Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Glanerbrug

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13682
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#121 Bericht door Arie » vr okt 13, 2017 12:14 pm

Brief aan Enschedese wethouder Van Agteren

Gepubliceerd op: 13/10/2017

Brief aan Enschedese wethouder Van Agteren
Geef fietsers op de Gronausestraat meer ruimte zonder het karakter van 30 kilometerzone aan te tasten: dat is de boodschap aan de politiek. Dorpsraad Glanerbrug, winkeliersvereniging GO en actievoerster Lorette Bosch-Padberg hebben in een gezamenlijke brief aan wethouder Hans van Agteren van Verkeer de oproep gedaan fietsers meer ruimte te geven op de Gronausestraat.

Ze stellen in de brief een pakket van maatregelen voor, die verhoging van de snelheid voorkomt en diverse verkeersproblemen oplost. Vooral ten gunste van de veiligheid voor de fietser. Bij de grens mag de digitale snelheidsmeter direct worden verwijderd en vervangen door een 30km bord. Ook moet vanaf de grensovergang duidelijk worden aangegeven dat de plaats van de fietser op de rijbaan is en niet op het voetpad. Iedere zijstraat moet zichtbaar worden door middel van een hogere stoepkant en eventueel wat groen.

Op de Gronausestraat moeten kruisingsvlakken het naderen van een zijstraat accentueren. De middenberm kan worden gehandhaafd als veilige vluchtstrook bij het oversteken van de straat. De fietsstrook moet worden verbreed door de parkeerplaatsen een meter op te laten schuiven naar het trottoir. Ook krijgen fietsstroken in de voorgestelde maatregelen een aparte kleur. Nabij busdrempels moeten geleiders tussen de rij- en fietsstrook worden aangebracht om de fietsers te beschermen.

Maatregelen
Naast de maatregelen stellen de leden van de werkgroep uit de Dorpsraad, GO en Lorette Bosch in de brief aan Van Agteren ook nog voor extra oversteekplaatsen en drempels te realiseren. En de Gronausestraat tussen de Nieuw Frieslandstraat en Willem Barendszstraat ook als 30 kilometerzone in te richten. Nu mag er 50 worden gereden.

In de brief aan Van Agteren wordt voorgesteld te bekijken of het mogelijk is om het kruispuntvlak te verkleinen. Verkeerslichten worden door verkeerskundige Jeroen Lieverdink van de gemeente afgeraden omdat dit niet gunstig is voor het verkeer uit de zijstraten. Ook is een verkeerslicht geen garantie voor een betere verkeersveiligheid, meent Lieverdink. Het aanbrengen van een rotonde en het aanbrengen van een ribbelmarkering behoort wel tot de mogelijkheden.

Korte en langere termijn'Ik rijd regelmatig met samengeknepen billen over de stroat', liet Glanerbrugse Lorette Bosch-Padberg op haar Facebookpagina bezorgd weten. Ze nodigde de Dorpsraad Glanerbrug en gemeenteraad uit samen met haar een ritje te maken over de in haar ogen onveilige winkelstraat. Gemeenteraadsleden Niels van den Berg (BBE), Ton ten Vergert en Eric van der Aa (beiden CDA) kwamen na een middagje Glanerbrug tot de conclusie dat de Gronausestraat weer op de politieke agenda moest komen. Ze nodigden haar uit haar verhaal in de stadsdeelcommissie Oost te doen. Met haar presentatie overtuigde ze niet alleen de leden van de stadsdeelcommissie Oost, maar ook wethouder Jeroen Hatenboer. Hoewel verkeer niet in zijn pakket zit, kondigde hij op korte termijn maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. In een brief aan de inwoners van Glanerbrug daagde hij de grensbewoners uit ook zelf mee te denken over maatregelen op langere termijn.

Die handschoen werd opgepakt door Lorette Bosch, Bart Klatt van de Dorpsraad en Bert Zoetman van de winkeliersvereniging GO. Veel Glanerbruggers gaven gehoor aan de oproep via diverse (sociale) media hun klachten te uiten en met ideeën te komen. Wel vond de werkgroep dat de maatregelen een groot draagvlak onder de Glanerbruggers moesten hebben.

