Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Operahof Perikweg

Informatie en vorderingen.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Operahof Perikweg

#1 Bericht door Arie » di apr 17, 2018 9:11 am

Op voormalig NRO-locatie bouwt Nijhuis Bouw meest duurzame wijk van Enschede
10 april 2018
Verkoop woningen start na de zomer
Op het voormalige NRO-terrein ontwikkelt Nijhuis Bouw de komende jaren de meest duurzame wijk van Enschede. Hiertoe is op 9 april een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door wethouder Hans van Agteren en directeur Erik Nijhuis van Nijhuis Bouw B.V. Het plan van Nijhuis voorziet in 43 koopwoningen en krijgt de toepasselijke naam “Operahof”. Wethouder Hans van Agteren is uitermate tevreden over het besluit van Nijhuis hun woningen klimaatbesteding te bouwen voor de particuliere woningmarkt. Een voorbeeld dat volgens de wethouder hopelijk veel navolging krijgt. Directeur Erik Nijhuis “Dit wordt een uniek project. Niet alleen omdat er weer nieuwbouw koopwoningen binnen de ring worden gerealiseerd. Maar zeker ook omdat deze woningen geheel gasloos én energieneutraal worden uitgevoerd. Een unieke kans om op 1 van de meest aantrekkelijke plekken van de stad een toekomstbestendig nieuwbouwhuis te kopen.”

Duurzaam bouwen
Zowel Nijhuis als de gemeente Enschede hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het was voor beide partijen dan ook vanzelfsprekend dat in deze tijd een nieuwe ontwikkeling klimaatbestendig wordt uitgevoerd. Naast klimaatbestendig is Nijhuis een zogeheten Natuur Inclusief Bouwer. Hierbij worden nestkasten voor huismussen en gierzwaluwen standaard meegenomen.

Het plan
Het plan bestaat uit 43 woningen, waarvan het grootste deel twee-onder-een-kapwoningen. Deze woningen worden allemaal uitgevoerd met een garage. Naast alle energiebesparende maatregelen en zonnepanelen in en op de woningen, worden de daken van deze garages uitgevoerd als sedumdaken. Dat wil zeggen dat ze bekleed worden met speciaal hiervoor gekweekte plantjes die het regenwater vasthouden, CO2 opnemen én ook nog eens werken als isolatie van het dak. De woningen worden verder allemaal voorzien van een warmtepomp. Deze “omgekeerde koelkast” haalt de warmte uit de lucht en zet deze om in warm water. Zo wordt de woning verwarmd en hebben de bewoners warm water. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de energie die de woningen nodig heeft, door de woning zelf wordt opgewerkt. Dit betekent een comfortabel huis met een extreem lage energierekening voor de bewoners.

Naast de twee-onder-een-kapwoningen zijn er ook 5 extra brede energie neutrale rijwoningen gepland en worden er 8 kavels woningen uitgegeven in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Architectuur
Het ontwerp van het plan is in handen van de Enschedese architect Beltman. Als inspiratie voor het ontwerp is gekozen voor de omliggende woningen. Hierdoor heeft de architect een moderne twist gegeven aan het ontwerp en is een gevarieerd plan ontstaan met een heel eigentijds beeld.

Sloop en start
Nijhuis hoopt na de zomer met de verkoop van de woningen te starten. De Nationale Reisopera verhuist medio dit jaar naar haar nieuwe locatie De sloop van het gebouw van de Nationale Reisopera staat gepland voor begin 2019 en de bouw van de Operahof start aansluitend. Meer informatie is te vinden op http://www.operahof.nl/
bron: https://www.enschede.nl/nieuws/op-voorm ... n-enschede
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#2 Bericht door Arie » di apr 17, 2018 9:15 am

Dit gebouw van Opera Forum aan de Perikweg wordt dus gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw koopwoningen Operahof.
Bijlagen
Perikweg Gebouw Opera Forum.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#3 Bericht door Arie » ma mei 07, 2018 10:24 am

Operahof Enschede: aantrekkelijk buurtje op voormalige plek Reisopera

02 mei 2018
Op de voormalige plek van de Nederlandse Reisopera (NRO) in Enschede verrijst binnenkort een nieuw woonwijkje Operahof met 43 woningen die gasloos en energieneutraal gebouwd worden.

Het fabrieksgebouw waarin de NRO was gehuisvest wordt naar verwachting begin 2019 gesloopt. De NRO verhuist naar de Performance Factory.

Nijhuis Rijssen gaat de woningen bouwen. Op de onlangs gehouden informatie avond kwamen veel belangstellenden af met vragen over het nieuwbouw project.

De 43 woningen bestaan uit 5 rijwoningen, 30 twee-onder-een-kapwoningen en 8 vrije kavels en worden gebouwd rondom een besloten hofje. Op de vrije kavels mag via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gebouwd worden. Dat betekent dat de acht kopers samen bepalen wat voor bebouwing er komt te staan en kunnen zelf een architect en aannemer kiezen.

Beltman Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee-onder-een-kappers en rijwoningen. De architectuur is ‘stoer en robuust’ en sluit goed aan bij de bestaande bebouwing. Er is gekozen voor veel variatie in steenkleur en gevelvorm voor een afwisselend straatbeeld.

Operahof wordt volledig gasloos en de woningen zijn energieneutraal door gebruik te maken van een lucht/water warmtepomp, goede isolatie en zonnepanelen. De platte daken van Operahof worden groendaken, met mos en serum.

De woningen van de Operahof gaan binnenkort in de verkoop. De start van de nieuwbouw is gepland in mei 2019 en de woningen zullen dan begin 2020 gereed zijn.
bron: https://www.enschede.nl/centrum/nieuws/ ... -reisopera
Bijlagen
Operahof.jpg
waardevol

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1629
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#4 Bericht door Twekkelerveld » ma mei 07, 2018 7:14 pm

Ziet er goed uit. Ik zat op google maps de buurt nog even af te struinen, maar het kan nooit slechter worden.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#5 Bericht door Arie » wo jun 27, 2018 11:56 am

Erfgoedorganisaties luiden noodklok over voormalige BATO-fabriek in Enschede
maandag 25 juni 2018

Drie erfgoedorganisaties slaan alarm over de voormalige BATO-fabriek in Enschede. Ontwikkelaar Nijhuis Bouw wil op het terrein een duurzame wijk bouwen en in dat plan zijn volgens de stichtingen de historische structuren en elementen van de fabriek niet meegenomen.

In een brief aan het gemeentebestuur doen Stichting Historische Sociëteit Enschede - Lonneker (SHSEL), Erfgoedvereniging Heemschut en de stichting Cuypersgenootschap het verzoek om deze 'vernietiging van erfgoed te voorkomen' en een plan te laten ontwikkelen dat 'stedenbouwkundig past en waarin de waardevolle historie zo goed mogelijk in het plan geïntegreerd wordt'.

BATO-fabriek
Het BATO-terrein ligt in de wijk Hogeland en staat ook wel bekend onder de naam NRO locatie, omdat de Nederlandse Reisopera op het terrein was gehuisvest. Op het terrein, gelegen in Hogeland Noord tussen Perikweg, Javastraat en Floresstraat, staat nog een groot deel van de voormalige BATO-fabriek.

"Een fabriek met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, de BoerenArbeidersTextielOnderneming (BATO) en ontworpen door de vermaarde Enschedese architect Van der Woerd. Deze fabriek is nooit heel groot geworden en de productie is relatief vroeg beëindigd in 1956", laten de stichtingen weten.

Opera
Op dat moment komt Opera Forum naar Enschede en is het gezelschap op zoek naar een onderkomen. Het Opera Forum neemt intrek in het vrijgekomen BATO-complex.

Hierdoor is het complex volgens de erfgoedstichtingen uitermate goed bewaard gebleven, inclusief veel van de originele staalconstructie en shedkappen.

Voorwaarden
Hoewel het terrein eigendom is van de Nederlandse Reisopera, heeft de gemeente randvoorwaarden opgesteld voor de herontwikkeling. Daarin staan volgens de stichtingen geen regels over het behoud van waardevolle historische structuren en bijzondere elementen.

"Verder zijn ook geen stedenbouwkundige randvoorwaarden meegegeven, wat in een fraaie en historisch harmonisch gegroeide wijk als Hogeland Noord toch absoluut nodig is. In het plan Operahof komt geen enkel element van de historie terug en dreigt alle fraais gesloopt te worden. Het stedenbouwkundig plan past wellicht goed in een Vinexwijk, maar detoneert volledig op deze locatie."

Politiek
De politiek in Enschede heeft het college van burgemeester en wethouders inmiddels vragen gesteld naar aanleiding van de brief.
GroenLinks, EnschedeAnders.nl, D66 en het CDA willen weten hoe het college over de brief denkt. Ook willen ze van het college horen wat de belangrijkste historische waarden van het terrein zijn en of daar rekening mee is gehouden.
bron: http://www.rtvoost.nl/nieuws/294244/erf ... n-enschede
Bijlagen
Perikweg De voormalige Batofabriek en de Nationale Reisopera  wordt gesloopt. Daar verrijst de Operahof.jpg
Perikweg De voormalige Batofabriek en de Nationale Reisopera wordt gesloopt. Daar verrijst de Operahof.jpg (16.53 KiB) 7585 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#6 Bericht door Arie » ma okt 29, 2018 10:04 am

Sloop BATO-pand in Enschede is niet meer te stoppen
Gepubliceerd: Maandag 29 oktober 2018

Sloop BATO-pand in Enschede is niet meer te stoppen
De toekomst van het oude BATO-pand houdt de gemoederen bezig. De discussie over de cultuur-historische betekenis van de oude textielfabriek en het behoud van waardevolle elementen kan niet voorkomen dat het woningbouwproject Operahof morgen echt begint.

