Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Universiteit Twente

Informatie en vorderingen.
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

Belastingdienst zet UT in bij afschaffen blauwe envelop

Gepubliceerd op: 22/10/2015

Belastingdienst zet UT in bij afschaffen blauwe envelop
De Universiteit Twente gaat de Belastingdienst helpen bij de omschakeling van geschreven en gedrukte naar digitale correspondentie. Beide partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het in de gaten houden van het gebruik van Elektronisch Berichtenverkeer.

Staatssecretaris Wiebes van financiën wil dat alle correspondentie met de Belastingdienst digitaal gaat verlopen. Daarmee verdwijnen de bekende blauwe enveloppen. Digitaal is volgens Wiebes veiliger, goedkoper en sneller. De Tweede Kamer wil echter dat er rekening wordt gehouden met burgers die geen internet gebruiken. De Belastingdienst schakelt de UT in als onafhankelijke en ervaren partij. De UT gaat controleren of de omschakeling naar digitaal goed verloopt voor de inwoners. De samenwerking is voor twee jaar.
bron: http://www.tvenschedefm.nl/belastingdie ... tem?788665
Bijlagen
Belastingdienst zet UT in bij afschaffen blauwe envelop.jpg
Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 537
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

Re: Universiteit Twente

Bericht door Acidor »

Gebouw Citadel op de Universteit zal gesloopd worden en er komt een gebouw van 13 etages te staan.
eindelijk weer eens enigszins hoogbouw :beer:

bron: UT nieuws.
http://www.utnieuws.nl/nieuws/63159/Spe ... an_OOplein
Ooh noh
Gebruikersavatar
Tony S.
Member
Member
Berichten: 432
Lid geworden op: wo jun 07, 2006 8:23 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Universiteit Twente

Bericht door Tony S. »

Klinkt goed, benieuwd wat ze gaan ontwerpen!
Een lang wief is een ladder in huus!
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

Universiteit Twente wil scholieren uit Rijnmond verleiden

Gepubliceerd op: 30/11/2017

Universiteit Twente wil scholieren uit Rijnmond verleiden
De Universiteit Twente aast op scholieren uit de regio Rijnmond. De UT vraagt zich af: waar blijven die westerlingen toch?

De Universiteit Twente behoort al jaren tot de kopgroep in de academische ranglijsten. De kamers behoren tot de goedkoopste en ook voor een biertje betaal je er verre van de hoofdprijs. En toch komt slechts 5 procent van alle studenten uit Zuid-Holland. Wáárom, vraagt de universiteit zich af. Is die treinreis van 2,5 uur nou echt zo’n afknapper?

In een poging de jongeren uit de Randstad te verleiden, reist een afvaardiging van de Twentse Universiteit donderdag af naar Rotterdam. Komen de jongeren niet naar ons, dan komen wij wel naar hen, dat is het idee. In een ‘pop-upuniversity’ in Theater Walhalla op Katendrecht kunnen scholieren kennismaken met de technische universiteit en de opleidingen.

Amsterdam
Eerder dit jaar gebeurde hetzelfde in Amsterdam, daar kwamen zeventig scholieren op af. ,,Het is lastig om te zeggen of zij vervolgens ook echt voor Twente kiezen, maar iedere extra student uit het westen is mooi meegenomen”, aldus mede-organisator Danny de Vries. ,,Als ze in de vierde of vijfde klas al eens kennismaken met Twente, is de drempel lager om daarna bij ons een echte open dag te bezoeken.”

Erik van Dijk van de Universiteit Twente begrijpt wel dat er niet veel studenten uit het westen naar Enschede gaan. ,,Jullie hebben veel hogescholen en universiteiten in de buurt. Daarom staat Enschede niet standaard op het lijstje van scholieren.”

Dat is zonde, vindt hij. ,,Wij hebben een interessante technische universiteit omdat wij ook niet-technische studies als bedrijfskunde, psychologie en communicatie aanbieden. Wij brengen die studenten samen en dat levert uitdagende combinaties op.”

Doel
Een officieel doel voor het aantal Rotterdammers dat de trein naar Enschede moet pakken, heeft hij niet. ,,Maar het is niet goed als wij over vijf jaar nog steeds op 5 procent Zuid-Hollanders zitten. Onze eigen regio krimpt en als we het aandeel Nederlanders gelijk willen houden, naast alle internationale studenten, moeten wij dat aandeel in andere provincies opvangen.”
bron: http://www.tvenschedefm.nl/universiteit ... em?1052127
Bijlagen
Universiteit Twente wil scholieren uit Rijnmond verleiden.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

UT-onderzoekers strijden om Europese miljarden
Gepubliceerd: Maandag 04 juni 2018 08:32

UT-onderzoekers strijden om Europese miljarden
De Universiteit Twente probeert samen met andere partijen miljarden aan Europese gelden binnen te halen. Het geld is bestemd voor een samenwerkingsverband rondom een nieuwe generatie robots en een onderzoek naar meer persoonlijke gezondheidszorg.

Aan de twee projecten zijn de bekende UT-wetenschappers Albert van den Berg en Stefano Stramigioli verbonden. Van den Berg is medecoördinator van het project Health EU, dat de gezondheidszorg wil verbeteren met behulp van een nieuw te maken digitaal, virtueel model van mensen. Dat gebeurt met behulp van data die zijn verzameld via nieuwe technologieën als draagbare sensoren, implantaten en genetische informatie.

Digitale tweelingen
Met de digitale tweelingen die zo worden gecreëerd kunnen tests en processen worden uitgevoerd die met echte mensen lastig of niet te doen zijn. Maar de digitale tweeling kan ook helpen de juiste diagnose te stellen, ziektes te behandelen of ziektes te voorkomen.

