Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Renovatie Macandra Emmastraat

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Renovatie Macandra Emmastraat

#1 Bericht door Koos » vr jan 15, 2021 9:57 am

Er lijkt weer wat beweging te zijn in de renovatieplannen en daarom maar een eigen topic. Een aantal eerdere berichten en foto's staan hier.

Afbeelding

Vier locaties in omgeving Volkspark

Solidare heeft vier aan elkaar grenzende locaties gekocht in de omgeving van Saxion en het Volkspark. Hoe die worden ontwikkeld is nog onbekend. De vastgoedonderneming wil de locaties liefst tot één geheel maken. De gemeente geeft de voorkeur aan vier zelfstandige projecten.

Macandraflat, Emmastraat. In de volksmond bekend als het verpleegstersflat, omdat er heel lang uitsluitend verpleegsters en artsen in opleiding woonden. Tegenwoordig bestaat de populatie van het drie woontorens omvattende gebouw vooral uit studenten. Er zijn 230 eenpersoons studio's en studentenkamers, dat worden er mogelijk 277. Het complex wordt grondig gerenoveerd, ontdaan van asbest en krijgt onder andere een nieuwe schil ter verduurzaming. De nieuwe huurdersdoelgroep is nog niet bekend, maar in elk geval geen studenten. Mogelijk wel een mix van mensen tussen de 18 en 80 die single zijn en geen koophuis willen. De nu ongebruikte benedenruimtes worden mogelijk omgebouwd tot grote, centrale keukens waar bewoners eventueel samen kunnen koken en elkaar ontmoeten.

Villa Menko, later Hotel Memphis, tegenwoordig hoofdkantoor van IAA-Architecten, Tromplaan 55. IAA Architecten gaat verhuizen naar de voormalige melkhal van Coberco aan de Raiffeisenstraat, die ook door dit architectenbureau wordt ontwikkeld. De huidige kantoorvilla krijgt weer een woonfunctie (huur). Wellicht voor senioren, maar dat is mede afhankelijk van wat de gemeente voor ogen heeft. De tuin van de villa grenst aan die van het Macandraflat.

Particuliere, nu dichtgetimmerde villa, Tromplaan 51. Krijgt mogelijk de functie van kantoor dat de zaken regelt voor de toekomstige bewoners van de villa Menko.

Kringloop Emmastraat 190, de voormalige schoenenfabriek Rommelaar. Het huurcontract van het kringloopbedrijf loopt in 2022 af. Op het terrein komen woningen. Hoeveel en in welke categorie, is punt van overleg met de gemeente.
Laatst gewijzigd door Koos op vr jan 15, 2021 10:10 am, 1 keer totaal gewijzigd.

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#2 Bericht door Koos » vr jan 15, 2021 9:59 am

Bron:
https://www.tubantia.nl/enschede/simon- ... ~a681b19a/

Simon Anter, ventje van Velve, is nu een man van 100 miljoen: ‘Het was niet zo slecht op Velve’

ENSCHEDE - Altijd als hij naar Enschede komt, rijdt hij eerst naar het graf van zijn moeder bij het Syrisch-orthodoxe klooster in Glane. Het geeft hem rust. In het drukke internationale zakenleven blijft Enschede voor Simon Anter zijn ‘thuis’, ook al woont hij nu in Düsseldorf.
Anja Kruise 15-01-21, 09:10

Bij de Duitse multinational Solidare, waar hij directeur voor Nederland is, heeft hij zijn geboorteplaats zelfs op de kaart gezet. Rond de 100 miljoen euro aan investering is gereserveerd voor het gehele gebied bij het Volkspark, waar vier locaties zijn gekocht door het Duitse vastgoedconcern. Totale oppervlakte: 25.000 vierkante meter.

De monumentale villa Menko-Edersheim aan de Tromplaan, het latere hotel Memphis, spreekt het meest tot de verbeelding. Lucratief vanwege de commerciële mogelijkheden, zou je denken. Maar enkel de villa was niet interessant genoeg, zegt Simon Anter. „Als we alleen die hadden kunnen kopen, was het niet doorgegaan. Het zou voor ons een te klein project zijn. Het werd pas interessant toen we ook het Macandraflat konden kopen.”

Diep van binnen is hij trots dat Hotel Memphis is toegevoegd aan de internationale portefeuille van Solidare. „Ik was hier nog nooit binnen geweest. Logisch, want het hotel was voor de sjieke mensen en niet voor jongens van de straat zoals ik.” Nu heeft hij er een kantoor.