De sloopkogel zelf laat nog even op zich wachten. Morgen begint de ontmanteling van de oude fabriek van de Boeren Arbeiders Textiel Onderneming (BATO) met de asbestsanering. De sloop van het pand en complex op de hoek van de Perikweg en de Javastraat geschiedt tot afschuw van cultuur-historische organisaties, maar wordt met vastberadenheid ingezet door ontwikkelaar en bouwbedrijf Nijhuis. „Wij hebben de stappen die we moesten zetten met zorgvuldigheid gezet en zien dus geen aanleiding de sloop uit te stellen”, zegt Jeroen Altena namens Nijhuis.

Het is een geluid dat wordt toegejuicht door de Nederlandse Reisopera. De cultuurinstelling is sinds 1955 eigenaar van het terrein en had het gebouw jarenlang in gebruik. Het terrein werd al in 2016 verkocht aan Nijhuis, die er 43 koopwoningen heeft gepland.

Financiële afwikkeling
De (financiële) overdracht laat door alle vertraging nog steeds op zich wachten. Dat steekt de Reisopera, die daar vorige week nog een venijnige brief over stuurde naar de gemeenteraad van Enschede. Met de sloop aanstaande lijkt weinig de financiële afwikkeling nog in de weg te staan. Al is de bestemmingsplanprocedure die nog wacht ongetwijfeld een lastige hindernis.

Elementen behouden
De erfgoedorganisaties hebben vorige week tot het laatst met Nijhuis om de tafel gezeten. Centrale vraag daarbij was afgelopen donderdag of erg waardevolle cultuur-historische elementen in het woningbouwproject overeind kunnen blijven. De voormalige BATO-fabriek mag formeel dan niet als een monument worden aangemerkt, het complex heeft genoeg karakteristieke onderdelen die het waard zijn om blijvend te koesteren.

Aldus stelde Het Overzicht, de onafhankelijke instelling voor de leefomgeving, afgelopen zomer vast in een door de cultuur-historische organisaties afgedwongen rapport. Die lastminutestudie zette ook een groot aantal raadsfracties aan tot actie - ook zij willen zoveel mogelijk behouden van het vermeende industrieel erfgoed.

„Het gesprek met Nijhuis was in zoverre een goed gesprek dat we het eens zijn over het feit dat we het niet met elkaar eens zijn”, zegt Jan Breleter namens de erfgoedorganisaties. „Nijhuis wil slopen en het terrein schoon opleveren en is alleen op twee punten bereid iets te doen met het verleden. Dan gaat het om de sheddaken en de muur - die willen ze min of meer laten terugkeren in het ontwerp. Als een knipoog naar het verleden, zoals het bedrijf het zelf zegt. Wij willen natuurlijk meer en zouden graag zien dat recht wordt gedaan aan het verleden.”

Laatste poging
De mogelijkheden daartoe lijken nagenoeg uitgeput voor Breteler en de zijnen. Politiek gezien lijkt de race wel zo ongeveer te zijn gelopen. Wel deden de fracties van Enschede Anders en CDA vorige week nog een laatste poging: de twee verzochten verantwoordelijk wethouder Jeroen Diepemaat of hij Nijhuis wilde vragen wat het bouwbedrijf nodig dacht te hebben om álle aanbevelingen van Het Oversticht onverkort over te nemen. Diepemaat fungeerde daarin daadwerkelijk als intermediair, maar Nijhuis houdt dus vast aan de plannen zoals die nu op tafel liggen.

Bestemmingsplan
Breteler: „Misschien valt er via de wijziging van het bestemmingsplan voor ons als organisaties nog iets te doen. Ik denk dat men bang is dat we de boel daarmee proberen te vertragen. Dat is niet primair ons doel, maar het bestemmingsplan biedt misschien nog wel de mogelijkheid zaken gewijzigd te krijgen. Als het kansrijk is, zullen we dat natuurlijk niet nalaten.”

Bouwer Nijhuis zelf doet er inhoudelijk verder liever het zwijgen toe. Het bedrijf constateert dat rond het project Operahof een politieke discussie is ontstaan en geeft er de voorkeur aan daar niet aan mee te doen.
bron: http://enschede.1twente.nl/sloop-bato-p ... em?1106044
Bijlagen
Sloop BATO-pand in Enschede is niet meer te stoppen.jpg
Sloop BATO-pand in Enschede is niet meer te stoppen.jpg (49.68 KiB) 7258 keer bekeken
waardevol

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2137
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Operahof Perikweg

#7 Bericht door Hendrik » ma okt 29, 2018 12:31 pm

Ik lees in de bezwaren: "In het plan Operahof komt geen enkel element van de historie terug en dreigt alle fraais gesloopt te worden. Het stedenbouwkundig plan past wellicht goed in een Vinexwijk, maar detoneert volledig op deze locatie."
Alle fraais? De opvattingen over wat fraai is zijn kennelijk niet goed ontwikkeld bij de opsteller(s) van dit schrijfsel. Ik ben geboren en getogen in die buurt, maar lelijker als het nu is met die klaagmuur in de Perikweg en die rotzooi aan de Javastraat kan het niet worden.
Als kind zijnde de hoopte mijn moeder al dat de boel werd opgeruimd.
Laatst gewijzigd door Hendrik op ma okt 29, 2018 4:47 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
Wat sas as dós was kaans.

Boddenkamp
Member
Member
Berichten: 76
Lid geworden op: di nov 03, 2015 10:11 am

Re: Operahof Perikweg

#8 Bericht door Boddenkamp » ma okt 29, 2018 1:56 pm

Ik ben het er volledig mee eens dat alles wat historische waarde heeft voor Enschede koste wat het kost wordt behouden. Dit uitermate lelijke stukje stad valt hier alleen niet onder. Er is niets aan dit pand dat de moeite waard is om te bewaren. Slopen en zo snel mogelijk vergeten dat het ooit heeft bestaan zou ik zeggen.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#9 Bericht door Arie » ma okt 29, 2018 2:08 pm

Ik vind het ook geen monumentaal gebouw met historische waarde.
Bijlagen
Perikweg Het vroegere terrein van de Nederlandse Reisopera.jpg
Perikweg De voormalige Batofabriek en de Nationale Reisopera  wordt gesloopt. Daar verrijst de Operahof 6-5-2018.jpg
Perikweg gebouw Nederlandse Reisopera vroeger Bato fabriek.JPG
waardevol

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2137
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Operahof Perikweg

#10 Bericht door Hendrik » ma okt 29, 2018 4:44 pm

De enige historische waarde zit hem hierin: in de oorlog was het een onderkomen voor de Duitse wehrmacht en een magazijn van geroofde en in beslag genomen, lees gestolen spullen. Tijdens de 1e bevrijdingsdagen toen de hele Enschedese bevolking een een uitzinnige roes verkeerde is het gebouw door vooral door mensen uit de omgeving leeggeplunderd. Zo ook door mijn vader die toch al een avontuurlijke inslag had. De "buit"was een koekepan die vele jaren door mijn moeder is gebruikt. Eentje met een houten steel. En......hij was door wehrmacht soldaten geroofd uit het verwoeste Arnhem tijdens het offensief daar. Er zat nog een plakkertje op van een Arnhemse winkel!
Een ander stukje historie van de Bato is uit het begin van de oorlog: Dries Nijenhuis ook wel dolle Dries genoemd heeft toen met helden moed kans gezien om de Nederlandse driekleur bij de verjaardag van de koningin boven in de schoorsteenpijp te hangen. Klimmen aan de buitenkant via de klimijzers. In het boek van Ties Wiegman "E nschede 1940-1945"staat het uitvoeriger beschreven. Maar ja, die pijp is al jaren geleden afgebroken.
Wat sas as dós was kaans.

Boddenkamp
Member
Member
Berichten: 76
Lid geworden op: di nov 03, 2015 10:11 am

Re: Operahof Perikweg

#11 Bericht door Boddenkamp » ma okt 29, 2018 5:12 pm

Dank voor deze toelichting Hendrik. Het verandert het perspectief wel enigszins maar ik blijf erbij dat het gebouw niet bijzonder genoeg is om te behouden. De schoorsteen zou wat mij betreft hierop een uitzondering kunnen zijn. Helaas is deze al afgebroken. Wellicht dat hier op een andere manier aan kan worden gerefereerd? Bijvoorbeeld door een hoge centrale vlaggenmast op een plein of in een park oud.