Ander voordeel van deze zogeheten avatars is volgens de UT dat er minder dierproeven nodig zijn om medicijnen uit te testen. Een meer persoonlijke, maar ook preciezere en efficiëntere gezondheidszorg is het uiteindelijke doel.

Robots
Het project van Stefano Stramigioli brengt verschillende onderzoeksdisciplines bij elkaar die samen een volgende generatie robots ontwikkelen. Deze robots moeten mensen beter begrijpen en beter met ze communiceren. De machines hebben meer geavanceerde eigenschappen dan de robots die er nu zijn.

Meer dan 700 wetenschappers hebben zich aangesloten bij het initiatief. "Dat we hiermee zijn geselecteerd voor een volgende ronde betekent dat Europa het gevoel van urgentie met ons deelt dat we deze robotica nodig hebben in de toekomst", zegt Stramigioli.

Inzendingen
De projecten van de beide wetenschappers zijn samen met nog 15 andere plannen gekozen uit in totaal 33 inzendingen voor de nieuwe zogenoemde EU Flagships for Future and Emerging Technologies (FET Flagships). Op 18 september is een volgende selectieronde. Van de 17 mogen er 6 door naar een derde en laatste ronde. Deze 6 mogen een heel uitgebreid voorstel indienen. Uiteindelijk blijven 2 projecten over die beide een miljard euro krijgen.

Albert van den Berg durft nog niet vooruit te kijken, maar is trots op het bereiken van de tweede ronde. "Het doorstaan van de eerste evaluatie is een belangrijke stap voorwaarts."

Het bevestigt volgens hem dat de UT-instituten MESA+, TechMed Centre en DSI belangrijk onderzoek doen om de gezondheidszorg en kwaliteit van leven voor alle Europeanen te verbeteren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: UT
bron: http://enschede.1twente.nl/ut-onderzoek ... em?1085198
Bijlagen
UT-onderzoekers strijden om Europese miljarden.jpg
UT-onderzoekers strijden om Europese miljarden.jpg (211.3 KiB) 10190 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

UT-student lijdt onder studiedruk: 'Je mag gewoon niet falen'
Gepubliceerd: Maandag 13 augustus 2018

UT-student lijdt onder studiedruk: 'Je mag gewoon niet falen'
Studenten van de Universiteit Twente hebben forse kritiek op het Twents Onderwijsmodel. Het zorgt volgens hen voor druk, stress en psychologische klachten. "Je mag gewoon niet falen."

'Het studeermodel van de toekomst.' Die kwalificatie gaf toenmalig rector magnificus Ed Brinksma in 2014 aan het Twents Onderwijsmodel. De tijd van hoorcolleges volgen en thuis verder leren was voorbij, zo legde hij uit. De methode, waarbij studenten in modules intensief samen aan projecten werken en zo opgedane kennis direct toepassen, zou het studietempo verhogen, onderwijs efficiënter maken en uitval beperken.

Psychische klachten
Over de kwaliteit van het onderwijs hoor je de studenten niet, over de werkdruk wel. Afgelopen week werd bekend dat steeds meer studenten zich met psychische klachten melden bij de huisarts op de campus. Meerdere bestuurders van studentenverenigingen stellen nu dat het systeem zorgt voor stress en hoge druk. Stuk voor stuk kennen ze studenten die bij de psycholoog lopen, er na een semester volledig doorheen zaten of een burn-out kregen.

All-or-nothing
Het Twentse Onderwijsmodel gaat in tegenstelling tot andere universiteiten uit van het principe 'all-or-nothing'. Een voorbeeld: wanneer je in een semester (goed voor 15 studiepunten) één van de vier tentamens of projecten niet haalt, krijg je nul studiepunten. Herkansen mag, maar haal je het alsnog niet, dan heb je pech en moeten ook de onderdelen die wel gehaald zijn, opnieuw.

Ontevreden
"Daar zit de grootste ontevredenheid", zegt Sanne Berns (23). Al sinds de intrede is het model in de universiteitsraad onderwerp van gesprek. "De enige aanpassing waarmee we studenten tegemoet konden komen, is dat voor eerstejaars de studiepunten van losse vakken worden geteld." Daar geldt de 'all-or-nothing' werkwijze dus niet. Maar in de ogen van Berns is deze maatregel niet afdoende, het zou ook voor andere leerjaren moeten gelden. "Voor ons is het duidelijk; studenten zijn ontevreden, docenten zijn ontevreden. Het werkt niet op deze manier."

De UT laat weten dat het algemeen bekend is dat de druk op studenten hoog is door 'het bindend studieadvies, het afschaffen van de studiebeurs en de veeleisende maatschappij', en noemt dat zorgwekkend. Of het Twents Onderwijsmodel op de UT voor meer stress zorgt, is niet bekend; cijfers heeft de UT hierover niet.'

Veel stress
70 tot 80 procent van de tentamens en opdrachten halen, maar aan het eind van het jaar toch zonder punten zitten. Studenten snappen er niets van. Zo ook Dirk Koelewijn (21), voorzitter van Fact, de koepel van Enschedese studentenverenigingen. "Ik spreek veel studenten, je hoort dat het onderwijsmodel niet geliefd is. Je mag echt niet falen. Als het even niet loopt, en je kiest ervoor om een vak te laten schieten, dan ben je meteen 15 studiepunten kwijt. Dat levert veel stress op, merken wij."

Prestaties worden gevraagd terwijl ook de portemonnee gevuld moet blijven. Om de studie betaalbaar te houden, werken velen naast hun fulltime opleiding nog en willen ze een beetje sporten én een sociaal leven hebben. Die combinatie trekken velen niet. "De druk loopt al aardig snel op."

