Welkom op het forum van Enschedeinansichten.

Usseleres Bedrijvenpark

Informatie en vorderingen.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3105
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Usseleres Bedrijvenpark

#1 Bericht door enschedeinansichten » do okt 08, 2009 8:56 pm

08-10-09 TCT

De gemeente heeft door de aankoop van 2 graspercelen nu bijna de gehele Usseleres in haar bezit.
Het gebied wordt een bedrijvenpark.
Ligging tussen Haaksbergerstraat, A35, Westerval en de Usselerrondweg.
60 Hectare groen en duurzaam bedrijventerrrein.
De typische krans-es "kale bolling met houtwallen"wil de gemeente behouden. :)
De vereniging Behoud van Usselo en de Usseleres (VBU) is nog steeds in protest.
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#2 Bericht door Arie » zo jan 17, 2010 12:38 pm

'Enschede ontwikkelt bedrijfsterreinen tegen beter weten in'
Heeft het nog zin de Usseleres te bebouwen?

ENSCHEDE - De verkoop van bedrijfsterreinen is het afgelopen jaar vrijwel stilgevallen. Bedrijven zijn vooral bezig met kostenbesparingen. Er liggen meer verzoeken bij de gemeente om al aangekochte kavels weer terug te willen leveren, dan verzoeken om een kavel te kopen. De forse dip in de economie, in Twente groter dan landelijk, is op de bedrijfsterreinen van Enschede terug te zien. De leegstand is groot.

Zie ook:
Blog: Alle hens aan dek: er komt krimp in Twente
De weinigen die wel interesse hebben voor koop of huur kunnen niet alleen kiezen uit een groot aanbod, ze kunnen ook hoge eisen stellen.

Op de officiële sites van makelaars wordt 427.000 vierkante meter bedrijfsruimte in Enschede te koop of te huur aangeboden. Daarvoor wordt 254.000 vierkante meter getypeerd als kantoor. Voor heel Twente is volgens de inventarisatie sprake van een leegstand van bedrijfspanden exclusief kantoren van 646.000 m2. Het betekent dat Enschede meer dan een derde van die leegstand in huis heeft.

De Vereniging tot Behoud van Usselo en de Usseleres (VBU) heeft de bij makelaars getraceerde leegstand op een rij gezet. Voorzitter Gerrit Bijvank wijst erop dat leegstand die niet is aangemeld via de officiële sites niet in de cijfers is meegenomen. „Je mag ervan uitgaan dat de leegstand in feite dus nog hoger is.”

Behalve de leegstand is ook het aanbod van bedrijfsgrond voor heel Twente op een rij gezet. Dit aanbod is gesplitst in ‘harde’ en ‘zachte’ plannen. Bij zachte plannen gaat het om plannen die nog in voorbereiding zijn en waarover de provincie nog geen enkele uitspraak heeft gedaan. Bij harde plannen is de hele procedure of een flink deel daarvan al doorlopen. Voor heel Twente is de ‘harde voorraad’, die in veel gevallen vrijwel meteen uitgeefbaar is, 355 hectare.

Aan ‘zachte plannen’ heeft Enschede, behalve de 110 hectare op de luchthaven, nog 64 hectare in de pijplijn. Dan gaat het om de Usseleres (58) en Kop Marssteden (6 hectare).

Onder de ‘harde plannen’ valt onder meer de Josinkes (hoek Westerval-Usselerrondweg), waar nog acht hectare aan bedrijfsgrond te koop is. Voor de verkoop van de eerste acht hectare heeft Enschede vier jaar nodig gehad. Van de bedrijfspanden staat intussen nog 8680 vierkante meter leeg. „Op de informatieavond van de gemeente over de Usseleres is ons toevertrouwd dat de grond op de Josinkes zeer slecht verkoopt, gezien de ongunstige ligging. Dit werd gebruikt als argument om de Usseleres te ontwikkelen. Wij waren met stomheid geslagen”, aldus VBU-voorzitter Bijvank.

Uit de cijfers over alle bedrijfsgronden in Twente tot 2020 blijkt dat Enschede bijna 60 hectare te veel aan harde plannen en ruimte voor zachte plannen heeft. Voor een kleinere gemeente scoort Haaksbergen met 36,5 hectare te veel opvallend hoog.

