Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Sunny
Member
Member
Berichten: 574
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#1 Bericht door Sunny » di aug 17, 2021 8:32 pm

Wonen op oude Polaroidterrein in Enschede: 185 appartementen op plek huidige parkeerplaats

ENSCHEDE - De Performance Factory op het voormalig Polaroid-terrein geldt als een Enschedese hotspot waar cultuur, ambacht, sport, bedrijven en een foodhal samensmelten. Eigenaar Domijn voegt er nu wonen aan toe. Specifiek bedoeld voor jongeren die net afgestudeerd zijn en startende ondernemers.

De corporatie presenteerde dinsdagmiddag de ruwe opzet van een nieuw wooncomplex op de huidige parkeerplaats op de hoek Oldenzaalsestraat en Hoge Bothofstraat. Het is de bedoeling dat er 185 appartementen en 17 woon-werkstudio´s verrijzen, met op de begane grond commerciële ruimten.

„De appartementen zijn voor mensen die alleen of met een partner samenwonen en worden rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd. Bij de woon-werkstudio’s richten we ons op startups”, licht Robin Schoemaker, relatiebeheerder van Domijn, toe. „We willen hiermee een extra impuls geven aan de Performance Factory en ook een bijdrage leveren aan de inspanningen van Enschede om talenten te binden aan de stad.”

Wooncommunity
Het complex krijgt het karakter van een wooncommunity, waarin bewoners activiteiten kunnen ontwikkelen in gezamenlijke ruimten. Schoemaker: „Dit is nu al een plek waar werken, ontmoeten en talentontwikkeling nauw met elkaar verbonden zijn. Daar voegen we wonen aan toe.”

De plannen moeten nog gedetailleerd worden uitgewerkt. „Het gebouw zal qua uitstraling aansluiten op de omgeving”, verzekert Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager van Domijn. „Het wordt een aaneengesloten wooncomplex dat ogenschijnlijk zal bestaan uit zes gebouwen omdat er verschillende woonlagen komen. Die lopen trapsgewijs van zeven lagen af naar twee en drie lagen aan de kant van de Oldenzaalsestraat en Hoge Bothofstraat.”

Flexplekken
Op deze hoek komen behalve de woon-werkstudio’s ook commerciële ruimten met een oppervlakte van 1600 vierkante meter. Oosterbroek: „Die zijn voor flexibele werkplekken, voor netwerkbijeenkomsten en vestiging van bedrijven of maatschappelijke organisaties. Deze ruimten op de begane grond worden zes meter hoog met veel glas. Die transparante vormgeving nodigt hopelijk het winkelend publiek uit een kijkje te nemen, zodat de Performance Factory een verlengde wordt van het centrum.”

De bestemmingsplanwijziging voor het huidige parkeerterrein ligt vanaf begin september gedurende zes weken ter visie bij de gemeente. De komende maanden werkt Domijn de plannen gedetailleerd uit. Schoemaker: „De planning is in januari te starten met de grondwerkzaamheden en medio volgend jaar met de bouw. Het complex kan dan ongeveer een jaar later in gebruik worden genomen.”

Polaroid-terrein
Daarmee wordt in de ogen van Domijn de laatste stap gezet in de ontwikkeling van de Performance Factory. De corporatie is sinds 2006 eigenaar van het voormalige Polaroid-terrein van vijf hectare met daarop vier fabrieksgebouwen. Aanvankelijk met de bedoeling er samen met Ons Huis woningen te bouwen, maar die kwamen niet van de grond vanwege de economische crisis en toenmalige overheidsbeperkingen voor aantallen nieuwe huizen. Schoemaker: „Vanaf dat moment zijn wij aan de slag gegaan met de ontplooiing van commerciële en maatschappelijke activiteiten op het terrein, met als centraal thema talentontwikkeling.”

Sunny
Member
Member
Berichten: 574
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#2 Bericht door Sunny » di aug 17, 2021 8:34 pm

We willen een wooncommunity realiseren op de Performance Factory. Een plek waar werken, wonen, ontmoeten en talentontwikkeling nauw met elkaar verbonden zijn. Bedoeld voor mensen die zichzelf en anderen verder willen brengen in het leven én bewust kiezen voor het wonen in een community. Om de plannen definitief te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig. Voor deze ter visie wordt gelegd bij de gemeente informeerden we vandaag omwonenden en ondernemers uit de buurt op hoofdlijn over de plannen.

