Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Zuiderval (gehele project)

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
S.Hilgerink
Member
Member
Berichten: 20
Lid geworden op: di jul 01, 2008 11:14 am
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#621 Bericht door S.Hilgerink » vr dec 16, 2011 2:26 pm

En het gaat nu hard met de bouw. Hoogste punt ongeveer bereikt.
Bijlagen
IMAG0320.jpg
PWC
IMAG0320.jpg (208.05 KiB) 4930 keer bekeken
Nem 't leaven nich te zwoar, iej komt der toch nich leavend oet.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14471
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#622 Bericht door Arie » wo jan 04, 2012 4:43 pm

D66 wil duidelijkheid over aantal bouwclaims

woensdag 04 januari 2012

ENSCHEDE - Hoeveel bouwclaims hangen de gemeente eigenlijk nog boven het hoofd? Die vraag stelt fractievoorzitter Evert Westerbeek (D66) naar aanleiding van de schadeclaim van Heijmans.

Die claim (2,2 miljoen euro) wil het college deels betalen door uit de reserve voor parkeren in Roombeek 750.000 euro te halen. Die stap kan betekenen dat hier de bouw van de geplande parkeergarage en de twee kantoortorens moeten worden geschrapt. En daarmee loopt Enschede tegen een nieuw probleem op: een bouwclaim van Te Pas Bouw.

Het is de tweede keer binnen een paar maanden dat Westerbeek stuit op een voor hem onbekende bouwclaim. Bij de bespreking van de plannen voor de Zuiderval is duidelijk geworden dat er in het verleden harde afspraken zijn gemaakt door de gemeente met BAM. Die claim heeft tot gevolg dat er met voorrang gebouwd moet worden in het Janninkkwartier, tussen Zuiderval en Cromhoffsbleekweg. Het gaat dan met name om huisvesting voor studenten. Het gevolg is dat Stadsweide (Saxion en omgeving) moet wachten.
bron: http://www.tctubantia.nl/regio/enschede ... claims.ece
Bijlagen
janninkkwartier2_2249203q.jpg
Het Janninkkwartier krijgt voorrang. Volgt daardoor opnieuw een claim? Foto: Michel Hasselerharm
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14471
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#623 Bericht door Arie » ma jan 09, 2012 4:23 pm

update nieuwbouw Rabobank 09-01-2012
Bijlagen
2012 021.JPG
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14471
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#624 Bericht door Arie » ma jan 09, 2012 4:26 pm

update nieuwbouw PWC 09-01-2012
Bijlagen
2012 024.JPG
2012 023.JPG
2012 022.JPG
De stadsfotograaf zonder grenzen

Rooy
Member
Member
Berichten: 163
Lid geworden op: ma nov 19, 2007 4:50 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#625 Bericht door Rooy » ma jan 09, 2012 8:04 pm

Beide gebouwen vind ik zeer saai. Van het Rabobank gebouw vind ik het nog wel leuk dat de hoge kant dicht aan de weg staat. Dat PWC gebouw vind ik :cry: De smalle ramen van de tekening blijken ook nog eens optisch bedrog te zijn als ik de bouwplaatjes zo zie.

Wat heb ik toch met gebouwen van vier bouwlagen? Daar heb ik iets tegen. Drie en vijf of hoger is wèl oke.

Berealste

Re: Zuiderval (gehele project)

#626 Bericht door Berealste » ma jan 09, 2012 8:41 pm

OEF!!!! :(

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Zuiderval (gehele project)

#627 Bericht door Winus » wo jan 11, 2012 9:01 pm

Zeg dat wel, beetje kansloos.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Zuiderval (gehele project)

#628 Bericht door Winus » za jan 21, 2012 10:15 pm

Isoleren is de beste investering
Met het appartementengebouw Kotmanpark in Enschede zetten AM en woningcorporatie De Woonplaats een nieuwe stap in de richting van de ontwikkeling van energieneutrale gebouwen. Woningcorporatie De Woonplaats streeft er zelfs naar om in 2015 energieneutrale huurhuizen te bouwen.