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2137
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Operahof Perikweg

#12 Bericht door Hendrik » ma okt 29, 2018 5:18 pm

Bedenk ook, de tijd dat het geen textielfabriek meer is duurt al langer dan dat het wel zo was. Leegstand, opslag van het gemeentelijk electriciteits bedrijf en Opera oefenruimte annex kostuumatelier. Totaal uitgewoond zonder architectonische waarde.
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#13 Bericht door Arie » ma okt 29, 2018 5:58 pm

Boddenkamp schreef:
ma okt 29, 2018 5:12 pm
Dank voor deze toelichting Hendrik. Het verandert het perspectief wel enigszins maar ik blijf erbij dat het gebouw niet bijzonder genoeg is om te behouden. De schoorsteen zou wat mij betreft hierop een uitzondering kunnen zijn. Helaas is deze al afgebroken. Wellicht dat hier op een andere manier aan kan worden gerefereerd? Bijvoorbeeld door een hoge centrale vlaggenmast op een plein of in een park oud.
Van die schoorsteen van de Bato aan de Perikweg hebben we nog wel een foto.
Bijlagen
Perikweg hoek Javastraat schoortsteen fabriek Bato.jpg
Perikweg hoek Javastraat schoortsteen fabriek Bato.jpg (36.23 KiB) 7221 keer bekeken
Varviksingel 1936 tussen Brinkstraat en Bataviastraat fabriekspijp van Bato aan de Perikweg.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#14 Bericht door Arie » di nov 20, 2018 12:20 pm

Bato-complex Enschede: erfgoed of gribus? 'Kijk, niet authentiek en nog lelijk ook!'
Gepubliceerd: Maandag 19 november 2018

Bato-complex Enschede: erfgoed of gribus? 'Kijk, niet authentiek en nog lelijk ook!'
Weg met die metershoge grauwe muur en die onaantrekkelijke gebouwen. De oude BATO-fabriek die lang dienst deed als onderkomen van de Nederlandse Reisopera is ‘ouwe meuk’ die plaats moet maken voor ‘frisse nieuwbouw’. De omwonenden Herman Zandstra en Johan Wennink zien de slopers nog liever vandaag dan morgen verschijnen.

„Kijk”, zegt Herman Zandstra terwijl hij Johan Wennink op de raamkozijnen van het gebouw aan de Perikweg wijst waar tot voor kort de Nederlandse Reisopera haar kantoren had. „Daar lijkt me weinig authentieks aan. Ze zijn modern, eigentijds, en nog lelijk ook.” Wennink knikt.

De twee mannen zijn elkaars noabers aan de Perikweg. Zandstra (68) woont al 34 jaar op 150 meter van de voormalige BATO-fabriek. Wennink (71) zit er pal tegenover en kijkt reeds 26 jaar met weinig genoegen uit op de hoge muur, die niet alleen veel zonlicht wegneemt, maar die hij bovenal afzichtelijk lelijk vindt.

In de pen
Recent klommen ze in de pen om in een verhitte discussie over de betwiste cultuurhistorische waarde van de voormalige textielfabriek hun nog niet gehoorde kant van het verhaal te vertellen. Zandstra en Wennink schreven een ingezonden brief die onlangs in deze krant viel te lezen. Bovendien zinspelen ze op actie richting de lokale politiek. Er is allang groen licht gegeven voor de sloop van het, volgens de twee, foeilelijke complex en voor de daaropvolgende bouw van 43 koopwoningen in het licht van het project Operahof. Maar al die werkzaamheden moeten dan ook zo snel mogelijk hun beslag te krijgen, vinden ze. Vandaar dat de twee met afgrijzen toezien hoe de erfgoedorganisaties de voortgang van de nieuwbouwplannen lijken te willen traineren door de juridische pijlen op de bestemmingsplanprocedure te richten.

Zandstra en Wennink spreken namens ‘de buurt’. „Ik ben er laatst een avond druk geweest, door in de directe nabijheid van de BATO, dus in de Perikweg, Javastraat en Floresstraat, langs de deuren te gaan”, zegt Wennink. „Van de 43 woningen waar ik heb aangebeld hebben veertig bewoners meteen hun handtekening gezet. Al die mensen vinden het gebouw helemaal niks.”

Unheimisch
En zeg nou zelf, menen ze, het ziet er allemaal toch ook niet meer uit? „Sinds de Reisopera er niet meer in zit is het één en al gribus”, zegt Zandstra. „Het komt regelmatig voor dat er zwervers in het pand zitten en er wordt tegen de muur en op het terrein geürineerd. Dat kan toch allemaal niet! Ik woon dus even verderop, aan de andere kant van het gebouw. Maar ik als met mijn vrouw de stad inloop, dan steken we altijd meteen eerst over om maar niet pal langs die muur te lopen. Het is unheimisch.’’

Overbuurman Wennink begrijpt niets van alle plotselinge ophef over het waardevolle industriële cultuurgoed, dat bewaard moet worden. „Mensen mogen het best mooi vinden en hoeven het niet met ons eens te zijn. Maar er bestaan al jaren plannen hier iets nieuws neer te zetten. Dit pand staat niet op de monumentenlijst en nou moet er ineens van alles worden gered”, zegt Wennink.

