duurzame wijze, met de meest moderne technieken. Althans, tot 25 augustus. Toen was er een zeer kleine aardbeving, gevolgd door een aardbeving van 2 op de schaal van Richter op 3 september. De verwarming van de kassen door middel van aardwarmte werd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stilgelegd. Sindsdien worden de paprika’s en komkommers weer op aardgas geteeld. De groenten uit Grubbenvorst zijn voor even iets minder duurzaam.

Aardbevingen, plotselinge bodemverzakkingen en trillingen in Twente, ze doen zich niet voor. Terwijl er volop activiteit is in de bodem. Maar nog geen winning van aardwarmte, zoals geothermie in goed Nederlands heet. Maar dat kan heel goed veranderen. Twente is namelijk zeer kansrijk voor het winnen van aardwarmte, vanwege de aanwezigheid van geschikte grondlagen op grote diepte. Dat was althans de boodschap van het Enschedese bedrijf dGb Earth Sciences in juni.

Symposium
Directeur Paul de Groot van dGB ging daarna voortvarend te werk. Morgen is er ook al een symposium over geothermie op de UT, waar diverse professoren, ingenieurs, geologen, Energie Beheer Nederland en Twence aanwezigen deelgenoot maken van hun visie op de winning van aardwarmte in Twente.

Voorzitter Freddy Mensink van de stichting Stop Afvalwater Twente is er niet bij, hoewel hij de berichtgeving over geothermie de laatste jaren geïnteresseerd volgt. Die belangstelling is niet zo vreemd: ook bij geothermie is er sprake van het injecteren van water in de bodem, net als bij de waterinjectie door de Nederlandse Aardolie Maatschappij in een oud Twents gasveld. Alleen is de druk bij geothermie veel hoger dan bij de injectie van afvalwater.

Risico's

Toch is Mensink niet op voorhand tegen geothermie. „Iedereen weet dat we de mogelijkheden moeten bekijken om van fossiel naar duurzaam te gaan. En als het zonder risico’s zou kunnen, dan zijn wij daar wel voorstander van. Het is toch een van de mogelijkheden om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.”

Desondanks is er ook scepsis. „Zijn de risico’s wel voldoende in kaart gebracht? Is er voldoende bekend?”, zegt Mensink. „Het is goed dat ook het Staatstoezicht op de Mijnen het met de nodige voorzichtigheid bekijkt. Het is tenslotte allemaal nieuw.”

Zoals Mensink sceptisch is over de risico’s, is De Groot sceptisch over de aandacht die risico’s soms krijgen. „Natuurlijk moet alles veilig kunnen draaien. En je moet risico’s wel benoemen. Maar het moet niet alleen daarover gaan”, aldus De Groot. „Het project in Limburg, dat uitstekend draaide, is stilgelegd vanwege een microtrilling. Die kun je niet eens voelen. En 2 op de schaal van Richter is een vrachtwagen die voorbijrijdt. Bovendien, het verband met de aardwarmtewinning is nog niet eens aangetoond.”

Toch wil hij SodM niets verwijten. „Het is hun taak. Maar een SodM-rapport als ‘Staat van de sector Geothermie’, waarin staat dat de risico’s onderbelicht blijven, gaat wel een eigen leven leiden. Dat trekt een bezorgde bewoner over 10 jaar weer uit de la. Terwijl aan alles natuurlijk risico’s zijn verbonden. Ook als je van hier met de auto naar Amsterdam rijdt. Als je geen risico’s durft te nemen, kom je ook niet verder.”

Onderzoeken
Mensink juicht nieuw onderzoek naar geothermie van harte toe. „Maar vaak schuilt achter de rapporten een belang”, waarschuwt hij. „Onderzoeken worden betaald door de initiatiefnemers, waarbij de risico’s ondergeschikt gemaakt worden aan het economische belang. En bij de gemeenten en provincie ontbreekt vaak de kennis om er een goed oordeel over te kunnen vellen. Onderzoek moet daarom in hoofdzaak gedragen worden door de overheid.”

Statenlid Bouwien Rutten (CDA), die zelf in het gebied woont dat door de provincie als kansrijk is aangemerkt voor geothermie, is het ermee eens dat belangenverstrengeling te allen tijde voorkomen moet worden. „Volgens mij haalt de provincie technische informatie zeker niet alleen van de opdrachtgever. Er worden juist ook wetenschappelijke en deskundige partijen bij betrokken.”

Haar collega-Statenlid Robert Jansen (GroenLinks) zegt onomwonden dat onderzoek door de overheid gefinancierd moeten worden. „Kost dat veel geld? De energietransitie kost gewoon geld”, zegt hij. Jansen en Rutten zijn niet op voorhand tegen geothermie in Twente. „Het onderwerp leeft hier nog niet zo”, zegt Rutten. „Maar er zitten wel haken en ogen aan. Gebieden met breuklijnen zijn niet het meest ideaal voor geothermie. En ik weet vanuit mijn dossier afvalwater, waar ik heel diep in zat, dat er in Noordoost Twente breuklijnen zitten op bepaalde plekken. Vanuit het CDA gaan we het dus heel nauw volgen.”

Jansen, die ook de breuklijnen noemt, wijst tevens op de drinkwaterwinning. „We moeten ons zeer goed bewust zijn van de risico’s. En als je die weet, moet je daarop maatregelen nemen. Maar ik sta open voor geothermie, ook al omdat het niet gaat om een afvalproduct van de fossiele energie.”

Rutten vindt het wel noodzakelijk dat, voorafgaand aan het opstarten van geothermie, eerst de huidige situatie wordt opgenomen. „Ook voor de bevolking, zodat zij er ook een gevoel bij hebben. Alles heeft te maken met vertrouwen dat de eigen woonomgeving veilig is. Mensen zijn niet per definitie tegen activiteiten in de diepe ondergrond. Als je maar weet wat er gebeurt, wat het brengt en wat het kost. Dat het transparant is.”

Revolutionaire pompen van Encontech kunnen geothermie vooruit helpen
De ontwikkeling van geothermie biedt kansen voor de revolutionaire pompen van het bedrijf Encontech, een spin-off van de Universiteit Twente. Ook Encontech is morgen op het symposium aanwezig. Het bijzondere van de pompen is, volgens de bedenkers Alexander Kronberg en Maxim Glushenkov, dat ze warmteverschil rechtstreeks kunnen omzetten in mechanische energie. En daarmee in elektriciteit. „Eigenlijk zijn het motoren”, zegt Patrick Bliek, die de Encontech begeleidt in de pogingen de vinding op de markt te brengen. „Een alternatief voor benzine- en dieselmotoren.”

Warmteverschil is er in voldoende mate, bij aardwarmte. Diep in de bodem kunnen de temperaturen oplopen tot 200 graden. „De techniek is zó nieuw, dat het moeite kost om zelfs techneuten van de werking te overtuigen”, zegt Bliek. Het probleem is volgens hem dat er overweldigend veel toepassingen mogelijk zijn. „Het apparaat is schaalbaar van een kilowatt tot enkele megawatts. Daarom is het ook geschikt voor geothermie. Maar het kan dus ook heel klein. De warmte van je hand kan al voldoende zijn.”

Encontech is niet van plan de pompen zelf te bouwen. Bliek: „We zoeken partners waarmee de stap naar een industriële omgeving gezet kan worden. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van toepassingen. Een bedrijf als VDL, dat Siemens overgenomen heeft, zou met deze pompen zomaar het nieuwe Stork kunnen worden.”

Bij machinefabriek Ten Heggeler in Hengelo wordt momenteel gewerkt aan een prototype. Het wachten is op investeerders en bedrijven die de pomp verder willen ontwikkelen. „Bij voorkeur Nederlandse bedrijven en ook nog eens uit Twente”, zegt Bliek.

3 argumenten voor geothermie in Twente

1. Het is een alternatief voor fossiele energie

2. De warmte is gewoon in de grond aanwezig

3. Aardwarmte wordt elders al op een veilige manier gewonnen

3 argumenten tegen geothermie in Twente

1. Een installatie voor het winnen van aardwarmte kost veel geld

2. In Twente zijn breuklijnen waar geothermie meer risico’s oplevert

3. De risico’s van geothermie zijn sowieso onvoldoende bekend

Het symposium over geothermie is in de Waaier 2 (Breedveldzaal) op de Universiteit Twente. Aanvang 13.00 uur.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Energie Beheer Nederland (EBN)
bron: http://enschede.1twente.nl/geothermie-i ... em?1100142
Bijlagen
Geothermie in Twente.jpg
Geothermie in Twente.jpg (23.74 KiB) 236 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 3 gasten