Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Havengebied

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Martin

Twentekanaal: Havengebied Enschede

#1 Bericht door Martin » vr apr 22, 2005 3:12 pm

Zoeken naar een plaatsje voor woonboten

ENSCHEDE - Het Twentekanaal is het enige water in Enschede dat geschikt is voor woonboten. Maar waar? De huidige ligplaatsen verdwijnen vanwege industrie. De politiek wil dat alle alternatieven voor ligplaatsen worden onderzocht.


De haven van Enschede gaat op de schop, met name om de grond intensiever te gebruiken. Het terrein rondom het einde - of het begin - van het Twentekanaal is nog de enige plek in Enschede waar plaats is voor zware industrie. In verband met allerlei normen moeten de woonboten hoe dan ook verdwijnen uit dit gebied. De grote vraag is waarheen. In de stadsdeelcommissie West pleitten deze week het CDA en GroenLinks voor een onderzoek naar alle mogelijke alternatieven.

De gemeente wil de ongeveer tien boten verhuizen in de burt van de fietsbrug, nog voorbij Go Planet. Dit gebied maakt echter onderdeel uit van een ecologische zone. Onderzoek moet uitwijzen of dat een geschikte locatie is. ‘Het is ongeveer de enige locatie waar ze naar toe kunnen’, aldus stadsdeelwethouder T. de Weger. Voor het onderzoek is 100.000 euro nodig.

In het buurtschap Twekkelo zien ze de verplaatsing niet zitten. ‘Dit aantal boten plus de noodzakelijke ontsluiting passen niet in onze toekomstvisie’, aldus een woordvoerder van de vereniging Behoud Twekkelo tijdens de commissievergadering deze week. De vereniging komt nog voor de zomer met een eigen visie op het gebied. ‘Want er staat veel te gebeuren voor Twekkelo en veel ontwikkelingen staan op zichzelf.’ De woordvoerder adviseert de politiek geen geld in onderzoek te steken voordat de visie gereed is.

Een andere optie is de booteigenaren uit te kopen. De Weger vindt het ‘het meest elegant’ om ze te verplaatsen. De gemeente heeft ook de wettelijke plicht om ruimte te geven aan woonbootbewoning. Maar dan moet er wel ruimte zijn.

Het onderzoek naar alternatieve locaties zou kunnen bewijzen dat er geen plek meer is. In dat geval kan de gemeente een ontheffing aanvragen, waarbij het onderzoek als bewijsmateriaal dient.

Maar zo ver is het dus nog niet. De discussie gaat binnenkort verder in de gemeenteraad.

In het havengebied staan overigens allerlei bedrijfswoningen. In tegenstelling tot de woonboteneigenaren hoeven deze mensen niet te verhuizen. Die woningen zijn legaal gebouwd, aldus J. Breteler, projectleider Havengebied. De boten hebben geen legale status, maar zijn decennialang gedoogd.

bron: uit de bans
Laatst gewijzigd door Martin op do jul 28, 2005 9:54 pm, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#2 Bericht door Q. » vr apr 22, 2005 3:15 pm

Gisteren in de bieb nog uitgebreid gelezen over de aanleg van het kanaal, erg interessant. Over de verschillende geplande trace's enzo.
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Robert

#3 Bericht door Robert » vr apr 22, 2005 3:20 pm

D'r is ook nog een fantastisch boek uit 1936 dat verscheen t.g.v. de opening van de kanalen, die kom je niet elke dag tegen maar daar is 'ie wel. D'r zijn ook ooit nog plannen geweest voor 'n kanaal van Eanske naar het kanaal Almelo-Nordhorn. Een lezing in 1913 is in druk verschenen (niet bij het VDI) en daar is dat trace ingetekend.

edit:
Scans.
Afbeelding
<img src="http://img114.echo.cx/img114/1403/twentekanaal21to.jpg" width=700>
<img src="http://img114.echo.cx/img114/1979/twentekanaal32dj.jpg" width=700>

Martin

#4 Bericht door Martin » vr apr 22, 2005 3:38 pm

Leuk om te zien dat Zutphen anders werd geschreven.  :)

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 473
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#5 Bericht door imzadi » vr apr 22, 2005 3:55 pm

Hmmm. Een kanaal dwars door het centrum van Hengelo. Zelfs toen hadden ze dus al sloopplannen... :lol: ;)

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#6 Bericht door Winus » vr apr 22, 2005 6:44 pm

In het digitale kaartenarchief van de provincie Overijssel zitten ook nog wel wat leuke studies voor het tracé
de kloomp'maj anhoalen

Martin

#7 Bericht door Martin » vr apr 22, 2005 11:01 pm

Toch jammer dat er geen mogelijkheden zijn om een stukje kanaal door te trekken richting het centrum. :cry:

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#8 Bericht door Errik » za apr 23, 2005 5:13 pm

Dan moet het centrum maar naar het kanaal...
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

ESG

#9 Bericht door ESG » zo apr 24, 2005 12:58 am

D'r is ook nog een fantastisch boek uit 1936 dat verscheen t.g.v. de opening van de kanalen, die kom je niet elke dag tegen maar daar is 'ie wel.
Ik meen dat mij pa fotokopieën thuis heeft van delen van dat boek. Wat ik wel zeker weet is dat de Twentekanalen voor een groot deel gegraven zijn met de hand. Moet een ruw bestaan zijn geweest voor diegenen die vaak in het kader van werkverschaffing de hele dag 'aan de schop' stonden. Ze maakten lange dagen én toendertijd werd er behoorlijk gedronken. Dit had als gevolg dat er onder het werkvolk af en toe ruzies compleet uit de hand liepen waarbij men elkaar met de schop te lijf ging.

Afbeelding

Robert

#10 Bericht door Robert » zo apr 24, 2005 1:06 am

ESG schreef:Ik meen dat mij pa fotokopieën thuis heeft van delen van dat boek.
Zelfs ik heb 't origineel (nog) niet.  :down:

Dat van die schoppen doet me denken aan 'n quote uit 't boek van Hartmann uit 1862/1863 over het krijgszuchtige volk alhier rond 't jaar 1200, 800 jaar later blijkt dat dus nog precies zo te zijn.  ;)
Reeds in 1228 komt Enschede in de geschiedenis voor en wel bij den oorlog die de Utrechtschen met de Gelderschen en Overijsselschen voerden. De burgt van Enschede schijnt een begeerlijke buit voor den vijand geweest te zijn, zeker, om van daar uit de omliggende plaatsen te bestrijken en een punt van uitgang en terugkeer voor het krijgsvolk te hebben. Te vergeefsch beproefde men evenwel het slot te veroveren en toen alle pogingen op zijne sterkte en den vasten moed zijner bewoners afstuitten, koelde men zijn nijd in het vuur Enschedé werd verbrand en de vijand zegepraalde over de woningen van de jeugdige veste.

Over de woningen, ja, - maar niet over de bewoners. Fier als de jonge leeuw (zooals later meermalen) bogen deze niet voor de Bisschoppelijke heirknechten, en eerst twinitig jaren later, toen geheel Twenthe, waarvan het reeds eene heerlijkheid uitmaakte, met Goor, door den Duitschen keizer aan den Utrechtschen kerkvorst werd geschonken, kwam Enschede aan het Sticht.
Laatst gewijzigd door Robert op zo apr 24, 2005 1:52 am, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#11 Bericht door Q. » zo apr 24, 2005 1:28 am

Errik schreef:Dan moet het centrum maar naar het kanaal...
We kunnen Hengelo er wel in dumpen ;)
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#12 Bericht door Errik » zo apr 24, 2005 1:30 pm

Over de woningen, ja, - maar niet over de bewoners. Fier als de jonge leeuw (zooals later meermalen) bogen deze niet voor de Bisschoppelijke heirknechten, en eerst twintig jaren later, toen geheel Twenthe, waarvan het reeds eene heerlijkheid uitmaakte, met Goor, door den Duitschen keizer aan den Utrechtschen kerkvorst werd geschonken, kwam Enschede aan het Sticht.
:puke:
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Robert

Havengebied

#13 Bericht door Robert » do sep 22, 2005 8:17 pm

Havengebied Enschede krijgt grondige opknapbeurt
donderdag 22-09-2005

Gemeente dient subsidieaanvraag in

De kogel is door de kerk: de gemeente Enschede gaat het eerste project in het Havengebied indienen om in aanmerking te komen voor de zogenaamde Topper-subsidie. Zodra die is toegekend, kan de revitalisering van het bedrijventerrein beginnen. I


In het afgelopen half jaar is het Masterplan voor het Havengebied uitgewerkt. In dit plan worden de lijnen voor een fasegewijze revitalisering van het terrein vastgelegd. De gemeenteraad heeft het Masterplan nu vastgesteld. Daaruit is het deelgebied Twekkeleres als eerste deelproject aangemerkt voor herstructurering.