Hoewel de plannen voor het voormalige hotel nog helemaal niet duidelijk zijn, staat één ding voor hem vast: „We denken erover om hier woonruimte te creëren voor ouderen, maar juist níet voor de kapitaalkrachtige groep. Het pand is gebouwd door Menko, petje af. Maar het is wel bijna slavernij geweest in zijn fabrieken. Geen enkele arbeider heeft het huis ooit van binnen gezien. Daarom willen we de villa als het ware teruggeven aan de mensen, of hun nazaten, die dergelijke luxe voor een ander mogelijk hebben gemaakt.”

We willen de Men­ko-vil­la teruggeven aan de arbeiders die dergelijke luxe voor een ander mogelijk hebben gemaakt
Simon Anter, directeur Solidare

Als leerling van het Jacobus College ging hij om met een aantal kinderen van bekende ondernemers, onder wie de toenmalige computerfabrikant Herbert Silderhuis. „Tegen zo iemand keek je enorm op.” Bijna dertig jaar later is hij zelf ondernemer en zit hij geregeld om tafel met mensen van hetzelfde kaliber als Silderhuis.
Vastgoed met een waarde van 1 miljard euro

Solidare, gespecialiseerd in het ontwikkelen en beheren van kleine appartementen en studio’s, is in zijn twintigjarig bestaan gegroeid naar 200 medewerkers. Het aangekochte vastgoed in meerdere landen heeft een geschatte waarde van een miljard euro. Gesprekspartners zijn veelal grote verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Drie jaar geleden kwam Simon Anter in dienst van het familiebedrijf Solidare, waarvan zijn neef Zeki Anter CEO is. Daarvóór had hij de hele wereld rondgereisd als adviseur van bedrijven die zaken doen in Azië. De zoon van een Syrisch Orthodox echtpaar dat begin jaren '80 als vluchteling terechtkwam in Velve Lindehof, heeft na zijn studies aan Saxion en de universiteit in Groningen een aardige carrière opgebouwd, evenals de andere kinderen van het gezin. „Ik ben mijn ouders eeuwig dankbaar voor wat ze voor ons hebben gedaan.”

Velve. Hij werd er geboren en woonde er tot 2012 toen hij trouwde en het ouderlijk huis verliet. Gemakkelijk was het leven voor Syrisch Orthodoxe vluchtelingen in de Enschedese volkswijk niet. „De integratie ging moeizaam. Wij spraken de taal nog niet. Niemand accepteerde of waardeerde ons. Er waren veel vooroordelen, maar niemand die ons iets vroeg.”
‘Pas je maar aan, zeiden mijn ouders’

Veel geloofsgenoten die in dezelfde situatie zaten, wilden liever bij elkaar in de buurt wonen en verhuisden in groten getale naar Enschede-Zuid. De ouders van Simon kozen niet voor de gemakkelijkste weg. „Dat wilden ze per se niet. Pas je maar aan, zeiden ze tegen ons.”

Anders dan het merendeel van de Syrisch Orthodoxe gemeenschap, is ook dat het gezin zich aansloot bij de gereformeerde kerk. „Je wordt gevormd door je omgeving. Daar ben ik niet slechter van geworden. En als je terugkijkt, zie je dat het niet eens zo slecht was op Velve. In vergelijking met waar mijn ouders vandaan kwamen, hadden we eigenlijk maar luxeproblemen.”
Bij De Leeuw Tapijt linksaf

Zijn vader van 64 woont nog steeds op Velve. „Aan de Christiaan Huygensstraat. ‘Bij De Leeuw Tapijt linksaf’, zeiden we altijd als er familie op bezoek kwam.” En ‘bij de Miro rechtsaf’ als bezoek vanuit de andere kant kwam.

De achternaam van het gezin was Yigit. „Die was destijds opgelegd in Turkije.” Anderhalf jaar geleden zette hij een streep door die beladen herinnering. Hij veranderde zijn achternaam definitief in Anter.

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#3 Bericht door Koos » vr jan 15, 2021 10:01 am

Afbeelding

Bron:
https://installatiecooperatie.nl/renova ... -enschede/

Renovatie en verduurzaming Macandra Flat Enschede

Kenmerken: Renovatie, installatie-advies, voorontwerp, engineering, klimaatinstallaties, warmtepompen, scenario’s duurzaamheid, TCO, CO2

Situatie en vraag:

Door een grote vastgoedbeheerder uit Duitsland zijn we gevraagd de Macandraflat in de Gemeente Enschede te verduurzamen naar 277 woonstudio’s. De start van het traject is begonnen bij de bouwaanvraag en het uitwerken van verschillende duurzaamheidsscenario’s aangaande werktuigkundige installaties. Aansluitend hebben we het complete E en W renovatie ontwerp voor onze rekening genomen, de modellering en het begeleiden van de uitvraag op basis van Stabu-bestek systematiek. Hierna volgt realisatie in 3 fases, over een tijdsbestek van 2 jaar, waarbij continue delen van de flat bewoont zullen blijven.

