Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Stadskantoor

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 15551
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Stadskantoor

#1 Bericht door Arie » di aug 08, 2017 6:45 pm

Nieuwe verbouwing stadskantoor: bijna 1 miljoen euro

Gepubliceerd op: 08/08/2017

Nieuwe verbouwing stadskantoor: bijna 1 miljoen euro
Voor de tweede keer in korte tijd wordt het stadskantoor aan de Hengelosestraat verbouwd. De verbouwing, die 990.000 euro kost, moet meer rust brengen in de drukke hal.

Sinds vorig jaar is het UWV Werkbedrijf bij het stadskantoor ingetrokken. De begane vloer is op dat moment omgedoopt tot Inwonersplein. Dat betekent dat in de wachtruimte sindsdien niet alleen inwoners wachten op hun afspraak voor bijvoorbeeld een nieuw paspoort, maar ook werkzoekenden die een afspraak hebben bij het UWV. “De bezoekersstroom is dus enorm toegenomen”, zegt gemeentewoordvoerder Derk Jan Eshuis. “De wachtruimte is in dezelfde ruimte als de balies waar met klanten en cliënten wordt gesproken. Dit wordt zowel door bezoekers als medewerkers als heel onrustig ervaren.”

Medewerkers van de gemeente en UWV ondervinden zelfs veel druk door de onrust. De overlast veroorzaakt ziekteverzuim. De effecten op de arbeidsomstandigheden zijn bij de verhuizing van UWV naar het stadskantoor vorig jaar onvoldoende afgedekt.

Binnentuin
Er is bijna een miljoen euro gereserveerd om de rust terug te brengen op de begane grond van het stadskantoor. Dat gebeurt door de wachtruimte van de werkvloer te scheiden. “We gaan de binnentuin (de ruimte waar bezoekers bij binnenkomst tegenaan kijken, red) bij het stadskantoor aantrekken”, aldus Eshuis.

Vanwege de hoogte van de investering moet er een aanbestedingsprocedure worden gevolgd. Eshuis: “Dat betekent dat we in de loop van volgend jaar aan de slag kunnen met de verbouwing.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Annina Romita
bron:
http://www.tvenschedefm.nl/nieuwe-verbo ... tem?985711
De stadsfotograaf zonder grenzen

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1411
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadskantoor

#2 Bericht door Twekkelerveld » di aug 08, 2017 7:59 pm

Net zo makkelijk de belastingcenten weer over de balk gooien....

Gebruikersavatar
Vincent1971
Member
Member
Berichten: 1427
Lid geworden op: zo nov 07, 2004 6:38 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadskantoor

#3 Bericht door Vincent1971 » wo aug 09, 2017 9:21 am

En de Noordmolen is niet geschikt?
Een goed begin heeft geen einde

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 15551
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Stadskantoor

#4 Bericht door Arie » wo mar 06, 2019 1:27 pm

Enschedese ambtenaren gaan werken in de wijken, maar vraag is: waar?
Gepubliceerd: Woensdag 06 maart 2019

Enschedese ambtenaren gaan werken in de wijken, maar vraag is: waar?
Is een miljoeneninvestering in ambtelijke huisvesting geoorloofd in tijden van bezuinigingen? Nee, zeggen oppositiepartijen. Maar coalitiepartijen geloven dat de investering zich binnen enkele jaren zal terugverdienen.

Het plan om het stadhuis, het Stadskantoor en de Noordmolen voor bijna 1,7 miljoen euro te verbouwen, naast het sluiten van de vier stadsdeelcentra, wordt nog niet met luid gejuich ontvangen door de gemeenteraad. In de commissievergadering van maandagavond waren er nog veel vragen. Onder meer over het nut van de investeringen, maar ook over alternatieve werkplekken in de wijk.

Vier servicecentra
Adviesbureau Veldhoen bracht op verzoek van het college mogelijkheden in kaart. Het onderzoeksrapport kost de gemeente 75.000 euro. Veldhoen gaat uit van het afstoten van de vier servicecentra aan de Zaanstraat (Noord), Gronausestraat (Oost), Wesselerbrinklaan (Zuid) en B.W. ter Kuilestraat (West).