De Performance Factory is eigendom van woningcorporatie Domijn. De afgelopen jaren kregen alle gebouwen op het voormalige fabrieksterrein invulling. De laatste stap in het totaalplan is de ontwikkeling van een wooncommunity op de hoek van de Oldenzaalsestraat en Hoge Bothofstraat. We willen hiermee een extra impuls geven aan de Performance Factory. En tegelijkertijd talent boeien en binden aan de stad.

Wooncommunity in hartje Enschede
De manier waarop mensen willen wonen, werken en leven verandert. We willen aan blijven sluiten op de wensen en behoeften van bewoners, óók als dat om nieuwe woonvormen gaat. Daarom werken we plannen uit voor een complex met 185 appartementen en 17 woon-werkstudio´s met op de begane grond commerciële ruimte. De appartementen zijn voor mensen die alleen of met een partner samenwonen (1- en 2-persoonshuishoudens) en worden rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd. Bij de woon-werkstudio’s richten we ons op startups: kleine, nieuwe bedrijven.

Mensen wonen straks samen in een prachtig gebouw in het centrum. De Performance Factory biedt bewoners een bedrijvige, inspirerende omgeving met een foodhal, kunst, cultuur, ambacht, sport én ondernemerschap. We kijken met partijen en ondernemers van de Performance Factory of het mogelijk is om diensten aan bewoners aan te bieden.

Plannen verder uitwerken
De bestemmingsplanwijziging ligt van 2 september tot 13 oktober ter visie bij de gemeente, voordat die wordt vastgesteld. In dit plan is te zien waar het gebouw precies komt te liggen en hoe het er ongeveer uit komt te zien. Ondertussen werken wij onze plannen verder uit. Dit najaar hopen we er een klap op te kunnen geven. Dan worden ook de definitieve plannen gepresenteerd. Daarna kan medio 2022 worden gestart met de bouw.

Je kunt je op dit moment nog niet aanmelden voor een woning.

Boriq
Member
Member
Berichten: 81
Lid geworden op: vr nov 18, 2016 7:02 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#3 Bericht door Boriq » di nov 23, 2021 4:57 pm

In de overleggen van B&W is het deze week gegaan over de invulling van het parkeerterrein: link!

Het lijken 7 blokken te worden, met hoogtes variërend tussen de 3 en 8 verdiepingen, waarbij het hoogste blok grenst aan het gebouw van Domijn/Foodhal. Parkeergelegenheid wordt het dak van de Bouldergym voor gebruikt, geen inpandige garage dus.
Verbeelding:
Afbeelding

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1629
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#4 Bericht door Twekkelerveld » di nov 23, 2021 8:50 pm

Echt een mooie invulling voor die plek, maar wel jammer dat het hoogste gebouw niet aan de Oldenzaalsestraat komt.

Gebruikersavatar
MarcBrugge
Member
Member
Berichten: 52
Lid geworden op: do feb 11, 2016 9:36 pm
Locatie: Enschede

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#5 Bericht door MarcBrugge » wo nov 24, 2021 12:59 pm

Twekkelerveld schreef:
di nov 23, 2021 8:50 pm
Echt een mooie invulling voor die plek, maar wel jammer dat het hoogste gebouw niet aan de Oldenzaalsestraat komt.
Daar ben ik het ook mee eens! ook jammer dat het niet net een tikje hoger wordt ook. Kleine moeite om er nog wat verdiepingen op te bouwen, vooral met de woningnood tegenwoordig... :P

Koos
Member
Member
Berichten: 367
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#6 Bericht door Koos » wo nov 24, 2021 10:06 pm

Ik begrijp alleen niet zo goed hoe ze de toewijzing dan gaan doen?
Het bouwplan gaat uit van het realiseren van woongebouw in meerdere bouwlagen met in totaal 202 woningen, hoofdzakelijk bedoeld voor de doelgroep ‘talent’ en ‘starters’ op de woningmarkt. De doelgroep ‘talent’ bestaat uit pas-afgestudeerden van de Universiteit Twente, de Hogeschool Enschede, ROC, etc. die de Gemeente Enschede, ook vanuit een economisch belang, graag aan de stad wil binden.

Plaats reactie