Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Herbestemming Oude Ambachtsschool

Informatie en vorderingen.
Plaats reactie

Wat is volgens u de beste herbestemmingsmogelijkheden? (Max. 3 opties mogelijk)

Wonen (appartementen)
12
26%
Wonen met zorg (ouderen, gehandicapten, etc.)
9
20%
Kantoren/kantoorunits
4
9%
Horeca in combinatie met wonen of werken
7
15%
Jongerenhuisvesting
5
11%
Kinderdagverblijf in combinatie met wonen of werken
3
7%
Overige, namelijk: [geef uw idee]
6
13%
 
Totaal aantal stemmen: 46

Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 15849
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#141 Bericht door Arie » di dec 11, 2018 11:09 am

Conciërgewoning oude Ambachtsschool wijkt voor parkeerplaatsen
Gepubliceerd: Dinsdag 11 december 2018

Conciërgewoning oude Ambachtsschool wijkt voor parkeerplaatsen
De oude conciërgewoning van de Ambachtsschool wordt binnen afzienbare tijd gesloopt. De Stichting Cultureel Erfgoed Enschede heeft er dubbele gevoelens bij.

Op het oog lijkt de dienstwoning van de voormalige Ambachtsschool aan de Boddenkampstraat niet zo heel bijzonder. Gewoon een oud huis naast de monumentale school die momenteel wordt verbouwd tot appartementencomplex.

Monument
Maar net als de school heeft de conciërgewoning uit het begin van de vorige eeuw een zekere architectuurhistorische waarde. De nieuwe eigenaar van de Ambachtsschool laat het complex zoveel mogelijk in oorspronkelijke stijl renoveren en moet dat ook, aangezien het een gemeentelijk monument is.

Bestemming
Voor de dienstwoning is echter geen nieuwe bestemming. De woning moet wijken voor parkeerplaatsen op eigen terrein voor de toekomstige bewoners, zegt directeur Ton Harthoorn van projectontwikkelaar Renpart uit Den Haag. „De woning is vergund om te slopen.” Wanneer de sloop begint, weet hij nog niet.

Mansardekap
De Stichting Cultureel Erfgoed Enschede, die kritisch waakt over architectonisch waardevolle panden, vindt het jammer. Volgens de stichting is de conciërgewoning bijzonder vanwege het dak. Dat is nog de originele constructie, een zogeheten mansardekap, uit 1922.

Bombardement
De Ambachtsschool had ooit ook zo’n karakteristieke kap, met kapellen en een klein torentje. De kap van het schoolgebouw werd bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog verwoest en is in 1950 vervangen door een soberder constructie die afbreuk heeft gedaan aan de grandeur van het gebouw. Alleen op de dienstwoning is de oorspronkelijke kapvorm behouden.

De stichting wijst erop dat de school en de dienstwoning een geheel vormen, zoals erfgoedadviseur Het Oversticht een aantal jaren geleden constateerde in zijn waardestelling. De dienstwoning maakt deel uit van het stedenbouwkundig ensemble van de bekende architect Beltman. Het is volgens Het Oversticht een van de onderdelen van het ensemble die het waard zijn om te worden behouden.

Advies
Het Oversticht stelde het rapport op verzoek van de gemeente Enschede op. Gemeenten volgen een advies van Het Oversticht doorgaans, maar in dit geval werd het achterhaald door allerlei ontwikkelingen. De gemeente verkocht in 2016 de al jaren leegstaande Ambachtsschool aan projectontwikkelaar Renpart. Die heeft commercieel belang bij veel parkeerplaatsen op eigen terrein, want dat levert extra geld in het laatje op. De conciërgewoning staat dat in de weg, en wordt daarom gesloopt.

De stichting berust erin dat de gemeente een sloopvergunning heeft verleend. Burgers in Enschede hebben zich het lot van de conciërgewoning kennelijk ook niet zo aangetrokken.

Sloop
Tegelijk is men blij dat het aftakelingsproces van het schoolgebouw is gestopt en dat het monumentale complex met een aantal specifieke kenmerken toch behouden blijft. „Als het aan de vorige eigenaar (de gemeente) had gelegen, was wellicht sloop op termijn het enige alternatief geweest. Zorgplicht voor erfgoed is voor een gemeente als eigenaar van een dergelijk pand kennelijk een onmogelijke opgave”, aldus de nieuwsbrief van de stichting.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
bron: http://enschede.1twente.nl/conci%C3%ABr ... em?1112625
Bijlagen
Conciërgewoning oude Ambachtsschool wijkt voor parkeerplaatsen.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Sunny
Member
Member
Berichten: 516
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#142 Bericht door Sunny » vr feb 22, 2019 2:57 pm

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1483
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#143 Bericht door Twekkelerveld » vr feb 22, 2019 6:48 pm

Ik vind die kozijnen erg mooi!

Sunny
Member
Member
Berichten: 516
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#144 Bericht door Sunny » za feb 23, 2019 6:38 pm

Het geeft een heel mooi beeld.
Maar wat een project zeg! Een drukte van belang aldaar.

Verstijnen
Member
Member
Berichten: 90
Lid geworden op: zo nov 25, 2012 9:19 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#145 Bericht door Verstijnen » di feb 26, 2019 8:31 pm

Zeker een drukte, maar totaal geen overlast van:)

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2038
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#146 Bericht door Hendrik » di feb 26, 2019 9:39 pm

Twekkelerveld schreef:
vr feb 22, 2019 6:48 pm
Ik vind die kozijnen erg mooi!
Vanmorgen ook even langsgefietst. Ik zag een krat met kozijnen staan van een timmerfabriek. Geen kunststofkozijnen dus! Ze hebben ze zeer stijlbewust nagemaakt, erg goed.
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 15849
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#147 Bericht door Arie » do mar 21, 2019 12:07 pm

Nieuw gezicht Ambachtsschool in Enschede
Gepubliceerd: Donderdag 21 maart 2019

Nieuw gezicht Ambachtsschool in Enschede
De verbouwing van de monumentale Ambachtsschool vordert gestaag. Onlangs werden de steigers aan de lange zijden van het gebouw verwijderd en nu is goed zichtbaar hoe het gebouw er straks uit komt te zien. 78 appartementen komen er in, eigentijds comfort in een historisch decor.

De verbouwing moest twee keer worden uitgesteld. Het eerste plan voor het pand werd door de Raad van State afgekeurd, omdat er veel meer ruimte voor horeca en detailhandel was ingetekend (750 vierkante meter) dan de maximaal toegestane 100 vierkante meter. Horeca en detailhandel zijn uit het ontwerp geschrapt.

Vogels
Later gooiden de in het gebouw aangetroffen nesten van de huismus en de gierzwaluw roet in het eten. Maar ook die hobbel is genomen. Bouwbedrijf PHB uit Deventer is inmiddels in een ver gevorderd stadium. De totale verbouwing neemt een jaar in beslag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
bron: http://enschede.1twente.nl/nieuw-gezich ... em?1125725
Bijlagen
Nieuw gezicht Ambachtsschool in Enschede.jpg
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3581
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#148 Bericht door enschedeinansichten » do mar 21, 2019 7:26 pm

Ziet er goed uit.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 15849
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#149 Bericht door Arie » vr aug 02, 2019 3:25 pm

Nog dit jaar kun je wonen in de Ambachtsschool in Enschede
Gepubliceerd: Vrijdag 02 augustus 2019 08:49

VIDEO | Nog dit jaar kun je wonen in de Ambachtsschool in Enschede, zie: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-no ... em?1139632
Over vier maanden wordt de voormalige Ambachtsschool als wooncomplex opgeleverd. „1 november halen we”, verzekert de eigenaar. De verhuur begint na de zomer.

Het is vanwege de bouwvak uitgestorven op de bouwplaats van de vroegere ambachtsschool aan de Boddenkampsingel. Normaliter is bouwbedrijf PHB uit Deventer hier met een man of tachtig aan het werk. Binnen is momenteel alleen een ploeg schilders en stukadoors aan de slag. Een grote ventilator tegen het bouwvocht maakt flink lawaai in het verder stille complex.

Marketingscampagne
Op de achtergrond wordt ondertussen hard gewerkt om na de zomervakantie met de verhuur te beginnen. Dan gaat de marketingcampagne online en is er een open dag, waarop een kijkje kan worden genomen in twee modelwoningen.

Na de zomer begint tevens de sloop van de oude gymzaal. Hier komen negentien nieuwe appartementen. „We dachten lang dat in de gymzaal ook appartementen moesten komen, maar dat bleek onhaalbaar”, zegt commercieel directeur Ton Harthoorn van Renpart Vastgoed uit Den Haag. Deze belegger kocht de school in 2015 van de gemeente.

Woonruimtes
De zeventig appartementen in het monumentale schoolgebouw beginnen aardig vorm te krijgen. De wanden zijn bijna klaar om te worden afgewerkt, de voormalige klaslokalen zijn opgedeeld in woonruimtes met twee of drie slaapkamers. Een oude inpandige schoorsteen is uitgebikt voor het creëren van toiletruimtes. Alle kozijnen zijn vernieuwd, hier en daar zijn grote Franse vensters gekomen.

De oude halfronde tegels in één van de gangen zijn bewaard gebleven. Evenals het glas in lood en de houten lambrisering in de vroegere directeurskamer, waaruit het bureau en een vergadertafel gered zijn. „Daar zoeken we een geschikte plek voor, want die moeten natuurlijk hier blijven”, aldus Harthoorn.

Origineel
Bij de werkzaamheden aan de ronde bogen in de gangen bleek onverwacht dat de beuken (de overspanning tussen plafond en muren) waren ‘ingepakt’. Die zijn teruggebracht in de originele vorm. De imposante entree met zijn muurschilderingen met ambachtslieden en ronde stenen trappen met ijzeren trapleuningen blijft ook in de originele staat.