Gerrit Bijvank wijst erop dat de prognose van de beroepsbevolking (15 tot 65 jaar) voor Twente en voor Enschede vanaf 2010 een dalende tendens inzet. Dat heeft volgens hem onmiskenbaar gevolgen voor de behoefte aan bedrijfsterreinen. Voor hem en zijn vereniging is de conclusie duidelijk: de Usseleres is niet nodig als bedrijfsterrein.
Bron: TCT
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3105
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#3 Bericht door enschedeinansichten » zo jan 17, 2010 6:35 pm

Enschede heeft vorig jaar meer aanvragen om de in optie genomen grond terug te geven dan dat er nieuwe aanvragen zijn.
Opzich niets mis mee maar de gemeente moet er wel op anticiperen.

Ik zou voorstellen alle villa's en herenhuizen in Enschede (voornamenlijk aan de Singels en directe omgeving) opnieuw aanmerken
als woonruimte en de kantoorbestemming er af afhalen.
Kantoren die geen directe binding met het centrum hebben verkassen naar de leegstaande kantoorgebouwen aan de stadsrand.
De vrijgekomen villa's kunnen dan door upperclass worden gebruikt zodat het probleem met woonruimte voor die groep niet
opgelost hoeft te worden door projecten als het Vaneker e.d. daarmee krijgt de stad meer beleving van binnen uit. Wat ook goed is voor de middenstand.

Er is zeker behoefte naar dit soort panden kijk maar de huizen aan de singel die na de vuurwerkramp zijn gebouwd.
(Lasondersingel). Prachtige statige herenhuizen (tegenwoordig heet dat stadsvilla's).
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
rr1991
Member
Member
Berichten: 952
Lid geworden op: do dec 01, 2005 2:56 pm
Locatie: Auckland, New Zealand

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#4 Bericht door rr1991 » ma jan 18, 2010 1:41 pm

Ik zou het zonde vinden als er langs de singels dan alleen maar woningen overblijven, en ik heb een grootse hekel aan industrieterreinen, dus van mij mogen ze lekker blijven zitten. De mensen met het grote geld wonen meestal liever in een groene omgeving dan aan zo'n drukke singel.

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3105
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#5 Bericht door enschedeinansichten » ma jan 18, 2010 7:45 pm

@rr1991
Ik zit aan kantoorpanden te denken zoals b.v. tegenover de UT. (leegstand)

Verder vind het erg jammer dat mooie panden aan de singel uitgedorst worden met allerlei reclame en vaak
wordt er een stukje van de voorgevel verbouwd. ( Hengelosestraat vanaf het zwik tot in het centrum)
Ook is het onderhoud vaak minimaal.
b.v. Het pand van de DSB-bank aan de Hogelandsingel. Het is een prachtige villa maar het onderhoud is bedroevend.

Verder was ik nogal verbaast hoe snel er een mooie serie huizen aan de Lasondersingel is gebouwd (na de vuurwerkramp).
Dat zijn nu de bewoonde huizen en de rest wordt bijna allemaal door kantoren gebruikt. (met de nodige reclame).
Er is dus wel vraag naar dit soort plekken. En heb je op het Roombeek dan ruimte als je voor een mil. bouwt ?
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#6 Bericht door Arie » do feb 11, 2010 4:34 pm

Bestemming Usseleres zaak nieuwe raad
donderdag 11 februari 2010 | 13:24 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 11 februari 2010 | 13:28

ENSCHEDE - Vlak voor of eventueel kort na de zomervakantie zal de op 3 maart gekozen gemeenteraad beslissen over het bestemmingsplan voor de Usseleres. Het is niet gelukt dit plan nog aan de huidige raad voor te leggen. Er is nog een nadere toelichting nodig op de milieueffectrapportage, met name rond de verwachte verkeersbelasting en stikstofdepositie. Bovendien zijn er tegen het ontwerpplan bezwaren ingediend.

Over de noodzaak om de Usseler- es te bestemmen tot een bedrijventerrein bestaat bij het college en wethouder Eric Helder geen enkele twijfel. „Wij hebben over een paar jaar de Usseleres heel hard nodig voor onze bedrijven.”

Dat Enschede nu nog 36 hectare aan bedrijfsgrond direct beschikbaar heeft voor verkoop, noemt Helder niet te royaal. „Je moet een gevarieerd aanbod hebben om aan wensen van bedrijven te kunnen voldoen.” In die 36 hectare zijn onder meer Roombekerveld, Josink Es, Hardick & Seckel en Unisson Boekelo meegenomen. De laatste twee terreinen komen binnenkort beschikbaar. Voor Hardick & Seckel gaat het om 1,9 hectare nabij Kuipersdijk/Varviksingel, waar al op vijf kavels een optie ligt. In Boekelo gaat het om grond op de Bleekerij voor één tot drie bedrijven. De Usseleres valt buiten het aanbod van 36 hectare. Bij dit bedrijventerrein tussen Haaksber- gerstraat/ A35 en Usselerrondweg gaat het om 58 hectare uit te geven bedrijfsgrond. Vooral op de bolling van de es en langs de Haaksbergerstraat. De gemeente is inmiddels eigenaar van circa 90 procent van deze es.