Het ministerie van Economische Zaken heeft in een eerder stadium het Enschedese Havengebied aangemerkt als TOP-project. Daarmee kan de gemeente Enschede aanspraak maken op de Topper-subsidie. Met deze Topper-regeling wil het ministerie medeverantwoordelijkheid nemen voor revitaliseringsprojecten van gemeenten. Na een grondige voorbereiding heeft het College van B&W van Enschede afgelopen week groen licht gegeven voor de Topper-aanvraag en daarmee voor uitvoering van het project zodra de subsidie wordt toegekend.

In het Masterplan Havengebied staan in grote lijnen de kaders en randvoorwaarden voor de revitalisering beschreven. De Belangenvereniging Ondernemers Havengebied (BOH) heeft inmiddels haar steun aan het plan gegeven, en ondersteunt ook de projectgewijze aanpak middels de Topper-aanvragen. Het project Twekkeleres bestaat uit een pakket aan maatregelen om het gebied te moderniseren en klaar te maken voor de toekomst. Het terrein is momenteel functioneel en economisch verouderd. De herstructurering moet voorkomen dat de situatie verslechtert en moet een impuls geven voor nu en de lange termijn.

Het Masterplan splitst het Havengebied in drie fasen. De Topper-aanvraag voor de Twekkeleres, het westelijke deel van het Havengebied, staat als eerste op de agenda. De belangrijkste ambities hier zijn de herinrichting en intensivering van de zogenaamde 3e Havenarm, het inrichten van enkele nieuwe kavels en enkele noodzakelijke aanpassingen van de infrastructuur, gericht op het zekerstellen van de bereikbaarheid van het Havengebied in de toekomst. In de volgende drie jaar wil de gemeente Enschede nog een tweetal Topper-projecten opstellen. Deze projecten betreffen de haven (centraal deel) en de Westerval-spoorzone (zuidoostelijk deel).
Bron: Gemeente Enschede

Martin

#14 Bericht door Martin » do sep 22, 2005 8:33 pm

Hmm.. Ik meende dat ergens al eens een haventopic was, kweet alleen niet meer waar die gebleven is.  :oops:

Gebruikersavatar
DBM
Member
Member
Berichten: 464
Lid geworden op: di mar 23, 2004 10:16 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

Enschedese Haven wordt opgeknapt

#15 Bericht door DBM » di sep 27, 2005 9:18 pm

Ik las gister ook in het regionale deel van de Telegraaf dat er vet geinvesteerd gaat worden in de haven.
Deze vernieuwing wordt in gang gezet door ik dacht het Ministerie van Economischezaken. Ook de EU zal met behoorlijke subsidiebedragen over de brug komen.
De bedoeling is naast renovatie, optimalisatie ook een extra stuk aan te leggen. Wie weet hier meer over? Goede zaak lijkt mij, want die haven is al jaren niet verbeterd.

Kunnen ze nu eindelijk mijn idee'tje uitvoeren door het kanaal door te trekken tot aan het volkspark ;) De Parkweg moet er dan maar aan geloven, wat extra groen en recreatie erbij en klaar is kees. Net als in Munster en Enschede is helemaal klaar! :D

Water, dat ontbrak nog!
Laatst gewijzigd door DBM op di sep 27, 2005 9:23 pm, 1 keer totaal gewijzigd.

Robert

Re: Enschedese Haven wordt opgeknapt

#16 Bericht door Robert » di sep 27, 2005 9:21 pm

DBM schreef:Ik las gister in het regionale deel van de Telegraaf dat er vet geinvesteerd gaat worden in de haven.
En daar was joa kats ook al 'n topic over op Enschede-Stad!  ;)

Tsja, ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren. Wat mij betreft maar eens grondig opruimen daar.

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 513
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am
Locatie: Noordoost Twente

#17 Bericht door Acidor » di sep 27, 2005 9:23 pm

Werd tijd  :okay:
Ooh noh

Gebruikersavatar
DBM
Member
Member
Berichten: 464
Lid geworden op: di mar 23, 2004 10:16 am
Locatie: Enschede
Contacteer:

#18 Bericht door DBM » di sep 27, 2005 9:24 pm

Tja ik heb de tekst al ietsie aangepast. Ging die hier nu automatisch onder of was jij zo snel?

Robert

#19 Bericht door Robert » di sep 27, 2005 9:27 pm

Ik ben zo snel! Wat denk je wel niet?  ;)

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1422
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

#20 Bericht door Vincent1971 » wo sep 28, 2005 12:48 am

Van mij mogen ze dat kanaal doorverbinden met het mittelland kanaal :)
Een goed begin heeft geen einde

Plaats reactie