Werkzaamheden/oplossing verduurzaming:

Na het uitwerken van 5 verschillende duurzaamheid scenario’s zijn deze vergeleken op het gebied van investering, energielasten, CO2 uitstoot en een TCO over 30 jaar. Er is gekozen voor twee Lucht-water warmtepompen hybride uitgevoerd, aangesloten op de bestaande warmte centrale. De warmtepompen zullen omkeerbaar worden waardoor ze inzetbaar zijn voor de verwarming en koeling. Op het dak worden daar waar mogelijk zonnepanelen aangebracht. Het gehele gebouw wordt voorzien van een nieuwe schil als mede nieuwe wanden en vliesgevel. De zon belaste gevels worden voorzien van zonwering.

hans
Member
Member
Berichten: 2679
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#4 Bericht door hans » vr jan 15, 2021 11:06 am

Gti dsg egr abs sips , ook afkortingen die niet iedereen kent...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 18339
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#5 Bericht door Arie » vr jan 15, 2021 1:38 pm

Koos schreef:
vr jan 15, 2021 9:57 am


Particuliere, nu dichtgetimmerde villa, Tromplaan 51. Krijgt mogelijk de functie van kantoor dat de zaken regelt voor de toekomstige bewoners van de villa Menko.

Ook de nu dichtgetimmerde villa aan de M.H. Tromplaan krijgt dus nu aandacht.
Bijlagen
M.H. Tromplaan 51 dicht getimmerd okt. 2019.jpg
M.H. Tromplaan 51-53 foto 17-04-2014.JPG
M.H. Tromplaan 51-53 14-2-2014.JPG
M.H. Tromplaan 51-53 gemeentelijk monument.jpg
M.H. Tromplaan 51-53 vroeger Rembrandtlaan Volkspark ingang.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 18339
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#6 Bericht door Arie » vr jan 15, 2021 1:45 pm

Hierbij nog een foto van het gebouw van het vroegere Memphishotel aan de M.H. Tromplaan 55 met zicht op het Macandraflat aan de Emmastraat 210.
Bijlagen
M.H. Tromplaan 55 Memphis zicht op gebouw Macandra aan de Emmastraat 210.jpg
M.H. Tromplaan 55 Memphis zicht op gebouw Macandra aan de Emmastraat 210.jpg (64.46 KiB) 5616 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 18339
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#7 Bericht door Arie » vr jan 15, 2021 1:53 pm

Koos schreef:
vr jan 15, 2021 9:57 am


Kringloop Emmastraat 190, de voormalige schoenenfabriek Rommelaar. Het huurcontract van het kringloopbedrijf loopt in 2022 af. Op het terrein komen woningen. Hoeveel en in welke categorie, is punt van overleg met de gemeente.
Deze kringloopwinkel aan de Emmastraat 190 gaat dus verdwijnen.
Bijlagen
Emmastraat 190 Kringloopwinkel.JPG
waardevol

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#8 Bericht door Koos » vr jan 15, 2021 2:28 pm

Het lijkt me dat daar vrije sector huurwoningen komen. Links van die kringloopwinkel is nog een bosje en speelveld gesitueerd. Dat zal ook wel weggaan. Ik vind het vanuit bedrijfsmatig oogpunt wel slim dat ze 4 aaneengrenzende locaties willen samenvoegen. Komende tijd een leuk spelletje tussen gemeente en investeerder te verwachten. Zonder gemeente zal het volledig volgebouwd gaan worden om het hoogste rendement te behalen.

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2196
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#9 Bericht door Hendrik » vr jan 15, 2021 3:45 pm

Simon (Yigit) Anter, was een ventje dat bij mijn vrouw in de kleuterklas zat op de Basisschool aan de Tegelerweg. Ze hebben allemaal een goed stel hersens. Zijn zus heeft ook al een carrière achter de rug in de financiële sector. Dat gezin was een voorbeeld voor integratie.
Wat sas as dós was kaans.

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#10 Bericht door Koos » di mar 23, 2021 11:31 pm

Dit wordt toch echt een serieus project. IAA Architecten is er ook bij betrokken.