Vorig jaar heeft de gemeente in totaal 3,3 hectare aan bedrijfsgrond verkocht in veertien transacties. De wethouder van Economische Zaken is daar niet ontevreden over. „Voor de langere termijn gaan we uit van gemiddeld 7,5 hectare per jaar, de voorgaande jaren is er meer verkocht. In het moeilijke jaar 2009 minder. Toch vind ik het een redelijk goed resultaat.” Over 2010 is hij niet pessimistisch. Op 1 januari dit jaar lagen er 28 reserveringen met een oppervlakte van 6,3 hectare. Vrijwel gelijk aan een jaar geleden. Bovendien verwacht hij veel van het opnieuw in de verkoop brengen van Roombekerveld (al dertien opties) en het begin van uitgifte in Hardick & Seckel. Belangrijk volgens hem is ook dat het aanbod van industriële panden in 2009 met zo’n 100.000 vierkante meter, waarvan 8 procent nieuwbouw, vrijwel onveranderd is gebleven. „Enige leegstand is nodig voor de markt.
TCT
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#7 Bericht door Arie » wo feb 17, 2010 4:46 pm

PvdA, CDA en VVD houden vast aan bedrijfs-Usseleres
woensdag 17 februari 2010 | 15:30

ENSCHEDE - Het CDA is het meest uitgesproken over een bedrijventerrein op de Usseleres. De partij geeft werkgelegenheid absolute prioriteit. „Dat is esentieel voor de erbarmelijke situatie in Enschede,” benadrukt Gerrit-Jan van der Veen, raadslid en nummer 3 op de lijst voor de komende verkiezingen op 3 maart. „We zullen alles op alles moeten zetten om de werkloosheid te verminderen.” Ook VVD en PvdA, alhoewel minder uitgesproken in hun reacties, delen die visie.

Partijen verwijzen onder meer naar de snel opgelopen werkloosheid, waardoor de gemeente in de groep met de hoogste percentages werklozen zit. Daar komt bij dat het aantal mensen dat in Enschede afhankelijk is van een uitkering uitzonderlijk hoog is: één op de vijf.

De drie partijen willen niet terugkomen op eerder genomen besluiten de Usseleres te veranderen in een bedrijventerrein. Een poging van de Vereniging tot behoud van Usselo en de Usseleres (VBU) om de partijen te bewegen vóór de verkiezingen hun standpunten te herzien heeft op deze drie partijen geen effect. Voorzitter Gerrit Bijvank van de VBU is vooral geschrokken van de CDA-reactie. „We moeten uiteraard ook naar onze omgeving kijken. Dat er teveel gebouwd wordt in Twente ben ik met je eens. Maar ik vind niet dat Enschede dan maar moet toestaan dat Rijssen maar doorbouwt en wij alles stilleggen. Dat wil ik politiek niet verantwoorden,” schrijft Van der Veen. „Enschede heeft een te grote groep mensen die aan de kant staat.” De VBU heeft alle deelnemende partijen aan de verkiezingen op 3 maart om hun standpunt gevraagd. Daarbij is ook gewezen op de huidige leegstand van bedrijven en kantoren en de beschikbaarheid van bedrijfsgrond in Twente. De VBU pleit voor uitstel van investeringen voor het bouwrijpmaken na aankoop van de grond in het afgelopen jaar.

Met uitzondering van de grote drie zijn alle andere partijen voorstander van behoud Usseleres. „Het indertijd democratisch genomen besluit is inmiddels door de economische en demografische ontwikkelingen achterhaald,” vindt de ChristenUnie. D66, Burgerbelangen, GroenLinks, SP, Enschede Solidair en PPE zouden precies hetzelfde kunnen zeggen.

