Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

Informatie en vorderingen.
Bericht
Auteur
Sunny
Member
Member
Berichten: 589
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#1 Bericht door Sunny » di aug 17, 2021 8:32 pm

Wonen op oude Polaroidterrein in Enschede: 185 appartementen op plek huidige parkeerplaats

ENSCHEDE - De Performance Factory op het voormalig Polaroid-terrein geldt als een Enschedese hotspot waar cultuur, ambacht, sport, bedrijven en een foodhal samensmelten. Eigenaar Domijn voegt er nu wonen aan toe. Specifiek bedoeld voor jongeren die net afgestudeerd zijn en startende ondernemers.

De corporatie presenteerde dinsdagmiddag de ruwe opzet van een nieuw wooncomplex op de huidige parkeerplaats op de hoek Oldenzaalsestraat en Hoge Bothofstraat. Het is de bedoeling dat er 185 appartementen en 17 woon-werkstudio´s verrijzen, met op de begane grond commerciële ruimten.

„De appartementen zijn voor mensen die alleen of met een partner samenwonen en worden rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd. Bij de woon-werkstudio’s richten we ons op startups”, licht Robin Schoemaker, relatiebeheerder van Domijn, toe. „We willen hiermee een extra impuls geven aan de Performance Factory en ook een bijdrage leveren aan de inspanningen van Enschede om talenten te binden aan de stad.”

Wooncommunity
Het complex krijgt het karakter van een wooncommunity, waarin bewoners activiteiten kunnen ontwikkelen in gezamenlijke ruimten. Schoemaker: „Dit is nu al een plek waar werken, ontmoeten en talentontwikkeling nauw met elkaar verbonden zijn. Daar voegen we wonen aan toe.”

De plannen moeten nog gedetailleerd worden uitgewerkt. „Het gebouw zal qua uitstraling aansluiten op de omgeving”, verzekert Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager van Domijn. „Het wordt een aaneengesloten wooncomplex dat ogenschijnlijk zal bestaan uit zes gebouwen omdat er verschillende woonlagen komen. Die lopen trapsgewijs van zeven lagen af naar twee en drie lagen aan de kant van de Oldenzaalsestraat en Hoge Bothofstraat.”

Flexplekken
Op deze hoek komen behalve de woon-werkstudio’s ook commerciële ruimten met een oppervlakte van 1600 vierkante meter. Oosterbroek: „Die zijn voor flexibele werkplekken, voor netwerkbijeenkomsten en vestiging van bedrijven of maatschappelijke organisaties. Deze ruimten op de begane grond worden zes meter hoog met veel glas. Die transparante vormgeving nodigt hopelijk het winkelend publiek uit een kijkje te nemen, zodat de Performance Factory een verlengde wordt van het centrum.”

De bestemmingsplanwijziging voor het huidige parkeerterrein ligt vanaf begin september gedurende zes weken ter visie bij de gemeente. De komende maanden werkt Domijn de plannen gedetailleerd uit. Schoemaker: „De planning is in januari te starten met de grondwerkzaamheden en medio volgend jaar met de bouw. Het complex kan dan ongeveer een jaar later in gebruik worden genomen.”

Polaroid-terrein
Daarmee wordt in de ogen van Domijn de laatste stap gezet in de ontwikkeling van de Performance Factory. De corporatie is sinds 2006 eigenaar van het voormalige Polaroid-terrein van vijf hectare met daarop vier fabrieksgebouwen. Aanvankelijk met de bedoeling er samen met Ons Huis woningen te bouwen, maar die kwamen niet van de grond vanwege de economische crisis en toenmalige overheidsbeperkingen voor aantallen nieuwe huizen. Schoemaker: „Vanaf dat moment zijn wij aan de slag gegaan met de ontplooiing van commerciële en maatschappelijke activiteiten op het terrein, met als centraal thema talentontwikkeling.”

Sunny
Member
Member
Berichten: 589
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#2 Bericht door Sunny » di aug 17, 2021 8:34 pm

We willen een wooncommunity realiseren op de Performance Factory. Een plek waar werken, wonen, ontmoeten en talentontwikkeling nauw met elkaar verbonden zijn. Bedoeld voor mensen die zichzelf en anderen verder willen brengen in het leven én bewust kiezen voor het wonen in een community. Om de plannen definitief te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig. Voor deze ter visie wordt gelegd bij de gemeente informeerden we vandaag omwonenden en ondernemers uit de buurt op hoofdlijn over de plannen.

De Performance Factory is eigendom van woningcorporatie Domijn. De afgelopen jaren kregen alle gebouwen op het voormalige fabrieksterrein invulling. De laatste stap in het totaalplan is de ontwikkeling van een wooncommunity op de hoek van de Oldenzaalsestraat en Hoge Bothofstraat. We willen hiermee een extra impuls geven aan de Performance Factory. En tegelijkertijd talent boeien en binden aan de stad.