Afbeelding

Afbeelding

Renovatie en verduurzaming Macandra in Enschede

Gepubliceerd op 14 jan 2021

Het verouderde woongebouw Macandra aan de Emmastraat in Enschede krijgt een stevige opknapbeurt. In 1968 werd Macandra geopend als huisvesting voor ruim 250 leerling-verpleegkundigen van het nabij gelegen ziekenhuis De Stadsmaten. In de loop van de tijd veranderde de zusterflat in een studentencomplex, met name voor internationale studenten van de Universiteit Twente en de Hogeschool Saxion. Na bijna 50 jaar is het tijd voor een grondige renovatie en gaat Solidare de kamers op de 1e t/m 10e verdieping verbouwen tot micro-appartementen met veel gemeenschappelijke voorzieningen. Een invulling die goed past bij de huidige maatschappij waar steeds meer éénpersoonshuishoudens op zoek zijn naar geschikte woonruimte en een vorm van co-living.


GROOTSCHALIGE RENOVATIE

De renovatie bestaat onder meer uit een complete schilrenovatie waarbij een hoog isolatieniveau zal worden gehaald, met daarbij deels een groene gevel.

De binnenafbouw wordt integraal vernieuwd, waardoor een aantrekkelijk, modern woonklimaat zal ontstaan. Er komen volledig nieuwe gebouwinstallaties met warmtepomp, vloerverwarming/koeling, luchtbehandeling en zonnepanelen, een groot dakterras en een nieuwe entree.

Boriq
Member
Member
Berichten: 104
Lid geworden op: vr nov 18, 2016 7:02 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#11 Bericht door Boriq » wo mar 24, 2021 8:47 am

Mooi ontwerp met alle groene accenten, maar dit is dan toch wel weer jammer:
'"Een invulling die goed past bij de huidige maatschappij waar steeds meer éénpersoonshuishoudens op zoek zijn naar geschikte woonruimte en een vorm van co-living."

Wat ze vergeten achter de zin te plakken is ", omdat reguliere woonvormen voor éénpersoonshuishoudens bijna niet meer te betalen zijn." :roll:

Sunny
Member
Member
Berichten: 585
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#12 Bericht door Sunny » wo mar 24, 2021 8:55 pm

Boriq schreef:
wo mar 24, 2021 8:47 am
Mooi ontwerp met alle groene accenten, maar dit is dan toch wel weer jammer:
'"Een invulling die goed past bij de huidige maatschappij waar steeds meer éénpersoonshuishoudens op zoek zijn naar geschikte woonruimte en een vorm van co-living."

Wat ze vergeten achter de zin te plakken is ", omdat reguliere woonvormen voor éénpersoonshuishoudens bijna niet meer te betalen zijn." :roll:
Voor eenpersoonshuishoudens met een modaal inkomen of minder is dat idd bijna een utopie.
Gelukkig mijn appartementje 14 jaar geleden gekocht en gelukkig goed te betalen ook met mijn modale inkomen.

Heel bijzonder dat dit flat zo verscholen is. En beters dat ze het zo rigoureus aanpakken!

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#13 Bericht door Koos » vr aug 13, 2021 11:41 pm

Aan de buitenkant is nog niets te zien. Wel staat de gehele rechter-toren leeg en is er van binnen alvast wat gesloopt. Op Youtube staan 2 leuke filmpjes gemaakt door iemand die meehelpt met het bouwkundige gedeelte. Hij heeft een Autodesk Revit model (=technische tekening) van de flat gemaakt.

Samenvatting filmpjes: Het basisdeel van de flat is in goede staat, aan de buitenzijde heeft het beton onderhoud nodig. Bij de bouw is het betonijzer helaas niet diep genoeg geplaatst om het goed te beschermen tegen weersinvloeden. De verdiepingsvloeren worden verstevigd omdat de balkons een andere functie krijgen en er plafonds en geluidswerende vloeren geplaatst worden. Ook het dak wordt verstevigd en krijgt het een nieuwe gevel.

De lift is nog origineel uit 1971 toen de Macandra flat opgeleverd werd. Alleen de aansturing/software is ooit vervangen. Dat zal dus wel totale sloop en nieuwbouw worden..

Voor de rest een bevestiging van de eerdere berichten.


https://www.youtube.com/watch?v=ePxQaSwB-Jg
https://www.youtube.com/watch?v=Z51uo1G8MIQ


Hij zegt abusievelijk dat de keukens origineel zijn, die zijn echter naar schatting in 2005 geplaatst. Het kastje op 4:10 is een oude radio. Die zitten overal in de flat.