No-mercy
Arjen Kruize (20), secretaris van de christelijke studentenvereniging Navigators, vertelt dat hij binnen de vereniging zo vier mensen kan noemen die stressklachten hebben door het 'no-mercy' onderwijsmodel. "Je moet presteren, je moet al je vakken tegelijkertijd halen, anders moet je het hele kwartiel overdoen. En dan zit je in het jaar daarna weer met hetzelfde kwartiel, met dezelfde vakken. Dat brengt druk met zich mee."

Trein
Het uit zich op allerlei manieren. Zo is de afgelopen jaren het aantal verenigingsavondjes bij studentenvereniging Taste minder geworden, vertelt voorzitter Niels Borst (23). "Mensen moeten meer studeren. Dat is niet erg, maar er is minder tijd voor persoonlijke vrijetijdsbesteding. Als je een klein beetje uitloop hebt, zit je al onder het normale prestatiegedrag. Terwijl het vroeger normaal was als je ergens een half jaar of jaar langer over deed. Nu kom je in een trein waar je bijna niet uit kan stappen."

Ritalin
Om de zware weken door te komen, zouden studenten geregeld naar concentratieverhogende middelen als Ritalin grijpen, meldde het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vorig jaar. Saskia Schipper, praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg van Tactus op de UT, zegt dat bij 50 procent van de studenten met burn-outachtige klachten middelengebruik een rol speelt. Maar de bestuurders van studentenverenigingen zeggen daar geen weet van te hebben. Zelf kennen ze, stuk voor stuk, niemand die op die manier studeren dragelijk maakt.

Stephan Braams (23) begint eind deze maand aan zijn zesde studiejaar. De oud-voorzitter van Fact heeft met eigen ogen 'de student' zien veranderen. Vóór de invoering van het Twents Onderwijsmodel en de afschaffing van de basisbeurs was het avondje kroeg belangrijker dan de volgende ochtend.

Maatregelen
De maatregelen vanuit de overheid en de universiteit zijn volgens Braams wel effectief geweest maar brengen ook nadelen mee. "De studententijd staat ook in het teken van jezelf ontdekken. Als je nauwelijks de tijd hebt gehad om daarbij stil te staan... Misschien is dat wel te linken aan burnouts bij starters. Dan zit je daar, bij een mooie baan, met je leasebak en dan pas realiseer je je; is dit wel wat ik echt wil?"

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/ut-student-l ... em?1094895
Bijlagen
UT-student lijdt onder studiedruk 'Je mag gewoon niet falen.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

Uitbreiding The Gallery op de UT is 'uniek in Nederland'
Gepubliceerd: Woensdag 03 oktober 2018

Uitbreiding The Gallery op de UT is 'uniek in Nederland'
Het tweede deel van The Gallery, op de UT, moet het karakter krijgen van Circularity Center: een bedrijvencentrum opgebouwd uit met 3D-printers opnieuw vormgegeven sloopmaterialen én de nieuwste snufjes, waaronder een gevel die zelf energie produceert.

De plannen voor verbouw en opzet van het tweede deel van het langgerekte bedrijvencentrum langs de Hengelosestraat worden vandaag gepresenteerd. Het eerste deel van The Gallery - 10.000 vierkante meter groot - is in 2014 in gebruik genomen.

Gewenst
Uitbreiding van The Gallery is zeer gewenst. Directeur Rob de Koning van The Gallery zei afgelopen zomer in De Twentsche Courant Tubantia dat er na de sloop van het Bedrijfs Technologisch Centrum (BTC) bedrijven zijn afgehaakt voor vestiging in Enschede door gebrek aan kantoor- en werkruimte in een hightech-omgeving.

Het concept voor The Gallery 2 wordt volgens de ontwikkelaars 'uniek voor Nederland'. Dat bijzondere schuilt volgens Lennart Graaff van Bloc, het Rotterdamse bureau dat de plannen ontwikkelt, onder meer in een ver doorgevoerd cafetariamodel, waarbij de gebruikers geen huurprijs per vierkante meter gaan betalen, maar betalen voor elke dienst die ze afnemen.

Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het gebruik per bureau, uren dat er gebruik wordt gemaakt van de werkplaats, het lab en/of de cleanroom.

325 euro
In The Gallery 1 betalen de huurders een netto-huur van 325 euro per vierkante meter per jaar. Daarbij gaat het om een all-in concept, waarbij zaken als receptie, parkeren, ozb, catering en postkamer bij de prijs zijn inbegrepen.

The Gallery Fase 2 wordt volgens Graaff zodanig ingericht dat het innovatieprocessen maximaal ondersteunt. Het sluit aan op het deel van The Gallery dat al in gebruik is. In het circa 14.000 vierkante meter beslaande tweede deel komen open ruimten voor idee-ontwikkeling, bootcamps, conceptontwikkeling en de productie van prototypes. Verder komen er grote, open ruimten voor conferenties, lezingen en workshops en hangouts, een koffiebar en terrassen.

Lidmaatschap
De bedrijven, studenten en academici die aan de innovatieprogramma's deelnemen worden allemaal lid van The Gallery. Dat betekent dat ze niet alleen bijdragen aan de innovatieprogramma's, maar ook zorgen voor de programmering en organisatie.

Ook nieuw is de manier waarop vorm wordt gegeven aan het eigenaarschap. The Gallery 1 is, eigendom van de UT, BTC en vijf private aandeelhouders, waaronder Reggeborgh en VolkerWessels. The Gallery 2 heeft voorlopig geen aandeelhouders.