Voor PvdA, CDA en VVD is juist het schrappen van de Usseleres als bedrijventerrein niet verantwoord op langere termijn. „Wij hebben de komende tien jaar de Usseleres nodig voor onze bedrijven.”
zie: http://www.tctubantia.nl/regio/enschede ... eleres.ece
De stadsfotograaf zonder grenzen

Helmerhoeker

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#8 Bericht door Helmerhoeker » vr mar 05, 2010 4:07 pm

Verkiezingen zijn geweest en PvdA, CDA en VVD vormen een nipte meerderheid.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het er over een tiental jaar ongeveer zo uitzien :down:

Afbeelding
Beeldkwaliteitsplan Usseleres

Gebruikersavatar
Kubus
Member
Member
Berichten: 256
Lid geworden op: zo mar 13, 2005 5:07 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#9 Bericht door Kubus » vr mar 05, 2010 10:03 pm

Foeilelijke blokkendozen dus. Ik dacht dat er alleen "mooi" gebouwd mocht gaan worden.
Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede

Helmerhoeker

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#10 Bericht door Helmerhoeker » za mar 06, 2010 12:22 pm

Dit is slechts een beeldkwaliteitsplan dus de "blokken" zijn geen werkelijke weergave. Het gaat hier meer om te laten zien hoe vol gebouwd het zal gaan worden.
Lees deze site er maar verder op na, hierop is een hoop informatie te vinden

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#11 Bericht door Arie » ma apr 19, 2010 10:47 pm

'Aanpak Usseleres maakt meer kapot dan...'
maandag 19 april 2010

ENSCHEDE - Een bedrijventerrein op de Usseleres leidt tot een ‘ernstige en onomkeerbare aantasting van de cultuurhistorie, het rijke archeologische bodemarchief en de aardkundige waarden’. Dat blijkt uit het onderzoek van de Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER).

Deze onafhankelijke commissie van deskundigen stelt, zo is maandag bekend geworden, grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de cijfers die in de MER worden opgevoerd. Om die reden pleit de commissie ook voor een gefaseerde ontwikkeling van de es, te beginnen bij de oostkrans.
TCT
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3105
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#12 Bericht door enschedeinansichten » ma apr 19, 2010 11:34 pm

Wat is dat voor commissie ?
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#13 Bericht door Arie » di apr 20, 2010 9:39 am

enschedeinansichten schreef:Wat is dat voor commissie ?
zie hiervoor de site van de commissie op http://www.commissiemer.nl/
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3105
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#14 Bericht door enschedeinansichten » di apr 20, 2010 10:34 am

"Dat blijkt uit het onderzoek van de Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER). "

Dit is een onduidelijk verhaal.

De MER wordt niet door hun opgesteld, ze bekijken de MER.
Het stukje in TCT was niet erg duidelijk.
De commissie wordt wel betaald, maar door wie ? ;)
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#15 Bericht door Winus » di apr 20, 2010 10:55 am

Volledige persbericht:
MER Bedrijventerrein Usseler Es Enschede

MER geeft juist beeld van aantasting Usseler Es en toont onzekerheid behoefte bedrijventerrein.


Het MER en de aanvulling daarop geven een correct beeld van de mogelijke effecten van de realisatie van een bedrijventerrein van 90 ha. op de Usseler Es. Dat concludeert de Commissie voor de m.e.r. in haar advies dat zij 19 april 2010 uitbracht aan de gemeenteraad van Enschede.

Uit het MER blijkt dat een bedrijventerrein op de Usseler Es een ernstige en onomkeerbare aantasting geeft van de cultuurhistorie, het landschap, het rijke archeologische bodemarchief en de aanwezige aardkundige waarden van de Es. Ook met inzet van mitigerende maatregelen blijken deze effecten niet te voorkomen te zijn.

De verkeersdoorstroming en de luchtkwaliteit blijken in het voorkeursalternatief te verslechteren en de licht- en geluidshinder nemen toe. Het meest milieuvriendelijke alternatief beschrijft maatregelen om deze effecten te beperken.

De in het MER gepresenteerde cijfers over de actuele vraag naar en het aanbod van bedrijventerreinen in de regio kennen grote onzekerheden en geven naar de inschatting van de Commissie een optimistische inschatting van de behoefte aan bedrijventerrein. Tegen deze achtergrond en gezien de hoge zeldzaamheid van de krans-es geeft de Commissie een gefaseerde ontwikkeling in overweging. Deze gefaseerde ontwikkeling zou moeten starten bij de Oostkrans, zodat het meest waardevolle deel, de zogenaamde bolling van de es, gespaard kan worden bij een beperktere vraag dan ingeschat.