Rond 2010 zijn er om de brandveiligheid te verbeteren, na erg lang gedoe met de gemeente, eindelijk verbeteringen aangebracht. Tot die tijd waren de brandslangen afgesloten. Brandblussers zwaar over datum. En die oude brandtrappen aan de zijkanten zaten op slot. De sleutels zaten in een sleutelkastje ernaast. Maar dat krijg je in het geval van paniek nooit op tijd open. Ook ontbrak de onderste 2 meter van de brandtrap buiten. Er zijn toen allemaal tussendeuren geplaatst om het pand te compartimenteren. Ook zijn toen rookmelders geplaatst en vluchtroutes in orde gemaakt.

Lift is wrs na 2010 gerenoveerd. Tot die tijd deed de "bumper" het nog en zat het oude bedieningspaneel er nog in.

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1679
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#14 Bericht door Twekkelerveld » za aug 14, 2021 9:16 am

Mooie filmpjes, maar je zou haast denken dat nieuwbouw goedkoper is. Mooi uitzicht vanaf het dak ook.

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#15 Bericht door Koos » za aug 14, 2021 11:34 am

Dit wordt een peperdure verbouwing. Er kan niets blijven zitten, behalve de betonconstructie. En die is erg onpraktisch zoals ik al eerder schreef. Om de 2,8m zit een betonnen zuil zodat er geen open ruimtes gemaakt kunnen worden. En na renovatie heb je dus een hoop mini-studio's van 15m2 groot zonder balkon. Verwachte huurprijs voor dit soort concept-woningen €1000-€1200 per maand.

Als er een maximale huurprijs komt voor vrije sector woningen is dit project zwaar de pineut. Of er moet een uitzondering komen voor gemeubileerde of short stay woningen. Ook komen er wellicht regels voor tijdelijke huurcontracten. Ik denk dat zolang er geen nieuw regeerakkoord is, er hier verder niets gebeurt.

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#16 Bericht door Koos » vr feb 18, 2022 6:40 pm

https://oostblog.info/2022/02/14/brutal ... -enschede/

Aardig artikel over de geschiedenis van Macandra. Volgens mij is de verbouwing nog steeds niet gestart. Ik blijf dit een bizar project vinden. Een peperdure verbouwing in een tijd dat de bouwkosten exploderen en vervolgens meer dan €1000 per maand gaan vragen voor zo'n hok zonder balkon.

Dit project is een directe kopie van de gerenoveerde Hogekamp-flat op het UT terrein. De verhuurder Camelot aldaar heeft een erg slechte naam, peperduur, en is al door de rechter teruggefloten omtrent de prijzen.

Er zijn daar meerdere kamers vrij en dan is de borg al verlaagd van €2000 naar €1000,-. :(

Aanbod:
https://newnewnew.space/en/nl/spaces/pl ... y=Enschede

Moeizame relatie UT vs Camelot:
https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/ut ... a8ccee213/

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#17 Bericht door Koos » do mei 19, 2022 12:05 pm

Koos schreef:
za aug 14, 2021 11:34 am
Als er een maximale huurprijs komt voor vrije sector woningen is dit project zwaar de pineut. Of er moet een uitzondering komen voor gemeubileerde of short stay woningen. Ook komen er wellicht regels voor tijdelijke huurcontracten. Ik denk dat zolang er geen nieuw regeerakkoord is, er hier verder niets gebeurt.
Nog steeds geen actie hier. Ik heb twijfels of ze dit plan doorgaan zetten. Peperdure renovatie icm een van de hoogste verwachte huurprijzen per m2 in Enschede maakt dit project zeer gevoelig voor overheidsingrijpen:

https://nos.nl/artikel/2429426-kabinet- ... aan-banden

Koos
Member
Member
Berichten: 514
Lid geworden op: vr sep 27, 2019 7:03 pm

Re: Renovatie Macandra Emmastraat

#18 Bericht door Koos » za jul 30, 2022 7:18 pm

De gemeente wil niet meewerken. Ook alle naburige percelen willen ze verhokken. Men wil geen enkele gezinswoning hier bouwen. Wat mij betreft prima dat de gemeente dit niet ondersteunt. Dit gaat lang duren. Macandra gaat niet van start officieel vanwege bouwmaterialen tekort, echter denk ik dat het project niet rendabel is als Hugo de Jonge zijn maximale huurprijswet ingevoerd krijgt.

Plaats reactie