Wooncommunity in hartje Enschede
De manier waarop mensen willen wonen, werken en leven verandert. We willen aan blijven sluiten op de wensen en behoeften van bewoners, óók als dat om nieuwe woonvormen gaat. Daarom werken we plannen uit voor een complex met 185 appartementen en 17 woon-werkstudio´s met op de begane grond commerciële ruimte. De appartementen zijn voor mensen die alleen of met een partner samenwonen (1- en 2-persoonshuishoudens) en worden rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd. Bij de woon-werkstudio’s richten we ons op startups: kleine, nieuwe bedrijven.

Mensen wonen straks samen in een prachtig gebouw in het centrum. De Performance Factory biedt bewoners een bedrijvige, inspirerende omgeving met een foodhal, kunst, cultuur, ambacht, sport én ondernemerschap. We kijken met partijen en ondernemers van de Performance Factory of het mogelijk is om diensten aan bewoners aan te bieden.

Plannen verder uitwerken
De bestemmingsplanwijziging ligt van 2 september tot 13 oktober ter visie bij de gemeente, voordat die wordt vastgesteld. In dit plan is te zien waar het gebouw precies komt te liggen en hoe het er ongeveer uit komt te zien. Ondertussen werken wij onze plannen verder uit. Dit najaar hopen we er een klap op te kunnen geven. Dan worden ook de definitieve plannen gepresenteerd. Daarna kan medio 2022 worden gestart met de bouw.

Je kunt je op dit moment nog niet aanmelden voor een woning.

Boriq
Member
Member
Berichten: 110
Lid geworden op: vr nov 18, 2016 7:02 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#3 Bericht door Boriq » di nov 23, 2021 4:57 pm

In de overleggen van B&W is het deze week gegaan over de invulling van het parkeerterrein: link!

Het lijken 7 blokken te worden, met hoogtes variërend tussen de 3 en 8 verdiepingen, waarbij het hoogste blok grenst aan het gebouw van Domijn/Foodhal. Parkeergelegenheid wordt het dak van de Bouldergym voor gebruikt, geen inpandige garage dus.
Verbeelding:
Afbeelding

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1706
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#4 Bericht door Twekkelerveld » di nov 23, 2021 8:50 pm

Echt een mooie invulling voor die plek, maar wel jammer dat het hoogste gebouw niet aan de Oldenzaalsestraat komt.

Gebruikersavatar
MarcBrugge
Member
Member
Berichten: 54
Lid geworden op: do feb 11, 2016 9:36 pm
Locatie: Enschede

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#5 Bericht door MarcBrugge » wo nov 24, 2021 12:59 pm

Twekkelerveld schreef:
di nov 23, 2021 8:50 pm
Echt een mooie invulling voor die plek, maar wel jammer dat het hoogste gebouw niet aan de Oldenzaalsestraat komt.
Daar ben ik het ook mee eens! ook jammer dat het niet net een tikje hoger wordt ook. Kleine moeite om er nog wat verdiepingen op te bouwen, vooral met de woningnood tegenwoordig... :P

Koos
Member
Member
Berichten: 637
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#6 Bericht door Koos » wo nov 24, 2021 10:06 pm

Ik begrijp alleen niet zo goed hoe ze de toewijzing dan gaan doen?
Het bouwplan gaat uit van het realiseren van woongebouw in meerdere bouwlagen met in totaal 202 woningen, hoofdzakelijk bedoeld voor de doelgroep ‘talent’ en ‘starters’ op de woningmarkt. De doelgroep ‘talent’ bestaat uit pas-afgestudeerden van de Universiteit Twente, de Hogeschool Enschede, ROC, etc. die de Gemeente Enschede, ook vanuit een economisch belang, graag aan de stad wil binden.

Koos
Member
Member
Berichten: 637
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#7 Bericht door Koos » do jan 20, 2022 6:09 pm

Ik zou het bijzonder vinden als er daadwerkelijk medio 2022 met bouwen gestart wordt! Het tekort aan bouwvakkers is nog niet opgelost.
Voorbereidingen nieuwbouwplanen wooncommunity - deel parkeerterrein Performance Factory gesloten

Het parkeerterrein op de hoek van de Hoge Bothofstraat en de Oldenzaalsestraat wordt vanaf maandag 24 januari buiten gebruik gesteld. Vanaf die periode worden er namelijk verschillende (bodem)onderzoeken verricht.

Automobilisten die momenteel gebruik maken van het parkeerterrein kunnen uitwijken naar het parkeerdek gelegen op gebouw Oost van de Performance Factory. Omwonenden zijn door Domijn per brief geïnformeerd.

We bereiden de komst van een wooncommunity voor op de Performance Factory.
Een plek waar werken, wonen, ontmoeten en talentontwikkeling nauw met elkaar verbonden zijn. Bedoeld voor afgestudeerden en starters op de woningmarkt. Het gaat om 185 appartementen en 17 woon-werkstudio´s met op de begane grond commerciële ruimte.

De Performance Factory is eigendom van woningcorporatie Domijn. De afgelopen jaren kregen alle gebouwen op het voormalige fabrieksterrein invulling. De laatste stap in het totaalplan is de ontwikkeling van een wooncommunity. We willen hiermee een extra impuls geven aan de Performance Factory. En tegelijkertijd talent boeien en binden aan de stad.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19308
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#8 Bericht door Arie » wo jan 26, 2022 7:37 pm

Parkeerterrein Performance Factory moet plaatsmaken voor 202 sociale huurwoningen
21 januari 2022
Charmain Zwijnenberg
parkeerterrein performance factory_
Foto: indebuurt Enschede
Parkeer je je auto weleens op het terrein bij de Performance Factory, om vanuit daar de binnenstad in te wandelen? Dan moet je op zoek naar een nieuwe plek om je bolide neer te zetten. Vanaf maandag 24 januari is het parkeerterrein op de hoek van de Hoge Bothofstraat en de Oldenzaalsestraat buiten gebruik.

Vanaf 24 januari voert de gemeente bodemonderzoeken uit in dat gebied. Woningcorporatie Domijn wil namelijk een wooncommunity op het parkeerterrein realiseren. Een plek waar werken, wonen, ontmoeten en talentonwikkeling samenkomen.

202 nieuwe sociale huurwoningen
Hoe zo’n wooncommunity eruitziet als het aan Domijn ligt? Het gaat om 202 nieuwe sociale huurwoningen. Een complex met 185 appartementen en zeventien woon-werkstudio’s met op de begane grond commerciële ruimte. De appartementen zijn bedoeld voor een- of tweepersoonshuishoudens en worden rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd. Domijn wil na de zomer dit jaar starten met de bouw. Hier lees je meer over dit project.

Parkeren in de buurt
Zondag 23 januari is de laatste dag dat je je auto op het parkeerterrein kwijt kan. Daarna kan je gebruikmaken van het parkeerdek op gebouw Oost van de Performance Factory of de Irenegarage.
zie: https://indebuurt.nl/enschede/nieuws/pa ... en~152120/
Bijlagen
Hoge Bothofstraat 31-49 vanaf Oldenzaalsestraat parkeerterrein Performance Factory vroeger fabriek Polaroid.jpg

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1706
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#9 Bericht door Twekkelerveld » wo jan 26, 2022 7:40 pm

Er staan inmiddels al hekken om het terrein.

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2224
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#10 Bericht door Hendrik » wo jan 26, 2022 9:04 pm

Er zal worden gezocht naar niet ontplofte bommen uit de oorlog. Bij mijn weten zijn daar nooit bommen gevallen.
Wat sas as dós was kaans.

hans
Member
Member
Berichten: 2668
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#11 Bericht door hans » zo jan 30, 2022 4:23 pm

dan zijn ze ook niet ontploft...

Sunny
Member
Member
Berichten: 589
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#12 Bericht door Sunny » zo mar 13, 2022 12:16 pm

Afbeelding

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 19308
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#13 Bericht door Arie » za dec 24, 2022 1:27 pm

Woonruimte op Performance Factory
do 22 dec 2022
Domijn bouwt woningen op de Performance Factory.jpg
Domijn bouwt woningen op de Performance Factory. Foto: b.woesthuis

De bouw van het woongebouw op de Performance Factory is gestart. Domijn gaat er ruim 200 duurzame woningen realiseren. De verwachtte oplevering is begin 2024.

Enschede - Volgens Domijn wordt het een plek waar young professionals en starters op de arbeidsmarkt straks wonen, werken en elkaar ontmoeten.
In opdracht van Domijn bouwt De Groot Vroomshoop in samenwerking met Goossen Te Pas ruim 200 duurzame woningen in het centrum van Enschede. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het project. “Door de eerste werkzaamheden op de bouwplaats lijkt het alsof het woongebouw op traditionele manier wordt gebouwd. Maar schijn bedriegt: na het traditioneel bouwen van de basis van het gebouw door Goossen Te Pas begint het innovatieve, duurzame bouwproces. Want in een fabriek op nog geen 6 kilometer hemelsbreed maakt De Groot Vroomshoop 185 massief houten, kant-en-klare appartementen. Waar de keuken en badkamer zelfs al in zitten. De appartementen worden een klein eindje vervoerd, van de fabriek naar de bouwplaats. Waar ze hun definitieve plek krijgen op de basis. In die basis zijn overigens ook nog eens 17 woon-werkstudio’s te vinden. En kantoor-, praktijk-, of atelierruimtes om de combinatie van wonen en werken te onderstrepen en waar te maken’’, aldus Domijn.

Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager bij Domijn, licht toe: “We nemen als corporatie onze verantwoordelijkheid voor duurzaam bouwen, wonen en leven. Dat is goed voor het klimaat. Maar het levert ook een gezond, comfortabel én energiezuinig thuis op voor onze huurders. Dat laatste draagt ook weer bij aan de betaalbaarheid. Iets waar we natuurlijk altijd rekening mee houden en blijven houden voor onze huurders. In dit project kiezen we daarom heel bewust voor een groot deel kant-en-klare woningen vanuit de fabriek. Dat zorgt voor minder verkeer van en naar de bouwplaats en minder afval. Maar ook voor een relatief snelle en daardoor meer betaalbare bouw. Ook willen we zo veel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruiken. Vandaar de keuze voor massief hout. Dat is een veel minder vervuilende grondstof dan bijvoorbeeld cement. Omdat hout juist CO2 opslaat.”

Het woongebouw verrijst in hartje centrum op de Performance Factory. Daarmee voegt Domijn zo’n 200 woningen toe aan de woningmarkt in Enschede. Pr8 architecten ontwierp een gebouw met verwijzingen naar het industriële erfgoed in Enschede. Oosterbroek: “Een groot deel van de appartementen zijn van massief hout. Een materiaal dat een positieve invloed heeft op de gezondheid van bewoners. En ook nog eens heel goed isoleert. Verder komt in het hart van het gebouw een groene binnentuin. En ook aan de gevels is straks groen te vinden. Dat zorgt voor een fijne leefomgeving waar bewoners elkaar graag ontmoeten. Maar de beplanting zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Daarnaast vangt het regenwater op bij meer extreem weer. Ook plaatsen we zonnepanelen. En we sluiten het gebouw aan op het warmtenet van Ennatuurlijk, wat het meest duurzame van Nederland is. Zo wonen onze huurders straks in een duurzame en energiezuinige woning.” bron: https://www.huisaanhuisenschede.nl/nieu ... ce-factory

Wilma van Ingen, directeur-bestuurder van Domijn vult aan: “We werken als corporatie nauw samen met een groot aantal partijen in de stad, zoals de gemeente, bouwbedrijven, kennisinstellingen, corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Die samenwerking is ook hard nodig om stappen te zetten in de grote vraagstukken die er spelen. De ambitie om talent vast te houden is er daar één van.’’

Gebruikersavatar
Daniela
Member
Member
Berichten: 560
Lid geworden op: zo apr 05, 2015 12:00 am

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#14 Bericht door Daniela » zo dec 25, 2022 3:14 pm

:? Zijn er nou berichten verdwenen uit dit topic?

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3844
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#15 Bericht door enschedeinansichten » ma dec 26, 2022 3:44 pm

Daniela schreef:
zo dec 25, 2022 3:14 pm
:? Zijn er nou berichten verdwenen uit dit topic?
Yep.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Daniela
Member
Member
Berichten: 560
Lid geworden op: zo apr 05, 2015 12:00 am

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#16 Bericht door Daniela » ma dec 26, 2022 4:21 pm

enschedeinansichten schreef:
ma dec 26, 2022 3:44 pm
Daniela schreef:
zo dec 25, 2022 3:14 pm
:? Zijn er nou berichten verdwenen uit dit topic?
Yep.
Waarom :? :o

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3844
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#17 Bericht door enschedeinansichten » ma dec 26, 2022 4:31 pm

Daniela schreef:
ma dec 26, 2022 4:21 pm
enschedeinansichten schreef:
ma dec 26, 2022 3:44 pm
Daniela schreef:
zo dec 25, 2022 3:14 pm
:? Zijn er nou berichten verdwenen uit dit topic?
Yep.
Waarom :? :o
Er was discussie ontstaan die niet op dit forum past. :(
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Daniela
Member
Member
Berichten: 560
Lid geworden op: zo apr 05, 2015 12:00 am

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#18 Bericht door Daniela » ma dec 26, 2022 6:06 pm

Okay bijzonder , nooit eerder meegemaakt op andere fora

Sunny
Member
Member
Berichten: 589
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#19 Bericht door Sunny » di jan 17, 2023 2:38 pm

[Afbeelding
Afbeelding][/img]

hans
Member
Member
Berichten: 2668
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Polaroid terrein; toekomstige bouwplannen.

#20 Bericht door hans » di jan 17, 2023 5:22 pm

wel een beetje vreemd om fietspaden en rijbanen als bouwplaats te gebruiken, veroorzaakt een hoop ongemak voor de verkeersdeelnemers.

Plaats reactie