De universiteit is eigenaar van het pand en het is de bedoeling dat leveranciers van de installaties via een leaseconstructie mede-eigenaar worden.

18 tot 20 miljoen
Tot de leveranciers behoren Cisco, dat de netwerken aanlegt, Asito dat de diensten van schoonmaak tot catering levert en de ontwikkelaar van de gevel. Die gevels moeten de energie voor het gebouw leveren. Verder zijn de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) en Novel-T (het voormalige Kennispark Twente) bij de ontwikkeling betrokken. Zou er sprake zijn van een traditionele financieringsvorm, dan ging het volgens Lennart Graaff van bureau Bloc om een investering van 18 tot 20 miljoen euro.

Voor de ontwikkeling worden zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Het complex wordt gestript en met het sloopmateriaal worden met een 3D-printer nieuwe elementen geprint, zoals trappen en geveldelen. Bovendien wordt alles voor hergebruik ontworpen en ontwikkeld. Dat past in het concept van een Circularity Center. De opening staat gepland voor september 2020.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bloc
bron: http://enschede.1twente.nl/uitbreiding- ... em?1102285
Bijlagen
Uitbreiding The Gallery op de UT is 'uniek in Nederland'.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

Verhuizing ITC naar Campus Universiteit onzeker: bouwkosten dwingen UT tot nieuwe afwegingen
Gepubliceerd: Vrijdag 18 januari 2019

Verhuizing ITC naar Campus Universiteit onzeker: bouwkosten dwingen UT tot nieuwe afwegingen
De geplande nieuwbouw van ITC op de plek van De Citadel valt miljoenen euro’s duurder uit. De Universiteit Twente moet nu kiezen uit drie andere opties voor de huisvesting van deze internationale faculteit.

De nieuwbouw van ITC bleek veel hoger uit te vallen, vooral door gestegen prijzen voor bouwmaterialen en personeel. Om hoeveel geld het gaat, wil vicevoorzitter Mirjam Bult van het college van bestuur niet zeggen, maar het verschil loopt in de miljoenen euro’s.

De schrik zat er in de top van de UT zo in dat de financiële consequenties van de huidige bouwmarkt voor alle projecten van het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan voor de campus nog eens tegen het licht zijn gehouden.

Daartoe behoort behalve de nieuwe huisvesting van ITC ook de in gang gezette bouw van de Technohal, groot onderhoud aan bestaande gebouwen, ontwikkeling van het Hogenkampplein en de realisatie van meer ontmoetingsruimten op de campus. Vanwege de toegenomen kosten in de bouw was in 2017 al besloten het totale budget hiervoor met dertig miljoen te verhogen tot 109 miljoen euro en de termijn te verlengen tot 2023.

Vertrouwen
Bult (47) zegt te hebben geworsteld met uitstel van besluitvorming over de toekomstige huisvesting van ITC. „Heel vervelend voor alle betrokkenen. Het is een inbreuk op de energie die was ontstaan door het nieuwbouwplan. Maar tegelijkertijd moet je doen wat in het belang van de UT nodig is. Ik heb er alle vertrouwen in dat er toch een oplossing uit de bus komt waardoor het ITC het duurzame en moderne gebouw krijgt zoals de bedoeling was.”

Daarvoor zijn de afgelopen maanden drie scenario’s uitgewerkt: nieuwbouw op een andere plek op de campus, uitbreiding van gebouw Langezijds voor ITC of verbouw en herinrichting van de huidige huisvesting aan de Hengelosestraat.

Weiland
Voor nieuwbouw is nu een weiland in beeld op het deel van de campus tussen gebouw De Horst en het sportpark van voetbalclub Emos. „Die plek heeft al de bestemming onderwijs en onderzoek en is ook gemakkelijk aan te sluiten op de benodigde, ondergrondse infrastructuur. We gaan uit van nieuwbouw met zes lagen”, aldus Bult, die in 2003 haar opleiding aan de UT afsloot en sinds 2015 terug is op de campus als vicevoorzitter van het college van bestuur.

Voor Langezijds, direct langs de Hengelosestraat, bestaan plannen het gebouw geschikt te maken voor startende bedrijven. Een mogelijkheid is het pand uit te breiden om eveneens het ITC er in onder te brengen. „Bijvoorbeeld door er een laag bovenop te zetten. Ook qua bestemmingsplan is die ruimte er.”

Integreren
Het derde scenario gaat er vanuit dat het ITC toch in het huidige onderkomen nabij het stadscentrum blijft. Daarmee wordt de al lang gekoesterde wens om deze faculteit meer te integreren op de campus losgelaten. „Op zich is het een goed gebouw. Het vraagt wel om groot onderhoud en een andere, flexibelere indeling.”

Bouwkundige specialisten van de UT berekenen momenteel de kosten van de drie mogelijkheden. De uitkomsten worden in de komende twee maanden voorgelegd aan de raad van toezicht en de universiteitsraad.

Bult: „We hopen dan eind maart de knoop door te kunnen hakken. We gaan ervan uit dat ITC zoals gepland in 2021 verhuist naar de campus of dat het huidige onderwijsgebouw dan is aangepast.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/verhuizing-i ... em?1117301
Bijlagen
Verhuizing ITC naar Campus Universiteit onzeker bouwkosten dwingen UT tot nieuwe afweginge.jpg
Verhuizing ITC naar Campus Universiteit onzeker bouwkosten dwingen UT tot nieuwe afweginge.jpg (65.47 KiB) 9200 keer bekeken
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

‘Komst ITC naar Universiteit Twente gaat niet ten koste van start-ups’
Gepubliceerd: Dinsdag 19 maart 2019

‘Komst ITC naar Universiteit Twente gaat niet ten koste van start-ups’
Circa 3000 vierkante meter blijft er in The Gallery nog over nadat het luchtkarteringsinstituut ITC straks het gebouw op het UT-terrein heeft betrokken. De universiteit vindt daarom kritiek dat er in The Gallery geen ruimte meer zou zijn voor nieuwe bedrijven onterecht.