Deze hebben niet meer de functie van publieksbalie, worden geteisterd door leegstand en bieden slechts kantoor aan stadsdeelbeheer en sociale wijkteams. Servicecentrum Zuid is verkocht aan een nog onbekende koper en naar verluidt is er serieuze interesse voor Oost en Noord.

Satellieten

De bedoeling is dat er per stadsdeel twee of drie ‘satellieten’ voor terug komen. Dat zijn werkplekken voor ambtenaren bij wijkcentra of maatschappelijke organisaties. Dichtbij de inwoners dus. Maar er zijn nog geen concrete locaties in beeld, laat staan een idee van de kosten.

Bij de coalitiepartijen, die gematigd enthousiast zijn over de huisvestingsplannen, is dat een punt van zorg. „We missen een plan wat betreft de ingebruikname van satellieten”, zegt Marc Teutelink van Burgerbelangen. Hij vindt het onverstandig om daarop vooruitlopend servicecentra te sluiten.

‘Zoveelste’ verbouwing
De oppositie juicht sluiting van de servicecentra allerminst toe, maar is vooral niet te spreken over de ‘zoveelste’ verbouwing van het Stadskantoor. „Van de zotte”, zegt Piet van Ek (SP). „De ene bouwvakker is nog niet vertrokken, of de de volgende dient zich aan.”

In 2016 is 2,3 miljoen geïnvesteerd om de verhuizing van het UWV Werkbedrijf naar het Stadskantoor mogelijk te maken, eind 2018 volgde uitbreiding van de ontvangsthal voor bijna 1 miljoen euro. Nu moeten er stilteruimtes en belplekken komen, vanwege problemen met de akoestiek. „Het is steeds lastiger werken, ook in verband met privacygevoelige gesprekken”, aldus wethouder Niels van den Berg.

Gespreksruimten
Soortgelijke problemen spelen in De Noordmolen. Aan de Molenstraat is het sociale wijkteam van stadsdeel Centrum gehuisvest. Er is behoefte aan gespreksruimten.

In het stadhuis verdwijnen kamers rondom de kantine om een grote ontmoetingsruimte mogelijk te maken. Hier komen 70 extra flexplekken voor ambtenaren. Ayfer Koç (CDA) snapt de noodzaak niet. Uit het onderzoek van Veldhoen blijkt namelijk dat op sommige dagen tot 300 werkplekken vrij zijn in het Stadskantoor. „Hoe past deze investering in de ontwikkeling dat we steeds minder ambtenaren hebben?”

Stadhuisvisie
Henri de Roode (ChristenUnie) vraagt zich af wat er terecht is gekomen van de ambitieuze stadhuisvisie uit 2013, nota bene op initiatief van zijn partij opgesteld. In die visie wordt ‘het stadhuis van de toekomst’ afgebeeld met glazen pui aan het Ei van Ko. „Daarvan is nog niets uitgevoerd”, zei wethouder Van den Berg. Sterker nog: na het omarmen van de visie werd door de gemeenteraad nooit geld gereserveerd. Het totale kostenplaatje - tot wel 10 miljoen euro - maakt uitvoering op korte termijn niet realistisch.

Ondanks de ingrijpende verbouwingen wordt volgens bureau Veldhoen vanaf 2022 jaarlijks 326.000 euro op de gemeentelijke exploitatie bezuinigd. Dat komt vooral door het sluiten van de servicecentra. De afschrijving van het verschil in markt- en boekwaarde van de stadsdeelkantoren (in totaal 4 miljoen euro) is daarin niet meegenomen.

Volgens het college verdient die afschrijving zichzelf terug, omdat er na sluiting geen sprake meer zal zijn van huurderving (5,5 ton per jaar) vanwege de leegstand.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/enschedese-a ... em?1123600
Bijlagen
Enschedese ambtenaren gaan werken in de wijken, maar vraag is waar.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie