Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Binnensingelgebied: De Laares (gehele project)

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Binnensingelgebied: De Laares (gehele project)

#1 Bericht door Winus » za apr 24, 2004 7:13 pm

Echt veel informatie hierover hebben we nog niet op onze site staan, nou ja informatie is er wel, maar fatsoenlijke impressies ontbreken. Het schijnt dat ze dit jaar eindelijk gaan beginnen.

Achtergrondinfo:
De binnenstedelijke arbeiderswijk de Laares is door de gemeente Enschede aangewezen als stadsvernieuwingsgebied. De staat van het woningbestand, voor het merendeel sociale woningbouw uit de jaren '20, is zorgwekkend en het voorzieningenniveau in de wijk is de laatste jaren sterk gedaald. Bureau B+B uit Amsterdam heeft in opdracht van de gemeente een stedenbouwkundig plan opgesteld dat als leidraad moet dienen voor de vernieuwing van de Laares. De uitvoering van de plannen gaat zo'n tien jaar duren, er zijn zeven planfasen die na elkaar uitgevoerd zullen worden. Het plan laat ruimte voor veranderende inzichten, dit vanwege de lange tijd die de realisatie van de plannen zal beslaan.
De speerpunten van het plan zijn het vervangen van de verpauperde sociale woningbouw in het oosten van de wijk, het toevoegen van koopwoningen in de duurdere categorieën, een reconstructie van het stratenplan en het opkrikken van het voorzieningenniveau. Omdat de wijk dichtbij het centrum ligt, zal in hogere dichtheden dan voorheen in de Laares normaal waren, gebouwd worden.
Kenmerkend voor de nieuwe opzet van de wijk is dat de karakteristieke oost-west lopende straten de dragers van de wijk gaan worden. De Laaresstraat wordt doorgetrokken naar de Laaressingel en wordt na de Oosterstraat, Leliestraat en Tulpstraat de vierde oost-west-as. Langs de straten vormen huizen en appartementen strakke, stedelijke gevelwanden. In de gebieden tussen deze bebouwing is ruimte voor 'wonen in tuinen', vrijstaande woningen, uitgevoerd als vrijstaande huizen of appartementen met een maximale bouwhoogte van 4 bouwlagen.
Tenslotte zijn er een vijftal pleinen gedacht, waarop appartementen en/of bedrijven komen. De pleinen liggen verspreid door de wijk, de gebouwen die erop worden gebouwd hebben allemaal een bijzonder karakter en hebben een hoogte van 4 á 5 bouwlagen. In totaal zullen er in de Laares 843 woningen verrijzen, waarvan de helft in het goedkope marktsegment.


Plaatje:
Afbeelding

Maquette:
Afbeelding

Impressie (heel vaag)
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Winus op za jun 25, 2005 11:30 am, 2 keer totaal gewijzigd.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#2 Bericht door Winus » za apr 24, 2004 7:15 pm

Bron: TC Tubantia

Nog dit jaar start nieuwbouw Laares
ENSCHEDE - Nieuwbouw in de Laares lijkt eindelijk dichterbij te komen. De Wijk Ontwikkelings Maatschappij (WOM) wil de tweede helft van dit jaar beginnen met de bouw van woningen.

Een mogelijke kink in de kabel is een actie van de Wijkcommissie Laares. Deze commissie stemt niet in met het voorbereidingsbesluit dat het college van Burgemeester en Wethouders wil nemen. Dat voorbereidingsbesluit is nodig om de bouwvergunning te krijgen.
Als de politiek niet akkoord gaat met het voorbereidingsbesluit, loopt stadsvernieuwing in de Laares twee jaar extra vertraging op. Voorzitter Jeanet Mourik van de wijkcommissie legt uit dat ze het oneens is met het voorbereidingsbesluit omdat er nog veel onduidelijkheden in de WOM-plannen zitten.
‘We weten niet hoeveel en waar plantsoenen en speelvoorzieningen komen. We zijn boos dat er zo weinig sociale huurwoningen komen. 450 huurhuizen gaan tegen de vlakte, er komen maar dertig eengezinswoningen terug. Dat strookt niet met de belofte aan de Laares-bewoners dat iedereen terug mag komen’, stelt Mourik.
Wethouder A. Le Loux vindt dat de wijkcommissie om de tafel moet met de ambtenaren om nog eens extra uitleg te krijgen over wat er precies staat te gebeuren.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#3 Bericht door Winus » vr okt 29, 2004 3:31 pm

Bron: TC Tubantia

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dertien jaar sleutelen aan veelheid van plannen voor half gesloopte wijk
Nieuwbouw Laares start in voorjaar 2005

ENSCHEDE - Na dertien jaar steggelen start in mei/juni de bouw van nieuwe huizen in de inmiddels half gesloopte wijk De Laares. In de zomer van 2006 kunnen de bewoners erin. Dat verwacht wijkontwikkelingsmaatschappij Laares Beheer.


De twee gebieden die vrijwel gelijk worden aangepakt zijn het noordelijk deel tegen de Laaressingel aan en het deel tussen de Oosterstraat en de Laaresstraat. Hier komen 150 woningen. Het gaat om vijftig rijtjeshuizen,veertig twee-onder-een-kappers, dertig vrijstaande huizen en twee appartementencomplexen met in totaal dertig woningen voor vijftigplussers.

Opmerkelijk is een doortrekking van de Begoniastraat naar de Minkmaatstraat, met aan weerszijden nieuwbouw.
Op de hoek Minkmaatstraat-Zwanensteeg waar sinds enkele jaren een hondenspeelveld ligt, verrijst een appartementencomplex van vier etages.
Onder meer langs de Lelie- en Tulpstraat komen gevarieerde rijtjeswoningen met hier en daar spitse gevels.

Koopwoningen
Het gaat in de nieuwe Laares voornamelijk om koopwoningen (zeventig procent); de rest is huurwoning. De koopprijzen variëren tussen 150.000 en 260.000 euro. De verkoop start volgende maand en gaat gepaard met een campagne die het imago van de Laares moet opkrikken.

Over een lange periode was er louter afbraak en leegloop in de wijk. Niet alleen bewoners ook ondernemers klaagden steen en been. De laatste groep deed onlangs nog een klemmend beroep op de lokale overheid het schip vlot te trekken, wil de wijk niet totaal verpauperen.

Ook de komende maanden zullen onder meer aan de Violen-, Anjelier- en Laaresstraat huizen tegen de vlakte gaan. Maar dan zulen ondertussen de eerste koopcontracten voor nieuwbouw getekend zijn.

In de voormalige supermarkt van Sanders aan de Leliestraat 103 heeft de wijkontwikkelingsmaatschappij Laares Beheer de nu concrete toekomstplannen geëtaleerd.

Laares Beheer is een samenwerking van de woningbouwstichtingen Domijn, Ons Huis en Volion, bouwcombinatie Hegeman Almelo/Nijhuis Rijssen en projectontwikkelingsmaatschappij AM Wonen.

Meer informatie over de nieuwbouwplannen via de website:

http://www.delaares.nl (ook wat plaatjes)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#4 Bericht door Q. » vr okt 29, 2004 3:34 pm

About time.
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#5 Bericht door Winus » vr okt 29, 2004 3:37 pm

Zeker. Leuk om ook de 2 koppen van de krantenberichten te vergelijken. ;)
de kloomp'maj anhoalen

Robert

#6 Bericht door Robert » vr okt 29, 2004 3:46 pm

Hahaha, dat hoort zo. Die dingen schuiven keurig een halfjaar door. :)

Waeske

#7 Bericht door Waeske » vr okt 29, 2004 4:59 pm

De fijne buurt waar ik regelmatig heb gehangen als hangroeppuber.

Momenteel loop je erdoor en geeft het een erg trieste aanblik. Reeds afgebroken gebouwen worden er afgewisseld met dichtgetimmerde deuren en ramen.

lulu de bourgoise
Member
Member
Berichten: 59
Lid geworden op: ma okt 25, 2004 2:18 pm
Locatie: Enschede

#8 Bericht door lulu de bourgoise » vr okt 29, 2004 6:18 pm

Ik heb er 13 jaar met alle plezier gewoont!!!!!!!!! In de leliestraat>>> waren echt gezellige tijden

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#9 Bericht door Winus » wo mar 30, 2005 8:43 pm

Nesteldrang in nieuwe Laares

Wijkontwikkelingsmaatschappij De Laares zet er een tandje bij. De verkoop van de eerste woningen loopt boven verwachting. In juli gaat aan de Rozen- en Tulpstraat de eerste paal de grond in. Voor riante herenhuizen in het groen en een verscheidenheid aan karaktervolle rijtjeshuizen.


De Laares lijkt al kaal geslagen, volgend jaar wacht nog eens ruim 120 woningen rondom de Papaverstraat sloop. Allengs zien huurders om naar een ander onderkomen, in of buiten de wijk. Verhuizen dus. De nesteldrang groeit, bespeuren de bewoners bij elkaar. Dit zijn de nadagen van een oude arbeidersbuurt, in afwachting van een moderne en vooral mooie stadswijk. Juni 2006 is de oplevering van de eerste huizen.

De nieuwe Laares biedt huurders straks slechts beperkte mogelijkheden. Wel krijgen mensen op basis van hun woonduur in de Laares straks voorrang voor terugkeer in de wijk. Dat staat in een sociaal statuut van de woningstichtingen. Goedkope appartementen komen er in elk geval op het huidige hondenspeelveldje aan het begin van de Minkmaatstraat bij de Zwanensteeg en langs de Rozenstraat, tussen Tulp- en Leliestraat.

Het leeuwendeel van de Laares is voor mensen die voor mooi en landelijk wonen bestaat geld willen neertellen. Die keus is vier jaar geleden door woningbouwstichtingen en de gemeente gemaakt. Om letterlijk ruimte voor de nieuwe Laares te maken, moeten soms tientallen goede, krap twintig jaar oude woningwetwoningen het veld ruimen. Dat is het gevolg van die nieuwe insteek, verklaart directeur H. Manschot van wijkontwikkelingsmaatschappij De Laares nuchter. Wervende folders lieten hij en z’n opdrachtgevers de afgelopen maanden rond gaan. Tevreden maakte hij deze week de balans op.

Van de 24 alleenstaande villa’s en twee-onder-een-kappers is de ene helft verkocht, de andere helft is onder optie. concludeert ‘een sterke behoefte aan binnenstedelijk en toch buiten wonen’. De Laares biedt volgens hem een prima alternatief op de nieuwbouw in de Eschmarke. Het duurdere deel in de wijk, direct noordoostelijk van het stadshart, valt in de klasse ‘tuinwonen.’ De nieuwbouw in de ‘Singeles’ sluit goed aan bij de stijlvolle huizen langs de Laaressingel, tussen Minkmaatstraat en Rozenstraat.

Het goedkopere deel van de nieuwbouw in de Laares valt in de klasse ‘buurtwonen’. Het zijn moderne panden die voortborduren op het in een rijtje wonen. Sterk punt is dat ze weliswaar aan elkaar gekoppeld zijn maar elk een eigen (gevel)aanzien hebben. Ze komen op een verhoging te liggen, met een trapje en een bordes ernaar toe.

‘Modern wonen met een knipoog naar het verleden’. De eerste vijftig exemplaren komen volgend jaar klaar in de westelijke zone tussen de Lelie- en Tulpstraat. Tien procent ervan is inmiddels verkocht of in optie, minder in trek dan de dure huizen, beaamt directeur Manschot. Naast sloop en nieuwbouw in de Laares zijn er nog eens circa honderd particuliere huizen die voor woningverbetering subsidie kunnen krijgen.

Vorige week liet de wijkontwikkelingsmaatschappij van de Laares huis-aan-huis een brief verspreiden waarin hij het bouwrijpmaken van de eerste kavels en woonbuurten aankondigde. Leidingen moeten worden verlegd of vernieuwd, rioleringen verbeterd.

De Laares krijgt een apart riool voor regenwater dat via een speciale buis naar de Roombeek, in de gelijknamige wijk, leidt. De nieuwe beekbedding daar eist voldoende wateraanvoer.

Bron: TC Tubantia
de kloomp'maj anhoalen

DrMarten

#10 Bericht door DrMarten » ma aug 15, 2005 3:49 pm

Weet iemand wat de planning is wanneer de Papaverstraat en met name de Begoniastraat gesloopt gaan worden?

Gebruikersavatar
Acidor
Member
Member
Berichten: 567
Lid geworden op: vr mar 04, 2005 11:05 am

#11 Bericht door Acidor » di aug 16, 2005 12:15 pm

Geen idee, maar het liefst vandaag nog.
Ooh noh

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

#12 Bericht door Winus » ma sep 26, 2005 4:44 pm

Ooster Es
Afbeelding
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Q.
Member
Member
Berichten: 1028
Lid geworden op: zo mar 21, 2004 9:03 pm
Locatie: Utrecht

#13 Bericht door Q. » ma sep 26, 2005 4:52 pm

Nice!
Je kan Q uit Twente halen, maar je kan Twente nooit uit Q halen.

INVISIBLE

#14 Bericht door INVISIBLE » ma sep 26, 2005 6:11 pm

Vind het ook een mooi ontwerp .

