Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Wesselerbrink

Wijken en overige onderwerpen die met de stad te maken hebben.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Wesselerbrink

#1 Bericht door Winus » wo mar 17, 2004 12:30 pm

Wijkinfo:
Deze wijk behoort tot de omvangrijkste van de stad. Met haar 16.733 bewoners onderscheidt de Wesselerbrink zich van de andere stadsdelen door haar grootschaligheid. De Wesselerbrink is een typisch product van het stedenbouwkundig denken van de jaren '60. De samenleving was maakbaar dacht men, en dat kwam tot uitdrukking in wijken waar tot in de details was nagedacht over bebouwingsdichtheden, plaatsing van voorzieningen en verkeersregulatie.
Hoewel er in de jaren '70 en '80 veel commentaar kwam op de massale en vaak vervreemdende stedenbouw (schoolvoorbeeld blijft de vanaf het gereedkomen mislukte Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost) is de Wesselerbrink een verademing vergeleken bij de truttige woonerven met hun vermolmde bielsen en scheef gezakte verkeersdrempels.
Het concept van de Wesselerbrink is simpel: langs de hoofdwegen en rondom het winkelcentrum staat hoogbouw in de vorm van galerijflats die de wijk in vier deelgebieden verdelen, de verdere bebouwing bestaat uit laagbouw in de vorm van eindeloze contingenten drive-in woningen in het noorden van de wijk en rijtjeshuizen in de zuidelijke buurten.
Elke buurt heeft in het centrum haar eigen winkelvoorziening en een kleine verzameling identieke basisscholen. Elke straat is gelegen rondom een pleintje, de brink, waar speelgelegenheden zijn. Tijdens de realisatie van de wijk is men wegens geldgebrek en veranderende inzichten wel steeds meer van het brink-concept afgestapt, maar vooral in de noordelijke buurten functioneren de brinken erg goed. Het centrum van de wijk wordt gevormd door het centrale overdekte winkelcentrum en het fraaie Wesselerbrinkpark.
De Wesselerbrink heeft dankzij een recente golf van goedbedoelde modieuze renovaties en nieuwbouw van appartementen, een stadsdeelkantoor en een Syrisch-Orthodoxe kerk op de onbebouwde ruimtes langs de Wesselerbrinklaan en bij het winkelcentrum een wat minder strak uiterlijk gekregen. De heldere structuur is gelukkig nog steeds intact, voor liefhebbers van grote stadsuitbreidingsplannen is de wijk dan ook een zeer interessant studie object.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#2 Bericht door Winus » wo mar 17, 2004 12:34 pm

Bron: http://www.tctubantia.nl (17-02-2004)

Vooral duplexwoningen en portiekflats tegen vlakte
Sloop 380 huizen in Wesselerbrink-Noord
ENSCHEDE - 380 woningen slopen, 420 nieuwe bouwen en de aanleg van een straat dwars over de Piksen-, Pollen- en Sibculobrink. Deze rigoureuze maatregelen moeten de monotone bebouwing in de Wesselerbrink-Noord als het ware ‘openbreken’.


Woningcorporatie Domijn start volgend jaar met de uitvoering van één van Enschedees meest omvangrijke stadsvernieuwingsprojecten (investering: 120 miljoen euro) van de laatste jaren. Voor zover mogelijk begint eerst de nieuwbouw, zodat doorstroming binnen de wijk op gang kan komen, gevolgd door sloop.
Dat laatste is zeer ingrijpend voor de huurders die het betreft. Deze week worden ze geïnformeerd. Tegen de vlakte gaan vooral duplexwoningen en portiekflats. Een beperkt aantal eengezinswoningen heeft zijn langste tijd gehad. De te slopen woningen staan op de Pollen-. Piksen-, Sibculo-, Rameler-, Denekamp- en De Luttebrink.
Domijn voert uiteenlopende redenen aan voor de afbraak. Deels is het huizenbestand verouderd. Een aantal woningen in Het Bijvank moeten wijken voor de aanleg van een nieuwe weg. Derde reden is dat Domijn meer leefstijlen wil in de wijk, en meer seniorenhuisvesting.
‘We willen de negatieve spiraal doorbreken, zowel in de stedenbouwkundige opbouw als op sociaal gebied. De Wesselerbrink-Noord is te monotoon van opzet, de grote brinken zijn doolhoven’, legt R. Kalsbeek van de corporatie uit.
‘Verder moet de leefbaarheid verbeteren. Minder echtelijke ruzies, overlast en vandalisme. Het Bijvank is de buurt met de hoogste huurachterstanden in het totale huizenbestand van Domijn.’
De corporatie deelt de Wesselerbrink-Noord op in drie deelterreinen. Het Lang (inclusief vijf portiekflats aan de Vlierstraat) blijft grotendeels intact. Domijn gaat hier vooral renoveren en op beperkte schaal huizen verkopen. Bewoners kunnen kiezen uit renovatiepakketten. Het meest eenvoudige pakket leidt niet tot hogere huren.
Het middengebied van de Wesselerbrink-Noord ligt aan beide kanten van de Wesselerbrinklaan en achter verzorgingshuis Broekheurnerstede. Hier wordt rigoureus gesloopt. ‘Vanaf de Wesselerbrinklaan kijk je nu uit op de achtertuinen van hobbywoningen. Dat is niet fraai. We willen hier torens bouwen voor senioren, in meerdere bouwlagen’, zegt directeur A. Toering van Domijn.
De woonruimte voor ouderen komt naast Broekheurnerstede te staan. Bewoners kunnen gebruik maken van de voorzieningen van dat huis.
De buurt Het Bijvank ziet er over tien jaar totaal anders uit. Hier gaat de corporatie slopen, renoveren en nieuwbouwen. Er komt een nieuwe weg die afbuigt van de straat Het Bijvank, vervolgens dwars over de brinken loopt en uitkomt op de Geessinkweg. De brinken worden zo opgedeeld in kleinere woonerven.
De nieuwbouw in de Wesselerbrink-Noord bestaat voor het overgrote deel uit appartementen (395). Daarnaast verrijzen een kleine dertig eengezinswoningen. H. Kamphuis van Domijn bevestigt dat er meer eengezinswoningen verdwijnen dan er bijkomen.
Daarmee jagen we geen grote groep gezinnen de wijk uit. Veel hobbywoningen worden bewoond door mensen die willen doorstromen naar seniorenhuisvesting. De hobbykamerhuizen komen dan vrij voor gezinnen.’
De stadsvernieuwing levert per saldo veertig woningen extra op. Gerenoveerd worden 874 woningen. Duizend van de 1400 huizen in de wijk krijgen volgens Domijn na de stadsvernieuwing een betaalbare huurprijs.