Toetsingsadvies over het milieueffectrapport
en de aanvulling daarop: http://docs1.eia.nl/mer/p17/p1746/a1746ts.pdf
Advies voor richtlijnen voor het milieueffectrapport: http://docs1.eia.nl/mer/p17/p1746/a1746rl.pdf
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
enschedeinansichten
Member
Member
Berichten: 3105
Lid geworden op: do jan 08, 2009 9:24 pm
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#16 Bericht door enschedeinansichten » di apr 20, 2010 1:32 pm

Dit staat lijnrechts tegenover het stukje in TCT.
Daar staat dat de commissie de MER afkraakt en niet juist vindt.
Vreemde zaak. Stemmingmakerij ?

"Deze onafhankelijke commissie van deskundigen stelt, zo is maandag bekend geworden, grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de cijfers die in de MER worden opgevoerd."
Schat iedereen op waarde maar laat daarbij wel iedereen in zijn waarde.

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#17 Bericht door Arie » di mei 25, 2010 11:20 pm

Meer ruimte voor windmolens
dinsdag 25 mei 2010

ENSCHEDE - Voor de Usseleres gaan soepeler regels gelden voor de bouw van windturbines dan voor andere bedrijfsterreinen in de gemeente. Vrijstaande windmolens met een hoogte tot twintig meter worden er toegestaan, terwijl elders vijftien meter de limiet is. Voor windturbines op daken gelden dezelfde voorwaarden als voor grotere bedrijfsterreinen als het Havengebied en de Marssteden. Ook als een gebouw hier geen zes bouwlagen heeft worden windturbines op daken toegestaan.

In principe wil de gemeente dat overal op gebouwen van zes verdiepingen of hoger de plaatsing van een windturbine wordt toegestaan. Op bedrijfsterreinen waar geen hoge panden staan mag een windturbine ook op lagere gebouwen worden geplaatst. Vrijstaande windmolens zijn eveneens mogelijk op bedrijfsterreinen en daarnaast in het agrarisch buitengebied, maar niet in woongebieden.

Het gaat om kleinere windturbines die de gebruiker in een deel van de eigen energiebehoefte kan voorzien of zelfs kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Ze zijn doorgaans tussen drie en 25 meter hoog. Voor Enschede geldt als maximumhoogte vijftien meter, met uitzondering van de Usseleres. Voor dit laatste nog te ontwikkelen duurzame bedrijfsterrein wordt een hoogte van twintig meter toegestaan.

Plaatsing van een windturbine is op een gebouw alleen mogelijk als deze minimaal zes bouwlagen telt of daarmee vergelijkbaar is. Voor veel bedrijfsterreinen geldt die beperking niet. Wel moet de verhouding gebouw en windturbine ook hier in verhouding staan, hoger dan een derde van het gebouw mag een turbine niet zijn. Op gebouwen met de status van monument is plaatsing van een windturbine uitgesloten.

Voor kantoren geldt ook de eis van zes bouwlagen of meer voor een windturbine op het dak. Vrijstaande windmolens zijn hier niet toegestaan. Dat geldt in principe ook voor openbare ruimte zoals langs wegen. Daarop is alleen een uitzondering gemaakt voor een gebied langs de A35 en de bedrijventerreinen Marssteden, Grote Plooy en Usseleres. Hier zouden ook grotere windmolens toegestaan kunnen worden.

Voor agrarische gebieden worden windmolens tot twintig meter toegestaan als er tenminste geen sprake is van landschappelijke of ecologische waarden. In die laatste gebieden geldt een volledig verbod voor windmolens.
bron: TCT
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#18 Bericht door Arie » wo jan 12, 2011 8:17 pm

Gedonder in coalitie over Usseleres
dinsdag 11 januari 2011

ENSCHEDE - De coalitie van PvdA, CDA, VVD en Burgerbelangen is nog geen jaar onderweg of er dreigt al een flinke breuk te ontstaan. BBE-raadslid Albert Veldt nam na afloop van het beladen onderwerp in de stedelijke commissie zelfs het woord crisis in de mond.

En ook zijn collega en oud-wethouder André le Loux gebruikte woorden van soortgelijke strekking. De BBE is en blijft mordicus tegen bebouwing van de laatste kranses van Enschede in deze regeerperiode. „We zijn in dit college gestapt omdat pas in 2013, bij een evaluatie wordt gekeken of van de es een bedrijventerrein moet worden gemaakt. Dat betekent dat, rekening houdende met allerlei procedures, er niet eerder dan in 2015 kan worden gebouwd. Dus na deze coalitieperiode”, legde Veldt na afloop uit.