De opdracht was een heel energiezuinig woongebouw te maken, liefst zelfs energie-nul met een EPC van 0,48 en een CO2-reductie van minimaal 45 procent. Energie-nul was bij het woongebouw Kotmanpark echter niet aan de orde, omdat het dakoppervlak van het gebouw te klein was voor voldoende PV-panelen. Technisch Adviesbureau Crone was vanaf het begin bij de ontwikkeling betrokken. Hans Crone: “Om energiezuinigheid te bereiken kun je of de warmtevraag verminderen of het opwekkingsrendement verbeteren. Allebei doen wordt meestal te duur. Bovendien, als je door een goede bouwkundige situatie nog maar heel weinig energie nodig hebt, verdien je maar heel weinig terug met de aanleg van dure installaties.”

Volgens Crone is het perfect isoleren van woningen dus de beste strategie. Voor kantoren ligt het genuanceerder. Maar een feit blijft dat een goed geïsoleerd gebouw minimaal 50 jaar meegaat, terwijl installaties het hooguit 20 jaar volhouden en bovendien vaak al veel eerder worden ingehaald door nieuwe technieken.

“Een woning heeft een constante temperatuur van tussen de 18 en 22 graden Celsius. Met verwarmen moet je het warmteverlies door de schil en als gevolg van ventilatie en tocht compenseren. Als je een gebouw heel goed isoleert, is het warmteverlies erg klein en heb je nog maar weinig energie nodig. Die kun je dan voor een groot deel halen uit de gratis warmte die de zon genereert, alsmede aanwezige personen, apparatuur, verlichting, etcetera.”

Oriëntatie op zuid
Uitgangspunt bij de ontwikkeling van het appartementengebouw in het Kotmanpark was dus warmtevraagbeperking. Er is met bouwkundige maatregelen maximaal ingezet op het beperken van de energievraag voor zowel de verwarming als de koeling. Dit had mede invloed op de vorm van het gebouw. De eerste stap was de 54 appartementen in een zo compact mogelijk gebouw te combineren om een zo gunstig mogelijke verhouding tussen gebruiksoppervlak en verliesoppervlak te verkrijgen. Dit is overigens ook een maatregel die een gebouw goedkoper maakt. Een volgende stap was het kiezen van de oriëntatie. Die is pal zuid omdat dat de meeste warmtewinst oplevert in de winter, terwijl er in de zomer door de hoge zonnestand minder warmte de woning binnenkomt dan bij een oost- of westgeoriënteerde gevel. De zon is gemakkelijker buiten te houden met een klein overstek. Ook deze maatregel kost geen extra geld. Maar het ging wel ten koste van het eerste ontwerp van de architect die aan een gebogen gebouw dacht. Ook zijn de ramen in de kopgevels minimaal gehouden, hetgeen invloed had op de plattegrond. Om optimaal te profiteren van de zon is de woonkamer aan de zuidgevel gesitueerd; de slaapkamers liggen op het noorden, aan de galerij, en blijven zo het koelst.

Passief-schil
Het gebouw heeft een buitenschil met een Rc-waarde tussen de 7 en 10 m2K/W, optimale kierdichting door dubbele aanslagen van de bewegende delen in de puien en geïsoleerde buitendeuren en drielaagse beglazing in isolerende kozijnen. Daarmee voldoen de appartementen aan de isolatie-eisen van het Duitse passiefhuis. Toch krijgen de woningen niet het bijbehorende keurmerk. De warmtevraag op jaarbasis mag dan namelijk niet boven de 15 kWh per vierkante meter uitkomen. Dat lukt alleen door balansventilatie toe te passen.

De Woonplaats heeft ten behoeve van het wooncomfort echter gekozen voor ventilatie met natuurlijke toevoer via drukgeregelde raamroosters en mechanische afvoer. Behalve dat dat prettiger is voor de bewoners, zou met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning de woning een groot deel van het jaar te warm worden, waardoor de neiging ontstaat om ramen te openen. Dan is de energie alsnog verdwenen.