De galm zal daardoor blijven, maar het zou zonde zijn om hier geluiddempend tapijt te leggen. Algemeen directeur Hans-Olav de Wolf van Renpart: „Het is bovendien een gemeenschappelijke ruimte en in de rest van het gebouw hoor je niets.”


Niet goedkoop
Renpart heeft er alle vertrouwen in dat de niet bepaald goedkope woningen (rond de 1000 euro per maand) in een mum van tijd verhuurd zijn. Harthoorn: „We krijgen nu al mailtjes van mensen die hier graag willen wonen.”

Dat geldt volgens De Wolf vast ook voor het appartement op de tweede etage, dat schuine wanden heeft en waarin een ijzeren balkenconstructie bij het inrichten van de ruimte een extra puzzel vormt. „De doelgroep voor deze woning is inderdaad anders, maar ik denk dat er zeker belangstelling voor is. Misschien bij mensen die van een industriële sfeer houden.”

Extra ramen
Ook voor een aantal appartementen aan het binnenplein zal de belangstelling vermoedelijk niet meteen overweldigend zijn. De hoge schoorsteen uit 1933 is na lang gepraat toch blijven staan op het plein, maar beperkt wel het zicht vanuit de slaapkamers van de appartementen erachter. „We hebben voor die woningen daarom extra ramen toegevoegd”, zegt Ton Harthoorn.

Het neusje van de zalm is naar zijn smaak het enige appartement in het gebouw met een verhoogde vloer. „Dat heeft een balkon van 50 vierkante meter en biedt een prachtig uitzicht op de Boddenkamp.”

Hogere segment
Renpart heeft er na lang wikken en wegen voor gekozen om alle appartementen te verhuren, in het hogere segment. Of het bedrijf het complex na een tijd weer verkoopt? Harthoorn: „Dat is niet het doel. Wat overigens niet wil zeggen dat wij als belegger verkoop per definitie uitsluiten. Het is in elk geval een uniek bezit.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
bron: http://enschede.1twente.nl/video-%7c-no ... em?1139632
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3581
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#150 Bericht door enschedeinansichten » za feb 08, 2020 7:30 pm

Het is klaar er wordt al gewoond maar ook veel geklust. Had vandaag ook de eer om daar weer eens te werken. Er is veel bewaard gebleven en de ruimtes zijn prachtig benut. :okay:
ambacht 1.jpg
ambacht 2.jpg
ambacht 3.jpg
ambacht 4.jpg
ambacht 5.jpg
ambachtschool7.jpg
ambachtschool8.jpg
ambachtschool9.jpg
ambachtschool10.jpg
ambachtschool11.jpg
ambachtschool12.jpg
ambachtschool13.jpg
ambachtschool14.jpg
ambachtschool15.jpg
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Veteraan
Member
Member
Berichten: 4365
Lid geworden op: ma jan 02, 2012 10:10 am
Locatie: Enschede

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#151 Bericht door Veteraan » za feb 08, 2020 7:40 pm

Mooie foto's, Willem.

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1483
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#152 Bericht door Twekkelerveld » za feb 08, 2020 7:43 pm

Wat een prachtig pand.

Sunny
Member
Member
Berichten: 516
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#153 Bericht door Sunny » za feb 08, 2020 10:07 pm

Gaaf!

Hendrik
Member
Member
Berichten: 2038
Lid geworden op: di nov 28, 2006 7:20 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#154 Bericht door Hendrik » zo feb 09, 2020 4:50 pm

Schitterend, om trots op te zijn als Enschede-er.
Wat sas as dós was kaans.

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3581
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#155 Bericht door enschedeinansichten » zo feb 09, 2020 7:13 pm

ambachtschool17.jpg
ambachtschool18.jpg
ambachtschool18.jpg (62.08 KiB) 2886 keer bekeken
ambachtschool19.jpg
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Twekkelerveld
Member
Member
Berichten: 1483
Lid geworden op: di nov 07, 2006 7:02 pm
Locatie: Enschede

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#156 Bericht door Twekkelerveld » zo feb 09, 2020 7:21 pm

Mooi appartement! Die ramen zijn echt prachtig.

hans
Member
Member
Berichten: 2491
Lid geworden op: ma sep 24, 2012 11:45 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#157 Bericht door hans » zo feb 09, 2020 7:35 pm

boven de ingang , mooi uitzicht ?

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3581
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#158 Bericht door enschedeinansichten » zo feb 09, 2020 9:04 pm

Links naast de ingang tweede verdieping. gedeelte van het oude schilderslokaal.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Sunny
Member
Member
Berichten: 516
Lid geworden op: vr jun 01, 2018 1:10 pm

Re: Herbestemming Oude Ambachtsschool

#159 Bericht door Sunny » vr okt 16, 2020 3:26 pm

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Plaats reactie