lulu de bourgoise
Member
Member
Berichten: 59
Lid geworden op: ma okt 25, 2004 2:18 pm
Locatie: Enschede

#3 Bericht door lulu de bourgoise » di jan 25, 2005 3:41 pm

Nou zit LULU wel vaker in de bus van/naar Enschede-Zuid, maareh wie weet wat ze bij de vijver bij wesselerbrinkpark aan het doen zijn aan de straatkant.......er is een of ander fundering gebouwd!!!

???????????????????????????????

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#4 Bericht door Winus » wo jan 26, 2005 11:05 am

Het pannenkoekenhuis gaat uitbreiden? Geen idee. :?
de kloomp'maj anhoalen

lulu de bourgoise
Member
Member
Berichten: 59
Lid geworden op: ma okt 25, 2004 2:18 pm
Locatie: Enschede

#5 Bericht door lulu de bourgoise » wo jan 26, 2005 2:37 pm

Nou ik vind het zo een vreemd iets...........?????? Er staat geen bouwbord ofzo.......!!!!!!

Martin

#6 Bericht door Martin » wo jan 26, 2005 4:59 pm

volgens mij komt daar een soort waterbak geval ofzoiets 8)

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#7 Bericht door Winus » wo jan 26, 2005 5:59 pm

Hopelijk wordt het een groter succes dan die bak op het Stationsplein. ;)
de kloomp'maj anhoalen

Martin

#8 Bericht door Martin » wo jan 26, 2005 6:02 pm

dan zouden we dus de 2e schans van mans krijgen :lol:

Martin

#9 Bericht door Martin » wo jan 26, 2005 6:04 pm

ik zal wel eens ff informeren wat daar precies komt
ik ga er vanuit dat het iets met water wordt :D
want een maand terug lag er al het nodige water erin en dat kwam niet door de regenval ofzo :P

Martin

#10 Bericht door Martin » ma feb 07, 2005 5:44 pm

Helaas ben ik er niet duidelijker op geworden wat er op dit moment gebouwd wordt bij het wesselerbrinkpark tussen de vijver en de Broekheurnering.
Ik zag vanmiddag aan de rand van de vijver op de muur allemaal hekjes staan die doen denken aan de fietsenrekken in het centrum. :?

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#11 Bericht door Winus » ma feb 07, 2005 6:06 pm

Een fietsenstalling dus, jammer ik had nog zo gehoopt op een toren van 150 meter. :P
de kloomp'maj anhoalen

Martin

#12 Bericht door Martin » ma feb 07, 2005 6:07 pm

Je heb alleen wel kans dat je fiets in de vijver dondert, als je hem aan de verkeerde kant parkeert. :D

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 473
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#13 Bericht door imzadi » ma feb 07, 2005 9:33 pm

Winus schreef:Een fietsenstalling dus, jammer ik had nog zo gehoopt op een toren van 150 meter. :P
:lol:
Ach, wie weet wordt het wel een fietsenstalling van 30 verdiepingen... :D

dwars

#14 Bericht door dwars » ma feb 07, 2005 10:28 pm

Met lift, hoop ik dan...

Hoewel naar beneden gaan dan wel een beleving op zich wordt :)

Martin

#15 Bericht door Martin » ma feb 07, 2005 10:33 pm

Of per Helikopter. ;)
Die kunnen ze voorlopig toch niet gebruiken op het MST. :lol:

Martin

#16 Bericht door Martin » wo feb 16, 2005 10:47 pm

Stroomstoring in Enschede

Een deel van de wijk Wesselerbink in Enschede zat woensdagavond een uur lang zonder stroom

Volgens een woordvoerster van Essent zaten zo'n 700 huishoudens tussen acht en negen uur in het donker. Ook de straatverlichting viel uit, maar de stroomvoorziening voor de straatlantaarns was snel hersteld.  De stroomstoring is ontstaan door kortsluiting in een ondergrondse kabel in Veldhoflanden. Dat ging gepaard met een kleine ontploffing. Essent heeft een omleiding aangelegd waardoor de stroomvoorziening is hersteld. Donderdagochtend wordt de kapotte kabel gerepareerd.

Bron:http://www.rtvoost.nl

Het was zelf in de wijk Stroinkslanden te merken toen het licht voor een seconde uitviel.  :)

Stimpy

#17 Bericht door Stimpy » do feb 17, 2005 1:22 pm

Het was VOORAL in Stroinkslanden te merken. Vanaf mijn flat kon ik zien dat bijna heel de wijk zonder licht zat, terwijl W'brink wel gewoon licht had.
Ik heb in ieder geval een uur zonder water en licht gezeten (toen maar naar de kroeg gegaan :) ).

Robert

#18 Bericht door Robert » ma feb 21, 2005 4:43 pm

Een schoorsteen met een koekenpan

Aan alles is gedacht. Tot en met een koekenpan op de schoorsteen die fungeert als vonkenvanger. Een maand na de opening heeft de Koperen Koekenpan z’n bestaansrecht al bewezen. Het loopt storm in het Wesselerbrinkpark.

Danique heeft het zo te zien wel naar haar zin. De zesjarige Enschedese figureert deze zaterdagmiddag in de hoofdrol tijdens haar kinderfeestje. Tegen een fonkelnieuw decor. Want de pannenkoekboerderij De Koperen Koekenpan is nog maar vier weken in bedrijf. ‘Voor ons’, beaamt moeder Petra die met vriendin Petra en nog een aantal lieverdjes uit Ruwenbos de gezelligheid van de verbouwde boerderij heeft opgezocht, ‘is dit ideaal. Je bent er zo. We zijn met een verjaardagsfeestje ook al eens bij Chimpie Champ geweest. Dat is ook leuk, maar daar vliegen de kinderen alle kanten op. Dit is overzichtelijker en bovendien blijven ze hier bij elkaar. Bovendien is de combinatie met de kinderboerderij heel leuk, daar is altijd wel wat te beleven.’

Bedrijfsleider Rochère Varenbrink brengt ondertussen de pannenkoeken rond. Zes dagen in de week is de Koperen Koekenpan open. Maar als het zo goed blijft gaan als in de eerste maand, wordt het bordje gesloten voortaan op de maandag ook omgedraaid.

‘Dit hadden we niet verwacht. We hebben een gat in de markt ontdekt. Aan de andere kant praten we wel over een wijk waar 40.000 mensen wonen. Dus qua aantal inwoners te vergelijken met een stad als Oldenzaal. En waar maar één kroeg is. Uit een enquête die een tijd terug werd gehouden bleek dat de mensen hier graag wat meer horeca zouden willen hebben. Woningcorporatie Domijn heeft toen deze boerderij laten bouwen en de stichting Wijkwelzijn Zuid heeft toen de stichting Horeca Initiatieven in het leven geroepen.’

De gedreven horecaman vertelt dat het de bedoeling is om op den duur quitte te spelen. Alles wat vervolgens wordt verdiend vloeit via het wijkwelzijn terug naar de zuidwijken. Dus hoe meer pannenkoeken er worden gegeten, hoe beter de wijkbewoners het hebben.

Rochère Varenbrink grinnikt om deze stelling. ‘Wat ligging betreft zitten we hier uitstekend. Veel mensen komen hier lopend of fietsend naar toe. Onze concurrenten zitten in Buurse en in Glanerbrug. We kunnen er wat dat betreft dus prima bij. De combinatie met de kinderboerderij is natuurlijk uniek. Daar is altijd wat te doen. Nu is er net een lammetje geboren. Dat staat tussen het stro en kan worden bewonderd. En vergeet de aaibare tamme konijnen niet.’

In de hoek is een speciale kinderplek ingeruimd. Op de woensdag en zaterdagmiddag is er een speciale oppas die de kinderen schminkt of achter de computer helpt. ‘Op deze manier bieden we jonge gezinnen de gelegenheid om op een leuke manier uit te gaan. Maar we zijn geen oppasdienst, laat daar geen misverstaan over bestaan. Het is service aan de ouders. Maken die er misbruik van dan zullen we gepaste maatregelen nemen.’

Bron: TC Tubantia

Jammie!  :cheer:

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2473
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#19 Bericht door Winus » zo mar 20, 2005 1:59 pm

Schetsen van Wesselerbrink Noord:
Afbeelding
Afbeelding
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#20 Bericht door Errik » ma mar 21, 2005 10:46 am

Wat zien ik!? Drie gesloten bouwblokjes!  :banaan:
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Plaats reactie