Geen aardgas
De warmte uit de ventilatielucht van badkamer, toilet, keuken en woonkamer wordt wel teruggewonnen ten behoeve van warm tapwater. Daarvoor staan er ook zonnecollectoren op het dak. Deze leveren samen met de individuele warmtepompboiler warm tapwater en voorzien het grootste deel van het jaar in de warmtevraag voor de ruimteverwarming. Een elektrisch verwarmingselement in de warmtepompboiler zorgt voor eventuele naverwarming. Gezien de geringe energievraag was het aanbrengen van cv-ketels (met toevoerleidingen, rookafvoer en dergelijke) niet verstandig. Maar er is ook bewust voor gekozen om geen aardgas toe te passen. Elektriciteit kan ook worden opgewekt met zonne-energie, wind of andere duurzame bronnen, waardoor geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Dat scheelt in de CO2-uitstoot.

Er is gekozen voor radiatorverwarming omdat vloerverwarming in deze situatie te traag reageert op eventuele verwarmende zonnestralen en het ook dan weer te warm zou worden met open ramen als gevolg. Gekozen is voor gewone radiatoren, die vanwege de lage watertemperatuur uit de warmtepomp (max. 58 °C) wel iets groter zijn dan normaal. Dat verschil is echter gering, doordat de warmtebehoefte heel klein is.

Bewonersbegeleiding
Vanwege de vernieuwende aanpak heeft SenterNovem in het kader van de UKR-tender (Unieke Kansen Regeling) ‘naar energieneutraal wonen’ een subsidie verstrekt. Het project wordt nog een aantal jaren gevolgd in nauwe samenwerking met de bewoners. Alle woningen hebben een interactief touchscreen in de woonkamer dat inzicht geeft in de energielasten en het gebruik van de woning. Een energieconsulent van De Woonplaats begeleidt de bewoners en adviseert als het energieverbruik tegenvalt. AM heeft daarvoor samen met Cauberg-Huygen een interactieve rekenmethode ontwikkeld. De resultaten worden door SenterNovem gebruikt om duurzame toepassingen in het kader van de UKR-tender te optimaliseren.

Bron: Bouwwereld
Bijlagen
kot2.jpg
de kloomp'maj anhoalen

Rene
Member
Member
Berichten: 588
Lid geworden op: wo nov 11, 2009 1:02 pm

Re: Zuiderval (gehele project)

#629 Bericht door Rene » za jan 21, 2012 11:47 pm

Alleen jammer dat de bewoners (voorlopig) niets merken vanhet financiële voordeel van hun ernergiezuinige appartement. als ik me goed herinner zijn de servicekosten zo hoog dat er voor hetzelfde geld een traditionele woning van kan worden gestookt.

Trouwens even wat anders Winus, als bouwkundige ben jij natuurlijk bekend met Cradle to Cradle (C2C). Een actueel project in Nederland is op dit moment de Floriade 2012 in Venlo. Ik las ook al dat men in Twente betreffende het vliegveld contact had opgenomen met Michael Braungart, een van de bedenkers van C2C.
Wat vind je van deze recycle filosofie die wel wat verder gaat dan dat we tot nu toe gewend zijn?

Rene
Member
Member
Berichten: 588
Lid geworden op: wo nov 11, 2009 1:02 pm

Re: Zuiderval (gehele project)

#630 Bericht door Rene » ma jan 23, 2012 12:37 am

Trouwens, ik lees gisteren in de Tubantia dat dit gebouw (voorlopig) nog helemaal niet zo energiezuinig is. Bewoners komen met hun verbruik veel hoger uit dan verwacht.
Er zijn mensen die ongeveer rond de 8000 kWh electriciteit per jaar zitten. Een kleine wietplantage
schijnt zich ook met een dergelijk verbruik te kunnen meten. Er wordt dan ook naarstig naar oplossingen gezocht door de eigenaar van het gebouw zo spoedig mogelijk op te lossen. Er wordt iemand aangesteld die het verbruik met de bewoners gaat analyseren, wellicht de ketels opnieuw inregelen en zomogelijk tot een besparing van de kosten probeert te komen.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Zuiderval (gehele project)

#631 Bericht door Winus » zo feb 05, 2012 5:23 pm

Hebben ze alles elektrisch of zo? Voor 8000 kWh mag je heel wat verstoken.

C2C ben ik niet zo enthousiast over. Ik vind het een beetje een hype, je kan nou eenmaal niet alles hergebruiken en tegelijkertijd een bepaalde kwaliteit willen behouden. Voor een enkele vrijstaande woning is het misschien leuk, voor grootschalige woning- of utiliteitsbouw zijn er wel betere manieren om te besparen. Daarnaast bestaan er naar mijn weten (ik heb me er niet heel erg in verdiept) nog geen (of slechts enkele) volledige C2C gebouwen en deze zijn nog te nieuw om te kunnen beoordelen of ze na sloop werkelijk volledig hergebruikt kunnen worden. Laten we maar eerst eens zorgen dat onze gebouwen niet meer na 20+ jaar worden afgebroken.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14471
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#632 Bericht door Arie » wo mar 14, 2012 6:32 pm

update nieuwbouw PWC 14-03-2012
Bijlagen
nieuwbouw PWC.JPG
update nieuwbouw pwc.JPG
Laatst gewijzigd door Arie op wo mar 14, 2012 6:35 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 14471
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#633 Bericht door Arie » wo mar 14, 2012 6:34 pm

update nieuwbouw Rabobank 14-03-2012
Bijlagen
update nieuwbouw rabo.JPG
nieuwbouw Rabo.JPG
De stadsfotograaf zonder grenzen

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1958
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Zuiderval (gehele project)

#634 Bericht door Hendrik » wo mar 14, 2012 10:10 pm

We wachten tot de verpakking er af gaat.
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
S.Hilgerink
Member
Member
Berichten: 20
Lid geworden op: di jul 01, 2008 11:14 am
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#635 Bericht door S.Hilgerink » vr mar 23, 2012 9:11 am

En nu wordt er alweer begonnen met nieuwbouw, naast het te bouwen PWC kantoor. Wie weet hier meer over? Er staat geen bord, niks.
Bijlagen
IMAG0104.jpg
Nem 't leaven nich te zwoar, iej komt der toch nich leavend oet.

Gebruikersavatar
rr1991
Member
Member
Berichten: 953
Lid geworden op: do dec 01, 2005 2:56 pm
Locatie: Auckland, New Zealand

Re: Zuiderval (gehele project)

#636 Bericht door rr1991 » do mar 29, 2012 11:54 am

De zuiderspoorflat gaat tegen de vlakte, mooie locatie voor (wolkenkrabber)hoogbouw :oops:

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1958
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Zuiderval (gehele project)

#637 Bericht door Hendrik » do apr 05, 2012 7:04 pm

Vanmiddag reed ik over de Zuiderval en zag tot mijn verrassing dat men begonnen is met het grondwerk voor het Van der Valk hotel. :banaan:
Wat sas as dós was kaans.

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1296
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#638 Bericht door Twekkelerveld » do apr 05, 2012 7:28 pm

:banaan: Ik zou wel graag bewijs willen zien. :D (foto)

Hendrik
Member
Member
Berichten: 1958
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Zuiderval (gehele project)

#639 Bericht door Hendrik » wo apr 11, 2012 4:12 pm

Vanmiddag even wat foto's geschoten. Is dit bewijs voldoende?
Bij een van de foto's zie je op de achtergrond dat de nieuwbouw van de Rabo uit z'n verpakking komt.
Bijlagen
P1050596.JPG
P1050596.JPG (95.65 KiB) 4220 keer bekeken
P1050597.JPG
P1050597.JPG (94.6 KiB) 4220 keer bekeken
P1050598.JPG
P1050598.JPG (96 KiB) 4220 keer bekeken
P1050599.JPG
P1050599.JPG (95.42 KiB) 4220 keer bekeken
P1050600.JPG
P1050600.JPG (103.11 KiB) 4220 keer bekeken
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
Peter.h
Member
Member
Berichten: 333
Lid geworden op: di dec 15, 2009 12:55 pm
Locatie: Enschede

Re: Zuiderval (gehele project)

#640 Bericht door Peter.h » wo apr 11, 2012 4:24 pm

Zou eens een keer tijd worden.De gasunie had bezwaar aan getekend ivm dat er daar gasleidingen liggen.
As dös wa-s kaans wat sa-s dan meer.

Plaats reactie