Met verkeersdeskundige Jeroen Lieverdink van de gemeente werd informeel overleg gepleegd om een goede afweging te kunnen maken of de plannen wel reëel zijn en wat de mogelijke consequenties kunnen zijn. In de brief die vorige week aan Van Agteren werd aangeboden, geeft de werkgroep aan dat de focus met name op effectief, preventief handelen ligt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Reinier van Willigen
bron: http://www.tvenschedefm.nl/brief-aan-en ... tem?994476
Bijlagen
Brief aan Enschedese wethouder Van Agteren.jpg
Brief aan Enschedese wethouder Van Agteren.jpg (143.13 KiB) 2782 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1413
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#122 Bericht door Vincent1971 » vr okt 13, 2017 8:56 pm

Fiets daar geregeld. Vooral op de woensdag ( markt aldaar ) is het oppassen. Komt er een fietser van die markt b.v. of een auto parkeert in of een autodeur wordt open gedaan. Er zit daar een drempel in de weg. Een auto wil op die plek nog wel eens naar rechts uitwijken om niet over die drempel te hoeven en tja als fietser...
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13682
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#123 Bericht door Arie » wo okt 25, 2017 5:26 pm

Glanerbrug herdenkt na 73 jaar voor het eerst de razzia van 1944

Gepubliceerd op: 25/10/2017

VIDEO Glanerbrug herdenkt na 73 jaar voor het eerst de razzia van 1944, zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-glaner ... tem?996260
In Glanerbrug is dinsdagavond de razzia van de Grüne Polizei op dinsdag 24 oktober 1944 herdacht. Tijdens de razzia werden honderden mannen opgepakt voor de Arbeitseinsatz, waaronder Marten Beun. De nu 93-jarige man hield toentertijd in Duitsland een dagboek bij over de gebeurtenis. TV Enschede was bij de herdenking en sprak met Beun. Bekijk die reportage hieronder terug.

Beun's neef Gerrit Käveker vroeg het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug en de Historische Kring Glanerbrug samen met hem op 24 oktober 2017 en daarmee 73 jaar na dato, een herdenkingsavond te houden. Kleindochter Sanna Nijhof las fragmenten uit het dagboek voor. Gerrit Käveker, begeleid door accordeonist Frans Geertshuis, bracht enkele liederen ten gehore die veel in het kamp werden gezongen, waaronder ook het door Marten Beun zelf geschreven Lagerlied. De 93-jarige was zelf ook aanwezig.

Dagboek
Marten heeft over de ingrijpende periode van eind oktober 1944 tot begin maart 1945 een dagboek bijgehouden. Bijna vanaf het moment dat hij werd opgepakt tot hij weer terug was in Glanerbrug. Jarenlang heeft het dagboek bij Marten in de la gelegen. Niemand wist wat hij en zijn lotgenoten hadden mee- en doorgemaakt. Onlangs kreeg neef Gerrit Käveker het dagboek in handen. Al lezend raakte hij enorm onder de indruk van de gedetailleerde manier waarop zijn oom Marten de dagen in Duitse gevangenschap heeft beleefd, met goede en slechte Duitsers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Jenne Smit
bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-glaner ... tem?996260
Bijlagen
Glanerbrug herdenkt na 73 jaar voor het eerst de razzia van 1944.JPG
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13682
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#124 Bericht door Arie » zo aug 12, 2018 6:53 pm

Vloddercross Glanerbrug gaat door droogte niet door
Gepubliceerd: Zondag 12 augustus 2018

De Vloddercross in Glanerbrug gaat dit jaar niet door. De weersomstandigheden zijn de reden dat het crossterrein niet gebruikt kan worden. Het zou de twintigste keer zijn dat het crossevenement met oude auto’s zou worden gehouden. De oorzaak van het afblazen is de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden.
„Door de aanhoudende droogte en het hierdoor ontstane tekort aan voedsel voor de dieren zijn de boeren genoodzaakt langer van alternatieven zoals grasland gebruik te maken”, schrijft de organisatie, de Stichting Vloddercross Glanerbrug, op haar website.

„Hierdoor kunnen wij met de Vloddercross niet op het terrein aan de Roodmolenweg terecht. Aangezien een alternatief vergunningstechnisch niet meer haalbaar is, hebben wij als organisatie moeten overgaan tot het besluit dat we dit jaar geen cross kunnen organiseren. Wij hopen op jullie begrip en gaan ons best doen voor 2019.”

Ook in 2015 verplaatst
Het is niet de eerste keer dat het autocrossevenement last had van de weersomstandigheden. In oktober 2015 moest het spektakel worden verplaatst vanwege hevige regen. Die had de toegang naar het crossterrein aan de Roodmolenweg nagenoeg onbegaanbaar gemaakt. De Vloddercross werd toen verplaatst naar april het jaar er op.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
bron: http://enschede.1twente.nl/vloddercross ... em?1094853
Bijlagen
Vloddercross Glanerbrug gaat door droogte niet door.jpeg
Vloddercross Glanerbrug gaat door droogte niet door.jpeg (273.34 KiB) 2476 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2264
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Glanerbrug

#125 Bericht door hans » zo aug 12, 2018 7:59 pm

jammer !

Veteraan
Member
Member
Berichten: 4071
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#126 Bericht door Veteraan » di nov 20, 2018 10:57 am

Bijlagen
Glanerbrug waarom er ooit 34 kroegen stonden..jpg
Glanerbrug waarom er ooit 34 kroegen stonden..jpg (70.18 KiB) 2238 keer bekeken

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13682
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#127 Bericht door Arie » di nov 20, 2018 11:07 am

begin vorige eeuw stonden er maar liefst 34 kroegjes in Glanerbrug, dat toen vijfduizend inwoners telde. Dat komt neer op één café voor iedere 147 inwoners

Dan zal cafe Schmeing aan de grens daar ook wel bij hebben gehoord. Hierbij een foto van ca 1900.
Bijlagen
Glanerbrug  Cafe Schmeing grens ca 1900.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3381
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Glanerbrug

#128 Bericht door enschedeinansichten » di nov 20, 2018 8:04 pm

Toen hadden we nog geen grens.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 13682
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#129 Bericht door Arie » do apr 04, 2019 3:11 pm

Gronau wil verpauperd grensgebied pimpen
Gepubliceerd: Donderdag 04 april 2019

VIDEO | Gronau wil verpauperd grensgebied pimpen zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-gr ... em?1127542
Al jaren wordt in Gronau geklaagd over de sterk verpauperde Duitse kant van de grensovergang Glanerbrug. De gemeenteraad legt nu 100.000 euro op tafel om de stedenbouwkundige ontwikkeling van het gebied op gang te brengen, samen met Enschede en de Euregio.

Het contrast kan groter niet zijn. Wie vanuit het centrum van Glanerbrug Duitsland binnenrijdt, bevindt zich binnen enkele seconden in een totaal andere wereld. Aan deze kant van de grens ligt een keurige winkelboulevard, aan de andere kant bepalen oude douanegebouwen, braakliggende terreinen, ruïnes achter bouwhekken, bedrijvigheid als een casino en een shishabar en parkerende vrachtwagens het rommelige beeld.

„Dit is beslist geen visitekaartje, noch voor de Euregio, noch voor de Stadt Gronau”, zegt directeur-bestuurder Christoph Almering van de Euregio. Het kantoor van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband staat aan Duitse zijde van de grens, midden in het verpauperde gebied. „Deze toestand is meer dan zorgelijk, en het contrast met de Nederlandse kant extreem.”

Aan de bel
De Euregio trekt al jaren aan de bel over de situatie, zegt Almering. „Het is voor iedereen duidelijk dat er iets moet gebeuren”, zegt hij. Na jaren van praten kunnen nu eindelijk concrete stappen worden gezet. De gemeenteraad van Gronau trekt om te beginnen 100.000 euro uit voor de ontwikkeling van een ‘Euregio-Quartier’. „Als je plannen wilt maken, kost dat hoe dan ook geld. Nu is er een begin, en kun je een stedenbouwkundige vragen de mogelijkheden in het gebied te onderzoeken”, aldus Almering.

De gemeenteraad van Gronau heeft allerlei ideeën, zoals grensoverschrijdende zorg, een Euregio-dienstencentrum, woningbouw en detailhandel. Ook Almering is overtuigd van de mogelijkheden. „ Dit gebied heeft een enorm potentieel, juist door de ligging direct aan de grens.”

Grensoverschrijdende zaken
Een grensoverschrijdend dienstencentrum ligt inderdaad voor de hand, onderstreept hij. „Ik denk aan kantoren van advocaten of belastingadviseurs die gespecialiseerd zijn in grensoverschrijdende zaken. Of aan een adviesbureau voor bedrijven die in het buurland willen ondernemen.”

Een ander idee is huisvesting voor studenten direct aan de grens. „In Enschede studeren veel Duitse jongeren die het liefst in Duitsland willen wonen”, aldus Almering.

Aantrekkelijk
Of panden ook letterlijk op de grens gebouwd kunnen worden? „Je hebt er langs de Nederlands-Duitse grens meerdere voorbeelden van, zoals in Coevorden, Dinxperlo en Winterswijk. Zo’n grensoverschrijdend gebouw heeft een enorme symbolische uitstraling. Het is ook van belang om op de overgang van Enschede naar Gronau te laten zien hoe krachtig deze regio is”, aldus Almering. „Toen de grens met de slagboom nog bestond, moet dit een aantrekkelijke omgeving zijn geweest. Er staan fraaie, historische gebouwen. Het moet mogelijk zijn om het hier weer aantrekkelijk te maken.”

Volgens Almering is het de bedoeling dat de Stadt Gronau dit jaar alle grondeigenaren uitnodigt voor een eerste verkennend gesprek. Gronau wil nadrukkelijk ook Enschede bij de plannen betrekken. Wethouder Niels van den Berg geeft aan het initiatief van de Duitse buurgemeente ‘van harte’ toe te juichen.

„Grensoverschrijdende samenwerking vinden we belangrijk. We denken graag mee over de ontwikkelingsmogelijkheden van dit gebied en de functionaliteiten die daarbij kunnen horen. Op die manier dragen we eraan bij dat de gebieden aan zowel Duitse als Nederlandse zijde goed op elkaar zijn afgestemd.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-gr ... em?1127542
Bijlagen
Gronau wil verpauperd grensgebied pimpen.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

hans
Member
Member
Berichten: 2264
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Glanerbrug

#130 Bericht door hans » do apr 04, 2019 3:49 pm

gronau is het afvoerputje van de euregio.

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1898
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Glanerbrug

#131 Bericht door Hendrik » do apr 04, 2019 5:59 pm

Geen beginnen aan, heel Gronau is verpauperd. Foei wat een lelijkheid.
Wat sas as dós was kaans.

Veteraan
Member
Member
Berichten: 4071
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#132 Bericht door Veteraan » do apr 04, 2019 6:10 pm

Mag jij zo lelijk doen op je verjaardag? :)

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1239
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#133 Bericht door Twekkelerveld » do apr 04, 2019 7:45 pm

Ik vind het wel meevallen. Er kunnen kunnen zeker dingen beter, maar een afvoerputje en verpauperd wil ik het niet noemen. Kale vlaktes en lelijke gebouwen hebben we in Enschede ook genoeg. :)

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1898
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Glanerbrug

#134 Bericht door Hendrik » do apr 04, 2019 10:10 pm

Veteraan schreef:
do apr 04, 2019 6:10 pm
Mag jij zo lelijk doen op je verjaardag? :)
Daar heb ik op deze dag permissie voor :lol: :beer: :beer:
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3381
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Glanerbrug

#135 Bericht door enschedeinansichten » do apr 04, 2019 10:37 pm

Beetje of topic maar gefeliciteerd met je verjaardag.
Volgens mij worden de geboorte datums niet meer door dit programma bijgehouden. :o
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

hans
Member
Member
Berichten: 2264
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Glanerbrug

#136 Bericht door hans » do apr 04, 2019 10:59 pm

Twekkelerveld schreef:
do apr 04, 2019 7:45 pm
Ik vind het wel meevallen. Er kunnen kunnen zeker dingen beter, maar een afvoerputje en verpauperd wil ik het niet noemen. Kale vlaktes en lelijke gebouwen hebben we in Enschede ook genoeg. :)

misschien moet je een beter kijken in gronau , die problemen die daar spelen hebben wij hier gelukkig niet.

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1239
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#137 Bericht door Twekkelerveld » do apr 04, 2019 11:08 pm

Ik kom vaak genoeg in Gronau en welke problemen zijn daar dan?

hans
Member
Member
Berichten: 2264
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Glanerbrug

#138 Bericht door hans » do apr 04, 2019 11:14 pm

kijk en wordt wijs.

Veteraan
Member
Member
Berichten: 4071
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Glanerbrug

#139 Bericht door Veteraan » vr apr 05, 2019 7:19 am

enschedeinansichten schreef:
do apr 04, 2019 10:37 pm
Beetje of topic maar gefeliciteerd met je verjaardag.
Volgens mij worden de geboorte datums niet meer door dit programma bijgehouden. :o
Het grote feliciteerboek is weg. Maar mijn agenda werkt nog. :D

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1898
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Glanerbrug

#140 Bericht door Hendrik » vr apr 05, 2019 3:45 pm

Dank voor de felicitaties.
Wat sas as dós was kaans.

Plaats reactie