Welkom op het forum van Enschede-Stad / Enschedeinansichten.

Roombeek (gehele project)

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1064
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld » ma jul 17, 2017 9:59 pm

Dat is mooi nieuws! Nu hopen dat braakliggende stuk op de hoek met de singel ook snel wordt opgevuld.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12308
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie » do okt 12, 2017 1:26 pm

Waterwandeling Roombeek

11 oktober 2017
Doorweekte kleren en ondergelopen straten: de zomer van 2017 was de warmste én natste zomer sinds tijden.

Door klimaatverandering komen extreme buien steeds vaker voor. En die buien worden een probleem wanneer het water niet op tijd kan worden afgevoerd. Huizen, tuinen en straten lopen onder met als gevolg overlast en waterschade.

In de wijk Roombeek in Enschede zijn verschillende maatregelen genomen om wateroverlast tegen te gaan. Zichtbaar en onzichtbaar. Tijdens de waterwandeling nemen waterexperts u mee door de wijk en vertellen ze alles over welke maatregelen er zijn genomen om wateroverlast zo veel mogelijk te beperken. En wat u zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen. Na de wandeling is er gelegenheid om na te praten met een kopje koffie of thee.

Datum & tijd: 21 oktober, 10 – 12 uur
Locatie: Ingang museum Twentsewelle, Het Rozendaal 11, Enschede
Prijs: gratis
Aanmelden: niet nodig
bron: https://www.enschede.nl/noord/nieuws/wa ... g-roombeek
Bijlagen
waterwandeling roombeek.jpg
waterwandeling roombeek.jpg (99.16 KiB) 819 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12308
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Arie » di jan 30, 2018 5:34 pm

'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren'
Gepubliceerd op: 30/01/2018

VIDEO 'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren', zie: http://www.tvenschedefm.nl/video-na-10- ... em?1063806
De Cultuurmijl Enschede werd 10 jaar terug met veel bombarie gelanceerd. Het moest de verbindende schakel tussen de binnenstad en het 'tweede centrum' worden, Roombeek. Maar wat is er over van die ambitieuze plannen? Niet veel, leert een wandeling over de mijl.

Op de Oude Markt zwijgt de Grote Kerk. Ooit klonk uit de boxjes aan de toren van het monument het monotone geluid van weefgetouwen, opgenomen in museum TwentseWelle aan het eind van de Cultuurmijl. En bij het museum in Roombeek luidden de klokken van de Grote Kerk, hoog in de toren opgenomen door de uit Amerika ingevlogen geluidskunstenaar Bill Fontana.

Geluidskunstwerken
Onderweg op de Cultuurmijl liet Fontana met zijn permanente geluidskunstwerk Acoustical Journey (het eerste in de openbare ruimte van ons land) vogeltjes tjilpen. Maar de klokken, weefgetouwen, treinen en vogeltjes doen er al geruime tijd het zwijgen toe.

Dat geldt niet voor dat andere geluidskunstobject langs de cultuurroute, White Lily van Andreas Oldörp, dat sinds 2010 op het boerenkerkhof staat. De witte zuil is niet zo wit meer als bij de plaatsing. Als je erin gaat zitten, op het daarvoor bestemde houten plankje, hoor je slechts één klank, voortgebracht door orgelpijpen in een schacht onder het kunstwerk. Het bovengrondse deel is, zowel aan de binnen- als buitenzijde toe aan een grondige wasbeurt. De troep in de zuil - door de buurt al gedoopt tot afwerkplek - nodigt absoluut niet meer uit om eens even lekker te gaan zitten luisteren.
'Onzichtbare lichtkunst'
Behalve de geluidskunst is het lichtkunstwerk van Peter Vink een toppertje op de Cultuurmijl. Beter gezegd: was. Het is lang geleden dat er iets was te zien van Vinks' groene laserstreep tussen de kerktoren in de binnenstad en de schoorsteen van de vroegere dekenfabriek Twentsche Textiel Maatschap (Tetem) in Roombeek. 'Poëtisch en ongrijpbaar', omschreef de Amsterdamse maker zijn lichtkunstwerk bij de ingebruikname, maart 2011. Daar kan nu 'onzichtbaar' aan worden toegevoegd. De Green Mile zou elke avond een uur zijn te zien, op verschillende tijdstippen en met wisselende, van het weer afhankelijke, intensiteit. Niet dus.

