Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Stationsomgeving: Stationsplein

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Boriq
Member
Member
Berichten: 93
Lid geworden op: vr nov 18, 2016 7:02 pm

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#601 Bericht door Boriq » zo aug 11, 2019 1:14 am

Kruising is mooi geworden, maar dat zal straks in ochtendspits zeer druk worden op de kruising met alle studenten op de fiets die in het centrum wonen en naar de Universiteit moeten en nu moeten wachten op het verkeer vanaf de Raiffeisenstraat.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17348
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#602 Bericht door Arie » di sep 17, 2019 9:22 am

Stationsgebied Enschede krijgt flinke metamorfose
Gepubliceerd: Maandag 16 september 2019 20:28

Stationsgebied Enschede krijgt flinke metamorfose
Een woontoren van tachtig meter als een nieuwe blikvanger, een nieuwe entree van het station, nieuwe woningen dicht bij het centrum: de omgeving van het stationsgebied gaat de komende twintig jaar op ongekende wijze op de schop.

Trots en tevreden laat Jeroen Diepemaat het document Centrum Kwadraat - Nog meer Enschede, nog meer vernieuwing zien. Maar bijna meteen komt hij met een voorbehoud. „Dit is geen doortimmerd businessplan”, zegt de Enschedese wethouder over de ideeën voor Centrum Kwadraat, het stadsvernieuwingsplan dat na het al lopende megaproject De Kop (Boulevard 1945 en omgeving) tot een tweede stedelijke metamorfose van Enschede moet leiden.

Nieuwe entree
Een greep uit de plannen voor Centrum Kwadraat: een gerenoveerd Stationsplein dat een herkenbare en aantrekkelijke verbinding met het stadscentrum vormt. Een nieuwe entree van het station aan de noordzijde. Een autoluwe Molenstraat. Achthonderd woningen die zijn of worden gerealiseerd. De opknapbeurt van de Raiffeisenstraat. Nieuwe woonvormen met een woontoren van vele tientallen meters als iconische blikvanger op de plek waar nu nog de brandweerkazerne staat.

Het project staat of valt met geld. Veel geld dat het armlastige Enschede niet heeft. „Dit is vooral een droom waarvan ik hoop dat-ie over vele jaren is gerealiseerd. Dat kan al met al zo twintig jaar in beslag nemen”, zegt Diepemaat over de totale beoogde gebiedsontwikkeling. Die moet vorm en inhoud krijgen via publiek-private samenwerkingen en afzonderlijk uit te werken deelplannen.

Het is dus de vraag wanneer de gedaanteverwisseling van de in Centrum Kwadraat omgedoopte spoorzone gestalte krijgt. „Voor een deel zijn we vooral aan de randen van het gebied al bezig”, zegt Diepemaat. „Zie de woningbouw die al is voltooid of in gang gezet. Het is nu zaak mensen te verleiden om mee te gaan doen: particulieren, projectontwikkelaars, beleggers. Dat is het verschil met vroeger: toen ontwikkelde je dat doortimmerde businessplan en begon je gewoon.”

Talent
Centrum Kwadraat is de verbindende schakel tussen andere sociaal-economische hotspots, zoals het innovatieve bedrijventerrein Technology Base, Kennispark Twente en de Kop. Het project dient hetzelfde doel. „Dat is het aantrekken en vasthouden van talent door het vernieuwen en aantrekkelijker maken van de stationsomgeving”, verwoordt Diepemaat de missie van het college.

Die omgeving van het station behoeft een facelift. „Vooral in de publieke ruimten, waar we als gemeente de verantwoordelijkheid voor dragen, ligt wel een opgave”, zegt Diepemaat. Zo is onder het plein bij het busstation een nieuwe parkeergarage voorzien en zijn ook beide gedeelten van het Stationsplein zelf aan een fris gezicht toe. Daarnaast komt er een nieuwe entree van het station, met een voetgangerstunnel aan de noordkant.

Wladiwostok
Diepemaat: „Neem het Stationsplein als je de trap afkomt richting busstation. Dan heb je toch een beetje het idee dat je in Wladiwostok loopt. Dat kan veel uitdagender en mooier. Dat geldt ook voor het plein richting stad. Dat kan, nee moet, nog veel duidelijker en aantrekkelijker de verbinding gaan worden met het centrum. Het kan niet zo zijn dat een onbekende het station uitloopt en moet vragen waar de binnenstad eigenlijk is. Datzelfde idee hebben we met de nieuwe ingang die we aan de noordkant willen. Voor mensen die vanaf de Deurningerstraat komen, zeg maar vanuit de richting Technology Base, moet het duidelijk zijn dat je het station nadert.”