Voorzitter Hennie ten Hag van het BTC, één van de aandeelhouders in The Gallery, is bang dat de groei van technologische start-ups en scale-ups in het gedrang komt door de gewijzigde plannen van de universiteit. „Maar dat is een misvatting”, aldus woordvoerster Bertyl Lankhaar van het college van bestuur van de UT. „Het is goed te combineren. Weliswaar is 8500 vierkante meter bestemd voor het ITC, maar daarnaast blijft zo’n 3000 vierkante meter over voor bedrijvigheid. De oorspronkelijke plannen voor het innovatiecentrum kunnen gewoon doorgaan.”

En als er meer ruimte nodig is, kan dat volgens Lankhaar rond The Gallery worden bijgebouwd, terwijl er ook mogelijkheden zijn op het Kennispark. „Daarover vinden gesprekken plaats.”

„Er is kostbare tijd verloren gegaan”, stelt BTC’s Ten Hag. Dat er nu in de nabijheid van The Gallery eventueel ruimte kan worden bijgebouwd voor start-ups en scale-ups, zoals de UT stelt, is hem niet bekend. „Ik heb daar nog niets over gehoord. Dat duurt dan wel weer een tijd. Ik hoop op een oplossing. Er zal alternatieve huisvesting moeten komen voor jonge bedrijven met veel potentie. Dat is in ieders belang.”

Goed overleg
Volgens vicevoorzitter Mirjam Bult van de UT is het besluit voor De Langezijds/The Gallery als nieuwe ITC-huisvesting genomen in ‘goed overleg met alle betrokken partijen’. En daar lijkt de schoen wat te wringen. Want tot die betrokken partijen behoort in elk geval niet BTC, één van de aandeelhouders binnen The Gallery.

Bult doelt op Asito, Cisco, Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) en Novel-T (het voormalige Kennispark Twente). Die kunnen zich volgens haar in de nieuwe opzet vinden. „Het gaat alleen niet direct om de verhuur van vierkante meters, maar om een concept om op innovatief gebied met elkaar samen te werken. Onze partners zien potentie in een invulling in de vorm van een combinatie van een faculteit, een innovatiecentrum en bedrijven die nu al in The Gallery zitten.”

Over de verhuizing van het ITC naar de campus is het nodige te doen geweest. Een half jaar geleden lag er een plan voor sloop van het gebouw De Citadel op het UT-terrein en nieuwbouw voor het ITC op die plek. Die nieuwbouw bleek door de gestegen prijzen voor bouwmaterialen en hogere personeelskosten echter veel duurder dan gedacht, waarna het college van bestuur besloot drie alternatieven te onderzoeken.

Oplossing
„We hebben voor deze oplossing gekozen omdat het verbouwplan duurzaam is en de locatie goed bereikbaar per openbaar vervoer”, zegt Bult. „Op deze plek is de beoogde integratie van het ITC met andere faculteiten gewaarborgd. De verhuizing en verbouwing vallen bovendien financieel binnen het budget voor onze huisvestingsplannen”, aldus Bult.

Het huidige door de architecten Alberts & Van Huut ontworpen karakteristieke pand van het ITC aan de Hengelosestraat gaat in de verkoop. Hiervoor hebben zich volgens Bult al eerder kandidaten gemeld. „Nu het verhuisplan concreet is, starten we die gesprekken weer op.”
bron: http://enschede.1twente.nl/%E2%80%98kom ... em?1125377
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

Wat Twente kan leren van het succesverhaal in Eindhoven
Gepubliceerd: Vrijdag 22 maart 2019

Wat Twente kan leren van het succesverhaal in Eindhoven
Twente kan nog veel leren van Eindhoven, zei premier Mark Rutte begin januari in een met ondernemers gevuld theater in Almelo. Niet iedereen vond dat leuk om te horen. De regionale trots is nu eenmaal snel gekrenkt. Maar waarin zit het verschil tussen twee hightech regio’s?

Eerder die dag in januari sprak de premier met veertig Twentse topondernemers en legde ook in dat gesprek de link met het succesvolle Brainport Eindhoven, dat in economische zin zoveel succesvoller is dan Twente. Rutte had zijn voormalige adviseur en woordvoerder Paul van Nunen, sinds vorig jaar directeur van Brainport Eindhoven, zelfs meegenomen naar Twente.

Extra geld
Vanuit Twente wordt er met een schuine, om niet te zeggen jaloerse, blik gekeken naar Eindhoven. Na de Rotterdamse haven en Schiphol, heeft Brainport Eindhoven (de 21 gemeenten tellende conglomeratie) sinds twee jaar zelfs de status van Mainport. Waarmee het kabinet officieel erkent dat Eindhoven een zeer belangrijk knooppunt is in de economie.

Dat betekent ook extra geld uit Den Haag: 130 miljoen euro voor vier jaar. De eerste 40 miljoen is al binnen en wordt onder meer uitgegeven aan campagnes voor werving van buitenlandse kenniswerkers, internationale studenten, de Dutch Designweek in Eindhoven en Eindhoven Engine, een samenwerking tussen universiteit en industrie voor de ontwikkeling van praktische toepassingen voor wetenschappelijke uitvindingen.

„Die Mainportstatus hebben we zelf verdiend”, zegt Stijn Steen­bakkers (32), Eindhovens wethouder van economische zaken. „We hebben het politiek afgedwongen met onze prestaties. Op de fractie van de Partij voor de Dieren na, was de hele Tweede Kamer akkoord.”

Groei
De economische groei over 2017 in Brainport bedroeg 4,9 procent, tegen landelijk 3,1 procent. „Wat ik mooi vind”, zegt Steenbakkers, „is dat de groei in de regiogemeenten nog 0,2 procent groter was dan in Eindhoven zelf. Als het goed met Eindhoven gaat, gaat het ook goed met de regio. Dat zal toch bij jullie niet anders zijn? Als het goed gaat met Enschede, zal het toch ook goed gaan met de omliggende gemeenten?”

Ter illustratie: de economische groei over 2017 kwam in Twente uit op 3,4 procent, anderhalf procent lager dan in Brainport. Dat is relatief veel. „Je moet de regio er wel bij zien te houden”, adviseert Steenbakkers. „Ze moeten in Eersel en Liessel ook trots zijn. Daarom vergadert Brainport ook nooit in Eindhoven, dat gebeurt altijd ergens op locatie in de regio.”

Locatie
Dat Brainport Eindhoven er toe doet, blijkt alleen al uit de locatie waar het is gehuisvest. De 50 werknemers tellende organisatie opereert vanuit ‘De Bruine Heer’, het uit bruine baksteen opgetrokken kantoor in het centrum van Eindhoven, dat decennialang het hoofdkantoor van Philips was.

Hier schreed ooit Anton Philips door de gangen. Op de eerste verdieping is nu Paul van Nunen (44) de baas. Van Nunen, oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst en woordvoerder van premier Rutte, is sinds vorig jaar directeur bij Brainport Eindhoven.

Van Nunen was er op verzoek van Mark Rutte dus bij, toen die in de eerste dagen van januari ten kantore van transporteur Bolk in Almelo sprak met de Twentse ondernemers. „Twente moet zichzelf niet kleiner maken dan het is. Mijn ervaring is dat het om de kracht van de ideeën gaat. Kijk niet naar Den Haag, maar kijk wat je zelf kunt doen. Wat we hier, denk ik, voor hebben op Twente, is dat iedereen de centrumpositie van Eindhoven begrijpt”, zegt van Nunen.

„Je houdt altijd discussie, maar dat een groot deel van de voorzieningen in Eindhoven terecht komt, begrijpt iedereen. Al werkt dit verhaal natuurlijk alleen, als de andere gemeenten ook het gevoel hebben dat ze aan bod komen. Maar in Twente is het anders. Daar heb je naast Enschede nog andere gemeenten met een redelijke omvang.”

Economische agenda
In de regio is het economisch beleid van Brainport Eindhoven wet. Al formuleert Van Nunen het wat voorzichtiger. „De 21 gemeenten binnen Brainport houden er geen uitgebreide eigen economische agenda op na. Wij stellen jaarlijks onze economische agenda vast en hebben een eigen budget van 9,5 miljoen euro, waarvan 4,3 miljoen afkomstig is van de Brainport-gemeenten.”

Die 21 Brainport-gemeenten dragen jaarlijks 2,54 euro per inwoner - in totaal zijn dat er 760.000 – af. Eindhoven, Veldhoven, Best en Helmond betalen het dubbele. In de regio rond Eindhoven geen Almelo, dat bij geldgebrek geen 550.000 euro bijdraagt de Agenda van Twente, die teveel op Enschede zou zijn gericht. En ook geen Rijssen-Holten, dat niet meedoet aan de ‘Agenda’ wegens ‘gebrek aan vertrouwen’, maar wel graag vier krenten uit de pap wil vissen - projecten waaraan het wél wil deelnemen en 95.000 euro voor over heeft.

Acht ton
Het niet meedoen van Almelo en Rijssen-Holten aan de gezamenlijk actieagenda, scheelt uiteindelijk acht ton, waarna er jaarlijks voor het actieprogramma nog 3,9 miljoen resteert. De bijdrage van de Twentse gemeenten aan het gezamenlijke actieprogramma bedraagt overigens 7,50 euro per inwoner, minstens een kwart meer dan in de Brainport.

„Daarom vind ik niet dat we mogen klagen”, zegt directeur Jaap Beernink van Novel-T, de Twentse tegenhanger van Brainport Eindhoven. „Alleen van het wantrouwen tegenover Enschede krijg ik wel eens jeuk. Enschede betaalt jaarlijks 375.000 euro extra voor Novel-T en vindt het prima dat een deel van dat geld via de dingen die wij doen, in andere gemeenten landt. Voor die houding van Enschede zou wel eens wat meer waardering mogen zijn.”

Dezelfde vijver
Twente en Eindhoven vissen vaak in dezelfde vijver. Bijvoorbeeld waar het om overheidssubsidie voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën gaat. Nu bijvoorbeeld om fotonische chips, de nieuwe heilige graal voor de informatica. Deze nieuwe chips, waarmee je licht kunt manipuleren, zijn nodig voor energiezuinige datacentra, 5G-netwerken en zelfrijdende auto’s. Wie het snelst de beste fotonische chips weet te ontwikkelen, verovert de wereld.

Voorsprong
Nederland heeft een voorsprong op dit terrein. De overheid maakte eind vorig jaar onder de vlag van Photon Delta 35 miljoen euro vrij voor deze nieuwe technologie. In Twente bestond de angst dat ‘het grootste deel van dit geld in Eindhoven zou landen’, zoals Hans van den Vlekkert, directeur van de Enschedese fotonicabedrijven Lionix en Phix, het uitdrukt. „Want tegen de power van Brainport, dat wordt gesteund door grootmachten als Philips, ASML, VDL en NXP, kunnen we hier simpelweg niet op.”

Van den Vlekkert geeft de provincie een schouderklopje. „Vooral doordat de provincie er flink aan heeft getrokken, is er van die 35 miljoen toch 13,6 miljoen in Overijssel terecht gekomen, dus we mogen niet klagen.”

Niet door rietje
„Jullie moeten vanuit Twente niet door een rietje naar fotonica kijken en wat wij daar hier mee doen”, waarschuwt Paul van Nunen. „De ontwikkeling op het gebied van fotonica is zo groot, dat je daarvoor alle capaciteit die er in Nederland in dit gebied is, nodig hebt om internationaal een rol van betekenis te kunnen spelen. Als we daarin niet samenwerken, behoudt Nederland z’n voorsprong op dit terrein niet en krijgen we het niet op de rit.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/wat-twente-k ... em?1125958
Bijlagen
Wat Twente kan leren van het succesverhaal in Eindhoven.jpg
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 21387
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Arie »

UT schrapt op laatste moment deel open dag
Gepubliceerd: Donderdag 12 maart 2020 14:06

UT schrapt op laatste moment deel open dag
De Universiteit Twente schrapt op het allerlaatste moment een deel van het programma voor de open dag van vandaag. Het gaat om de gezondheidsstudies. De UT wil daar geen bezoekers over de vloer vanwege het coronavirus.

Josien Kodde | Tubantia

Dit besluit is niet volgens de richtlijn van het RIVM dat voorschrijft dat evenementen buiten Noord-Brabant gewoon kunnen doorgaan. Toch heeft de UT het besluit genomen. Op een precair tijdstip. Namelijk slechts een paar uur voor aanvang van de open dag om 15 uur.

Geen extra risico
Woordvoerder Laurens van der Velde: ,,We hebben de knoop doorgehakt omdat veel van onze medewerkers en studenten van de gezondheidswetenschappen en biomedische technologie contacten hebben met ziekenhuizen. Ze werken daar bijvoorbeeld. Maar er is ook veel contact met andere medische instellingen.’’

,,De medische sector is zo cruciaal. Die willen we nu niet extra blootstellen aan risico’s. De open dagen van bijvoorbeeld de ziekenhuizen MST en ZGT gaan volgende week om deze reden ook niet door.’’

‘Eigen besluit’
De vraag is in hoeverre deze regionale ziekenhuizen of andere organisaties uit de medische wereld druk hebben uitgeoefend op de UT. Van der Velde: ,,Niet specifiek druk. Er zijn wel partijen die wilden dat we hiermee niet door zouden gaan. Maar het is een eigenstandig besluit van de universiteit.’’

De open dag van donderdagmiddag is voor toekomstige masterstudenten. Doorgaans komen die deels uit het buitenland. De UT was rond het middaguur donderdag druk doende om alle bezoekers – ze hebben zich vooraf moeten aanmelden – te informeren over de beperking van het programma van de open dag.

Lastig besluit
Om hoeveel studenten het gaat is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk enkele honderden. De UT liet vorige week al weten dat ze het uiterst lastig vond om te besluiten over het organiseren van een open dag. ,,We willen studenten goed informeren over keuzes voor hun studie en loopbaan’’, aldus Van der Velde.

Uiteindelijk besloot de UT door te gaan met de organisatie. Met uitzondering van de gezondheidsstudies, gaat de rest van het programma gewoon door. Ook vrijdag en zaterdag zijn nog open dagen bij de UT. Zonder nader bericht gaan die door. Maar met uitzondering dus opnieuw voor de bachelorstudies gezondheidswetenschappen, technische geneeskunde en biomedische technologie en de masterstudies gezondheidswetenschappen en biomedische technologie.

De UT kijkt naar alternatieve mogelijkheden om aankomend studenten te ontvangen. Ze wijst op de meeloopdagen en de online open dag op 13 mei.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
bron: http://enschede.1twente.nl/ut-schrapt-o ... em?1155042
Koos
Member
Member
Berichten: 716
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Universiteit Twente

Bericht door Koos »

Het is direct ook één van de grootste bouwprojecten van de stad. ;) Mooi dat de 200 woningen 7 jaar blijven staan.

Bron: https://www.utoday.nl/news/70375/contai ... d-oplossen
Containercomplex aan Witbreuksweg moet kamernood oplossen
23 / 09 / 2021 | Rense Kuipers

Tweehonderd flexwoningen aan de Witbreuksweg moeten de acute woningnood voor UT-studenten grotendeels oplossen. In de loop van oktober krijgen de wooncontainers daar hun plek. Het plaatsen van studenten gebeurt op basis van urgentie, reisafstand en – als de vraag het aanbod overstijgt – loting.

Afbeelding

Een schets van het beoogde complex met flexwoningen.

In de loop van augustus ontwikkelde de kamernood zich tot een waar hoofdpijndossier. De situatie leidde zelfs tot een dringend advies van het college van bestuur aan studenten die nog geen kamer hadden om hun inschrijving te heroverwegen. Nadat vorige week bekend werd dat dertig studenten terechtkunnen aan de Snuifstraat, volgt nu een oplossing voor de nog zo’n tweehonderd resterende kamerzoekers, in de vorm van een complex aan opgestapelde wooncontainers aan de Witbreuksweg.

Zeven jaar
De noodoplossing is een initiatief van Twente Board, de gemeente en wooncorporaties, in samenspraak met de UT. Het is de bedoeling dat de units in de loop van oktober geplaatst worden, mits formaliteiten als de vergunningsaanvraag goed worden afgerond. De locatiekeuze viel op de Witbreuksweg, omdat daar de infrastructuur voor de woningen grotendeels al aanwezig is, zegt UT-woordvoerder Bertyl Lankhaar. ‘De flexwoningen zijn ook in veel mindere mate van tijdelijke aard dan de huisvesting aan de Snuifstraat’, zegt Lankhaar. ‘Zoals het er nu naar uitziet, staan deze units er de komende zeven jaar.’

Het gaat om zelfstandige woningen, met een oppervlak van 28 m2. Daarin is plek voor een keuken, een eet- en woonkamer, slaapgedeelte en badkamer. Ook krijgen de containers een balkon. De exacte huurprijs is nog niet bekend.

Urgentie en loting
Stapsgewijs – vijftig units per keer – worden de wooncontainers geplaatst. Het koppelen van een student aan een woning gaat op basis van urgentie en huidige reisafstand, legt Lankhaar uit. ‘Voorrang is er bijvoorbeeld voor studenten die nu op meer dan twee uur reisafstand verblijven, dus bijvoorbeeld buiten de provincies Overijssel, Gelderland en Drenthe en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Ook is er een optie voor loting, als er meer vraag blijkt onder studenten in vergelijkbare situaties, ten opzichte van het aanbod aan woningen op dat moment.’

Volgens de woordvoerder hechtte de UT belang aan het vinden van een oplossing. ‘Wij konden dit probleem als universiteit niet zelf oplossen, we mogen alleen investeren in het primaire proces. Maar we wilden om tafel met partijen die er wél wat aan kunnen doen. Als we zeggen dat we de most welcoming university zijn, dan doen we ook ons best om binnen de mogelijkheden de randvoorwaarden voor studeren optimaal te maken. We zijn blij dat we dit samen met lokale partners op kunnen lossen.’
Hendrik
Member
Member
Berichten: 2290
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Universiteit Twente

Bericht door Hendrik »

Dat hebben ze in Groningen al enkele jaren. Iedere keer als we er langs rijden bij het Woonforum kijk ik er weer naar. Is daar in no time gebouwd.
Wat sas as dós was kaans.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4788
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Veteraan »

...en dan wordt in Twekkelerveld niet constant elke regel overtreden door tóch aldoor weer studenten in de woonwijk te proppen.

Overigens...waarom zijn er op Stokhorst, de Bolhaar en de andere betere wijken geen studentenhuizen te vinden? Dat is toch het voorland van die studenten?
Zodra ze een goed betaalde baan hebben wonen ze niet meer in de achterstandswijken, maar in de betere buurten waar studenten niet toegelaten worden (behalve wanneer ze natuurlijk bij pa en ma thuis wonen).
Ik heb niks tegen studenten, maar ik heb wel medelijden met de mensen die niet voldoende kunnen besteden aan een betere woning en die hinder hebben van geluidsoverlast en verloedering van de omgeving. Immers, er zijn niet zoveel studenten die het huis en erf netjes onderhouden.

Ik pleit dus voor een eerlijke verdeling van woningen voor studenten, maar ook voor "meerdere-mannen-met-werkbusjes" en meer minder-kapitaal-krachtige mensen.
Geen enkele wijk is een doorsnee van de samenleving.
Koos
Member
Member
Berichten: 716
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Universiteit Twente

Bericht door Koos »

Ik begrijp je reactie niet zo. Dat die woningen op de campus van de UT komen is toch de best mogelijke plek? Al die studenten in de stad huisvesten heeft inderdaad wel een effect.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4788
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Veteraan »

Koos schreef: zo sep 26, 2021 9:10 am Ik begrijp je reactie niet zo. Dat die woningen op de campus van de UT komen is toch de best mogelijke plek? Al die studenten in de stad huisvesten heeft inderdaad wel een effect.
Super juist! Ik vind het een prachtige optie. Want dán wordt Twekkelerveld niet meer zo belast.
Koos
Member
Member
Berichten: 716
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Universiteit Twente

Bericht door Koos »

Ah. Nu snap ik je eerste zin. Je was gewoon oprecht blij. :) Ik dacht even dat je het campusterrein ook tot de wijk Twekkelerveld toeschreef en dat het cynisch bedoeld was. Maar dat zegt meer over mij dan over jou.. Nu maar hopen dat er nog veel meer student- en medewerkerswoningen op de campus erbij komen om de wijken te ontlasten.
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4788
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Veteraan »

Koos schreef: zo sep 26, 2021 9:32 am Ah. Nu snap ik je eerste zin. Je was gewoon oprecht blij. :) Ik dacht even dat je het campusterrein ook tot de wijk Twekkelerveld toeschreef en dat het cynisch bedoeld was. Maar dat zegt meer over mij dan over jou.. Nu maar hopen dat er nog veel meer student- en medewerkerswoningen op de campus erbij komen om de wijken te ontlasten.
Waarschijnlijk was de opluchting zo groot dat ik me niet duidelijk uitdrukte. :oops:
Koos
Member
Member
Berichten: 716
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Universiteit Twente

Bericht door Koos »

Dan is er nog meer goed nieuws: 100 permanente studentenstudio's erbij naast de atletiekbaan op de campus. Lijkt me een prima plek. En over 200 containerwoningen voor een periode van 5 jaar wordt nog gesproken in Hengelo.

https://www.tubantia.nl/enschede/ook-ho ... ~ad75a4ed/
Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4788
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Universiteit Twente

Bericht door Veteraan »

Dat zou allemaal prachtig zijn. Eindelijk.
Eigenlijk hadden die plekken voor de studenten er al vele jaren eerder moeten zijn. Met zoveel studerenden in de stad, had men dat toch op z'n klompen kunnen aanvoelen?
Plaats reactie