Wethouder Jeroen Hatenboer wil de Milieu Effect Rapportage en de wijziging van het bestemmingsplan van de meest besproken es in de gemeente binnen zeven weken in de raad aan de orde brengen. En dat is tegen het zere been van de BBE. Wethouder Van Heek loste alvast een schot voor de boeg. „De BBE heeft een groot probleem als tegen wordt gestemd.” Zowel de PvdA als de VVD wijzen op het coalitieakkoord waarin staat dat de marktwerking wordt gevolgd. Le Loux interpreteerde dat anders: „De vraag is nu nul komma nul. Er is de eerstkomende jaren tien hectare nodig terwijl er nog dertig hectare ligt. Er is geen vraag dus.”
TCT
De stadsfotograaf zonder grenzen

Gebruikersavatar
Winus
Member
Member
Berichten: 2474
Lid geworden op: zo mar 14, 2004 11:09 pm
Locatie: Amsterdam / Enschede
Contacteer:

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#19 Bericht door Winus » vr jan 14, 2011 9:20 pm

Ben benieuwd of ze voet bij stuk gaan houden.
de kloomp'maj anhoalen

Gebruikersavatar
Arie
Member
Member
Berichten: 12848
Lid geworden op: di nov 27, 2007 4:31 pm
Locatie: Enschede

Re: Usseleres Bedrijvenpark

#20 Bericht door Arie » za jan 15, 2011 3:53 pm

Boerderijen Usseleres in de verkoop
vrijdag 14 januari 2011 |

USSELO - Naar schatting acht boerderijen die de afgelopen jaren door de gemeente waren opgekocht op de Usseleres, gaan (terug) in de verkoop. De panden die deels leeg staan en zijn verpauperd, zijn inmiddels getaxeerd door een groot makelaarskantoor. De boerderijen zouden ook al aan vroegere eigenaren zijn aangeboden. De oorspronkelijke bewoners werden gedwongen tot verkoop aan de gemeente omdat zij de grootste kranses van Europa wil veranderen in een bedrijventerrein.

Gerrit Bijvank, voorzitter van de Vereniging Behoud Usseleres, heeft het nieuws van de verkoop van de oude hoeves vernomen van de laatste bewoners van de es.

„Een van die bewoners woont in een huis aan de Harberinksweg. Dat is tien jaar geleden door eigenaar Jan Wilts verkocht aan de gemeente. Die mevrouw huurt het pand nu van de gemeente. Er heeft zich zelfs al een koper bij haar gemeld. Er wordt tot op heden geen ruchtbaarheid aan gegeven. De verkoop, zo heb ik ook van andere bronnen gehoord, is ingegeven doordat de bedrijven niet in de krans van de es, maar alleen op de bolling zijn gepland. Door de verkoop krijgt de gemeente iets terug voor het grote kapitaalverlies dat jaarlijks wordt geleden. Dat ligt tussen de vier á vijf miljoen euro per jaar. Als het onzalige idee om de Usseleres te veranderen in een bedrijventerrein wordt losgelaten kun je denk ik dertig tot veertig procent meer vragen voor die boerderijen. Dan kun je er weer agrarische bedrijven van maken.”

De voorzitter van de VBU verklaart dat hij op persoonlijke titel bij de Rekenkamer een verzoek gaat indienen naar de huidige waarde van alle (toekomstige) bedrijventerreinen in en rond Enschede. „De grondprijs daalt, die is veel minder dan de gemeente dacht er in de toekomst voor te krijgen. Net over de grens in Duitsland kun je al bouwgrond voor 25 euro per vierkante meter kopen. De grond voor de Usseleres staat voor 175 euro plus in de boeken. Die grond moet dus nog meer gaan opbrengen in de toekomst. Als de es straks wordt bebouwd levert dat hoe dan ook een groot verlies op.”

Wethouder Jeroen Hatenboer noemt het nieuws van Gerrit Bijvank een ‘broodjeaapverhaal’. „Ik heb meteen contact opgenomen met het grondbedrijf. Bij mijn weten gaat het om één enkele boerderij. Die is inderdaad kortgeleden getaxeerd omdat er zich een koper had gemeld. Zie het als een optimalisatie van het grondbedrijf. Van een verkoop van meerdere panden is mij tot dusverre niets bekend.”
Bron: http://www.tctubantia.nl/regio/enschede ... erkoop.ece
De stadsfotograaf zonder grenzen

Plaats reactie