Hoewel het Centrum Kwadraat het aangezicht van de stad onmiskenbaar gaat veranderen, houdt het stadsbestuur aandacht voor het behoud van de cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en elementen in het gebied, bezweert de wethouder. „We streven naar betere bereikbaarheid, meer duurzaamheid en meer leefbaarheid”, zegt hij. Moderne architectuur en oude panden moeten elkaar aanvullen. „Daarover onderhouden we nauw contact met Het Oversticht”, zegt de wethouder over de Overijsselse instelling die door een onafhankelijke bril naar de leefomgeving kijkt. „Neem de plek van de brandweerkazerne. Daar laten we de blustoren staan. Die gaan we mooi inpassen in dit plan.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, artist impression: Gemeente Enschede
bron: http://enschede.1twente.nl/stationsgebi ... em?1142923
Bijlagen
Stationsgebied Enschede krijgt flinke metamorfose.jpg
waardevol

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1643
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#603 Bericht door Twekkelerveld » di sep 17, 2019 9:40 am

Ik vind het erg mooi dat ze het willen, maar eigenlijk heb je niets aan dit bericht. Alles is afhankelijk van geldschieters en de gemeente moet de komende tijd alleen maar meer gaan bezuinigen. Ik ben bang dat dit vrij kansloos is. Een mooie toren op de plek van de brandweerkazerne zou wel heel mooi zijn.

Dimitri91
Member
Member
Berichten: 120
Lid geworden op: ma feb 26, 2018 8:13 pm

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#604 Bericht door Dimitri91 » di sep 17, 2019 10:41 am

Ben al lang blij dat er ambitie word getoond op deze manier.
Er word wel gezegd, dat investeerders de stad steeds beter weten te vinden.

Alles is wel afhankelijk van hoe populair de stad is onder investeerders. Kop Boulevard is rond de 150 miljoen euro.
Een toren, zal een stuk goedkoper zijn. De omvang van de rest van de visie, kan ik moeilijk inschatten.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17348
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#605 Bericht door Arie » di sep 17, 2019 4:44 pm

Mooi dat ze in het ontwerp de slangentoren van de brandweerkazerne laten staan.
waardevol

Sunny
Member
Member
Berichten: 572
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#606 Bericht door Sunny » di sep 17, 2019 11:27 pm

De ambitie is inderdaad mooi en nu maar hopen dat er voldoende investeerders zijn. En dat de gemeente genoeg geld bij elkaar weet sprokkelen om alle plannen (die nu nog ontbreken) om alles te kunnen uitvoeren.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17348
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#607 Bericht door Arie » di mei 26, 2020 7:29 pm

SPACEBAR opent op 1 juni met terras op Stationsplein in Enschede
Gepubliceerd: Dinsdag 26 mei 2020 15:23
Marjon Kok | Tubantia

SPACEBAR opent op 1 juni met terras op Stationsplein in Enschede
Een nieuwe horecagelegenheid in Enschede opent maandag 1 juni haar deuren met een nieuw terras op het Stationsplein. SPACEBAR is een mix van horeca en (media)kunst.

De ‘SPACEBAR, Best Beers and Damn Good Coffee’, is onderdeel van de nieuwe creatieve broedplaats WARP TECHNOPOLIS, het enorme pand aan het Stationsplein dat door diverse partners uit kunst, cultuur, onderwijs en bedrijfsleven momenteel wordt ontwikkeld tot een regionale broedplaats voor creatieve technologie. De SPACEBAR, is ingericht en vormgegeven door lokale kunstenaars, zoals Jelle de Graaf en ViaOral. De kaart voert internationale speciale bieren op tap, fles en blik, maar SPACEBAR is meer. Het biedt doorlopend exposities met mediakunst, gaming en veel aandacht voor electro en technomusic, vooral van regionaal talent.

Op het terras komt een mix van functioneel traditionele tafels waar 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Maar ook eigenzinnige ‘tafels’ van de Enschedese kunstenaar Jelle de Graaf: verrijdbare kruiwagens voor twee personen, met houders voor glazen en plexiglas voor de afstand. Het terras op het plein wordt aangekleed met parasols, planten en kunstobjecten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Cees Elzenga
bron: http://enschede.1twente.nl/spacebar-ope ... em?1160114
Bijlagen
SPACEBAR opent op 1 juni met terras op Stationsplein in Enschede.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17348
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stationsomgeving: Stationsplein

#608 Bericht door Arie » do dec 02, 2021 1:41 pm

Enschede gaat kantorenbeleid herzien: station en Kennispark zijn hotspots, Zuiderval minder in trek
ENSCHEDE - Het stationsgebied met zijn dynamiek en de omgeving van het Kennispark zijn aantrekkelijke kantoorlocaties waarvoor veel belangstelling bestaat. Andere plekken, zoals de Zuiderval, zijn minder in trek en dwingen de gemeente Enschede tot herbezinning over hoe om te gaan met het kantorenbeleid.

Teun Staal 02-12-21, 11:44
De populariteit van de stationsomgeving en het Kennispark blijkt uit de Kantorenvisie Enschede, een onderzoek naar gunstige en ongunstige kantorenlocaties in de stad door het bureau Buck Consultants International. De bevindingen zullen door het gemeentebestuur worden gebruikt bij de herziening van het Enschedese kantorenbeleid.

Vraag naar kantoren
Dat beleid is aan een forse aanpassing toe omdat de vraag naar kantoren de laatste jaren drastisch is veranderd. Die marktvraag is op sommige plekken door de toename van het thuiswerken niet alleen teruggelopen, ook stellen gebruikers van kantoren vandaag de dag andere eisen aan de kwaliteiten en eigenschappen van hun werkplek.

„Een kantoor is tegenwoordig veel meer een ontmoetingsplek in een aantrekkelijke omgeving”, zegt de Enschedese wethouder Jeroen Diepemaat in een toelichting op het onderzoek van Buck. De coronacrisis heeft de verkoop of verhuur vraag van nieuwe kantoorruimte daarnaast drooggelegd. „We hebben de laatste twee jaar in feite geen vierkante meter aan de man gebracht”, weet Diepemaat.

Leegstand
Enschede telt met de stationsomgeving, Stadsweide (de omgeving van Saxion), het Kennispark, de Zuiderval (richting Van der Valk) en Roombeek vijf grote locaties waar meer dan de helft van de kantoren is gevestigd. De voorraad bedraagt ruim 457.000 vierkante meter, de leegstand zit op dit moment op 52.700 vierkante meter. Die leegstand is de laatste vijf jaar met zo’n 35 procent afgenomen. Die trend is vooral het gevolg van het feit dat veel kantoren aan de voorraad zijn onttrokken en niet langer als zodanig meer worden gebruikt.

De toekomstige vraag naar kantoren wordt vooral bepaald door de behoefte aan aantrekkelijke locaties met een ‘mix aan functies’ die de mogelijkheid bieden tot ‘ontmoeten en interactie’. Ook moeten kantoren ‘multifunctioneel’ zijn, zo omschrijft onderzoeksbureau Buck de wensen van de markt.

Beperkt aanbod
Die eisen maken het station en wijde omgeving en het Kennispark geliefd. Buck signaleert echter ook dat het aanbod aan kantoorruimte binnen het gewilde stationsgebied (inclusief Stadsweide) beperkt is. Het advies is dan ook om hier in te zetten op multifunctionele kantoren voor met name kleinere bedrijven. Voor het Kennispark is de aanbeveling om vooral kennisinstellingen en -bedrijven aan te trekken.

Naast Roombeek, waarvoor het perspectief ‘minder gunstig’ is, staat de gemeente bij de Zuiderval (‘ongunstig’) voor een lastige opgave. Het gebied daar kent een leegstand van 7000 vierkante meter, waarvan 6000 in één pand aan de Wethouder Beversstraat. Volgens Buck zullen functionele locaties aan in- en uitvalswegen de belangstelling van de markt sterk zien teruglopen.

Inspelen
Diepemaat: „We moeten kijken hoe we inspelen op de ontwikkeling aan de Zuiderval. Hoe gaan we om met de ruimte die daar nu nog beschikbaar is? Zien we in toekomst iets in de overgang naar woningen of een andere invulling van de gebouwen; voor dat dat soort vragen is het nu nog te vroeg.”
bron: https://www.tubantia.nl/enschede/ensche ... ~a8063229/
Bijlagen
Impressie van de beoogde nieuwe stationsomgeving, die een populaire kantorenlocatie is.jpg
Impressie van de beoogde nieuwe stationsomgeving, die een populaire kantorenlocatie is.jpg (132.51 KiB) 350 keer bekeken
waardevol

Plaats reactie