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 473
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#15 Bericht door imzadi » ma sep 26, 2005 6:13 pm

tja... ik weet het niet. Ziet er zo standaard uit. Niet dat ik het echt lelijk vind, maar ik ben ook zeker niet onder de indruk.

Martin

#16 Bericht door Martin » ma sep 26, 2005 7:04 pm

Heeft wel wat weg van Quatre Mains.

Gebruikersavatar
Errik
Member
Member
Berichten: 2447
Lid geworden op: ma mar 15, 2004 1:24 pm
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

#17 Bericht door Errik » di okt 18, 2005 2:30 pm

Actie voor behoud 78 woningen in Laares

Volgens draaiboek neemt woningstichting Ons Huis in 2010 een besluit over sloop of behoud van 78 huizen aan de Lelie-, Meidoorn-, Tulpstraat en Laaressingel. De bewonerscommissie wil dat niet afwachten en komt in touw voor behoud van het complex uit de jaren dertig. Er volgt nog een enquête waarin de bewoners zich over het behoud en eventuele renovatie kunnen uitspreken. Inmiddels heeft de Huurdersbelangenvereniging ‘De Wönners’ het idee ondersteund.


Meer...
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Goed initiatief! Er word naar mijn idee wel erg rigoureus gesloopt in de Laares. Er staan wel wat beeldbepalende pandjes tussen namelijk. De rijen aan de Singel zijn bouwtechnisch best in orde, lijkt me. De gevelwand daar is karakterstiek en sloop zou de eenheid van de singelbebouwing aantasten.
De woningen langs de Laaressingel zijn niet minder waardevol dan de "Wachters van Roombeek".
From feudal serf to spender
This wonderful world of purchase power

Martin

#18 Bericht door Martin » di jan 10, 2006 6:23 pm

08-01-2006

ENSCHEDE - In opdracht van Woningcorporatie Domijn start bouwbedrijf Reinbouw eind februari 2006 met de bouw van een appartementencomplex in de Enschedese wijk de Laares. Het appartementencomplex wordt gebouwd aan de Tulpstraat en de Leliestraat en bestaat uit 41 appartementen. De zeer ruime appartementen, het kleinste appartement is ca. 85m2 en het grootste appartement ca. 110m2, zijn specifiek bestemd voor senioren (50+). Woningcorporatie Domijn wil in 2006 zo snel mogelijk starten met de verhuur van de appartementen zodat de toekomstige bewoners eventuele wensen in een zo vroeg mogelijk stadium kenbaar kunnen maken. Alle appartementen worden verhuurd via de sociale huur.

In het appartementencomplex worden, naast de 41 ruime appartementen, een centrale ontmoetingsruimte en een scootmobiel ruimte op de begane grond gerealiseerd. Daarnaast wordt het complex uitgerust met een binnenhof voorzien van een riant buitenterras en voldoende parkeerplaatsen. De appartementen worden door Domijn tevens aangesloten op het glasvezelnetwerk van CasaNet. Deze breedbandverbinding, de opvolger van internet via kabel of adsl, biedt bewoners vele extra’s zoals voordelig telefoneren en snel internetten tegen een voordelig tarief.

Domijn verwacht de appartementen in het derde kwartaal van 2007 op te kunnen leveren. De nieuwbouw van dit appartementencomplex maakt onderdeel uit van het grootschalige herstructureringsproject in de wijk de Laares onder begeleiding van de Wijkontwikkelings-maatschappij De Laares (WOM).


http://www.domijn.nl

Gebruikersavatar
imzadi
Member
Member
Berichten: 473
Lid geworden op: ma mar 22, 2004 12:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

#19 Bericht door imzadi » di jan 10, 2006 6:34 pm

De zeer ruime appartementen, het kleinste appartement is ca. 85m2 en het grootste appartement ca. 110m2, ....
Het is maar wat je zeer ruim noemt. 90 tot 100 vierkante meter is tegenwoordig redelijk standaard. Een beetje luxe appartement beschikt al gauw over 120 of meer vierkante meters aan oppervlakte...

Bata4

#20 Bericht door Bata4 » di jan 10, 2006 7:23 pm

Op zich ben ik het over het woonoppervlak met je eens. Ik las alleen dat het gaat om appartementen in de sociale huursfeer, zeg maar onder de huursubsidiegrens. Dan vind ik het nog gaan. Wel hadden ze dat iets beter moeten omschrijven.

Plaats reactie