Straatmuseum
Onderweg blijkt dat het Straatmuseum Cultuurmijl op sterven na dood is. Bewoners langs de 1.100 meter lange route konden een goudkleurig kastje krijgen en bij hun woning hun eigen kunst exposeren. Lang niet iedereen schafte destijds zo'n minivitrine aan. Voor de kastjes die er wel zijn, geldt dat ze hun beste tijd hebben gehad, ook die waar nog kunst in zit. Dit idee verdient beter.

Muziekkwartier
Vanuit de binnenstad voert de Cultuurmijl langs Concordia, Wilminktheater en Muziekcentrum (onderdeel Nationaal Muziekkwartier), het oude Wonneklooster en Wilminkplein. Met een ruim aanbod van cultuur en kunst hebben de culturele instellingen langs de mijl de liefhebber meer dan genoeg te bieden. Aan deze 'parelketting van cultuurdragers' ligt het niet. Het is vooral de aankleding van de mijl, die in verval is geraakt. Het oogt hier en daar ronduit triest. In Roombeek zouden de drie bleken (Lonneker-, Stroinks- en Lasonderbleek) beter benut kunnen worden.

Roombeek
In Roombeek eindigt (of begint) de cultuurmijl bij het cluster dat tegenwoordig Cultuurpark Roombeek heet. Met museum TwentseWelle, Kunstruimte Tetem, kunstacademie AKI en Rijksmuseum Twenthe. En ook nog eens een mooi theater in wijkcentrum Prismare.

De actuele kunst in 21rozendaal bleek te hoog gegrepen. Daar is nu de nieuwe museumingang en educatieve ruimte van TwentseWelle. Enschede kon uiteindelijk fluiten naar het Cremermuseum in het zo spectaculair gelifte Balengebouw, dat nu onderdak biedt aan deze krant, de lokale omroep 1Twente en een uitzend- en architectenbureau. Vanaf de gevels houdt 'Ik Jan Cremer' de boel goed in de gaten. De beeltenissen blijven herinneren aan de oorspronkelijke opzet die de eindstreep niet haalde.

Bij de start is beloofd dat de Cultuurmijl regelmatig het podium zal zijn voor evenementen. We hebben er een stel gehad (Buitenkans, Gogbot, Grenswerk en Twentebiënnale), maar de laatste tijd was het, met uitzondering van het D'ran Festival in september vorig jaar, akelig stil.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Herman Engbers
bron: http://www.tvenschedefm.nl/video-na-10- ... em?1063806
Bijlagen
'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren'.jpg
'Na 10 jaar heeft de Cultuurmijl in Enschede al zijn glans verloren'.jpg (65.55 KiB) 683 keer bekeken
De stadsfotograaf zonder grenzen

Dimitri91
Member
Member
Berichten: 15
Lid geworden op: ma feb 26, 2018 8:13 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Dimitri91 » wo mar 14, 2018 9:57 pm

https://www.tubantia.nl/enschede/40-app ... ~a3f61ff8/

Als kers op de taart word ook dot stukje ingevuld! Ben benieuwd, mij zelf en mijn vriendin direct laten inschrijven.

Gebruikersavatar
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1064
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld » wo mar 14, 2018 10:07 pm

Ik ben benieuwd hoe het er uit komt te zien.

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2148
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Hendrik » za mar 24, 2018 4:36 pm

Uit betrouwbare bron hoorde ik dat te Pas bouw het braakliggende terrein aan de Deurningerstraat hoek Lasondersingel en ook grenzend aan de busbaan gaat bebouwen. Het deel achter de Noorderkerk. Ik kan er niks van vinden. Er circuleren al tekeningen. Ook niet gezien. Weet iemand iets meer? Is een belangrijk stuk invalsweg dat ik voor het gemak maar even onder Roombeek zet.
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1064
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Roombeek (gehele project)

Bericht door Twekkelerveld » za mar 24, 2018 8:59 pm

Dat zou wel mooi zijn. Zullen wel appartementen worden? Er is niet veel ruimte voor tuinen in ieder geval.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten