Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Herfstfoto's

Foto's van Enschede en andere plaatsen.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19328
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Herfstfoto's

#21 Bericht door Arie » za okt 29, 2022 6:46 pm

Mysterie opgelost: daarom zie je deze herfst zoveel grote eikels in Enschede
29 oktober 2022
Roel Diender
herfst van heekpark
Foto: indebuurt Enschede
Misschien is het je al opgevallen tijdens een wandeling door het Volkspark of in straten met eikenbomen: er zijn enorm veel eikels gevallen. Ook lijken ze dit jaar extra groot. Hoe zit dat precies?

Het is oppassen geblazen als je onder een eikenboom loopt. Grote kans dat je namelijk een aantal eikels op je hoofd krijgt. Ook kan je auto fikse deuken oplopen door de vallende vruchten. Zo zien autoschadeherstellers een toename in het aantal schadegevallen, meldt RTL Nieuws.

Mastjaar
Is er een logische verklaring voor dit verschijnsel? Ja! Een jaar waarin veel eikels vallen wordt ook wel een mastjaar genoemd. “Dat is een jaar waarin bomen (beuken, eiken en kastanjes) heel veel vruchten afgeven”, laat een medewerker van Staatsbosbeheer aan indebuurt weten.

Wisselende weersomstandigheden
“Door de warme en droge zomer van dit jaar dragen de bomen veel vruchten en groeien deze flink. De droogte zorgt ervoor dat eiken in een ‘stresstoestand’ terechtkomen en overmatig vruchten produceren. Maar eikenbomen hebben ook veel vocht nodig en dat kregen ze in de afgelopen regenachtige weken.” Dat verklaart dus waarom je veel grote eikels ziet (en misschien ook voelt).

Blije dieren
Voor jou minder fijn als er zo’n eikel op je hoofd klettert, maar voor dieren is het goed nieuws. Zo eten eekhoorns, zwijnen en eenden zich er vol mee. Zelfs vinken zien eikels als een lekker hapje. Zodra de vruchten door auto’s worden platgereden, eten deze vogels ze graag op. bron: https://indebuurt.nl/enschede/genieten- ... de~194442/
Van Heekpark herfstfoto.jpg

Plaats reactie