Barricaden
Hij vertelt dan dat hij Jan Breteler, de woordvoerder namens de erfgoedorganisaties die nu op de barricaden staan voor het behoud van delen van het vermeende erfgoed, een jaar of tien geleden eens trof op een verjaardag. „Toen hadden we het er al over dat het gebouw zou verdwijnen. Maar ik kan me niet herinneren dat hij het toen had over dat erfgoed dat niet mocht verdwijnen.”

Zandstra: „Als die organisaties zo hechten aan de cultuurhistorische waarde van het gebouw, waarom dan niet even met de buurt gesproken? Dan hadden ze een avond in een zaaltje kunnen beleggen en vragen: ‘Dit en dat moet wat ons betreft worden gekoesterd, bent u het met ons eens?’ Als een meerderheid dat dan ook zo ziet, dan hadden wij ons daar meteen bij neergelegd.”

Maar zo’n avond is er nooit geweest. „Het is met die organisaties toch een beetje van: wij weten wel wat goed voor jullie is. Het is regentesk.” Wennink: „Er is natuurlijk ongelooflijk veel moois al gesloopt in Enschede. Dus doen die organisaties ook op andere plekken veel goeds met al hun werk voor het behoud van al dat monumentale erfgoed. Maar dit is niet mooi.”

Ze kijken uit naar het plan Operahof. Zandstra: „Het ziet er echt mooi uit, de buurt zal er enorm op vooruitgaan. Er zal in de vormgeving ook aandacht zijn voor het industrieel verleden van deze plek. Dat lijkt ons een nette oplossing.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
bron: http://enschede.1twente.nl/bato-complex ... em?1109563
Bijlagen
Bato-complex Enschede erfgoed of gribus 'Kijk, niet authentiek en nog lelijk ook!'.JPG
Bato-complex Enschede erfgoed of gribus 'Kijk, niet authentiek en nog lelijk ook!'.JPG (49.51 KiB) 7028 keer bekeken
waardevol

Gebruikersavatar
Veteraan
Member
Member
Berichten: 4517
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#15 Bericht door Veteraan » di nov 20, 2018 12:47 pm

Nou, niet meer dralen, maar slopen.

hans
Member
Member
Berichten: 2610
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Operahof Perikweg

#16 Bericht door hans » di nov 20, 2018 1:15 pm

ouwe meuk klaagt over ouwe meuk...

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#17 Bericht door Arie » di dec 11, 2018 11:25 am

Begin sloop BATO-pand Enschede: Tevredenheid én teleurstelling
Gepubliceerd: Maandag 10 december 2018

Begin sloop BATO-pand Enschede: Tevredenheid én teleurstelling
De sloop van het voormalige BATO-pand, het oude onderkomen van de Nederlandse Reisopera, is begonnen. Dat is voor de pleitbezorger voor het behoud van het vermeende erfgoed een teleurstelling, maar stemt omwonenden tot grote tevredenheid.

‘Met droefenis’ legde Jan Breteler donderdag het beeld vast hoe de grijper van het sloopbedrijf de sheddaken aan de Floresstraat ontmantelde. „Het was geen fraai gezicht”, zegt Breteler, die de afgelopen weken en maanden vergeefs ijverde voor het behoud van de cultuurhistorisch waardevolle elementen van het gewezen BATO-pand, de accommodatie die de Nederlandse Reisopera als laatste gebruiker kende.

Koopwoningen
Breteler ijverde lange tijd voor passend hergebruik van de sheddaken en ook de muur aan de Perikweg, maar stelde donderdagmiddag mistroostig vast dat die missie voor wat betreft het gehoopte behoud van de daken niet is geslaagd. De inmiddels begonnen sloop van het terrein plaatst de erfgoedorganisaties voor de vraag wat nu te doen. Op het terrein komen 43 koopwoningen in het kader van het project Operahof.

„We kunnen de procedure die voorafgaat aan de wijziging van het bestemmingsplan nog steeds aangrijpen om tot een in onze ogen beter bouwplan te komen”, zegt Breteler over de eventuele vervolgstap van de erfgoedorganisaties. „Daar gaan we nu over nadenken. Die procedure valt helaas niet meer te gebruiken om te redden wat er nog te redden valt. Deze sloop gaat waarschijnlijk zo snel, dat er binnenkort helemaal niks meer staat en dus ook niet meer is te redden.”

Oude meuk
Die sloop kan Herman Zandstra daarentegen niet snel genoeg gaan. Hij woont aan de Perikweg, op zo’n 150 meter van de vervloekte ‘oude meuk’, zoals Zandstra en mede-buurtbewoner Johan Wennink het complex recent omschreven in deze krant. „Hoe eerder alles weg is hoe beter. Het is hoog tijd dat deze buurt met de bouw van nieuwe woningen een broodnodige opknapbeurt krijgt.

Zandstra vindt dat de erfgoedorganisaties er goed aan zouden doen af te zien van allerlei vertragingstactieken. „Het zou heel slecht zijn als ze dit project zouden rekken. Die procedures verliezen ze toch en kosten alleen maar tijd en geld. Daar is niemand bij gebaat.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
bron: http://enschede.1twente.nl/begin-sloop- ... em?1112556
Bijlagen
Begin sloop BATO-pand Enschede Tevredenheid én teleurstelling.jpg
waardevol

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#18 Bericht door Arie » vr jan 11, 2019 3:08 pm

Enschedese historici: ‘Plan Operahof ernstige vergissing’
Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019

Enschedese historici: ‘Plan Operahof ernstige vergissing’
Het behoud van de oude Bato-fabriek in Enschede is een gepasseerd station. Die ligt inmiddels tegen de vlakte. Lokale historici vechten nu voor een mooie invulling van het terrein, want ook dat gaat fout, vrezen ze.

De werktitel van de nieuwe wijk langs de Perikweg is Operahof. Op de plek waar ooit de Nationale Reisopera kantoor hield in een oude textielfabriek moeten 43 koopwoningen worden gebouwd. Het plan zoals het er nu ligt, past voor geen meter in de omgeving, vinden de drie erfgoedorganisaties die eerder knokten voor behoud van het Bato-complex. 'Het detoneert volledig in de waardevolle en harmonieuze historische omgeving van Hogeland-Noord. Het is een Vinex-plan in een oude wijk', schrijven ze.

‘Passend plan’
De drie organisaties, de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL), Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Cuypergenootschap, hebben opnieuw een brief gestuurd naar de gemeente, waarin ze aandringen op een 'passend plan'. De drie wijzen erop dat het Bato-complex niet alleen vanwege de bebouwing waardevol was, maar ook vanwege de 'structuur van het terrein', aldus het rapport van de onafhankelijke adviesorganisatie Het Oversticht. Bij de ontwikkeling van de Operahof moet dus rekening worden gehouden met de omringende wijk Hogeland-Noord, vinden de gezamenlijke briefschrijvers.

De erfgoedverenigingen hebben ook grote moeite met het feit dat een kapvergunning is afgegeven voor 'rigoureuze kap van alle bomen'. Elders in het Hogeland, bijvoorbeeld rond het Perikplein, kregen bestaande bomen een plek in het nieuwbouwplan. Zo niet in de Operahof. 'Het waardevolle groen, dat mede het karakter van Hogeland-Noord bepaalt, wordt tot de laatste boom, wortel en tak gekapt.'

Pril stadium
Het plan-Operahof is nog in een pril stadium, erkennen de briefschrijvers. Juist daarom doen ze nu een oproep aan gemeenteraad en college om zorgvuldig te werk te gaan. Het gaat weliswaar om voorlopige schetsen van de projectontwikkelaar, maar garages op hoeken, doodlopende straatjes en een hofje dat eruit ziet als 'een veredelde parkeerplaats' baren de erfgoedbeschermers zorgen. 'Dat in combinatie met het gegeven dat de nu nog aanwezige bomen gekapt gaan worden maakt dat het huidige plan Operahof een ernstige vergissing zou zijn die het bestuur van deze stad niet moet begaan.’

1Twente sprak met Jan Astrego, lid van erfgoedvereniging Heemschut, een van de opstellers van de brief. Beluister het interview hieronder terug. zie op: http://enschede.1twente.nl/audio-%7c-en ... em?1116427
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: archief SHSE
bron: http://enschede.1twente.nl/audio-%7c-en ... em?1116427
Bijlagen
Perikweg Batofabriek.JPG
waardevol

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2137
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Operahof Perikweg

#19 Bericht door Hendrik » za jan 12, 2019 10:41 pm

Het zijn natuurlijk wel zelfbenoemde historici die dat vinden. De mensen die regelmatig op dit forum actief zijn kunnen zich ook historicus noemen. De meningen zijn vrij eensgezind: slopen, dat is al gebeurd, nieuwbouw: zo slecht nog niet. Een groot appartementencomplex wordt het niet. Klagen om te klagen?
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 17058
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Operahof Perikweg

#20 Bericht door Arie » wo jan 16, 2019 12:32 pm

Hendrik schreef:
za jan 12, 2019 10:41 pm
Het zijn natuurlijk wel zelfbenoemde historici die dat vinden. De mensen die regelmatig op dit forum actief zijn kunnen zich ook historicus noemen. De meningen zijn vrij eensgezind: slopen, dat is al gebeurd, nieuwbouw: zo slecht nog niet. Een groot appartementencomplex wordt het niet. Klagen om te klagen?
Tja de historici raken er nog niet over uitgepraat:

Sloop BATO-terrein in Enschede: ‘Hier worden 43 woningen neergekwakt’
Gepubliceerd: Woensdag 16 januari 2019

Sloop BATO-terrein in Enschede: ‘Hier worden 43 woningen neergekwakt’
De sloop op het BATO-terrein is in volle gang. Elke dag verdwijnen cultuurhistorische elementen. Maar erfgoedclubs en kenner Jan Astrego zitten niet bij de pakken neer en dringen aan op een plan dat aansluit bij Perik-Hogeland Noord.

In de waterkou staat hij aan het Perikplein en wijst in de verte. Naar de bomen op een paar meter afstand, naar de iets verder gelegen Kuipersdijk. De nieuwbouw op deze plek, waar vroeger het aannemersbedrijf Trebbe was gevestigd, is sober en op het eerste gezicht weinig bijzonder. „En toch is dit een geslaagd voorbeeld van moderne bouw, die uit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit goed aansluit bij de omgeving”, zegt Jan Astrego. „Het is transparant, met bomen en groen, en biedt een doorkijkje naar omliggende straten. Uit architectonisch oogpunt zie je hier een goede inpassing in de buurt.”

Gewilde koophuizen
Astrego mist die stedenbouwkundige visie en aanpak in het plan Operahof, dat een paar honderd meter in de (zuidelijke) richting van de Hogelandsingel vorm moet krijgen aan de Perikweg. Nu nog zijn de sloopmachines aan het werk om het terrein en de opstallen 'schoon' op te leveren, tot voor kort het onderkomen van de Nederlandse Reisopera en in een grijzer verleden het complex van de Boeren Arbeiders en Textiel Onderneming (BATO). Aansluitend moet het project Operahof met de komst van 43 ogenschijnlijke gewilde koophuizen hier gestalte krijgen.

Mismoedig
Kenner en professional Astrego, als stedenbouwkundige in de jaren 70 naar Enschede gekomen, ziet het allemaal met lede ogen aan. Hij constateert mismoedig dat de karakteristieke sheddaken al zijn verworden tot puin en weet dat ook de beeldbepalende muur aan de Perikweg binnenkort valt. „De Klaagmuur zoals velen 'm noemen. Er vallen beste mooie dingen te doen met die muur. Je zou er bijvoorbeeld de zaag in kunnen zetten en gedeeltelijk kunnen behouden door doorkijkjes te maken naar passende nieuwbouw.”

Eeuwig zonde
Het zal niet gebeuren. „Het is eeuwig zonde, deze ontwikkeling”, zegt Astrego met een blik op het puin en schroot achter de hekken aan de Perikweg. „Ik begrijp heel goed dat veel mensen de schoonheid van dit complex niet zien. Maar het gaat behalve die schoonheid vooral om de cultuurhistorische waarden die hier verloren gaan. Die zitten in een stad waar al zoveel is gesloopt in de betekenis van dit gebied voor het industrieel verleden van Enschede. De BATO was niet zomaar een textielfabriek, het was een coöperatie van boeren en arbeiders, zoals de naam ook zegt. De structuur van het terrein is van grote waarde, zoals ook de adviesorganisatie Het Oversticht onderschrijft.”

Wijziging
Astrego en de erfgoedorganisaties rest weinig anders dan via de wijziging van het bestemmingsplan aan te dringen op een beter plan. Dat zou in stedenbouwkundig opzicht en qua stratenpatroon veel beter moeten aansluiten bij de omgeving, de wijk Perik-Hogeland Noord. ,,De Operahof is niet veel meer dan een nieuwbouwwijk die je in elke willekeurige Nederlandse stad zou kunnen aantreffen. Het is een gesloten plan, een veredelde parkeerplaats, met doorlopende straten die juist niet dat open karakter krijgen die deze buurt zo kenmerkt. Doorkijkjes naar andere straten die je hier in elke wijk aantreft zul je in de Operahof niet vinden. Hier worden 43 woningen neergekwakt en dat is het.”

Gevaarlijk
Op bepaalde plekken ontstaan zelfs verkeersonveilige situaties, voorziet Astrego. „Deze buurt kent overal mooi uitgedachte stedenbouwkundige oplossingen voor de straathoeken, vaak met zicht op het groen. Maar hier op de hoek van de Perikweg met de Javastraat is een garagebox gepland. Dat is op deze redelijk drukke kruising nog gevaarlijk ook.” Nu kijkt Astrego op deze plek nog naar de niet gesloopte, geboogde hoek van het BATO-pand. „Prachtig”, zegt hij. Het zal er niet lang meer staan. „Maar het weerhoudt niet om een beter plan te vragen.''

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga / hetoog.nl
bron en video op: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-sl ... em?1117031
Bijlagen
Sloop BATO-terrein in Enschede ‘Hier worden 43 woningen neergekwakt’.jpg
waardevol

Plaats reactie